agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (http://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Orman Gülü, Komar (Rhododendron) (http://www.agaclar.net/forum/calilar/5952.htm)

YEŞİLCİ 06-06-2007 14:24

Orman Gülü, Komar (Rhododendron)
 
Gerçekten çok güzel kokarlar.Yıllar var o kokuyu alamıyorum.Memlekete gittiğimde onların zamanı geçmiş oluyor.

Müjgan 24-06-2007 13:30

Sarı komar da denilen bu çiçeğe konan arıların yaptıkları bala "delibal" diyor Karadenizliler. Balı yiyenlerin başları dönüyor ya da bayılıyorlar. Çiçek nektarı tansiyon düşüren bir madde içeriyor.

Yaylacı 08-09-2007 14:21

Sarı Orman Gülü(Kokulu),Yöresel adı Sifin veya Zifin
 
Bu çalı türü Doğu Karadeniz Dağlarında yaygındır ve kokusu müthiştir.Odanızdaki vazoya bir tutam Sifin(veya zifin) bırakın tüm evin içi o hoş kokuyla dolar.Bu orman gülünü İstanbul da bahçemde yetiştirdim,Marmara Bölgesi ikliminde genel olarak yetişmezler,belirli bir rakım(yükselti)ihtiyaçları vardır.Yarı gölge yerlerde iyi yetişirler,doğrudan güneşe maruz kalırlarsa yaprakları yanar.Suyu sever bu bitki,asitli topraklar sevdiği toprak türüdür.Çelik alma yoluyla veya kök ayırma yöntemiyle yetiştirilebilir,Kasım ayından Mart ayına kadar çelik alınabilir.
Mor renkli olanı da mevcuttur fakat kokusuzdur,görünüşü mükemmeldir.
Bu sitede yeniyim fakat bildiğim bitki için bilgi vermeyi uygun buldum.Belki faydalı olabilirim,benim de bir katkım olsun istedim.Saygılarımla...

petulya 07-10-2007 04:36

Orman Gülü, Komar (Rhododendron)
 
2 Eklenti(ler)
Şimdide orman gülüne biraz merak salalım. İlk defa ingilteredeyken ormanlarda yabani olarak yetişenine rastlamıştım. İlkbaharda çiçekli halini seyretmeye doyamazsınız...
Sırf bunları koklamak ve seyretmek için evdeki köpeği sık sık ormana yürüyüşe götürürdüm..Ama ticari satılanlar görkemli olması için kültürden yetiştiriliyor.Aşağıdaki resimlerde olduğu üzere...
900 cinsi 8000 tipi vardır..Çalı tipli ağaçlardır boyları 10-20 cm den 50 mt kadar yükselebilir. Bodur olanlarına aynı familyadan gelen “Azalea” denir (90 cm kadar). Yarı gölge yerlerde yetişir, günde en az 2-3 saat güneş görmelidir ve asit toprakları sever (ph-5-6) Yaprakları tüm yıl boyunca yeşildir. İlk baharda salkım salkım kocaman muhteşem çiçekler açar. Yerini sevdikten sonra çok fazla ilgiye ve budanmaya ihtiyacı yoktur. Hem tohumdan üretilir, hemde çok sertleşmemiş dallarından çelik alarak çoğaltılır. Ne diyelim darısı büyük bahçesi olanların başına…Balkonu olanlara sanırım Azalea daha çok yakışır…

Şimdide web linkleri ekleyerek resimleyelim…
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu.../w05/rhod.html
http://www.rhodygarden.org/page/page/1083572.htm
http://www.downsrhododendrons.com/photoindex.html

Nihal 27-10-2007 18:56

Ormangülü Karadeniz'deki ormanlardada kendiliğinden yetişiyor.

petulya 29-10-2007 02:32

Merhaba Nihal,
Ailem Trabzonlu ama duymama rağmen hiç ormanlık alanda rastlamadım..
Eğer bildiğin varsa fotolayıp siteye koyabilirmisin? merak ettim bizdekiler nasıl görünüyor :) Mersi.

maktas61 13-11-2007 11:34

ormangülü
 
1 Eklenti(ler)
Sayın Petulya, işte size TRABZON ' dan bir ormangülü

maktas61 13-11-2007 11:58

1 Eklenti(ler)
işte birtane daha

limon 13-11-2007 20:13

Maktas nefis bir şeymiş bu. Elinize sağlık.
Komşum, Karadeniz'de ormanda çok bol miktarda olduğunu hatta yöre halkının yakacak olarak kullandığını gördüğünü söylemişti. Burada büyük (ağaç) boyları çok pahalı, küçük saksılarda ise 60 YTL civarı. Yaşatamazsam diye korkup almadım.

Güler 13-11-2007 20:34

Sevgili Limon, ormangüllerini ben de çok beğeniyorum. 4-5 sene evvel değişik renklerde 6-7 tane almıştm. İlk iki sene güzel çiçek verdiler. Kışın hertarafını iyice sardım, dondan korudum. Ama daha sonraki senelerde çiçeklenmede azaldı bitkinin keyfi de kaçtı. Sonra tekrar 2 tane aldım, onları toprağa ekmedim. Saksı ıle muhafaza edeyim, kışın da seraya alırım dedim. Ama onlar da istediğim randımanı vermedi. Şimdi saksıda kıl kuyruk gibi, açayım mı açmıyayım mı diye karar veremiyor sanki. Alacaksan sen de iyice düşün.

Harun Parlak 13-11-2007 21:24

Asidik geçirgen rutubetli ve humuslu toprakları sever kirece karşı hassastır.
Nemli yarı nemli çoğunlukla kuzey yamaçlarda yetişir. Güney ve kuru yamaçlardan kaçar.
Sıcak yerlerde gölgeli yerleri tercih eder. Bunlara dikkat edilirse açmaması için bir sebep yok

kontes 06-05-2008 05:53

TRT' de ödüllü belgesel vardı 4 mevsim diye ilkbahar-yaz,sonbahar-kış süreçlerini ormanda görsel degişimlerle anlatan çok ta güzeldir tavsiye ederim.Genelde trt-2 'de oluyor.Neyse bu türlerin içinde Sarısı en zehirlisiymiş,kokusu büyüleyici güzellikte ancak çok koklandığında hastanelik edebiliyormuş.Bir de ormancılar illallah ediyorlarmış yolup duruyorlarmış ama nafile ormanı ele geçirmişler ve başka bitkileri de barındırmıyormuş.Bu kadar masum görünen bir güzellik nasıl olurda tehlikeli olabilir bilemiyorum.Ama asıl kafamı karıştıran şey bu çiçeği Bauhaus'da satıyorlar şuan hem de çok yüksek fiyatlara,eee tehlikeli değil miydi bu? :eek:

denizakvaryumu 06-05-2008 09:11

Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.

Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim :)

Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.

http://www.crocus.co.uk/plants/_/shr.../classid.2074/

linkte sarı orman gülünün 3 lt lik saksıdaki fiyatını görebilirsiniz, oysa yerli üreticiler tarafından çelik alınarak bu bitki çiçek zamanı yapı marketlere pazarlanabilir ve yurt dışına para gitmez.

http://bp1.blogger.com/_qu4OIurP6QM/...h/S7303778.JPG

linkte arıcı Salih'in çektiği sarı orman gülü yani çifin çiçeği...Bir yanda dağ taş arıların bile uğramadığı çifin çiçeği bir yanda ise aynı çiçeğin 3 lt lik saksıda 20 pound a ( yani bugünün kuru ile 40 YTL) satılan durumu.
------------------------------------------------------

E Komisyonu'na göre (Kommission E: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu), ormangülü (açalya) yaprağı etkisizliği ve zehirliliği nedeniyle tedavide kullanılmamalıdır.

Hipertansiyon, kas ve eklem romatizması, kas ağrıları, nevraljiler, siyatik ağrıları, trigeminus nevraljisi, migren ve diğer başağrıları, interkostal nevralji, gut hastalığı, idrar yolları taşları ve yaşlılık şikayetlerinde etkisizdir.

Rhododendron türlerinin yaprak, çiçek, meyva ve poleni zehirli bileşikler (andromedotoksin gibi) içerir. Türkiye'de insanların bitki ile zehirlenmesi nadirdir, zehirlenmeler daha çok Karadeniz bölgesinde arıların bitkinin nektarıyla yaptıkları deli bal ile olur.

Zehirlenme belirtileri tükrük salgısında artma, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, denge bozuklukları, nefes darlığı, santral uyarılma, felçler, deri ve mukozalarda yanma ve kaşıntı şeklindedir. Ağır zehirlenmeler kan basıncında düşme, kalp hızında yavaşlama, kasılmalar, kalp yetmezliği ve solunum durmasına bağlı ölüme neden olabilir.

Tedaviye glikoz serumu ve i.v. 1 mg atropin ile başlanır. Drogun içerdiği arbutine bağlı kronik hidrokinon zehirlenmesi de gelişebilir.
Genç yaprak sürgünlerini veya çiçekleri yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.

Alpgülü (Rhododendron ferrugineum L.) mayıs-ağustos aylarında kırmızı-mor çiçekler açan, derimsi yapraklı, kışın yaprak dökmeyen bir çalı olup Türkiye'de yetişmez.

Türkiye'de hepsi de Karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, 6 kadar ormangülü (Rhododendron) türü bulunmaktadır. Bunlar beş taçyapraklı, mor, beyaz ya da sarı çiçekleri olan ağaççıklardır:

Rhododendron ponticum L. (komar, mor ormangülü, karaağu): 10 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen ağaççık. Yaprakları derimsi, marttan ağustosa kadar açan çiçekleri mavimsi-mordur. Beyaz çiçekli bir varyetesi de vardır. Kuzey Anadolu ve Trakya'nın ormanlık bölgelerinde, 0-1800 m yükseklikte yetişir. Zehirlidir.

Rhododendron luteum SWEET = R. flavum G. DON = Azalea pontica STEVENSON (sarı ormangülü, yelçiçeği, zifin, sarıağu): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yapraklarını döken, nisan-ağustos aylarında sarı çiçekler açan ağaççık. Kuzey Anadolu, Trakya ve Kuzey Ege'de, 0-2000 m yükseklikteki ormanlarda ya da kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir. Zehirlidir.

Rhododendron ungernii TRAUTV. (ak ormangülü, beyaz ormangülü): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen, haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan ağaççık. Doğu Karadeniz ormanlarında, 0-2200 m yükseklikte yetişir.

Rhododendron caucasicum PALLAS (kafkas ormangülü, beyaz komar): kışın yapraklarını dökmez, çiçekler sarımsı beyaz ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu Anadolu'da (Rize) orman kenarlarında yetişmektedir. Zehirli değildir. Arılar nektarından kıymetli bir bal olan anzer balı yaparlar.
Rhododendron balları:

Yenilebilen anzer balı (asel): Anzer yaylasında (Rize-İkizdere) bulunan 2 köyde (Çiçekliköy ve Ballıköy) elde edilen bir bal çeşidi. Çevre halkı bu balın özelliklerinin ve kokusunun, arıların bal yapmak için, bölgede bol olarak yetişen ve beyaz komar adı verilen Rhododendron caucasicum PALLAS'tan yararlanmalarına bağlarlar. Beyaz komar çiçeği kuvvetli kokulu olup bölge halkı tarafından kuvvet verici olarak çiğ olarak da yenmektedir. Fakat Türkiye'de Anzer balı adı altında satılan bal miktarı, bölgede elde edilen Anzer balı miktarlarının en az yüz katıdır. Anzer balı özellikle yanık tedavisinde kullanılmaktadır.


Zehirli olan deli bal (acı bal, tutar bal): Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen Rhododendron türleri (özellikle R. luteum ve R. ponticum) nektarlarından arılarca alınan usare ile yapılan zehirli bala bu bölgede deli bal denir. Hemşin (Trabzon) bölgesinde deli bal çok olmaktadır. Özellikle taze bal zehirlenme yapmaktadır. Eskimiş veya kaynatılmış balla zehirlenme olmamaktadır. Deli bal mikroskopik muayenede Rhododendron poleninin saptanmasıyla diğer ballardan ayırt edilebilir.

http://www.otrehberi.com/Sakincali_d.../ormangulu.htm


Bu arada bizim beyaz komar dan yani Rhododendron caucasicum dan ilaç da yapılıyormuş bilginize.

http://www.risingstarlc.com/SRC.htm

Arıcı Salih Arıcı nın çektiği beyaz komar çiçekleri ve bu çiçeklerden yapılan ballar.İşte gerçek bal diye ben buna derim.
Şimdi gel de bu köyde yaşama.
http://aricisalih.blogspot.com/2008/...-ieklerih.html

limon 06-05-2008 21:41

Haftasonu arkadaşım Hendek'ten sizin verdiğiniz linkteki mor çiçekli olan Orman Gülünden getirdi. Yörede adının Manolya olduğunu söyledi. Bir kaç kök sökmüşler, bir köklü dal da bana verdi.
Uzun bir daldı, 10-15 cm kadar çelikler hazırladım, bir de köklü kısmını diktim saksıya. Bakalım tutacak mı?

denizakvaryumu 06-05-2008 22:16

Topraklı değilse tutması çok zor, mor çiçekli olanlar zehirli olan türdür.

feslegen 21-05-2008 10:46

orman gülleri sadece çeliklemi çoğaltılır. bende 2 tane var biri beyaz diğeri pembe bunları çoğaltmak istiyorum.

denizakvaryumu 21-05-2008 11:41

İlk olarak MÖ 401 yılında

...Yunan askerlerinin bu baldan yemeleriyle literatüre girmiştir:

“Bu köylerde onları şaşırtan bir tek şeyle karşılaştılar: birçok kovan vardı ve bu kovanlardaki peteklerden bal yiyen askerler kustular, ishal oldular ve içlerinden hiç biri ayakta duramıyordu;

az yiyenler körkütük sarhoş olmuş insanlara, çok yiyenlerse azgın çılgınlara, hatta can çekişen insanlara benziyorlardı.

Bu durumda birçoğu bir bozgun sonrasındaymış gibi yere serilmiş büyük bir umutsuzluk başlamıştı. Ertesi gün kimsenin ölmediği görüldü ve sarhoşluk yaklaşık olarak bir gün önce başladığı saatte geçti. Üçüncü ve dördüncü gün müshil almış gibi bitkin düşmüş halde ayaklandılar”

Daha sonraki dönemlerde

...Plinius’un (MS 77) notlarında baldan bahsedilmektedir:

“Arıların yiyeceği o kadar önemlidir ki bu yüzden balları bile zehirli olabilir. Pontus’ta ,Herakleia’da aynı arılardan olan ballar bir kaç yıl sonra öldürücü olurlar. Otoriteler bu balların hangi çiçeklerden yapıldığını açıklamamışlardır ... Bir çeşit bal daha vardır ki, aynı Pontus bölgesindeki insanlar arasında yaygındır ve meydana getirdiği çılgınlığa maenomenon denir” (Plinius, Nat. Hist. XXI, XLIV, 74, 77)

Yine Yunanlı yazar "Pontus" veya "Pontos" kelimesi, "etnik" bir isim değil, "coğrafi" bir ifadedir. "Pontus" veya "Pontos" kelimesi Grekçe'de "Deniz" anlamında olup; eski çağlarda Karadeniz'in güneydoğu kısımlarına, bu arada Karadeniz'e de verilmiş coğrafi bir addır.

...Strabon’un notlarında deli balın Karadeniz’li Heptakometler tarafından düşmanı altetmek amaçlı kullanıldığını okumaktayız:

“Heptakometler, Pompeus’un ordusu dağlık ülkeden geçerken, üç Roma bölüğünü imha etmiştir. Bunlar, ağaç sürgünlerinden elde edilen delibalı kaselerle yol üzerine bıraktılar ve askerler bunu yiyipte bilinçlerini kaybedince, onlara saldırarak kolayca hepsini saf dışı ettiler. Bu vahşilerin bir kısmına da By-zeres denir” (Strabon, Geographika, XII, III, 18)

1844 yılında Rize’yi ziyaret eden Alman bilim adamı Karl Koch’da deli bal konusunda eski yazarların notlarını ilettikten sonra, bal tutmasına sebep olarak çeşitli yazarlarca öne sürülen şimşir, karayemiş ve komar (orman gülü) bitkilerini tartışmış ve en muhtemel adayın komar bitkisi olduğuna kanaat getirmiştir.

Strabon, M.Ö. 1. yüzyılda bugünkü Amasya'da yaşamış olan coğrafyacı. İyi bir eğitim almış olan Strabon, çok seyahat etmiş ve özellikle Anadolu ve çevresinde yapmış olduğu geziler sırasında bu bölgeyi çok iyi tanımıştır. Coğrafya adıyla tanınan onyedi bölümlük dev yapıtında, yalnızca gezdiği ve gördüğü yerleri anlatmakla yetinmemiş, buralarda cereyan eden tarihî olaylar hakkında da ayrıntılı bilgiler vermiştir.

...Orman gülünün sahil kesiminde mor, yüksek kesimlerde beyaz çiçek açan türlerinin yanısıra ċifin/ḉifin adı verilen sarı çiçek açan bir türü daha bulunmaktadır. Zehirli bir bitki olduğu için Trabzon’un batısında “ağu” olarak da bilinen komar çeşitlerini, özellikle çifini yiyen hayvanlar zehirlenmektedirler. Bununla birlikte arıcılık yapan pek çok köylü arılarının çifin çiçeğine konmadığı iddiasındadır.
http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Deli_Bal

denizakvaryumu 21-05-2008 11:49

Elinde çifin çiçeğine konmuş arı resmi olan var mı? ;)

vyssera 25-05-2008 22:20

Çekeriz, açsınlar da. Bu arada çiçeğin asıl adı ' tsifin' dir. Türkçede 'ts' harfi olmadığı için sifin diyoruz.

feslegen 27-05-2008 15:39

arkadaşlar orman gülleri nezaman budanır. bakımı nasıldır.nasıl çoğaltabiliriz.sanırım şimdi çiçeklerini açam zamanı başında tomurcuklar var.

çavdaroğlu 03-06-2008 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feslegen (Mesaj 240880)
arkadaşlar orman gülleri nezaman budanır. bakımı nasıldır.nasıl çoğaltabiliriz.sanırım şimdi çiçeklerini açam zamanı başında tomurcuklar var.

orman güllerinin çelik, tohum ve daldırma üretimi ile ilgili görsel bir site

http://www.eskimo.com/~enumclaw/Tips.../cuttings.html

Selim-i Ahir 11-12-2008 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 232907)
Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.
Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim :)
Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.

Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.

Oğuzhan 13-12-2008 16:55

Sn. Selim-i Ahir ,
Kokulu olan sarı renk varsa ben isterim.:)
Mümkünse köklü bir şekilde :)

denizakvaryumu 14-12-2008 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selim-i Ahir (Mesaj 329143)
Şu gülücük işareti kafamı karıştırdı ama eğer ciddiyseniz doğal ve kokulu olanından baharda gönderebilirim. Arazimde bol miktarda var.

Ciddiyim, özellikle kokulu olanlardan gönderebilirseniz sevinirim.

limon 10-05-2009 00:15

Denizakvaryumu, kokulu Orman Gülü geldi mi merak ettim?

En sonunda dayanamayıp iki renkte orta büyüklükte bol tomurcuklu Orman Gülü aldım. Aldıklarım kültür, kokusuz ama çiçekleri çok büyük ve gösterişli. Bir adet te alacalı yapraklı mor çiçeklisinden almıştım, geri bıraktım, şimdi pişmanlığını yaşıyorum. Bahçenin en güneş almayan gölge yerine diktim. 4 yıldır hep almak istedim , burada olmaz dediler vazgeçtim. Sonra baktım bir çok bahçede neredeyse ağaç büyüklüğüne gelmişler. Bu zamanlarda renk renk kocaman çiçekler açıyorlar. Fiyatı da makul gelince 2 adet alıp denemeye karar verdim. Altından kalkarsam gelecek yıllarda her rengini alabilirim.

Sırada Şakayık var :)

denizakvaryumu 10-05-2009 00:50

Gelmedi umarım gelir :)

Aziz Fayda 27-05-2009 13:30

Merhaba,

İzmir'de nereden temin edebilirim ? Orman fidanlıklarında ya da Bayındır'da bulma şansım var mıdır ? İzmir'li dostlardan alan oldu mu merak ediyorum.

Aziz FAYDA

S Güngör 18-06-2009 03:52

3 Eklenti(ler)
orman gülü sadece doğu karadeniz'de değil batı karadeniz'de de doğal olarak bulunmakta. düzce'de güzeldere şelalesi mesire yerinden ve odayeri yaylasından bir iki fotoğrafım vardı. çiçek açtığı mevsimde çektiğim...

sirius50 30-06-2009 21:59

4 Eklenti(ler)
beş senedir saksıda olan kışın soğuk seraya kaldırdığım orman gülü bu sene pek çiçek aöçmadı ve yapraklarıda iyice kenarlarından dışa doğru kıvrılmaya başladı gözle görülür bir haşarat yok gibi çiçek kısımları nın da yapışkan lı olduğunu burada okumuştum nedeni hakkında bilgi verecek dostlara teşekkurler.
diğer saksıdaki orman gulumde bu sorunları yaşamıyorum. bu çiçeklerin üzerindeki kartta budanmayacağı şeklinde bir açıklama var. resmi,ni eklediğim sorunlu çiçeği budamak istiyorum bu konudada bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılarımla

limon 01-07-2009 22:09

Sirius, bana saksısı küçük gibi göründü ama siz bilirsiniz. Bahçesinde bir çok çeşit Orman Gülü olan komşum, bu bahar 2 adet aldığımı görünce bir iki tiyo verdi. Birisi, çiçekleri açıp solunca hemen çiçek dibinden kesmem gerektiği, oradan yeni sürgünler çıkaracağı ve seneye çiçekleri oralardan açacağı idi. Bir de gübreleme önemli diye biliyorum. İlk dikerken toprağın dibine kutudaki ölçülere göre karıştırdım, sonraki gübrelemeyi de yazılana göre yapacağım. Tam gölgeyi ve nemi sevdiğini biliyorum. Tıpkı Ortancalar gibi toprağının devamlı nemli olmasını seviyor. Komşum, en zor bitkilerden olduğunu, hepsine aynı şekilde baktığı halde(bazıları ağaç olmuş), arada bazılarının durup dururken kuruyup öldüğünü söyledi.

Bu konuda henüz acemiyim, tecrübe sahibi değilim ama belki işinize yarayabilir diye yazmak istedim. Kolay gelsin :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024