agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (http://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Oya Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/calilar/5917.htm)

dican 04-10-2007 00:17

Oya Ağacı
 
Merhaba
Ben yeni üyenizim. Sitede oya ağacı ile ilgili bilgi bulamadım kusura bakmayın. Oya ağacını Muğla'dan 1 ay önce aldım ve İstanbula getirdim. Fidanı geniş bir saksıya diktim. Çiçekleri tomurcuk halindeydi ama hiç açamadılar. Teker teker dökülüyor ve yaprakları da uçlarından kıvrılıp kuruyor. Çok güneş istemesi dışında bir bilgim yok. O kadar güzeldi ki onu kaybetmek istemiyorum. Ne yapabilirim? :(

sinaninci1 04-10-2007 14:09

Dican
Hic merak etme hava degisimi etkilemis, zaten oya agaci kisin yapraklarini doker, benimde bahcemdede iki rengi var beyaz ve pembesi.
Saygilar

Kudret 01-11-2007 18:31

Oya Ağacı(Lagerstromia)
 
Oya ağacı, 30 kadar çeşidi olan ve Asya’da doğal olarak yetişen, herdem yeşil veya yazın yeşil, çalı ya da ağaçcık formunda bir bitkidir. Ancak bunlardan birkaç türü süs bitkisi olarak kullanılır.

Bunlardan en önemli türü Lagerstromia indica(oya ağacı)’dır. Bu tür yazın yeşil, 5-6 m boylanabilen ağaçcık veya çalı formunda bitkilerdir. Yaprakları oval, koyu yeşil renklidir. Ancak sonbaharda kırmızı, sarı renk alır. Çiçekleri o yıl ki sürgünlerin ucunda salkım şeklinde ve gösterişlidir. Beyaz, pembe, kırmızı, eflatun renkli varyeteleri vardır. Her yıl düzenli budama yapılması, çalı ve ağaçcık formu verilmesi için ve çiçek verimiliği için önemlidir. Ayrıca ilkbaharda en geç uyanan bitkilerdendir.

Yetişme istekleri bakımından güneşli ve yarı gölge alanları tercih eder. Ancak en iyi çiçeklenmesi güneşli ortamlarda oluşur. Toprak istekleri bakımından seçici değildir. Asit ve alkali topraklarda yetişebilirler. Ancak drene edilmiş topraklarda gelişme gösterirler.

Üretimi tohum ve çelikle yapılabilir. Şaşırtmaları zordur. Bu nedenle bitkiler daima tüplü olarak şaşırtılmalıdır.

alıntı:Süs Ağaç ve Çalıları Üretim Tekniği Kitabı
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mengüç

agronomistmrt 02-11-2007 21:19

selamlar arkadaşlar
oya ağacınının bodur çeşitlerinide gördüm özellikle vişne çürüğü renginde bir bodur oya çeşidi varki süper.
ben daha çok boylu oya yetiştirmeye uğraşıyorum 1,5-2 mt boylandırıp sonra taçlandırmaya uğraşıyorum. çelikten olanlar daha düz uzuyop gibime geldi
saygılar

Kudret 02-11-2007 22:23

Sevgili agronomistmrt, bahsettiğiniz bodur, vişne çürüğü rengindeki oyayı Yalova toplantısında gittiğimiz Karaca arberetum'da görmüştüm. Hatta çok hoşumuza gitti ve canfidan ile birer tane aldık. Gerçekten çok hoş bir tür.

dican 07-11-2007 22:52

teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

agronomistmrt 08-11-2007 17:19

evet sayın kudret çok yavaş büyüdüğünden bahsedildiğinide duydum. ama onuda üretmeye çalışıyorum. 10 adet anaçla başladık bakalım nereye kadar gideceğiz:)
sizin üretiminiz hangi alanda?

enginpeyzaj 24-02-2008 18:37

oya
 
merhabalar. oya ağacını çelikten nasıl üretebilirim. bana bu konuda pratikte tarifini yapan olursa çok memnun olurum.

ergunka 28-03-2008 00:00

oya şaşırtma
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enginpeyzaj (Mesaj 207603)
merhabalar. oya ağacını çelikten nasıl üretebilirim. bana bu konuda pratikte tarifini yapan olursa çok memnun olurum.

mart başında henüz bitki uyanmadan 10-15 cm boylarında son yıl sürgünlerinden çelikler alirsanız muhtemelen tutturursunuz . Ayrıca aldiğınız çelikleri toprağa dikmeden köklendirme tozu kullandırırsanız ve sera ortamına dikerseniz celiklerin tutma sansını arttırırsınız.

ogzhn 02-04-2008 10:01

Çok güzel tebrikler uzman 16:)

majezik 08-08-2008 12:41

Merhabalar,
Bahçemdeki oya ağacının bu yıl çiçeklerini zevkle seyrediyorum ama gözlemlediğim kadarı ile oyamın çiçek salkımları küçük. Acaba iri salkımlı çiçekler elde edebilmek için benim yapabileceğim var mı? Kışın mantara karşı ilaçladım, çiçeklenme döneminde düzenli suladım. Geçen sene bir komşum kışın ağacını soymak gerekir demişti soydum ama sanırım bu soyma işlemi çok da iyi bir uygulama olmadı .Çünkü soyarken gözleri zedeledik galiba soyulan dallardan taze sürgün gelmedi..
Bu konuda bilgilerinizi rica ediyorum ve şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum...:)

Nariel 24-10-2008 15:22

İyi günler,
Saksıda bir oya ağacım var ve çiçekleri çoktan geçti, tohum tuttu.
Soracağım şu; oya ağacı çiçekleri geçtikten hemen sonra mı budanır yoksa ilkbahara girerken mi? Ona göre budayacağım..

MSaygin 24-10-2008 15:26

İlaçlamayı bir kere atladım diye hemen yine küllenme yapınca kızıp, tüm yapraklarını, ince dallarını kesmiştim 3 hafta kadar önce.Şimdi yine kocaman ağaç olmuş, barıştık.
Yani, bu zamanda budayınca bir sıkıntı olmadı ama doğru budama zamanını bilemiyorum.

Nariel 24-10-2008 15:34

Benim ağaç hiç gelişme göstermiyor, çiçekleri bitti biteli öylece duruyor. Budasam mı acaba? Bekleyelim bakalım MSaygin, bir bilen çıkar..

abk 24-10-2008 21:13

Benim bahçemdeki oya ağaclarını geçen yıl ilkbaharda budamıştı bahçıvan. Herhangi bir sorun yok.

nergis06 24-10-2008 21:26

Bizim sitede hemen her bahcede oya agacı var. Bayramda gittigimde uzerlerinde tohum diye dusundugum kahverengi nesneleri topladım. Şimdi yetiştirmeye calışıyorum, ama henüz sonuç alamadım. Tohumsa ne zaman ekmeli ve neler yapmam gerektiği konusunda aydınlatırsanız sevinim.

abk 24-10-2008 21:28

Ben tohumdan yetiştirmedim ama çeliğinin kolay tuttuğunu duymuştum.

nariçi 24-10-2008 21:29

Oya bitkisi 1 cm. çapındaki dalcıklarından iyi çelikleme oluyor tenekeye dikilirse daha iyi tutuyor, bizdeki leylek rengi, ama şimdi karayolu ortasındaki kent geçisi refüjüne pembe rengi sıra olarak dikildi, araç rüzgarına ve yaz güneşine de açık iyi de çiçeklenme yapıyorlar. 5 m.boyunda olanda var parkta. Ama benimkiler fazla boylanmıyor nedense.

nergis06 24-10-2008 22:13

Teşekkürler abk, nariçi. Sitede çoğunlukla pembe var, leylak tek tük. Çeliğinden çoğaltmaya çalışayım o halde. Eldeki tohumlarıda birde martta deneyeyim.

nariçi 28-10-2008 17:14

Ben değişik renklerde çelik için baharı bekliyorum.

mustafa15 19-11-2008 15:08

ben oya ağcının tohumlarını topladım ve bunları çimlendirmek istiyorum.bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bu konuda yardımcı olabilirmi?nelere dikkat etmem gerekiyor?

Feyzan 19-11-2008 15:10

Tohum çok zaman kaybettirir.
Çelik daha uygun.

feritburak 08-03-2009 13:34

Tohum zaman kaybettirir demişsiniz ama işin doğrusu ben de tohumdan üretimi merak ediyorum. Benim elimde geçen sene topladığım oya ağacının sonbaharda kurumuş tohumluk top şeklinde (çiçek mi desem çekirdeğimi desem bilmiyorum) çekirdekleri var.. Bunların içinden sinek kanadı gibi ufak çekirdekçikler çıkıyor.. Bu çekirdekçiklerimi çimleme kabına gömücez? Bilgi verirseniz çok memnun olurum..

kgursan 12-03-2009 17:59

3 Eklenti(ler)
Oya ( Lagerstromia indica) Oya ağacı Hindistan kökenli (İndica) dolayısıyla oradaki koşullarda iyi yetişir ve gelişir. Diğer deyimle; Sıcak- Nemli bir ortam ister. Sıcak, nemli ortam içinde çelikleri (1 yıllık dallar) kolay köklenir. Çelik yaptıktan sonra suyu tepesinden eksik etmeyeceksiniz ve en sıcak koşulları sağlayacaksınız. Köklenen çelikleri su gübre sıcak olan ortamda hızlı büyür. Nisan -Ekim arasında 2 m. Boy yapabilir. Ancak küçük yapraklı çeşitler (Kırmızı- bordo renkli "Yuannanse " bodur kalır, balkon, bordürler ve saksı yetiştiriciliğine uygundur. Pembe, eflatun renkli ve İri yapraklı çeşitler Boylanmaya uygundur. Bir yaz içinde 2m.-2,5 m uzatılabilir.

Budaması 1 yıllık sürgünler 10 cm cıvarında bırakılarak üstü kesilir (ağır budama) Budama zamanı Sahil kesimlerinde Şubat-Mart, İç kesimlerde Mart-Nisan gibi yapılır.

Fotolar, köklendirilmiş çelikler Mart 2008 de seraya dikilimiş ve Mart/2009 daki durumları. Yetişme koşulları:Kapalı sera , sıcak, bolsu ve bol gübre. Çeşit pembe (iri yapraklı).

verona 17-04-2009 07:10

oya ağacı nasıl kurtarılır?
 
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum.çalıştığım işyerinin önündeki toprak araziye geçen sene bu zamanlar belediye tarafından oya ağaçları dikildi.ama üstünden bir yıl geçmesine rağmen hiç büyümediler ve henüz yeşermedilerde ben ölmelerinden korkuyorum.sizlerden ricam eğer biliyorsanız lütfen ne yapabilirim söylermisiniz? teşekkürler.

omertufekci12 17-04-2009 08:34

iyi günler bendede bir kaç tane oya ağacı var dediğiniz gibi halen açmadı yaptığım incelemede kurumadığını yaprak gözlerinin yeşermeye başladığını gördüm demekki biraz geç uyanan sıcağı seven bir ağaç.sizede incelemenizi tavsiye ederim.

omar 17-04-2009 08:45

Oya ağacı, en geç uyanan ağaçlardan birisidir.

Henüz uyanmamış olması normal. Birden gövde ve dallarında gözlerin oluştuğunu göreceksiniz...

Size oya ağacı ile ilgili bir bilgi yazısı;

OYA (Crape Myrtle)
En güzel süs ağaçlarından biri olan oya yaz boyu açan güzel çiçekleri, sonbaharda kızaran yaprakları ve geyik boynuzunu andıran ilginç renkli gövdesiyle her mevsim gösterisini sürdürür. Gövde her yıl kabuk değiştirir.
Aşırı boylanmadığı ve budanmaya çok elverişli olduğu için bahçelerin formunu bozmaz. Temmuz-eylül arasında ağacı renkli bir bulut gibi saran çiçekleri cinsine göre pembe lila ve kırmızı tonlarındadır.

Oya ağacı ılıman iklimlerde kolay yetişir. Ancak gölge ve rutubet onun en büyük düşmanıdır. Böyle ortamlarda derhal külleme hastalığına tutulur. Yaprakları bükülür,tomurcuklar bir türlü açamaz. Bunu önlemek için ağacı ilkbahardan başlayarak bir mantar ilacı ile 3 haftada bir ilaçlamalıdır. Bazen körpe yapraklarına yaprak bitleri de musallat olabilir. Böcek görüldüğü anda ilaç yapılır.

Bol güneşli, drenajı iyi ve zengin bir toprağa dikilir. Düzenli sulama ve besin verme çiçek verimini çok yükseltir.

BUDAMA: Bol çiçek için derin budamalıdır. İlk baştan istenen şekil verilir. Daha sonraki yıllarda çiçek açan tüm dallar 2-3 göz üzerinden budanır. Budama mart ayında yapılır. Çalı formunda da büyütülebilir. Bu durumda budama toprak seviyesinin az üzerinden yapılır.

www.humeyraozdamar.net

agronomistmrt 20-04-2009 20:13

sayın kgursan. oyaların seraya dikim sıklığı nedir?
yere dikimde dipten budayıp şahlandırma yapıyormusunuz acaba?
saygılar murat daltaban

mt55 14-06-2009 23:41

Arkadaşlar Oya üretimi bu kadar detaya girmenize gerek yok kurban olim köklenmesi en kolay olan süs bitkilerindendir çalı veya ağaçcık gurubuna girer mart aylarında çelik zamanında odunsu dallarından alınan çelikler 10-15 cm alınır ve 2 göz toprağa 1 göz dışarı gelecek çekilde toprağa girecek kısım çapraz kesilmesi suretiyle atılır şaşmadan % 95 nin tuttuğunu izleyeceksiniz yeterki çeliğin suyunu ihmal etmeyin otunu iyi alın saygılar...

eser42 09-07-2009 16:06

merhaba

arkadaşlar oya ağacı kışın kaç dereceye kadar dayanır. bulunduğum ilçede -20 her yıl görülebiliyor. acaba yetiştirebilirmiyim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024