agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (http://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Siyah gül (Halfeti) (http://www.agaclar.net/forum/calilar/4057.htm)

bitkiseli 14-04-2007 12:27

Siyah gül (Halfeti)
 
Şanlıurfa'nın halfeti ilçesine özgü siyah bir gül varmış ve sadece o yörede yetişirmiş bitki veya tohumu başka yerde renk özelliğini yitirirmiş, miş diyorum çünki ben de geçenlerde yaptığım Antep gezisi sırasında duydum ama görmek nasip olmadı acaba bilgisi olan arkadaşlar var mı?

ramazan çeken 02-05-2007 09:36

evet benim vardı bu gülden.bakamadım heralde kurudu.bildiğimiz siyah renk değil tabi.koyu bordo gibi.ama bu yöreye has bir gül olduğu kesin.iğneleri daha ince yaprakları dallarıda ince gülleride çok büyük değil.farklı bir gül yani.

calcium 04-05-2007 01:22

siyah gül elde etmek için koyu bordo gülü ceviz ağacına aşılamak gerektiğini duymuştum.bu sayede siyah gül elde edilebiliyormuş...
denemekte fayda var

Güler 08-05-2007 18:31

Sayın bitkiseli

siyah gül ve siyah lale olmazmış diye bir ingiliz kitabında okumuştum.Çok koyu kadife kırmızısı siyaha yakın renkte oluyor, ben de öyle bir gül var tomurcukken hakikaten siyah gibi ama gül açınca koyu bordo kadife gibi oluyor selamlar

Wallnut 08-05-2007 23:44

Sn.Calcium
Ben Sakarya Sapanca da yaşamaktayım.Ararsan memnun olurum.Siyah gül öneriniz hemen deneyeceğim.(Haziranda)

tasdelenmurat 14-05-2007 18:08

siyah ve mavi rengi bitki dünyasında elde etmeniz çok zor. bilimsel olarak.

bende siyahın imkansızlığını biliyorum. en fazla yukarıda arkadasın yazdığı gibi

çok ama çok koyu mor ( patlıcanda oldugu gibi ) **** çok ama çok bordo'nun ötesine geçilemez.

japonlar yeşil gül'ü üretmisler ( gerçi bir halta benzemiyor . dal ve yaprakla aynı renkte olunca ) yesil gülle yetin derim :)

sukranayalp 14-05-2007 19:26

Sn Bitkiseli siyah gül hakkında bilgim var.
Tescili için bazı yerlere başvurum olmuştu. Tema-Hayrettein Karaca'nın ilgileneceğini düşünerek ona bir mektup yazmıştım. Ama tahminimde yanılmışım. Halfeti'de Sait Sümer yaklaşık 20-25 yıldan beri bu gülü yetiştiriyor. Osmangazi üniversitesinden doçent arkadaşım bu gülü getirdi ve araştırmaya başladı .Üretimi, yetiştirilme şartları gibi konularda... ''Tescillenmesi ve korunması gereken bitkilerimiz'' başlığındaki forumda da yazmıştım, hatta Sn Malina bana yol göstermeye çalıştı, Hayrettin Karaca yerine farklı bir yere göndermem gerektiği konusunda...Sait Sümer'in telefon numarası bende var. Dilerseniz verebilirim. Osmangazi üniversitesi'ndeki siyah gülün fotoğrafları bana ulaşmıştı. Ancak haya kırıklığına uğradım. Çünkü basbayağı alıştığımız kırmızı güle benziyordu. Çeşitli belgelerde bu kadar övülen bir çiçeğin ulaşıldığında hayal kırıklığı yaratması nedeniyle bu konudaki tüm heyecanım gitti. Tek dileğim Osmangazi'ye giden çiçeğin gerçek Halfeti gülü olmadığı ihtimalidir.Çünkü bilgiler çelişiyor. Yerinde de görme imkanım olmadı.

ilknur aşık 14-05-2007 19:58

Sn Guler
Seneler önce bende İzmir'de öyle bir gül görmüştüm. tomurcukta da açtığında da çok koyu bordo bir gül. Tırmanıcı bir gül değildi. sanıyorum bahçenin sahibi İzmir Tenis Klübünün yurtdışından ithal ettiği güllerden alarak sahip olmuştu. Bana da aşılamak istemişti.Ancak o zaman cahillikten olsa gerek(şu anda kendime başka hiç bir açıklama yapamıyorum) nasıl olsa onda vari benim bahçem yok diye istememiştim. Maalesef daha sonra bahçenin sahibi öldü. Ve güzelim kocaman güllerin hepsi kurudu ve öldü. Şimdide bu evi yıkıp yerine apartman yapmışlar. Şimdi oradan geçemiyorum. Senelerdir bu gülü arıyorum. Ama siyah diye aldığım tüm güller açtığında o koyu bordo rengi kaybediyor. Acaba sizin gülünüzün bir resmi varmıdır?

sessizavukat 21-05-2007 18:45

evet siyah gül var üstelik başka renge yakın değil bildiğimiz siyah gül ama ne yazık ki bu gül yer değiştirdiğinde renk değiştiriyor. Bu gülün anayurdu Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesidir. başka yere götürüldüğünde ne yazık ki gül renk değiştiriyor anlatılanlara göre ankaraya götürülen gül kırmızı olarak açılacak kadar değişmiş.
Halfetiye olan mesafemiz 80 km olmasına rağmen yetişmediği iddia ediliyor ama haftasonu Halfetiye giden kuzenim deneme amaçlı getirdi.
Burda siyah gül açtığı taktirde **** Şanlıurfa merkezde sizinle pylaşırım inşallah...
kesin hatırlamıyorum ama siyah gül birde yabancı bir ülkede yine çok dar bir alanda yetişiyor diye okumuştum...

kuyucu 21-05-2007 21:48

sessizavukat merakla bekliyoruz sonucu.

hashacip 25-05-2007 21:43

Bir kaç sene evvel eşim Gaziantep'ten iki teneke içinde iki siyah gül fidanı getirmişti. Ankara'da oturuyoruz; apartmanın bahçesine onları diktik. Geç geliştiler, şimdi bol bol açıyorlar. Renkleri çok koyu, siyahî kırmızıdır. Hiç bir renk değişikliği de olmadı. Akşamüstü baktığınızda onları simsiyah görüyorsunuz. Geceleri görünmüyorlar bile.
Gülleri çok sevmeme rağmen ne üretmeyi, ne aşılamayı, ne de bakımını biliyorum. Sağdan soldan öğrendiklerimle geçiniyorum. Cahilliğime bakmadan, bahçemize doksan tane gül dikmişim... Bu site ve yazarları sayesinde öğrenmeye başladım. Hepinize çok teşekkür ederim...

mahmut007 25-05-2007 23:49

Sn.hashacip
Acaba imkanınız varsa siyah gülün resmini koyabilirmisiniz.

ilknur aşık 29-05-2007 13:56

Sn Hashacip
Öncelikle çok şanslı olduğunuzu söylemeden geçemeyeceğim.
Yıllardır siyah gül arayan biri olarak sizi çok kıskandım doğrusu.
Gülerde budama başlıklı mesajı okursanız eminim ki pek çok şey öğreneceksiniz. Belki de size bu konuda yardım edebilecek Ankara'da yaşayan üye de çıkabilir.
Bizlerinde tek umudu güllerinizden elde edeceğiniz çelikleri bizlerle paylaşmak olacaktır. (Özellikle siyah gülü) Lütfen ona iyi bakın. O kadar nadir bulunuyor ki. Ben kendi adıma hemen çeliklerinize allahın izni peygamberin kavliye talibim efendim.

Sümeyye Polat 04-07-2007 10:53

4 Eklenti(ler)
Aylar önce ben de merak edip araştırmıştım siyah gülü.Sessiz avukat'ın da dediği gibi sadece Halfeti'de siyah açıyor bu gül.Aslında koyu kırmızı rengi.Aşağıdaki resimler internetten.

Lotus_1071 29-09-2007 03:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hashacip (Mesaj 109219)
Bir kaç sene evvel eşim Gaziantep'ten iki teneke içinde iki siyah gül fidanı getirmişti. Ankara'da oturuyoruz; apartmanın bahçesine onları diktik. Geç geliştiler, şimdi bol bol açıyorlar. Renkleri çok koyu, siyahî kırmızıdır. Hiç bir renk değişikliği de olmadı. Akşamüstü baktığınızda onları simsiyah görüyorsunuz. Geceleri görünmüyorlar bile.
Gülleri çok sevmeme rağmen ne üretmeyi, ne aşılamayı, ne de bakımını biliyorum. Sağdan soldan öğrendiklerimle geçiniyorum. Cahilliğime bakmadan, bahçemize doksan tane gül dikmişim... Bu site ve yazarları sayesinde öğrenmeye başladım. Hepinize çok teşekkür ederim...

sn Hashacip bende Ankara Kızılcahamamda oturuyorum ve güllere çok merak lıyım.Gülleriniz çok ilgimi çekti. Acaba üretmek için bir iki tane küçük çelik alabilirmiyim.

Ayrıca ilgilenen arkadaşlar olursa gül çoğaltmak çok kolaydır. Çelikten gül yetiştirme bölümüne açıkça anlattım. İhtiyacı olan oradan bakabilir.

saygılarımla

Lotus_1071 29-09-2007 03:21

Sayın Sessiz Avukat

Güller çelikten üretildiğindede bazen farklı tonlarda renk ortaya çıkıyor..

Genelde bunun sebebi :toprak, nem ,iklim ve yaş olabiliyor. Ama güller çok cefakar çalı familyasından bir çiçek.Mutlaka kısa sürede uyum sağlar. Benim karşılaştığım bu farklı renk olayı; genelde fidanın çok genç olması ve iyi beslenemesinden.Sıkı bir gübrelemeden sonra yaşını aldıkça öz rengine dönüyor. Ama coğrafyaya özel bir bitkiyse zaten yaşamaz direk ölür. Üç beş ayda evrim geçirip renk değiştireceğini sanmam. Mutlaka halfetide farklı bi mineral filan vardır toprağında. Sn hashacipte siyah açıyor dedi ama eşim tenekede getirdi kelimesine dikkat.. Bence sır o toprağın içinde:))
o zaman halfeti ilçe tarım müdürlüğünü arayıp, toprak analiz raporlarına bakmak veya bölgenin toprak özelliklerini öğrenmek lazım. sonraki iş ne eksikse toprağa ilave etmeye kalıyo. sonuç ne olur._? Valla çok meraklandım.
Bu iş beni gül biti gibi çok sardı. sonumu hayretsin
Bakıyım hashacipten temin edebilirsem sonucu sizlerle paylaşırım.

seretan 04-04-2008 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi calcium (Mesaj 101165)
siyah gül elde etmek için koyu bordo gülü ceviz ağacına aşılamak gerektiğini duymuştum.bu sayede siyah gül elde edilebiliyormuş...
denemekte fayda var

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Wallnut (Mesaj 102746)
Sn.Calcium
Ben Sakarya Sapanca da yaşamaktayım.Ararsan memnun olurum.Siyah gül öneriniz hemen deneyeceğim.(Haziranda)nevzataydemir@gmail.com

Siyah gülü araştırırken bu foruma ulaştım.İyiki de ulaşmışım.Bendeniz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim.Arkadaşımın annesinden, siyah gülle ilgili sizin söylediklerinizi duyduktan sonra ben de siyah güle merak saldım.Yalnız benim duyduğum kırmızı kadife gülü ceviz ağacına "T" aşı yöntemiyle aşılamak ama sadece tomurcuğunu.Şu anda güller henüz açmadığı için kırmızı kadife gül alamıyorum.Ceviz fidanları da ilkbahar geç donları sona erdikten sonra gelecekmiş.Mayıs ayı gibi Halfeti'ye gidip analiz için toprak örneği almayı planlıyorum.İnşaallah ben de herkesin arzu ettiği gibi siyah gül yetiştirebilmeyi ve sizlerle paylaşabilmeyi başarabilirim.Saygılarımla.

ceviz ağacı 08-05-2008 11:49

1 Eklenti(ler)
Benim Halfeti Kara' m
Gerçektende simsiyah değil çok çok koyu bordo

denizakvaryumu 08-05-2008 12:12

Gerçekten güzelmiş , ben bu renge siyah derim.

BenBen1967 08-05-2008 15:02

Eşimin 4 sene önce yurtdışından gelirken aldığı bakara güllerine benziyor rengi.Ben süper zeka güller kuruduğunda onları sakladım ama en önemlisi dallarını aşı yapmak aklıma bile gelmedi .Tamda aşı yapılacak tarzdaydı dallar . ;)

nariçi 31-10-2008 23:26

Bizim bahçede koyurenk bordo siyah arası gül var. sapı uzun asaletli bir gül ama dikenleri çok fena, bazan renk koyulaşıyor bazan değişiyor. Ama yukarıdaki mesajlardan birinde gördüğüm linklerdeki kadar da siyah değil. Fakat gül sapları hediyelik gibi uzun oluyor onların sap ve yapraklarına benzemiyor. Urfa'ya bazan gidiyorum orada bu konuda araştırma yaparım.

Ülker 29-11-2008 00:16

Evet Siyah gül var...yıllardır çevremdeki insanları inandıramıyordum bir türlü.
Lise dönemlerimde Konya-Akşehir de bir apartmanın bahçesinde görüyordum...yıllarca aklımdan çıkmadı...şahaneydi. Sarılıcı değildi.ve Sn.Sümeyye Polat ın resimlerine benziyordu.
Birkaç kere gördüm sadece,belki de açmış olarak getirilip dikildi sonraki çiçeklenmelerinde renkleri değişti ya da meraklıları tarafından koparıldı veya söküldü ...bu konuda net bir fikrim yok...
Eğer söylendiği gibi Ş.Urfa Halfeti topraklarında oluşan bir mucize ise araştırılıp tescil edilmeli diye düşünüyorum.

Seyfi Dağdeviren 12-05-2009 12:26

Siyah Halfeti Gülü olanlar bu gülü yetiştirirken karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
Bu gül zannedildiği gibi siyah değil,uzaktan ve loş ışıkta siyah görünüyor.Yapısını gözlemlediğiniz zaman çalı formunda olduğu belli.Çocukluğumda bahçemizde katmersiz bir sarı gülümüz vardı,onu andırıyor. Resmini yüklemeye çalışıyorum.
Amacım bu gülü çoğaltmak

sevildem 13-05-2009 01:02

Merhaba
Halfeti den siyah gül aldım.Fakat bakımı hakkında bilgi almak aklıma gelmediBu konuda bilgi almak istiyorum.Şimdiden teşekkürler.

Seyfi Dağdeviren 21-05-2009 11:44

Sayın Sevildem:Sizin gibi bende Halfeti siyah gülü sahibiyim.En büyük isteğim,bu gülü çoğaltabilmek.Gül bana açmış olan 1 çiçeği ile geldi.Öyle simsiyah bir çiçek değil.Uzaktan siyah gözüküyor.Yakın görüşte çok koyu kırmızı.mor bir görüntü sergiliyor.Yaprakları açık yeşil,dikenleri küçük.Çiçeğini döktü.Yaprak sararması başladı.Hemen toprak ve saksı değişimi yaptım.Şu anda sararma durdu.Gözlerde sürgün verme olacak mı henüz tam anlayamadım.Yeni dal oluşacak gibi.1 Haftaya anlaşılır.Sizin gözlemleriniz nedir?saygılar.

Seyfi Dağdeviren 10-06-2009 21:35

3 Eklenti(ler)
Halfeti den getirttiğim siyah gülün flaşlı çekilmiş 3 fotoğrafını nihayet buraya aktarabildim.
Şu anda siyah gül yeniden tomurcuk verdi.Açınca resimlerini ilgilenenlerin görüşüne sunacağım.

tolgahann 10-06-2009 21:58

Gerçekten çok güzel.Flaşlı çekimden olsa gerek,rengi kırmızı gibi çıkmış.Güle güle büyütün Sevgili Seyfi Dağdeviren.

karaaslan50 10-06-2009 22:27

Yanlış anlamayın ama ben siyah olduğu konusunda sizlere katılmıyorum. Aynı gül bende de var çok koyu rengi var ama siyah değil.

Başbahcivan 10-06-2009 22:50

Arkadaşlar zaten simsiyah gül hiç bir zaman yoktur ama çok koyu kadife kırmızı olur, ancak goncalı iken sanki siyahmış gibi olur.Ben hiç bir zaman SİYAH gül görmedim.
Bir özelliği vardır kokusunun gerçek gül kokusu olmasıdır.

tolgahann 10-06-2009 22:53

O halde 15. mesajdaki eklentiler de photoshop var.:(:(:(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024