03-01-2013, 09:00 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
kırçan (dikenucu)
dikenucu da derlermiş bu bitkiye. samsunlular da kırçan derlerdi. bitkinin uç kısmında yeşil/kırmızı arası uzanan kıvrık sap kısımları yenir. kavurması yapılır bol sarımsaklı hafif ekşimsi bir tadı olur ama çok çok güzeldir. bitki olarak tanıyan bilen var mı? fotoğraflarını ekleyebilecek olan? tanıyıp tanıtalım mı bu bitkiyi? |
03-01-2013, 09:07 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
|
03-01-2013, 14:41 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Melucan deriz biz (Ordu dolayları) |
03-01-2013, 15:05 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
melucan veya melevcan da dendiğini de internetten araştırıken bulmuştum. dilimiz o kadar zengin ki... çok küçükken toplardık biz bu bitkiden, ama gövdesini ve nasıl bir bitki olduğunu hatırlayamıyorum. sn çiftçi5234, fotoğraf var mıdır sizde? |
03-01-2013, 15:49 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bende yok ama netten bakayım |
03-01-2013, 15:54 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bitkisi |
03-01-2013, 16:32 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
diken ucu bahar aylarında , istanbul'da fatih çarşamba pazarında satılıyor . |
03-01-2013, 17:26 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Bitkiyi geçen yıl ordulu bir arkadaş sayesinde tanıdım. Onların tarifleri doğrultusunda yemeğinide yaptık, çok güzeldi. Bu son baharda bahçemin birkaç yüzmetre uzağında olan melovcanları budadım. Baharda daha güzel çıksınlar diye. Kısmet olursa yeniden sürgün vermeye başladığında fotoğraflayıp bu bölüme eklerim. |
03-01-2013, 17:33 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Hoşgıran yemeği falan var duydunuz mu ? |
03-01-2013, 17:42 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Hayır öyle bir isim duymadım. Benim öğrendiğim diken ucu kavurması. |
03-01-2013, 17:48 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Yok yani o başka bir ottan olan yemek |
03-01-2013, 17:53 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Hayır duymadım, belki benim bildiğim farklı bir ot olabilir. Ot hakkında blginiz varsa yazın lütfen. |
03-01-2013, 17:57 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Hoşkıran |
03-01-2013, 18:01 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Bizde bu otun adı sirken, fakat biz bunu yemiyoruz. |
03-01-2013, 18:02 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Denersiniz belki, ıspanak gibi yapılıyor |
04-01-2013, 07:04 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
sn çiftçi5234 öncelikle fotoğraf için teşekkürler, internette bulduklarımızdan emin olamadığım için bilen/ tanıyan birinin eklemesini istemiştim ikinci olarak isterseniz bu ikinci ot için ayrı bir başlık açıp tanıtalım. bu başlıkta sadece kırçan olsun, karışmasın bilgiler... |
04-01-2013, 14:41 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Samsun'da yaprak sarmasının üzerine kırçanları döşerler, hiç doğramadan. Güzel bir tat ve harika bir ekşilik katar dolmaya. Yalnız toplaması gerçekten çok zor çünkü taze sürgünler genelde yukarlarda oluyor, dikenli bir bitki olduğu için de yukarılara ulaşırken epey canınız yanıyor. O nedenle Samsun'da pazarda oldukça pahalı ve az miktarda satılırdı. Doğu Karadeniz'de hemen her bölgede bilinir. |
05-01-2013, 17:28 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Bahçemin yakınındaki kırçanların bu günkü hali. Nisan başından itibaren yeni sürgünler verecek ve biz toplayacağız. |
06-01-2013, 19:38 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2011
Şehir: MUĞLA/DALAMAN
Mesajlar: 269
|
Hadi bir isimde benden olsun. ****** uydurma değil bizde bu bitkiye sılcan deriz. Taze uçları gayet güzel olur. Yapraklı kısımlarını ise keçiler sever. |
06-01-2013, 21:51 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Sakarya-Denizli
Mesajlar: 2,979
|
Biz de bu çalıya kuş evin diyoruz dilimiz gerçekten çok zengin Evin kelimesi de tohum demek Heralde yabani olarak yetiştiği için kuş tohumu demişler bu çalıya bizim buralarda Yemeği yapılır ve ayrıyeten biz çapa yaparken taze uçlarını kırıp yeriz mayhoş ekşimsi bi tadı var |
26-05-2017, 15:10 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
|
küçükken her gün toplar ve anneme kavurmasnı (soğanlı) yaptırırdım.İnanılmaz güzeldi.Şimdi parayla zor buluyoruz.Köylüler maalesef kökünü kuruttular herşeyin olduğu gibi |
17-12-2017, 20:44 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
|
Bizim samsundaki köyde çok var.Genelde ormanlarda,fındık bahçelerinin pürüz kısımlarında bulunur.Çiğde yenir veya kavurması yapılır.Bitkinin yenen kısmı 10 cm-25 cm arasıdır.Bitkiyi sökemezsiniz.Ağaç kökü gibi kuvvetlidir.Meyvesi kırmızı renklidir ve meyvesinin büyüklüğü 0.5 cm-1 cm arasıdır.Yanlış bilmiyorsam meyveleri zehirlidir.Dikenlidir.Gövdesi metrelerce uzayabilir.Ve kabakgiller gibi sarıcı anteni bulunmaktadır.Çok yıllıktır.Çok arsızdır.Hatta istilacı bir türdür. Pahallıdır.Kilosu 20 tl küsür. |
08-05-2018, 16:01 | #23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: muğla
Mesajlar: 48
|
smilax deniyor sanırım.Latince ismini bilmiyorum. |
|
|