agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-01-2015, 00:13   #1
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Serada yetişen kesme gülde Trips zararı

2014 sezonunda serada yetiştirdiğim Kesme güllerde Trips ile başedemedim!!. Bu sene nerede yanlış yaptım anlayamadım.Aslında çevremdeki komşularımda da trips sorunu var. Bu yıl (2014) tripsler Gül de büyük zarar yaptılar.

Bu yıla kadar trips zararı görünce hemen piyasadaki mevcut (ruhsatlı) bir trips ilacını kullanır, gerekirse 2 defa kullanır problemi çözerdim. Ama bu sene (2014) olmadı. Bu başlıkda bana yardım edecek/katkı da bulunacak arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

Yaptıklarım: mayıs/haziran da ilk tespitler (4 seranın birisinde) yapıldı rutin ilaçlama ile Spintor kullanıldı. 2-3 gün sonra aaa, baktım ölmemişler! tekrar ilaçlama (yine spintor) .

Spintor % 5(veya 10) spinosad ihtiva eden Dow ilacı. tripsler bu ilacı yedikten sonra iştahları kesilirmiş ve açlıktan ölürlermiş!!?? Diğer faydalılara zararsız mış. Tam aradığım ilaç ve 0,5 litresi 130 TL.

iyi ama Haziran Temmuz sıcağı, uzun günler ve populasyonda hiç azalma olmadı. Bozulmuş çöpe attığım gonca sayısı artıyor!! Ne yapmalıyım. Diğer ilaçları deneyeceğim ama hangisini?

Laser denedim. Yok o da çare olmadı. Delgade önerildi. Bunda % 40 spinosad var (spintordan daha güçlü) Bu arada insectisit önerileri de var örneğin : Lannate. ve Decis Ben ise bunlardan kaçınıyorum , faydalıları öldürmemek için.

Dalgade de fyada etmedi, populasyonu kontrol edemedim. Zarar artıyor, kestiğim güllerin yarıdan fazlası bozuk, çöpe gidiyor. Temmuz ortasına doğru başka öneri: önce goncaların tümünü kafasından kopar ( Tripsler gonca taş yaprakları arasında saklanıyor) sonra ilaçlama yap!!. Ben de çaresizim, ve öyle yaptım... ama nafile!!. Bu arada aklıma gelen sarımsak suyundaki kükürtlü maddenin kokusunun tripsleri kaçırdığını okumuştum .

Gittim halden 10 kg sarımsak aldım, ezdim su içinde 1 gün beklettim, tanka süzüp attım. Doğal olarak yine bekliyorum tripsler kaçsın!!? diye. Yok öyle birşey, veya ben sonuçları ölçemedim.

Bu arada ilk seradan (900 m2) diğer seralara da bulaştılar. Bu arada komşulara sordum siz ne kullanıyorsunuz diye, kutuyu gösterdiler "ECER " diye birşey, bi araştırdım "Organik fosfatlı" bir ilaç. Çok zehir. Arkadaş attıkdan sonra zehirlenmiş! .. Daha sonra da yasaklanmış, yerine başka ilaç koymuşlar...

Bu arada galiba 1 defa da decis kullandım (Bayerin prospektüsünde trips için öneriliyor) . Ah diyorum şimdi TAMARON olsaydı bunları yaşamazdım.. Bence iyi bir trips ilacıydı ama yasaklandı...Bu da normal çünkü hıyara kalkıp tamaron kullandılar Yalova da yıllarca..

Yazın sonuna geliyoruz, tripse çare bulamadım. Güllerim in mezatta satış fiyatları düştüğü gibi, bazen de satılmaz oldu. Bu arada bir başka öneri "Dicarzol" oldu. Bu biraz etkili oldu. bayağı azaldı trips populasyonu. Ama 2 seferden fazla kullanmayın ! uyarısı var. Araya bir daha "Laser" sıkıştırdık, 2 kez de delgade kullandım.

Bir ara Antalya dan doğal düşmanını getirtmek istedim ama olumlu cevap alamadım.

Sonuç olarak : Şimdi düşünüyorum. Ben nerede yanlış yaptım??

İnsectisit kullanmadığım halde (1 kez decis hariç) doğal düşmanı (Yeşil zar kanatlı bir böcek) neden görünmedi ? Hava sıcaklıkları yüksek gitmesi mi trips populasyonunu artırdı?

Bu arada enteresan bir gözlemim de şu: Bu yıl kırmızı örümcek az oldu!! 1-2 kez ancak kullandım kırmızı örümcek ilacını.

Teşekkür ederim.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 00:31   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Hocam çok üzüldüm, bunca uğraş sonucu bu olmamaliydı.

Tanıdığım bir iki ziraatçı arkadaşa ben de danışayım, cevap alabilirsem size iletirim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 13:35   #3
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sağol Güler hanım. Ben de epeyce araştırdım ama dişe dokunur bilgiler bulamadım. Ne yapmalıyım? onu bulamadım. Çünkü sorunun nedenini bulamadım. Neden böyle oldu bu sene? Bunun cevabını bulsam 2015 de önlemimi ona göre alacağım..

2014 de Gözüme çarpan durum :

1. kışın ılıman geçmesi, don olayı olmaması..
2. Çevredeki otların yeşil kalması,
3. Avcı böcek, düşman populasyonunun diğer yıllarda gördüklerim/gözlemlediklerime göre daha az görünmesi.
4. sera içinin sıcak (30 oC) üzerinde oluşu.

Eğer sorun bunlardan biriyse, Hangisi? Neyi gözden kaçırdım?

Bu yıl daha özenli davranacağım. Diğer taraftan Kahverengi canker ( dal kanseri ) de çok hasar yaptı yetiştirdiğim Bordeux gülleri buna karşı çok duyarlıymış!!? Ne bileyim ben?? güzel- kaliteli gül diye dikmiştim. Yaklaşık güllerin yarısını söktüm, yenisini tekrar diktim.Aynı yere mecburen diktim. Kumar oynadım!!?

Kolay gelsin

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 21:48   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Hocam güllerle ilgili elimde çok kitap var, yurt dışına çıktıkça hep böyle kitaplar aldım. Gül zararlıları diye de vardı ama bütün kitaplarım Manyas'da, burada olsaydı ben de araştırırdım. Önümüzdeki ay gideceğiz sanırım, iyice inceler size tercüme ederim.

Peki, gül yetiştiren onlarca sera var, firma var. Örneğin Ekerler Roses, onlara danıştınız mı?

Mine Pakkaner hocamız bu sıralar seminerler ile çok yoğun, buradaki mesajınızı görmemiş olabilir bir de kendilerine sorsanız.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 22:09   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Hocam ziraatçı bir dostumuz var Manyas'da kendisi Bulgaristan göçmenidir, ona sordum, bu zararlının sebzelerde de olduğunu söyledi. Genelde Laser kullanılırmış zaten siz de kullanmışsınız.
Etkin maddenin Methomyl olduğunu söyledi yanlış yazmadıysam.
Aynı yere ekmenin de sakıncalı olduğundan bahsetti.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 02:26   #6
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sevgili Güler hanım.,

ilginize çok teşekkür ederim.Ben de araştırdım/araştırıyorum. Sorun ilaç çeşidi veya kullanılması değil, Sorun Bu seneye kadar bu kadar sorun yaratmayan trips, neden bu yıl (2014) sorun oldu, yok edemedik, temizleyemedik? ilaçlar neden etkisiz kaldı?

Bu sorulara da kendime göre cevabım var ,ama doğru mu?

1. Spinosad (bir çeşit yosun) tabanlı ilaçlara bağışıklık kazanmış olabilir mi? Çünkü çoğunlukla Spintor, delgade, Laser kullandım. Bunların aktif maddesi "spinosad"
2. Çevredeki otlar çoğalma ortamı yaratmış olabilir. temizlendiği halde, ayrık otları kolay kaybolmuyor, ot ilacı kullanmıyorum, yaz günleri de bunları her zaman temizleyemiyoruz. Dışarıda çoğalan erginler rüzgarla içeri taşınıyor olabilir mi acaba?

Çünki, okuduğum bir yazı da Buğdaygil bitkileri üreme alanı olarak gösteriyor. Ayrıkların tohum başakları da bu iş için uygun gelebilir ?
3. ilaçların etkinliklerini ise tartışamıyorum. " Etkin " olarak kabul etmek zorundayım. Piyasada ruhsatlı ilaçlar, ve de pahalı. 100 litre ilaç 15-20 TL civarına geliyor.

Tekrar teşekkür ederim

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024