agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-03-2011, 16:41   #1
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 444
Pimeleya Avustralya Çanları (pimelea physodes qualup bell)

Merhaba arkadaslar konuyu dogru yeremı acdım bılemıyorum. bu cıcek den ıstanbul veya baska bı yerde goren varmı aramızda. tohumu ekmeden once bıraz mesakatlı bı ıslem gerektırıyor. sıteden alıntı yaparak paylasıyorum sızlere.

Hakkında: 1 metre boylanan, kış ve bahar ayları boyunca çiçeklenen çok yıllık, ılıman Akdeniz iklimi bitkisi



Avustralya'nın Akdeniz iklim kuşağından bir bitkidir. Ilıman akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizde yetiştirilmeye uygundur. Çiçeklenme Kış aylarında başlar ve bahar boyu devam eder.

Şüphesiz pimeleya ailesinin en etkileyici bitkisidir. Kesme çiçek olarak dahi kullanılmaya müsaittir. Dikine büyüyen, az budama gerektiren çalı formunda bitki, küçük yaz kış yeşil oval şekilli, parlak 6mm genişliğinde yapraklara sahiptir. Buketler halinde, dal sürgünlerinin uç kısımlarında kümelenen çiçek tomurcukları, kış aylarında açmaya başlar ve bahar boyu çiçeklenme devam eder. Dal sürgünleri sarı,yeşil, kırmızı ve mor renk alabilirler.

Uzun süre kesme çiçekçilikte doğadan toplanan bitki artık koruma altına alınmış olup, neslinin devamı sağlanmıştır.

Tohumdan çimlendirmesi tecrübe isteyen bitkinin tohumları dumanla çimlenir.

Sizler için çok detaylı bir ön uygulama sayfası hazırladık. Aşağıdaki - ÖN UYGULAMA - DUMANLA ÇİMLENEN BİTKİLER - yazısına tıkladığınızda , yetiştirme bilgileri sayfamızda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Ekim: Açık alanda bahar ortasından itibaren yaz boyu ekimi yapılabilir. Kapalı ısı kontrollü ortamda yıl boyu ekilebilir. Dumanla çimlenir.

Bakım: Geçirgen , asidik içine funda torfu katılmış derin toprakta , öğle güneşinden korumalı alanda gelişim gösterir. En iyi kalitede çiçekleri yarı gölgede elde edersiniz. Fidenin kalıcı yerine taşınmadan önce dip toprağı havalandırılmalı, funda toprağı ve dere kumuyla +50 cm derin bir yatak hazırlandıktan sonra fide dikimi yapılmalıdır.

İdeal: Küçük bahçe yetiştiriciliğine uygundur. 1 metre boylanan bitki, geliştikçe benzer bir çapa ulaşır ve budama ile konrol edilebilir.

**Bilgiler Avustralya Tarım bakanlığının ,üreticilere destek amaçlı hazırladığı detaylı çimlendirme, fideleme, bakım, satış ve benzeri bilgilerin bulunduğu Avustralya Çiçekleri Yetiştirme ve Üretim kitabından derlenmiştir.

gittigidiyor.com

Eklenen Resimler
 
sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 08:11   #2
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Şimdi yandık, forumda bilgi de yok, ne yapacağım bakalım. Nasıl çimleyeceğiz ki dumanla. Güzel görünüşüne bakıp, açıklamasını da okumadan sipariş edersen olacağı bu Eh ben de bunu çimlendirirsem, usta olurum herhalde Deneye yanıla....

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 09:59   #3
Ağaç Dostu
 
a1919's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 416
Arkadaşlar bitikitohum.com da şu bilgiler var.
Dumanla çimlendirme :


Güney Afrika, Avustralya ve Akdeniz havzası doğal makilik ve çiçekli bitkilerini çimlendirmek için kullanılan en etkin yöntemdir. Öyle ki, dumanla çimlendirilen tohumların çimlenme yüzdesi, normal ekimlerde yüzde 5 iken, bu yöntemle yüzde 94 e varmaktadır.


Duman, bu bölgelerde yaz aylarında görülen kuru ve taze makiliklerin yanması ile oluşan özel bir dumandır. Bu duman içinde bulunan kimyasal, tohumlara doğal ortamda bir yangın olup geçtiğini ve artık çimlenmeleri gerektiğini haber verir. Toprak altında, yağmurda yağsa, baharda gelse yıllarca hiç çimlenmeden bekleyen tohumlar, duman uygulamasından sonra derhal çimlenirler.


Dünya’da bu yöntem daha çok yeni keşfedilmiş olup, duman ile uygulama neredeyse zor ve düzensiz çimlenen tüm tohumlar üzerinde etkilidir. Pahalı kimyasallardan ve hormonlardan çok daha etkili bir yöntemdir. Dumanda bulunan bu kimyasalı bahçede aşağıda anlatılan yöntemleri uygulayarak elde edebilirsiniz. Ve bu kimyasalı güvenle yetiştirdiğiniz tüm tohumlar üzerinde kullanabilirsiniz. Zira araştırmalar göstermiştir ki, dumanlı su ile çimlenen tohumlar, normal çimlenen tohumlara göre daha güçlü ve sağlıklı fideler vermektedirler.
Uygulama için malzemeler:


1- Taze yaprak ve ince bitki dalları. Özellikle makiliklerden alınan taze yaprak ve dallar içinde duman için gereken kimyasallardan bolca barındırır.


2- Kuru yaprak ve ince kuru dallar.


3- Bu dal ve yaprakları içinde bir arada yakabileceğiniz mangal, bidon, büyük toprak saksı benzeri ateşten etkilenmeyecek büyükçe bir kap. Tencere ve benzeri yeterince büyük olmayabilir. Boş peynir tenekeleri ise kullanılabilecek büyüklüktedir.


4- Ateşi yakacağınız kabın üstünü kapatacak büyüklükte bir kapak.


İçinde taze makilik ve funda yaprakları, taze çalı dalları ve yine aynı şekilde kuru yaprak ve dalların karışımını aynı anda yakabileceğiniz toprak ya da metal bir kap bulun. Karışımı alta kurular gelecek şekilde aynı mangal yakar gibi tutuşturun. Gaz ya da gazete gibi yardımcı malzemeler kullanmayın. Sadece taze ve kuru organik maddeler olsun. Tutuşturduktan sonra ihtiyacınız olan şey, kaptan çıkan isli dumandan başka bir şey değil.
Dumanı elde etmek için :



1 – Kabın alt kısmına kuru yaprak ve çalıları yerleştirin. Otları tutuşturmadan önce tuğlalardan bir yükselti yapın ve üzerine içi su dulu metal, ağzı olabildiğince geniş bir kap koyun. Kuru yaprakları tutuşturun iyice yanmaya başladıklarında üzerlerini yaş dallar ve yapraklarla örtün. Bırakın için için yansınlar. Göreceksiniz kısa süre sonra koyu renkli kokulu bir duman çıkmaya başlayacak. Duman iyice yoğunlaşmaya başladığında, bu işlemleri yaptığınız büyük kabın üzerini kapakla kapatın ve hafifçe aralayın. Bu süreçte duman suya iyice işleyecektir. Duman tamamen kesilene dek arada bir suyun seviyesini de kontrol ederek devam edin. Unutmayın amacınız suyu kaynatmak değil aksine düşük ısıda bol bol duman üretmektir. Süreç sonunda suyun içine kül benzeri parçalar düşmüş olabilir. Onları süzün ve artık duman kimyasalları içine işlemiş suyunuz hazırdır.
Bu suyun içinde tohumlarınızı 6-12 saat bekletebilir ve öyle ekebilirsiniz. Bu su ile ekim toprağınızı, ekim öncesi ve sonrasında sulayabilirsiniz. Bu sayede kimyasallar toprağa daha iyi karışacak ve çimlenme gerçekleşecektir. Aynı şekilde bu su ile doldurduğunuz sprey yardımıyla ekim saksılarının toprak yüzeyini ıslatabilirsiniz.
2- İkinci yöntem : İçinden hava ve dumanın geçebileceği metal bir süzgeç edinin. Ya da boş metal 2-5 kiloluk bir peynir tenekesinin alt ve yan kısımlarını bir çivi yardımıyla delerek kendi süzgecinizi yapın. Bu süzgecin içine ıslatıp şişmesini sağladığınız 1-2 litre kadar vermikülit yerleştirin. Aynen ilk örnekte olduğu gibi kuru otların üzerine kuracağınız tuğladan yükseltinin üzerine bu kabı, içinde vermikülitlerle birlikte yerleştirin. Birinci örnekteki uygulamanın aynısını yapın. Bu kez amaç vermikülitin içinden geçecek olan dumanı çekmesini sağlamaktır. Dumanı iyice çeken vermiküliti buzdolabı poşetleri içinde uzun zaman hava almadan saklayabilirsiniz.


Bu vermiküliti, suda bekletilecek tohumların suyuna katabilir, duman içindeki kimyasalların vermikülitten tohumlara geçmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde ekim saksılarının yüzeyine sereceğiniz 2-3 mm kalınlığında duman tatbik edilmiş vermikülit, her sulamada kimyasalları toprağa taşıyacak, çimlenme gerçekleşecektir.


Zengarden Ev ve Bahçe’den aldığınız ve çimlenme oranını dumanla artıracağınız tohumlarda yukarıdaki uygulamaları yapınız. Dumanla çimlenen tohumları 6-12 saat arası dumanlı suda beklettikten sonra ekimini yapınız. Bu uygulama çimlenme oranlarınızı gözle görülür şekilde artıracaktır.

Uygulayacak arkadaşlara kolay gelsin şimdiden.
Çimlenirse tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Çiçekleri bende zengarden sayfasında görüp beğenmiştim. Ama biraz zahmetli geldi sipariş vermedim. Umarım sizin tohumlar çimlenir.

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 10:30   #4
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
En azından deneyeceğim, olumlu bir gelişme olursa yazarım mutlaka

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2012, 22:19   #5
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 444
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
En azından deneyeceğim, olumlu bir gelişme olursa yazarım mutlaka
Sn. gülenmelek. Dumanla tohum oncesi bakımı denemesi yaptınız mı acaba . Ben bu acdıgım konuyu unutmuşdum şimdi tesadüf gördüm dogrusu

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2012, 22:27   #6
Ağaç Dostu
 
maysan80's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: İzmir-Aydın
Mesajlar: 385
ilginç.
bakalım daha neler öğreneceğim.

maysan80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2012, 22:39   #7
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sevgili sevgice, kuru ve yaş çam yapraklarını yakmaya çalıştım bir kovada ama tutuşturabilmek ne mümkün Bir an yanıyor gibi oluyor sonra sönüyor. Sadece duman değil kül ile de oluyormuş. Ben yaprakları yakıp üzerine bir kap ile su koydum. Hem dumandan hem külünden yararlanayım diye. Tohumları bu suda bekleterek ektim. Hem toprakta var hem perlitte. Kalan suyu da tohumları sularım diye bir kavanozda saklamıştım ama küflendi üzeri Ben de döktüm. Şu ana kadar bir gelişme yok. Olacağını da düşünerek bakmıyorum aslında, bir kenarda duruyorlar

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2012, 23:08   #8
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 444
Sn. gülenmelek. Bu çiçegi normal şekilde deneyip çimlendirebıldıniz mi acaba .Birde tohumları nereden ne kadara aldınız.:confused. (Elinizde halaa varsa taliplisiyim de)
Teşekkürler

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2012, 07:50   #9
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Normal denediğim tohumlardan yani ön işlem yapmadan, toprakta da var ama ondan da henüz ses yok.
Tohumları zengarden'dan almıştım. İnanın elimde kalmadı. Eğer kalsa idi mutlaka gönderirdim size. Zaten 10 tohum olarak geliyor. 2si perlitte çürümüştü. 8i de ya perlitte ya toprakta ekili hala.
avustralya çanları pimelea qualup bell - Avustralya Çiçekleri

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2012, 09:52   #10
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sonuç=Hüsran
Hiç birini çimlendiremedim

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
avusturalya çanları


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024