agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)




Beğeni Düzeni73Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-04-2009, 13:41   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Carissa macrocarpa - Natal Plum

Natal Plum denen yasemine benzeyen bir bitkim var artık. Hakkında çok fazla Türkçe kaynak bulamadığım için yabancı kaynaklardan araştırdım. Bitki ile ilgili derlediğim şeyleri burada da sizlerle paylaşmak istedim. Hep hazıra konmak olmaz değil mi

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 13:45   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Natal Plum

Bilimsel ismi: Carissa macrocarpa ya da carissa grandiflora
Ailesi: Apocynaceae


Genel bilgiler:
Natal Plum, dikenli bir Güney Afrika çalısıdır, çit olarak veya kendi başına kullanılabilir. Değişik formda dalları ve parlak koyu yeşil yaprakları vardır, beyaz ve pembe çiçeklerle bezenir. Hızlı büyür ve çok geniş çapta ışık şartlarına dayanıklılık gösterir, iyi bariyerler, çitler yapar, manzarayı ve dipteki bitkileri az engeller. Kuraklığa ve rüzgara , tuza ve daha bir çok kötü koşullara (dondurucu soğuk hariç) dayanıklıdır, kökleri çok yayılmacı bir gelişim göstermez. Ancak optimum koşullarda, yüksek sıcaklık ve nemlilik gibi yaşarlarsa büyümesi son derece hızlı olur ve çeliklerin köklenmesi neredeyse tamamında başarıya ulaşır.

Saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.

Orijini:
Güney Afrika - Amatumgulu (Zulu)

Sıcaklık:
Kışları ılık iklim ister. İç ortamlarda da başarıyla yetiştirilebilir ancak mantar enfeksiyonunun engellenmesi açısından hava akımının olduğu yerlere konulması tavsiye edilir.

Dona Toleransı / Dayanıklılığı:
Özellikle genç bitkilerin korunması gerekir: -2C de yapraklar hasar görür, -4Cde ciddi hasarlar meydana gelir.
Zone 9b: to -3.8 °C
Zone 10a: to -1.1 °C
Zone 10b: to 1.7 °C
Zone 11: 4.5 °C’nin üzeri

Güneş isteği:
Tam güneş (en az dört saat direkt gün ışığı) istese de hafif gölge koşullarında da olabilir.

Toprak isteği: (pH Gereksinimi)

Kumlu ve iyi drenajlı toprakları tercih etse de toprak konusunda çok huysuz değildir. Kolayca uyum sağlayabilir.

6.1 to 6.5 (hafif asidik)
6.6 to 7.5 (nötr)
7.6 to 7.8 (hafif alkali)

Su ihtiyacı:
Orta. Yazları düzenli az su ihtiyacı vardır, kuraklığa ve biraz da tuza dayanıklıdır. Toprağın drenajı iyi olduğu sürece bol yağış aldığı durumlara da aldırış etmez.
Eğer iç ortamlarda yetiştiriliyorsa zaman zaman spreylenerek ihtiyaç duyduğu nem sağlanmalıdır.

Gübre:
Büyüme esnasında her iki haftada bir Miracid uygulayın. Kış zamanında gübrelemeyi ayda bire azaltın.

Budama :İlkbaharın ortaları ya da sonlarında, çiçeklenmenin ardından derin budama yapın. Bütün yeşil yapraklı dalları budamayın, bu dalların ölmesine neden olabilir. Bunun dışında budanan yerler daha canlı olarak çıkacaktır. Büyüme sırasında gerek olduğunda budamaya devam edin. Carissa hızlı büyür, özellikle de sıcak iklimlerde bu nedenle budama sık olabilir.

Büyüme alışkanlıkları:
Herdem yeşil çalı, gevşek bir küme görünümünde, 0.6 – 2.5 m yüksekliğe, 60-90 cm ile 2-3 m yaygınlığa ulaşabilir. Yükseklik çeşidine göre değişebilir, gövdeleri genellikle çatal biçiminde ve iğne gibi dikenlere sahip, sütlü özsuyu olan, kalın, oval, parlak koyu yeşil yapraklarla kaplıdır. Dikenleri iğne gibi, 1.5-2 cm büyüklüğüne ulaşabilir ancak yoğun yaprak tabakası altında görünmeyebilir. Dikenli yapısı ve çalı formu nedeni ile iyi bir çit vazifesi görür. Dikensiz varyeteleri de geliştirilmiştir. Düzenli budama ile şekli sabit ve düzgün tutulabilir. Hızlı büyüyüp yayılma yaptığı için sıkça budanmalıdır.

Aynı zamanda güzel bir bonzai türü de olabilir. Bonzaiye en uygun türler:
• Carissa grandiflora: Natal plum.
• Carissa macrocarpa: Natal plum, Christ's thorn.

Çiçeklenme alışkanlıkları:
Beyaz, güzel kokulu, yıldız biçimli çiçekleri vardır, büyüme dönemlerinde baştan başa 2.5 – 5cm i bulur. Renkleri Beyaz / Beyaza yakın. Bütün yıl çiçeklenir. Kokusu yasemine benzer.

Meyve Alışkanlıkları:
Yaz aylarında ve sonbaharda, bitki 5cm büyüklüğünde, yumurta şeklinde kırmızı meyveler verir, beyaz bir lastik görünümde ve tamamen olgunlaşmamışken tadı buruktur. Meyve olgunlaştığı zaman rengi kırmızıya döner, bu olgunlaştığı zamanda yenilebilir. Aynı zamanda reçeli vs yapılabilir. Meyvenin tadı cranberry’e benzer. Taze olarak tatlılarda, dondurmalarda, yoğurt, kek ve soslarda kullanılabilir. Aynı zamanda jöle ve/veya turşu şeklinde kavanozlarda korunabilir, derin dondurucuda dondurulabilir, kurutulabilir veya şişelenebilir.

Çoğaltma Yöntemleri:
Otsu gövde çeliklerinden
Odunsu gövde çeliklerinden
Yumuşak odunsu çeliklerinden
Yarı-yumuşak odunsu çeliklerinden

Özellikle odunumsu çelikleri çok kolay tutar. Bir bardak suda köklenme gerçekleşebilir.

Saksı / Yer Değiştirme:
Genellikle sadece sonbaharda ve kışın saksı değişimi önerilir ancak kimi zaman ilkhabar ortasından yaz ortasına kadar da dikilebildiği durumlar vardır. Kök budamayı minimum tutun. Drenajı iyi bir toprak kullanın. Kök çürümesi riskine karşı sulamayı az ve dengeli yapmak gerekir.

Zararlılar ve hastalıklar:
Mantar enfeksiyonuna karşı hassasdır. Örümcek mitleri ve kabuklular genel problemleridir. Bunun dışında genellikle çok güçlü bir bitkidir.

N/A: Bilgi yok (Bitki tohum üretmez, çiçekler sterildir veya bitkiler tohumdan meydana gelmez vs..)

Diğer:
Kuşlar için çekicidir. Yuvalama konusunda formları nedeni ile tercih ederler.

Tehlikeleri:
Bitkinin bazı parçaları yenildiği zaman zehirli olabilir
Bitkinin dikenleri ve keskin uçları vardır, taşırken ve tutarken ekstra dikkat gösterilmeli

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 16:57   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Natal Eriğine değişik bir bakış daha:

Güney Florida Tropikalleri: Carissa (Natal Plum)
Amy Simonne, Linda B. Bobroff, Anne Cooper, Sandra Poirier, Mildred Murphy, Mary Jo Oswald, and Chris Procise.2

Geçmişi:

Carissa (Natal Plum) Güney Afrika’nın yerlisi bir bitkidir ve esasen yenilebilen üzümsü-benzeri meyveleri nedeniyle yetiştirilir. Botanikteki ismi Carissa grandiflora’dır. Carissa aynı zamanda Amerika’nın güney bölgelerinin yarısında süs çalısı veya çit bitkisi olarak yoğun olarak dikilir.

Uygunluk
Bitki en çok ilkbahar başlarında çiçeklenir ancak az da olsa çiçeklenme yıl boyunca devam eder. Çiçekler dalların ucunda tek tek veya dalların uçlarında küçük kümeler halinde açarlar. Çiçekleri yıldız şeklinde, kokulu, beyaz ve yaklaşık 5 cm genişliğindedir. Meyveler yaklaşık 60 günde olgunlaşır, meyvenin veriminin en çok alındığı zamanlar yaz aylarıdır. Carrissa’ya genellikle marketlerde ticari meyveler olarak rastlanmaz. Genellikle Güney Florida’da yetiştirilir.

Seçim
Carissa’nın meyveleri (Carissa grandiflora) oval veya yuvarlaktır ve büyüklük olarak çeşitlilik gösterir. Tipik bir meyve yaklaşık 2.5 cm çapında ve 3.5 cm uzunluğundadır. Tamamen olgunlaşmış bir meyvenin kabuğu parlak vişne renkli damarları olan koyu kırmızı renklidir, kabuk incedir ve kolaylıkla zedelenir. Eti koyu kırmızı veya vişne renklidir ve beyaz beneklidir. Merkezinde yaklaşık 12 tane kahverengi düz tohumlar bulunur.

Taze meyvenin hafif, acımsı bir tadı, hafif pürüzlü bir dokusu vardır ve birazcık buruktur. Zedelendiğinde, koparıldığında veya kesildiğinde, meyve ve dallar beyaz bir lateks salgılar. Bu madde zararsızdır ancak gözle temas ettiğinde rahatsız edici, kaşındırıcı olabilir.

Kullanım Alanları
Carissa taze yenebilir ancak pişirildiğinde daha çok hoşa gider. Suyunu ve meyvenin etini pişirmek, hoş olmayan bir kırmızı-sütlümsü renkte görünüm meydana getirir ancak şekerle beraber pişirmek çekici parlak kırmızı renkli bir görünüm elde ettirir. Jölenin lezzetli ve çok hoş bir kırmızı rengi vardır ve tadının karakteristiği ahududuyu anımsatır. Sos, ağır ateşte, şekerle pişirilmiş meyvenin süzülmesi veya elekten geçirilmesi ile yapılır, ve bazıları tarafından cranberry jölesine tercih edilir.

Meyvenin içindeki beyaz lateks, carissanın pişirildiği tencere boyunca lastiğimsi ve yapışkan bir tabaka bırakır. Bunu çıkartmak için, bir parça kuru havlu kağıt ile veya sıvı yağa batırılmış bir parça bez ile ovulur. Metal ovalayıcılar veya çözücü tozlar kullanmayın, bunlar maddeyi daha yapışkan ve çıkarılması daha zor hale getirirler. Meyve konserve veya dondurulmuş olarak saklanabileceği gibi, jöle veya reçel olarak da muhafaza edilip, salatalarda, şerbetlerde ve soslarda veya punçlar için meyve suyu olarak kullanılabilir.

Besin Değerleri
Carissa çok miktarda şeker ve iyi bir jöle yapabilmek için yeterli derecede asit ve pektin içerir. Harika bir C vitamini kaynağıdır, ve bir bakıma ortalama bir portakaldan daha fazla miktarda C Vitamini içerir. Bununla birlikte, araştırılan diğer vitaminler açısından fakir bir kaynaktır. Carissanın çeşitli mineraller içerip içermediğine dair bir analiz yapılmamıştır. Bir bardak carissa aşağıdaki miktarları içerir:
84% su
90 kalori
0.8 gram protein
2 gram yağ
20 gram karbohidrat
60 milligram C vitamini
Kaynak: USDA NDB No: 09061

Hazırlama Esnasında Gıda Güvenliği
• Aşağıdaki adımları izlemek sizlerin gıdalardan geçebilecek hastalık risklerini azaltmanızda yardımcı olur.
• Aşağıdakiler ile temasınızdan öncesinde ve sonrasında ellerinizi sıcak sabunlu suyla yıkayınız.
-Taze ürüne dokunmak
- Çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürününe dokunmak
- Banyo / tuvaletleri kullanmak
- Çocuk bezi değiştirmek
- Hayvanlara dokunmak
• Hazırlamadan veya yemeden hemen önce taze carissa’yı soğuk musluk suyu ile yıkayın. Sabun veya deterjan kullanmayın
• Zarar görmüş veya zedelenmiş alanları hazırlamadan veya yemeden önce kesip atın.
• Kesme tahtalarını, tabakları, aletleri ve tezgah üstlerini sık sık yıkayın. Sabunlu sıcak su kullanın ve iyice durulayın. Taze ürünlerle, veya çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürünü ile temastan sonra tekrar sterilize edin.
Tablo 1
Sterilize Etmek için
• Bir çay kaşığı kokusuz klorlu çamaşır suyunu bir litre suyla karıştırın.
• Karışımı yüzeye dökün ve bir dakika kadar bekletin.
• Akan sıcak su ile iyice durulayın.
• Kontamine etmeyin. Taze ürün için temiz tahta ve alet kullanın. Yapabilirseniz tahtayı çiğ et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri için bölümlere ayırın.
• Taze ürünlerle veya diğer çiğ ürünlerle temas etmiş buzları tüketmeyin, kullanmayın.
• Dışarıda bozulabilecek yiyecekleri götürürken, buz veya jel paketlerdeki soğutucularu kullanın. Buna kesilmiş taze meyveler ve sebzeler de dahildir.

Carissa’ları Dondurmak için• Yıkayın, arzu ederseniz soyun ve boylamasına ikiye kesin veya olduğu gibi bırakın.
• Hava almayan kaplara paketleyin
• Etiketlenir ve – 18C’de depolanır.

Carissa’ların Kullanımı
Tropikal meyveler çeşitli doğal pektin, asit ve şeker içeriklerine sahip olabilirler, bunlar iklimin varyasyonlarına göre mevsimden mevsime değişkenlik gösterir.

Carissa Meyve Çorbası*
1¾ bardak elma suyu veya sirkesi
¼ bardak şeker
2 çaykaşığı mısır nişastası
10 cm’lik bir tarçın çubuğu, ufalanmış
4 bütün karanfil

Bütün bu malzemeleri küçük bir tencerede karıştır. Orta dereceli ateşte, kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişir. Ateşi kıs ve berrak görünene kadar karıştırmaya devam et. Ateşten al ve içne şunları ekle:
¾ bardak portakal dilimleri
¾ bardak greyfurt dilimleri
½ bardak çekirdeksiz üzüm
1 bardak çekirdekleri çıkarılmış, ikiye bölünmüş carissa
Üstünü kapat ve bir gece boyunca dinlendir. Baharatları çıkar ve soğuk servis etmeden önce iyice karıştır. 6 kişilik servis et.

Carissa Pie*
½ lt carissas (enine doğranmış )
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
½ bardak şeker
½ bardak su
pasta

İyice olgunlaşmış carissaları, derin, yağlanmış bir pişirme kabına koy. Un ile şekeri karıştır ve meyvelerin üzerine serpiştir. Margarini ile hafif hafif üstüne dök. Karışımın üzerine suyu boşalt.
Pastanın üzerine buharın çıkmasına izin vermek için delikler/kesikler aç ve 230°’de on dakika pişir ve daha sonra 220 derecede meyveler pişene ve pasta kızarana kadar pişirmeye devam et. Limon suyu veya vanilya ile tatlandırılmış Carissa sosu ile sıcak olarak servis et.

Carissa Sos*
Meyveyi yıka ve dörde böl. Meyvenin etli kısmına dokunmadan tohumları çıkar. Her bardak kesilmiş carissa için ½ bardak şeker veya şeker muadilini hazırla. Kısık ateşte carissa ve şekerleri (su eklemeden) pişir, bu işlemi meyveler yumuşayana dek yap. Cranberry sosu ile aynı şekilde bu sosu kullan. Jöleli sos için, her bardak carissa için 2 yemekkaşığı su ilave et. Meyve gevrekleşene kadar pişir. Meyve Suyunu jöle kabındam veya çift kat tülbentten geçirerek süz. Her ¾ bardak meyve suyuna ½ bardak şeker ekle. Katılaşana kadar pişir.

Carissa Ekmeği**
2 bardak un
1½ çaykaşığı kabartma tozu
1 bardak şeker
½ çaykaşığı tuz
½ çay kaşığı karbonat
1 yumurta, iyice çırpılmış
½ bardak portakal suyu
2 yemek kaşığı eritilmiş yağ
2 yemek kaşığı sıcak su
1½ bardak carissa, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış
1 portakal kabuğu, rendelenmiş
½ bardak dövülmüş ceviz.

Unu, kabartma tozunu, karbonatı, şekeri, tuzu elekten geçir. Yumurtayı, portakal suyunu, yağı ve sıcak suyu ekle. Sadece un nemlenene kadar karıştır. Carissaları, portakal kabuklarını ve cevizleri kat. Yağlanmış ve unlanmış kapta, 180C’de 45 dk pişir. Yaklaşık 20 servise böl.

Carissa Hors D'oeuvres
Taze, olgunlaşmış meyveleri yıka ve süz. Doğra, çekirdeklerini ayır ve servis etmeden kısa süre öncesine kadar buzun üzerine koy. Boşlukları az yağlı köy peyniri üzerinde veya light krem peynir ile doldur. Küçük küçük kesilmiş marul yatağının üzerine yerleştir.

Jöleli Carissa Salatası*
1 yemek kaşığı tatsız jelatin
½ bardak soğuk su
1½ bardak kaynatılmış carissa suyu veya suyu ve meyvesi
½ bardak şeker
¼ çaykaşığı tuz
2 çaykaşığı limon suyu
1½ bardak doğranmış kereviz.

Jelatini soğuk su üstüne serpiştir ve 5 dakika dinlendir. Suyu, tuzu ve yumuşamış jelatini kaynayan karissa suyunda çöz. Soğumasına izin ver ve limon suyunu ekle. Karışım katılaşmaya başladığında doğranmış kerevizi at. Bir kalıba dök ve dondur. Katılaştığı zaman kalıbı doğranmış marul yatağına ters çevir ve arzu edilirse light mayonez ile süsleyerek servis et

Carissa Salatası*½ kg carissa
1 bardak su
1 bardak şeker
4 çaykaşığı jelatin
½ bardak soğuk su
½ bardak doğranmış kereviz
½ küp küp doğranmış elma
½ bardak pekan cevizi
Carissa’lar 1 bardak suda, gevşeyene kadar pişir, süz ve şeker ekle. Jelatini soğuk suda nemlendir. Şekeri ve carissaları ekle. Tamamen çözülene kadar karıştır ve daha sonra kerevizleri, elmaları ve cevizleri at. Buzdolabında dondur ve marul üzerinde servis et.

mrduran beğendi.
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 18:05   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Carissa grandiflora - Natal Plum
Apocynaceae

Pek çok yarı-tropik meyve vardır bunlardan biri de Natal Eriği’dir. Bu bitki zone 9 dan 11’e kadar olan yerlerde dış ortamlarda yetiştirilebilir. Daha soğuk iklimlerde, bitki için iyi bir koruyucu yapılabilir, sera ve limonluklar için muhteşem bir seçimdir.

Bu bitki aynı zamanda amantugula olarak da bilinir, Natal Erikleri aynı zamanda çok güzel peysaj bitkileridir. Tuzlu su serpintilerine dayanıklı olmaları onları kıyı alanlarında kullanılabilir yapar. Yoğun rüzgarlara aldırış etmezler. İyi yetişme koşulları içeirisinde, bu türler ağaç veya çalı olarak gelişebilir. Ulaşabilecekleri yükseklik toprağın verimliliğine ve kültürlerine bağlı olduğu kadar budama çalışmalarına da bağlıdır. Genellikle pek çoğu 2,4 m – 4,5 m arasındadır, bazı cüce kültürler ise sadece 60 cm yüksekliğindedir. Ben budamadan bıraktım ve Natal Eriği 3 metre kadar genişledi. Cüce kültürler, muhafazalı kültürler için bitki türlerine göre daha uygundurlar. “Fancy” buna bir örnektir. Saksılarda yetişmek için uygundur ve bu çalımsı kültür sadece 1,8 m yüksekliğe ulaşır.

Natal erikleri tam güneşte ve hafif gölgede gayet iyi gelişirler. İç ortamlarda iseler, olabildiğince güneşe ihtiyaç duyarlar. Çok az ışık cılız büyümeye neden olabilir. Bu bitkiler iyi drenajı olan toprak isterler.

Bu çekici tür, peysaj için harika bir eklenti olabilir. Cüce türleri yer bitkilerine de uygun olabilirken bütün türleri çit olarak kullanılabilir ya da meyve ağacı kafesleri şeklinde düzenlebilir.Alçak büyüyen türleri yerleri kaplamak için kullanılabilir. Natal erikleri aynı zamanda kendi kendilerine döllenebildikleri için numunelik bitkiler olarak da yetiştirilebilir.

Bu güzel, bol dallı, herdem yeşiller, koyu renkli yuvarlak ve geniş yapraklara sahiptir. 2.5 cm büyüklüğünü aşabilen sivri dikenleri olan dalları vardır. Dalı kırdığınızda veya kestiğinizde, sütsü bir sıvı akar.

Gayet güzel, mumlu beyaz, yıldız şeklinde çiçekleri vardır. 5 cm çapında ve yaklaşık altı taç yaprağı vardır. Yoğun nem koşullarında oldukça aromatiktirler. Yılın herhangi bir zamanında görülebilirler ancak genellikle ilkbahar ve yaz aylarını tercih ederler. Kalın, parlak, koyu yeşil yaprakları vardır. Buna zıt olarak dokusu kayış gibidir. Bu kayış gibi doku uzunluk olarak 7.5 cm yi bulabilir. Çiçekler için çok güzel bir arka plan oluştururlar.

Çekici, küre şekilli kırmızı meyveleri, 2,5 – 5 cm büyüklüğü bulabilir. Bunlar üzümsü olarak sınıflandırılabilirler. İnce, kağıt gibi kabukları vardır. Meyvenin içinde birkaç tane küçük tohum bulunur. Normalde meyveler tam olgunluğa ulaşmadan önce toplanır bu nedenle hafif ekşimsi tatlarını muhafaza ederler. Natal erikleri çeşitli yollarla hazırlanabilir. Genellikle jöle, şurup, pie ve tart yapımında kullanılır. Aynı zamanda turşusu da yapılabilir. Sos olarak hazırlandıkları zaman, et yemekleri ile mükemmel uyum sağlarlar. Yarı-tropil cranberry sosunu düşünün.

İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi anavatanı Güney Afrika’dır. Akrabaları zakkumu ve diğer yaygın yetiştirilen sub-tropik bitkileri de kapsar, örneğin allamanda, mandevilla ve plumeria

Natal erikleri çeşitli yollarla çoğaltılabilir. Bunların içinde, tohumdan, çelikten ve tomurcuklanma ile üreme dahildir. Genç bitkilerin olgunluğa erişmesini beklemektense pek çok bahçe meraklısı bir seradan büyük bitki şeklinde almayı tercih etmektedir. Tohumdan üretim düşünüldüğünde, bunun yetişip ürün vermesi zaman alacaktır. Bu nedenle genellikle çelikler kullanılır. Genellikle çelikler ilkbaharda alınır.

Sadece rutin bir bakım yeterli olduğunda, pek çok peysaj alanı için kullanılabilirler. Düzenli bir aralıkla gübrelenirler ancak uzun zamanda salınım yapan gübreler de uygundur. Pek çok ağaç gibi, köklerden çimleri ve ayrıkotlarını uzak tuttuğunuzda daha iyi gelişir. Bir malç tabakası nemin korunmasında ve ayrıkotlarının minimize edilmesinde yardımcı olabilir.
Natal erikleri için böcekler ciddi problem yaratmazlar. Bununla birlikte kabuklular (scales) sık sık bitkiye saldırırlar. Hastalıklarla alakalı olarak, eğer ıslak yerlere dikilirlerse kök çürümeleri meydana gelebilir.

Zaman zaman, konteynerler içinde büyüyenlerin kök sistemleri çok kalabalıklaştığında saksı değişimleri gerekebilir.

Çeşitli kültürler vardır. Alçak büyüyen tipler için “Boxwood Beauty” veya “Bonzai” yi seçebilirsiniz. Küme yapan kültürler yoğunlaştırışmıştır. Yer örtücüler için, alçak büyüyenlerden biri, yayılan gövdeler uygundur. Bunlar “Prostrata” ve “Horizontalis”i de içerirler.

Ve bir başka özet
Latince İsmi: Carissa macrocarpa

Tipi: Çalı

Anavatanı: Güney Afrika

Meyve: Natal erikleri – kırmızı üzümsüler

Büyüklük: Natal eriği çalıları 2 – 4 m uzunluğunda olabilir.

Dayanıklılık: Zones 9-11. Zone 9’da kışları korunmalıdır. Eğer zone9’da donarsa, genellikle geri gelir.

Çoğaltma: Çelik, tohum. Çelikler yılın herhangi bir zamanı alınabilir. Gövde çelikleri 7,5-10 cm uzunluğunda olmalıdır. Köklendirme hormonuyla beraber nemli kuma dikilir alttan ısı verilirse çok kolay köklenir.


Kullanım: Natal eriği konservelerde ve jölelerde kullanılabilir.

Kültür: Natal erikleri (carissa grandiflora) için en iyisi en az 4 saat direkt gün ışığı almasıdır, gece sıcaklıkları 10 - 18C ve gündüz sıcaklıklarının 20C ve daha üstü olan yerleri severler. Natal eriği için uygun kompost 2 ölçü zengin toprak 1 ölçü turba yosunu ve 1 ölçü kumdur. Nemli tutun ve her 3-4 ayda bir gübreleyin. Yılın herhangi bir zamanında budanabilir. Bonzai için harika bir bitkidir.

mrduran beğendi.
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2009, 21:22   #5
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sn . kaktus ,
4 adet yari odunsu celigim var .
Yazdiklarinizi okudum.
Ozetle hormona batirip ,kuma dikip, alttan sulamam gerek.
Siz celikten uretmeyi denediniz mi ?
Saygilar .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2009, 22:17   #6
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Sn. kaktüs,

Derlemelerinizi tamamen okudum, ben sadece meyve olarak yiyordum. Salatası ve çorbasının yapılabileceğinide sayenizde öğrentim.

Çok teşekkür ederim.

Sn. volare,

Çeliklerini hormona batırmanıza gerek yok, nemli bir torf **** perlitte gölge bir ortamda kolayca köklendirebilirsiniz.

Saygılar.

mrduran beğendi.
Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 22:30   #7
Ağaçsever
 
Cohn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 31
Merhabalar,
Natal plum'in fidani nereden bulabilirim acaba?
tessekurler
john

Cohn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2009, 17:41   #8
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sayin Mutlu Kutlu ,
perlite dikmistim , sulamayi ayarlayamadim galiba , hepsini kaybettim , curuduler ;(

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2010, 15:55   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-01-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
Bu kadar güzel bir bitkinin kendisini merak ettim . netten bulduğum resimleri ekliyorum.

Eklenen Resimler
  
botanik2009 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 01:07   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Bir yıl önce aldığım carissia üzerinde 5 meyvesi vardı . Bu yıl bir çiçek açtı meyve oluşmadı bitki gelişimi gayet yerinde.Meyve tutması için özel bir işlem mi gerekli acaba .Şimdiden bilgi veren arkadaşlara teşekkürler.

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2010, 17:00   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Sürünen yasemin

Ben de "Natal eriği" denilen bu bitkiden satın aldım, bana serada bu bitkinin adı için "Sürünen yasemin" olduğu söylendi. Bu şekilde araştırdım internette bulamadım. Forumda tesadüfen resmine rastladım.
Şimdi ekeceğim, umarım yerini sever, serpilir, güzel yetişir.

saygılar

Eklenen Resimler
 
Füreya beğendi.
vtrilac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 09:53   #12
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Carissa

Dün Ünal kaktüs çiftliğinden bu bitkiden aldım .
Galiba talibi pek yok , yaklaşık 200 bitki yanyana dizilmiş , yıllardır birbirine kaynaşmışlar - sera çalışanı istediğim bitkiyi zor söktü aralarından .
O kadar çok meyve vardı ki tatmadan geçemedik .
Aldığım bitkinin üzerinde de halen 3 meyve var kırmızı ve olgunlaşmamış henüz .
Tadını çok sevdim .
Gövde yapısı çok ilginç , öncelikle bonsai düşündüm , ancak tadına bakınca bahçeye diktim
Havai köklendirme yapmayı planlıyorum , bonsai olarak da düşünmekten vaz geçemedim çünkü .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 11:31   #13
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sevgili Jezebel,
Hayırlı olsun.Ne kadar ücret ödediniz.Rica etsem resim yükler misiniz..?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 13:39   #14
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Resimler cep telefonu ile çekildi , o yüzden pek kaliteli değil .


Name:  IMG_0040.jpg
Views: 9236
Size:  57.2 KB


,


Name:  IMG_0044.jpg
Views: 9655
Size:  49.3 KB


,

Name:  IMG_0041.jpg
Views: 8902
Size:  35.1 KB



,

Name:  IMG_0039.jpg
Views: 8918
Size:  35.1 KB


Boyu 70-80 cm var , dikenleri de 3-4 cm

agozce ve Füreya beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 19:49   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Maşallah.Formu baya güzel.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 17:32   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
natal eriğinde köklenme belirtisi yok ama uçlarından yeni sürgün veriyor.

Eklenen Resimler
   
teona08 beğendi.
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2011, 21:16   #17
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Kışın bile meyve veriyor, inaılmaz bir bitki.


Name:  DSC03159.jpg
Views: 9001
Size:  35.7 KB


Biraz daha büyüsün, kışın bile natal erik yiyeceğiz.

agozce, mrduran ve Füreya beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 21:32   #18
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Bugün çiçekçimde tanıştığım Natal Eriği. Meyveleri nefis.

Eklenen Resimler
 
agozce ve Füreya beğendi.
Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 18:24   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
suda ki natal eriği köklenmeye başladı.

Eklenen Resimler
  
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 01:02   #20
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 444
Acaba aramızda bu guzel cıcekden paylasım yapıcak olan var mı

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2011, 20:44   #21
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Kış boyu meyve veren Carissam şimdi yine çiçek açtı.
Dikenleri olmasa bu eşsiz bir bitki olurdu.
Yine de eşsiz


Name:  DSC04127.jpg
Views: 11193
Size:  42.5 KB



meyve ve çiçeği aynı kareye sığdırmak istedim




Name:  DSC04071.jpg
Views: 8592
Size:  32.4 KB




.


Düzenleyen Jezebel : 13-06-2011 saat 19:35
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 00:01   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Natal eriğimin son hali

Eklenen Resimler
 
ilksenozturk ve Füreya beğendi.
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2011, 18:02   #23
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 444
Merhabalar. Natal erikleriniz ne durumda acaba. Bu çalıdan ne zaman çelik alınır.

Teşekkürler

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 20:07   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Natal eriği kışı dışarıda geçirince soğuklardan etkilenmiş.

Eklenen Resimler
 
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 23:34   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Benim natal eriklerim de soğuktan öldüler. Kış nedeniyle kaybım sadece onlar da değil, dahası da var. Bu kışın faturası biraz ağır oldu. Üç yaşındaki narlarım, cennet hurmalarım, defnem, at kestanesi, kolonya çiçeğim,tespih ağaci fidelerim hatta bir de geçen bahar diktiğim çam fidem bile ölenlerden..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 23:49   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Sayın yarenimex ; merhaba, Bu kış gerçekten çok soğuk geçti benimde çok zararım oldu.

Aşılı keçi boynuzu , ağaç kavunu , pasiflora edülüs , gilaburu ,meleklerin boruları ,
rize mandalinaları , natal eriği , orkide ağaçları , sinameke fidanlarımı kaybettim .

Birde tropikal fidanlarım vardı onları da kaybettim.

guavalar , liçiler , mangolar , papayalar, karamboller , keçi boynuzu , tamarind fidelerimi aslında bunların hepsi alt kattaki dairedeydi ama genede dışarısı -12 leri görünce evin içinde de etkilenmişler.

Elimde sağlam kalan tropikal fidanlarım 1 adet tamarind 1 adet liçi ,ve 1 adet inka fıstığı .

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 00:12   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Sayın yarenimex ; merhaba, Bu kış gerçekten çok soğuk geçti benimde çok zararım oldu.

Aşılı keçi boynuzu , ağaç kavunu , pasiflora edülüs , gilaburu ,meleklerin boruları ,
rize mandalinaları , natal eriği , orkide ağaçları , sinameke fidanlarımı kaybettim .

Birde tropikal fidanlarım vardı onları da kaybettim.

guavalar , liçiler , mangolar , papayalar, karamboller , keçi boynuzu , tamarind fidelerimi aslında bunların hepsi alt kattaki dairedeydi ama genede dışarısı -12 leri görünce evin içinde de etkilenmişler.

Elimde sağlam kalan tropikal fidanlarım 1 adet tamarind 1 adet liçi ,ve 1 adet inka fıstığı .
Bu durumu yaşamamak için prensip olarak genelde hep soğuğa dayanıklı bitkileri seçiyordum, ilk defa prensibimin dışına çıktım, o da son elli yılın en soğuk kışına denk geldi. -27/28 leri gördük bu kış. Ama İnka fıstığınızın kurtulmasına çok sevindim. O bitki gerçekten çok değerli. Yeri gelmişken sorayım, geçen meyve çiçek bir şey gördünüz mü üstünde ?

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 00:18   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
[QUOTE=yarenimex;952488]Bu durumu yaşamamak için prensip olarak genelde hep soğuğa dayanıklı bitkileri seçiyordum, ilk defa prensibimin dışına çıktım, o da son elli yılın en soğuk kışına denk geldi. -27/28 leri gördük bu kış. Ama İnka fıstığınızın kurtulmasına çok sevindim. O bitki gerçekten çok değerli. Yeri gelmişken sorayım, geçen meyve çiçek bir şey gördünüz mü üstünde ?[/QUOT

Daha üstünde çiçek **** meyve görmedim ama bu sene meyve verir demişlerdi.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 17:19   #29
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
Arkadaşlar bende geçen sene tohumdan natal plum dikmiştim. şu andaki durumu aşağıda ki resimde ki gibi. Acaba tohumdan yetiştirip de meyve alan varmı? Veya tohumdan yetiştirdikten kaç sene sonra meyve alınabiliyor?

Eklenen Resimler
  
Nevzat ve athena -asena beğendi.
AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2012, 20:42   #30
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Nihayet açtı


Name:  DSC07101.jpg
Views: 8063
Size:  48.0 KB


Name:  DSC07102.jpg
Views: 7737
Size:  43.4 KB


Name:  DSC07103.jpg
Views: 7653
Size:  42.2 KB


Artık meyve bekleyşine geçeceğiz

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024