agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Şömine kullanımında tehlikeler (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/33630.htm)

hosseda 26-01-2014 22:51

Şömine kullanımında tehlikeler
 
Önceki gün akşam eve gelince yanmak için kibrit çakmaya bakan şömineyi ateşledim. Hemen tutuştu biraz geçti kuru zeytin odunuyla besledim ve bir saat içinde (kapısını açmadığım arka oda hariç) ev yaşanır ısıya ulaştı. Bu zaman içinde şömineyi en üst düzeyde yakıyorum ki evdeki soğuk hava bir an önce kırılsın.

Bir ara cam kapağı açarak büyükçe bir kütük yerleştirmek üzere önünde durduğumda şöminenin içinden, yukarıda bir büyük demir parçası indi. Yanmakta olan odunlara vuran bu parça açık kapaktan bana doğru geldi. Refleksle yana çekilmesem kucağıma inecekti. Bir anda parçanın çok kızgın olduğunu düşündüm ancak parça, ateş düşmelerine emniyet olsun diye şömine önüne yere yaptırdığım saç levha üzerinde kalmıştı. Orada bırakamazdım sıcaklığıyla saçın altındaki ahşaba zarar verebilirdi. Kalın deri eldivenle bir tarafından tutup maşa yardımıyla dışarı almak istedim ama anında eldiven yanmaya başladı. Yapabileceğim başka ne olabilir diye düşünürken diğer maşayı aldım ve ikisi üzerine demir parçayı oturtarak ısının yerle temasını azalttım.

Bir ay kadar evvelde gene şömine son hızla yanarken bende bilgisayar başında, TV açık elimde çayım keyf yapıyordum. Ani bir patlama sesi geldi şömine tarafından ve ortalık taş parçalarıyla toz duman oldu. İnsan feleğini şaşırıyor bir anda. Şömine çok ısıdan parçalandımı yoksa derken üst menfezin boşalmış olduğunu gördüm. Menfezi doğal taştan imal ediyorlar. Şömine aşırı yanınca şömineden çıkan sıcak hava ( havayı sirküle eden fanda devredeydi) taşı sanırım genleştirdi ve ızgara gibi kesilmiş taş parçalanarak odaya fırladı.

Arka arkaya yaşadığım bu iki olay şömine kullanımında dikkat etmek lazım geldiğini gösterdi.

Menfez için şömineyi yapan arkadaş yeni bir taş verdi ancak onun diş derinliği iyi gelmedi, krom saçtan bir ızgara yaptırdım dişi 8 cm derinliğinde onu takarak o sorunu çözdüm.

İçerden gelen parça ise alev siperi denen çok kalın saçtan üretilmiş bir kalın levha. Onu baca temizliğinde sıkıntı olmaması için gerektiğinde alınabilir şekilde monte ediyoruz dedi telefonla konuştuğum imalatçı. Bu gün şömine soğuduktan sonra o parçayı kendim yerine oturttum bundan sonra uzun odun koyarken o parçanın orada düşmeye hazır halde olacağını hep hatırlayacağım.

MeyveliTepe 26-01-2014 22:55

Geçmiş olsun. Demirin düşmesi ciddi problem. Öyle bir olasılık olmayacak şekilde yapmaları lazımdı.

hosseda 26-01-2014 23:10

Teşekkür ederim.

Alev siperleri hep demontemidir araştıracağım. Bunu yazmamın sebebi bunlar herkeste demonte ise tehlike bilinsin istedim.

İmalatçıya tek şunu dedim sitem olarak : Bu parçanın düşme riskini anlatmalıydınız başında.
Çünkü evin içine bir ateş topu iniyor bir anda.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024