agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Arsa, arazi teknik ve hukuksal kavramlar (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/26420.htm)

SamiGiray 17-12-2009 20:21

Arsa, arazi teknik ve hukuksal kavramlar
 
Abiler.
Bazı sorularım var.bu imar durumu nedir?Kaç çeşittir?Bu çeşitler neye yarar?
Bu çeşitlerin hangisine ev yapılır? Detaylı bilgi verirmisiniz?

limoncu 17-12-2009 20:28

Selamlar, belki işinize yarar...

http://www.imarhukukcusu.com/

mk222 05-03-2011 17:00

imar çok çeşitlidir ve yöre bölge ve belediyelere göre değişiklik gösterir.imar olan yerde cephe ve derinlik müsaitse inşaat izni verilir.çok çeşitlidir, 3 tarafı bahçeli, 4 tarafı bahçeli bitişik nizam,çekme payları vs.vs.vs. sanırım sormak istediğiniz arsanın imar durumu.yani arsaya nasıl bi şey yapılabilir veya kafama göre yapabilirmiyim.arsada imar durumunun kesinlikle dışına çıkmazsınız.yani alacağınız arsanın imar durumu size uyuyorsa alırsınız uymuyorsa size uygun imarlı bi arsa seçersiniz.başka sormak istediğiniz varsa sorabilirsiniz.

Baki Berk Kayalar 05-03-2011 22:25

Arsa imarlı değilse, onu imarlı hale çevirebiliyormuyuz?

ardacan2000 05-03-2011 22:29

Saçak yüksekliği 6,5 metre ne demek acaba? Azami imar yüksekliği olarak.

Çatının başlangıc noktası yani yağmur borularını koyduğumuz noktamı.

Yani ondan sonra eğimle çatı yapabilirmiyiz, yoksa çatının en yüksek noktasımı demek?

Teşekkürler.

Gaffarson 05-03-2011 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardacan2000 (Mesaj 764148)
Saçak yüksekliği 6,5 metre ne demek acaba? Azami imar yüksekliği olarak.

Çatının başlangıc noktası yani yağmur borularını koyduğumuz noktamı.

Yani ondan sonra eğimle çatı yapabilirmiyiz, yoksa çatının en yüksek noktasımı demek?

Teşekkürler.

Saçak: Bir yapının her hangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan koruması için, o bölümden dışa taşkın ve altı boşta olarak yapılan örtü.

Bu yüzden dediğiniz gibi çatının başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum hatta şüphe bile duymuyorum. Zaten çatının en yüksek noktası olsaydı saçak demezlerdi diye düşünüyorum :)

mk222 05-03-2011 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baki Berk Kayalar (Mesaj 764144)
Arsa imarlı değilse, onu imarlı hale çevirebiliyormuyuz?

mevzi imar yapan belediyeler var.ama bu küçük çaplı arsalar için geçerli değil.yani araziniz büyük olacak.mesela 50 dönüm 100 dönüm.ufak çaplı bir arsa veya tarlayı imara çevirtemezsiniz.belediyenin hizmet getirmesi demek oda imkansız.

mk222 05-03-2011 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardacan2000 (Mesaj 764148)
Saçak yüksekliği 6,5 metre ne demek acaba? Azami imar yüksekliği olarak.

Çatının başlangıc noktası yani yağmur borularını koyduğumuz noktamı.

Yani ondan sonra eğimle çatı yapabilirmiyiz, yoksa çatının en yüksek noktasımı demek?

Teşekkürler.

bence çatı katının iç yüksekliği 6.5 metre demek ama herhalde büyük metrekareli bi bina.çünkü 130-140m2 bi binada çok sivri bi çatı olur 6.5 mt.emin olmamakla birlikte tünel gibi düşünün6.5 metre yüksekliğinde kenarlardan çekme yaparak yapıyosunuz.bu 6.5 metrenin tepesinden saçaklarla birleştirdiğiniz zaman çatı çıkıyo.diğer kalan kısımlar'da eğimli oluyor.ama farklı bi ifadeside olabilir yanıltmış olmayalım.bir mühendise danışmak lazım.

syılmaz 24-02-2012 22:24

Arsa, arazi teknik ve hukuksal kavramlar
 
Bu forum başlığı altında oldukça güzel konular mevcut ama teknik ya da hukuksal konularda kafaların sık karıştığını, kulaktan dolma bilgilere inanıldığını gördüğümden, temel kavramları açıklamak istedim.

Arsa ile arazi arasında ki fark;

Arsa, belediye sınırları içersinde yer alan imarlı parsellerdir, arazi ise gerek belediye sınırları içerisinde gerek belediye sınırları dışarısında ki imarsız parsellerdir. Arsanın imar durumunu bağlı olduğu belediyeden öğrenebilirsiniz.

* Belediye sınırları içerisinde olmadığı halde imara açılan yerler vardır. Bu tip yerlerin imar durumunu bağlı olduğu il özel idaresinden öğrenebilirsiniz.

ARSA İMARI HAKKINDA TEMEL KAVRAMLAR

TASK: Taban alanı katsayısı demektir. Yapının oturma alanı için müsade edilen orandır.

Örnek, TASK'ın %30 olduğu 400 m2'lik bir parselde, oturma alanı en fazla 120 m2'lik bir yapı yapılabilir.

KASK: Kat alanı katsayısı demektir. Toplam kullanım alanını ifade eder.

Örneğin KASK'ın %60 olduğu 400 m2'lik bir parselde, tüm katların toplamı en fazla 240 m2 olabilir.

Bodrum, sığınak, kapalı otopark, binanın dışında kalan yangın merdiveni, son tabliyede ki saçaklar KASK hesabının dışında tutulur.

Bina yüksekliği, kat sayısının ne olacağı hususu da imar planında belirtilir.

ARAZİ ÜZERİNE EV YAPMAK

Arazi köy yerleşik alanı içerisinde ise muhtardan alacağınız izin belgesi ile arazinizin içerisinde SINIRSIZ oturma alanında ev yapabilirsiniz.

Araziniz köy yerleşik alanının dışında ise %5 oturma alanı ile toplam %10 ev yapabilirsiniz. İl özel idaresinden inşaat ruhsatı almanız gerekir.

Örnek 1 dönümlük arazide (1000 m2) 50 m2 oturma alanlı, 2 kat toplam 100 m2 ev yapabilirsiniz.

Veranda gibi kısımlar bu yüzdenin dışındadır.

KADASTRO YOLU OLMAYAN ARAZİLER

Kadastro yolu olmayan tarlalarda %5/10'luk yapı izni verilmez. Yatırım amaçlı dahi olsa kadastro yolu olmayan arazi satın alınmamasını tavsiye ederim. Bu tip araziler bence sadece tarım amaçlı kullanılacak ise alınabilir.

SİT ALANLARI

3. DERECE ARKEOLOJİK YA DA DOĞAL SİT ALANLARI

1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında ev yapamazsınız ama 3. derece arkeolojik sit alanında kalan yerlerde, anıtlar kurulandan alınacak izinle ev yapılabilir.

Anıtlar kurulu izin vermek için arazide kazı yaptırtır, tarihi bir bulgu çıkmaz ise izin verir, tarihi bir bulgu bulunursa yapı izni verilmez.

3. derece doğal sit alanında ev yapabilmek içinde yine anıtlar kurulundan (bağlı olduğunuz kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge müdürlüğü) izin almalısınız.

Arazinizin sit alanı içerisinde kalıp kalmadığını ya da kaçıncı derece sit alanı olduğunu bilmiyorsanız, bulunduğunuz ilde ki anıtlar kuruluna başvurarak bilgi alabilirsiniz, imar durumu için ise il özel idaresinden bilgi alabilirsiniz.

ardacan2000 20-03-2012 23:48

Saçak yükseliği hakkında bilginiz varmı?

Çatının saçağının azami yüksekliğimi yoksa saçağın üzerine yuksek tavan arası yapmamıza izin verecek bir yükseklikmi?

Mesela saçak 6,5 metrede olup, çatı arasının en yüksek noktası 9 metre olabilirmi?

Teşekkür ederim.

syılmaz 22-03-2012 23:16

Sanırım çatı yüksekliğini soruyorsunuz, eğer öyle ise ilgili belediyenin imar planında müsade edilen en yüksek eğimle (mesela %45) çıkıldığında ana mahyanın kotu ne oluyorsa, çatının maksimum yüksekliği o olur. Ama siz iskan edilen (yaşam alanı olarak kullanılan) çatı katından bahsediyorsanız, ilgili belediyenin verdiği izin neyse ona uymalısınız.

rohlfs 03-07-2012 10:45

Araziye yapılan ev yıkılır mı?
 
Merhaba,

aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.

Bir arazide kadastro yolu olup olmadığını nereden öğrenebiliriz?

Teşekkür ederim.

syılmaz 03-07-2012 15:03

Sn. Rohlfs, sorunuzu tam olarak anlayamadım. İlk başta muhtardan alınan sözlü izinle demişsiniz. Köy yerleşik alanı içerisinde kalan yerlerde zaten ruhsat almadan ve şu an ki mevzuat ile oturma alanı sınırı olmadan ev yapabiliyorsunuz.

İkinci paragrafınızda belediye hizmetlerinden faydalanıyor bu ev demişsiniz, yani belediye sınırları içerisinde anladığım kadarı ile bu durumda da zaten belediyeden ruhsat almadan yapı yapamazsınız.

Acaba siz ev yaptığınız zaman imar yoktu sonrasında bölgeye imar geldi de, imar ile alakalı bir sorun mu yaşıyorsunuz? Eğer öyle ise bu konuda bir bilgim yok malesef. Yok farklı birşey ise sorunuzu daha açık sorabilir misiniz?

Kadastro yoluna gelince, arazinizin önünden, arkasından, sağından, solundan mevcutta bir yol geçiyorsa zaten yol var demektir. Yok dört cephenizde de mevcutta yol yok ama kadastro planında yol olup olmadığını bilmiyor iseniz, en pratik ve hızlı yol, yakınınızda ki bir harita bürosuna gidip, ada parsel numaranızı söyleyip, arazinizin yanından kadastro yolu geçip geçmediğini sorup, öğrenebilirsiniz.

Odeh 03-07-2012 16:56

Bazı köylerde bu durum mümkündür. Belediye hizmet verebilir. Ama statü köy olarak kalmıştır. Bu nedenle -yani statü köy ise- imar sorununuz olmaz. Kadastro ve imar gibi konular ya sayın syılmaz'ın dediği gibi ya da belediyeden öğrenilebilir. Muhtar size yazılı bir izin şahsen veremez. Ancak heyet kararı olursa mümkündür. Kaldı ki bu da zaten uygulanmaz.

rohlfs 05-07-2012 12:09

Sayın syılmaz ve Sayın Odeh,
nazik yanıtlarınız için teşekkür ederim.

pria 08-09-2012 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 916279)
Araziniz köy yerleşik alanının dışında ise %5 oturma alanı ile toplam %10 ev yapabilirsiniz. İl özel idaresinden inşaat ruhsatı almanız gerekir.

Örnek 1 dönümlük arazide (1000 m2) 50 m2 oturma alanlı, 2 kat toplam 100 m2 ev yapabilirsiniz.

Benim Belediye imar planı sınırına 200 metre mesafede 2750 m2 boş, tarla vasıflı bir yerim var..
Ana yol boyunda..elektrik hattı hemen yanından geçiyor..ayrıca, hemen yanından belediye su şebekeside geçiyor..yani elektrik ve suyu çok çok az masrafla almak mümkün..
Arazim ana yol boyunda , su ve elektrik hatlarıda hemen dibinde olduğu ve deniz manzarasıda olduğu için çok talipli çıkıyor..
Hele son yıllarda, doğayla başbaşa, bağ evi yapmak için arayıp soranlar çoğunlukta..
Ama, imar planı dışında olduğu için fiyat kırmaya çalışıyorlar..
Benim bu tür yerlere %5 tabanlı bina yapılabilir diye bir duyumum var..
Ama bana müşteri getiren emlakçı, ''hayır diyor binde 5 imar hakkı var, oraya ev yapılmaz, imar planının genişletilmesini beklemek lazım, zaten benim getirdiğim müşteri ileriye dönük bir yatırım olsun amacıyla bu yeri satın almak istiyor'' diyor..

Bu konuda bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var: Bu Belediye imar planına mücavir araziye şu anki durumuyla % kaç tabanlı bina yapılabilir..
Böyle bir yere özel parselasyon planı yaptırılabilinir mi?
Yukarıda alıntıladığım bilgide ''Araziniz köy yerleşik alanının dışında ise %5 oturma alanı '' deniyor, bu bilgi Belediye olan yerlerde imar planı yakınındaki mücavir alanlar için de geçerli mi acaba?

SAHIRE 28-12-2012 23:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mk222 (Mesaj 764177)
bence çatı katının iç yüksekliği 6.5 metre demek ama herhalde büyük metrekareli bi bina.çünkü 130-140m2 bi binada çok sivri bi çatı olur 6.5 mt.emin olmamakla birlikte tünel gibi düşünün6.5 metre yüksekliğinde kenarlardan çekme yaparak yapıyosunuz.bu 6.5 metrenin tepesinden saçaklarla birleştirdiğiniz zaman çatı çıkıyo.diğer kalan kısımlar'da eğimli oluyor.ama farklı bi ifadeside olabilir yanıltmış olmayalım.bir mühendise danışmak lazım.

Son döşeme (tabliye) üst kotudur.

ardacan2000 29-12-2012 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1077143)
Son döşeme (tabliye) üst kotudur.

Teşekkürler.

syılmaz 29-12-2012 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1016671)
Arazim ana yol boyunda , su ve elektrik hatlarıda hemen dibinde olduğu ve deniz manzarasıda olduğu için çok talipli çıkıyor..

Sizin yerinizde olsam kesinlikle satmam.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1016671)
Ama bana müşteri getiren emlakçı, ''hayır diyor binde 5 imar hakkı var, oraya ev yapılmaz, imar planının genişletilmesini beklemek lazım.....

Bahsettiğiniz emlakçı en hafif tabiri ile muteber biri değil. :) Kadastro yolu olan ve bu kadastro yoluna 25 metre cephesi olan arazilere %5 oturma alanlı ve toplam kapalı alanı %10 olacak 2 katlı yapı yapılabilir. 5000 metrekareden büyük arazilerde ise maksimum oturma alanı 250 metrekare ile sınırlı.

justinamor 29-08-2013 12:11

Merhaba;

Şehir merkezinde içinde tenis, futbol gibi aktivitelerin olacağı bir spor kompleksi yapmak istiyorum. Ancak imarda ''spor alanı'' olarak geçen araziler ya hisseli **** ölçüsü küçük. ne yapmalıyım?. Park alanları veya imarsız arazilere böyle bir tesis yapmak mümkünmüdür?

pria 03-11-2013 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 1077552)
Sizin yerinizde olsam kesinlikle satmam.



Bahsettiğiniz emlakçı en hafif tabiri ile muteber biri değil. :) Kadastro yolu olan ve bu kadastro yoluna 25 metre cephesi olan arazilere %5 oturma alanlı ve toplam kapalı alanı %10 olacak 2 katlı yapı yapılabilir. 5000 metrekareden büyük arazilerde ise maksimum oturma alanı 250 metrekare ile sınırlı.

Sayın syılmaz,

Bu konuda sıkıntım devam ediyor..
Bayağı da kafa yordum bu konuda ama halâ tereddütlerim var..Yine sizin bilginize ihtiyacım var..

Ana yola 100 metre kadar cephesi olan, yanından belediyenin su şebekesinin ve enerji nakil hattının geçtiği bu yere bizim belediye 5000 m2.den küçük olduğu için inşaat izni vermeyiz diyor..

Oysa, benim yetersiz bilgimle okuduğum ''İmar Dışı Alanlar Yönetmeliğinin'' 63. maddesinde böyle bir 5000 m2. olma şartı yok:

...Madde 63 - (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx...urceXmlSearch=

5000 m2. şartının geçtiği 62. madede ise şöyle yazılı:

...Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.

Size sorularım şunlar:

- Üst ölçek planı nedir ? Benim 2750 m2.lik yerim şu an mevcut imar ve iskan planı sınırına 200 metre kadar mesafede..Yani, mücavir alan içinde..veya imar planının genişletilmesi durumunda, ilk sıralarda genişletme alanı içinde kalmakta..

- 62. maddede '' Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz.'' diyor ama benim yerim müstakil tapulu ve birden fazla konut yapımı için herhangi bir ifraz yapmıyacağız.2750 m2. yere bir tek kişi tek bir bağ veya sayfiye evi yapacak..
İfraz ile ilgili açıklamalardan da böyle anlıyorum ben:
3E Hukuk Bürosu

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Kontrolörleri derneğinde bulduğum kararlar da sanki beni haklı çıkarıyor gibi:

SORU-CEVAP ERK

SORU-CEVAP ERK

Bana detaylı bir bilgi verirseniz çok sevineceğim..Belediye'ye yazacağim dilekçede sağlam gerekçelerimin olması gerekiyor..
Veya Bakanlığa yazsam da yanıtını alıp Belediye'nin önüne mi koysam acaba ?


Sizden ve bu konuda hukuki-teknik bilsi olan üyelerden yardım istiyorum..
Şimdiden teşekkürler..

birgaripyolcu 14-03-2015 22:51

arkadaşlar 128 adet 300 er m2 arsa var.adlarımıza tapuludur,vergilerini arsa olarak veriyoruz.muteahhit bunların90 adetini satın aldı.Toplu yapılanma için bizim arsaları isteğimiz dışında dava açarak vs alabilir mi.Muteahhidin aldığı arsalar dağınık,farklı kişilere ait...

kerkenez 27-03-2015 14:00

Köy sınırları içinde ev yapmak
 
Yanlış bilmiyorsam eskiden muhtar ve ihtiyar heyetinden izin alınarak köy sınırları içerisinde ev yapılabiliyordu. Bu en son büyükşehir yasa değişikliğinden sonra artık belediyeden imar izni almak gerkiyor değil mi?

Birde eskiden imar imkanları arsanın % 50' sini aşmamak ve en fazla iki kat olarak kullanılıyordu. Bunda bir değişiklik var mı?

kerkenez 23-06-2015 09:32

Kuzenimin yaşadığı köyde bu işlerle uğraşan birisiyle görüştüm. Orada şöyle bir işleyiş varmış. Son kanun değişikliğinden sonra ev yapabilmek biraz zor ve maliyetli imiş. Su ve elektrik bağlatabilmek için mutlaka proje ve denetimi isteniyormuş ki bu da ek 10 -15 bin TL civarında maliyet getiryormuş.

Bunu aşmanın en kolay yolu içinde su ve elektrik aboneliği olan yıkıkta olsa bir ev almak, ardından bu abonelikleri üzerine geçirip ondan sonra binayı yıkıp yapmaktan geçiyormuş. Bu şekilde sorun olmadan yapıyoruz dedi.

frknkymt 10-03-2016 18:46

Hobi Bahçesi Konteyner Ev
 
Merhabalar Ankara çubuk tahtayazı köyünde 600 metrekare olan tarlamızın etrafını çevirdik ve hobi bahçesi yapacağız . İçine bir adet konteyner ev koyacağız . Tarlamız yola kenarlı fakat Büyükşehir yasasından dolayı büyükşehire bağlı mahalle olarak geçiyor .

Bizim buraya konteyner ev koymak için herhangi bir izin almamız gerekiyor mu ? Elektrik var çünkü yanında evler mandıralar var . Elektrik aboneliğine başvursak konteyner eve elektrik verirler mi ? İzin almadan yapsak tekerlekli mi olmak zorunda . Yardımcı olursanız sevinirim :rolleyes:

bthnbyrktr 11-03-2016 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baki Berk Kayalar (Mesaj 764144)
Arsa imarlı değilse, onu imarlı hale çevirebiliyormuyuz?

Arsanıza kadastral yol cephesi varsa biraz uğraşınız sonucunda alabilirsiniz. Yoksa önce yol açılması gerekiyor diye biliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024