agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Kendi Kendine Yeten Çiftlikler (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/25723.htm)

tugrulbaba 01-12-2011 21:24

Kendi Kendine Yeten Çiftlikler
 
Herkese merhabalar.

Uzun süredir kendi kendine yeten bir yer düşlüyorum. Tabir yerinde kullanılınca güzel oluyor. Kendi yağında kavrulmak. İşte böyle bir mekan inşaa etmek arzusunu duymayan yoktur sanırım.

Konuyu bu iletimde üstünkörü ele almak durumundayım. Çünkü zaman ilerledikçe daha iyiye ulaşmak ihtimali istişare ile çok çok kuvvetlenecek.


Gerekli olanlar listesi her zaman birşeyler eklemeye müsaittir. En azından zannımca.


Yeterli arazi:

Bundan bahis açmama gerek yok. Neticede bu hayallerin gerçek olması için apartman daireleri veya 100 m² alan yetersiz kalır.


Hayvanlardan faydalanmak:

Hayvan dışkıları geçmişte de günümüzde de ısınmak için kullanıla gelmiştir. Gerçi bugün çiftçiler artık tezek yerine kömür kullanıp, tarlasına bağına bahçesine bu dışkıyı gübre olarak kullanıyor. İyi de yapıyorlar. Bilinçlenmek güzel şey.

Ancak uzakdoğuda ve tarım alanında gelişme kaydeden ülkelerde, hayvansal artıklar biyogaz tesislerinde değerlendirilmekte. 5 büyükbaş hayvan bir ailenin günlük kullanacağı (yeterli miktarı) gazı sağlayacak bir sayıdadır. Bu mini bir işletmenin asgari rakamı olabilir. Ama sadece hayvansal atıklar olması şart değil bitkisel artıklarda fermente olabiliyor. Kaliteli bir gübreye dönüşürken, ortaya çıkan gaz atmosferi kirleteceği yerde ocağınızda, kalorifer sisteminizde ya da metan jeneratörlerinde bu mini işletmeye katma değer olarak geri dönüyor.

Merak edenler bu konuyu detaylı şekilde hem forumda hem nette bulabilirler.


Doğal Faktörler:

Rüzgar, su ve güneş. Size uygun olanı seçin ve elektriğinizi temin etmeye başlayın. Ama ekstrem yöntemler de var. Başka bir konuda örneklerini vermiştim. Burada da ilerleyen zaman içerisinde verebilirim. Stirling Motoru. Bu motorlar ısıya verdiği tepkiyle çalışır. Piston yatağını isterseniz odun aleviyle isterseniz lpg gazıyla ısıtın ve hareket enerjisini elde etmeye başlayın. Fresnel lensleri ya da uygun büyüklükte ve iyi odaklanmış aynalarla* da ısıtma işini bedavaya getirebilirsiniz. Yeterki hayalgücü olsun. 2700 rpm hızda dönen minik masa üstü kitleri var. Geliştirmeye açık bir proje olarak önümde duruyor henüz. Bu motoru ısıtıp döndümeye başladığınızda, kasnağa ne bağlayacağınıza siz karar verin. İster kuyunuzdan su çekin, pompa olsun, ister jeneratör bağlayın elektriğinizi versin. Bir soba gibi düzenekte entegre olarak kullanılırsa, ortaya çıkan düzeneğe devirdaim pompası da olur. Maksat ortaya çıkan hiçbirşeyi ziyan etmemek.

Seralar:

Az arazim var ama ne yapacağım konusunda kararsızım. İşte çözüm. Topraksız tarım. "A" formunda tasarlanan raflarda çeşit çeşit bitki üretebilirsiniz. Böylece birim alanda maksimum fayda sağlarsınız. 2 m. eni olan bir alanda 10m. eni olan bir alanda tarım yapar gibi tarım yapmak zor değil.




Eklemelerim olacaktır. Lütfen sizler de ekleyin.


Son bir söz:

Bektaşiye sormuşlar:

- Neden namaz kılmazsın? Diye.

Bektaşi şöyle bir bakmış:

- İstek şart! demiş.

Anlayan anladı. Yeterki içimizde yapmak, başarmak için azim ve istek olsun. Yapamayacağımız başaramayacağımız hiçbir şey yok...

Sabrınız için teşekkürler.

*: İyi odaklanmış aynalar ile çeliği eritmek mümkündür. Ergime noktasının 1500 C lerde olduğunu varsayarsak, bunun ne anlama geldğini başka kelimelerle ifade etmeye gerek kalmadığını düşünüyorum.

Kaan903 14-12-2011 16:44

Çok güzel bir düşünce, benzer bir fikir üzerinde ben de çalışıyorum. Bir kaç ekleme ile ben başlayayım:

Araziniz ne kadar büyük? Hangi hayvanları beslemeyi düşünüyorsunuz? Çiftlik kendi kendine yeteceğine göre yem bitkilerini de kendiniz ekeceksiniz demektir. Bu açıdan besleyeceğiniz hayvanlar ve sayıları önemli.
Ancak herşeyden önemlisi su. Suyunuz var mı varsa hem bitkilere hem hayvanlara yetecek mi?
Biyogaz ile basit anlamda ısınmayı rüzgar+güneş ile elektrik sorununu çözdünüz mü altyapının çoğu tamam.
Gübre olarak da fermente gübre yanında kompost ve solucan gübresi üretmek daha faydalı olabilir kanaatindeyim. Bunları üretebileceğiniz ufak çaplı bir yer de düşünmeniz gerekebilir.

PegaMR 27-10-2021 19:47

10 yıl olmuş ama konu hiç ilerlememiş. Ben de bu konuyu çok uzun süredir kafamda kuruyorum.
Yumurta ve et için kümes hayvanları,
Et ve süt için küçük ve büyük baş hayvanlar,
Su kültürü ve Arıcılık,
Hayvan yemi bitkilerinin ekimi,
Yağ bitkileri,
Biyolojik atık geri dönüşüm sistemleri ( kompost, solucan gübresi, biyogaz )
Yakacak ve inşaat malzemesi olarak kullanılacak odun,
Tahıl, sebze ve meyve yetiştirmek
Su hasadı ve geri dönüşümü,
Yaşam alanlarının ısıtma ve soğutulması için minimum enerji gereksinimi

Benim aklımdaki temel başlıklar bunlar. Belki konu canlanır ve bir beyin fırtınası ile daha iyi fikirler oluşur.

ebd 27-10-2021 23:57

Tüm bunlar için yeterli işgücü ve zaman gerekli. Ayrıca ilave bir gelir olmalı ki sağlık, eğitim, kıyafet vb alışveriş için maddi kaynak olsun. Ya da bu kısmi ütopyayı (hayali) ticari kazanca çevirmeli. Bu niyetle başlayıp açık büfe kahvaltı ve kır düğünü organizyonuna evrilenler de var.

PegaMR 03-11-2021 12:37

Elbette ki çiftlikten bir gelir elde edilmeli ama bu benim bakış açıma göre bu kahvaltı ve kır düğünü değil. İhtiyaç fazlası ürünlerin satılması en iyi gelir kaynağı aslında. Biz maaş günü hesabımıza para yatmasına alıştığımız için başka türlü gelir kaynakları mantıklı gelmiyor ve korkutuyor bizi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024