agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Gitmeliyiz, Gidiyoruz, Gittik ! (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/20633.htm)

ozguratalay 02-05-2010 14:24

Gitmeliyiz, Gidiyoruz, Gittik !
 
Arkadaşlar iyi günler hepinize;
İsmim Özgür.Bu güzel forumu yeni keşfettim sayılır.Sizlere bazı sorularım vardı onun için üyelik aldım.İzniniz ile sorularıma başlıyorum;

Eşim ve ben doğayı çok severiz.Dağ,tepe, gezeriz.Bir apartman dairesinde oturuyoruz.Ancak hep aklımızda kendimize ait bir çiftlikte oturup yaşamak var.

Elimize yüklü miktar para geçti.Dedemden kalan miras ile.Bu parayı hayallimiz olan çiftlik için harcamak akıllıca olur diye düşündük.Şimdi bizim istediğimiz şeyler söyle;

-Bir evimiz olsun 2 katlı.Toplamda en az 250-400 metrekare olmalı.
-İneklerimiz,koyunlarımız ve tabi ki tavuklarımız olmalıki,marketten et ürünü ve süt ürünü satın almayalım peyniri bile kendimiz yapalım.
-Ekmeğimizi yapmak için un,Unu yapmak için buğday lazım.Bunuda atlamak olmaz.
-Yiyeceğimiz tüm sebze ve meyveleri kendimiz yetiştirelimki gene pazardaki hormonlu,çürük sebze ve meyveleri yemek gereğinde kalmayalım.
-Malum çiftlikte 1-2 at olmazsa olmaz hani :p
-Bir de milyarlar getirmeyecek ama giyim,kuşamımızı karşılayacak kadar para kazanmamız lazım.Nasılsa yiyeceğimizi kendimiz karşılıyoruz.Bu parayı kazanmak için ya ekstradan sebze-meyvecilik yapmak için biraz daha yere ihtiyaç var.Hayvancılık da olabilir

Bunlar hepsini yapmak için ne kadar bir araziye sahip olmam lazım?
Birde bu araziyi en uygun kaça bulabilirim ?

bayindirmevki 02-05-2010 18:25

Merhaba ve hoşgeldiniz,

Öncelikle beklentilerinizi çok yüksek tuttuğunuz için size baya bir arazi gerektiğini belirteyim. 1-2 at dediğinizde bunu içinde keyifle koşturacak tek parça bir yer ya Urfada olur ya da Konyada. Bir de Balıkesire bakmak gerekir ki fiyatı zorlar. Daha gerçekçi olabilirseniz size Çanakkaleyi önereceğim.

Yıllık tüm geçiminizi rahat rahat sağlıyacak bir meyvelik ve evinizin çevresinde kendi ihtiyacınıza yetecek kadar sebze yetiştirmek için. 50 ile 100 dönüm arası bir yere ihtiyacınız olacak. Kendiniz tavuk ve bir iki keçi veya koyun idare edebilirsiniz ama inek bakmak başlı, başına bir iş. Koyun, keçi bile zor iş. Zaten 3 ay süt verecekler, kalan 9 ay?.. Sütünüzü bu işi meslek haline getirmiş köylü komşunuzdan almanız daha iyi. At işine ise hiç bulaşmayın. Bugün köylerde bile at bakılmıyor! Ve evinizin ölçülerini daha uygun seviyeye getirin. 250 metrekare bile ısıtma ve temizlik için baya yorucu. Ayrıca kendi buğdayınızı yetiştirmek gerekmiyor. Köylerde herkes cuvalla hazır alır. Sizin yapacağınız kendi ekmeğinizdir ki ekşi mayanızı nasıl yapacağınızı da ben öğreteyim.

Size anlatmaya çalıştığım bugün bahsettiğiniz işlerin tümünü bir köylünün yapmadığıdır. Bir köyde her köylü tarımın bir alanında uzmanlaşır. Sözgelimi ya bahçecidir ya da tarlacı. Ya inek bakar ya da koyun. Koyun bakan keçiyle ilgilenmez! İkiside küçük baş olduğu halde. Kendi üretmediğini komşusundan satın alır veya takas eder. Siz de kırsala yerleşmek ve geçiminizi tarımdan kazanmak isterseniz bir alan seçip uzmanlaşmanız lazım. Diğer alanlar sonra. Oda içine girip tanıdığınız tarım sektöründen pes etmezseniz.

Ayrıca unuttuğunuz bir şey var. Traktör ve ekipmanları. Tanıdığınız yoksa traktörsüz köylük yerde iş yapamazsınız. Bunlarda baya bir para tutar. Dışardan pek fark edilmez ama tarım masraflı ve riskli bir iş koludur. Tüm bunları sizi korkutmak için değil, geçiminizi sağlamayı amaç edindiğiniz için söylüyorum. Adım, adım ve tanıyarak. Hepsi birden değil. Yoksa mirasyedi olursunuz.

Size önereceğim iş meyveciliktir veya zeytincilik. Mevsimsel çalışma dışında kendinize boş zaman kalır. Bunun için Çanakkaleye beklerim.

Sizin çiftlik hayalinizin aynısını at da dahil ben de kurdum. Yola çıkmış ve biraz ilerlemiş durumdayım. Arazimin bulunduğu köye damat statüsü ile sık sık gittiğim için köy ve tarım gerçeğini fark ettiğimden adım adım ilerliyorum.

Çiftliğe hoşgeldiniz.

Todor 02-05-2010 19:05

Hoş geldiniz.:)

bir iki miyon TL'niz var ise bu işe ayırabileceğiniz 150-200 dönüm arazi üzerinde böyle bir hayat kurabilirsiniz. Size örnek olması açısından söylüyorum, 200 dönüm arazinin etrafını 1.5 m yükseklikte çit ile çevirmek yaklaşık olarak 100.000 TL tutar. 50-60.000 TL orta halli bir traktör ve ekipmanları tutar. Fidanın tanesi 5 tl civarında, iyi bir ineğin tanesi 6.000, koyunun çifti 1.500 TL.

At alırsanız nal çakmayı bilmeniz, en azından yakında bir nalbant olması gerekir.

Tüm ihtiyacınız araziyi satın almak zorunda değilsiniz. Bir kısmını, mesela hayvancılık yapcaksanız yem yetiştireceğiniz arazileri yıllık olarak kiralayabilirsiniz.

Arazinin birim fiyatı, nerede alacağınıza göre değişir. Önce nerede yaşayabileceğinize karar vermelisiniz. Artvin'de yaşablir misiniz, yoksa İzmir/İstanbul yakınında mı olacak?

Bence ilk olarak bu konuda daha yapılmış olan yazışmaları okuyun. Bu arada profil bilgilerinizi sağlıklı olarak doldurursanız seviniriz. Tekrar hoş geldiniz.

ozguratalay 02-05-2010 20:04

Şimdi öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Öncelikle sanırım beni yanlış anladınız.Ben hem haycancılık hem sebze ve meyvecilik yapmayacağım.Ben kendime yetecek kadar tavuk,Kendime yetecek kadar koyun ve dana bakmayı düşünüyorum yani artık mesela artık yeni doğmuş 2-3 tane kuzu alırım.Büyütürüm kesilme zamanı geçince keserim.Yani sürü olarak değil.Tavuk zaten yer kaplamaz 15-20 tane bile olsaki o kadar çok gelir çok yer tutmaz.200 Dönüm nerden çıktı bilmiyorum ancak ben 100 dönüm bir arazi bile bize çok gelir diye düşünüyorum.Traktör satın almaya gerek yok köylülerdeki traktörü para karşılığında kiralatırım.Şimdi at falan zaten biraz abartı oldu.Ama şimdi insan bir arazi aldığı zaman en büyüğünü istiyor.100 Dönümlük bir araziyi,Çanakkale,Bursa-istanbul arası **** çevresinden kaça bulabilirim acaba ?

gece 02-05-2010 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozguratalay (Mesaj 630169)
Şimdi öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Öncelikle sanırım beni yanlış anladınız. Ben hem hayvancılık hem sebze ve meyvecilik yapmayacağım. Ben kendime yetecek kadar tavuk, kendime yetecek kadar koyun ve dana bakmayı düşünüyorum yani artık mesela artık yeni doğmuş 2-3 tane kuzu alırım. Büyütürüm kesilme zamanı geçince keserim. Yani sürü olarak değil. Tavuk zaten yer kaplamaz 15-20 tane bile olsaki o kadar çok gelir çok yer tutmaz. 200 Dönüm nerden çıktı bilmiyorum ancak ben 100 dönüm bir arazi bile bize çok gelir diye düşünüyorum. Traktör satın almaya gerek yok köylülerdeki traktörü para karşılığında kiralatırım. Şimdi at falan zaten biraz abartı oldu. Ama şimdi insan bir arazi aldığı zaman en büyüğünü istiyor. 100 Dönümlük bir araziyi,Çanakkale,Bursa-istanbul arası ya da çevresinden kaça bulabilirim acaba ?

Çıkış yerinin "-Birde milyarlar getirmeyecek ama giyim, kuşamımızı karşılayacak kadar para kazanmamız lazım. Nasılsa yiyeceğimizi kendimiz karşılıyoruz. Bu parayı kazanmak için ya ekstradan sebze-meyvecilik yapmak için biraz daha yere ihtiyaç var. Hayvancılıkta olabilir" ifadeniz olduğunu düşünüyorum.

Evlisiniz, çocuğunuz şu an olmasa bile, yakın gelecekte olma ihtimali yüksek, geçinebilmeniz için 100 dönüm yetmez. Tabii sulu tarım, sera vs. durumları istisna olduğundan ayrıktır.

Unutmayın çiftçinin geliri net olmadığı gibi düzenli de değildir, hele bizim ülkemizde kıymetli hiç değildir. Bunları da hesaba katın.


gece
çok mu karamsar bir tablo oldu diye düşenen forum kişisi

ozguratalay 02-05-2010 21:03

Biraz karamsar olmuş ama ben derdimi anlatamıyorum sanırım.

Bir insanın temel ihtiyaçları nelerdir ?
Barınma
Yiyecek
giyecek
sosyal aktiviteler
sağlık harcamaları

bunun dışındakiler çok önemli değil **** daha az önemli.
Şimdi yiyecek,barınma zaten çiftlikten kendimiz karşılıyacağız.Giyecek zaten jet sosyete değiliz :D seneden seneye.Sosyal aktivite valaha benim sosyal aktivitem sinema,tiyatro birde bağımlısı olduğum maçlar için lig tv ve d-smarttan öteye gitmiyor.
Sağlık allah göstermesin bir durum olduğu zaman zaten ssk ve özel sağlık sigortam var.
Bunun dışında illaki harcamalar olacak ancak şehirdeki kadar değil.
Ayrıca 100 dönümden bahsediyoruzda az bir miktarda değil hani forumda okuyorum 10-15 dönümde kendi yağıyla kavrulan büyüklerimizi okuyorum.Neyse sizin değerli bilgilerinizi bekliyorum çok yararlı oluyor

MeyveliTepe 02-05-2010 21:32

Siz önce gönlünüze göre bir arazi arayıp bulun. Ticari üretim yapmak birinci önceliğiniz değil ise çok büyük bir arazi ile uğraşmak sizi fazlasıyla ezebilir. 10-15 dönüm, verimli, sulanabilir, ulaşımı elektriği olan bir arazide listelediğiniz şeylerin hepsini yapabilirsiniz. Kaldı ki, evinizi de buraya yapıp, burada yaşamak istiyorsunuz. Bizim arazimiz de küçük ama daha büyüğüne ihtiyacımız yokmuş zaten.

Önce bölgeye karar verin. Ne sıcak ne soğuk olsun. Yani yazın çok sıcak, kışın da çok soğuk olmasın. Doğal bitki örtüsü olabildiğince çeşitli olsun. Havası suyu temiz bir yer olsun. Rakım ne çok alçak ne de çok yüksek olmasın. Bölgenin gelişim planında sanayileşme, yapılaşma vs. pek olmasın. Şehire yakın olsun ama çok da değil. Arazi bir köyün bitişiğinde olsun ama köyün içi sayılmasın. Telefon getirmek az masrafla mümkün olsun. Köydeki ahali anlaşabileceğiniz bir topluluk olsun. vs.vs.

gurbik67 02-05-2010 23:06

sayın Ozguratalay elime yüklü miktarda miras parası geçti deyince arkadaşlarda haliyle geliriyle geçinebilsin diye o kadar büyük toprakları size layık gördüler.
sizin eğer pratikte daha once bu konularda br uğraşınız olmadı ise bunlardan para kazanma olasılığınız çok az. sizin yapacağınız ancak hobi amaçlı olup zaman içerisinde işi öğrendikten sonra ancak para kazanabilirsiniz .

sizin ya da babanızın bir köyü olmalı, yoksa hiç tanımadığınıız bir ortama girip çevre edinmenizde zor. size emekli olmuş bir kimse gibi küçük bir arazi üstünde bir ev ve mütevazi bir yaşam.

yoksa bir hayal uğruna elden gelmeyen bir işe yüklü miktarda paralar yatırılmaz.
zaten sizin istediğinizde küçük size yetecek kadar toprak. toprak ta artık kazandırmıyor, köylerden şehire göç boşunamı.

Todor 02-05-2010 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozguratalay (Mesaj 630028)

-Malum çiftlikte 1-2 at olmazsa olmaz hani :p
...

Bu parayı kazanmak için ya ekstradan sebze-meyvecilik yapmak için biraz daha yere ihtiyaç var.hayvancılıkta olabilir

Bunlar hepsini yapmak için ne kadar bir araziye sahip olmam lazım?

Hayvancılığı bir alternatif olarak düşündüğünüzü siz söylediniz. Atdan ise çok çabuk vazgeçtiniz.:)

Eğer hayatınızı tarım yaparak kazanacaksanız, ve traktör ihtiyacınız varsa satın almanız kaçınılmaz. Unutmayın ki, traktöre ihtiyaç duyacağınız zamanlar, sahibininde en çok kullandığı zamanlar olacaktır. Siz dışarıdan gelme yabancı olduğunuz için, sizin otunuz en son biçilecek, sizin otunuz en son balyalanacak, sizin ilacınız en son atılacak, sizin ürününüz en son nakledilecektir.

İkinci bir geliriniz olmadan, 10-15 dönüm meyve bahçesi ile hayatınızı kazanmanız bence zor. Kolay olsa, ülke çiftçisi kan ağlamazdı.

bayindirmevki 03-05-2010 01:06

Sağ olasın todor,

Benim yüzeysel anlattığım zorlukları çok net biçimde göstermişsin. Hele traktör. Anlattıklarını iki senedir bire bir yaşıyorum, hemde iki traktöre sahip bir kayınbabam var iken. Gözlerim yaşardı.

Sağ olasın.

bayindirmevki 03-05-2010 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozguratalay (Mesaj 630229)
Biraz karamsar olmuş ama ben derdimi anlatamıyorum sanırım.

Bir insanın temel ihtiyaçları nelerdir ?
Barınma
Yiyecek
giyecek
sosyal aktiviteler
sağlık harcamaları

bunun dışındakiler çok önemli değil **** daha az önemli.
Şimdi yiyecek,barınma zaten çiftlikten kendimiz karşılıyacağız.Giyecek zaten jet sosyete değiliz :D seneden seneye.Sosyal aktivite valaha benim sosyal aktivitem sinema,tiyatro birde bağımlısı olduğum maçlar için lig tv ve d-smarttan öteye gitmiyor.
Sağlık allah göstermesin bir durum olduğu zaman zaten ssk ve özel sağlık sigortam var.
Bunun dışında illaki harcamalar olacak ancak şehirdeki kadar değil.
Ayrıca 100 dönümden bahsediyoruzda az bir miktarda değil hani forumda okuyorum 10-15 dönümde kendi yağıyla kavrulan büyüklerimizi okuyorum.Neyse sizin değerli bilgilerinizi bekliyorum çok yararlı oluyor

Sanırsam todor ve diğer tecrübeli arkadaşlar sizi yeterince aydınlattı. Meyvelitepe'de bir başka acıdan yaklaştı. Şunu iyi bilin 15 dönüm ile geçim olmaz. Kendi yağı ile kavrulanların ek geliri vardır. Benim kayınbabam 400 dönüm sulu arazi, iki traktör, 350 koyun ile geçinemiyor. Banka borcu boyunu aşmış, tefeci elinde. Siz nasıl olur dersiniz ama o araziler, koyunlar getirdiği kadar, götürüyorda. İşletme gideri diye bir şey var. Tarımda ki gelir erozyonu işletme sermayelerini eritiyor. Nasıl sıfırlandığınızı hiç fark etmezsiniz. Durum bu kadar korkunç. Onun için size adım, adım dedim.

Benim 85 dönüm arazim var. 30 dönümü elmalık. Yine de bunlara güvenip şehirdeki işimi ve düzenimi bozmaya cesaret edemiyorum. Şehirden kazandığımla arazimin giderlerini finanse ediyorum.

Bu işleri bilmiyorsanız bilen bir yakınınızın olduğu köye yerleşin. Yakınınız yok ise çok gezin, çok araştırın, gerçekten sevdiğiniz bir yere yerleşin ve çok tecrübe gerektiren tarım alanlarına bulaşmayın. Hayvancılık zordur, köylü doğmanız gerekir. Sonradan köylü olmakla olmaz. Hayvan doğumda zorlanınca elinizi sokup çıkartmak vardır, Hayvanlardan insana bulaşan hastalıklar vardır. Hayvanın huyunu, suyunu bilmek gerekir. Keza meyvecilikte de her meyve olmaz bazısının 40 türlü ilacı vardır. Hiç deneyiminiz ve özellikle desteğiniz yok ise zeytin ve ceviz gibi doğada yabani olarak da yetişip, direnen cinslerden başlamanız akıllıca olur.

Oğuz Karsan 03-05-2010 10:46

Merhaba.

Sn. ozguratalay,

Arkadaşlarımız, Sn. bayindirmevki, Sn. Todor, Sn. MeyveliTepe, Sn. gurbik67 ve Sn. gece' nin anlattıklarına ben de katılıyorum.

Köy ve çiftlik yaşamının özlemini çekmek ve hayaller kurarak sanal yaşamlar kurmak başka bir şeydir, içinde yaşamak ise ayrı bir iştir.

Güzel bir ev ile içinde bir sürü hayvanın bulunduğu bir çiflikte kim yaşamak istemez? Ama gerçekler işin içine karışınca, çiftlik hayatının sanıldığı kadar kolay ve eğlenceli olmadığı da ortaya çıkacaktır.

Sizden önce ben dahil olmak üzere birçoğumuz bahsettiğiniz gibi bir yaşamın hayalini kurduk. Ama yaşamaya başlayınca herşey değişiyor. Şehirde karşılaşmadığınız birsürü problemi çözmek zorunda kalıyorsunuz. Her ay birkaç gün Bayramiçte yaşıyorum. Güzel oluyor. Kurallarını sizin koyamayacağınız bir yaşam zor gelebilir.

Ancak yaşamın tümünü siz idare etmeye başladığınızda (temizlik, hazırlık, hayvanlar ile uğraşmak, tarlayı ekip biçmek gibi)işler öyle hemen kolaylıkla olmuyor. Yüz dönüm arazinin etrafını dolaşmak, etrafını tel ile çevirmek, bozulan yerleri tamir etmek bile bazen zor geliyor.

Daha önce köyde yaşamış biri ile konuşmanız hatta birkaç hafta misafiri olup köy hayatının incelikleri hakkında fikir sahibi olmanız gerekebilir. Sakın bu yazdıklarım moralinizi bozmasın. Azim herşeyin başıdır. Ancak bahsettiğiniz yaşamı sahiden yaşayıp isteyip istemediğinize karar vermeniz için belli bir tecrübe edinmeniz lazım diye düşünüyorum.

Kolaylıklar diliyorum.


Saygılar

bayindirmevki 04-05-2010 12:04

Anlaşılan sizi sağlı sollu yumruklarla nakavt ettik. Ortada yoksunuz. Bu kadar kolay pes ederseniz kırsal yaşamda işiniz zor. Gerçekleri yılmadan sorgulayın. Konudan kopmayın. Faydasını göreçeksiniz.

Zeytinlibahçe 04-05-2010 13:44

Sn ozguratalay

-Hayalleriniz cok guzel, devam edin pes etmeyin
-Bir adim atin sonraki iki adimi goreceksiniz


saygilarimla

Remedios 04-05-2010 14:14

Sn. Ozguratalay,

Her şeyden önce hayallerinize gönlünüzce kavuşmanızı temenni ederim.

Ağaçlar.net'te "Daha İyi Bir Yaşam İçin" başlığını takip eden üyelerin çoğu kendim de dahil olmak üzere buradaki alt konu başlıklarını neredeyse hatim etmiş sayılırız. Hepimiz ödevlerimize iyi çalıştığımız için sağlı sollu yumruklar buralardan geldi diye düşünüyorum.

Okumaya fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama "Yer Seçimleri ve Arsa Arayışları", "Ev Yapımları Hakkında" ve "Kaçıp Gittik Nasıl Yaşayacağız" konularına baktıysanız sorularınızın büyük bir çoğuna cevap ve alternatif öneriler bulabilirsiniz.

Saygılarımla,

yeşilyol74 04-05-2010 15:29

sayın özgüratalay öncelikle o gücü kendinizde buluyormusunuz?bence bu soruyu kendinize sorup cevaplamanız lazım.eğer evetse daha sonra donananım yani bilgi gerekiyor çünkü para demek herşey demek değildir.iyi bilgiye onu tecrübeye dönüştürecek yeteneklerede sahip değilsenizde elinizdeki avucunuzdakini sadece heba etmiş olursunuz.bence bu sorulara cevabınız evetse yapabilirim bu kapasiteyi kendimde görüyorum diyorsanız.işe bir yerlerden başlayın.

bayindirmevki 04-05-2010 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remedios (Mesaj 631475)
Sn. Ozguratalay,

Her şeyden önce hayallerinize gönlünüzce kavuşmanızı temenni ederim.

Ağaçlar.net'te "Daha İyi Bir Yaşam İçin" başlığını takip eden üyelerin çoğu kendim de dahil olmak üzere buradaki alt konu başlıklarını neredeyse hatim etmiş sayılırız. Hepimiz ödevlerimize iyi çalıştığımız için sağlı sollu yumruklar buralardan geldi diye düşünüyorum.

Okumaya fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama "Yer Seçimleri ve Arsa Arayışları", "Ev Yapımları Hakkında" ve "Kaçıp Gittik Nasıl Yaşayacağız" konularına baktıysanız sorularınızın büyük bir çoğuna cevap ve alternatif öneriler bulabilirsiniz.

Saygılarımla,

Güzel söylediniz. Güzel izah ettiniz. Arkadaş Çanakkale derse ben buradayım. Yardıma Hazırım.

tilsimonline 04-05-2010 21:06

İlk önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 buradan başlayabilirsiniz arkadaşlar nedense(?) hatırlatmayı unutmuşlar,ilk msjımı attıkdan 2 dakika sonra aynı uyarı banada gelmişti.
Diğer konuya geçersek,eğer aklınızda 100 dönüm ve küçükbaş vs. varsa yanınıza ek olarak size yardımcı aile almanız şart(tecrübe ve iş gücü) Bu nedenle evin m2sini küçültmeyin.
Eğer ben olsam sn bayindirmevki gibi yaparım hem şehirde iş,hemde çiftlikde yaşam :)

bayindirmevki 04-05-2010 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tilsimonline (Mesaj 631758)
İlk önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 buradan başlayabilirsiniz arkadaşlar nedense(?) hatırlatmayı unutmuşlar,ilk msjımı attıkdan 2 dakika sonra aynı uyarı banada gelmişti.
Diğer konuya geçersek,eğer aklınızda 100 dönüm ve küçükbaş vs. varsa yanınıza ek olarak size yardımcı aile almanız şart(tecrübe ve iş gücü) Bu nedenle evin m2sini küçültmeyin.
Eğer ben olsam sn bayindirmevki gibi yaparım hem şehirde iş,hemde çiftlikde yaşam :)

Aklın yolu birdir.

cetine 10-05-2010 00:35

Arkadaşlar pek çok konuda sizi cevaplamışlar ben de 1-2 ekleme yapmak istiyorum izninizle.

Bir çiftlik kuracaksanız karar verme aşamasında aşağıdakileri de yapmanızı öneririm.

Mutlaka Tarım İl Müdürlüğüne gidip fikir alın.
Almayı düşündüğünüz toprağı fiziksel özellikleri de dahil analiz ettirin. Toprağın fiziksel yapısı yetiştiricilik için çok önemlidir. Kolay kolay da değiştiremezsiniz.
Hayvancılık yapacaksanız mutlaka hayvancılık yapan 1-2 kişiyle konuşun ve yerinde görün neler yapıldığını.

ozguratalay 11-05-2010 20:28

Arkadaşlar hepinize sonsuz teşekkürler;
Kararımız;
-Çiftlik 2 kişi ile çok zor olacak.
-Daha küçük,mütevazı bir arazi almak
-Kendimize yetecek sebze,meyve ekmek yani ticari amaç olmaz sanırım bizi aşar
Vs. Şimdi kendimize 50-100 dönüm arazi arası bir yer arıyoruz üstüne gene en az 200 metrekarelik ev yapılacak bir yer.
Araziyi büyük tutuyorum almışken tam olsun diye yer olarak marmara,ege olabilir...

Kedi Tırnağı 19-05-2010 22:30

hayalimdeki yer
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 630274)

Önce bölgeye karar verin. Ne sıcak ne soğuk olsun. Yani yazın çok sıcak, kışın da çok soğuk olmasın. Doğal bitki örtüsü olabildiğince çeşitli olsun. Havası suyu temiz bir yer olsun. Rakım ne çok alçak ne de çok yüksek olmasın. Bölgenin gelişim planında sanayileşme, yapılaşma vs. pek olmasın. Şehire yakın olsun ama çok da değil. Arazi bir köyün bitişiğinde olsun ama köyün içi sayılmasın. Telefon getirmek az masrafla mümkün olsun. Köydeki ahali anlaşabileceğiniz bir topluluk olsun. vs.vs.


Meyvelitepe benim hayalimdeki yere en yakınını yazmış sanırım. Ben 15 dönümden daha büyük bir yer hayal ediyorum ama aslında en büyük önceliğim: yakınlarında yaşayacağım köylülerin, topluluğun yobaz, dejenere olmuş insanlar olmaması. Yakındaki köyden bile izole münzevi bir yaşam da değil benim istediğim.

Şehire yakın olması şart değil. Acil sağlık durumlarında ulaşılabilir bir yer olması kafi. Hatta en büyük korkum: şehirden kaçıp, yıllarca emek verip oluşturduğum yerin birgün şehirleşmesi. Çok yakın örneklerini biliyoruz. Bu nedenle, denizi çok sevmeme rağmen, şehirleşme( ya da turizm rezilliğiyle boğulma) olasılığı yüksek yerler olması sebebiyle kıyıya çok yakın olmayan bir yer.

Benim kafamda aslında sevdiğim ve benimle benzer hayali kuran yakınlarımla köy benzeri bir yer kurmak. Hem yalnızlık sorunu çözülür hem de her açıdan bu komün birbirine destek olabilir. Ekolojik( yani %100 mümkün değil tabii) bir yaşam kurmak istediğim için sözkonusu topluluk da bu konuda hemfikir olmalı. Örneğin; şampuan filan dahil hiçbir sentetik ürünü ben köyüme sokmak istemiyorum.

Gittikçe ilerleyen elektrik üretim teknolojisiyle de enerjimi-suyumu ( sn Todor' un Keson kuyu aktarımına da teşekkürler bu arada. Halka filminden sonra bahçemde kuyu fikri biraz ürkütse de :D )vs. bağımsız elde edebileceğim bir yaşam.

Tüm bu hayalleri kurduğumuz süreçte öğrenmemiz gereken çok şey var. Bu site de bu konuda inanılmaz hayat kurtarıcı. Sabun yapmayı da öğrenmeliyiz, dokuma yapımını da. Temel ilkyardım bilgilerini de, geleneksel eczacılığı da, en azından kedi-köpeğimize, tavuğumuza yetecek hayvan bakımı bilgisini de.
Vejeteryanım ben zaten. Onlara bakınca bana yumurtasını verecek birkaç tavuk ve tenezzül ederse sütünü sağdıracak bir Sarıkız ya da koyun belki:p

Geçim konusu işin önemli yanlarından birisi tabii. Mümkün olsa sadece bahçemle ilgilenmek isterdim. Buna çözümü de şöyle düşünüyorum. Coğrafya öğretmenliği okudum. Kısmetse artık bu sene atanmayı umuyorum. Tüm bu altyapıyı oluşturana kadar zaten İstanbul' dan ayrılmak zor. Tabii ailevi durumlar da sözkonusu oluyor sizi engelleyen. En geç 5- 10 yıl sonra hayalimdeki yeri bulabileceğim bir şehire tayinimi isteyip adım adım çiftliğimi kurmak bir yandan da çok uzak olmayan bir okulda çalışmak. Ya 60 larımda emekli olmak ya da daha önce sadece çiftliğime kaçmak. Bir avantajım da şu; kızkardeşim de sınıf öğretmenliği okuyor ve o da çiftlik olmasa bile küçük bir yerde yaşamak istiyor. Belli mi olur ilerde çiftlikte yaşamaya da ikna ederim:D

Bu yazdıklarım umarım burada bulunanlar tarafından dalga geçilerek okunmuyordur. Benzer hayalleri veya yaşamları kuran kişiler olduğunuz için paylaşıyorum. Genelde fazla romantik ve hayalperest bulunuyor bu anlattıklarım. Yeri gelmişken herkese de teşekkür etmek isterim; hepinizin paylaşımları hem bilgilendirici hem de şevk verici oluyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024