agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Bağ evi için elektrik çekme şartları nedir? (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/12908.htm)

ertansinan 08-03-2009 16:11

Bağ evi için elektrik çekme şartları nedir?
 
Bağ evi için elektrik çekmek için ne yapmak gerekir? Maliyeti nedir? Köye yakınlığı 700-1000 m olan bir kerpiç ahırlı tarlam var. Burada fidancılık yapmak istiyorum. Yer Bursa'nın batısındaki bir ilçede köy.

Saygılar.

Harun Parlak 08-03-2009 17:17

Ev **** kulübem var elektrik bağlatmak istiyorum derseniz. Naz yaparlar hatda bağlamayabilirler.
Ama benim burda kuyum var bağ bahce yapacağım derseniz bağlatabilirsiniz.

zerdüşt 10-03-2009 10:01

Merhabalar;

Size iş öğretiyormuş gibi gözükmek istemem ama Tekin Bey çok haklı, yanı sıra size yardımcı olabilecek birini bulursanız işinizi daha kolay halledersiniz.

Kimse yanlış anlasın veya üzülsün istemem ancak acı gerçek; zamanında arkadaşım benzer bir eve bağlatmak için de aynı problemleri yaşadı. Kimse elektrik bağlamaya yanaşmayınca, tanıdıkları olan bir elektrikçi dükkanına biraz ücret ödeyip işini halletmelerinde yardım istedi. Sonra bir baktık ki; günlerce uğraştığı iş üç günde halloldu.

Umarım maksadımı yanlış anlamazsınız,

Saygılar.

MSaygin 10-03-2009 10:57

Bizim bahçemize 150m mesafeye kadar elektrik var, biz de yıllardır bekliyoruz.Kendimiz direk dikip getirtsek voltaj düştüğünden iş görmüyormuş, trafo gerekiyormuş, o da bayağı masraflı.

zerdüşt 10-03-2009 11:05

Trafo için kullanıcılardan ücret isteniyor mu bilmiyorum açıkçası ancak kendi evimiz için 60-70 metreden elektrik gelmemişti, sonra bir ek direk dikildi. Zaten tahmin edeceğiniz gibi şehre uzak semtlerde ve köylerde elektrik pek düzenli ve sağlam değil.

Bursa'da her lodos çıkışında **** yoğun kar yağışında mutlak bir kesinti oluyor, yanı sıra voltaj çok düzensiz olduğundan geçen sene 2 kere splitterım ve 1 kere de bilgisayarın güç kaynağı yandı. :( Hal böyle olunca aydınlatma araçlarının ve elektronik aletlerin de ömrü kısalıyor. Bunları sizde biliyorsunuzdur ancak hatırlatayım dedim. :)

ertansinan 15-03-2009 21:18

slm
 
benim öğrenmek istediğim trafoya yakınlık mesafe şartı var mı yok mu

Harun Parlak 15-03-2009 21:23

Trafoya yakınlık ve uzunlukla ilgisi yok yanında emsal gösterebileceğin yer varsa Sizde alırsınız.
Bugibi durumlarda Size en yakın Abone numarasını alır gider talebinizi yaparsınız.
Önemli olan yakınında bir abone olması.

Harun Parlak 15-03-2009 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 375659)
Bizim bahçemize 150m mesafeye kadar elektrik var, biz de yıllardır bekliyoruz.Kendimiz direk dikip getirtsek voltaj düştüğünden iş görmüyormuş, trafo gerekiyormuş, o da bayağı masraflı.

Siz bence hiç beklemeyin Yüksek gerilime dayanıklı kablo ile hatdınızı kendiniz çekin.
Voltaj düşmesinin sizin oraya çekilecek hatla uzakdan yakından ilgisi yok. Trafo yetersizliği varsa zaten sorun diğer yerlerde de yaşanır.
Bir elektrikciye giderek derdinizi anlatın Normal kablo ile çekerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ama yüksek voltaj taşıyabilen kapalı kablolar var. Onlardan kullanırsanız sorun olmaz. Açık kablo kullanamazsınız onu tek Elektrik kurumu yapar.

serazad 16-03-2009 16:07

Elektrik ihtiyacı olan arkadaşlar, öncelikle elektrik almayı düşündükleri direğin kaç voltluk gerilim taşıdıgını ögrensinler.
Alçak gerilim direği 220-380 V ise mesafe önemli degil mesafenin uzunluguna ve kullanılacak güçe göre kablo kesiti kalınlaştırılak enerji taşınır (Mutlaka profesyonel yardım alın)
Orta gerilim veya yüksek gerilim sınıfında bir enerjı nakil hattıysa trafosuz enerji kullanamazsınız...

syıldıran 17-03-2009 21:08

Merhabalar ,
Soru ve cevapları okuyunca , bazı yanlış bilgilendirmelerin olduğunu gördüğüm için sorularınıza cevap vermem gerektiğini hissettim.
1- Öncelikle ne kadar bir elektriksel güce ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Sadece bağ/bahçe evi olarak kullanacaksanız , ihtiyacınız olan talep gücü 1 kW. civarında olacağı ve genelde aydınlatma amaçlı kullanacağınız için elektrik şebekesi iletken tertibatına da bağlı olmakla birlikte pek sorun olmaz. Ama motor yükü olacaksa (Sulama pompaj vb. gibi) sorun yaşarsınız. Elektriksel güç kaynağı durumunda olan trafodan uzaklaştıkça mesafeyle doğru orantılı olarak gerilim düşümü sorunu ortaya çıkar. Elektrik dağıtım şebekelerinde yönetmeliğe göre müsade edilen gerilim düşümü oranı % 5 ' tir. Bu değeri aşan gerilim düşümü oluştuğunda elektrik dağıtım şirketi elektrik verememektedir. Gerilim düşümü nedeniyle elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren motorlar zorlanmakta bazen de aşırı ısınma nedeniyle yanmaktadırlar.
2- Sn. Tekin'in 08.03.2009 tarihli mesajında yazdığı gibi "Ev **** kulübem var elektrik bağlatmak istiyorum derseniz. Naz yaparlar hatda bağlamayabilirler.
Ama benim burda kuyum var bağ bahce yapacağım derseniz bağlatabilirsiniz. " değidir. Mesken , bağ/bahçe evi vb. benzeri yapılara elektrik götürülmesi için gerekiyorsa yatırım dahi yapılabildiği halde , tarımsal sulamaya ödenek konmadığı için maalesef tarımsal sulama tesislerine elektrik götürülmesi için yatırım yapılmamakta , elektrik dağıtım şirketince elektrik hattı tesis edilmemektedir.
3- Sn. ertansinan'ın 15.03.2009 tarihli mesajında "benim öğrenmek istediğim trafoya yakınlık mesafe şartı var mı yok mu " denilmektedir. Evet % 5 gerilim düşümünü aşmamak için , trafoya talep ettiğiniz güç ne kadar büyükse o kadar olmanız gerekmektedir. Bu konuda bölgenizdeki bir elektrik mühendisinden teknik yardım alabilirsiniz.
4- Sn. Tekin'in 15.03.2009 tarihli cevabında "Siz bence hiç beklemeyin Yüksek gerilime dayanıklı kablo ile hatdınızı kendiniz çekin.
Voltaj düşmesinin sizin oraya çekilecek hatla uzakdan yakından ilgisi yok. Trafo yetersizliği varsa zaten sorun diğer yerlerde de yaşanır.
Bir elektrikciye giderek derdinizi anlatın Normal kablo ile çekerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ama yüksek voltaj taşıyabilen kapalı kablolar var. Onlardan kullanırsanız sorun olmaz. Açık kablo kullanamazsınız onu tek Elektrik kurumu yapar. " denilmektedir. 220/380 V. gerilimli AG. (Alçak gerilim) şebekesinin devamına kaç kV. luk olursa olsun OG. (Orta gerilim 1-36 kV.) veya YG. (Yüksek gerilim 36 kV. üzeri) kablo çekerseniz çekin ki ; İletken kesiti aynı olduğu müddetçe düşecek gerilim düşümünde hiçbir değişiklik olmaz. Ayrıca OG. ve YG. mazlzemeleri AG. malzemelerine göre kat kat pahalıdır. Hiç gerekmediği halde , izolasyon gerilimi yüksek malzeme kullanılmasının hiç bir esprisi yoktur ve boşuna para harcamaktan başka bir şey değildir.
Sn. ertansinan ,
Sorununuzun çözümü için bir elektrik mühendisinden teknik yardım almanız gerekmektedir. İhtiyacınız olan elektriksel gücün tesbiti , yerinde etüd ve inceleme yapılarak mesafe , iletken kesiti gibi parametrelerin belirlenmesi sonucu durum netleşecektir. Selamlar . .

MSaygin 31-03-2009 15:28

Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Komşu bahçe sahibiyle anlaştık, 2 farklı elektrikçiden proje ve fiyat istenildi, bir aksilik olmazsa hallolacak sorunumuz.

zerdüşt 31-03-2009 19:20

Geçmiş olsun MSaygın; umarım her şey yolunda gider.

Yaptığınız işlemleri, hatta ne şekilde yaptığınızı tarif ederseniz gelecek için benim gibi acemilere çok yardımcı olursunuz :) hem de çok sevinirim..

hizals 31-03-2009 19:34

Burdur'da tesis ettiğimiz 500 dönümlük bahçe için sulama motorları , genel elektrik ihtiyacı , ileriye dönük genişleme ihtimalleri ve yeni motorların koyulması göz önüne alınarak 160 kw bir trafo ile yaklaşık 1200 metrelik direk + tel çekimi yapıldı. Tüm bu işlemler bu işi anahtar teslim yapan firma tarafından yapılmıştır. Proje,etüd,çizimler onu takiben TEDAŞ izinlerinin alınması , malzemelerin temini ve kurulması gibi işlem sırası söylenebilir.

zerdüşt 01-04-2009 12:56

Teşekkürler hizals...

teksavasci 22-04-2009 15:13

ertan bey bende size kendim projelendirdiğim yenilebilir enerji (solar enerji) den bahsedeyim. silivri çayırdere köyünde bulunan 2 dönüm arazim elektrik almak için senelerdir uğraşıyorum.fakat elektrik direkleri geçmedigi için direkleri ve trafo maliyetini ben ve diger kullanıcılara yüklemek istiyorlar,maliyete baktığınız zaman çok çok yüksek kimsede bu işe yanaşmıyor.Bende bir elektrik teknisyeni olarak kendim bir proje hazırladım. ilk önce kulandığım elektrik güç hesabını yaptım. nedir.? bir televizyon,uydu alıcısı ,5 adet lamba, dalgıç pompa vs vs bunları calıştırmak için gereken sistem içinse; bir adet 50w güneş paneli, 3 adet 12v 100A akü kuru tip akü, bir adet solar akü şarj kesici, 600w invertör(12v/220 çeviriçi). Sistemi yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum. tabi bu sistem benim isteklerim dogrultusunda yapılmıştır.örnek vermek gerekirse, ben haftasonları orada bulunuyorum ve elktrik ihtiyacım hafta sonları oluyor bütün hafta sarj ettigim akülerimi ben oradayken bütün ihtiyacımı görüyor ve elektrik faturasıda ödemiyorum. hatta bu hafta çardak yaparken dekupajımı calıştırarak çok rahat ettim. benim kurduğum sistem bana yaklaşık 2000tl buldu. eger böyle bir sistem düşünürsenizsize hertürlü desteği verebilirim . iyi günler

olcay YANAR

teksavasci 11-05-2009 13:34

sayın atmaca
yenilebilir enerji konusunda size yardımcı olabilirim .

tenar 11-05-2009 13:50

İzmirde bir koyda çiftliği olan arkadaşım da kendi kurduğu rüzgar türbünü ile elektirik elde ediyor hatta, yan komşularının da ihtiyaçlarını karşılıyordu.

Rüzgar ve güneş kaynakalarını rahatlıkla kullanabileceğiiz bir coğrafyadayız. Sn teksavaşçı'yı kutluyorum.

Makine Mühendisleri Odasının, Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yayaınları olduğunu sanıyorum. Hatta Sempozyumları da oluyor iki yılda bir. Ancak yeteri kadar ilgi duymuyor yöneticilerimiz galiba... Duymak istemediklerini yine duymuyorlar.

BalıkcıSerdar 11-05-2009 13:52

Sn. Teksavaşçı;

Kurduğunuz sistem, dalgıç pompanızı çalıştırabiliyor mu?

Pek anlamam ama sanırım monofaz, 220 volt ve (invertörünüze göre) 600 W elektrik elde edebiliyorsunuz, doğru muyum?

Bir hafta şarj eden akülerle, iki gün televizyon da çalıştırmak şartı ile idare edebildiniz mi?

Birde sanırım, güneşli günlerde, bir yandan şarj ederken, bir yandan kullanabileceğiniz içinsadece akşamları aküye yüklenmiş olacaksınız o yüzden uzun süreli kullanımda da verim alabileceksiniz.

Bunun yanısıra maliyet 2000 TL. çok uygun gözüküyor.

Gerekirse sizden detay alabilir miyim? Bağlantılar (şema olarak) ve ihtiyaca göre kullanılan malzemelerin değişiklikleri için yardım hususlarında.

Önce benim lazım olacak toplam enerji sarfiyatını hesaplamam gerekecek sanırım.

Şimdiden teşekkürler, selamlar, saygılar.

teksavasci 11-05-2009 17:01

Serdar bey
50w güneş panelinin 17volt cıkış gerilimi ile 2,94amper alabiliriz,ortalama gün ışıgının 10 saat oldugunu düşünürsek 10*2,94 = 29,4amper yükleyebiliriz. bir hafta boyunca şarjda olan akülerim 29,4 * 7 = 205amperi doldurmuş oluyorlar.

150 w bir güneş panelini düşünürsek günlük 90amper yükleyebiliriz. tabi buda maliyette biraz artış sebeb olur.

calıştıracağınız elektrikli aletlerin güç hesabını yaparak invertörü 1200w olarak alabilirsiniz. tabi maliyet bu oranda artacaktır. :)

dalgıç pompalar 400w civarlarında oldugu icin gayet düzenli bir şekilde calıştırabilirsiniz .

şuanki benim sistemimde televizyon uydu ve lambaları kesintisiz olarak 36 saat kullanabiliyorum. işin güzel yanı elektrik faturası gelmiyor. :)

kurdugum şuanki düzen ile akşamları otomatik olarak saat 20:00 ile 24:00 arası bahce aydınlatmam çalışıyor.

sizin gereksiminiz olan elektrik enerjisini hesaplamam için isteklerinizi yazarsanız.hesaplamasını buradan yapabiliriz .

saygılar
Olcay Yanar

celalsungur 11-05-2009 18:18

Elektrikçinin birine basit bir proje çizdirip tapuyla birlikte Tedaş'a baş vuruyorsunuz. İnşallah, tarlanın önünde elektrik direği (hattı) vardır. Muhtar da bilir bu detayları, ona da sorma imkanınız varsa yol gösterir ama özet olarak böyle.

aslan_k 12-05-2009 10:49

Arkadaşlar ben TARIM ELEKTRİĞİ için işlemlere başvurdum.

Öncelikle birinci, şart tapunuzda mülkiyetinizin cinsinin tarla olması gerekiyor eğer arsa ise böyle bir hakkınız olmuyor.

İkincisi tarlanızın üzerinde konut olarak kullanılabilecek bir yapı olmaması lazım

Son olarak tarlada tarımsal üretim için sulama yapacak suyunuz bulunması lazım.Su için bir açılım yapmak gerekiyor, suyu eğer el açma keson kuyu ile sağlamış iseniz bir problem yok, ancak sondaj vurularak açılmış bir derin kuyu pompası ise su kaynağınız, bunun için önce DSİ'den su kullanma izni almanız gerekiyor.Bunu sanırım sizin için sondajı yapan firma yapabilir ücret karşılığı.

Bu şartları sağladıktan sonra, İl Tarım müdürlüğüne tapu fotokopisi, kimlik fotokopisi ve bir dilekçe ile başvuruyorsunuz.Size Proje kısmından bir randevu veriyorlar, o gün geldiğinde Tarım Müd.ne gidip ilgili kişileri alıyor ve tarlanıza götürüyorsunuz.Benim gittiğim günlerde hava yağmurlu vre ortalık çamurdu o nedenle fazla kalamadılar.Daha sonra birkaç gün içerisinde uygunluk/uygunsuzluk raporunu size döner sermaye payınızı yatırdıktan sonra veriyorlar.

Bundan sonra iş, bu raporla birlikte, ehliyetli bir elektrikçi bulup projeyi yaptırmakta.Siz işlere karışmıyorsunuz onlar hallediyor.Ben bir elektrikçiyi alıp tarlaya götürdüm. En yakın direkten 4 direk ile elektrik alabileceğini hesapladı diğer malzemeler(saat, kablo, kutu, kaçak giderici vs vs) ve işçilik nakliye olarak fiyat çıkardı .Çıkardığı fiyatın 1200 TL kısmını direkler oluşturdu.Dört direğin iki tanesinin mutlaka demir olması gerektiğini yoksa projenin onaylamayacağını belirtti.Toplam hesap olarak da 2.000 TL hesap çıkardı.

Ancak bölgenin elektrik dağıtım firması ie yaptığım görüşmede demir **** ahşap direk arasında bir seçim şartı olmadığını istediğimi kullanabileceğimi söylediler.Sadece, demir direklerde her direk için topraklama şartı olduğunu belirttiler. Ahşap direkler için de minimum 8 mt ve ilaçlanmış direk olması gerekliliği varmış. Tahmin edebileceğiniz gibi ahşap direkler çok daha hesaplı

Bu arada ahşap direk bulmak gerçekten zor bu kurumlarda bir tanığınız var ise bazı köylerden beldelerden yenileme nedeni ile çıkan direkleri edinebilirsiniz.Yok ise araştırmanız lazım, ben internette Adapazarı ve Kocaeli Derince taraflarında buldum.Şimdi yeni bir elektrikçi buldum bana direk hariç bir fiyat çıkaracak.

Sizi gelişmelerden haberdar ederim.

Uysal01 27-05-2009 15:15

Tarım elektiriği hattı çekimiyle ilgili masraflar(Elktırik teli- trafo gibi) kişiye mi ait ? Bu giderleri herhangi bır kurum karşılıyormu?
Bu konuda herhangi bir devlet desteği varmı?
Bundan iki yıl önce Kiraz bahçemize elektirik kattı için müracatımız olmuştu ve bize büyük bir rakam söylemişlerdi, bizde vazgeçmiştik.
Elektırik hat çekimi kuralları hala geçerlimi? Bilgisi olan arkadaşlardan ilgi bekliyorum.

k0900 27-05-2009 23:17

Sıfır devlet desteği :)

Özelleştirilen bölgelerde katkı, hattı ilk yapana (yaptığı hattın kullanılan kısmı için) ödenmeden sadece kendi hattınızın tüm masrafları size ait olmak üzere çalışma yapıyorlar.

Bu konuda enerjinin kişilerin tesis ettiği hattan alınması mahkemelere intikal etmiş onbinlerce dosya var:)

Kısaca; projelendirme, ruhsat, tesis, abonelik parasını vermek zorundayız.

aslan_k 29-05-2009 09:11

Evet, malesef tarım ve ticari elektrik hattı için devletin hiç bir katkısı yok.Tüm masrafı kendinzi yapıyorsunuz.Kurum sadece gelip denetliyor ve onaylıyor.
Ancak konut elektriği almanız gerekiyorsa, yani ruhsatlı projeli bir ev yaptırdıysanız, her türlü prosedürleri var ise, siz sadece talepte bulunuyorsunuz onlar getiriyorlar.

Uysal01 29-05-2009 14:04

Bizim elektirik alabilmemizim mümkünü yok gibi anladığım kadar.Kiraz bahçesine elektirik alabilmemiz için iki yıl önce otuz milyar masraf çıkarmışlardı.Hatta babam bahçeyi satalım elektirik alalım diye sitem etmişti.

Uysal01 29-05-2009 14:13

Teşekkürler k0900 ve aslan k verdiğiniz bilgiler için.
Bahçebe oturulan bir ev var ama ruhsatlı değil. Bu eve ruhsat alınamazmı? Böyle yöntem olabilirmi?
Yoksa planlı -ruhsatlı yeni bir ev yapana kadar beklemek durumundamıyız.

teksavasci 01-06-2009 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 433205)
Bizim elektirik alabilmemizim mümkünü yok gibi anladığım kadar.Kiraz bahçesine elektirik alabilmemiz için iki yıl önce otuz milyar masraf çıkarmışlardı.Hatta babam bahçeyi satalım elektirik alalım diye sitem etmişti.

sn uysal
güneş enerjisi fikrini bir düşünün.! tek bir seferde yapacağınız masrafla 20 yıl süre ile hic elektrik faturası ödemeden günlük ihtiyacınız olan elektrik enerjisini elde edebilirsiniz. bu konuda sizi yardımcı olabilirim . saygılarla
http://www.agaclar.net/forum/showthr...FCne%FE+paneli

ozanutku 01-06-2009 15:26

Sayın Sinanertan nın sorusuna benzer bir olayda bizim başımızdan geçti.
"Bağ evi için elektrik çekme şartları nedir?

"Bağ evi için elektrik çekmek için ne yapmak gerekir? Maliyeti nedir? Köye yakınlığı 700-1000 m olan bir kerpiç ahırlı tarlam var. Burada fidancılık yapmak istiyorum. Yer Bursa'nın batısındaki bir ilçede köy."

Kendi kiraz ve cevizden oluşan 45 dönümlük meyve bahçemize elektirk hattı çekmek istedik, biraz araştırınca aslında gayet kolay bir yolu olduğunu öğrendik. Meyve bahçemiz köye yaklaşık 550 metre uzaklıkta .(Yanlız nisan 2009 son müracat tarihi idi yanılmıyorsam.)

Meyve bahçesi veya tarlanızın içine bir ev tek kat veya iki katlı veya dört duvar örseniz bile yetiyor.sonra köyün muhtarından bu binanın 2004 yılının temmuz ayından önce yapıldığına dair bir belge alıyorsunuz. onu T.E.K. e veriyorsunuz. T.E.K. köydeki en son evden sizin bahçenize kadar olan mesafedeki 250-300 metre ye kadar elektrik direklerini kendi veriyor, geri kalan mesafe için elektirik direklerini kendiniz alıyorsunuz ( 50 metrede bir direk dikiliyor, direklerin tanesi 200-250 TL arası) biz ilave olarak 5 direk almıştık, T.E.K. yetkilileri nezaretinde direkler dikiliyor ve sonra eve elektrik bağlanıyor.

Galiba Avrupa birliği fonları ile ilgili bir kanun maddesine istinaden böyle bir uygulama vardı.

Netice olarak biz bu şekilde eletrik işini halletmiştik.

Uysal01 01-06-2009 18:09

Sayın Teksavascı
Güneş enerji elektirik projesinin maliyeti kaç tl ye çıkar.
Normal yaz kış oturlmakta,Aydınlatma-Televizyon-Evdeki diğer cihazlar-Sumotoru için gereken enerjiye ihtiyaç duyulacak.

fatih2009 01-06-2009 19:08

Sayın Teksavascı ben de gunes enerjisi icin ugrasıyorum ama 6000 TL kadar bir fiyat cıkardılar.Ustelik pompa da calıstırmak istemiyorum.Dalgıc pompa jeneratore baglı.Siz cok uygun bir fiyata maletmişsiniz.Hangi firmanın malzemelerini kullandıgınız,kurulumu kime yaptırdıgınız gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024