agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni224Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-09-2008, 19:29   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Merhabalar,

Sabah Gazetesinin bugünkü Cumartesi ekinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan "Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı" hakkında detaylı bir haber var.

Bu projeden burada bahsetmemin sebebi ise GÜNEŞ EVİ projesinde de "Yer Kaynaklı Isı Pompası" uygulaması yapılması.

Özetle:

"Bu evde 30 adet 80 watt'lık güneş paneli ve iki adet güneş kolektörü yer alıyor.

Güneşli saatlerde üretilen elektriğin, elektrolizör vasıtası ile hidrojene çevrilmesi ve sıkıştırılarak depolanması öngörülmüş. Geceleri, gündüz depolanan hidrojen, yakıt pilleri ile tekrar elektriğe ya da hidrojen yakan kombi vasıtası ile ısıya dönüştürülebiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Güneş Evi'nin finansmanın önemli kısmı, AB fonlarından sağlanmış. Yurt genelinde 26 firma da sponsor olmuş. Bu Program Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (http://www.undp.org.tr) tarafından yürütülmektedir.

Yer Kaynaklı Isı Pompası uygulaması da yapılmış. Güneş Evi'nin arka bahçesi üç metre kazıldı ve altına borular döşendi. Borularda dolaşan su aracılığı ile alınan sabit enerji, zemin kat döşemesinde, tavanlarda ve asma kat tavan altındaki özel yeşil borularda dolaştırılarak sudan havaya enerji taşınmış. toprak altına 30 santimetre çapında 88 metre boru döşenmiş. Dışarıdaki ve içerideki ısı farkının yaratmış olduğu vakum etkisiyle dış taraftaki borudan giren 40-50 derece sıcaklığındaki hava, yerin altında 88 metre dolaşarak, topraktaki 15 derece ile soğutuluyor. Doğal vakum ve gerektiğinde devreye giren aspiratörle serinlik sağlanıyor."

Tek bir haberin üç parçaya ayrılarak verildiği sitedeki habere şu, şu ve şu bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, bu proje ile ilgili fotoğraflara şuradan, projenin detaylı anlatımına şuradan, projenin geneline dair toplu bir anlatıma ise şuradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak da şu bağlantıda ilave bilgiler bulabileceksiniz.

Ayazkızı ve YeniBON beğendi.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 18:47   #62
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Fotovoltaik panelerle elektrik üretip fazlasını hidrojene döndüren ve güneş olmadığı zaman depodaki hidrojeni bir tribün vasıtasıyla tekrar elektriğe dönüştüren bir prototip ev seneler önce ABD'de yapılmıştı.

Meyvelitepe evi için araştırmalar yaparken rastlamıştık. Sonra da bu projeden çokca ilham alarak yer kaynaklı ısı pompası ile entegre çalışan güneş enerjisi sistemini planlamıştık.

Ev ısıtma ve soğutması için jeotermal enerjiden yararlanıldığında zaten çok yüksek verimliliklere ulaşılıyor. İyi bir izolasyon elde edilen verimliliğin en az ikiyle çarpılmasına sebep oluyor. Üstüne üstlük azalmış haliyle dahi olsa gereken elektriği ürettiğinizde denklem çözülmüş oluyor.

Diyarbakır belediyesinin yaptığı, ilgiyi çekmek, insanları ve kurumları düşünmeye sevketmek ve olabilirliği göstermek açısından çok olumlu.

Biz sistemi kurarken pek çok mimar, mühendis bize deli gözüyle bakmıştı. "Avanak, parasını çar çur ediyor" diye bile düşünenler olduğunu duyduyduk sonradan.

Sonuca gelirsek, fotovoltaik panellerden elektrik üretmek çok yerinde olmakla birlikte fazlasını hidrojene çevirip saklamak çok pahalı. Esasında etrafta bir elektrik şebekesi varsa hiç de gerekli değil. ABD'de bir süredir olan bir uygulama, fotovoltaik paneller veya bireysel rüzgar jeneratörleriyle üretilen enerji çift taraflı saatlerle şebekeye satılıyor. Elektriğiniz çokken şebekeye satıyorsunuz, yokken de alıyorsunuz. Ayrıca depolamaya gerek olmuyor.

Şahsi kanaatim, devlet geçen yıl çıkardığı kanunun arkasını getirip, elektrik üretimini bireylere kadar taşımanın yolunu açmalı. Böylece evlerde kullanılabilecek rüzgar jeneratörleri ve güneş panellerinin talep sebebiyle üretimi artar, seri imalat sebebiyle ucuzlar, pek çok kişi ilk yatırımı yapabilir hale gelir. Bundan vatan, millet, vatandaş herkes kazançlı çıkar.

Geçen sene bu konuyu Meyvelitepe'deki kısa bir yazıda biraz toparlamaya çalışmıştık..

Not: Merak edenler için. Geçen kış kimse oturmuyor olmasına rağmen bizim ısı pompasını sürekli çalıştırmıştık. Bu yıl haziran ayında inşaatın başından itibaren kullanılan elektriğe 940 YTL verdik (şantiye tarifesinden). Buna ısı pompasının yanı sıra inşaat sırasında kullanılan her türlü elektrik de dahildi.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen MeyveliTepe : 14-09-2008 saat 21:32
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 19:37   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
O zaman, öncelikli olarak enerjiyi depolamak yerine ev içi ısı izolasyonunu tam layıkı ile halletmek daha az maliyetli olur diyorsunuz; ama bu işin sadece ısınmaya yönelik kısmı.

Evdeki diğer sistemleri de çalıştırmak için güneş pillerinden (fotovoltaik pillerden) veya rüzgardan enerji üretmek elzem oluyor zannedersem...

Ayazkızı beğendi.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 21:27   #64
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Elbette.. Devletin enerji politikasının bireylerin de enerji üretebilmesine olanak sağlaması, teşvik edilmesi, bireylerin enerji üretebilmesi için küçük ölçüde fotovoltaik paneller, küçük rüzgar jeneratörleri, invertörler vs. üretiminin de talebin artması dolayısıyla ucuzlaması gerekir. Bu olmayacak bir şey değil. Küçük düzenlemelerle süreç başlayabilir.

Enerjiyi hem tasarruf etmek hem de yaygın ve kullanılabilir şekilde üretmek gerekir. Bunun teknolojisi zaten mevcut. Söz gelimi Amerikada bir sürü enerji şirketi, geliyorlar evinizin damına sistemi kuruyorlar. Oradan üretilen enerjiyi size ucuza satıyorlar, fazla üretileni de şebekeye satıyorlar. Benim söylemeye çalıştığım, enerjiyi depolamaya çalışma maliyeti yerine zaten var olan şebekeye satıp, sonra gerektiğinde geri almak şeklindeydi. Bu şekilde sıfır maliyetle depolanmış oluyor.

Böylelikle, bireysel enerji üretiminin düzensizliğine karşın, düzenli enerji kullanmak mümkün hale geliyor.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 22:00   #65
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arizona'daki Hidrojen Evinin özellikleri..

Evlere solar elektrik sistemi kuran bir firmanın sistemle ilgili özellik ve maliyet bilgileri. Teşvik geri ödemesi ve çift taraflı sayaç (net metering) konusuna dikkat..

Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin Türkiye'deki güneş enerjisi potansiyeli ile ilgili bir yazısı..

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen MeyveliTepe : 14-09-2008 saat 22:31
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2008, 00:47   #66
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Galeri: 4
Merhabalar,

Geçen aylarda güneş enerjisinde elektrik üretimi yapan sistem satışı yapan bir firmadan fiyat bilgisi istemiştim gelen cevabı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Saygılarımla

İlker

Merhabalar İlker Bey, Projelendirme yapılırken, binanın hangi bölgede olduğu, çatı planı ve yönügibi bilgiler gereklidir.Ancak size bir fikir vermesi açısından örnek olarak İstanbul'da 3 adetkollektörle ve 6,40m2 absorbe alanıyla, buzdolabı, aydınlatmalar ve TV içingerekli enerjiyi karşılayacak günlük ortalama 3,5-4kWh enerji elde edecekada tipi sistemin mal bedeli 6.800EUR+KDV civarıdır.Sistemde kullanılan ROTO Kollketörler 20 yıl garantili olup bakımgerektirmez, aynı şekilde sistemi tamamlayıcı diğer ekipman da bakımgerektirmemektedir.

Ayazkızı beğendi.
ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2008, 12:48   #67
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Merhabalar;

Konu öylesine önemli ki bir çırpıda okudum tüm mesajları. Daha önce ilgilenmediğim, teknik konular olmasına rağmen kabaca fikir ve merak sahibi oldum. Teşekkür ederim.

Benim merak ettiğim şey Türkiye'de bireysel enerji üretimi yasak mı? Yoksa Sn. Meyvelitepe örnek verdiğiniz ABD'de olduğu gibi şebekeye üretilen enerjinin satılması için mi yasal düzenleme gerekiyor? Yani kendi evimde kullanım amaçlı üreteceğim elektrik için yasal engel değil bahsedilen değil mi?

Antalya'da oturuyor olmamıza rağmen apartmandan kurtulup müstakil bir evde oturma hayalimiz var. Sanırım bu siteye üye olup da böyle bir hayali olmayan yoktur. Hal böyle olunca ve yazdıklarınızı okuduktan sonra yalıtımın öneminin farkına vardım. Bu konudaki bilgilerinizi ve evinizdeki uygulamaları vaktiniz olduğunca yazarsanız sevinirim. Sizin de söylediğiniz gibi bu konular mimar ve mühendisler tarafından bile ihmal ediliyor. Bilgi sahibi olursak evlerimizde gerekli şeyleri mümkün olduğunca uygulayabiliriz, önlem alabiliriz. Yeni ev planı olanlara da fikir olur. Saygılar, sevgiler..

Ayazkızı beğendi.
Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 00:42   #68
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sule68,
Bildiğim kadarıyla bireysel olarak elektrik üretmek yasak değil, ya da ben öyle bir şey duymadım. İlgili yönetmeliklere bakmak lazım.

Ancak, ürettiğiniz elektriği sadece kendiniz kullanabilirsiniz. Bu da yaptığınız yatırımı pratik ve tasarruflu olmaktan uzaklaştırıyor. Yasal düzenleme ile kastım, bireysel olarak üretilen elektriğin fazlasının şebekeye verilebilme imkanı ile ilgiliydi.

Diyelim ki, evinize fotovoltaik kollektörlerle ya da rüzgar trübini ile elektrik üretecek bir yatırım yaptınız. Güneşin ya da rüzgarın yeterli olduğu zaman diliminde ihtiyacınızdan fazla elektrik üretebilirsiniz, ancak güneş ufka yaklaştığında ya da rüzgar yavaşladığında, ürettiğiniz fazla elektriği depolayacak ek bir yatırım yapmadıysanız şebekeden elektrik almanız gerekir. Fazla elektriği depolamak için ya hidrojen üretip daha sonra hidrojeni yakıt olarak kullanan bir jeneratör çalıştıracaksınız, ya da büyük bir akü grubuna sahip bir UPS cihazını şarj edeceksiniz, ki bunlar yatırımı çok yükselten unsurlar.

Oysa, elektriği fazlayken şebekeye ödünç verip, azken şebekeden alabilmek işi çok basitleştiriyor. Halen bu gibi bir uygulama bireyler için yok. Enerji üretimi amaçlı büyük projeler mevcut. TEK ile uzun vadeli sözleşmeler yapılıyor vs.

Kişisel kanaatim, bir süre sonra ülkemizde de bireysel enerji üretimi çift taraflı saatler ile uygulanabilir olacak, ne de olsa aklın yolu bir. Enerji zengini ülkeler bile yaptığına göre, geç de olsa biz de yaparız herhalde.

Öte yandan, bireysel elektrik üretimi göreceli olarak hala pahalı. Kullanılan kollektörlerin verimlilikleri henüz çok düşük. Ancak biliyoruz ki bu konuda da pek çok ar-ge çalışması mevcut. Belki de önümüzdeki yıllarda bugüne göre 2-3 misli daha verimli kollektörler, trübinler yapılacak. Üstelik de bireysel kullanıma yönelik olacak bunlar. Seri imalat sebebiyle maliyetleri de düşecek. Bu da bireylere, bugüne göre daha düşük bedel ile, çok daha verimli bireysel enerji üretmenin yolunu açacak. Yasal düzenlemeler de yapılırsa, kişisel inancım doğal kaynaklarla enerji üretiminde tüm dünyada bir eşik atlanmış olur.

Sonuçta, görmek bize kısmet olur mu bilmiyorum ama, umutluyum...

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 11:00   #69
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Sn. Meyvelitepe alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili araştırma yaparken aşağıda linkini verdiğim bir gazete haberiyle karşılaştım. Bu önemli gelişmeyi paylaşmak istedim. Nasıl projelendirilip, sistem kurulur, nasıl başvuru yapılır, bu iş için kredi veriliyor mu, herşeyden ötesi bu uygulama yürürlüğe girdi mi nerden öğrenilir hiçbir fikrim yok. Ama bu bilgileri bulabilecek birileri aramızda vardır diye düşünüyorum.

http://www.tumgazeteler.com/?a=3940223

Ayazkızı beğendi.
Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 11:26   #70
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Belki bu konu başka bir başlıkta olmalı bilemiyorum ama bu da başka bir haber:

http://www.tumgazeteler.com/?a=3970515

Ayazkızı beğendi.
Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 12:25   #71
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sule68,
Linkini verdiğiniz haberler gerçekten umut verici. Bu konudaki yönetmelikler hazır mıdır bilmiyorum. Bilen arkadaşlar varsa ve bilgilendirirlerse çok makbule geçer.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 12:30   #72
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-04-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 91
sayın meyveli tepe anladıgım kadarı ile bir yıldır bu sistemi evinizde kullanıyorsunuz konuyu okudum ama gözümden kaçmış olabilir geçen sene ısınmaya toplam ne kadar para harcadınız ?

Ayazkızı beğendi.
dtlevent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2008, 23:40   #73
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.dtlevent,
Sistem geçen kışın hemen hemen tamamında çalıştı. Haziran ayında TEK'e ödediğimiz ücret 940YTL idi. Bu para karşılığı olan sarfiyat sadece ısıtma sistemine ait değil. Evin inşaatında kullanılan beton vibratörü, taş kesme, her tür matkap, pompa vs. dahildir. Üstelik de şantiye elektriği tarifesinden.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2008, 14:19   #74
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-04-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 91
sayın meyveli tepe
verdiginiz rakam ile konu biraz daha dikkatimi çekti bu rakamın içerisine evde kullandiginiz diger elektirikli aletler dahil değil heralde birde evin ısısı normalde kaç derece duruyor ?

Ayazkızı beğendi.
dtlevent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 23:49   #75
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.dtlevent,
Geçen yıl evde devamlı çalışan başka bir cihaz yoktu. Ancak söylediğim gibi zaman zaman çalışan pek çok cihaz oldu. Söz gelimi hidrofor, güneş enerji sisteminin pompası gibi. Ev içi termostatı 18 dereceye ayarlamıştık.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 00:06   #76
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Faturayı yüzde 90 düşüren icat! (Hibrit Isı Maddesi)
Bu komşu başlık ve kompost gübrenin çıkarttığı ısı bana; yer altı ısısının büyük bir kompost gübre havuzu oluşturularak, buradan çıkan ısının dolaştırılımıyla bir kurulum oluşturulabilir mi'yi düşündürttü.
Kompost havuzunu doldurmak ta zor değil. Semt pazarlarıyla yapılacak anlaşma ile gün sonu artıkları rahatlıkla değerlendirilebilir sanki..

Ayazkızı beğendi.
çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 08:17   #77
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Çekirdek,
Bu olabilir. Hatta Avrupa'da bir çiftlikte buna benzer bir şey yapıldığını bir belgeselde görmüştüm.

Burada sorun kompost havuzunun büyüklüğü ve kompostun fermentasyonu sırasında açığa çıkan ısının sürekliliği ile ilgili. Yani, hazırlanan kompost fermante olurken ısı açığa çıkaracak, ancak bu en fazla 2-3 hafta devam eder. Takiben kompost malzemesinin yenilenmesi ya da sürekli olarak, azar azar tazelenmesi gerekir ki havuzda sürekli olarak fermante olan malzeme olsun.

Teorik olarak gayet mantıklı. Yalnız ciddi uygulama problemleri de söz konusu olabilir. Fermantasyonun daima havuza döşenecek kapalı devre su borularının etrafında cereyan etmesini sağlamak da özel bir tasarım gerektiriyor. İyi kotarılırsa ve yeterli hacim elde edilirse oldukça yüksek verimlilik katsayısına ulaşmak da teorik olarak mümkün görünüyor.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 22:15   #78
Yeni Üye
 
ekozenc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 14
Çatı yalıtımı

Sayın Meyvelitepe;
Umarım bu mesajla sizi sıkmamış olurum. Masal Evinizi hayranlıkla okudum. Şu sıra benim de başımda bir çatı tadilatı sorunu var. Anladığım kadarıyla Masal Evinizdeki çatı yalıtımı -şekil 1- deki gibi ( Aslında doğru anlayıp anlamadığımı da çok merak ediyorum )
Eğer doğru anlamışsam "Ben de -şekil 2- deki gibi bir yalıtım yapabilir miyim ?" diye düşünüyorum.
Ama Tyvec örtüyü nereden temin edeceğimi bulamadım. Şayet çok tembel ya da beceriksiz olduğumu düşünmezseniz sizden bu konuda bilgi rica edecektim.
Bir de Masal Evinizdeki yerden ısıtma sisteminde kullanılan borular hakkında bilgi alabilirsem çok müteşekkir olacağım.
Saygılar
ekozenc

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı beğendi.
ekozenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 23:12   #79
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn. Ekozenc,
Doğru yalıtım için çatı tipine karar vermelisiniz. Sizin çizimden çatının soğuk mu, sıcak mı olduğu belli olmuyor. Prensipte, yoğunlaşmanın olma ihtimali olan ortamdan, yoğunlaşabilecek buharı tyvek ile alarak atmak gerekiyor.
Bizim çatının resmi aşağıdaki gibi (shingle örtüsünü atlamışım çizerken).

Yalnız, bu çatının ısıtılmayan (soğuk) ve havalandırılması da olmayan bir çatı boşluğuna sahip olduğunu söylemeliyim. Zaten onun için bu kadar karışık.
Name:  cati.jpg
Views: 3345
Size:  18.4 KB

Çiziminizle ilgili bu aşamada bir şey söylemem gerekirse, XPS ve onun üzerindeki cam yünü veya taş yününün izolasyon değeri ile ahşap merteğin izolasyon değeri arasında çok fark var. Bu sebeple, XPS+Cam yünü yekpare olmalı, mertekler tarafından bölünmemelidir.

Tyvek örtüyü Dow Chemicals / Mavi Kale bayilerinden temin edebilirsiniz.

Yerden ısıtma boruları oksijen bariyerli borulardır. Yerli imalatı da var bildiğim kadarıyla. Biz Rehau'nun borularını kullanmıştık.

Çatınız hakkında daha detaylı bilgi verirseniz bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 22:15   #80
Yeni Üye
 
ekozenc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 14
Çatı izolasyonu

Sayın Meyvelitepe;

Nazik yanıtınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde çok şey öğrendim.
Evimizin tavan arası yaşanacak bir alan olmayacağına göre "Soğuk çatı" olarak nitelenmesi gerekir herhalde. Ama şekilden de anlaşılacağı üzere evin duvarları dışında her yeri ahşap. (Duvarlar toprak harçla örülmüş taş) Dolayısıyla ısı çok rahat tavan arasına ulaşabilir. Sanırım çatı restorasyonundan sonraki ilk işim ikinci kat ile çatı boşluğu arasındaki bölmenin yalıtılması olmalı.
Tekrar teşekkürler.

Saygılarımla
ekozenc

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı beğendi.
ekozenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2009, 09:52   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 262
Herkeze merhabalar
Burada verilem bilgiler çok güzel. Sanki ansiklopedi okuduğumu hissetim. Bende küçükçekmece tarafında dikey döşenmiş bir sistemi görmüştüm. Geçen sene ısı fuarın da Konya'da Alman teknolojisi ile güneş enerji sistemleri üretimi yapan firmanın özel bir gazla çalıştırarak görüntü kirliliğine yol açan kollektörü panel arkasına almayı başardığını gördüm. Aynı firmanın Alman TÜV raporlu ve TSE belgeli yüksek verimli Güneş enerji panelleri ile sıcak suyun yanında, yüzme havuzu suyu ısıtılmasının yanında kalorifer sistemini de çalıştırmasını sağlamışlar. Zannederim dikey veya yatay yer altı sistemine göre maliyeti çok ekonomik olacaktır. Gün ışığı güneş enerji sistemini çalıştırmaya yetiyormuş. Aynı firmanın elektrik olmayan yerlerde güneş pili panelleri ile elektrik üreten sistemlerinin de olduğunu gördüm. Bilgilerinize

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı ve YeniBON beğendi.
Remzi Sarıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2009, 11:02   #82
Ağaçsever
 
a1can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 73
Sayın ekozenc tyvek örtü bizim işlerimizde sıklıkla kullandığımız bir ürün ..çatı için olanı ile duvarda kullandıklarımız farklıdır.Dilerseniz özelden telefon numaramı vereyim görüşelim.Çünkü piyasada benzeri ürünleri de bulmak olanaklı. Saygılarımla

Ayazkızı beğendi.
a1can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 16:41   #83
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Piyasada mevcut Hava veya Toprak Kaynaklı ısı pompalarından daha yüksek verimli ve daha yüksek teknolojiye sahip İsveç Malı olan NIBE Isı Pompası, Türkiye'de temmuz ayı itibariyle satışa sunulmuştur.

-20 / +45 derece hava sıcaklığında ek rezistans kullanmadan sadece kendi kompresör gücüyle hem ısıtma hem soğutma hem sıcak su hemde havuz suyunu ısıtmada kullanılır.

Diğer markalarda ne yazık ki bu ek rezistanslar kapasite yetmediği zamanlarda devreye girer ve aylık giderinizi yükseltmeye başlar.

Isı pompası satın alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise,
tesisat suyunu kaç dereceye kadar çıkarabildiğidir.
NIBE, tesisat suyunu 70 dereceye kadar rahatlıkla çıkarabildiği için evlerde kullanılan normal peteklerde çok verimlidir. Oysaki diğer markalarda tesisat suyu sıcaklığı 55 dereceye kadar çıkabildiği için yerden ısıtmada veya fancoillerde kullanılması tavsiye edilir.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen SimoP : 08-02-2010 saat 18:02 Neden: Yanlış anlaşılma
SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 17:01   #84
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Simop,

Söyleyecek bir şeyiniz varsa burada açıklayın. Sorulara yanıt verin. Aksi halde, "bizim dükkana gelin, bizim malımız daha iyidir" gibi bir satış aktivitesi olur yazdıklarınız, ki bunun bu şekilde olmasına forum kurallarımız izin vermiyor.

Ayazkızı ve fsm1917 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 17:57   #85
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Sayın MeyveliTepe öncelikle özür dilerim. Hemen yukarıdaki mesajımı düzenliyorum.
Söylemek isteyeceğim en önemli konu NIBE markasının COP değerleri dış hava sıcaklığı 10 derece iken hava kaynaklıda 4, toprak kaynaklı olanlar da ise 8 civarındadır. Bu değerler İsveç'de ölçülen değerlerdir. Türkiye için elimizde bir bilgi olmamakla beraber, bu değerlerin artması beklenmektedir.
Bu da zaten diğer markalardan daha verimli olduğunu gösterir bir ayrıntıdır.

Ayrıca komple bir yapıya sahip olduğu için içinde sirkülasyon pompası ve boileri bulunmaktadır. Yani ayrıca bunları satın almanız gerekmez ki. bu da maliyet aşamasında önemli bir rol oynamaktadır.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen SimoP : 14-02-2010 saat 16:49 Neden: sayısal değer düzeltimi
SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 18:58   #86
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu bilgi güzel. Detaylarını açıklayabilir misiniz lütfen? Ülkede kurulum var mı? 7-8 cop ölçülmüş mü? Kurulum varsa projeyi bizlere tanıtabilir misiniz?

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 19:18   #87
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi Türkiye pazarına yeni giren bir marka olmakla birlikte başta İsveç, Norveç, Danimarka, İtalya, Hollanda gibi ülkelerde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ülke çapında NIBE markası ile 8 adet kurulum vardır. Sayının az olması sadece 2009 Temmuz ayından beri kurulum yapılmaya başlanmış olmasıdır.

Başta kendi 250m2 ofis alanımız hava kaynaklı ısı pompası ile ısınıp soğutulmaktadır. Onunda dışında aşağıdaki villaların ısıtma-soğutma-sıcak su ihtiyaçları toprak kaynaklı ısı pompası ile sağlanmaktadır.

1 - Arıköy Villaları - Uskumruköy Sarıyer / İSTANBUL - 230m2 villa - sondaj yöntemi
2 - Vadi Park Evleri - Hadımköy B.Çekmece / İSTANBUL - 350m2 villa - serme yöntemi

Serme yöntemi her zaman tavsiye edilen bir yöntem değildir. Arazi yapısına, toprak yapısına hakim değilseniz sondajdan daha pahalıya denk gelme ihtimali yüksektir.
Örneğin eğer toprağınız doldurma ise 1,5-2 metre kazılması gereken derinlik 4-6 metreye çıkabilir. Bu da karşılaşılması istenmeyen bir durumdur.

Sondaj yöntemi sahil kumu veya çok aşırı alüvyonlu toprak olmadığı sürece tercih edilmelidir.

Şu da unutulmamalıdır ki her yerde ısı pompası avantajlı bir yatırımdır diye düşünülmemelidir. Çok büyük avantajının olduğu yerler de vardır, fizibıl olmayan yerler de vardır. O yüzden ilk etüt çalışması doğru yapılmalıdır.

COP 7-8 değerleri NIBE'nin orjinal teknik kataloğunda yer alan rakamlardır. Ayrıca bu değerleri zaten kompresör güçleri ile ısıtılacak alanları kıyasladığınız zaman elde edebiliyorsunuz. COP nin bu değerlerde olmasının bir diğer nedeni ise hem 6 kademeli kompresör kullanılması hem de çift olarak kullanılmasıdır.ilk start anı dışında kesinlikle anma gücü istemeyen bir sisteme sahiptir. İhtiyacınız kadar çalışan kademeli kompresörler bulunmaktadır.

Yine aklınıza gelen sorular olursa açıklamaktan zevk duyarım.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen SimoP : 08-02-2010 saat 19:20 Neden: imla
SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 20:44   #88
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
2 - Vadi Park Evleri - Hadımköy B.Çekmece / İSTANBUL - 350m2 villa - serme yöntemi
Bu projede kaç ev var? Her biri için ayrı ayrı toprak ısı değiştirici mi döşendi? Kaç metre derinlikte ve ne çapta kaç metre boru kullanıldı? Her evde ayrı cihaz mı kullanıldı? Gücü nedir? Sistemler bu kış kullanılıyor mu? Evlerde yaşayan var mı ve verimliliği ölçüyor musunuz? Kurulumda, cihazların ısıttığı suyu doğrudan kalorifer sistemine mi veriyorsunuz, yoksa arada bir akümülasyon tankı vb. var mı? Sistem aynı zamanda kullanma sıcak suyu da sağlıyor mu? Evet ise nasıl? Bu projede özel olarak sistemin amortisman süresi ne kadar hesaplandı?

Daha çok soru var. Bunlardan devam edelim isterseniz.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 22:21   #89
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Vadi Park evlerinde sadece 2 adet villa nibe ısı pompası kullanıyor. Bir tanesi 350m2 diğeri 415m2. Bu iki villa birbirlerine yakın olmadığı için, ayrıca farklı zamanlarda bu sisteme geçtikleri için ayrı ayrı cihaz kullanıyorlar.

Oysaki tek 60kW lık cihaz iyi izolasyonlu bir yapıda 1500m2 ye kadar iş görmektedir. Dolayısıyla 4 villanın ilk yatırımı paylaşması daha uygun olmaktadır.

Mevcut 2 villa da ayrı ayrı 17kw lık cihazlar kullanılmıştır. Serme yapılan 350m2 lık villa için 900mt borulama yapılmıştır. 415m2 lık villa içinse 160mt sondaj kuyusu açılmıştır. Boru çapı konusunda net bir bilgi veremeyeceğim, sebebi ise o bölgedeki çalışmaları bir başka bayi yaptığı için o konuda net birşey söyleyemeyeceğim. Dediğim gibi bu sistemler ayrı ayrı olduklarından dolayı normalden biraz daha maliyetli görünmektedir. 2 villanın ortak kullanabileceği tek yüksek kapasiteli cihaz çok daha mantıklıdır.

Sistemler tabi ki bu kış kullanılıyor. Bu sistemler ömürlük sistemlerdir. Bakım gerektirmez. Ayrıca cihazın anakartına takılan iletişim kartı sayesinde uzaktan erişim ile olası arızalar giderilmektedir. Aynı kart sayesinde evinize varmadan 1 saat önce cihaza ısıtma soğutma talimatı verebilmektesiniz.

Cihazlar ısıttığı suyu akümülasyon tankından sonra tesisata veriyor. Yine ısıtılan sıcak su serpantinler sayesinde boiler kazanlarındaki kullanma suyunu sıcak suya çeviriyor. 3,6 dakikada size ortalama 400lt sıcak su üretme kapasitesine sahip.

Amortisman süresine gelince, bu proje üzerinden konuşmam doğru olmayabilir daha doğrusu sağlıklı olmayabilir. Çünkü bu projeler daha çok lüks kullanım sınıfında kalıyor bize göre. Isı pompasının, hem ilk yatırım hem de işletme açısından 2 ile 4 yıl arasında geri döndüğü bilinmektedir. Bu geri dönüş, tek cihaz ile birden fazla daireye hizmet verebiliyorsak 2 yıldan daha aza düşer. Yukarıdaki örnekte geri dönüş süresi 4 sene olarak belirlenmiştir. Bize gelen projelerde baktığımız kriterlerin en başında tek cihazla en fazla kaç daireye hizmet verebildiğimiz gelir. Bu sayede bu teknoloji pahalı olmaktan çıkmaktadır. Cihazların seri bağlanımı ile 540kw kapasiteli tek ısı pompası elde etmemiz mümkündür.

Ayazkızı beğendi.
SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 23:30   #90
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yatay borulu olan projede borular kaç metre derinde ve bu günlerde sistem çalışırken yer tarafı giriş/çıkış dereceleri ne durumda?

Bu projede ev tarafında nasıl bir ısıtma düzeneği var (yerden ısıtma/radyatör/fan coil vs.)?

Ev tarafından akümülasyon tankına dönüş ısısı ne durumda? Ya da, ısı pompası, akümülasyon tankı ve ev tarafı kalorifer sistemi nasıl bağlanmış durumda?

Evde nasıl bir izolasyon var?

Sirkülasyon pompalarının (kaç tane?) cihazın içinde olması nasıl bir avantaj sağlıyor?

Boyler sistemin içinde derken ne kastediyorsunuz? Kullanma sıcak su boyleri mi? Kaç litre? Başka bir ısı kaynağı ile de entegre edilebiliyor mu?

Yazın sistem soğutmadayken sıcak suyu nasıl hallediyor?

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024