agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni224Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-02-2008, 08:25   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
sayın beyaz kartal, boruları döşemek için kazılan alan (yatay sistem için) toprakla değilde ahır gübresi ile doldurulup kapatılsa daha yüksek sıcaklıkta su sağlama olasılığı nedir acaba? takdir edersinizki bir gübre yığını içerisindeki sıcaklık aynı hacim toprak içerisindeki sıcaklıktan daha yüksektir. bilgilendirirseniz memnun olurum.

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2008, 09:45   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.eyüp1, ısı pompası cihazı ve pompalar evin hemen dışındaki sundurmanın altında. Yaklaşık 4m x 1,5 boyutlarındaki bir alanı dışa bakan kenarlarını pvc profillerle kapatarak ısı merkezi haline getirdim. Burada tüm borular, vanalar, göstergeler, ısı pompası cihazı ve devri daim pompaları, hidrofor, elektrik panoları, iki adet 350 lt'lik su tankı, güneş enerjisi kontrol panosu vb. var. cihazlar çalışırken ürettiği ses 50-55db civarında. Yani ancak evin dışına çıkıp ısı merkezinin yanına giderseniz sessiklikte buzdolabının çıkardığı ses kadar duyuyorsunuz. Termostatı saymazsak evin içindeki tek cihaz salondaki bir fan-coil. Bu da yazın sıcak günlerinde klima niyetine çalışacak. Bizimki italyan malı bir cihaz. Henüz çalıştırmadığım için sesini bilmiyorum ama düşük devirli olduğu için rahatsız edeceğini sanmam. Evin içinden herhangi bir ses duyulmuyor.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2008, 10:15   #33
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.daylightmn, soru Korhan beye ama kendisinin cevap hakkı saklı kalmak üzere düşüncemi söylemek isterim. Gübrenin sıcak olması içindeki çürüme süreci ile ilintili. Bu süreç bildiğim kadarıyla bir süre devam eder, sonra tamamlanır. Yani süreç tamamlandıktan sonra artık içinde ısı üreten herhangi bir şey kalmamış olur. Dolayısıyla kazılan toprağa döşenen boruların üzerine gübre dökülmesinin uzun vadeli bir faydasının olacağını sanmam. Ancak, bunları yazarken aklıma başka bir şey geldi.Hayvancılık yapılan bir yerde devamlı yeni gübre olur. Sisteme zarar vermeden, bir düzenekle çürümesi tamamlanmış gübrenin alınıp yerine yeni gübrenin dökülmesi sağlanabilirse, başka bir anlatımla, ısı değiştiriciler sürekli bir çürüme süreci ortamı içinde tutulabilirse normal topraktaki 12-15 derecelik jeotermal ısı yerine 30-35 derecelik organik dönüşüm kaynaklı ısıyı kullanabilirler ki, bu da verimliliği çok ciddi arttırır. Burada problem bu düzeneğin pratik ve sağlıklı olarak kurulabilmesi olur sanırım.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2008, 21:12   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Sayın Meyveli Tepe
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sizin şu şirin evinizi ve ısı pompasını görme şansımız olabilir mi?

Yere döşenen boruların üzeri gübre ile örtüldüğünde, zaman içinde oluşan azot gazları ve kükürt gazlarının nitrikasit ve sülfürikaside dönüşmesi sonucu borularımız zaman içinde zarar görür.

Ayazkızı beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2008, 22:00   #35
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.eyüp1, elbette görebilirsiniz. Dilerseniz bir sonraki hafasonu için bir plan yapabiliriz.

Boruların dayanıklı olduğunu varsaysak bile, kazılmış toprağa gübre döküp üzerini kapattığımızda, hava olmadan mikro organizmalar faal olamayacağından, ısı üretimi de çürüme tamamlanmadan bitecektir. Ancak, sürekli çürümenin olduğu bir durumda açığa çıkan ısının kullanılması fikri güzel olabilir.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2008, 13:57   #36
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Sayın eyüp1 ve daylightmn,

Sorularınıza sırasıyla cevap vermeye çalışacağım.

Ses konusunu sayın meyvelitepe çok güzel şekilde açıklamış. Ses konusunda şimdiye kadar bir şikayet almadık. Hatta ev içerisinde kurduğumuz kazan daireleri bile mevcut. Cihaz devamlı suretle çalışmadığı için rahatsız edici bir ses oluşmuyor, kaldı ki devamlı çalışsa bile ses şiddeti fazla olmadığı için rahatsızlık yaratmıyor.

Gübrenin kaynak olarak kullanılması konusunda daha önce bir incelememiz olmamıştı. Gübrenin içerisindeki ısı düzgün bir şekilde çekilebilirse ****** toprağa göre sıcaklık fark edeceği için sistem daha verimli şekilde çalışır buda direkt olarak faturaya yansır. Burada çözüm getirilmesi gereken konu bu ısının nasıl alınabileceğidir. Eğer toprak altına üzerini ince bir kum tabakası ile örttügümüz boruları koyarsak ve üzerine gübre yığınını koyarsak biraz ısıl kazancımız olabilir ama asıl ısının çoğu yığından yükselerek uzaklaşacaktır. Eğer gübre içerisine doğrudan boru döşersek, yanma işlemini tamamlamış gübreyi değiştirme zamanı geldiği zaman borularla ilgili sıkıntı yaşanabilir. Görüldüğü gibi bu üzerine biraz düşünülmesi ve fikir üretilmesi gereken bir konu. Eğer düzgün bir sistem kurulabilirse ve bu kurulan sistemin kurulum maliyeti kazancından bir kaç kat kadar farklı ise sistem mantıklıdır ve uygulanabilirdir. Bu konu üzerine biraz fikir alış verişinde bulunabilirsek belli bir sonucu ulaşabiliriz diye düşünüyorum.
Üzerine çalıştığımız bir çok uygulamada böyle farklı kaynaklar üzerine çalışıyoruz. Her kaynak değerlendirilmesi mantıklı oldukça faydalıdır.

Hemen size bu konu ile ilgili bir örnek vermek isterim. İngiltere ısı kazancı ve yeni kaynaklar üzerine çalışırken şehirin altında bulunan kanalizasyon sistemlerindeki suyun daimi olarak yaz kış yaklaşık 15C-18C aralığında olduğunu görmüşler. Bundan yararlanma yöntemleri araştırılmış ve bir sistem çözümüyle bunu yararlı hale getirmişler. Şu an bir çok bölgede pilot uygulamalar ile bu kurulu sistem denenmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2008, 14:55   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
bir tarafım ziraatcı olduğu için hemen böyle bir fikir aklıma gelmişti.tabi bunun ısı pompası ile olan verimliliği konusu sizin uzmanlık alanınız. gübre fikrini destekler görüşüm şu olabilir; biyogaz tesisleri, çünkü burada bir fermantasyon sözkonusu ortaya yanıcı gazlar ve ısı çıkıyor bildiğim kadarıyla. bu gübre fikrini küçük bir alanda deneme test etme imkanınız olabilirmi? düşünün toprakta yaklaşık 4 olan COP değeri 10 gibi bir rakama ulaşsa bu olay ısı pompalarına olan ilgiyi dahada artırır kanaatindeyim.
saygılarımla....

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2008, 09:44   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Sayın daylightmn,

Biyozgaz tesisleri veya gübrenin yakılması gibi uygulamalar bizim uzmanlık alanımıza girmiyor fakat bu uygulamaların dunyada sayısız orneklerinin olduğunu hepimiz biliyoruz.
Gübrenin ısısını almak için bir kaç yöntem uygulanabilir. Ahırda kapalı alanda duran gübrenin arada havalandırılması sonucu çıkan ısı sulu serpantin fanlarla alınabilir ve bu ısı ısı pompasının kaynak tarafına verilebilir. Ama yapılacak yatırıma göre kazancının ne kadar olacağını hemen hesaplamak pek mümkün olmayabilir. Eger ciddi miktarda yenilenen gübre stogunuz varsa bunun üzerine araştırma yapmak mümkün olabilir.
Biyogaz tesisleri hakkında internette gereği kadar bilgi bulabileceğinizi düşünüyorum.
Gübrenin değerlendirilebilmesi için en ucuz ve bilinen yol onun direkt olarak yakılmasıdır. İsterseniz kurutma işlemini tamamladıktan sonra yakarak ısı pompasında kaynak olarak kullanabilirsiniz. Fakat bildigim kadarıyla kurutma işlemi sırasında yanıcı gazların büyük kısmı havaya karışarak dağılıyor. Biyogaz tesisleriyle bu atığı kullanmak daha mantıklı olabilir.
Üzerine araştırma yapılamaya değer bir konudur.
Saygılarımla,

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 12:16   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
sayın meyveli tepe, evinizin ısınma durumları nasıl şu anda, malumunuz yurtta çetin bir kış sergileniyor, ısı pompası verimli çalışmaya devam ediyormu, biraz bahsederseniz memnun olurum...

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2008, 09:10   #40
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.daylightmn, evin içinde parke, iç kapılar, mutfak vs. henüz yapılmadığından evde oturmuyoruz. Şubat-Nisan aylarında bu işleri toparlamaya çalışıyoruz.

Isı pompasını Aralık ortasından Ocak sonuna kadar sürekli devrede tuttuk. Bu süre içinde hem performansını izledik hem de firma ile birlikte kullanımı kolaylaştırıcı, performansı daha da iyileştirici bazı modifikasyonlar yaptık. Söz gelimi, kalorifer sistemindeki suyu dolaştıran pompa ile klima pompası ayrı idi. Aynı pompayı kullanır hale getirdik. Evin içindeki termostat'ın her şeye kumanda edebileceği düzenlemeler yapıldı vs.
Bu sürede de hava oldukça soğuktu (20 santim kar yağdı, ısı -2 ile +5 derece arasında seyretti). Termostat ayarı ile ev içindeki ısıyı rahatlıkla istediğimiz derecede tutabildiğimizi gördük. 18 derece ile 25 derece arasındaki aralığı çeşitli kademelerde test ettik. 25 derecenin üzerine çıkmaya çalışmadık. Evin içindeki ısının 25 derece olduğu durumda kalorifer sistemine gönderilen suyun en fazla 43 derece olduğunu gördük. Zaten bina ısındıktan sonra izolasyon sebebiyle ısı kaybı oldukça düşük olduğundan verim çok artıyor ve kalorifer sistemine giden/gelen su sıcaklıkları arasındaki fark 3 dereceye iniyor (söz gelimi 35 derece gidiyor, 32 derece geliyor). Bu noktaya gelmesi için 2-3 gün geçmesi gerekiyor.

Ocak sonunda sistemi kapattık. İki aylık test sırasında voltajın çok dalgalandığını gördük. Bu sebeple arıza olmaması için regülatör kullanmaya karar verdik. Bir regülatör geldi ama arızalı çıktı. Bu hafta başka bir tane gelecek. Yakında parke işi başlayacağından binayı tekrar ısıtmamız gerekiyor. Regülatörü konumlandırdıktan sonra sistemi tekrar devreye alacağız, havalar ısınıncaya kadar da devrede tutmayı planlıyoruz.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2008, 07:34   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
Sayın Meyveli tepe açıklamalarınız için teşekkürler, bu sistemin benim çok ilgimi çekmesinden dolayı gelişmeleri haliyle merak ediyorum. artık durum öyle bir hal aldıki sizin millhouse benim çevremdeki arkadaşlar arasında da ilgiyle takip edilir oldu. odun, kömür, doğalgaz vb. gibi yakacaklar olmadan evin ısıtılması ilk başlarda konuyu anlattığım arkadaşlar arasında inanılması güç bir olay gibi karşılandı. gerçi forumu takip edenler bayağı bir fikir sahibi oldular sizlerin sayesinde. gelişmeler hakkında zaman zaman bilgilendirmeye devam ederseniz memnun olurum. bu arada sistemin çalışmasından bu yana elektrik gideriniz kaç Kw civarında oldu? ve gelen faturanız var mı? görüyorsunuz sorularımızla sizi biraz bunaltabiliriz şimdiden mazur görmeniz dileğiyle. millhouse da mutlu bir hayat sürmeniz temennisiyle esenlikler dilerim.

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 14:54   #42
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Daylightmn, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederiz. Bir şey yakmadan, resistans kullanmadan ısı üretmeyi gerçekten de anlatmak zor oluyor. Esasında insanlar temel prensipleri itibarıyla bu teknolojiyi zaten kullanıyorlar. Söz gelimi buzdolapları, ya da klimalar. Klimadan hareket edersek, onlar da ısı pompası. Ne ki, dış havayı kaynak olarak kullandığı için verimliliği düşük. Yine de anlatması zor, hele hele işin içine toprak girince

Bu arada bizim regülatör bugün geldi, hemen bağlandı. Sistemi devreye aldık. Isıtma başlar başlamaz ısı derecesi arttığından kalorifer sisteminde de su dönmeye başladı. Bina soğumuş olduğu için belli bir konfor ısısına ulaşmak 1-2 gün alır. Durumu cumartesi günü güncellerim. Elektrik giderini kaydetmemiştim. Bu cumartesi kaydedip bir ay sonra sarfiyatı ölçeceğim..

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 23:00   #43
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Dün ve bugün sistemi kontrol ettim. Evin içindeki ısı 22 derece (termostat ayarına göre). Sistem, hem akümülasyon tankını, (350lt) hem de kullanma sıcak suyu boylerini (350lt) 44 derecede tutuyor. Evin kolonları, duvarlar ve döşemeler de ısınmış, bu yüzden 1, 1.5 saatte bir devreye girip 10-15 dakika kadar çalışıp duruyor. Elektrik sayacındaki göstergeleri kaydettim. Bir ay sonra sarfiyatı ölçebiliriz..

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2008, 08:52   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Dün ve bugün sistemi kontrol ettim. Evin içindeki ısı 22 derece (termostat ayarına göre). Sistem, hem akümülasyon tankını, (350lt) hem de kullanma sıcak suyu boylerini (350lt) 44 derecede tutuyor. Evin kolonları, duvarlar ve döşemeler de ısınmış, bu yüzden 1, 1.5 saatte bir devreye girip 10-15 dakika kadar çalışıp duruyor. Elektrik sayacındaki göstergeleri kaydettim. Bir ay sonra sarfiyatı ölçebiliriz..
sayın meyvelitepe, sanırım 1 ay oldu. elektrik sarfiyatı konusunda gelişmeler ne durumda acaba. sizden bilgi beklerken konu soğudu biranda. belkide işlerinizin yoğunluğundan yazmıyor olabilirsiniz. ısıpompası işinde ters giden birşeyler yoktur umarım. gerçi malum havaların ısınmasıyla ısıtma konusu önümüzdeki kışa kadar soğuyacak sanırım......

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 21:24   #45
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Merhaba,
10 Nisan itibarıyle sayaç değerlerini aldım. Şubat sonu aldığımla karşılaştırmak üzere bilgisayarın başına oturduğumda şubat sonundakileri yazdığım kağıdı kaybetmiş olduğumu anladım ne yazık ki
Yine de bir fikir vermek için şunu söyleyebilirim. Mart ayı boyunca sistem günde ortalama iki kez devreye girme ihtiyacı duydu. Her devreye girdiğinde de en fazla 15-20 dakika çalıştı. Sistemin 40 gün boyunca sarfiyatının 30-40 lirayı aşmamış olduğunu düşünüyorum..

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 09:02   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 19
evet, anlaşılan sarfiyata göre düşük bir maliyetle ısıtma işlemi sağlanmış bulunuyor. bu sevindirici bir haber. en azından sizin sisteminizi referans alıp YKIP işini mekanlarına uygulamak isteyenler için yeterince tatmin edici sonuçlar olsa gerek. bilgiler için teşekkürler.

Ayazkızı beğendi.
daylightmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 16:37   #47
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Çok önemli bir bilgiyi hatırlatmak istiyorum. Isı pompalarının başka ısıtıcılardan farkı verimlilik değerlerinin proje özelliklerine göre 4 ila 5,5 arasında değişmesi. Yani bir birim enerji harcayacaksınız, beş birim enerji alacaksınız. Bunun böyle olması mutlak değer olarak ucuza ısınılacak anlamına gelmiyor. Burada daha da önemli olan enerji ihtiyacını azaltmaktır. Başka bir anlatım ile, ısı kaybını azaltmak. Söz gelimi hiç bir izolasyonu olmayan, üst katta rüzgarlar esen, ısının çatı, duvar, kolon ve temellerden akıp gittiği bir yapıda ne yapılırsa yapılsın ucuza ısınmak mümkün olmaz. Öte yandan çok iyi izole edilmiş bir yapıda, bir de döşemeden ısıtma sistemi kurulmuş ise (en fazla 35-40 derece sıcak su gerektirdiğinden), doğal gaz kombi ile de (yoğuşmalı da olursa) çok ucuza ısınılabilir. Bu sebeple izolasyon konusunun önemini bir kez daha vurgulamak isterim..

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 16:41   #48
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Bu durumdan şu anlaşılıyor enerji Kullanmaktansa. Enerji kaybetmemek önemli ve daha tasaruflu.

Ayazkızı beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 16:41   #49
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Affınıza sığınarak bir ilave daha. Yeni yapılmakta olan bir yapıda izolasyon asla pahalı bir şey değil. En fazla iki yılda kendini amorti eder ve onlarca yıl karşılıksız tasarruf sağlar. Ne yazık ki firmalar, inşaatçı ve mimarların çoğu izolasyon konusunu bilmiyorlar. Dış duvarlar mantolandığı zaman izolasyon yapıldı zannediyorlar. Oysa konu bundan çok farklı..
Teşekkürler

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 16:49   #50
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Bir insanın üşümemesi ****** bir paltoyla çzümlenemez iyi bir palto iyi bir şapka iyi bir çorap ve postal gerekli ise bie ev içinde aynı işlemler gerekli ******.
Temel atılmadan bohcalama sistemi dranajları dış duvar yalıtımları çatı yalıtımları camlar vs vs
ısı kayıbına yol açacak her türlü dış etkenlerden koruma sağlamak önemli.
Bu tür izalasyonlar %60 kadar enerji tasarufu sağlayabilir.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen Harun Parlak : 21-04-2008 saat 20:51
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 19:43   #51
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Çok haklısınız.. Temelin altına su izolasyonunun yanısıra neden 5cm'lik yüksek basma dayanımlı XPS döşenmesi gerektiğini mimara anlatmak için iki saatimi harcamıştım..

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 20:49   #52
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Astarssız çizme ile astarlı bot arasındaki farkı anlamak aslında okadarda zor değil ama biz yazın sıcak olduğundan sanırım kışı düşünmüyoruz.

Ayazkızı beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 16:28   #53
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Merhabalar,

Isımas Firmasından Korhan Altınkaya. İsmail beyin evindeki sistemi kuran şirketin yetkilisiyim. İzolasyon konusuna bir madde daha eklemek isterim. İzolasyonu TS825 standart hesabına uygun bir şekilde yaptığınızda en az %50 yakıt tasarrufu sağlarsınız. Standartlar buna göre belirlenmiştir.
Yalıtım yapmanın bir diğer kazancıda ısıtma sisteminin daha küçük boyutlandırılabileceğidir. Isıtma sisteminin tümünü yani; Isı pompası **** kombi kazan gibi cihazları, radyatör,yerden ısıtma ve fan-coil gibi yardımcı cihazları daha küçük seçebiliriz. Böylece aslında yalıtıma yaptığımız masrafın bir kısmını daha ilk baştan çıkarabiliriz. Isı pompası gibi çevreci ve tasarruflu sistemlerin ilk kurulum maliyetleri bilindiği gibi daha yüksektir. Yalıtım sayesinde gerekecek kapasitenin düşmesinden dolayı bu ilk yatırım maliyetleride ciddi oranda düşüceklerdir. Aynı oradanda yakıt tüketimin düşmesinden dolayı yalıtıma yapılan yatırım bizim sistemlerimizde kendisini çok daha çabuk kurtaracaklardır.

Saygılarımla,

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 08:35   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 13
Merhaba sayın beyaz kartal siteye ısı pompası ile araştırma yaparken ulaştım. benim de makina mühendisiyim ve bu konuyla ilgili araştırma yapıyorum. Size soracağım soru belki biraz teknik olacak ama ısıtma durumunda evaperatörün dışardan çektiği ısıyı mümkün olduğunca artırabilirsek sistem verimi ve elde edilen ısı miktarı artarmı? Şimdiden teşekürler iyi günler.

Ayazkızı beğendi.
hannibal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 08:55   #55
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Sayın hannibal bence bu birazda ana kaynakdaki ısıtıcının verimli olup olmadığı ile irtibatlı siz nekadar hızlı çekip geri ısı kaynağına döndüğünde oradaki ısının o hızda artması gerekirki istediğiniz hızlı bir ısı verimini alın.
Eğer ısı odasına gelen su orada çabuk ısınmaz ise sizin onu hızlı bir şekilde sisteme vermeniz sanırım diğer tarafdan enerji harcamasına yol açacaktır.
Kendi mantığımdan baktığımda bu şekilde görüyorum.
Sayın Beyaz Kartal Yalıtım konusunda size tamamen katılıyorum.

Ayazkızı beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 11:14   #56
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Sayın Hannibal,

Evaporatörden (buharlaştırıcı) çekilen ısı miktarı artıkça kapasite artar. Ama bu her zaman verimin artacağı anlamına gelmez.
Verim bir çok ayrı değişkene bağlıdır; Cihazın akışkan verimi, sıkıştırma işlemini yapan kompresörün verimi, ısı değiştiricilerin verimi başlıca sayabileceklerimizdir. Akışkanların verimleri fiziksel özeliklerine bağlıdır. Örnek vermek gerekirse en fazla sıkıştırılan bilen akışkan en uç sıcaklık noktalarında hareket edebilen akışkanlardır(Bunun aksi olan durumlarda mevcuttur), bu yüzden kaynaktan ısı çekebilme ve bunu yüke aktarabilme kapasiteleri daha büyüktür buda doğal olarak yüksek verimi beraberinde getirmektedir. Bizim cihazlarımızda kullanılan R410A gazları en yüksek sıkıştırabilirlik değerine sahip olduğu için bir tek çevrimde en fazla ısıyı kaynaktan çekebilmektedir.Yani diğer gazlara göre çevrim verimi yaklaşık %25 daha yüksektir. Kompresör verimleri yapılış şekillerine göre çeşitlilik gösteririler. Çok yüksek verimli komprösörlerin ilk yatırım maliyetleri yüksek olabileceğinden dolayı her zaman mantıklı olmayabilirler. Isı değiştiricilerin verimleri, içerisinde gezen akışkanların en iyi şekilde bir birlerine ısı transferi yapabilmeleri için boruları üzerinde bulunan izlere ve malzemelerine bağlıdır.
Bu konu bu şekilde uzayarak gider daha fazla teknikle sizi boğmak istemediğim için biraz üzerinde geçerek anlatmak istedim.
Isı pompasının belirleyici bir diğer verimide kaynak ile yük sıcaklığın arasındaki farktır. Bu iki sıcaklık farkı ne kadar az olursa cihaz verimi yani COP değeri o kadar yüksek olacaktır. Örnek olarak eğer evinizde kullanılan ısıtma sisteminde 55C sıcak suya ihtiyacınız varsa ve kaynaktan gelen sıcaklığınız 10 C ise COP yaklaşık 4 olur diyelim. Eğer kaynak sıcaklığı 20C olursa COP değeri 5 olabilir. Yani kaynağın sıcaklığın artamasından dolayı verim bu örnekteki gibi artar. Bunun tam terside geçerlidir. Yani yük tarafındaki sıcaklık ihtiyacınızda düşerse COP değeriniz artar. Çoğunluk sistemi kurarken kaynak tarafı sıcaklığı bizim dışımızda bir değer olduğu için bizler yük tarafı sıcaklığını düşürmeye çalışırız. Bu durumda daha yüksek COP değerleri elde edilebilir. Bunuda ev içerisinde kullanılan sistemlerle sağlayabiliyoruz. Yani radyatör sistemi yerine yerden ısıtma sistemi **** fan-coil sistemi kulanmak sistem toplam verimini ciddi şekilde artırabilmektedir.
Yazıyı daha fazla uzatarak sizleri sıkmak istemem.
Sorularınızı bekliyorum.
Korhan Altınkaya
ISIMAS A.Ş.

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 17:24   #57
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Fuar Daveti

Sayın Grup Üyeleri,

Isı pompası hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanızı sağlayabilmek için ve tanışıp görüşebilmek için sizleri İstanbul CNR fuar merkezinde yapılacak SODEX ( Uluslararası Isıtma, Soğutma,Klima,Havalandırma,Yalıtım,Pompa,Vana,Tesi sat,Su Arıtma ve Güneş Enerjisi Sistemleri) Fuarına davet etmek istiyorum. Fuara giriş davetiyesi bulunmayanlar bana aşağıdaki numaralardan ulaşabilirler. Ayrıca fuar günü kapıdan bizi aramanız neticesinde sizlere davetiyi elden de ulaştırabiliriz.

Fuarda görüşebilmek umuduyla.

Standımız; Salon 4 / A-21 numaralı standadır.

Korhan Altınkaya
ISIMAS A.Ş.
0 216 451 48 48
0 533 448 80 57

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 19:00   #58
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
Değerli Grup Üyeleri,

Şirketimizin web sitesinin yenilendiğini,ısı pompası hakkında daha detaylı bilgilere ve referanslarımızda bulunan uygulama resimlere ulaşabileceğinizi haber vermek istiyorum. Ayrıca sitemiz içerisinde bulunan ve çeşitli kongrelerde sunumlarını yaptığımız bildirilerden de sayısal olarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,

Korhan Altınkaya
ISIMAS A.Ş.
www.isimas.com.tr

Ayazkızı beğendi.
Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 23:12   #59
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: denizli
Mesajlar: 2
toprak ısı pompası

Foruma katılmış olan tüm arkadaşlara merhabalar,
Forumun konusu ve konukların ciddiyet ve gayretleri ilgimi çektiği için katılımımı kabul etmenizi temenni ediyorum.
Toprak ısı pompası hakkında araştırmalar yaptım ve ancak forumunuzda yaşanmış tecrübeler anlatıldığından daha iyi anladığımı ifade etmek istiyorum.
Denizlide ikamet ediyorum ve inşa edeceğimiz bahçeli evimize bu sistemi kurdurmak istiyorum.
Maalesef ülkemiz şartlarında bir işi yaptırmak istediğinizde mutlaka başında beklemeniz ve işten anlamanız gerekiyor ki işiniz sorumlu ve sonuç alacak şekilde yapılsın.
Bu konuda altın öğütlere ihtiyacım var.
Tecrübe ve bilgisi ile yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Ayazkızı beğendi.
av.huseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 22:21   #60
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: denizli
Mesajlar: 2
Sayın Meyveli Tepe,
Belirttiğiniz linki kendim iki sefer ve eşim bir sefer okudu.Yakın bir zamanda mimari proje açığa çıktığında gerçek bilgiler üzerinden bilgi sahibi imkanım olacağına inandığımdan dikkatinizi ve bilginizi bu aşamada yormak istemiyorum.Tecrübelerinizi ve önerilerinizi dikkate alacağımızı belirtmek istiyorum.Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayazkızı beğendi.
av.huseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024