agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni68Beğeniler
  • 13 Gönderen zgurb
  • 1 Gönderen hosseda
  • 7 Gönderen zgurb
  • 7 Gönderen zgurb
  • 5 Gönderen zgurb
  • 7 Gönderen zgurb
  • 4 Gönderen zgurb
  • 2 Gönderen zgurb
  • 6 Gönderen zgurb
  • 5 Gönderen zgurb
  • 1 Gönderen zgurb
  • 5 Gönderen zgurb
  • 5 Gönderen zgurb

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2021, 01:33   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
İstanbul'da müstakil ev yapımı

Merhaba,

Karadeniz'in bir dağ köyünde doğup, o köyde büyümüştüm. Üniversite için 18'inde İstanbul'a gelip, 12 yıldır burada kalakalmıştım. Köyün, yeşilin hasretiyle "Buralardan çekip gitmek" forumunu okuyup iç geçiriyor; aldığım ilhamla çekip gitme planı yapıyordum. Çekip gitmeye cesaret edemedim ama ne mutlu ki eşim de hayalime ortak olmuştu. Madem ekmek kavgasına burada kalacaktık, nefes almanın bir yolunu bulmalıydık.

Mitili Anadolu Yakası'na attığımızdan, önce Beykoz köylerini dolandık. Bir başka da sevdik ama hala devam eden imar sorunu gözümüzü korkuttu, sorunsuz Riva uzak geldi, "işte bu" dediğimiz yere de paramız yetmedi. Mecburen eledik.

Sonra Şile-Kandırı köylerinde ufak bir yer alıp haftasonları kendimizi mi eğlesek dedik. Başta 1-1.5 saatlik yol kısa geliyordu, gide gele uzamaya başladı. Ayrıca haftada 2 gün gitsek bile; birikimimiz 5 gün yatacaktı. Bu nedenle Şile'yle kamplarda görüşmek üzere vedalaştık, eledik.

Şile'den dönerken Çekmeköy köyleri karşımıza çıktı. Ömerli, Koçullu, Sırapınar, Hüseyinli hattını dolaştık. İmar sorunu olmaması iyiydi. Bütçemize uyan yerler de bulunabiliyordu ama nedense havası basık geldi. Bölgede nem sorunu olduğunu duyduk, yapılaşma biraz çarpık gözüktü, düşünmek üzere kenara koyduk.

En sonunda, daha önce hep kıyısından köşesinden geçip nasılsa hiç yolumuzun düşmediği bir köye uğradık. Girer girmez başımız döndü. Şehrin neredeyse içinde, ama etrafı orman, rakımı yüksek, havası dağ havası, suyu kar suyu 150 yıllık bir İstanbul köyü. O gün niyet ettik, eğer İstanbul'da yaşayacaksak, burada yaşayacağız. Sonrasında 2 yıl bekleyiş, birikim yapmak, arsa aramak, ama bulamamak, bulmak, ama paramızın yetmemesi, nihayet sonunda nasip olması..

Oldukça uzun bir zamana yayılacağını sandığım bu başlıkta, arsa alımından (şu an proje çizim aşamasında olan) müstakil evin yapımına geçen / geçecek tüm süreçleri, maliyetleri ile açıklamak ve değerli üyelerin tecrübe ve kıymetli görüşlerinden istifade etmek niyetindeyim.

Teşekkürler,

zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2021, 09:56   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hayırlı uğurlu olsun yeriniz.

zgurb beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2021, 22:23   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Köyümüz - Reşadiye (Çekmeköy)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Hayırlı uğurlu olsun yeriniz.
Çok teşekkürler Sn. hosseda

Yazı serime köyümüzü tanıtmakla devam etmek istiyorum.

Köyümüz, Çekmeköy'e bağlı Reşadiye Köyü. 2014 yılında köy tüzel kişiliğinden mahalleye dönüştürülmüş. Nüfusu 2.000 civarı.

Köyün etrafı 16.000.000 m2 ormanla (Reşadiye ormanı) çevrili, iklimi Doğu Karadeniz'i andırıyor. Toprağı verimli, suyu bol, kirazı ve kestanesi meşhur. Köyde tarım, arıcılık ve hayvancılık halen devam etmekte. Köyün rakımı 168, köye giderken Alemdağ'ı geçtikten sonra bir tepenin sırtına çıkıyor ve değişimi hemen hissediyorsunuz: daha ferah ve temiz bir İstanbul havası.

Köy araçla (tabii ki trafik yokken) 3. köprü yoluna 5 dk, Çekmeköy merkeze 10 dk, Ümraniye Tepeüstü'ne 20 dk, S. Gökçen'e 30 dk, Kadıköy-Üsküdar'a 35 dk uzaklıkta. Köyün Çekmeköy'e (Madenler) giden bir İETT otobüsü ve dolmuş hattı mevcut.

Köyün imar planı Büyükşehir Bld. tarafından 2003 yılında yapılmış ve halen bu imar planı uygulanıyor. Plan yapılırken yapılaşma yoğunluğu düşük tutulmuş ve kentin bütüne dönük AVM, hastane gibi yapılar açıkça yasaklanmış. Köyde bir ilkokul mevcut. Güvenlikten Jandarma sorumlu.

Köyün imar planında ifraz (arazilerin bölünme) şartı minimum 1.000 m2 ile sınırlı tutulduğundan, gecekondulaşma yaşanmamış. Yapılarda -birkaç müteahhit işi dışında- 2-3 katı aşma, aşırı betonlaşma (henüz) meydana gelmemiş.

Köy, 18. yy sonlarında İstanbul'a gelen Hopa ve civarı muhacirleri tarafından kurulmuş. Köyün demografik yapısı, köyün yerlileriyle sonradan gelen (villacı-yazlıkçı diye tanımlanan) kesimden oluşuyor.

Şimdi fotoğraflarla devam edelim:















Fotoğraflar: instagram - @birbaskaciftlik & @blackraintr & Recep Sert (eklemeyi unuttuğum varsa affola)


Düzenleyen zgurb : 21-01-2021 saat 10:02
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2021, 22:29   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Köyümüz - Reşadiye (Çekmeköy) - Kısım 2

Köyden fotoğraflar - 2












dafni, bahcedenn, Muda ve 4 kişi beğendi.
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2021, 22:32   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Köyümüz - Reşadiye (Çekmeköy) - Kısım 3

Köyden fotoğraflar - 3 (ve son)













Bir sonraki yazı: Arsa alım süreci


Düzenleyen zgurb : 16-01-2021 saat 14:46
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2021, 10:54   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Arsa alım süreci

Sürecin bu zamana kadarki en zorlu kısmı, arsa alımıydı.

Bizim niyet ettiğimiz dönemde, bölgede imarlı arazi m2 fiyatları (ilerleyen yıllar için kıyas imkanı olması açısından fiyatları maalesef amerikan doları olarak ifade etmek zorunda kalacağım) 130 - 180 usd arası değişmekteydi. Temel kriterlerimiz, arsanın;

- En çok 500 m2 büyüklüğünde olması
- Mümkünse ana caddeye - toplu ulaşıma yakın olması
- Çukurda (komşulara göre) bulunmamasından ibaretti.

Fakat bölgedeki minimum ifraz şartı yüzünden bu neredeyse imkansızdı. Zaten aradığımız nitelikte hepi topu 10-15 parsel vardı ancak bunların da yarısı satılmış/projelendirilmişti. Her gün takip etmemize rağmen bir sonuca varamıyorduk. Sonradan aile dostumuz olan emlakçımız da aradığımız nitelikteki arsa sahipleriyle zaman zaman iletişime geçiyor, bizim için nabız yokluyordu. Bu şekilde bulup şekli itibariyle (üçgen ve amorf) çok da içimize sinmemesine rağmen niyetlendiğimiz 2 parsel için ise uzun görüşmelere rağmen mutabakat sağlayamamıştık. Bu şekilde 1 yıl bekledikten sonra ekonomik olarak çok daha fazla zorlanmayı (tüm birikimi yatırma + 5-6 yıl kredi borcu) göze alarak hedef büyüttük ve arayışımızı 1 dönümlük arsalara yönelttik. Böyle olunca alternatifler bir nebze bollaştı ve sonunda (7 ay önce), içimize sinen, aklımıza ve cebimize uyan bir yer nasip olabildi.


Düzenleyen zgurb : 16-01-2021 saat 14:46
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2021, 16:04   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Yerimiz

Konum

Yerimiz köyün girişinde, ana cadde ve otobüs durağına 250 m mesafede. Toplu ulaşımdan faydanalanabilmek için bu önemsediğimiz bir konuydu. Komşularımız 25 dönümlük devlet ormanı, birkaç müstakil ev, bir çiftlik ve şimdilik boş arsalardan ibaret.



İlk Hali

Yerimiz genel olarak düz, kısmen %2-3'lük eğimli bir arazi yapısına sahip. İçerisinde bir sıra 30-40 yıllık sahil çamı, 1 yabani elma, 1 yabani ceviz, 1 yabani kiraz, birkaç yabani incir ve birkaç 3-4 yıllık meyve fidanı dikili idi. Eski sahipleri 10 yıl önce yatırım amacıyla alıp uğramamış, arada komşular sebze ekimi yapıp tavuk-kaz beslemişler. Bahçede ayrıca uzun zamandır kullanılmadığı için kurumuş 15 metrelik de bir kuyu mevcut.





İmar Planı

Yerimizde konut imarı bulunuyor. Mevcutta 2 tarafından (imar planında 3 tarafından) yol geçiyor. Planda inşaat nizamı ayrık, kat adedi 2, taban oturumu (taks) %10, toplam yapılaşma (kaks) da %20 olarak öngörülmüş. Yani bu plana göre en basit anlatımıyla 1000 m2'lik bir arsaya 100 m2 taban oturumlu, toplamda 200 m2 büyüklüğünde 2 katlı 1 yapı (veya örneğin yeriniz uygunsa) 50 m2 taban oturumlu, toplamda 100 m2 büyüklüğünde 2 katlı 2 yapı yapabiliyorsunuz (Bodrum, imar yönetmeliği ve plan notlarındaki haklar hariç) Yerimiz ilk aldığımızda tapuda "bahçe" olarak kayıtlıydı. Yapılaşmanın ilk adımı olarak bunu "arsa"ya çevirdik (Detayları başka bir yazıda gelecek)


Düzenleyen zgurb : 18-01-2021 saat 22:34
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2021, 23:32   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
İlk İş: Bir mimarlık ofisiyle anlaşmak

Yeri aldıktan sonra ilk olarak emlak bildirimi yapmak üzere belediyeye gittik ve genel bilgi almak maksatlı belediyenin imar müdürlüğüne uğradık (Zaten yeri almadan önce de belediye ve tapudan sorgulatma yapmıştık). Burada genel bilgilendirmenin akabinde, ruhsat işlemleri için öncelikle bir mimarlık ofisiyle anlaşmamızın ve işlemlerin bu ofisler tarafından takip edilmesinin uygun olacağı söylendi.

"Sizin önerebileceğiniz ofis var mı?" sorumuza ise "Hayır, doğru olmaz." yanıtı verdiler

Sonradan öğrendiğimiz üzere mimarlık ofisleri tasarım ağırlıklı ofisler ve ruhsat takip ağırlıklı ofisler olarak ikiye ayrılmaktaymış. Ayrıca, hem proje, hem uygulama konusunda destek veren inşaat firmaları da mevcutmuş. Adından anlaşılacağı üzere "yaptıracağım ev eşsiz olmalı, ruhsatı bir şekilde alırım" diyorsanız tasarım ağırlıklı ofisleri, "tasarım bir şekilde hallolur, ruhsat alımında problem-gecikme yaşanmasın yeter ki" diyorsanız ruhsat takip ağırlıklı ofisleri tercih etmeniz gerekiyormuş.

Biz, müteahhitliği kendimiz yapmayı düşündüğümüz için inşaat firmaları ile görüşmedik. Mimari tasarım konusunda ise kafamızdaki plan üç aşağı beş yukarı belliydi ve ruhsat işlerini "var tanıdıklar" şeklinde halledemezdik. Bu nedenle estetik kaygıyı maalesef ikinci plana atmak zorunda kalarak, o bölgede yoğun çalışan, bölgenin imar planlarını iyi bilen bir ruhsat takip ağırlıklı ofis arayışına girdik.

Bu şekilde 2 ofis bulduk ve bunlardan biri zemin etüdü + harita dahil 28.000-TL (4.000 USD), diğeri zemin etüdü + harita hariç 18.000-TL (2.600 USD) fiyat teklifi verdi (Hariçlerin ilavesiyle aynı fiyat). Çok da fazla uzatmadan, bu iki ofisten daha güleryüzlü olanı seçtik ve anlaştık.

Maalesef bunlar yaşanırken, memleketteki estetik kaygı yoksunluğunun, mimari zevksizliğin sebebi olan realiteyi bizzat deneyimlemiş olduk.

esice ve July Ulay beğendi.
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2021, 00:31   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Büyükşehir çalışıyor: Kanalizasyon

Yeri aldığımızda en yakın kanalizasyon bağlantısı 150m mesafedeydi. Biz yeri aldıktan 1 ay sonra, şansımız yaver gitmiş olmalı ki, önümüzdeki yolda kanalizasyon çalışması başladı.

İSKİ tarafından yapılan çalışmada, her bir parselin bir parsel bacası bulunması esasmış ve ruhsat aşamasında idare bu baca için yaptığı harcamayı parsel sahibinden tahsil ediyormuş. İnşaat mühendisi arkadaşım, parsel bacasının bahçe sınırının hemen dışına, arazinin en eğimli yerine koyulmasının uygun olacağını söyledi. İSKİ elemanları da, parsel bacasını istediğimiz yere koyabileceklerini belirtiler ancak alan darlığı yüzünden iş makineleri çalışamadığı için bahçe sınırındaki teli söküp sökemeyeceklerini sordular. Ben de bahçe sınırı işaretleyen mevcut telin, terk sonrası yolda kalacağından zaten sökülmesi gerekeceği için, onlar tarafından kaldırılıp temizlenmesi şartıyla bu isteklerini kabul ettim.

Sonuç olarak hem kanalizasyon altyapımız gelmiş oldu, hem de bahçe sınırımız temizlendi. Ancak maalesef bu sırada üzücü de bir kayıp verdik. İSKİ'ciler o kadar tembihlememe rağmen (her ne kadar terk sonrası yolda kalacak olsa da) çalışma esnasında sınır üzerindeki bir yaban eriği ağacını kırmışlar, kırık kökün hemen üstünde olduğu için de ağacı yıkmak durumunda kalmışlar... Sorduğumda kepçenin yanlışlıkla kırdığını söylediler ama vebali boyunlarına...





Son hali:



Düzenleyen zgurb : 21-01-2021 saat 09:56 Neden: İmla
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2021, 20:54   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
"Bedelsiz" Yola Terk İşlemi

Bilindiği üzere bir arazide yapılaşabilmek için; diğer şartların yanı sıra, öncelikle;

- arazide bir imar planı (1/1.000'lik uygulama planı) mevcut olması,
- arazinin "arsa" niteliğine haiz olması (tarla, zeytinlik vs. nitelikli arazilerde başkaca yapılaşma şartları mevcuttur)

şartlarının karşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla bir arazinin imar planı bulunuyor olsa bile bu arazi "arsa" niteliğine değilse yapılaşma sağlanamamaktadır. Bir arazinin "arsa" niteliğine kavuşması ise aşağıdaki yolların biriyle mümkündür:

1- Arazi, imar planına göre kamuya geçecek kısmı ilgili idarece kamulaştırılmak suretiyle (uygulaması yok denecek kadar azdır) arsaya dönüşebilir
2- Arazi, malikinin, kamuya geçecek kısmını bedelsiz olarak kamuya terk vermesi suretiyle arsaya dönüşebilir (genel uygulama budur)
3- Arazi, bölgede İmar K. m.18 uyarınca yapılan uygulama ile (bu uygulama arazinin %50'ye kadar kısmının elinizden alınmasına sebep olabilir) imar parseline dönüşebilir (bir diğer genel uygulama budur)

Bizim yerimiz, aldığımızda tapuda "bahçe" olarak kayıtlıydı ve önceden 2b arazisi olduğu için Hazine tarafından tapuya (imar planı ile uyumlu bir şekilde) "uygulamaya geçilmeden önce 189m2 kayıtsız şartsız kamuya terk verilecektir" şeklinde bir şerh konulmuştu. İmar planında bahçemizin sınırları, 3 tarafımızda bulunan yollara taşıyordu ve bunların bir şekilde kamu eline geçmesi gerekiyordu. Ve biz de bunu sağlamak için bedelsiz terk vermek mecburiyetinde kaldık (Öncesinde bunun olacağını biliyorduk).

Kamuya bedelsiz terk ise şu şekilde oluyor:

- Önce bir haritacı ile anlaşıyorsunuz (Biz bedelsiz terk işlemleri ile ruhsat için gerekli diğer tüm harita - ölçüm işlemlerini yapmak üzere mimarımızın bulduğu bir haritacı ile toplam 3.500-TL'ye (475 usd) anlaştık)
- LIHKAB bürosundan aplikasyon krokisi çıkarılıyor (İşlem için ödenecek harç arsa büyüklüğüne göre değişiyor, biz 1.1171-TL (160 USD) ödedik)
- Belediyeden "inşaat istikamet rölevesi" + "imar durum belgesi" çıkartılıyor (Harç, belediyesine göre değişir, biz 884 tl (120 USD) ödedik)
- Bu belgeler kullanılarak imar müdürlüğünce bir "Yola terk teklif dosyası" hazırlanıyor ve dosya belediye encümenine sunuluyor
- Encümen, bedelsiz yola terk teklifinin kabul edildiğine ilişkin karar alıyor,
- Encümen kararı sonrası Kadastro Müdürlüğü süreci başlıyor (toplam 1.000-TL (130 usd) kadastro, oda ücreti, damga vergisi ödüyorsunuz) ve dosyanız burada bir mühendisin önüne geliyor,
- Bu sırada haritacınız arazinize gelerek yeni sınırlarınızı belirleyen kazık çakma işlemini yapıyor
- Kadastro, arazinin yeni sınırlarını yerine inceleyerek en çok 1 ay içerisinde dosyayı sonuçlandırıyor
- Akabinde dosyanız, yeni tapunuz düzenlenmek üzere tapu müdürlüğüne gönderiliyor (toplam 568,50 tl (75 usd) tapu masrafı) ödüyorsunuz ve "arsa" niteliğindeki yeni tapunuz düzenleniyor.

Yani, bedelsiz yola terk işlemini 3.500-TL tutarında bir bedel ödeyerek yapmış oluyorsunuz. Bizim bu işlemlerimiz, covid-19 etkisiyle 3 ay sürede ancak tamamlanabildi. Tüm bu işlemleri, (iyi ki) vekaletname ile mimarlık ofisimiz takip etti.

Kazık çakma işlemi:

Haritacı tarafından çakılan bu kazıklar önemli, işlem yapılmadan önce sağlam ve uzun demirler bulup derin bir şekilde çakmakta ve fotoğrafını çekmekte fayda var (İş makinesi, insan etkisi vs önlemek için)


dryad, Muda, gsezer ve 2 kişi beğendi.
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2021, 11:32   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
Takipteyim

Yaptığınız bilgilendirmeleri ilgi ile takip ediyorum.

kaos9611 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2021, 00:19   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2021
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 17
merhabalar,
birinci aydan beri mesajınız olmamıs umarım işler yolundadır...

July Ulay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2021, 15:31   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Taş Bahçe Duvarı - 1

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Farkına varılacağı üzere sürecimiz oldukça yavaş ilerliyor. Bunda, bizim bir şeyleri para biriktirdikçe yapabiliyor olmamız; 6 farklı versiyona rağmen projemizin üzerinde bir türlü mutabık kalamamamız da etkili...

Ancak bu sırada en azından arsanın çevre düzenlemesini yaptıralım dedik ve bahçe duvarı işine girdik. Bahçe duvarlarının inşaat bittikten sonra yaptırılmasını önerenler de oldu ancak biz bunu tercih etmedik. İşin zorluğunu gördükten sonra ise; iyi ki de böyle yapmışız diyoruz...

Arsanın etrafını çevirmek için taş duvar, beton duvar, briket duvar, gobion duvar, metal çit gibi çok çeşitli alternatifler mevcut. Bunlardan hangisinin uygun olacağı arazinin durumuna, bütçeye ve ihtiyaca göre değişebiliyor...

Bizim yerimiz görece düz bir alan olduğundan, sağlamlık, uzun ömürlülük ve estetik kaygılarla taş duvar yaptırmaya karar verdik. Böyle bir karar verince ve bütçe de sıkıntılı olunca, nerenin taşını kullanacağız, ustayı kendimiz bulup malzeme bize mi ait olacak yoksa anahtar teslim mi vereceğiz, kafamızda bir desen var mı yok mu, derz olacak mı, olmayacak mı, olacaksa nasıl olacak, harpuşta küpeşte nasıl olacak vs. vs gibi bir sürü başka durum daha karşımıza çıktı.... Açıkçası daha önce "duvar işte" diye baktığım duvarların hiç de öyle "duvar işte" olmadığını gördüm.

İlk olarak resmi süreci hallettik. Bizim belediyemizde bahçe duvarı için yalnızca "Yapı Denetim Müdürlüğü'ne" bir izin isteme dilekçesi vermek yeterli oluyormuş. Dilekçemizi verdik, 1 hafta sonra yapabilirsiniz diye cevap yazısı geldi. Herhangi bir harç alınmadı. Bazı belediyelerin bahçe duvarı için de proje, harç istediğini biliyorum, bu hususta siz de belediyenize danışabilirsiniz.

Maliyet araştırmasına başladım, ne kadar çok farklı kişiden fiyat alsam, o kadar farklı fiyatlarla karşılaştım. Bir kere kimin nasıl fiyat verdiği anlamak bile epey vaktimi aldı. Zira kimi metre, kimi metre kare, kimi metre küp, kimi metre tül hesabıyla fiyat veriyor. Birinin verdiği fiyata derz dahilken, diğerinin verdiği fiyatta "yook onu ayrı hesaplarız" dediğini sordukça öğreniyorum. Birinin anahtar teslim verdiği fiyata, diğerinin sadece işçilik fiyatı verdiğini fark ediyorum. Ocak taşı kullanacağım diyen, hafriyat taşı daha iyidir diyen, temeli betondan yapalım diyen, betona gerek yok diyen, derken sıtkım sıyrılıyor..

Günün sonunda kalemi kağıdı aldım, duvarı çizdim, şartları yazdım. Arsamızın üzerine 135 metre uzunluğunda duvar yapılacak. Duvarda ömerli ocak taşı kullanılacak. Çift yüzlü karışık desenli olacak, her iki yüzü de derzli olacak. Duvarın genişliği 50 cm, yüksekliği 1,5 metre olacak, altına 0,5 metre derinlikte, en az 80 cm kalınlıkta taş dolgu temel yapılacak. Duvarın üzerinde 5 metre aralıklarla 0,5 metre yükseklikte (toplam 30 adet) babalar yapılacak, içinden aydınlatma için elektrik boruları geçirilecek. İş için gerekli, akla gelen-gelmeyen her türlü malzeme, nakliye, işçilik, yemek ustaya ait olacak. Yalnızca duvar üstü harpuşta ve baba şapkaları benden, işçiliği de yine ona ait.

Bu şartlara göre m2 hesabı şu şekilde yapıldı; 135 duvar * 1,5 = 202,5 m2 duvar + 30 baba * 0,5 = 15 m2 duvar var denildi. Yani duvarın bir yüzünde 215 m2 duvar hesaplandı. Çift yüzlü olduğu için iki ile çarpıldı, toplam 430 m2'lik duvar işin var denildi.

Bu hesaba göre anahtar teslim m2 fiyatı aldım. 120-150-220-400 TL olarak fiyatlar geldi. Yani böyle bir duvarı toplam 50 bin tl'ye yaparım diyen de oldu, 150 bin tl'ye de... Taşına, işçiliğine göre fazlası da olurdu, belki azı da..

Duvardır ne olacak deyip, en ucuz fiyat veren arkadaşla yukarıdaki şartlara göre 50 bin tl'ye anlaştım. Kendimce kapı gibi sözleşmeyi yaptım, hakedişe göre parayı veririz dedik, gitti akşamına malzemeyi döktü arsaya, ben de peşinatımı verdim güzelce, sonra beklemeye başladık...

Bir klasik olarak, ustamızın cenazesi mi bitmedi, hastalığı mı bitmedi, ekibi ona kazım mı atmadı, vallahi yarın başlayacaktı da son anda başka bir şey mi olmadı, neticede 20 günde bitireceğim dediği işi, kar-kış kıyamet, rica minnet, bağırış çağırış 4 ayda bitirtebildik

Fotoğraflar

50 cm derinlik, 80 cm genişlikte temel kazılıyor



temel dolgusu yapılıyor





Duvarlarımız yükseliyor




Muda beğendi.
zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2021, 15:45   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Taş bahçe duvarı - 2

derz işlemleri yapılıyor





harpuştalar yerleştiriliyor





sonuç




zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2021, 23:47   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Merhaba,

Varsa takip eden arkadaşlara bir açıklama yapmak borcu doğdu. Biz arsayı aldığımız Mayıs 2020 yılında inşaat demirinin tonu 3.200 tl civarıydı, bugün 12.000 tl olmuş. Beton 230 tl civarıydı, bugün 500 tl olmuş. Tüm inşaat malzemelerine %100'ün üzerinde zam gelmiş ve gelmeye devam edecek... Planladığımız bütçenin 2 katı, işi doğası gereği göze alınabilirdi ancak bugün 4-5-6 katı söz konusu... Para, her geçen gün fakirleşmek; "bahçeli ev de olmayıversin canım ne olacak" değil de; alın teriyle başarmaya çalışan, kendi halinde, yurdunu çok seven ancak kendi yurdunda garip kalanlar olarak; emeğimizin böylesine değersizleşmesi, bu tekinsizlik, tedirginlik, yordu ya.. Hem sonra sonra, bir kız bebeğimiz olunca düşünmeye başladığımız, güvenlik, milyonlarca kim olduğunu bilmediğimiz daimi misafirimiz varken sahi güvenlik, nasıl olacak bu müstakil güvenlik? sorularıyla rafa kaldırdık projemizi.
Yarınlara yeniden umutla bakabildiğimiz Türkiye'mize kavuştuğumuzda devam edebilmek umuduyla.

zgurb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 08:08   #16
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Hak veriyorum size. Üzüldüm. Çok güzel bir hayal kurup, başlamıştınız da.
Sabır dileyebiliyorum, yalnızca. Umudumuzu kaybetmeyelim.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2021, 12:34   #17
Ağaç Dostu
 
yardimcierhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 159
Merhaba. Olsun canınız sıkılmasın. Peyder peyder hallolur yakın gelecekte. Her şeyin bir zamanı var. Ülkede olanlar çok tatsız sahiden. Ama bu günler de gelip geçecek. Sevgiler. : ' )

yardimcierhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2021, 19:01   #18
Ağaç Dostu
 
camouflage's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2010
Şehir: Bolu
Mesajlar: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zgurb Mesajı Göster
Merhaba,

Varsa takip eden arkadaşlara bir açıklama yapmak borcu doğdu. Biz arsayı aldığımız Mayıs 2020 yılında inşaat demirinin tonu 3.200 tl civarıydı, bugün 12.000 tl olmuş. Beton 230 tl civarıydı, bugün 500 tl olmuş. Tüm inşaat malzemelerine %100'ün üzerinde zam gelmiş ve gelmeye devam edecek... Planladığımız bütçenin 2 katı, işi doğası gereği göze alınabilirdi ancak bugün 4-5-6 katı söz konusu... Para, her geçen gün fakirleşmek; "bahçeli ev de olmayıversin canım ne olacak" değil de; alın teriyle başarmaya çalışan, kendi halinde, yurdunu çok seven ancak kendi yurdunda garip kalanlar olarak; emeğimizin böylesine değersizleşmesi, bu tekinsizlik, tedirginlik, yordu ya.. Hem sonra sonra, bir kız bebeğimiz olunca düşünmeye başladığımız, güvenlik, milyonlarca kim olduğunu bilmediğimiz daimi misafirimiz varken sahi güvenlik, nasıl olacak bu müstakil güvenlik? sorularıyla rafa kaldırdık projemizi.
Yarınlara yeniden umutla bakabildiğimiz Türkiye'mize kavuştuğumuzda devam edebilmek umuduyla.
Bu tür maliyet hesabı yaparken $ üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. TL hesabı yanıltıcı olabilir. Örneğin ben evi tamir ederken 25.000 TL diyerek başlamıştım. Bittiğinde 75.000 TL ile noktaladım. Ama şimdi baktığımda aslında başladığımda da, bittiğinde de toplam 10.000 $. Demekki tamire an itibariyle başlasam 140.000 TL. Sanırım anlatabildim.

camouflage Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2022, 10:32   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2022
Şehir: samsun
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zgurb Mesajı Göster
Merhaba,

Varsa takip eden arkadaşlara bir açıklama yapmak borcu doğdu. Biz arsayı aldığımız Mayıs 2020 yılında inşaat demirinin tonu 3.200 tl civarıydı, bugün 12.000 tl olmuş. Beton 230 tl civarıydı, bugün 500 tl olmuş. Tüm inşaat malzemelerine %100'ün üzerinde zam gelmiş ve gelmeye devam edecek... Planladığımız bütçenin 2 katı, işi doğası gereği göze alınabilirdi ancak bugün 4-5-6 katı söz konusu... Para, her geçen gün fakirleşmek; "bahçeli ev de olmayıversin canım ne olacak" değil de; alın teriyle başarmaya çalışan, kendi halinde, yurdunu çok seven ancak kendi yurdunda garip kalanlar olarak; emeğimizin böylesine değersizleşmesi, bu tekinsizlik, tedirginlik, yordu ya.. Hem sonra sonra, bir kız bebeğimiz olunca düşünmeye başladığımız, güvenlik, milyonlarca kim olduğunu bilmediğimiz daimi misafirimiz varken sahi güvenlik, nasıl olacak bu müstakil güvenlik? sorularıyla rafa kaldırdık projemizi.
Yarınlara yeniden umutla bakabildiğimiz Türkiye'mize kavuştuğumuzda devam edebilmek umuduyla.

merhaba projenize başlayamadığınız için üzüldüm, ama bir yerde hayırlısı demek lazım. bizde samsunda yeni bir müstakil eve başladık sizin yaşadınız aşamaları yaşadık ama bizim en iyi manevra yaptığımız kısım , yerleşim alanından uzak arsa almaktansa birazdaha sahile yakın eski mahallelerden boşta kalmış arsa almış olmak oldu ve inşaat maliyetlerinin bu kadar artacağı az çok belli olduğu için malzemeyi alıp kalan bütçeyide dolara çevirmiştik.

ihkelektrik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024