agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 3 Gönderen ancestral
  • 1 Gönderen Dila2012
  • 1 Gönderen morladim
  • 3 Gönderen celalamca
  • 1 Gönderen Portakal Rengi
  • 1 Gönderen morladim
  • 3 Gönderen gaseker
  • 1 Gönderen morladim
  • 1 Gönderen Dila2012
  • 2 Gönderen Portakal Rengi
  • 2 Gönderen Dila2012

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2020, 20:00   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Arsa alım-satım mağduriyeti

Merhabalar,
Bir süredir forumu sessizce takip etmekteydim. Şu sıralar bir arsa alma fikrim bu takibimi sıklaştırdı. Arsa almak için yaptıığım araştırmalarım doğrultusunda bir çok yeni bilgi öğrendim fakat bu bilgilerin kapsamı ve benim tecrubesizliğimden dolayı bazı sorulara cevap bulamıyorum. Bu sorunlardan bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sayede benimle birlikte bahsedeceğim sorundan mağdur olan bir çok kişininde aydınlanacağını düşünüyorum.

Ben antalyada yaşamaktayım, arsa konusunda antalya çevresinde biraz araştırma yaptım. Örneğin buralarda bir arsanın tapusu tapu kadastrodan henüz alınmamışken belediyeden alınan bilgiler ve evraklar ile noter aracığı ile satılan çok sayıda arsa bulunuyor. Çoğu köyde bazı arsalar noter ile 10-15 kişiye satılabiliyor.Bunu çocukluğumdan beri hep duyardım fakat arsa almak gibi bir planım daha yeni geliştiği için daha önceleri beni düşündüren bir problem değildi. Benim burada direk bu olaydan mağdur bir kaç kişi ile de görüşme imkanım oldu. Kendilerinin bana söylediği; bazı köylerde tapular henüz dağıtılmamışken noter üzerinden yapılan bu satışların hiç bir şekilde tapu kadastroya iletilmediği ve bu satışların bir kaydı olmadığından dolayı noter ile birden fazla kişiye satılabildiği idi. Tapular dağıldıktan sonra tapuda ismi geçen arsanın asıl sahibi sanki daha önce noterden satış yapılmamış gibi bu arsayı tapu kadastroda başkasına satabiliyor. tapu kadastrodan yapılan devir sonrası arsanın yeni sahibi tapu senedi olsa bile, yani mağdur aslında tapudaki tek arsa sahibi olsa bile noterde arsayı satın alan diğer kişiler dava açıyor, bu davalardan bitmiş olan sadece 1 kişi ile görüşme imkanım oldu. Kendisi söz konusu arsanın tapu senedine sahip ve tapu kadastroda sadece kendi ismi çıkıyor, hisse vb, bir durum söz konusu değil. Bu kişi bu arsa için daha önce noterden arsayı alan 4 kişiye arsa için ödedikleri satış bedelini vererek mahkemeyi sonuçlandırdı. Bu civarda daha önce görüşmüş olduğum insanlarda normalde arsanın tapu senedi üstündeki tek sahibi, hisse durumu kesinlikle yok.

Ben antalyayı bildiğim için şunu söyleyebilirim. antalyadaki belli başlı köyler beldeler hariç iç kısımlarında çoğu arsanın tapusu alınmıyor. Arsa sahibi tapu bedelini ödeyemediği için tapuyu gidip almıyor. Örnek vermem gerekirse antalya-çığlık tarafında yerleşim yerlerinin bazılarının tapusu var bazılarının yok. Tapu kadastro artık tapularınızı veriyoruz bilgisi verdi fakat köylü parasını denkleştirip tapu bedelini veremedi. Aslında çok büyük rakamlarda değil fakat köylüyü zorluyor ve ayrıca tapularını teslim almadıkları için yukarıda bahsettiğim birden çok kişiye satış yapma imkanları da oluyor.

Bu şekilde gayrimenkul ilanlarına baktığımızda antalya-geyikbayırı bölgesinde trilyonluk villaların olduğu sokakta 40 bin liraya arsa görebiliyorsunuz. Arsayı satan kişi de bu arsanın geçmişini bilemiyor. Her an bir mahkeme ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu tür bilgileri köylerde genellikle muhtarlar biliyor fakat onlar ne kadar dürüst davranırlar bilemiyorum.

Benim sizlerden ricam bu tür bir problem ile ilgili bir duyumunuz veya tecrübeniz olup olmadığı. Hobilerimden dolayı kırsalda çok vakit geçirirdim. Örneğin bu sorunu çok sefer dile getiren kişiler oldu yanımda fakat bir sonuca bağlanmadı. Daha önce bir çok kişi ile bunu konuştum ama net bir şekilde kafamda sorunu oluşturamadım. Bu nasıl olabilir, hangi adımda insanlar mağdur oluyor, veya arsa alacak kişi bunu nasıl kontrol edecek, veya davası devam eden buradaki mağdur insanın elinden bir şey geliyor mu? Bu olayı sadece 1-2 kişi yaşasa diyeceğim şu ki bana yanlış aktarıyorlar fakat maalesef çok insan tanıdım. Emlakçılara bunu sorduğumda ise genellikle açıklamaları şu şekilde oluyor; "bu işte her türlü sahtekarlık var, ben sana düzgün bir yer bulurum"

Konuyu biraz fazla uzattım fakat doğru şekilde anlatmak istedim. Hem benim hemde mağduriyet yaşayan insanlara yardımcı olacağını düşünüyorum. Umarım kendimi anlatabilmişimdir. Yazımda kesinlikle bu işle ilgili olan,arsa satan alan, emlakçı, köylü, tapu memuru, belediye vb, kişi ve kuruluşlara karşı kötü niyet veya karalama söz konusu değildir.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2020, 20:27   #2
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
Merhaba,

Söyleyeceklerimin net olması açısından üslubuma takılmamanızı rica ediyorum, keskin konuşacağım.

Öncelikle kendinizi alıştırmanızı tavsiye ediyorum, arsa değil arazi.

Arsa demek un elenmiş, elek asılmış, kadastrosu geçmiş, yola terki/ifrazı yapılmış, yolu açılmış, altyapısı tamamlanmış bina yapmaya hazır, imar geçmiş yapı yapımına ayrılmış arazi demektir.

Kadastral yolu olmayan bir arazinin arsa olmasının imkanı yok.

Tapu Kadastro'nun tapu veriyor olması araziyi arsa sınıfına sokmaz.

Noterden satışı yapılan yerler imara müsait olmadığı ve yolu açılmadığı için belediyeyi ilgilendirmeyen tarımsal/hazine/2B arazilerdir. Köylünün her dediğine de inanmayın, tapu parası denkleştirmedim dedikleri şey muhtemelen zamanında hazineden çöktükleri araziye 2B başvurusu yapmış olmaları ve metrekare başına ödenmesi gereken paradır. Tapu harcı değil.

Siz o araziyi satın almak isterseniz yapılacak şey gayrimenkul satışı değil arazinin olduğu haliyle (2B başvurusu varsa tüm borcuyla, borcu yoksa kullanım hakkıyla vs) size hakkın devredilmesidir. Buna da tapu veyahut belediye karışmaz, noterden yapılabilir sadece.

Tavsiyem, fiyatına aldanıp sakın ha sakın 2B/Hazine/Sit/Koruma Bölgesi veyahut mahkemelik yer almayın. Bahsettiğiniz gibi trilyonluk villanın olduğu yerdeki araziye para verip alırsanız anca gidip piknik yaparsınız içinde.

Biz yola 125 metre cephe, sit alanı veyahut koruma bölgesi olmayan, kocaman yere bile 2 tane bina yapacağız diye neler çektik. Sizinkinin çözümü bile yok. Tabi normal vatandaş ve resmi yollardan bahsediyorum.

yolu olmayan bir yer için yol hakkı davası açmanız lazım, cephe olan yola kadar tüm arazi sahiplerinin mahkemeye vermeniz lazım. Hiçbir sıkıntı çıkmasa bile 2-3 sene sürecek bir süreçtir.

ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2020, 20:53   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-04-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Sayin morladim, hukuken tasinmazlarin satisi sadece tapuda yapilabilir. Noterden yapilan islemlerse satis degildir. Dogrudan mulkiyeti gecirmez. isin asli noterden ayni tasinmazla ilgili bu tur islemleri yapmak,dolandiriciliktan baska birsey degildir. Isin komik yani boyle bir dolandiriciligin noter huzurunda yapilmasidir.

pria beğendi.
Dila2012 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 00:01   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Merhabalar,

@ancestral
Açıklamanız için çok teşekkür ederim.

Bütçem 50Bin TL civarları olduğu için arsa almam biraz zor gözüküyor. Arazi alıp belki bir süre karavan vb, taşınabilir araç ile arazim ile ilgilenebilirim. Büyük bir yer bakmıyorum ticari bir faaliyet olmayacak ama oynayabileceğim bir toprağım olmasını istiyorum.

Ben anladığım kadarı ile kendim için özetleyecek olursam. Arsa veya arazi alacaksam kesinlikle tapusu olacak, satış işlemi tapu müdürlünde yapılacak. Kesinlikle kadastral yola cephesi olacak.
Antalya çevresinde şehire epey uzak tapusu olan imarı olmayan araziler bulunuyor. Bütçeyi daha fazla zorlamak haricinde aklıma başka bir şey gelmiyor.

Bu uzaktaki arazilerin tapularını borç/mahkeme gibi durumlar için tapu kadastrodan gidip sorgulamak dışında kontrol edebileceğim bir sistem mevcut değil.

Örnek 1: Arazi satıcıya miras yolu ile kalmış bir tarım arazisidir, kişi arazinin gidip tapusunu almadan önce 10 kişiye noter aracığı ile satmış olabilir.Bir süre sonra tapusunu teslim alıp tapu kadastroda aynı araziyi bana satabilir.

Örnek 2: Satıcı 20 yıl önce hazinenin arazisine gidip sahiplenmiştir veya bu arazi 2B dir. Başvuru sırasında ödemeleri gereken parayı ödemeden önce gene 10 kişiye noter aracığı ile satmış olabilir. Sonra bu paralar ile gider bide başvuruyu tamamlayıp tapuyu alabilir sonra da tapu kadastroda aynı araziyi bana satar.

Yukarıda bahsettiğim 2 adet örnek için, başıma gelmemesi için yapabileceğim bir kontrol galiba yok. 2. örnekte bahsettiğime benzer bir olay ilk yazımda paylaştığım mağdur bir arkadaşın başına gelmiş olabilir. Çünkü kendisi bana elinde tapulu bir tarım arazisi olduğu söyledi. Araziyi tapu kadastroda önceki sahibinden almıştı fakat önceki sahibi yıllar önce tapuyu almadan bu araziyi 4 farklı kişiye noterden satmıştı. Mağdur arkadaş bu 4 kişinin ödediği bedelleri onlara geri ödeyerek mahkemeyi sonuçlandırdı.

Arsa ve arazi arasındaki fark aslında imarlı ve imarsız toprak ile aynı ise, yukarıdaki mağdur kişi arazi değilde arsa almış olsada bu onun başına gelebilirdi ve kontrol edebileceği bir sistem yoktu.

Umarım doğru anlamışımdır. Normalde bana çok uzak konular olduğu için tam kafamda toparlayamıyorum. Eğer vermiş olduğum örnekler doğru ise konu biraz daha netleşecek benim için.Eğer örneklerde bir yanlışlık var ise aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.

Bu arada ben kafamı bu konuya çok takmıyorum fakat örneğin antalyada bir dağ köyüne gidin kahvesinde 10-15 dk oturup, oranın bir yerlisine, amca buralar nasıldır, varmı bi sıkıntınız desem muhabbet en fazla 5 dakika sonra bu anlattığım sorunlara geliyor. Haliyle insanı sürekli bir şüphe kaplıyor. Bu iş 50 bin liralara olmaz diyip kestirip de atmak istemiyorum.
Sizide biraz yordum kusura bakmayın.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

@Dila2012

Açıklamanız için çok teşekkür ederim.

Maalesef her iş alanında olduğu gibi toprak konusunda da iyiler ve kötülerin oyunları her zaman oluyor. İnsanlar belki hayalleri ile bir iş yapmaya kalkışıp hayallerini kaybetmekten öte yıllarca dolandırıldıkları miktarlardan düze çıkmaya çalışıyorlar. Kaybedilen enerjiye yazık. Topluca biraz iyi niyet, biraz eğitim ile üstesinden gelebileceğimiz konular.Ben belki noterden 20'den fazla işlem yaptım fakat hep araç alış satışı idi. Toprak alımı hakkında ilk defa bir bilgi birikimim oluşuyor. En azından bu işi asla noterden yapmayacağımı biliyorum artık.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

pria beğendi.
morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 07:51   #5
Ağaç Dostu
 
celalamca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2017
Şehir: ankara
Mesajlar: 142
Böyle arazilerin kaydı ilçe mal müdürlüklerinde tutuluyor..almadan önce ilgili mal müdürlüğüne gidip sahiplik durumunu öğrenin.noterden tüm hak ve borçlarıyla satın alırsanız (hakkın devri)mal müdürlüğüne gidip şerh işletin.mal müdürlüğü yani hazinede tüm kayıtlar mevcut.eğer burda da kaydı yoksa o araziyi satın almayın.

pria, saleri ve aloe beğendi.
celalamca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 07:57   #6
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dila2012 Mesajı Göster
Sayin morladim, hukuken tasinmazlarin satisi sadece tapuda yapilabilir. Noterden yapilan islemlerse satis degildir. Dogrudan mulkiyeti gecirmez. isin asli noterden ayni tasinmazla ilgili bu tur islemleri yapmak,dolandiriciliktan baska birsey degildir. Isin komik yani boyle bir dolandiriciligin noter huzurunda yapilmasidir.
Bu işlemde noterin şahitlik ettiği "satış vaadi sözleşmesi" oluyor.
Noterin suçu yok. Satış yok. Tapuya bildirmeye gerek yok.
Tapusu olmayan arazi satılamıyor, çünkü kaydı yapılmamış. Üzerinde hak sahibi olanların varlığı kabul ediliyor, devlet tarafından. Haklarını başkalarına devretmelerine de karşı çıkmıyor.

pria beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 08:34   #7
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Bu işlemde noterin şahitlik ettiği "satış vaadi sözleşmesi" oluyor.
Noterin suçu yok. Satış yok. Tapuya bildirmeye gerek yok.
Tapusu olmayan arazi satılamıyor, çünkü kaydı yapılmamış. Üzerinde hak sahibi olanların varlığı kabul ediliyor, devlet tarafından. Haklarını başkalarına devretmelerine de karşı çıkmıyor.
Bu durumda devlet halkini kandırıyor olmuyor mu?
Bu islemler devri yapılırken vergi alıyor.
Misal, B2 arazileri simit satılır gibi ülkemizin her yöresinde satildigi aşikar.
Dedelerimizin kullandigi arazi ve konağı rakim ve koordinatları yazılarak yapılan satislarin maduru ben de B2 yayla arazisini alanlardanim.
Ayni yeri birden çok kisilere satarak E-devlet üzerinden vergileri tahsis etmiştir.
Satan suclu,
Alan suclu
Devlet satisi onaylayarak vergisini tahsis ederken suclu degil mi?
Konunun disina mi ciktim ne!

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 10:46   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Merhabalar,

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

@celalamca

Bu tür bir sorun direk yakın çevremde birinin başına gelmediği için onların mal müdürlüklerindeki kontrolü yapmalarını sağlayamıyorum fakat ben kendim işlem yapacağımda kontrol edeceğim adımlarda mal müdürlüğü de olmalı gibi bir şekilde sonuç çıkardım.

Alacağım arazi kesinlikle tapulu olacaktır. Buna rağmen arsanın mal müdürlüklerindeki son sahibi, tapudaki resmi sahibi ile örtüşmeli. Örtüşmüyorsa böyle bir imkan varmı bilmiyorum ama tapu kadastroda arazinin satış geçmişini görebilirsem mal müdürlüklerindeki ile karşılaştırabilirim.

Örneğin arazinin son sahibi araziyi başka bir kişiden tapu kadastroda yapılan satış ile almış olabilir, bu satışın mal müdürlüklerinde gözükeceğini düşünmüyorum. Bunun kontrolünü ancak iki kurumunda elindeki geçmiş kayıtlarını alıp karşılaştırarak öğrenebilirim.

Buraya kadar herşey benim için anlaşılırdı, şimdi 2. yazımda vermiş olduğum örnekleri tekrar ele alırsam. Bir arazi düşünelim, tapuda borç veya sit alanı gibi sıkıntıları yok, her şey normal. Mal müdürlüğünde ki satış geçmişi ile tapudaki satış geçmişi birbiri ile örtüşüyor. Fakat bu arazi mal müdürlüğünde kaydı olan 10 yıl önceki sahibi tarafından o dönemde noterden farklı kişilere de satılmış. Satın alan 10 kişinin 9'u bu araziyi gidip mal müdürlüğüne şerh ettirmemiş, sadece 1 tanesi ettirmiş. O kişide benim şu anda araziyi alacağım tapudaki resmi sahibi. Bu şerh işlemi yapmamış 9 kişi elindeki noter evrakları ile bana dava açabilirler mi ?

Benim köylüden, emlakçıdan , çevremden duyduğum, bazen birebir iletişimim olduğu mağdur kişiler yukarıda verdiğim örneğin içine mi girmektedir. Bunun hukuksal bir cevabı olmaması muhtemel çünkü olsa bu kadar insan mağdur olmazdı, sorunlar çözülürdü. Ben şu ana kadar sadece 1 kişiden bu sorunun üstesinden geldiği bilgisini aldım. O kişi de noter satışı ile devir alan diğer arazideki hak sahiplerine onların ödediği miktarı ödemişti. Kendisi yakınım veya çevremde birisi olmadığı için mahkeme kararına ulaşabilecek bir durumda değilim ama bu durumdaki bir emsal karar ile bir çok kişinin yaşadığı sorunun çözüleceğine inanıyorum.

@Portakal Rengi @Kozanli

Eminim noter ile alakalı bu konularda da insanların bilmek istedikleri, merak ettikleri konular vardır.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

pria beğendi.
morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 14:47   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2019
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 126
TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN GEÇERLİLİĞİ VE SONA ERMESİ – Öngören Hukuk Bürosu adresinde detaylı bir inceleme var.

Özellikle aşağıdaki kısım sizin sorularınızla birebir ilgili gibi.

Alıntı:
Satış vaadi sözleşmesi, ilgilisine ayni hak değil sadece kişisel hak sağlar. Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebilir. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır. Ancak bu durumda satış vaadi sözleşmesi ile kendisine taşınmazın satılacağı taahhüt edilen taraf tapu kütüğündeki kayıtlara dayanarak işlem yapan üçüncü kişilere karşı herhangi bir hak iddiasında bulunamaz. Sözleşme tapuya şerh edildiği takdirde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilinecektir. Tapu Kanunu’nun 26/6’ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edecektir.

Tapusuz bir taşınmazın satışının vaad edilmesi teknik olarak mümkün değildir. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi de bu konuya E.1996/9378 K.1997/4125 26.06.1997 tarihli kararına ile “tapusuz taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi değildir” diyerek açıklama getirmiştir. Tapusuz bir taşınmazı elinde bulunduran kişinin hakkı zilyetlik hakkından öteye geçemez. Bu sebeplerle tapusuz bir taşınmaza ilişkin olarak düzenlenen satış vaadi sözleşmesinin gerçek anlamda bir satış vaadi sözleşmesi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu sözleşme geçersiz olmamakla beraber “zilyetlik hakkının devrini amaçlayan bir satım sözleşmesi” olarak kabul edilecektir.
Aşağıdakiler benim şahsi çıkarımlarım, hukukçu değilim sadece mantık yürütüyorum.

Bu açıklamalara bakınca eğer ortada bir tapu yoksa bu durumda bir satış vaadi sözleşmesi düzenlenmesi mümkün değil ancak bir hakkın devrine ilişkin bir sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme de ilgili kurumlara ibraz edilip gereği yapılmadıysa araziyi alan açısından bir anlam ifade etmez. Hukuken sözleşmeyi imzalayan taraflar dışında satınalma anında bu sözleşmeden haberi olmayan üçüncü bir kişi açısından bir bağlayıcılığı olamaz.

Kaldı ki tapulu bir yer için dahi usulüne uygun şekilde tapu kütüğüne işletilmeyen satış vaadinin üçüncü kişilere karşı ileri sürülmesi de mümkün değil. Herkesin herkese dava açma hakkı her zaman vardır ama bu davanın sonucunda birşey elde edilmesinin mümkün olmayacağını düşünüyorum. Yani A kişisi B kişisine satış vaadinda bulundu ama araziyi C kişisine sattıysa
- A ile B arasındaki satış vaadini onaylayan noterin bir suçu yok çünkü noterin işi tarafların kimliklerini tespit etmek, yapılan işlemi anlamaya vakıf olup olmadıklarını gözetmek, işlemi yapma ehliyetine sahip değillerse engellemekten ibarettir.
- B kişisinin bu sözleşmeyi tapuya işletmemesi şahsi ihmalidir, buradan C yi sorumlu tutmak tabii ki mümkün olmamalı.
- B kişisi A kişisi tarafından aldatılmış belki dolandırılmış olmakla ilgili hakkını A kişisinde aramalıdır.
- B kişisinin C kişisine karşı bir hak talep edebilmesi ancak ve ancak A ile C kişilerinin bilinçli olarak bir organizasyon içinde olmaları ile mümkün olur. Bunu ispatlamak da öyle kolay değildir. Ben B nin C ye karşı açacağı davadan bir sonuç alabileceğini sanmam.

- Burası Türkiye. Her şey kanunla bitmiyor B kişisi kanunen haklı olmasa da o köyün yerlisi ise C kişisini oralarda barındırmaz. Dolayısıyla ön araştırmayı il müdürlüğünde tapuda falan değil direkt ilgili köyün kahvesinde ve muhtarında yapmak daha sağlıklı bir yoldur. Gidip kahvesinde oturmadığınız insanıyla tanışmadığınız bilmediğiniz bir köyden arazi almayın derim naçizane.

gaseker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 17:33   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Merhabalar,

@gaseker

Açıklamanız için çok teşekkür ederim.

Ben bu tür hukuki yazı türlerine biraz yabancıyım, anlamam için 2-3 kere okumam gerekiyor. Sizin yorumunuz ile anlamam biraz daha kolaylaştı tabii. Ben yasal bir problem ile karşılaşmamak adına kontrol edebileceğim bütün kurumları ziyaret edeceğim.

Benim daha önceki yazımda vermiş olduğum örneklerde dahil olmak üzere bu konuda çok sayıda senaryo gerçekleşebilir. Sizin verdiğiniz örnekteki gibi B kişisinin C kişisine karşı bence de bir hak talep etmemesi gerekiyor.
Benim yabancısı olduğum bir topluma girip kabul edilmem için kanuni olarak ne kadar hakkımda olsa orada sosyal olarak da kabul edilmem gerekiyor. Sizinde yazdığınız gibi en iyisi insanları daha fazla tanıyıp araya karışmak. Bu tür hak,hukuk meselelerini birinci ağızdan duymak.

Burada merkeze yaklaşık 10-20 km uzaklıktaki köylerde bile farklı bir dünya yaşanıyor, komşusunun köpekleri havlıyor diye zehirleyen, ağacı manzaramı kapatıyor diye kavgaya giren. Bahçe duvarı yarım metre benim bahçemden geçiyor deyip bütün köyün huzurunu kaçıranlar var olabiliyor. Ben kendisinin sandığı bir araziye gidip burası benim desem hayati bir tehlike söz konusu olabilir.

Tavsiyeleriniz çok teşekkür ederim.

pria beğendi.
morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 20:55   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-04-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Ben cok hukuki detaya girmek istememistim ama arkadaslar girmisler. Bence bu tur islemlerin avukat araciligi ile yapilmasi kanunen zorunlu olmali. Insanlar kendilerini korumak adina bir hukukcuya danisarak ilerlemeli. Diger turlu ciddi magduriyetler yasaniyor. Vatandas bu tür hukuki detaylari bilemez. Bilmesi de beklenmemeli. Noterin sucu yok demis sayin portakal rengi. Benim kastim su idi. Noter, bir olaya,belgeye resmiyet kazandirmasi icin devlet eliyle oraya atanmis guvenilir kisidir. Vatandas bu yuzden noterden bir islem yaptiginda hukuken kendini korudugunu saniyor. Oysa kazin ayagi oyle degil. Mahkemeler bu sebeple magdur olan kisilerle dolu. Devlet bunu gormuyor mu? Bu noktada vatandasini korumak hem de kendi yargi yukunu azaltmak icin belirttigim gibi bu tur islemlerin avukat araciligi ile yapilmasini zorunlu kilmali.

pria beğendi.
Dila2012 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2020, 08:40   #12
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dila2012 Mesajı Göster
Ben cok hukuki detaya girmek istememistim ama arkadaslar girmisler. Bence bu tur islemlerin avukat araciligi ile yapilmasi kanunen zorunlu olmali. Insanlar kendilerini korumak adina bir hukukcuya danisarak ilerlemeli. Diger turlu ciddi magduriyetler yasaniyor. Vatandas bu tür hukuki detaylari bilemez. Bilmesi de beklenmemeli. Noterin sucu yok demis sayin portakal rengi. Benim kastim su idi. Noter, bir olaya,belgeye resmiyet kazandirmasi icin devlet eliyle oraya atanmis guvenilir kisidir. Vatandas bu yuzden noterden bir islem yaptiginda hukuken kendini korudugunu saniyor. Oysa kazin ayagi oyle degil. Mahkemeler bu sebeple magdur olan kisilerle dolu. Devlet bunu gormuyor mu? Bu noktada vatandasini korumak hem de kendi yargi yukunu azaltmak icin belirttigim gibi bu tur islemlerin avukat araciligi ile yapilmasini zorunlu kilmali.
Yukarıdaki yazılara toplu yanıt.
İlk olarak, devlet kişisel hak ve özgürlüklerin koruyucusu olmalıdır. Bu nedenle iki kişinin birbirine vaatte bulunmasına karışamaz. Vaatte bulunan dolandırıcı olursa mantığını kullanarak yasa-yönetmelik oluşturamaz. Tüm yurttaşlarını dürüst, iyi niyetli vb değerlendirmek zorundadır.
Eğer taraflardan biri diğerlerine haksızlık yaparsa, nasıl engel olacağının yöntemini bulmalıdır. Yine de haksızlık yapılıyorsa, nasıl cezalandırılacağını belirler.
İkinci olarak, kişiler haksızlıkla karşılaşmamak adına uygun yol ve yöntemleri kullanmalıdırlar. Eğer araştırıp öğrenmek olanakları yoksa uzmanlara başvurabilirler.
Konumuza dönelim. Noter iki kişinin sözleşmesinin resmi şahitidir. (Noter belgelerinde son cümledir genellikle. "X. Noter olarak bu işleme şahitim" der.) Sözleşmeye taraf olan kişilerin işlemi yapmaya yetkili olup olmadıklarına bakar. Tarafların suç durumu, iyi niyetli olup olmadıkları vb şeyler başka kamu kuruluşlarının görev alanı. Genel anlamda, noter dolandırıcı kişinin yapacağı sözleşmeyi engelleyemez. Hangi sözleşmenin geçersiz sayılacağına karar verecek kuruluş da değildir.
Devlet tüm arazilerin kayıtlarına merkezi anlamda ulaşabilir değil. AB'nin istediği yasalar çerçevesinde uydu temelli bir arazi planlaması yapıldı. Henüz, tapu kaydı olanları yerli yerine oturtabilmiş değil. Bunu bitirdikten sonra diğerlerini sisteme ekleyebilir.
Elde uydu temelli sistem yokken nasıl yapılıyormuş ?
Tapusuz ama ekilebilir alanların kayıtlarını oluşturmaya devam ediyormuş. Orası kullanılmaya devam edilsin, sorun varsa yasa ile **** mahkemede çözülür gibi bir mantıkla. Bunda kötü bir şey yok. Arazi atıl kalacağına kullanılır.
Bu kayıtları mal müdürlüğü ile kontrol ediyormuş.
Devlete "ne yapıyorsun?" diyebileceğimiz durum yok. Eksikliği var. Ülkedeki tüm arazilerin tapu kaydını oluşturamadığı için.
Tapusuz bir arazi almaya kalkarsanız, riski kabul ediyorsunuz demektir. Bu riski en aza indirgemenizin yolu güvenilir bir uzmanla anlaşmaktır. Kendiniz de öğrenip yapabilirsiniz ama uzman değilsiniz. Siz bilirsiniz.
Konuya hakim kişi avukat mı, muhtar mı, emlak uzmanı mı, tanıdık mal müdürü mü ? Her kimse ondan yardım alabilirsiniz.
Netameli bir işleme girişip, devlet beni korumalı demek doğru değil.

gece ve pria beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2020, 12:22   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-04-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Aslina bakarsaniz bu tartisma uzar gider. Ozetle tapusuz tasinmazlardan uzak durmali. Tapulularda hak sahibini oncesinde tespit edip, tapuda islem yapilmali.

pria ve Portakal Rengi beğendi.
Dila2012 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2020, 12:24   #14
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dila2012 Mesajı Göster
Aslina bakarsaniz bu tartisma uzar gider. Ozetle tapusuz tasinmazlardan uzak durmali. Tapulularda hak sahibini oncesinde tespit edip, tapuda islem yapilmali.
Uzak durmalı tabi ki

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024