agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 2 Gönderen Africa
  • 1 Gönderen dobipa
  • 1 Gönderen Feijoa

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2019, 13:11   #1
Yeni Üye
 
Africa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-11-2016
Şehir: Africa
Mesajlar: 8
Africa'dan köye kaçış

Öncelikle herkese merhabalar..

Lafa nereden başlayacağımı inanın bilemiyorum. Uzunca bir yazı olacak ve okuyan ağabeylerimden ablalarımdan kardeşlerimden yardımlarını istirham edeceğim. Türkçe bazı kelimeleri çabuk hatırlayamadığım ve unuttuğum için anlam düşükleri veya hatalar olur ise affola..

Bulunduğum toprakların ruhuyla 'Benim Bir Hayalim Var' sözleriyle başlayayım. Hayalimde hep köy yaşamı vardı, birçoğumuzda da olduğu gibi. Şimdi bu istek memleket özlemi ile birleşti. 39 yaşındayım ve yaklaşık 5 yılı aşkım bir zamandır bu kara coğrafyada yaşamımı sürdürüyorum. Ve artık özlemini duyduğum topraklarıma dönmeyi planlıyorum. Ancak bu dönüşün şehir hayatına olmasını kesinlikle istemiyorum. Bu noktada aylardır okumadığım forum sayfası izlemediğim video araştırma yapmadığım kaynak kalmadı desem sanırım abartı olmaz. Ancak hayal kurmak, istemek başka gerçekleştirmek bambaşka şeyler olduğunun kesinlikle farkındayım. Hobi olarak hep toprağın içerisindeyim. Hatta Türkiye'den tohumlar getirtip onları burada yetişmeye çalıştım ancak beton beyinli bazı müdürler tarafından bir takım engellere takıldım vs. Şimdi dün yine semizotu tohumu ekerek başladım bakalım

Bu kısa introdan sonra yardımınıza ihtiyaç duyduğum konulara,

* Arazi

Çok büyük paralara sahip olmadığım için konum ve büyüklüğü belirlemek çok önem arz ediyor. Yaptığım araştırmalara göre fiyat büyüklük mevsim üçlemesinde Balıkesir / Gönen tarafı cazip geldi bana. Ancak su ve elektrik var mı, konteyner ev tarzında yapıya izin sıkıntısı var mı, çevre güvenliği ( yabani hayvanlar domuz, ayı, çakal vs ) gibi konularda bilgisiz ve de ülkeden uzak olduğum için sadece şu anda baktığım ilan resimlerinden ibaret. Bunda nelere dikkat etmeliyim, araştırmalarımı neye göre filtrelemeliyim, mutlaka geldiğimde gidip bakıp sorup soruşturmak lazım.
Arazide yapmak istediğim seracılık. İrili ufaklı 2-3 tane sera kurup ürün çeşitleyerek üretim yapmak istiyorum. Biraz tecrübeden sonra kredi çekilerek büyütmeyi düşünüyorum.
Yine hepsi bir anda olmamak kaydı ile salma tavukçuluk ile 500 hayvanla başlamayı düşünüyorum. Sera-tarımla bu iş aynı arazide olur mu, fayda/zarar durumu ne olur bilemiyorum.
Büyük arazinin masrafı da büyük olacaktır. Bu anlamda ne kadarlık bir arazi yeterli olacaktır bana ? Hatta o bölgede yaşayan arkadaşlar arazi kiralama mümkün mü, mantıklı mı gibi alternatif fikirler verebilirlerse inanın minnettar olurum. Kiralık arazide seracılık yapılır, başarı elde edilirse arazi alma fikride ilk girdi maliyetlerini düşürme o parayı bir şekilde değerlendirme gibi bir yola da gidilebilir galiba.. Bu arada Gönen ısrarım yok. Başka il/ilçe de düşünülebilir.

Memleketimizin çok güzel toprakları var. Ve bu topraklara bu ülkenin gençlerinin sahip çıkması gerekir. Ve üretmemiz gerekir. Tek çıkış yolumuz ÜRETMEK..

* Seracılık - Sebze yetiştiriciliği

Hobi olarak yapmakla ticari üretim yapmak bambaşka işler, binlerce detay ve tecrübe var. Bu yüzden bu işi bilen ve yapan bir arkadaşa rica ettim, kabul ederse yanında 3-5 ay ne kadar gerekiyorsa işçi olarak çalışmayı düşünüyorum. İşin yapılma zamanından verilen kararlara bitkiyi tutuşundan toprağa havaya bakışına kadar herşeyi yaşayarak öğrenmeyi istiyorum. Sonrasında bismillah deyip kendi yerimde üretime başlamayı planlıyorum. Sizce bu doğru bir yol mudur?
Çünkü başarısız olursa hevesimin kırılacağını biliyorum. Gittim denedim olmadı demek asla istemiyorum. O yüzden aceleci davranmaktan kaçınıyorum. 7-8 ay harcamaktan korkarsam bir ömür o köy hayatını yitirecek risk doğar diye düşünüyorum. Konu ile alakalı Genç Çiftçi yardımı, örtü altı üreticiliği desteği veya kredisi gibi destekler, ilçe tarımın uygulamalarına da bakıyorum. Hatta artık ziraat mühendislerinin adını bile öğrenmeye başladım gelince görüşmek için )
Sonuç olarak hedefim 2 dönüm sera. 4 adet 500m2 ürün çeşitlemek amacıyla. Bu konuda bana tavsiyeleriniz ve görüşleriniz ne olur ... Mutlaka ürüne sezona girdi maliyetlerine göre değişkenlik gösterecektir ama bugünün şartlarında ortalama gelir ne civarında olur.. Fikir vermesi açısından. Ona göre yan dallar gerekli mi ne yapılabilirin üzerinde duracağım.

(Bu tip para kazandırıcı faaliyetleri ellerinizden öper iki evladım var onların üniversite eğitimini tamamlayana kadar yapacağım sadece. Sonrasında hayatımı idame etmeme yetecek para kazandıracak küçüklükte bir sera yeter bana. İstediğim 10 tavuk 2 koyun 2 köpek.. Hiç öyle milyoner olayım lüks arabalarım olsun gibi hayallerim yok.)


İnanın şu anda kafamda öyle düşünceler var ki beynim kaynamak üzere işin içine girince öyle kalemler çıkıyor ki çekinmiyor değilim açıkçası. Biraz detaylı düşünerek hata mı ediyorum yoksa gerçeklik paylarını hesaplamamda bana yardım mı ediyor... Çünkü yapacağım işe göre alacağım köpeğe, o köpeğin özelliklerine yetiştirme tarzına, eğitilmesine kadar, prefabrik evler, solar enerji sistemleri, sulama, gübreleme, toprak analizleri, bal arıları bambus arıları, çapa makineleri, tohumlar, ürünün para etmediği sezonda yapılabilecek ilave işler, bu üretimle çocukları okutabilir miyim, hesaplanamayan şeyler düşünceleri vs derken inanın aklım çorba oldu.
Hatta işi abartıp buradan salatalık, mısır ve ananas tohumları getirip denemeye kadar fantastik düşünceler var. Özellikle buranın ananasını tarif edemem. Muhteşem ötesi tadı ve büyüklüğü var. Pazar durumuna bağlı olmakla beraber herşey oturunca ciddi ciddi denenek istiyorum. Olmazsa yetiştiriz sizlerle paylaşırız bir kaybımız olmaz Artık burada beraber yaşadığım arkadaşım benim normal olmadığımı düşünüyor.

Değerli arkadaşlar sizlerden ricam bunlar çok uçuk düşünceler midir, bu noktada bana tavsiyeleriniz, uyarılarınız neler olabilir. Gerçekten bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum. Bu noktada methot olarak, düşünce tarzı olarak doğru yolda mıyım, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir. Bu kaotik düşüncelerden beni bir nebze olsun aydınlatırsanız inanın beni çok mutlu edersiniz.

Şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.
İyi günler dilerim.

EAkpınar ve dobipa beğendi.
Africa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2019, 14:13   #2
Ağaç Dostu
 
dobipa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 161
Bayağı hevesli görünüyorsunuz hakkınızda hayırlısı olsun. Ticari olarak çalışan arkadaşlar tecrübeleriyle fikir vereceklerdir.

İncelemeleriniz kafa karıştırıcı gibi görünsede zaten olması gereken bu. Bol bol araştırın, sonra bir daha araştırın, tekrar araştırın hep araştırın sonra oturup konuşup tartışın ve en son karar verin.

Her nerde olursa olsun ailenizle mutluluklar dilerim..

Africa beğendi.
dobipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2019, 14:45   #3
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Uçuk düşünceler falan değil aksine benim için basit ve sıradan düşünceler...Benzerini bizâtihi yapıyoruz çünkü

Africa beğendi.
Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2019, 15:08   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Merhaba Africa
Düşünce tarzınızı kendime çok yakın hissettim.Benim de en büyük hayalim sessiz sakin bir köyde başlıca gıda maddelerini kapsayan doğal üretim yaparak yaşamak ama sorun şu ki benim bir köyüm bile yok,ilçede doğduk büyüdük toprakla haşır neşir olamadık.Bu yüzdendir ki en başta ailem olmak üzere hayallerimi uçuk buluyorlar,sen yapamazsın,başaramazsın,üç günde kaçarsın gibi söylemlerle şevkimi kırmaya çalışıyorlar.Allahtan eşim Gönenli,az da olsa çocukluğunda köy hayatı yaşamış,şimdilik hayallerime destek gibi görünüyor ama geçim şartları,iki çocuğun okulları falan derken bizim hesaplara göre İstanbuldan kaçabilme yaşı en az 55 gibi görünüyor.Yine de umutsuzluğa kapılmıyorum,lütfen siz de kapılmayın.Hayal ettikleriniz uçuk değil,umarım en kısa zamanda gerçekleştirir ve bizlere de umut olursunuz.Sevgiyle...

dileğim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2020, 00:05   #5
Ağaç Dostu
 
SecretGarden..'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 104
konuyu takıbe alsamda devamı yok (

SecretGarden.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024