agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 5 Gönderen mhmet_do
  • 2 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen mhmet_do

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-09-2016, 20:26   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 26
Uzun Soluklu Projem

Öncelikle herkese merhaba,

İstanbul'da yaşayan 25 yaşında bir memurum.

Açacağım konuyu hangi başlığın altına açmam gerektiği konusunda yaptığım kısa çalışmadan sonra en uygun başlığın burası olduğuna karar verdim.Çünkü 'Uzun Soluklu Projem'in içinde bir ev de mevcut.Bu konu hakkındaki gelişmeleri zamanda bu başlık altından paylaşmaya devam edeceğim.

Almaya niyetlendiğim arsa Tekirdağ Malkara'nın bir köyünde.8650 m2 büyüklüğünde ve köy yerleşik alanının içinde.Yani ev yapmaya müsait.Esasında daha farklı iklimlerde ormana sınırı olan ya da yakın olan bölgelerde başlamak isterdim projeme ancak İstanbul'a yakınlığı ve aynı köyde babamın genç meyve bahçesi olduğu(Gidemediğim zamanlarda babam bahçemle ilgilenir diye) için burada karar kılmak zorunda kaldım.

Önce de yazdığım gibi bu uzun soluklu bir yol. Arsayı alır almaz ağaçlandırma çalışmalarıyla başlayacağım işe. Daha sonra bir ev ve gerekli yapıları ve en son olarak rejenere bir yüzme havuzu yapıp büyük ailemle kurmuş olduğum çiftlikte yaşamak.

Söylediğim gibi ormana yakın bir alanda olsun meyve vermese de sair ağaçların altında gölgelenme yürüyüş gibi etkinliklerde bulunmak isterdim.Ancak sonuç olarak bu arsada karar kıldığıma göre orman hevesimden de vazgeçmek istemedim.Bir kısmını uygun olabilecek çam türevi ağaçlarla minik orman alanları yaratmak istiyorum.

Butik ormanı oluşturmadan önce aklımda bazı soru işaretleri var. Fotoğraftan da görüleceği üzere sol yanım ev ve bahçesindeki tarlaya sağ yanım yine etkin olarak kullanılan bir başka tarlaya güney cephem ise belediyeye ait olan meraya komşu.Esas düşüncem cevre sınırlarından başlayıp 7-10 metre genişliğinde bir ağaç şeridi oluşturup tüm arsayı çevrelemek.(Yaklaşık 4 dönüm bu uğurda kullanılmış olacak ancak kalan kısım diğer düşüncelerim için yeterli olacaktır.)Ancak bu konudaki tereddütlerime gelecek olursam;

Sınıra diktiğim ağaçlar yan tarlaların güneşini kesip üründe olumsuz etki yapabilir mi?
Gene aynı ağaçlar iğne yapraklarını döküp tarlaların verimini etkiler mi?
Sonuçta şehirden kaçıp kırsalda huzurla yaşamak isterken yan komşularla husumetli olmak istemem.

Eğer yukarıdaki tereddütlerde haklı olduğumu düşünüyorsanız benim zihnimde oluşturduğum orman şeridine nasıl bir alternatif düşünebiliriz?

Uzun yazımı sabırla okuyanların değerli görüşlerini okumaktan mutluluk duyarım. Sevgilerle Fatih.

Eklenen Resimler
 
mhmet_do Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2016, 12:00   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
Değerli genç kardeşim,

İlk önce bu yaşta böyle güzel bir düşünce içinde olmandan dolayı seni kutlarım.
Bir an önce hürriyetine kavuşup geniş ailen ile beraber oralarda hayatın tadıdı çıkartmanı canı gönülden destekliyorum.
Ben olsam ilk önce bu arsanın kuzey rüzgarlarını
engelleyecek yönüne ağaç **** çit oluşturacak çalılar dikerdim.Daha sonrada arsa içerisindeki eğime göre suyun toplanabileceği bir doğal su rezervi için çukur açtırırdım.Daha sonrada komşularınızla beraber ortak kullanacağınız yollara göre arsanın etrafını çevirirdim.Şimdilik aklıma gelenler bunlar,sevgiyle kal.

Ömer Bey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2016, 12:28   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Karar verdiyseniz arsayı almaya, şu anda yapmanız gereken şey tapu işini halletmek.

Hayırlısı olsun.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2016, 17:27   #4
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Öncelikle her şey gönlünüzce olsun.

Eğer kuzey ekranın üst kısmına geliyorsa, bence komşular pek etkilenmez. Kuzey ve batı taraflarda sınırda görünen şeyler ağaç mı, çalı mı?

Yönler nasıl?

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 09:30   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asoo Mesajı Göster
Öncelikle her şey gönlünüzce olsun.

Eğer kuzey ekranın üst kısmına geliyorsa, bence komşular pek etkilenmez. Kuzey ve batı taraflarda sınırda görünen şeyler ağaç mı, çalı mı?

Yönler nasıl?
Evet ekranın yukarı kısmına gelen tam da kuzey.Pusulayı fotoğrafa tam dik yetleştirseydim arsanın yönünü göstermiş olurdu.

Kuzeydekiler ağaç genelde kavak, zaten altında da kışın az akan yazın kuruyan bir dere mevcut.Batı kısmı ise daha çok çalıdan ibaret.Ancak enlemi(40,57 Kuzey) düşünecek olursak güneş zaten güneydoğumuzdan doğup güney batımızdan battığı için yan tarlaların güneşlenmesinde engel teşkil edeceğini sanmıyorum. İlk aşamada kuzeydeki kavakların yanına 7-8 metre genişliğinde şerit halinde çam ekilebilir diye düşünüyorum ve biraz da batı bölümü(meraya sınır).

Arsanın eğimi ise batıdan kuzeye toplamda 6 metre alçalıyor.(Rakım 136-140 arası)Derenin kuzey yakası da gene yükselmeye başlıyor. Simetrik bir vadi şekli diyebilirim. Bu durumda kuzey rüzgarını gene de keser mi emin değilim.Eğim durumu ise bir basamağı andırır gibi daha çok. her yerde eşit değil değil. kuzey orta bölümde ise bir çanak şeklinde düze yakın bir eğim var.

Tapu işlemlerine gelecek olursa arasında babamın da olduğu birkaç hissedar var.Dolayısıyla zaman alacak ama sonuçta başka alıcı yok.Bu sebeple de tapunun hemen akabinde büyümesi zaman alacağı için ağaçlandırma çalışmalarına başlamak istiyorum.Bu yüzden kafamdaki tasarımı tapudan önce oluşturmak istiyorum.

İlk mesajımda bahsetmediğim husus ise yukarıda yazdıklarıma ek olarak meyve bahçesi belki yerleştikten sonra bir cam sera ve tarımsal denemelerimi yapacağım sebze bahçesi de kafamdaki taslakta yerini netleştiremeye çalışıyor.

Fikir beyan eden herkese teşekkür ederim.

mhmet_do Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 14:20   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Hayırlı olsun.

Ben de sizin gibi yan komşumla olan sınıra leylandi lerle komple çevirerek irtibatı (öncelikle görsel) nispeten kesmek istedim. Ancak sonradan komşularımı da tanıyınca bunun gereksiz olduğu kanaatine vardım ve sadece yoldan tarafa yerleştirdim fidanları. Bence acele etmeyin ağaçlarla çevirmek için. Kişilerin yapıları değişik olsa da fazla izole olmak bence hoş değil. Ama baktınız olmadı alırsınız 2 şer metrelik leylandileri bir senede ağaçların ötesini göremez duruma gelirsiniz.

Ağaç olarak leylandilerin çamlar gibi çeli çöpü olmuyor, çabuk büyüyor. Ancak orman yapacam diye (koru diyelim) ille çam dikmenize gerek yok, meyve ağaçları dikin. Tamamen onaylamasam da kayınpeder süs için bir kaç çam türü dikelim dediğimde yenmeyecek şeyi niye dikip te yeri yabana götüreceksin demişti

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 23:30   #7
Ağaçsever
 
Zerlanist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Hayatını topraktan kazanmak mecburiyetinde ki çiftçiler harici her insan, doğaya olan düşkünlüğünden bulaşıyor bu işlere. Bahçenizden kazanacağınız paraya zerre ihtiyacınız olmayabilir, lakin en azından bu keyfinizin giderini çıkarmayı amaçlamanız daha makul olmaz mı? Sizin yerinizde olsam minimum 5 dekarı planlı projeli bir meyve bahçesi olarak tasarlar, orada bulunmaya da, ne bileyim ufak bir traktör sahibi falan olmaya da oldukça geçerli bir sebep bulmuş olurdum.

Zerlanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 10:47   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 26
Tekrar selam arkadaşlar.
Bahsettiğim arsayı alma konusu şu an için askıda. Evdeki hesap çarşıya uymuyormuş demek ki.Başlığı açmak için de biraz acele etmişim belki de.Bir gelişme olursa tekrar bilgilendireceğim. Bu arsayı almak istediğim köyde(kendi köyümüz) babama ait arsa olduğu için arayışımı biraz daha farklı yerlere yönlendirdim diyebilirim. Cevap verenlere ve konuyu görüntüleyen arkadaşlara saygıdan bu bildirim mesajını yazma gereği duydum. Sevgiyle.

mhmet_do Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 11:01   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Vazgeçme sebebiniz nedir Sn. mhmet do? ''Bu arsayı almak istediğim köyde(kendi köyümüz) babama ait arsa olduğu için arayışımı biraz daha farklı yerlere yönlendirdim diyebilirim.'' demişsiniz ama en başta da bu böyle değil miydi? Sebepleri çok özel değil ise paylaşabilir misiniz?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 15:41   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Vazgeçme sebebiniz nedir Sn. mhmet do? ''Bu arsayı almak istediğim köyde(kendi köyümüz) babama ait arsa olduğu için arayışımı biraz daha farklı yerlere yönlendirdim diyebilirim.'' demişsiniz ama en başta da bu böyle değil miydi? Sebepleri çok özel değil ise paylaşabilir misiniz?
Öncelikle geç cevap için kusura bakmayın. Forumu takip etsem de cevap aklımdan çıkmış.
Sebebi kısaca özetlemem gerekirse, benim dışımda gelişen konular. Akrabalarımda muhabbet arasında anlaşmaya varmamıza rağmen iş ciddiye binince vazgeçtiler ve işi yokuşa sürdüler. Ben de daha fazla üstelemede bir anlam görmedim ve babama ait yeteri büyüklükte bahçe olduğu için hayırlısı dedim ve meseleyi kapattım. İlerleyen dönemlerde babamın bahçesinde mi çalışırım başka arayışlara mı girerim zaman gösterecek. İlginiz için teşekkür ederim.

bahcedenn beğendi.
mhmet_do Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2017, 14:27   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-08-2015
Şehir: İstanbul-Çanakkale
Mesajlar: 71
sağlık olsun, önce herşeyin hayırlısı. kısmet başka yerler imiş

bahçe heveslisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024