agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni975Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2010, 08:04   #661
Ağaçsever
 
warrior's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 63
Alıntı:
Camın kalitesinden çok, toplam ısı iletim direncinin ne olduğu önemli. Söz gelimi ultra-s denilen cam (çift camdan söz ediyorum), bir yüzeyine şeffaf ama radyasyonu yansıtıcı bir film yapışık oluyor. Bu sayede evin içindeki ısı enerjisi radyasyon ile camdan çıkıp gidemiyor, geri içeri yansıtılıyor.
Merhaba, bu konuyu büyük bir ilgiyle izlediğimi belirttikten sonra burada küçük bir hatırlatma yapmak istedim. Kontrol kaplamalı ısı camların seçilmesi durumunda eğer evin mimarisi buna göre düzenlenmezse yaz aylarında sıkıntı çekilebilir. Fiyat/performans oranı bakımından da kişisel olarak bu tür ısı camları kullanmanızı tavsiye etmem.

warrior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 08:34   #662
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ev yapanlara, yaptıranlara kolay gelsin. Burada paylaşılan bilgiler çok değerli, işin yaptırılması sırasında da bu bilgiler çok yararlı oluyor. Ne kadar dikkat edilirse edilsin aksamalar da oluyor, minimum problemle halletmeniz dileğiyle.

Yalıtımla ilgili yazıları okuyunca başımıza gelen bir iki şeyi paylaşmak istedim.

Alt katın tabanına neme ve ısıya karşı yalıtım yaptırmıştık, zemin taşlarını döşeyecek usta işbaşı yaptığında, su tesisatına kaçaklara karşı basıç kontrolu için takılan basınç ölçerin değerinin düştüğünü farkettik. Kaçağın alt katta olduğu tespit edildi ama yalıtımdan dolayı zeminde nem göremedik, boru geçen üç-beş yer deşildikten sonra (şap, ısı yalıtımı, su yalıtımı) nemli bulduğumuz bölgelerden tahminle kaçağı bulduk, fışkırırcasına su çıkıyordu. Yine de şanslıydık, on yer de deşilebilirdi.

Ara bölmeyi yapacak usta profili yere sabitlerken su borusunu delmiş ( boru geçen yerler ve su yalıtımının derinliği biliniyordu ve profiler sabitlenirken özellikle bu konuda uyarılmıştı ama oldu bir kere). Burayı tamir ettirene kadar döşemeci ustayı kaçırdık, başka usta aradık, işelrin de yoğun olduğu zamana denk gelince üç hafta geciktik.

Pencere doğramalarını ahşap yaptırma imkanımız olmadı ama piyasadan iyi bildiğimiz bir markayı aldık ki işçiliği de denetimi de iyi olur diye. Malzeme güzel ama işçilikten hiç memnun kalmadığımız için kanatlardan ısı kaybımız çok oldu. Evin ön cephesi kuzey batıya bakıyor ve bu cephedeki bütün katlarda yere kadar cam var. Problemli kanatlar rüzgarlı havalarda ıslık çalıyordu. Kısaca doğrama seçerken doğramadan çok, montajı yapacak firma hakkında iyi bilgi edinmek gerekiyor.

Camlarda konfor cam kullandık. Kışın kadar yazın da etkisinin olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, salonumuzda üstü ve yanı camı kaplı 8 m2 bir alan var, yazın burasının ısınınca evi de çok ısıtacağı, salonda hiç durulamayacağı söylenmişti (sera etkisi). Güneşlik kullanmadığımız halde böyle bir ısınmayla karşılaşmadık. Bu camlar diğer camlara göre % 7 kadar koyu gösteriyor, eğer binada farklı kalitede cam kullanılmadıysa dışarıdan ve içeriden pek fark edilmiyor ve görsel olarak rahatsız etmiyor.
Cam konusunda Şişe Cam Merkezi telefonla aradığınızda size çok güzel vakit ayırıp, detyalı bilgi veriyorlar ve seçiminizde yardımcı oluyorlar.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 15:11   #663
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Paylaşımlarınız için teşekkürler sayın Kiraz ve Warrior.


Düzenleyen kazim polat : 13-02-2010 saat 15:12 Neden: Kişi ekleme.
kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 18:56   #664
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. MeyveliTepe, küçük gibi gözüken ama aslında büyük olan konulardaki açıklamalarınızı ilgiyle okuyorum. Bu da onlardan biri:
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Küçük bir hatırlatma. Çoğu zaman pencere kasalarının altına mermer koyarlar. Bu mermerin bir kısmı içerde, bir kısmı dışarıdadır. İşte o mermer tek başına içerdeki enerjinizi dışarıya akıtmaya yeter
Küçük pencerelere mermerleri içeriye girmeyecek şekilde koymuştuk ama maalesef yere kadar olan doğramaların altında içeri girecek şekilde mermer kullandık. Buralardan olan ısı kaybımız çok belirgin. Bu şekildeki uygulamalarda iki parça mermer kullanılması; dışarısı için ayrı-içerisi için ayrı parça yani doğramanın altında bir kaç mm.lik boşluk bırakılarak mermerlerin yerleştirilmesi tavsiye edilmişti. Usta bu işe pek yanaşmadı, önceki mermerci bizi bir kaç hafta oyalayınca zaten vakit kaybetmiştik ve sesimizi çıkarmadık ama keşke ısrar etseymişiz.

mtarslan beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 18:57   #665
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
2-Arkadaşımız "Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var." şeklinde bir açıklama yapmıştı; ilk defa temel altına xps uygulandığını duydum ve bir kaç yıl sonra binanızın en az 2 cm oturma yapacağına eminim,eğerki radye temel yapmasaydınız daha büyük sorunlarla karşılaşırdınız(duvarlarda çatlama vs.)
Bunun şöyle bir hesabı var. 30 densite xps'in basma dayanımı 100kPa'dır. 100.000 Pa'nın karşılığı 1.019716213 (kilogram-force/square centimeter)dir. Bunu yaklaşık 1.02 kilogram/santimetrekare olarak alalım. Bizim evin taban alanı 840.000 santimetre kare. Bunu 1.02 ile çarparsak 856.800 kilogram yapar. Bizim evin toplam ağırlığının en fazla 50 ton olduğunu düşünürsek ve radya temelin ağırlığı her santimetre kareye eşit dağıttığından daha epey payımız olduğu ortaya çıkar.

Bu arada, o bir kaç yıl geçti zaten. Değil 2 cm, 1mm bile oturma yok. Nasıl mı ölçtüm? Çok basit. 40 santim kalınlığındaki radya temelin alnına da xps yapıştırdıktan sonra alt ucu grabetona değecek şekilde fayans yapıştırmıştım. 1mm'lik bir oturma dahi o fayansları patlatır. Çok şükür, patlayan eden bir şey yok.

Hatta bir adım daha ileri gideyim. Temel altı xps'in, yüksek frekanslı deprem dalgalarını absorbe etmede pozitif etkisinin de olacağını düşünüyorum.

Temel altına xps uygulamasını daha önce duymadığınızdan eminim. Bizim mimar ve inşaat mühendisi de duymamıştı. Daha önce duymadıkları başka şeylerle birlikte artık öğrendiler.

Daha önceki mesajlarda taş duvardan oluşan temellerde böyle bir şeyi sebebini de belirterek önermemiştim. Aynı şekilde apartmanda da öneremiyorum. Apartman için muhtemelen başka bir teknik vardır ama ilgi alanıma girmediği için araştırmamıştım.

Emin olduğum tek şey, hiç bir şeyden emin olmadığımdır Zaten toplum olarak başımıza ne geliyorsa bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan geliyor.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 19:18   #666
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
1-ısınan hava yükseliyorsa inşaatın tabanına bu kadar emek vermek ne kadar doğru?
Örnek verecek olursam, kış günü dışarı -10 derece olsa dahi,temel 0 derecenin altına düşmez. Yani içerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü pencerelerden duvarlardan ve tavandan olacaktır.Temelde ısıdan daha fazla su yalıtımına önem vermeniz sizin için daha iyi olur.(şimdi su olmayabilir,fakat suyun ne zaman nerden geleceği belli olmaz İnşaat tamamlanınca ısı kaybına çözüm ilerde bulunabilir fakat temeldeki suya sonradan çözüm bulmak zor olur.
Bunun açıklaması #652 nolu mesajda mevcut. Havanın hareketi başka şeydir, ısı enerjisininki başka bir şey. Maalesef iyi projelendirilmemiş binada ısı kayıplarını sonradan engellemeye çalışmak hem çok yüksek maliyettir hem de marjinal sonuç verir. Kesinlikle baştan düşünülmelidir. Su ve ısı izolasyonu biribirine alternatif şeyler değildir. İkisi de son derece önemlidir.

Alıntı:
3-Isı yalıtımda genelde xps türü malzemelerden söz ediliyor,eğer maddi imkanınız varsa uygulanabilir yerlerde cam yününü(ısıcam markası olarak aklınıza gelir) tercih edin.
Her izolasyon malzemesinin özellikleri ve kullanım yerleri farklıdır. Cam yünü basınçtan ve sudan etkilenir. Hiç bir basınca tabi olmayan ve asla ıslanmayacak yerlerde iyi bir izolasyon değeri verir. Bu anlamda çatıda ve betopan, alçıpan vs. gibi elemanlarla hafif duvar yapıldığında katlar arasında kullanılır, aynı zamanda iyi bir ses izolasyon değeri de sağlar. Cam yününün üzerine asla başka bir şey konmamalıdır. Bizim evde üst kat odaları biribirinden ahşap iskelete monte edilen hafif duvar elemanlarıyla bölündü. Bunların aralarında da cam yünü var.

Çatıda ise, çatı kaplamasının hemen üstünde yine 5 santimlik xps döşeli. xps'in üzerinde de 12 santimlik cam yünü döşeli. Ayrıca çatı boşluğunda boydan boya evin her iki ucunu biribirine bağlayan bir kiriş var. Bu kiriş de 12 santimlik cam yünü ile sarılı.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 20:59   #667
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Merhabalar,

Usta azda olsa yol almış.

Ustanın köşe taşı sıkıntısı vardı. Su basmanda iki cins taş kullanıldı. Koyu renkli olanlar içerde, açık renkliler dışarıda olmak üzere. Her ikiside çok sağlam taş. Evin duvarlarını da subasmanın örüldüğü taştan yapmak şu anda görünen tercih. Ancak bu taşlardan köşe taşına uygun taş az çıkıyormuş. Sabah önce kendim taş arayışında bulundum. Öğleden sonra köye çıkınca ustamı alarak tekrar aşağıda taş dolaşması yaptık. Sanırım biraz pahalıca olsada o sorunuda çözdük. Köşe taşı kesen imalathaneler var ancak adedine yaklaşık 25.- TL. istemekteler. Firesini de hesaba koyar isek 50 adet köşe taşı gerekecek. Pahalı bir çözüm olacak idi. Halbuki bir kamyon taşın ( yaklaşık 15 ton) fiatı 300,- TL.. Taşları daha yüksek fiata ancak seçerek alma konusunda bir satıcı ile anlaştık. Yani taş yığınından ustam bir yardımcı ile seçmece yapacak ve köşe taşı olmaya uygunları önce alacağız, kamyonun bu seçme taşlardan sonra kalan boş yerine sıradan yükleme yapılacak. Nakliye, seçme için ödenecek yevmiye dahil sanırım 600 veya 650,- ,- TL. ye bu sorunu aşacağız. Ama 50 köşe taşı olmaya uygun taşın yanında tonlarca da taş almış olacağız.

Bu arada şömine işinide hallettim sanırım. Evin ısınacağını garanti eden bir şömineci tanıdım. O kadar eminki bana hiç ödeme yapmayacaksınız. İş bitecek, ısınacaksınız, ondan sonra bana ( hemde uygun taksitler halinde) bedeli ödersiniz dedi. Tabii ısı odalı ve döküm hazneli şömine olacak. Isı odasından yükselen havayı üfleyecek fanı istemezsem sanırım 1.500,- TL. civarında çözülecek ( giydirmede bize ait olmak üzere tabii). Fan bana araba kaloriferini ve baş ağrısını çağrıştırdı. Onu sanırım istemeyeceğim. Şömineyi evin içine ve bir köşeye koyacağız. Dışarıdan çıkıntılı yapmak eve müthiş güzellik katardı ama zor bir yol olacak onu gözden çıkardım. Yeri konusunda iki köşe aday ama onu ben seçemem hanım karar versin ona. Riske girmemek lazım.

Su basman bitince tüm taş duvarın üstünden bir beton kuşak dönecek ustam. Aynı temeldeki gibi oda araları dahil demirli ve bağlantılı olacak bu kuşak. Evin taş duvarı o kuşak üzerinde yükselecek. Kuşağı gizli atacak yani beton kuşak dış duvarın 10-15 cm içinden yapılacak ve o 10-15 cm lik dış kesimde de taş duvar yürüyecek. Bunu usta istedi, sen bilirsin, sağlamlık ilk planda her zaman dedim.

Şimdilik hoşçakalın.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.

Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:39
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 21:36   #668
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Hosseda, bayağı meydana çıkmış. Yükseldikçe keyif veriyordur. Allah kolaylık versin.

Şöminede fan niye önerdiler ki? Isı odası zaten güçlü bir doğal sirkülasyon sağlar. Rejime girmiş yanan şömine ısı odasının içindeki havayı 300 dereceye kadar ısıtma kaabiliyetindedir. Şöminenin alt tarafından odadaki havayı içeri çeker, ısı odasının üst tarafındaki menfezden odaya üfler. Fan filan istememekle iyi yapmışsınız.

Şömineyi köşeye koymak bir mecburiyet değilse, oda içindeki ısı dağıtımı bakımından ortada bir yerde olması iyi sonuç verebilir. Haznenin bacasının en az 25 santim çapında çelik boru ile çatı üstündeki bacaya kadar çıkmasına dikkat. Bazı şömineciler kısa boru ile dumanı baca tuğlasının içine salıverme eğiliminde olabiliyor.

Döküm hazne, taş yünü yalıtımlı ısı odası imalatı, çelik boru, montaj, 1500 tl makul görünüyor.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 23:32   #669
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Sayın MeyveliTepe abimiz;

"Bizim evin toplam ağırlığının en fazla 50 ton olduğunu düşünürsek ve radya temelin ağırlığı her santimetre kareye eşit dağıttığından daha epey payımız olduğu ortaya çıkar. "

840.000 cm2 temeliniz = 84m2
84m2 x 0,4m(radye temel yüksekliği) x 2,4(beton M3 ağırlığı)
= 80,64 ton sadece radye temelin ağırlığıdır.Toplam binanın ağırlığını merak ettim;

-statik hesaplardan bakabilirseniz temele gelen yük ile ne kadar acaba?
-hesaplarda mühendis arkadaş zemin emniyet gerilmesinin değerimi alındı yoksa XPS nin taşımasımı gözönüne alındı?


"Temel altı xps'in, yüksek frekanslı deprem dalgalarını absorbe etmede pozitif etkisinin de olacağını düşünüyorum."

Eğer deprem Z yönünde dalgalar şeklinde gelirse dediğiniz doğru
fakat x,y yönündeki depremlerde binanın bütün yükü bir anda kenarlara uygulunacaktır.

mtarslan beğendi.
tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 00:14   #670
Ağaçsever
 
mustafademir24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 49
herkeze merhaba.sayın hoşseda eviniz her geçen gün güzellikleri ile ortaya çıkıyor.ben 2009 yaz aylarında arsama ev yapmama hala uzun bir süre olmasına rağmen 60 km çevrede bulunan ve taş bulabileceğim her yeri gezdim.hatta tatilimin bayağı bir zamanını bu işlere ayırdım.ve gördüm ki vakit bolsa aradığınızı bulmak daha kolay we ucuz.aynen sizin anlattığınız gibi bir kamyon taş 15 ton civarı ancak ben biri taş ocağı olmak üzere 3 ayrı taş temin edebileceğim yerle kepçe ve nakliye dahil hem de en yakını 22 km uzaklıkta olan yerle kamyon başı 300tl ya anlaştım.hele hele eşendeki taş ocağında bir başka yerden artmış mükemmel kesilmiş köşe taşlarını da şantiye şefi kıyak yapıp aynı rakama saymıştı da şu an ona yandım keşke fırsat olsaydı dasize yollasaymışlar..herşey bir yana sizi izlemeye büyük bir keyifle dewam ediyorum.meyvelitepe ve kazım bey sizlere de iyi akşamlar dilerim.

mtarslan beğendi.
mustafademir24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 00:34   #671
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Sevgili Hoşseda, ben de şöminenin kullanım bakımından köşede olmamasından yanayım. Köşede bile olsa sanki köşebent olmamalı.Ben Binkılıç'taki evde öyle yapmıştım. Yer kazanılır zannediyordum, öyle olmadı. Yan duvarlara divan ya da koltuk koyduğunuzda hem hiç göremiyorsunuz hem de şöyle keyiflice ayağınızı ısıtamıyor, önünde yemek yiyemiyorsunuz. Bunları şömine önünde yapmak istediğinizde ikide bir koltuğu önüne çekip duruyorsunuz, döşemeyi de çiziyorsunuz, üstüne ya zılgıt atıyorsunuz ya da yiyorsunuz

mtarslan beğendi.
çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 01:27   #672
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
840.000 cm2 temeliniz = 84m2
84m2 x 0,4m(radye temel yüksekliği) x 2,4(beton M3 ağırlığı)
= 80,64 ton sadece radye temelin ağırlığıdır.Toplam binanın ağırlığını merak ettim;
Haklısınız, 50 tondur herhalde diye pek düşünmeden yazmışım. Siz söyleyince temel, kolon, kiriş, iki döşeme hesap ettim beton aksam 160 ton. 20 ton da diğer hafif malzeme vardır. Yuvarlak 200 ton diyelim. Daha geride 656 ton var. Ev biteli de yaklaşık 3 yıl olduğuna göre pek sorun görünmüyor.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 01:52   #673
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Evet sorun yok diyelim.

tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 08:21   #674
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
izolasyon zamanı

Merhabalar,

Su basman bitecek, salon, banyo ve iki odanın tabanı molozla dolacak, bilahare zemine konan moloz sıkıştırılacak ve sıra zemin betonuna, dolayısıyla da zemin izolasyonuna gelecek diye hesaplarken dün usta öyle değil dedi.

Taş duvar ve zemindeki boş yerlerin doldurulacak ve bu arada ev duvarlarının daha sağlıklı yükselebilmesi için, bir önceki mesajda yazdığım beton kuşak atılacakmış su basman duvarlarının üzerine. Akabinde zeminde bir şey yapmayacağım dedi usta. Orası öyle kalacak ve sıkışmaya devam edecek ben duvarları öreceğim. Duvarlar bitip, tavan betonu için kalıp çakılıp, demirler bağlandıktan sonra beton atılmadan önce tekrar sıra zemine gelecek. O noktada zeminin betonu atılacak ve izolasyonuna geçilecekmiş.
" Ben şimdi beton atarsam, duvarı örme aşamasında düşecek taşlar senin yer betonunu delik deşik eder dedi. "

Hoşçakalın.

mtarslan beğendi.

Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:14 Neden: resim çıkarmak için
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 09:06   #675
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın tilsimonline,

Yukarıdaki mesajlarınızdan bir tanesinde, zemin için ısı yalıtımına değil nem yalıtımına önem verin, suyun ne zaman nerede çıkacağı bilinemez diye yazmışsınız. Beni düşündürdünüz ;

İnşa edilmekte olan evimin zemininin büyük kısmı kaya. Köylü kepir diyor bu zemine. Kazmak dahi mesele. Hatta bir ara kırıcı delici alet baktım ama başka kullanma yeri olmadığı için işçilik farkı daha hesaplı geldi. Yani bende su çıkacak yer yok. Bunun yanında; 11 metrelik ende 1,5 metreye yakın kot farkı mevcut. Yani yağış anında bahçemi terkediyor. Sizin bu yazdığınız uyarı ile birlikte başka bir şeyi daha birleştirdim. Dün yolumun üzerinde bulunan malzemecime uğradım ve zeminde nem izalasyonu için ne var bir bakayım dedim. Bana dediği şu " abi senin su ile ne derdin var ki. Doğal drenajın var ama çok dert ediyorsan drenajını daha da iyileştir, membranla falan uğraşma, masraf yapma " dedi. Söyledikleri doğru, ben yer altına o parayı harcayacağıma, ev bitince çevresini gene doğal malzemeler ile iyice düzenlesem ve suyun binadan hemen uzaklaşmasını sağlasam daha iyi değilmi acaba.

Toparlarsam ; dar bütçe ile yol almaya çalışırken arada durup, bana gerçekten gerekli olan şeyler mi yapmaktayım, yoksa fuzulen de harcadığım paralar mı var diye iyi bir düşünmek lazım.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 09:25   #676
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın meyvelitepe,

Şöminenin yapılacağı bölüm, salon tabir edilen kısım. Bir köşesi açık mutfak olarak planlandı. Evin giriş kapısıda bu bölümden. Ön cephede pencere var. onu orta yerine koyacağımız uzunlukta bir duvarımız yok maalesef. Köşe birazda zorunlu seçim olmakta.

Şömine için saydığınız detayları unutmayacağım ve ilk konuşmamda soracağım. Bana dediği şu idi ilgilinin :
" Şömine yapılmasına karar verdiğiniz yerin tavan betonunda 25x25 bir delik yapın. Eğer odaya yapışan köşede olacak ise yeri ve odaya ısı nakli olsun istiyorsanız, o duvara da usta bir soba borusu kadar delik bıraksın. "

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 14:30   #677
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Hoşseda,

Yerinizin çevresi güzel görünüyor.
Bir iki yorum da benden:

-taşlarınız şekil itibariyle (eğri, büğrü ve irili ufaklı) ustayı zorlayacak tarzda seçilmiş.

-helik dediğimiz küçük taşlar büyüklerin arasında çok kullanılıyor; bir kooperatif binası 8 metre yüksekliğinde helik taş yerine çimento doldurularak yapılmıştı. Çok sağlam, güzel ve dayanıklı oldu.

-kepir toprağın esası yumşak taştır diye biliyorum. Öyle ise su taşıdır. Su yalıtımı önemlidir diye düşünüyorum. Alçak seviye yeraltı suyunun nereden geleceği belli olmaz.

-üst katı şömineden ısıtmayı düşünürseniz, hele ki yatak odası ise, ustanızın dediği hava menfezini düşünün derim.

-Sıhhi tesisat, elektrik tesisatı geçişlerini bu arada planlayın derim.

Kolaylıklar dilerim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 17:11   #678
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Zeytinci,

Ev tek kat olacak. Isıtılabilecek oda, salona bitişik olan küçük oda.

Kepirden kast edilen sert zemin, köylü dilinde. Temel çukurlarının kazımında çıkan moloz, toprak değil, taş parçaları idi. Ben gelen suyun bahçemde birikme durumu olmadığından ve yerden de yüksek bir bina inşa edeceğimden acaba nem izolasyonu fuzuli bir işmi olacak demek istedim. Ama çok küçük ihtimal dahi varsa nemin eve ulaşmasına dair, o izalasyonu da yapmakda fayda olacağını kabul ediyorum.

Teşekkürler, hoşçakalın.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 18:39   #679
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Hoşseda,

Arazi kurak değilde, su olan bölge ise, etrafında su birikme durumu olmasa da
tabandan su alabiliyor. Yukarılardaki arazilerde batan yağmur suları yeraltı geçiş yolları size yakınsa, evin tabanında nem yapıyor ya da az da olsa su çıkabiliyor.

Şartlar uygunsa su yalıtımı yapmakta yarar var.

Bu durumu çevrede olan evlerin toprağa yakın duvarlarının sıva/badana dökülmelerinden anlıyorsunuz. Benim böyle bir sıkıntım var.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 22:13   #680
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Sn.hosseda,

Tabanın toprak ile doldurulmasını tavsiye etmem. Altını boş bırakın ve hava çıkışı için gerekli açıklık olsun. Bu sayede hem topraktan yükselen radyasyon evin temelinde sıkışmamış hem de nem atılmış olur.

Duvarlar için bir su yalıtımı yapma imkanı olmadığına göre altı boş tabana da su yalıtımına gerek kalmaz. Sadece ısı yalıtımı yaparsınız. Bu konuda verdiğim bloku inceleyiniz.kucukevim.wordpress.com

Yine de belirtmeliyim ki duvarları su basmanından yalıtabilirseniz iyi olur. Eski insanlar, eski evlerde bunu başarmışlar. Bence ustanızda bunu biliyor. Eski teknikleri uygularsanız tabanı da beton yapmanıza gerek kalmaz. Taş duvar ve ahşap iç yapı son derece sağlıklı olur. Taşın bedeniniz üstünde yarattığı soğukluğu dengelemiş olursunuz.

Kolay gelsin

mtarslan beğendi.
bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 01:47   #681
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn hosseda

Yaptığınız ev kaç metrekare olacak.Yaklaşık olarak ne kadara maal olmasını bekliyorsunuz.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 09:36   #682
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın akcan67,

Dıştan dışa 72 m2.

İnşaatta maliyet öngörüsü zor. Sizin bu sorunuzu sağlıklı cevaplayamayacağım. Devletin bu tür yığma binalara verdiği m2 maliyet rakamı 2010 yılı için yaklaşık 450,- TL. ( arsa hariç tabii). Bu rakamlar lükse dönük harcamalar olmadığı takdirde çok şaşmaz bildiğim kadarı ile. Nasip olursa bitirince net miktarı yazabileceğim.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 16:55   #683
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
" Şömine yapılmasına karar verdiğiniz yerin tavan betonunda 25x25 bir delik yapın. Eğer odaya yapışan köşede olacak ise yeri ve odaya ısı nakli olsun istiyorsanız, o duvara da usta bir soba borusu kadar delik bıraksın. "
Sevgili Hoşseda,

Bir tanıdığım şöminesini evi yapılırken monte ettirmişti. Bu sayede duvar ustası ve şömine ustası koordineli çalışmışlar, şöminenin sırt kısmı evin dışında kalmıştı. Ben bu aşamada şömineyi yaptıramayacağım için, normal duvarları ördürsem, tavan betonunda bahsettiğiniz deliği bıraksam, ileride montaj için bir sorun olmaz herhalde. Sadece şömine salonda daha çok yer kaplar diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 21:42   #684
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın kazım polat,

Sorunuza yanıt veremem çünkü ben henüz o safhayı yaşamadım. Ancak tavanda delik olmasa da olabilir, biz sonradan da tavanda delme işlemini yapabiliyoruz demişlerdi. Evin dışından giden ocaklar çok güzel ama ben sanırım treni kaçırdım. Temel kazısında bunu dikkate almak lazımmış. Evin dışına taşımakla söminenin sırtını salonda bayağı bir yer kazancı olacaktır. Evin görünümünüde çok güzelleştireceği kesin. Siz atlamayın yapın mutlaka derim.

Hoşçakalın.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 15:12   #685
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
izolasyon

Merhaba,

Yeni iki öneri aldım nem izolasyonuna dair.

Subasman duvarları içine dolgu yapıldıktan ve iyice sıkıştırıldıktan sonra zemine ilk betondan evvel, dolgu zeminin üzerine bildiğimiz şeffaf naylon serilir ise, yerden yukarıya nem sorunu basit şekilde halledilmekte imiş. Bunu bana söyleyen kişi mühendis ve konusunda uzman. Şeffaf naylonun kalını benzer bir malzeme kullansam daha iyi olmazmı dediğimde ise cevabı, "gerek yok, duvar diplerine iyi sıkışması için ince naylon daha iyi oluyor. Üstüne beton gelecek, senelerce korur nemden bina zeminini " dedi.

Su basman duvarları üzerine de sersem olmazmı dedim, hayır ona başka şey var dedi. Markasını yazdığı bir sıvı malzemeyi önerdi. Bunu taş duvarın yükseleceği zemine ( su basman duvarı üzerine) badana yapar gibi fırça ile bir kaç kat sür, neme karşı güzel bir izolasyon sağlamış olacaksın az para harcayarak dedi.

Hoşçakalın.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 16:05   #686
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kazim polat Mesajı Göster
Sevgili Hoşseda,

Bir tanıdığım şöminesini evi yapılırken monte ettirmişti. Bu sayede duvar ustası ve şömine ustası koordineli çalışmışlar, şöminenin sırt kısmı evin dışında kalmıştı. Ben bu aşamada şömineyi yaptıramayacağım için, normal duvarları ördürsem, tavan betonunda bahsettiğiniz deliği bıraksam, ileride montaj için bir sorun olmaz herhalde. Sadece şömine salonda daha çok yer kaplar diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Sn. Kazım Polat, biz evi kaba durumda almıştık, duvarlar normal örülmüştü sadece şöminenin köşesinde tavanda delik vardı. Usta deliğin ölçüsünü 25*25'e getirtmemizi istemişti. Bu durum sizin yukarıdaki tarifinize uyuyor.

Şöminenin yer yaplamasını ben de çok istememiştim, bunun için kazan mümkün olduğu kadar köşeye dayanıp, şömine giydirme kısmı buna göre revize edildi. Şu anda yer kaplamıyor ama Sn. Çekirdek'in yazdıklarına da aynen katılıyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:27   #687
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arkadaşlar, bu güne kadar üç ev yaptırdık. Üçünde de şömine yapıldı. İlkinde şömine köşedeydi. O kadar kullanışsız oldu ki, bir iki yakmadan sonra onu orada unuttuk gitti. Şimdi tamamen yıkıp yok etmeyi planlıyorum. İkincisi çok gelişkin ve güzel bir şömine. Salonun ortasında ama sırtı dışarda. Aynı tarif ettiğiniz gibi. Kesinlikle kullanışlı. Bu şöminede, ısı odasından 100'lük boru ile üst kat odalardan birine bir hava kanalı yaptırdım. Amaç, şömine yanarken bu odayı da ısıtmaktı. Bu şöminenin problemlerine gelince, bu hava kanalı ısı odasının normal sirkülasyonunu bozuyor. Isı odasından salona hava çıkış menfezinden gelmesi gereken sıcak hava miktarı çok düşüyor, çünkü hava kanalı sıcak havayı daha önce yakalıyor. Pratik bir faydası yok, tavsiye etmem. Şömine sırtının dışarıda olması yer kazancı açısından iyi ama ısının değerlendirilmesi açısından değil.

Üçüncüsü ve sonuncusu meyvelitepedeki. O da salonun ortasında. İkinciye göre daha küçük ve daha mütevazi. Sırtı dışarıda değil. Şömine konum olarak evin tam merkezinde ve baca üst kattaki bir odadan geçiyor. Isı odasından ayrıca bir hava kanalı da yok. Bu şömine kullanım açısından muhteşem. Salonun neresinde olursanız olun yanan şömineyle irtibatınız oluyor. Yandığı zaman düzgün hava sirkülasyonu ile mükemmel ısıtıyor. Yukarıdaki odadan geçen baca o odayı herhangi bir radyatörden daha iyi ısıtıyor. Bir süre evde olmayıp soğuk eve gittiğimizde, diğer ısıtma sistemi evi ısıtıncaya kadar çok kısa bir sürede yeterli konfor sağlıyor.

Sanırım böylelikle hemen her varyasyonu denemiş oluyorum. Bunlara göre projelerinizde kendi değerlendirmelerinizi yaparsınız

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:51   #688
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Meyveli Tepe,

Sırtı dışarı olan şömine de salonun orta yerinde olan gibi hava çıkışsız olsaydı, aralarında fark olmayacakmı idi.

Yerden kazanmak ve evin dış görüntüsündeki güzel görüntü sebebi ile sırtı dışarı olan biradım öne geçermiydi ?

Hoşçakalın.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 20:06   #689
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Hosseda,
Kullanışlılık açısından evin merkezinde olanı tercih ederim yine. Sırtı dışarıda olan belki eve dışarıdan hoş bir görüntü veriyor. Dediğim gibi salonda yer kazanılmasına da iyi. Fakat, bacanın ısısından yararlanılması kesinlikle yabana atılmamalı.

Bu konuda bazı hesaplar var. İyi imal edilmiş, ısı odalı, döküm hazneli, ısıya dayanıklı ve ısıyı ileten özel camlı bir şöminede, enerjinin %15'i haznenin camında radyasyon yolu ile, %70'i ısı odasından kazanılıyor. %15'i de bacadan dumanla birlikte gidiyor. Bacayı doğru planladığınız takdirde bu %15'in yarıdan fazlasını daha alabiliyorsunuz, bu da üst katta belirgin bir şekilde işe yarıyor. Hatta, bu bacayı üst katta tüm odaların yararlanabilceği bir noktadan geçirdiğiniz takdirde sonucundan çok memnun kalırsınız. Şömine başlığındaki bir yazıda bacanın olması gereken özelliklerini de yazmıştım.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 21:11   #690
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Meyveli Tepe,

Bu durumda yapacağım tek şey var görüldüğü üzre; salonun içinde ve orta bir yerde küçük boy şömine için yer ayarlamak. Ayrıca odaya bağlantı gibi fuzuli işlerle uğraşmamak.

Teşekkürler.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024