agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni975Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2010, 22:50   #631
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Sayın Meyvelitepe

Duvarlar için de bir çözüm olabilir mi. Duvarları zeminden nasıl yalıtabiliriz? Tabii, taş ev için.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 23:21   #632
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın meyvelitepe,

İlginiz çok sevindirdi. Müteşekkirim.

Defalarca okudum yazınızı. Kopyaladım ayrıca ustama göstereceğim çizimlerinizi bilgisayarı bahçeye götürerek. Önce anlayamadım ama bir kaç defa okuyunca galiba çözdüm.

Bana tavsiye ettiğiniz yol şu şekilde doğru anladı isem :

Subasman duvarları bitince ortalarındaki boşluk moloz ile doldurulup, sıkıştırılacak, düzlenecek daha sonrada o dolgu üzerine sıvı yalıtımı sağlayan malzeme serilecek (sanırım buna da membran denmekte). Bu örtünün üzerine atılacak betonda kum yerine perlit kullanılacak ( 6/1 ölçek ile ve beton en az 8 cm. kalınlığında olacak.). Beton kuruduktan sonra üzerine ısı yalıtım malzemesi döşenecek ve böylece sağlıklı izalasyon sağlanmış olacak.

Eğer bu ise tavsiye ettiğiniz yol bana çok uygun olacak diye düşünmekteyim.
( Bu arada perlit malzemecilerde bolca bulunuyormuş ve tonu 25 TL. imiş. Sayın ensar'a da duyurmuş olayım buradan.)

Perlit ile karıştırılmış çimentodan oluşacak taban betonu, perlitin ısıyı nakletmeme özelliği sebebi ile taş duvarlara ısı aktarımı yapamayacak.

Umarım doğru anladım son önerinizi.

Hoşçakalın.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 00:09   #633
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Hosseda, açıkçası tam olarak nasıl anladığınızdan emin olamadım. İlk resimdeki gibi olmamalı. İlk resim size ısı izolasyonu sağlamaz, kullandığınız malzeme boşa gider.

İkinci resim kötünün iyisi. Bunun mahzuru, büyük bir kütle olan döşeme betonunu ısıtmak durumunda kalıyorsunuz. Şayet inşaat tekniğiniz ve ısıtma şekliniz havayı ısıtmak yerine kütleleri ısıtmak şeklinde olsaydı (söz gelimi yerden ısıtma), o zaman bu resimdekini uygulamak mantıklı ve gerekli olurdu. Bu resimde fark, döşeme betonu duvarlara temas etmiyor, araya düşük yoğunluklu ve ısı iletim katsayısı düşük (direnci yüksek) izolasyon malzemesi konuyor ve ısının bir boru gibi duvara geçip toprağa akması önleniyor.

Şayet evi, kuzine, şömine, soba veya radyatör ile ısıtacaksanız en iyisi ve malzemenin en verimli kullanımı üçüncü resimdeki gibi olur. Bu modelde döşemeyi ısıtmıyorsunuz. Beton döşemenin üzerine izolasyon malzemesi döşüyorsunuz, onun da üzerine yer kaplaması (tercihan ahşap) yapıyorsunuz. Böylece evin içindeki ısının beton döşeme ile alakası kesiliyor.

Su izolasyonunu kavram olarak ayrı tutmalı. Onu her durumda grabetonun üzerine, döşeme betonunun altına 5mm'lik keçeli membran sererek yapmalısınız. Taş evlerde su izolasyonunun da bir sorunu var. O da duvar taşlarının kılcal çatlaklarından su yukarı doğru yürür. Ama temelin su içinde olmadığı durumlarda ciddi mahzur teşkil etmez.

Sn.Bayındırmevki, malesef taş duvardan oluşan temelin toprağa değen yüzeylerinden ısı izolasyonu yapmanın uygulanabilir bir metodu yok. Varsa da ben bilmiyorum. Oralara izolasyon malzemesi döşemek pek bir işe yaramaz çünkü santimetre kareye düşecek basınç miktarına dayanacak bir malzeme yok. Ayrıca temel duvarlarının toprak veya alttaki kayalarla irtibarını kesmek statik sorunlara yok açabilir.

Temelden itibaren tüm toprağa değen yüzeylerde ısı izolasyonu sadece radya temelde mümkün. Bizim evi öyle yapmıştım. Radya temelde toprağa değen yüzey pabuç ve yığma bina temellerine göre çok geniş ve düzgün bir yüzeydir. Evin oturma alanının tamamı genişliğindedir. Bu sebeple ısı izolasyonu çok rahat yapılır, çünkü birim alana düşen ağırlık çok düşer ve malzeme hiç bir şekilde ezilmez.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 00:26   #634
Ağaçsever
 
mustafademir24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 49
Sn meyvelitepe,hoşseda ve kazım bey hepinize iyi akşamlar.öncelikle iyi temennileriniz için çok teşekkürederim. Kazım bey sizin arsanız da abinizin akbaşı da harkulade görünüyor. bu gece meyvelitepeden harika fikirler öğrendik ve bir kez daha gördük ki ağır adımlarla ilerlemekte büyük fayda var.Ancak doğrusu ben de şunu merak etmadim değil muhterem acaba hiç bu şekilde yalıtımlanmış bir evde bulunmuş,oturup bir çay içmiş mi?çünkü anlattıklarının tüm öğretici mükemmelliyetçiliğine rağmen;öyle bir evde yaz kış yaşayan birilerinin de tecrübeleri bence çok değerli olurdu. Mesala kısmet olur da ve siz kazım bey ve hoşseda bu öğretiler ile yaptığınız evlerinizde bana ve eşime bir çay içimlik misafirperferlik lutfederseniz,gelecekteki evim de en az meyvelitepe kadar bilgili ve tecrübeli olabileceğimi umudediyorum. iyi ki yağmur var hoşseda iyi ki o yağmurları görebilecek kadar nefesimiz var dostlar.iyi akşamlar.

mustafademir24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 00:46   #635
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Arkadaşlar merhaba,

Sayın MeyveliTepe, bizleri düşünüp verdiğiniz emekler ve de tavsiyeler için çok teşekkürler. Mutlaka dikkate alacağımızdan emin olabilirsiniz. Döşeme betonunda perlit kullanımının faydalı olacağını duymuştum.
Ama aklımı kurcalayan iki madde var bu konuda. Hafriyatçılarda bulunan, çimentoyla karıştırılıp, kireç ve kum yerine geçen ucuz malzeme mi; yoksa su tutma ve toprağı gevşeltme özelliğinden dolayı botanikte kullanılan, daha pahalıya mâl olan diğer malzeme mi?

Sayın Mustafademir24, biz nasipse yapalım da evlerimizi, çay değil yemek bile yeriz nasipse. Hem de sayın MeyveliTepe'nin öncülüğünde kurulan "fırın kardeşliği" sayesinde yapmayı hayâl ettiğimiz köy fırınında pişen yemeklerden.
Mustafa Bey, MeyveliTepe'nin o tür evlerde bir bardak çay içmekten çok daha fazla şeyler yaptığından emin olabilirsiniz. Birazcık araştırın derim.

Kolay gele!

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 00:52   #636
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Mustafademir24, "muhterem" ile beni kastediyorsanız, evet öyle bir izolasyona sahip bir evde çay içmekten biraz fazlasını yapıyorum. Çok detaya girmemişim ama temel, duvar ve çatı izolasyonundan bahsetmişim Şu ve buyazılara göz atabilirsiniz. Orada sözü edilen, enerjiyi pasif ev standardına yakın bir değerde koruyan bir inşaat.

Fakat burada konu bu değil. Sn.Hosseda ve Kazım bey, hemen hemen aynı zamanda ve geleneksel taş ev tekniği ile birer ev yapıyorlar. Bu tekniğin tüm güzelliğine rağmen bazı zorlukları var. Hep birlikte, geleneksel tekniğe nasıl biraz bugünün izolasyon kavramlarını ekleriz, verimliliği arttırırız bulmaya çalışıyoruz.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 01:02   #637
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kazim polat Mesajı Göster
...
Ama aklımı kurcalayan iki madde var bu konuda. Hafriyatçılarda bulunan, çimentoyla karıştırılıp, kireç ve kum yerine geçen ucuz malzeme mi; yoksa su tutma ve toprağı gevşeltme özelliğinden dolayı botanikte kullanılan, daha pahalıya mâl olan diğer malzeme mi?
...
Kazım bey, perlit dediğimizde bildiğimiz tarımda kullanılan perliti anlamak daha doğru olur. Diğer malzemelerin ne olduğu belli değil. Aynı şekilde vermikülit de mükemmel bir ısı izolasyon malzemesi. Perlit daha hesaplı tabii. Bu malzemelerin diğer plaka formundaki ısı izolasyon malzemelerinden farkı istediğiniz şekli verebilmeniz, gereken yerlere doldurabileceğiniz malzeme olmasıdır. Elbette düşük dozda çimento ile harç yapmak lazım. Fakat şu da unutulmamalı. Düşük dozlu perlit harcı iyi izolasyon değeri sağlar fakat bir beton sağlamlığında değildir. Baskı altına girdiğinde kolayca kırılıp dağılır. Bu yüzden ona göre ve uygun yerlerde kullanmalı.

Taş ev yapımında, şimdi aklıma gelmiyor ama pek yerde yalıtım çözümü olabilir.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 01:44   #638
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Çok teşekkürler sayın MeyveliTepe.

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 07:17   #639
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın meyvelitepe,

Anlatmak istediğinizi anlayamamışım. Ama şu anda sorun yok. Isı izalasyonunun son döşeme betonunun altında veya üzerinde bulunması en büyük fark yukarıdaki çizimler arasında. Son seçenekde ( ki sanırım ona uygun hareket edeceğim) ısı izolasyonu malzemesi beton ile yer kaplaması arasında. Ancak bir kaç sorum var hala :

- Çizimlerde tek beton tabaka görüyorum ama siz grobeton ve döşeme betonu diyerek iki ayrı beton tabaka yazdınız. Çizimlerde en alttaki kahverengi kısım mıdır grobeton. Öyle ise ben dolgunun üzerine önce kaba bir beton mu attırmalıyım.

- Son çizimde kaplama, izolasyon malzemesi üzerine gelmekte. Diyelimki poliüretan köpük sereceğim ısı izalasyonu için. O malzemenin üzerine kaplama malzemesi yerleştirilebilir mi. Yoksa o safhada da 3. bir beton tabakamı gerekecek. Yani şap dedikleri son kat beton mu dökülecek gene. Üç tabaka beton çok değilmi. Beton dökmeyeceksem köpük üzerine konacak kaplama malzemesi ( ben kayrak taş düşünmekteyim bu malzemeyi) sıhhatli bir yapışma gösterir mi ?

- Son olarak ; döşeme betonu atar iken, perlit çimentoya karıştırıldığında ayrıca kum da birlikte kullanılıyormu, yoksa sadece perlit yeterlimi. Sadece perlit olacak ise, bunu döşeme betonunda hiç kullanmamış usta elle yapılacak bu betonda doğru miktarları tutturabilirmi. Yani kaş yapayım derken göz çıkarırmıyım ?

Teşekkürler.

Ayazkızı beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 10:08   #640
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Hosseda, grabeton'u çizimlerde ayrı bir katman olarak göstermedim. Normalde grabeton radya temelin hazırlığı için uygulanır. Temel yeri düzeltilip sıkıştırılır, üzerine mıcır dökülür, onun da üzerine düşük yoğunluklu bir beton atılır. Amacı temel için düzgün bir yüzey elde etmek, alltaki sıkıştırılmış malzemenin rigitliğini sağlamaktır. Sizin uygulamada böyle bir durum yok. Siz taş duvardan oluşan temel duvarlarının arasındaki boşluğu dolduruyorsunuz. Grabeton atmasanız da olur. Önceki bir yazınızda grabeton dediğiniz için öyle yazdım. Sizin elde etmeniz gereken, altına kalıp kullanmadan, toprak yüzeyi kalıp olarak kullanabilecek bir çözümdür. Bunu duvarlar arasındaki boşluğu toprak ile doldurup, iyice sıkıştırıp, ince bir mıcır tabakası da döküp terazisinde tesviye ederek de yapabilirsiniz. Bu tesviyeyi grabeton dökerek de yapabilirsiniz. Hangisi kolayınıza gelirse. Döşeme için demir bağlayacağınız için altındaki zeminin olabildiğince sert ve terazide olması gerekir ki imalat layığı ile yapılabilsin.

Döşeme üzerine şap yapılmasını da çizimde göstermedim. Bu da sizin taban kaplaması için ne düşündüğünüz ile ilgili. Zemine kayrak döşemek istiyorsunuz. Nisbeten düzensiz ve iyi tutturulması gereken, altındaki malzemenin oynaklığından kemen etkilenip kırılıp çatlayabilecek bir malzeme. Hem bundaki problemi aşıp dediğiniz gibi sıhhatli bir yapışma sağlamak, hem de ısı izolasyonu yapmak için, döşeme betonunun üzerine ısı izolasyonu döşeyip (bu defa yine poliüretan değil de yüksek yoğunluklu xps tavsiye edeceğim), onun üzerine yüksek dozajlı şap ve kayrak döşenmesi gerekir. Bu durumda şapın yüzer şap olmasına ve duvar birleşimlerine izolasyon malzemesi konmasına dikkat edilmesi gerekir.

Zemine kayrak döşemek evinizde düşündüğünüz mimari özelliklerden biri olmalı, bu yüzden bir şey diyemiyorum. Fakat sizin yerinize olsaydım, döşeme betonunun üzerini sadece tesviye yapacak kadar düzeltip döşeme tahtası çıtalarını yerleştirir, aralarına hiç boşluk bırakmadan poliüretan levha ile doldurup döşeme tahtasıyla zemini yapardım. Böylece şap ile uğraşmadan, xps'e göre çok daha ucuz olan poliüretan levha ile, ve ahşabın da sağlayacağı izolasyon ile pratik bir çözüm sağlamış olurdum. Tabii, bu tamamen sizin aklınızdaki mimariyle ilgili bir durum. Her şeyin öyle ya da böyle artı ve eksisi, her problemin de iyi kötü bir çözümü oluyor.

Döşeme betonu atarken beton harcına perlit karıştırmanızın izolasyon açısından bir artısının olacağını sanmıyorum. Çünkü, adı üzerinde beton yapıyorsunuz. Çimento dozajı yüksek olacaktır. Bu durumda elde edilen katman yüksek yoğunluklu olacağından içindeki perlitin ısı izolasyonuna faydası çok marjinal kalacaktır, yoğun çimento ısıyı fazlasıyla transfer edecektir. Bir de sanki çakıl yerine perlit kullanırsanız kırılgan ve nisbeten zayıf bir beton olurmuş gibi geliyor. Perlit bu anlamda iyi bir agrega değildir. Oysa döşeme betonu için en azından C20 standardında sağlamlık elde etmelisiniz.

Bahsettiğim 6:1 dozajlı perlit harcını, ısı bakımından izole etmek istediğiniz yerlerde, yük taşımıyacak şekilde kullanabilirsiniz. Böyle uygulamalar için kullanılacak perlit harcında kum olmamalı. Az miktarda çimento, şekil vermek, ya da şekil almasını sağlamak, kısmi bir rigitlik sağlamak için kullanılıyor. Yoksa o dozaj sağlamlık sağlamaz.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 12:01   #641
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
Sayın meyvelitepe
yerden ısıtmada zemini neyle döşediniz. Lamınant döşemenın sakıncası olurmu?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 13:13   #642
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Ben masif parke döşemiştim. Laminant da olması lazım ama piyasada çok çeşitli laminant parke var. Bu açıdan özelliklerine bakmakta fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 15:18   #643
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
Sıcağın lamınant bozma riski olurmu ?
Yerden ıstmayı düşündüğümüz,
çok katlı binanın temelide xps kullanabilirmiyiz.radyal temel altınamı üstünemi uygulamalıyız ? Hangisini önerirsiniz ? (izolasyon 2-izolasyon 3)
saygılarımla.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 18:30   #644
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Yerden ısıtma sisteminde en fazla 40-45 derece su dolaşmalı. Bu ısı tabii ki malzemeyi bozmaz. Parkeye karar verirken yerden ısıtmaya uygun olanını seçmek lazım.

Çok katlı bina derken apartmandan söz ediyorsak temelden ısı izolasyonu konusunu yurt dışı kaynaklardan araştırmakta fayda var. O kadar bina ağırlığına XPS dayanamabilir. Bizim ev dubleks. Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var. Bunun üzerine demirleri bağlanarak temel atıldı. Bu şekilde, temelin yan yüzeyleri dahil toprağa değen veya değmeyen tüm dış yüzeyler aynı malzeme ile kaplandı. Temelin altındaki XPS'i etrafını doldurana kadar aylarca izleme fırsatım oldu. Binanın ağırlığından hiç etkilenmedi, bir milim bile ezilme olmadı. Fakat bizim bina çok hafif sayılır. Temel ve ilk katın döşeme tavan betonları, kolon ve kirişleri üst katta iyice azalıp ahşaba dönüyor. Bu da binanın gereksiz yük taşımasını engelliyor. Fakat konu 3-5 katlı bina olduğunda işin hesabı muhakkak değişir.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 18:48   #645
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
teşekkürler

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 18:52   #646
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
zemin kolonlarında izolasyon yetersiz olması çok ısı kaybına neden oluyormu?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 19:22   #647
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Evet, olur. Kolonlar su borusu gibi evin içinden aldığı enerjiyi toprağa akıtırlar.

İzolasyonsuz evlerde evin içi sıcakken bile kolona avucunuzu yapıştırdığınızda soğuktur. Hatta kolonun çok yakınına oturduğunuzda bile soğukluğu hissedersiniz. Bu ısının oradan akmakta olduğunun işaretidir. Şimdilerde evlere mantolama yapıyorlar. Aslında abesle iştigal. Isı kolonlardan aktığı müddetçe mantolamanın faydası çok az olur.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.

Düzenleyen MeyveliTepe : 12-02-2010 saat 22:07
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 19:41   #648
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın meyvelitepe,

Tasdikli projelerime baktım bu gün büromda, sıhhi tesisat projesi ekinde yer alan bir çizim var izolasyona dair. Sizin 1. çiziminizin nerede ise aynısı.
Yukarıda yer alan açıklamalarınız ışığında olayı düşündükçe şu meseleye takıldım :

Zemin betonu tecrit malzemesine basmakta ise, yani üstte ise oda ısısı o betonu yol yapmakta ve suyun yol bulunca akıp gitmesi gibi betondan duvarlara kayarak yere akmakta. Peki bunun tersi neden olmuyor. Yani izolasyon betona bastığında, altta kalan beton satıh temeldeki soğuk havaya yol olupta, o havanın duvarlara nakli ve oradan evin içine aktarılmasına neden sebep olmuyor.

Bu soruyu sadece merakımdan sormaktayım. Olayı resmederek bize anlattınız, bunu da izah ediniz lütfen mümkünse.

Hoşçakalın.

mtarslan beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 20:32   #649
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
kolon izolasyonunda çok önemli olduğunu öğrendim. teşekkürler.
yüzey fazla olduğundan pencere camlarındanda ısı kaybı çok olacaktır.camların kalitesi pvc pencerelerin kalınlığından daha önemli olması gerekir. bizlere sadace pvc kalınlığı ve kalitesi ile ısı kaybının engellegeceğinn reklamlarını yapıyorlar ama cam özelliği ve kalitesinde hiç bahsedilmiyor. yanlışmı düşünüyorum ? bu konuda öneriniz nedir ?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 20:59   #650
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Hosseda, oluyor aslında. Yalnız sizin tarif ettiğiniz şekilde değil. Öncelikle ısı'yı basitçe tanımlayalım. Isı bir enerjidir. Havada, betonda, döşemede, vücudumuzda, vs. her yerde bulunabilir. Yani, örneğimizde hareket eden hava değil, enerjinin kendisidir. Isınmış havanın ayrıca kendine has bir hareket mekanizması vardır tabii. Söz gelimi ısınan havanın yoğunluğu azaldığı için daima yukarı hareket eder. Fakat, burada söz konusu olan havanın değil, enerjinin hareketidir. Isı enerjisi, yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru hareket etme eğilimindedir. Bu enerji, içine sirayet ettiği malzemenin özelliklerine göre ilerler. Bu da ısı iletim katsayısı diye adlandırılan bir standartla ölçülmektedir.

Söz gelimi diyelim ki, evde kuzineyi gürül gürül yaktınız. Bunun sonucunda önce kuzinenin ve borusunun etrafındaki hava ısındı. Hava akışkan bir madde olduğu için odanın içinde daireler çizerek aşağıdan yukarıya doğru hareket ederek odanın tamamına dağıldı. Isınan hava, odanın çeperlerini de ısıtmaya başladı. Önce tavan, sonra duvarlar ve sonra da döşeme ısındı. Bu, aslında ısı enerjisinin biribirine temas eden bir maddeden diğerine geçmesidir. Isı iletim katsayısı yüksek olan maddelerde sıcaktan soğuğa doğru daha hızlı akacaktır. Örneğin, havanın ısı iletim katsayısı orta kararken betonunki çok yüksektir. Adına izolasyon malzemesi dediklerimizin ki de çok düşüktür.

Şimdi sorunuza gelirsek, ısınan hava duvarları da ısıtıyor. Duvara geçen ısı enerjisi, en hızlı hareket edebileceği ortamda yol bularak ilerler. Bu örnekte, duvarın temas ettiği dış yüzeydeki hava ve aşağıya doğru temel ve toprak vardır. Duvarın ısısının bir kısmı dış havaya, büyük kısmı ise temelden toprağa iletilir. Çünkü taş, çimento ve beton ısıyı havadan daha fazla iletir.

Sonuçta, ilerleyen soğukluk değil, sıcaklıktır. Sizin odun yakarak elde ettiğiniz ısı enerjisi, kendine en uygun bulduğu kanallardan, bu enerjinin az olduğu yere, yani toprağa ve dış havaya kaçacaktır. Bunun adına ısı kayıpları diyorlar. Bunun sonucunda kaybolan enerji nedeniyle soğukluk hissedeceksiniz. İzolasyon ise, enerjinin bu hareketini çok yavaşlatan, yol bulmasını engelleyen bir uygulama olmaktadır.

Bu yüzden, döşemeyi izole etmekle ısı kayıplarınızı azaltırsınız. Fakat duvarlardan kaybetmeye devam edersiniz. Bu sebeple, sizin inşaat tekniğinizde temelden ve duvarların dışından izolasyon yapmak pratik olarak ve mimari bakımından uygun olmadığı için, şayet duvarların evin içine bakan yüzeylerini sıvayacaksanız buraya da içeriden izolasyon yapmanız tavsiye edilir. Yapmadığınız taktirde muhakkak ısı kayberdersiniz.

Isı kaybını sıfıra indirmek, en mükemmel inşaat tekniğinde dahi mümkün değildir. Bu yüzden daima en aza indirmeye çalışmak gerekir. Tabii ki bunu yaparken de, birincisi bu işlem size kaça mal oluyor, ikincisi kaybı ne kadar önleyip, ısınma maliyetinizi ne kadar azaltacaksınız, bunun en uygun, en optimum noktasını hesaplayıp bulmak gerekir.

Kusura bakmayın, kısa bir soru sordunuz, ama yanıt biraz uzun oldu

Not: Bizim inşaat başlarken de birileri ısı izolasyon projesi hazırlamıştı. Ruhsat için gerekli projelerden biri. Evlere şenlik bir şey. Ruhsat alındıkran sonra kaldırıp attım


Düzenleyen MeyveliTepe : 12-02-2010 saat 22:10
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 21:08   #651
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 Mesajı Göster
kolon izolasyonunda çok önemli olduğunu öğrendim. teşekkürler.
yüzey fazla olduğundan pencere camlarındanda ısı kaybı çok olacaktır.camların kalitesi pvc pencerelerin kalınlığından daha önemli olması gerekir. bizlere sadace pvc kalınlığı ve kalitesi ile ısı kaybının engellegeceğinn reklamlarını yapıyorlar ama cam özelliği ve kalitesinde hiç bahsedilmiyor. yanlışmı düşünüyorum ? bu konuda öneriniz nedir ?

Camın kalitesinden çok, toplam ısı iletim direncinin ne olduğu önemli. Söz gelimi ultra-s denilen cam (çift camdan söz ediyorum), bir yüzeyine şeffaf ama radyasyonu yansıtıcı bir film yapışık oluyor. Bu sayede evin içindeki ısı enerjisi radyasyon ile camdan çıkıp gidemiyor, geri içeri yansıtılıyor.

Isı cam ile ilgili üreticilerin sitelere bakarsanız, her ürün için ısı iletim dirençleri verilmiştir. Bunlara bakarak karar verilmedir.

PVC kasalar veya ahşap çerçeveler az ısı iletirler. Cam yüzeylerden kayıplar daima daha fazladır.

Küçük bir hatırlatma. Çoğu zaman pencere kasalarının altına mermer koyarlar. Bu mermerin bir kısmı içerde, bir kısmı dışarıdadır. İşte o mermer tek başına içerdeki enerjinizi dışarıya akıtmaya yeter

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 21:19   #652
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Sn.Meyvelitepe,

Açıklamalarınızı anladım. Taş duvarda santimetre kareye düşen basınça malzeme dayanımı ve zeminle irtibatını kesmenin yaratacağı statik sorunlar.

Taban izolasyonu çiziminizde, duvarlar ile ilgili bir çözüm göremeyince merak etmiştim.

Teşekkürler

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 21:25   #653
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
sayın meyvelıtepe
siz pencer kasa altına nasıl bir çözüm ürettiniz ?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 21:43   #654
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Bayındırmevkii, inşaat tekniği olarak taş ev benim için korkulu rüya gibi. Geleneksel olması, iyi yapıldığında çok güzel görünmesi tabii ki çok iyi. Fakat, o kadar ağır taşların getirilmesi, teker teker yüzey düzeltip yerlerine konması çok büyük emek ve zaman. Bunları bir kenera bırakırsak, burada yazıştığımız gibi pek çok çözülmesi gereken problem var. Öte yandan bu da bir zevk tabii. Arkadaşlarımızın heyecanına ben de buradan ortak oluyorum. Küçücük bir şeye bile bir katkım olursa ne güzel.

Sn.İhsankaya45, bizim evde izolasyonu dıştan yaptık. Gazbeton duvardan oluşan dış cepheyi 4 santimlik xps ile kaplattım. Duvar kaplaması pencere boşluklarına dönerek içeriye kadar devam etti. Dolayısıyla pencere boşlukları da aynı şekilde bu malzeme ile kaplandı. Pencere kasaları ise bu izolasyonların üzerine yerleşti. Pencere kasasının dışta kalan tarafına, izolasyonun üstüne yine bir mermer koydurttum ama bu mermer kasaya kadar. Kasanın altına bile girmiyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 22:03   #655
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
gerçekten tam izolasyonu sağlamışsınız.tüm ayrıntılar düşünülmüş.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 23:33   #656
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn Hosseda
Kusuruma bakmazsanız sizden bir ricam var.Yaptığınız inşaatın temelden başlayarak özellikle 'temel konusundaki ısı izalasyonu ile alakalı bölümleri' her yaptığınız aşamada resimlerseniz benim ve benim gibi arkadaşların ileride yapmayı düşündüğü ev için güzel bir kaynak olacağını düşünüyorum.

Sn Meyvelitepe
Verdiğiniz kıymetli bilgiler için size ayrıca teşekkür etmek isterim.Bu bilgiler sayesinde yapmayı düşündüğüm ev için sanırım sizin gibi bir kaynağa daha çok ihtiyacımız olacak.Benim ev planları Allah izin verirse bu yaz sonu itibariyle faliyete geçecek.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 23:55   #657
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın akcan67,

Ben haftada bir defa gidebilmekteyim bahçeye. Ancak fotograf cekmeye çok önem veriyorum. Ricanızı memnuniyetle yerine getireceğim.

Sayın meyvelitepe,

Teşekkürler her şey için.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 00:14   #658
Ağaçsever
 
mustafademir24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 49
sn meyvelitepe sizin şu veya bu dediğiniz deryaya bir daldım ki sormayın gitsin,herbir satırı okuyorum keyif ve şuh içinde teşekkürler ellerinize sağlık.. sevgili kazım bey önerinizi yerine getireyim meyvelitepenin sayfalarına bakayım derken saat geceyarısını geçti... hoşseda durmak yok yola dewam..sewgiler..

mustafademir24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 00:30   #659
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Sn.Meyvelitepe

Taş ev gibi bir hevesim artık kalmadı. Bugüngü yazışmalarla ilgili değildir bu kanaatım.Çok önceden bu fikirden vazgeçtim. Bahçenin yorgunluğu beni akıllandırdı. Yapan arkadaşları gönül hoşluğu ile izleyip cesaretlerini takdir ediyorum.

Yakında ev sırası bana gelecek. Bilim ve akıl ne diyorsa o. Şimdilik ev yapan arkadaşların yazışmalarının heyecanı sürerken ben araya fazla girmeyeyim. İlgiyle izliyorum.

Saygılar

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 01:07   #660
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Konuyu takip ediyorum bazı noktalara takıldım;
1-ısınan hava yükseliyorsa inşaatın tabanına bu kadar emek vermek ne kadar doğru?
Örnek verecek olursam, kış günü dışarı -10 derece olsa dahi,temel 0 derecenin altına düşmez. Yani içerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü pencerelerden duvarlardan ve tavandan olacaktır.Temelde ısıdan daha fazla su yalıtımına önem vermeniz sizin için daha iyi olur.(şimdi su olmayabilir,fakat suyun ne zaman nerden geleceği belli olmaz İnşaat tamamlanınca ısı kaybına çözüm ilerde bulunabilir fakat temeldeki suya sonradan çözüm bulmak zor olur.

2-Arkadaşımız "Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var." şeklinde bir açıklama yapmıştı; ilk defa temel altına xps uygulandığını duydum ve bir kaç yıl sonra binanızın en az 2 cm oturma yapacağına eminim,eğerki radye temel yapmasaydınız daha büyük sorunlarla karşılaşırdınız(duvarlarda çatlama vs.)

3-Isı yalıtımda genelde xps türü malzemelerden söz ediliyor,eğer maddi imkanınız varsa uygulanabilir yerlerde cam yününü(ısıcam markası olarak aklınıza gelir) tercih edin.

tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024