agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-04-2010, 23:01   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Taş ev yapımında tesisatlar.

Taş ev inşaatında elektrik ve su tesisatının döşenmesinde bir takım sıkıntılar var.

Ben şu sırada bu sıkıntıları yaşamaktayım. Eski taş evlerde tesisat sıva üstü gittiği için mesele yokmuş. Ama o zamanlarda kullanılan ve peşel boru diye bilinen borular şu anda piyasada yok. Hatta yeni nesil satıcılar o boruları tanımıyor. Usta taşın içinden kabloyu götürebilirim dedi ama onunda büyük sıkıntıları var. Bir çok prize uzanacak kablolar ile başetmek zor. Netice de genede taşın üzerinde bir çok yerde kablo görünecek. Kablo kanalı kullanarak taş üzerinden tesisatı yürütmek tek çare görünmekte. Piyasada çok çeşitli kanallar var. Plastik malzemeden yapılan bu kanallar dışında seçenek az. Bir toptancıda ithal çelik borular buldum. Bu borular münhasıran bu iş için imal edilmiş ve muhtelif ara parçaları ile dönüşlere imkan tanımakta. Ancak taş üzerinden götürülecek çelik boruda pek güzel gelmemekte. Şimdi o boruları, kullandığımız taşa uyacak bir renge boyatabilirmiyim araştırmasına gireceğim.

Aynı sıkıntı su tesisatında da söz konusu. Ancak su tesisatı sadece banyo ve mutfak için söz konusu olduğundan çözüm elektrik tesisatı kadar zor olmayacak diye düşünmekteyim.

Yarın elektrikçi gelecek ve bu konuyu çözmeye çalışacağız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 23:22   #2
Ağaç Dostu
 
alideryacengel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2009
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 218
Galeri: 7
sayın hoşseda.benim oturduğum evin duvarları taştan örülmüş.elektrik tesisatı nasıl yapılmış bilmiyorum ama duvarın içinden gidiyor.duvar üzerinde gözüken sizin tarif ettiğiniz biçimde bir boru içinden giden kablo hiç yok.
tavanlarım tahta.duvardan tahta tavanıma sizin tarif ettiğiniz boru içinden gelen kablolarla lambalarıma elektrik geliyor.
belirtmem gereken bir şey daha var.bu ev 50 yıldan daha eski.
size tavanımda bahsettiğinize benzer içinden geçen elektrik kablolarını koruyan borunun resimlerini yükledim.
bu borular metal.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen alideryacengel : 09-04-2010 saat 23:27 Neden: yazıda düzeltme
alideryacengel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 02:12   #3
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Size bir seçenek sunabilmek adına aklıma gelen yöntemi yazmak istedim, "zemin döşemesi altından" elektrik tesisatını da, su tesisatını da götürmeyi düşündünüz mü?

Su tesisatı için çok uygun, elektrik içinde prizlerin ve düğmelerin olduğu yerlere kablo kanalı ile çıkılabilir. Düğmelerden lambalara da yine kablo kanalı ile yürüyebilir.

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 08:59   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Ali beycim,
Size ait sahifeyi okudum ve 66 numaralı mesajda sizin tesisatın nerden gittiğini sanırım tesbit ettim. Sizin evin içinde sıva uygulanmış. Bu durumda tesisatınız büyük ihtimal sıva altı gitmekte. Bunu prizlerden de çözebilirsiniz

Sayın BalıkçıSerdar,
Zemin şu anda moloz dolu. Taş duvar bitince sıra zemin betonuna gelecek. Su ve kalorifer tesisatı için ( kalorifer tesisatını ileride neden evi yaparken boru döşemedim dememek için ihtiyaten döşeyeceğim) dediğiniz gibi yapacağım. Bunun yanında iç bölmeler arasında mutlaka su borusunun geçebileceği kalınlıkta duvarlara boru koyduruyorum ihtiyaten.

Dün elektrik tesisatını yapacak elektrik teknisyeni olan usta geldi. Duvarlar şu anda pencere altı seviyesindeler.Yani hala duvar içlerinden kablo yürütmek imkanına sahibiz. Ama eğer yürütülecek boru ileride bir şekilde ezilirse sorun çözülemeyecek hale gelecek, boruların içinden kablo çekilemeyecek. Direkt elektrik kablosunu götürelim desek, gene ileride bir sarsıntıda veya başka bir şekilde olacak ezilmede tehlike daha büyük. Bunun yanında bu seçenekde priz ve düğme yerlerini ayarlamak da çok zor, ustaya da çin işkencesi yapmak gibi bir şey.

Elektrikçi arkadaşın dediği, tavan betonunun demirleri işlendiğinde ben geleceğim ve tesisatı işleyeceğim. Tesisat tavan betonu içinden gidecek. Ancak bu evreden evvel duvarlar bitince anahtar ve priz yerlerini işaretlemek lazım. Birde eve giriş için bırakılan hattan, tablonun konacağı yere 2-3 metrelik bir boruyu usta taş içinden götürsün yeter dedi. Bu durumda tepede beton içine konulacak buatlardan priz ve düğmelere yapılacak inişlere ait kablolar taş üstünden gidecek. Buna çözüm yok, içimize sinecek boru bulmak dışında.

Sizin öneriniz üzerine durursak, yerden elektrik tesisatını da taşımak ve gerekli yerlerde duvar üstünden yükselmeyi de düşünmek lazım ancak bu seçenekde, tavana konacak lambalar için büyük sorun söz konusu olacak. Haricen yürüyen kablo miktarı çok artacak gibi geldi bana.


Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:32
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 11:36   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Tesisat bacası

Merhaba.

Sn. hosseda,

Eviniz hayırlı olsun. Taş evlerde sizin çektiğiniz sıkıntı, aşılması gereken ve baştan düşünülmesi gereken en büyük problemler arasında.

Dayımın kızı Deniz, Çanakkale, Küçükkuyu, Yeşilyurtta çok güzel bir taş ev inşa etmişti. Evin başlangıcından, sonuna kadar kendi tasarladı. Size de yardımcı olabileceğini zannediyorum. Evi tasarlarken en başta bir tesisat bacası bırakmış ve elektrik,kalorifer,su, ve aklıma gelmeyen diğer tesisatı bu bacanın içinden geçirmişti.

Eğer tesisat bacası olmasaydı, her taraftan kablolar sarkacak ve çok kötü görüntü kirliliğine yol açacaktı. Size direkt telefonunu vermem belki doğru olmayabilir. Ancak, İnternette "Kulindağ" diye ararsanız ilk irtibat telefonunu göreceksiniz. Nasıl yapmanız gerektiğini size anlatacağını sanıyorum.

Adı, Deniz Dursun

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 08:20   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Oğuz bey ilginize teşekkür ediyorum. Akrabanızı telefon ile de olsa meşgul etmekten çekinirim o sebepten aramadım.

Kendimce çözüm buldum bu gün elektrik teknisyeni arkadaşla konuşacağım bilmem o ne diyecek. Bulduğum yol şu :
Eve girişten elektrik tablosunun içeride konacağı yere bir kaç kablonun geçebileceği kalınlıkta, taş içinden yukarıya boru gidecek. Bu borudan ana hat tabloya taşınacak, tablodan aynı borudan aşağıya priz ve düğmeler için elektrik kabloları tekrar inecek. Aşağıya inen bu kabloların diğer ucları ise yukarıdan beton içinden tavan aydınlatması için dolaşacak. Aşağıya çekilen kablolar yere yakın mesafeden ( en çok 20 cm.) taş duvar üstünden evi dolaşacak ve evin priz ve düğmeleri de yere yakın olacak, eğil kalk yapacağız ama başka çare görünmüyor gibi.

Hoşçakalın

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 14:20   #7
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Sn. Hoşseda;

Size ancak boru için naçizane bir öneride bulunabilirim (eğer boru kullanmayı kesinleştirirseniz). Plastik sıhhi tesisat borularını tavsiye edeceğim. Ezilme ve kırılmalara daha mukavemetli ve esneme payı olduğu için taş aralarından dolaştırmakta kolay olur kanaatindeyim. Her ebatta bulmanız mümkün, hatta sondaj kuyularında kullanılan su hortumları da çok geniş bırakmanız gereken yerlerde uygun olabilir.

Tabi ustanızında görüşünü alarak son karar size ait

Şimdiden hayırlı olsun, Allah içinize sindirsin, sağlık ve mutlulukla uzun ömürler kullanmayı nasip etsin diyorum. Selamlar, saygılar.

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 18:26   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
Sayın Hosseda;
Ben de taş ev yaptırdım. Tesisat gerçekten sorun oluyor. Ustalar kendilerini zorladığı için tesisat işlemine karşı çıkıyor. Ben 1.20 m'de piriz yuvaları bıraktırdım. Oradanda duvarın en üstüne boruları çıkarttırdım. Ana dağılım duvar üzerinde olacak. Sorunu böyle çözebildim.

Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 23:33   #9
Ağaçsever
 
mustafademir24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 49
Sn Sonul, zamanında klima için de duvarlarda delikler açtırmak gerekliliği dışında ve az önce Hoşsedaya belirttiğiniz tesisat döşemesi konusundaki yaşanmışlıklarınızı üşenmeden bizlerle biraz daha paylaşırsanız size müteşekkür olacağımıza inanınız. Sevgiler

mustafademir24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 08:28   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Elektrik teknisyeni arkadaş dün, galiba buldum dediğim çözüme hiç sıcak bakmadı. Onun çizdiği yol aynı ; Tavan betonu içinden tüm dağılım yapılacak, taş duvar üzerinden borularla priz ve düğmelere inilecek.

Pes etmek yok mücadeleye devam etmekteyim.

İnşaat, ustanın bir mazereti sebebi ile bu hafta durdu, bu fırsatı değerlendirmem lazım. Usta yol almadan doğru yolu bulup,kararımı vermeliyim.

Biraz önce bir mimar tanıdığım ile görüştüm. Önerisi şu :

Prizler için gerekli tesisatı yer betonunun içinden dağıt ve prizleri sıva dibinin biraz yukarısına gelecek şekilde koy. Aydınlatma için ise, elektrikçinin yolunu uygulayın tavan betonundan dağıtımı yapın, ancak duvarlar örülmediğine göre bu imkanı kaçırma ve anahtar yerlerini elektrikçi ile tesbit et, usta o işaretlenen yerleri 5X10 kalaslar ile sabitlesin ve elektrik borularını da kabloları içinde olmak üzere usta taşın içinden yukarıya doğru yürütsün.

Galiba bu defa sorun çözülecek.

ceoahmet beğendi.

Düzenleyen hosseda : 13-04-2010 saat 12:01
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2010, 08:31   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Dün elektrik tesisatı için gerekli malzemeyi aldım bu gün fırsat olursa inşaata götüreceğim. Proje üzerinden priz ve düğme yerlerini de kendimce işaretledim, onların kontrolunu teknisyen arkadaş yaptıktan sonra ustaya vereceğim işaretli planı. Yapılacak şey şu :

Duvarlar yükselmeye başlayınca usta, işaretli yere geldiğinde 3-4 metre kadar keseceği spiral kablo kanalının içine priz için kalın olan, anahtarlar için ise daha ince olan kablodan aynı boyda kesip koyacak ve içinde kablo olan spirali taşların arasından yukarıya doğru taşıyacak. Bazı yerlerde anahtar ve priz bitişik, oralarda her iki kabloyu da spralin içine koyarak yukarıya yürütecek. Tesisat tavan betonu sırasında yukarıya döşenecek ve beton içine konacak buatlardan da yukarıya yürütülen kablolara bağlantı yapılacak. Anahtar ve prizler ise sıva üstü için imal edilen cinslerden kullanılarak halledilecek.

ceoahmet beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2010, 06:20   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Elektrik tesisatını duvar içlerinden yürüterek sorunu çözeceğiz.

ceoahmet beğendi.

Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:33
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024