agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni32Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-02-2010, 20:31   #31
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merakli Mesajı Göster
Size basit bir şömine modeli ve ölçülerini gönderiyorum. Ama randıman bana göre gayet iyi.
Sn. Merakli,

Verdiğiniz örneği beğendim. Teknik ölçülerin olması gayet güzel. Sistem dışarıdan taze havayı alıp yanıyor. Böylece içerideki havanın oksijeni size kalıyor.

1 metre genişlik ve 55 cm yüksekliğe sahip ağız açıklığı ideal. Bu iyi çalışıyor ve denenmiş olmalı ki ciddi çizim yapılmış. Ayrıca geniş bir evi ısıtacak kapasiteye sahip olmalı, baca çapı ve ağız genişliği düşünüldüğünde.

Çizimde ısı odasını göremedim ama ben bu davlumbazın dışına dekoratif bakır işleme'den çift cidar yaratma düşünüyorum. baca borusunu sıcak tutarsak çekişi iyi olur diye düşünüyorum.
Ayrıca bacayı da paslanmaz sac'tan. L sınıfı malzeme nedir anlamadım.

Bu bilgiyi bir almanca dergi vs. kaynaktan mı aldınız?

Bu şömine aklıma yattı ve geliştirilebilir.

Sizin üst kata menfezle üfleme aldım memnunum dediğinizi biraz daha açarmısınız? Siz bu verdiğiniz örneği mi yaptınız/yaptırdınız?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 09:34   #32
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Sayın Zeytinci;

Çizim almanca şömine hesplarının anlatıldığı bir kitaptan. Yapılması oldukça basit gibi gerçekten. Ama baca ve duvar arasındaki yalıtıma özen göstermek gerek. Bu şömine klasik tipte ısı odası yok. İstenirse geliştirilebilir belki.

Benim yaptırdığım şöminede hazır çelik döküm hazne kullandım. Hazneyi yaklaşık 90*140 gibi ısı odası içine oturtum, ısı odasını üst kat döeşemeye kadar yükselttim. Isı odası dumandan bağımsız, hazır haznelerde çelik boru ile dumanı bacaya veriyorsunuz. Önceki mesajlarıda anlatıldığı gibi. Ben ısı odasından 10'luk flexi çelik boru ile (borunun yalıtımını yaparak) üst kat odanın duvarına uzattım. Bu bağlantının bir kısmı duvarın dışından geçmek zorunda kaldı.

Isı odası ile ilgili önemli konu ısı odasının içerden yalıtımının yapılması. Ben bunun için aliminyum folyo kaplı 120 yoğunluklu, 5cm kalınlığında taşyünü kullandım. Folyo, ısının yansıtılması için çok önemli, taşyünü de yanmazlık açısından gerekli. Camyünü kullanmak bu açıdan yeterli olmayabilir.

Duman tahliyesi için kullanılacak çelik boru da L316 sınıfı olmalı, çünkü bu sınıf çelik korozyona (paslanmaya) daha dayanıklı, yüksek sıcaklık değişiminde daha az tepkili, genleşme oranı daha düşük. Normal paslanmaz sac aldığınızda bu zamanla ısıya da bağlı olarak koroze olabilir. Baca için içi pürüzsüz fleksi olanları varmış, ama ben tek cidarlı fleksi bulabildim onu kullandım.

Hazır haznelere bu boruların bağlanmasında sızdırmazlık için de işlem yapılması gerekiyor. Sadece boru bağlantı yerine bilezik takmak yeterli olmuyor. Isıya dayanıklı seramik yününden fitiller var. Ama ben bunları da bulamadığım için sıcağa dayanıklı silikon aldım. Üzerinde 350 dereceye kadar dayanıklı yazıyordu. Kullandım. İlk yakmada silikonun fazlası eridi ve aktı, ortalığı epey bir duman sardı. Ama daha sonra şömineyi kullandığımızda sorun olmadı.

Tavsiyem hazneli ısı odalı şömine yaptıracaklar, şöminenin yan kaplamalarını yapmadan ve ısı odasının mekanda kalan kısmını kapamadan önce mutlaka birkaç kere şömineyi yakıp denesinler. Bir de hazır haznelerin ısıtma değerleri belli, mekanın büyüklüğüne göre hazne büyüklüğü seçilebiliyor.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 11:14   #33
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Isı odası mantığını açık şöminede uygulamaya yönelik olarak bir taslak çizim kitapta verilmiş. Çizimde gösterilmemiş ama ocak ile baca bağlantısını unutmamak gerek, hava akışını sağlamak için tek bir bağlantı yerine arası boşluklu birkaç bağlantı düşünülebilir.

Eklenen Resimler
 
merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 11:23   #34
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Merakli,

Resim geleneksel tarz şömine. Alevi ve odun çıtırsını duyuyorsun. Benim de istediğim tarz bu. Mermer, cam, hazne kısacası modern tarz bana hitap etmiyor.

Isınma da ihtiyac olduğuna göre bu basit ve geleneksel tarzı çaktırmadan ısı odalı izoleli şekilde geliştirmeli.

Yanma bölümündeki dik duranlar sanıyorum odunları pozisyonllamak için kılavuz demirler.

Dışarıdan gelen hava bu demirlerin sağından ve solundan yanma bölümüne ulaşıyor.

Davlunbaz izoleli gibi görünmüyor.

Davlunbaz içinde 120 mm mesafede olan düz plaka galiba çekiş için? Bunu tam çözemedim. Sabitlenmiş (ayarlanmayan) gibi duruyor.

Almanca kitabın bu şömine ile ilgili verdiği bilgileri doğrusu merak ediyorum. Bu bilgilere nasıl ulaşılır?

Yakın mesafe makro çekim jpeg dosyası şeklinde foruma koysanız veya kopyasını fax veya posta ile istesem sizi zorlamış olur muyum?

Olmaz ise de canınız sağolsun, teşekkür ederim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 16:07   #35
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Sayın Zeytinci;

Sözünü ettiğiniz plaka deflaktör denilen, dumanı bacaya doğru yönlendiren parça. 120 mm. olarak verilen ölçü davlumbaz ile deflaktör arasında duman geçişi için kalan boşluk.

Kitap için tabi ki size bir kopya ayarlayabilirim, olmayacak birşey değil siz de. Bana mail adresinizi verirseniz kitabı tarayıp size mail olarak atarım.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 14:07   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Merhabalar,

Açık hazneli ocakda lodos havalarda dumanın tepme tehlikesi en mühim sorun. Bunu aşmak için ocak ile bağlantılı bacanın bir şekilde yere kadar indirilmesi gerekmekte imiş ( köşeye konacak ocakda, yer bolluğu sebebi ile bu sorunu ikinci bir boru ile çözmek kolay oluyormuş). Kapalı şöminelerde bu sorun yok.

Açık haznede, haznenin üzerine küp şeklinde galvaniz saçtan bir oda yapılmış ( saç cidardan kastedilen bu düzenekmiş). Bu metal ve küçücük ısı odasının ortasından haznenin tepesine bağlanan esas soba borusu geçip bacaya gidiyor. Bu borunun iki tarafından ise metal ısı odasından çıkan ve ısıtılacak yere menfez ile irtibatlandırılan aliminyum borular yükselmekte. Ocak yandığında saç haznenin üst tarafı ile, haznenin esas borusundan yansıyan ısı, metalden yaratılan odanın içindeki havayı ısıtmakta ve ısınan hava ısıtılacak bölüme kendiliğinden yürümekte. Eğer saç hazneyi kalın saçtan imal ettireyim, ısı odasının saçı da kalınca bir şey olsun diyerek, montajı da sistemi imal edene yaptırmaya kalkarsanız sistem ucuz olmaktan çıkmakta ve kapalı hazneli ısı odalı bir şömine rakamına yaklaşmakta. Hatta tepme tehlikesini bertaraf edeceğim diyerek yapacağınız ek baca ile başabaş hale gelmekte.

Ama şahsım için yazarsam ; açık ocak keyfi, biraz derme çatma görünen bu sistemi genede sempatik kılmakta.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 20:32   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Şömine yapacaklara bir tavsiye daha. Yanma sırasında açığa çıkacak enerjiden maksimum yararlanmak için bacayı iyi planlayınız. Isı odasının zemin kat tavanına kadar olması uygundur. Buradan 25 santim çapında çelik baca borusunun etrafında fazla boşluk bırakmadan geçecek kadar delik bırakmalı, üst katta uygun çapta baca tuğlası ile hiç kıvrımsız çatı üstüne çıkmalı. Baca tuğlasının çapı mümkünse çelik baca borusunun sıfır boşlukla içine girebileceği çapta olmalı (önceden deneyin). Baca tuğlaları örülürken iç tarafta harç çıkıntısı olmamasına özel dikkat etmeli, aksi halde çelik borunun rahat geçmesini engeller. Bu kontrolü ustaya bırakmayıp kendiniz başında durup kontrol ederseniz faydasını görürsünüz. Bacanın üst katta nereden geçtiği de çok önemli. Bacanın ısısından yararlanmak istiyorsanız, üst kattaki odalara ısı yayabilecek bir yerden geçmesini planlayabilirsiniz. İlle de bir duvara bitişik olması gerekmiyor. Hatta hiç bir duvara temas etmeden çıkmasını sağlayabiliyorsanız ideal olur.

Devamında, bu şekilde yaptığınız bacayı sıvadıktan sonra aliminyum plaka ile kaplatın. Plaka en az 2 mm kalınlığında olsun. Kaplama sırasında aliminyum plaka ile sıva arasında boşluk kalmasın, tam otursun. Böylece, şömine yanarken üst katınızı gayet güzel ısıtacak bir kalorifere de sahip olmuş olursunuz.

Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın MeyveliTepe,
"Bacayı sıvadıktan sonra, aliminyum plaka ile kaplatın" diyorsunuz. Tuğladan veya Gazbetondan örülen bacanın dışınımı kaplatmamızı öneriyorsunuz, yoksa tuğla veya gazbeton bacanın içinden geçecek, çelik veya spiral boruyumu kaplatmamızı öneriyorsunuz?

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 20:37   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın MeyveliTepe,

Dubleks bir binada, salondaki şöminenin Isı odasından, zemin katta, binanın diğer ucundaki mutfağa ve 1. kattaki odalara sıcak hava nakletmeyi düşünüyorum. İşi bilmemekle beraber, kafamdaki düşünce, yarım parmak veya 3 çeyreklik Galvaniz borularla havayı nakletmeyi düşünüyorum. Böyle yaparsam ısı odasının işlevini neden yitireceğini açıklayabilirmisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 21:19   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu konu çok önemli. Gerçekten de yerden ısıtma kalorifer sisteminde potansiyel olarak en az %50 enerji tasarrufu olur. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı gibi, başka hiç bir ısıtma sisteminin vermeyeceği konfor elde edilir.

Ancak şartları var. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde hem sağlık problemlerine yol açar hem de beklendiği kadar enerji tasarrufu elde edilmez.

Yerden ısıtma, prensip olarak önce binayı ısıtır. Bu yüzden yavaş ısınır ve yavaş soğur. Bina, beton ve taş aksamdan ısı kaybediyor ise binayı ısıtabilmek mümkün olmaz. Bina ısınmadığı için de bina içindeki hava da ısınmaz. Bu durumda ev sahibi, yerden ısıtma borularına 40 derece yerine 80-90 derece su göndermeye başlar. Bunun sonucunda da başta astım olmak üzere pek çok rahatsızlık tetiklenir. Daha da fazla enerji harcanması da doğal bir sonuç olur.

O halde, daha ev proje halindeyken binanın nasıl ısıtılacağı en detayıyla planlanmalı, projenin tamamı buna göre şekillenmelidir. Bir binanın (katı madde olarak) ısı kaybetme şekli, sıcak katı maddenin soğuk katı maddeye temasıyla olur. Şayet bu maddelerden birinin ısı geçirgenlik direnci yüksek değil ise, kurulan bu köprüden ısı, bir borudan suyun akması gibi akar gider. Bunu şöyle somutlaştırabiliriz. Binanın (dikkat edin binanın diyorum, bina içindeki havanın değil), en çok ısı kaybetme şekli temel ve diğer toprağa değen yüzeylerden olur. İkinci olarak duvarların dış yüzeylerinden ve çatıdan olur.

Bu sebeple, binanın temel dahil toprağa değen yüzeyleri, yeterli kalınlıkta, dayanıklı ve yüksek basma dayanımlı, yüksek ısı geçirgenlik direncine (ya da düşük ısı iletim katsayısına) sahip bir malzeme ile iğne ucu kadar bile bir boşluk bırakmadan izole edilmelidir. İkinci olarak çatı ve duvarlar dış yüzeylerinden izole edilmelidir.

Bizim Meyvelitepe'deki evimiz bu tarz bir ev. Binayı ısıtıyoruz ama, binanın yapısını, yüklendiği ısı enerjisini hiç bir şekilde bırakmayacak şekilde planladım. Bu sebeple ısıtmanın sürekliliği de gerekmiyor (biraz tembel işi). Üzerinden iki yıl zaman geçtiği için artık çok rahat konuşabileceğim ölçümlerim ve rakamlarım da var. Söz gelimi, bu aralar dışarıda ısı 0-3 dereceyken evin 20-22 dereceye ısınması yerden ısıtma sistemiyle, sisteme 40-45 derece su göndererek 8-10 saat sürüyor. O noktadan itibaren sistem tamamen kapatılsa bile ev içindeki ısının 2 derece kaybetmesi 24 saat sürüyor. Bu yüzden, ev içindeki bir termostatın kontrol ettiği sistem, bu havalarda bile günde sadece iki kez, birer saat boyunca devreye girip yerden ısıtma borularında su dolaştırma ihtiyacı duyuyor. Isıtma sistemine giden sıcak suyun sağlanması ise ayrı bir olay. O da koşullara göre ayrıca planlanmalı.

Taş evler, inşaat ve malzeme tarzı olarak bu gibi bir izolasyon yapmaya müsait değildir. Bu yüzen ısıtma sistemi binayı ısıtmayı değil, içindeki havayı ısıtmaya ve ısınmış havanın mümkün mertebe muhafazasına odaklanmalıdır. Hava, binaya göre çok düşük yoğunluktadır. Hızlı ısıtılabilir ama ısıtmanın sürekliliğini gerektirir. Isıtılmış havanın muhafazasındaki prensipler de binaya göre farklılaşır. Bu durumda çatı birinci derecede önem kazanır. Odalarda zemin ve tavan kaplamalarına ve pencerelere dikkat etmelidir. Ev içindeki ısıtma merkezi ile evin içindeki doğal hava sirkülasyonunu özel olarak gözden geçirmek gerekir. Özellikle kuzine, soba gibi tek bir merkez söz konusu ise buna özel zaman harcamakta fayda var.

Hem döşemelerin (ki döşeme altında mutlaka iyi bir izolasyon malzemesi (xps, poliüretan, mantar vb.kullanılmalı) hem de tavan kaplamasının ahşap olması, pencere camlarının ultra-s standardında olması çok avantaj sağlar. Taş evde, şayet iç duvarlara sıva yapacaksanız mutlaka sıva altına da izolasyon yapın (yoğuşma problemlerini çözerek tabii).

Bu konuda yazılabilir daha pek çok şey var. Fakat yeni bir ev yaparken üzerinde en çok çalışılması gereken konulardan biridir. Hata yapıldığında düzeltilmesi ya çok zor ya da imkansızdır. Burada amaç, en az enerjiyle, en az iş gücüyle (sobaya odun atmak gibi), en konforlu ısıtmayı, evinizin mimari şartları ve inşaat tekniğinde, en ucuza nasıl yaparsınız? Kolay olmayan bir problem. Tek çözüm yoktur ve iyinin daima daha iyisi vardır
Sayın MeyveliTepe,
Seferihisar da bir arkadaşımla birlikte, oturmamız için, ikiz dubleks inşaatına başlamak üzereyiz.
Isıtma sistemi olarak, şömine, güneş enerjisi ve katı yakıtlı kat kaloriferini birlikte düşünüyoruz. Ancak bu işi bilmiyoruz. Etrafımızda sorduğumuz kişilerde, birbirine zıt fikirler ileri sürüyorlar. (Güneş enerjisi ile ısıtma olmaz. Güneş enerjisi ile katı yakıtlı kalorifer sistemi birlikte olmaz v.s. gibi) Bizde kararsız kalıyoruz.
1. Güneş enerjisinin suyunu bir dinamo ile kalorifer sisteminde dolaştırmayı düşünüyoruz. Güneş enerjisinin suyu soğuduğu zaman, katı yakıtlı kat kaloriferi, otomatik olarak yanmaya başlayabilirmi? ( Termostatlı vana, zaman ayarlayıcı saat, sıcaklık kontrollu saat v.s.gibi)
2. Binanın izalasyonu ile ilgili olarak, zemine 2 Cm. veya 3 Cm. kalınlığında strafor döşemeyi, bunun üzerine, yerden sulu sistem ısıtma borularını döşettikten sonra, bunun üzerine 5 Cm. şap atıp, şapın üzerine seramik döşemeyi düşünüyoruz. Duvarların izalasyonu ile ilgili olarak da dış duvarların, iç yüzeyini sıvadıktan sonra, iç yüzeyleri, 2 Cm. veya 3 Cm.lik straforla kapladıktan sonra, straforların üzerine alçı çekip, bu izalasyonun yeterli olacağını düşünüyoruz. Dıştan mantolamayı pahalı olduğu için düşünemiyoruz. Bu düşüncelerimiz doğrumudur?
3. Sizin binanızın tamamen soğuduğunda, yerden ısıtma ile 8 ile 10 saatte ısındığını bildirmişsiniz. Bu süre çok uzun. Bu arada ne ile ısınıyorsunuz? Ya da biz ne ile ısınacağız diye düşünüyoruz.
Verginiz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 22:19   #40
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Henüz inşaata başlamadınız ise tavsiyem, radya temel altından başlamak üzere dış duvarların dışı ve çatıda çok iyi izolasyon yapmanızdır. Öyle ki toprağa değen yüzeylerin tümünde dahi hiç boşluk bırakamadan bu izolasyonun yapılması ısınma enerjisinin yarıdan fazlasını işin başında kazanmanızı sağlar. Temel altı izolasyon bilinen bir şey olmamakla birlikte uygun hesaplarla mükemmel bir şekilde yapılabilir. Bunun çok yüksek basma dayanımlı 5cm'lik malzeme kullanmalısınız.

İzolasyonu baştan planladığınız takdirde çok ucuzdur. Sonradan yapılması hem verimsiz hem de pahalı olur.

Güneş enerjisi ile ev ısıtması kısmen olabilir tabii. Ev ısıtmasına kışın ihtiyacınız var. Buradaki problem, kışın yeterli sürede ve verimli ışıma bulup bulamayacağınız ile ilgilidir. Fakat, güneş enerjisini hiç şüphesiz yılın 8 ayında sıcak su ihtiyacınızın tümünü karşılamakta kullanabilirsiniz ve bu ciddi bir bedeldir. Bunun dışında tabii ki güneş enerjisi ve başka bir ısı kaynağını birlikte kullanabilirsiniz. Katı yakıt bu gibi otomasyonlarda biraz daha güçtür çünkü istediğiniz zaman ısısını arttırma, istediğiniz zaman kısma gibi bir özelliği yoktur. Fakat, sıvı yakıt, lpg, doğal gaz vb. gibi brülör, kombi sistemli ısı üretimlerinde istediğiniz otomasyonu sağlamakta bir problem olmaz.

Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.

İmkanlara göre çeşitli projeler üretmek mümkün. Fakat, ne yaparsanız yapın, baştan çok iyi ısı izolasyonunu ihmal etmeyin derim. Özellikle de temel altı izolasyon çok ciddi fark yaratıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 22:24   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ustunizci Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe,

Dubleks bir binada, salondaki şöminenin Isı odasından, zemin katta, binanın diğer ucundaki mutfağa ve 1. kattaki odalara sıcak hava nakletmeyi düşünüyorum. İşi bilmemekle beraber, kafamdaki düşünce, yarım parmak veya 3 çeyreklik Galvaniz borularla havayı nakletmeyi düşünüyorum. Böyle yaparsam ısı odasının işlevini neden yitireceğini açıklayabilirmisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ
Isı odasından başka yerlere yapılacak boru bağlantısında, ısı odasında biriken sıcak hava öncelikle bu borulardan gider, ısı odasının menfezinden çıkan sıcak havanın debisi önemli ölçüde düşer, buna mukabil şöminenin alt bölümünden ısı odasına çekilen hava miktarı aynı şekilde devam eder. Bu da oda içindeki basıncın dengelenmesi için ev içinde kontrolsüz bir sirkülasyona sebep olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 23:59   #42
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.
Sayın Teyveli Tepe,
verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.
evinizdeki, yer kaynaklı ısı pompası veya ısı pompası dediğiniz şey nedir?
Birde yerden sulu sistem ısıtmada, alman malı rehau markasının, iyi olduğu söyleniyor. Bu bilgi doğrumudur?
Saygılarımla,
Üstün İZCİ

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 13:56   #43
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Ev ve şömine yapımında şunlar dikkate alınmalı:

Şömine:
-Şömine'nin yanma havası bina dışından alınırsa bina içindeki oksijeni tüketmemiş oluruz.
-Şömine ısı odasından kanallarla (spiral aluminyum borular olabilir. Çap 120mm.) istenilen odaya ısı tranferi yapılır. Bu kanallar kartonpiye alçı ile kamufle edilir. Uzun mesafeler de fan kullanımı mümkün.

Yalıtım:
Isı sıcaktan kaynak'dan soğuk kaynağa akar. Kaybolan ısı miktarı sıcaklık farkı ne kadar büyükse ve yalıtım ne kadar kötü ise o oranda fazla olur.

Kış mevsiminde ısı kaybı bina içinden, sıcaklığı daha düşük olan ortama ( hava, yer) olur.

Nereye (dış havaya mı yoksa zemine mi?) daha fazla ısı kaybı olur sorusunun cevabı ise;
1- evin içi ile ısının gideceği yer/hava arasındaki yalıtımın kötü oluşuna,
2- evin iç sıcaklığı ile ısının gideceği ortamın sıcaklık derecesi farkının büyüklüğüne (fark çok ise kayıp çok ve fark az ise kayıp o oranda az),
bağlıdır.

Örneğin;
Duvarlar, çatı ve temel izolasyonlarını teorik olarak eşit olacak şekilde yaptık diyelim.
Bu durumda temelin temas ettiği zemin veya dış hava hangisi daha soğukluk derecesine sahip ise, oraya daha çok ısı kaybederiz.

atax beğendi.

Düzenleyen Zeytinci : 11-03-2010 saat 13:59 Neden: imla düzeltildi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2010, 13:36   #44
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
merhaba,

Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.

Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 17:46   #45
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alevi görünen döküm sobalar da var. Boru kısmı kamufle edilirse alternatif olabilir.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 13:48   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Isınma konusunda ne yapacağıma karar verme noktası yaklaştıkça sıkıntım artmakta.

Salon tavanında beton sırasında iki delik bırakıldı. Bir tanesi ön tarafta 25x25 ebatlarında şömine için, diğeri arkada açık mutfak olarak düşünülen kısmın üzerinde 13x13 lük bir delik.

Kapalı hazne şöminede karar kesinleşse sorun kalmayacak, büyük deliğin olduğu köşe yere şömine tertibatı yerleşecek, arka delikde mutfak için örülecek bacaya ait kalacak.

Kapalı şömine olacaksa neden kuzine veya güzel bir soba olmuyor diye düşününce aklım karmakarışık oluveriyor. Aşağıya fotoğraflarını ekleyeceğim kuzine ve sobaların dışında, kıyıda bir sobacıda gördüğüm 2 ayrı soba var ki anlatılamaz güzellikleri. Bu iki boy soba tamamı ile döküm ve sanırım 200 kg dan ağırlar. Çok büyük salonlarda( lokanta, kahve gibi yerlerde) kullanılmak üzere imal edilmişler. Fiatlarıda çok pahalı ama onları öyle seyretmek bile keyf veriyor. Onu şömine olacak yere koyabilirsem ev halkını ikna edip, şöminenin yarı fiatına ısınma sorununu çözebileceğim.

Resimlerdeki saç olan 2 kuzinenin yana doğru uzun olanına Samsun tipi, iki katlı olanına ise Rize tipi kuzine demekte imalatçısı. Fiatlarıda makul, diğer resimlerdeki döküm kuzine ve sobaların 1/4 fiatındalar.

Eklenen Resimler
     
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 14:04   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Kapalı hazne şöminelerde oksijen kontrolunun elimizde olduğu, açık haznede ise bunun mümkün olamayacağı ve boşa çok odun yanacağı savı için denecek bir şey yok. Ancak bir sobanın veya kuzineninde bu konuda kapalı hazne şömineden farkı olmadığı tartışmasız. O zaman iki gurup arasındaki fark ısı odası meselesi.

Bir satıcı yeni nesil döküm sobalarda bu farkın da ortadan kalktığını, ısı odasından alınan yararlanmanın bu sobaların içine konan bir alev siperi sonrası, sobanın kendisinin ısı odası görevini görür hale geldiğini, yani kısacası ısı odası meselesinin mühümsenmemesi gerektiğini söyledi. Hatta daha ileri gitti, sondan ikinci fotoğraftaki bir soba ile kapalı hazne bir şömine arasında ısı verimliliği yönünden fark sıfıra yakındır inanın dedi.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 14:10   #48
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Doğrudur. Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şey olacaksa, ki bu durumda sürekli odun vb. yakıt ile beslemeniz gerekir, fonksiyonel bir döküm kuzine şömineden daha verimli olacaktır. Odanın içindeki havanın tamamı ısı odası görevi görür. İyi bir yere yerleştirdiğiniz takdirde sıcak-soğuk hava sirkülasyonunu iyi yaptırabilir, borunun yayacağı ısıdan da yararlanırsınız. Kuzine aynı zamanda fırını, üzerinin kullanılması vb. özellikleriyle de fazladan katma değer sağlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 15:57   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şeymi olmalıyı sorgulamaya başladım.

Aylar önce daha duvarlar başlamadan, su basman sırasında yerden ısınma ile alakalı araştırma yapmış, ancak daha sonra ona vaktin çok olduğunu anlayınca konuyu kenara kaldırmışdım. O günden bu güne evin kabasının bitmesinin dışında yapılan şey, taban grobetonu atılmadan evvel tesisatın ( kalorifer boruları dahil) döşenmesi ve sonrada üzerine taban betonunun atılması oldu. Yerden ısınmadan vazgeçtim ama elektrikli kalorifer sistemini araştırmam gerekiyor. Nasılsa banyo ve mutfak için sıcak su gereksinimi olacak ve buna en azından bir şohben alınacak, bu konudaki bütçeyi daha arttırıp, bir kaç panel radyatör ve elektrikli bir kombi ile hem ısınmayı hemde sıcak su ihtiyacımızı karşılamak da akıllıca olacak diye düşünmekteyim. Evin tesisatının yapımında ileride güneş enerjisi kurduracak olursam eve girişler için gerekli uçlar yapıldı ve taş duvarın dışında kör tapa ile beklemede. Evin konumu bu enerji kaynağı için anlatılamayacak ölçüde uygun. Bir gün olur belkide o seçenekden de yararlanma imkanım olabilir.

Bu durumda şömine yapılırsa sadece çok soğuklarda destek için ve de tabii keyfen yakılacaktır.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 16:13   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 125
Resimlerini vermiş olduğunuz şömineleri bir Sodex fuarında görmüştüm.Ama fiyatları çok pahalı gelmişti bana. Döküm olduğundan dolayı pahalı olduğunu firma yetkilisinden öğrenmiştim. Ama bu kadar uğraş verilen güzel bir projeyi taçlandıracak bir uğraş olur bence...

qokhanyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 17:24   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın meyvelitepe,

Beni uyardınız, herşey değişiverdi.
Elektrik tesisatı trifaze. Kombiye uygun yani. Konuştuğum bir uygulamacı 10 kw size rahatlıkla yetecektir dedi. Karta uzun taksitli ödemeler de söz konusu bu alanda görüldüğü üzere.

Bu durumda ısınmayı elektrikle halledeceğiz, sömine yedek kuvvet olarak vazife görecek. Yaptırılacak kalın saçtan bir dablumbaz ve çelik boru ile ocağı halletmek, ısı odasını unutarak ustaya da taş kaplamayı yaptırmak en ucuz ve doğru çözüm haline gelmekte.

Çok teşekkürler.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 18:25   #52
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Hosseda, izin verirseniz bir konuda daha uyarayım. Elektrik ısıtmada kullanılabilir tabii, ancak ısıtmanın şekli çok önemli. Resistans ile ısıtma enerjinin en verimsiz kullanımıdır. Bunu dikkate almalısınız. Yani bir birim enerji harcayıp 0,85 birim enerji elde edersiniz. Verimliliği yükseltmek için başka seçenekler de var tabii. Yatırım, evin durumu, arzu ettiğiniz konfora göre yapılabilir pek çok şey var. Söz gelimi, panel radyatör yerine döşemede karbon film olabilir. Sanırım normal resistanstan daha verimli. Bütçenize göre havadan havaya ısı pompası (Daiken vb. gibi iyi cins klimalar 3.2 civarında verim sağlar), ya da havadan suya ısı ısı pompası (3.8 civarında verime ulaşılabilir) gibi seçenekler var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 21:56   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Konuyu ( havadan suya ısı pompasını) netten araştırdım kısa zamanda. Ancak ilk tesis masrafları çok yüksek. Sanırım benim için uygun yol elektrikli kombi ( galiba sizin rezistanslı ısıtma dediğiniz guruba girmekte) ile başlamak, ilk fırsatta sisteme güneş enerjisi ile ısınmayı ilave etmek. Güneş enerjisi desteği ile sarf edeceğim elektriğin bedelleri cep yakan tutarlar olmaktan çıkar umudundayım.

Klima ile ısımakta başka bir seçenek belkide, ancak sıcak hava üfleyen cihazları mecbur kalmadıkça kullanmamaktayım.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 22:47   #54
Ağaç Dostu
 
fsuzen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 413
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
merhaba,

Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.

Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?
Sayın MSaygın

Çelik saçtan yapılan hazneleri tavsiye etmem.Saç malzeme ısındıkca dalgalanma şeklinde deforme olurlar(Ayrıca kaynak yerlerinden çatlarlar).Bu deformasyon sonucu örülen tuğlalar dökülür.Bu işin esası döküm haznelerdir.İthal olmayan hazneler çok maliyetli değil.Ancak cam ve fitili konusunda dikkatli olmak gerekiyor.Normalde ön cam "bakırlı cam"denilen Fransadan ithal pahalı camdır.700 C sıcaklıkta üzerine su dökülse çatlamaz.(yeşilimsi bej rengindedir.) Ucuz versiyonu ise terperlenmiş camdır. Sıcaklık 150 C'yi aştığımda patlayarak tahrip olur.Fitillerin ise ucuzu kanserojen maddeler içermekte.

Saygılarımla


Düzenleyen fsuzen : 04-10-2010 saat 23:06 Neden: .
fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 23:05   #55
Ağaç Dostu
 
fsuzen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 413
Sayın hosseda

Bende döküm hazneli şömine,döküm kuzine ve kovalı kuzine var.Uzun süredir kullanıyor ve haftasonları gittiğimiz evin bulunduğu bölgede -17 C sıcaklığı gördük.

Döküm hazneli şömine kapalı konumunda 2-3 parça meşe odunu ile sabaha kadar yanıyor.Odun yakıtlılar içerisinde en tasarruflusu ama açık şömine gibi keyfli olmuyor.

Döküm kuzine şık ama sürekli odun beslemesi insanı bıktırıyor.

Isınmak için en ideali kovalı kuzine.( katı yakıtlı sistemlerde)

Ben soğuk havalarda şömine+kovalı kuzine yakıyorum.100 m2 ev -2C'den 18C'ye 3-4 saatte ısınıyor.Daha soğuk havalarda şöminede kömür yakıyorum.

Saygılarımla


Düzenleyen fsuzen : 04-10-2010 saat 23:07 Neden: .
fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 10:14   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın fsuzen teşekkür ederim,
Yaşanmış ve yaşanmakta olanları öğrenmek karar vermede çok mühim yardımcı.

Sabah işe gelirken evimize yakın daikin klimaları ve diğer bazı sistemleri satan, kuran bir firmaya uğradım. Havadan suya hava pompası ve elektrikli kombiyi konuştum. İlk kuruluş maliyetine katlanabilsem hava pompası çok hesaplı bir ısınma şekli. Elektrikli kombi ile ise günlük ısınma giderinin 25,- TL. den aşağı olmayacağını anlaşılmakta ki soğuk dönemde bu miktar dahada yukarılara gidecektir. Emekli olupta sabit bir gelir ile yaşamaya çalışılacak dönemlerde katlanması zor rakamlar. Maddi yükü sebebi ile kullanılmayacak yatırımı yapmak akıl karı değil.

Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 10:25   #57
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Isımas Korhan beyle bir konuşun. Ucuza mal edilen bir havadan suya ısı pompasından söz ediyordu.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 17:44   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Teşekkür ederim tekrar sayın MeyveliTepe. Keseme uygun çözüm olmayacak inancındayım, fuzulen vakitlerini almak istemem ( netten dün akşam fiat araştırmıştım, en mütevazisi 5.000-6.000 euro mertebelerinde) .

Yeni bir öneri aldım ısınma hususunda. Aklı verende inşaatçı. Kat kaloriferi ile ısınırken yıllarca mazota verdiğim paraya yanıyorum dedi. Elektrikli panel radyatör kullanmış geçen yıl. Senin ölçülerindeki eve 2 tane radyatör kafi gelecektir, sıcak su içinde kaliteli bir şok ısıtıcı taktır banyona, sakın başka şeylerle uğraşma dedi. Hele salonda şöminede olursa ilave, kesin sorun yaşamazmışım ısınma konusunda, üstelik son derecede hesaplı bir çözümmüş.

Bilemiyorum ama henüz vaktim var, düşünmeye ve araştırmaya devam edeceğim.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 19:05   #59
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn Hoşseda,

Kovalı tip kuzine sobayı tavsiye ederim. Hem kömür hem de odun yakabilirsiniz. Borulamayı da uzun tutarsanız kuzine sobanın geniş üst yüzeyi ile evinizi ısıtır hem de fırınından ve üstünden pişirme de ve su ısıtmada istifade edersiniz.

Ayrıca split sistem (ısı pompası) klima da alın yerli ve ucuzundan. Çok soğuk olmayan (10C altı) havalarda klima işe yarıyor ve ekonomik. Elektriğe 1 ödersin 3 mislini alırsın. Fakat çok soğuk havalarda verimi düşer. Böyle havalarda kuzine sobayı devreye sokarsınız.

Yukarıdaki iki çözümde de alevi göremezsin çünkü amacınız ısınmadır

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 19:19   #60
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Uzun zamandır şehir dışında yaşıyorum. Ana ısınma aracı olarak içi döküm dışı saç olan kuzineyi ve meşe odununu kullanıyorum. Kuzine kış dönemi boyunca sürekli yanar, bu dönemde sadece 1 veya 2 defa söndürürüm. Tamamı döküm kuzinelerde (ya hazneleri ya da odun koyulan ağzın kapakları ufak oluyor) meşe kütüğü kullanamıyorum. Benim kullandığım kuzine türünde büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 meşe kütüğü atınca bütün geceyi çok rahat geçirip; sabah korun üzerine tekrar odun atarak ısınmayı çok rahat sağlayabiliyorum. Fırınında pişen ekmeği, üzerinde pişen yemeği tatmak gerek. Bir kere tadınca ocakta pişirdiğiniz kuru fasulye, nohut yavan geliyor.

Açık şömineleri ilk heves kullanıyorsunuz, sonra temizliği, rüzgar estikçe kurumu, vs.. zor geliyor. Ancak bir misafir geldiğinde yakıyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
...
Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.
Orman köylüsünün bir kış yaktığı yaktığı odun ile normal ısı yalıtımlı bir ev herhalde 3 yıl rahatça ısıtılabilir. Şehirli birisi için (köyün yerlisi değilseniz) odun için ormana çıkmak akıl karı değil; yapamazsınız. Zaten odun izinleride verilmemeye başlandı.

Orman köyünde ikamet ediyorsanız Orman idaresinden makul fiyata odun alabiliyorsunuz. Buralarda geçen sene meşenin steri 60 TL idi. (Kuru ster yaklaşık 0.4 ton galiba)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024