agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2010, 08:48   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 5
Ben foseptik çukurunu evimin yapılmaya başladığı zamanda yapmıştım. Çok ekonomik oluyor. Çukuru eşmesini kendim yaptım. Ona para vermedim. Evimin tuğla örgüsü yapılırken çukurun tuğlalarını da ördüler. Bir şey almadılar. evin kalıbı yapılırken ben de ona kalıp yapmaya başladım ama biz boşluğumuz olursa yaparız dediler. Yapmayavaklarını sandım ama beton kamyonları gelene kadar 3 saat boşta kalınca kalıbını ve demirini hallettiler.
Beton dökülürken mutlaka yarım metreküpten fazla beton artıyor ya da fazla gönderiyorlar. Bu şekilde fazla betonu da değerlendirmiş olduk.
Yeni ev yaptıracak olan varsa bir de kanalizasyon sistemi yoksa foseptik çukurunu evle beraber yapın. Çok ucuza gelir. Mesela İş makinasına temel yaptırırken çukuru da açar. İçinden su çıkarsa inşaatın su ihtiyacı da karşılanır. İnşaatla beraber biterse ucuza biter.

blnturkek beğendi.
bulut7655 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2010, 02:21   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
'' Buralardan çekip gitmek '' başlığında görmüştüm sanırım. Foseptik yapıldığı zaman içine patlıcan veya hayvan ciğeri atılırsa, hızlıca kurtlanma oluşumu başlar ve bu kurtlar da doğal arıtmacılar şeklinde çalışırlarmış. Foseptiğin dolma süresini de uzatmış oluruz böylece. foseptik kullanacak kişilerin( muhtemelen çiftlik, bahçe vs. bir yer olacaktır) zehirli sentetik kimyasallar, deterjanlar vs. kullanmamaları en iyisi olacaktır. Kişisel temizliğimizde doğal zeytinyağlı-defneli vb. sabunları, ev temizliğinde de arap sabunu, soda, karbonat, kül suyu gibi maddeleri kullanırsak hem kanserojen kimyasallardan kurtulmuş, hem de toprağı, suyu kirletmemiş oluruz.

hepgül ve korucak beğendi.
Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2010, 09:47   #33
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
wc yi sisteme dahil etmeden banyo lavabo ve mutfak lavabolarından toplanan atık sular ile köy hizmetlerin önerdiği sucul bitkiler için havuz yapılsa genede foseptiği ihtiyac varmı dır acaba ? ve ne kadar zaman da bu sular bitkiler tarafından temizleniyor . yani aklımca bahçemde atık sular ile nilüfer papürus gibi bitkiler yetiştirip hemde onların atık suları temizlemesi başka çiçeklerede temiz su sağlaması mümkünmü ?

blnturkek beğendi.
şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 00:44   #34
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sayın Çekirdek

Sorunuzu burada bulamadım. Herhalde Sn Malina kopyalamayı unuttu. O yüzden sorunuzu ve yanıtını aşağıya kopyalıyorum:

Alıntı:
Sayın Doğasever,
geçen sonbaharda Ankara bayinizden foseptikte kullanmak üzere EM (ardıl ekini anımsamıyorum) almıştım. Metreküp hesabını yanlış yaptığım için çok çok fazla ısmarlamışım -miktarını söylemeyi utanıyorum- Havalar çok soğuyunca kullanmayı bu mevsimlere bıraktım, önümüzdeki günlerde tekrar kullanıma başlayacağım. Sormak istediğim bir kaç nokta var;
-Bir metreküpe ne ölçüde-ne sıklıkta atmalıyım ( satın aldığım zamanki notlarımı kaybettim)
-Altı dönümlük arazimin yarısı beyaz, pekmez toprağı cinsinden, elimdeki bu EM'leri bir şekilde, belki de ek katkılarla, bu toprağı iyileştirmek için kullanabilir miyim?
-
Başlangıçta metreküp başına 2 litre, 15 gün sonra 1 litre ve ondan sonraki her ay 1 litre EMA ilave ediniz.

A litre EMA'yı ilave etmeden önce yine 5XA litre ılık su ilave ediniz. Ondan sonra karışımı ilave ediniz. ılık su ile birlikte ilave edince daha iyi sonuç alacaksınız.

EM'yi toprak iyileştirmede tabii ki kullanabilirsiniz. Buğday kepeği kullanarak Bukaşi yaparsanız ve metrekareye 50-200 g Bukaşiyi üst toprağa karıştırırsanız daha etkili olur. Özellikle organik maddesi düşük topraklarda.

Kolay gelsin.

blnturkek ve Muda beğendi.

Düzenleyen Dogasever : 22-04-2011 saat 00:47 Neden: düzeltme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 10:49   #35
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Yanıt için teşekkürler.

Elimdeki malzeme EM1 imiş.
Foseptiğim de 18mküp.
-Söylediğiniz şekilde uygulama yapacağım. İlk uygulamadan ne süre sonra toprağa salmalıyım? (hava ısısının uygun; 17-20 derecelerde)
-Bu atık su ile beyaz toprağımı sulasam düzenli olarak, bukaşiye yine ihtiyaç olacak mıdır?
-Bir yanlışlığımdan dolayı, bu sulamayı yaptığımda koku ve sineklenmeden korkuyorum, çünkü burası bir otel ve lokanta bahçesi
-EM1'i aktif hale getirmek için sadece kepek yetecek midir, pekmez türü katkı da koymalı mıyım?

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 11:13   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
-Bir yanlışlığımdan dolayı, bu sulamayı yaptığımda koku ve sineklenmeden korkuyorum, çünkü burası bir otel ve lokanta bahçesi

Aynı zamanda bu çukura kasaptan temin edeceğiniz Sağlıklı bir hayvana aid 1-2 adet Akçiğer atarsanız koku olmayacaktır.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 12:21   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Foseptik çukuru yapmak isteyen arkadaşlara bir tavsiyem olsun. Yeni bir ürün çıkmış foseptik çukuru yapmanıza veya eşmenize gerek kalmıyor. Foseptik çukuru ile aşağı yukarı aynı maliyete takılan bu sistem ile birlikte atık su arıtılıyormuş ve bahçe sulanmasında kullanılıyormuş.

Ben bir evde uygulamasını gördüm sistem harika çalışıyor, hele bahçeniz filan da varsa muazzam bir su tasarrufu sağlamış oluyor. Bildiğim kadarıyla müstakil evlere takılabilen tek arıtım sistemi bu türkiyede. Sonunda birileri çevreyi de düşünmeye başladı..

greenagetech adında bir şirket geliştirmiş ama sanırım piyasaya tam çıkmak için patentin çıkmasını bekliyorlar. Şu an sadece sipariş usulu yapıyorlar evlere diye biliyorum, internet sitelerinden ulaşmak mümkün.

Kolay Çözümler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 00:52   #38
Yeni Üye
 
sibelf's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2012
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 9
Benim de bahçemde fosseptik kuyusu var,evim yapılırken kepçe ile kazıldı,fazla derin değil çünkü etrafta iki komşum var evleri yapılırken sondaj yaptırmışlar su bulamamışlar o yüzden usta 1.5 mt derinlik yeter dedi yerini sen belirle dedi bende bahçe planıma göre iki ağacın arasına yaptırdım eni de 1.5 mt zemine beton atılmadı yalnız çökmesin diye yan duvarlarına tuğla örüldü iki sene sorunsuz kullandım iki sene sonunda doldu belediyeye haber verdim çektirdim.O gün kapağı iyi kapatılmamış,ertesi günü biz kapatalım dedik bir de ne göreyim içi ağzına kadar su dolmuş kuyu 5 ton su alıyor tekrar çektirdim ertesi gün gene su doldu damara denk gelmiş vakum etkisi ile yüzeye çıkmış evimin içine kadar su bastı,komşular 60 mt kadar inmişler ben 1,5 mt su bulmuş oldum şimdi bahçe sulanıyor başka kuyu açtık yeri diğerinden uzak o 2 seneyi beklemedi hemen doldu artık bahçe toprağım hep ıslak pek sulamak istemiyor

blnturkek beğendi.
sibelf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 13:33   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
bende bizim arsamıza yaptırdım 1000 tl tuttu biraz pahalı galiba dimi arkadaşlar.

uaktas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2013, 21:24   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-08-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
sulama barajı yakınlarında foseptik çukuru açmanın sakıncası var mıdır? baraj kıyısına 50 metre civarında uzaklık güvenli olabilir mi böyle bir durumda? teşekkürler şimdiden.

cifadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2016, 12:23   #41
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Merhaba,
Toprak ustu ve toprak alti tabakayi olabildigince faydali/canli kilmaya calistigimizi varsayarsak, foseptik konusunun yeterince tartisilmamis oldugu fikrine katiliyorum.
Koy mucavir alanin disinda, kanalizasyon sisteminin olmadigi bir bolgede tasarlanacak foseptik sistemi icin bilgi ve tecrubelerinize ihtiyacim var.

Kompost tuvalet sistemini , tuvalet aliskanliklarimiz ve pratik zorluklar nedeniyle yapmamaya karar verdik. (gonul cok isterdi, 0 atik cikarabilelim)
Bunun disinda, septik sistem ve devaminda wetland uygulamasi da diger bir cozum, yabanci kaynakli oldukca fazla bilgi mevcut ancak kalacagim yerin surekli giderlerini azaltmayi dusundugum icin(fazla gelir kalemim olmayacak) , vidanjore bagimli kalmak istemiyorum.
Son secenek , bilindik sizdirmali foseptik sistemi ancak toprak alti su sistemlerine verdigi zarar nedeniyle bu sistemle ilgili bir kac sorum olacak . (sizdirmali foseptike iliskin guncel yabanci kaynak cok fazla yok, uzun yillardir yasak olmasindan kaynakli olsa gerek)

Bilgisini paylasabilecek arkadaslardan asagidaki sorular konusunda yardim rica ederim;
(sorulari degerlendirirken gri suyun [lavabo/makina/banyo] foseptige verilmeyecegini varsayabilirsiniz)

1. Foseptik icin EM kullanimi tecrubesi olan var mi?
2. EM kullandiktan sonra (kuyuda sadece kati atik var ise kullanilabiliyor anladigim kadari ile) , kalan kati atik malzemeyi kuyudan cikarmak zorunda miyiz, yoksa oldugu yerde, kuyunun icinde birakabilir miyiz?
3.Mucavir alan disi olsa da, DSI`den onay almak gerekiyor mu kuyu icin?
4. Foseptik cukurunun ustundeki beton kapak ile toprak zemini arasinda ne kadar mesafe olmali? (ustunde yetistirmek istedigimiz bitki ortusune gore degisecektir cevabiniz, ama tecrubeleriniz var ise paylasmanizi rica ederim)
5.Foseptik etrafina Ailanthus altissima(osuruk agaci) , dikilmesi iyi bir fikir midir? (guclu, kirli su toleransli kokler ama istilaci bir tur)
6.Koyun cigeri deneyeniniz oldu mu, ve kurt olusumunu gozlemleyeniniz?
7. Turkiye`de, piyasada foseptik kurt satisi yapan/paylasan bir kurum/kisi taniyor musunuz?
8. Foseptik en -fazla- ne kadar uzaga goturulebilir, gerekli boru egimi(ornegin 100 metre icin) ve capina iliskin tecrubesi olan var mi?
9. Foseptik borusunun icinde kuruma/donma sorunu yasayaniniz var mi?

Kokulu bir konu olsa da, gereken degerin verilmedigi dusuncesindeyim.

herkese simdiden tesekkurler.

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2016, 00:50   #42
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-07-2015
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laputa Mesajı Göster
Merhaba,
Toprak ustu ve toprak alti tabakayi olabildigince faydali/canli kilmaya calistigimizi varsayarsak, foseptik konusunun yeterince tartisilmamis oldugu fikrine katiliyorum.
Koy mucavir alanin disinda, kanalizasyon sisteminin olmadigi bir bolgede tasarlanacak foseptik sistemi icin bilgi ve tecrubelerinize ihtiyacim var.

Kompost tuvalet sistemini , tuvalet aliskanliklarimiz ve pratik zorluklar nedeniyle yapmamaya karar verdik. (gonul cok isterdi, 0 atik cikarabilelim)
Bunun disinda, septik sistem ve devaminda wetland uygulamasi da diger bir cozum, yabanci kaynakli oldukca fazla bilgi mevcut ancak kalacagim yerin surekli giderlerini azaltmayi dusundugum icin(fazla gelir kalemim olmayacak) , vidanjore bagimli kalmak istemiyorum.
Son secenek , bilindik sizdirmali foseptik sistemi ancak toprak alti su sistemlerine verdigi zarar nedeniyle bu sistemle ilgili bir kac sorum olacak . (sizdirmali foseptike iliskin guncel yabanci kaynak cok fazla yok, uzun yillardir yasak olmasindan kaynakli olsa gerek)

Bilgisini paylasabilecek arkadaslardan asagidaki sorular konusunda yardim rica ederim;
(sorulari degerlendirirken gri suyun [lavabo/makina/banyo] foseptige verilmeyecegini varsayabilirsiniz)

1. Foseptik icin EM kullanimi tecrubesi olan var mi?
2. EM kullandiktan sonra (kuyuda sadece kati atik var ise kullanilabiliyor anladigim kadari ile) , kalan kati atik malzemeyi kuyudan cikarmak zorunda miyiz, yoksa oldugu yerde, kuyunun icinde birakabilir miyiz?
3.Mucavir alan disi olsa da, DSI`den onay almak gerekiyor mu kuyu icin?
4. Foseptik cukurunun ustundeki beton kapak ile toprak zemini arasinda ne kadar mesafe olmali? (ustunde yetistirmek istedigimiz bitki ortusune gore degisecektir cevabiniz, ama tecrubeleriniz var ise paylasmanizi rica ederim)
5.Foseptik etrafina Ailanthus altissima(osuruk agaci) , dikilmesi iyi bir fikir midir? (guclu, kirli su toleransli kokler ama istilaci bir tur)
6.Koyun cigeri deneyeniniz oldu mu, ve kurt olusumunu gozlemleyeniniz?
7. Turkiye`de, piyasada foseptik kurt satisi yapan/paylasan bir kurum/kisi taniyor musunuz?
8. Foseptik en -fazla- ne kadar uzaga goturulebilir, gerekli boru egimi(ornegin 100 metre icin) ve capina iliskin tecrubesi olan var mi?
9. Foseptik borusunun icinde kuruma/donma sorunu yasayaniniz var mi?

Kokulu bir konu olsa da, gereken degerin verilmedigi dusuncesindeyim.

herkese simdiden tesekkurler.
Önemli bir konu ve güzel sorular. Cevap verilirse ben de memnun olurum.

coskunahm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2017, 18:07   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-05-2017
Şehir: Muğla
Mesajlar: 11
Merhaba,

Eski bir köy evi satın alıp tadilatına giriştiğimizde bizimde kafamızı uzun süre kurcalayan Tuvalet ve Kanalizasyon konusu hakkında, deneyimlerimizi de yansıttığımız bir yazı yazdık.

Planlama aşamasında yararlı olabileceğini umuyoruz.

ekaragoz beğendi.
voltingen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2021, 08:58   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2021
Şehir: İzmir
Mesajlar: 9
Sn laputa
konu üzerinden çok geçmiş ancak sorularınıza cevap bulabildiniz mi?

PegaMR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024