agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 2 Gönderen hassoman
  • 1 Gönderen dancingwhiteowl
  • 1 Gönderen dinozor
  • 1 Gönderen A_NOMAD

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2011, 23:28   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Kamuflaj ve taklit

Name:  Asker-i Güve.jpg
Views: 5312
Size:  66.6 KB
Yukarıdaki güve Ören’de evimin tel kapısına konmuştu. Daha önce görmediğim bu güvenin üzerindeki desenler karşısında şaşkınlık ve hayranlık içinde kaldım. Bana göre olağan üstü bir kamuflaj örneğiydi. Bu yıl zeytinciler ve ben bu güvelerden yaka silktik. Bu yüzden onu alıp kurutmakta bir sakınca görmedim. Böyle biline...

Hayvanlar ve bazı bitkiler için doğada düşmanlardan korunmanın ve avlanırken kendini belli etmemenin iki yolu var. Yani görünmezliğin:

- Taklit
- kamuflaj ( Gizleme)

Taklit:
Düşmanlarından korunmak için tehlikesiz olan bir türün tehlikeli olan türü görünüm olarak taklit etmesi... Bu bire bir taklit değil elbette. Detaylarda bazı farklılıkları korurlar. Bunu ancak uzmanlar anlar.

Hayvanlardaki aklitciliğe bazı örnekler vereyim.
Tadı lezzetli olan naip kelebeği (limenitis archippus), tadı kötü olan kral kelebeğini (danaus plexippus) (Resim http://en.wikipedia.org/wiki/File:Micrurus_tener.jpg) :taklit ettiği için daha önce kral kelebeğinin tadına bakarak kötü bir deneyim sahibi olan kuşlara yem olmaktan kurtulmuştur...

Name:  Naip Kelebegi .jpg
Views: 3502
Size:  24.4 KB Name:  Kral kelebeii.jpg
Views: 3206
Size:  15.9 KB
naip kelebeği
Kral kelebeği

Sonra, aklıma geliveren zehirli mercan yılanlarını (Elaps fulvius resim: http://en.wikipedia.org/wiki/...urus_tener.jpg ) taklit eden zehirsiz kral yılanları (lampropeltis) resim: http://en.wikipedia.org/wiki/Kingsnake var... Kral yılanları bu taklit sayesinde doğada rahatca dolaşabilmektedir.

Name:  Mercan.jpg
Views: 2259
Size:  25.2 KB Name:  Kral yilani asil.jpg
Views: 4905
Size:  25.2 KB
mercan
kral

Zoologlar hayvanlar arasındaki taklit türlerini, bunları ilk keşfeden bilim adamlarının adıyla (Batesian taklitçiliği, Müllerian taklitçiliği) anıyorlar.


(TAKLİT 1- Biri tehlikeli diğeri tehlikesiz iki türün görünüşünün birbirine benzemesi. Tehlikesiz tür, tehlikeli türü yemede kötü tecrübe edinmiş yırtıcıdan bu yolla korunmaktadır. Buna Batesian taklit denmektedir.
TAKLİT 2- Birbirinin benzeri iki türün de tadı kötüdür. Bunlardan birini yemede kötü tecrübe edinmiş yırtıcı diğerinden de sakınmaktadır. Buna Müllerian taklit denmektedir. (http://www.ims.metu.edu.tr/DenizSozluk/ABC/t.htm )



Sonra Aposematism ve Crypsis diye kavramlar var. Bu konuda ulaşabildiğim tek bilgi şöyleTürkçesine dokunmadan)

(“Aposematism bir strateji bazı hayvanların kendi varlığı için başkalarını uyarmak ve kaçınma teşvik kullanılır. Bu genellikle renk uyarı bağlamında, ancak uyarı sinyali de bir şekil, arama, ya da koku alma şeklinde olabilir. Hayvanların bazı örnekler göstermek aposematism mercan, kobralar, ladybugs, mürekkepbalığı yılan arıların, bazı yusufçuk, kaplan güve, kara dul örümceği, yer, zehir dart kurbağa ve diğer çeşitli böcekler, sürüngenler, amfibiler ve kuşlar. foxgloves gibi Hatta bazı bitkiler, aposematism kullanır.

Aposematism taban tabana başka bir ortak evrimsel strateji, crypsis karşı. aposematism tersi iken Crypsis bir hayvanın kendisini gizlemek oluşur - kendisi dikkat çekiyor. Bir şey kendini yedeklemek için çünkü Fakat hayvan genellikle sadece kendisi dikkat çekiyor - genellikle zehir, ama bazen kötü tat ya da zehirli et. ihtiyatlı, yırtıcı ve diğer hayvanlarla olan uyarı kaçının. parlak renklerle hayvanların bir kaçınma muhtemelen kısmen aklımızda içine doğum örülmüş, evrimsel psikoloji kaynaklanmaktadır.

Bu gelişmeye ve muhafaza sistemleri kendini savunması için önemli metabolik kaynakları olmasına rağmen, birçok hayvan yaptım. Böyle bir sistem gelişti, aposematism birkaç olası yön türlerin çok arıların parlak renkli olmasına karşın içinde seyahat etmek için vardır, bazıları değilsinizdir. Ayrıca, bazı hayvanlar, ortak karıncalar gibi agresif olarak kabul edilir ve az beslenme içeren, sadece uzman yırtıcı anlam, ama onları yemek pek çok tür rengi uyarı yoksundur. savunma stratejilerinin varlığı aposematism daha muhtemel kılıyor, ancak yüzden garanti edemeyiz.

Biz iyi bir neden bazı parlak renkli hayvanların korkmaması gerekiyor. Bazıları, eşekarısı gibi tekrar ve tekrar tekrar edilebilir bir acı acı verir. Ne kötü, eşekarısı batma tutmak için diğer arıların çekmek özel enzimler serbest bırakın. Bir wasp Japonya'da bulunan Japon dev eşekarısı, bir o kadar güçlü daha kırmızı sıcak çivi kolunuzun içine dövülmüş sahip kıyasla olmuştur sokması, ve öldürür. Başka aposematic türleri, Golden Poison Frog, en zehirli hayvan gezegen üzerinde. Bu zehir kadar öldürücü bir tek 2 (5 cm) bireysel yeterli zehir 10.000 fare, 20 insan, ya da iki fil öldürmek içerir.

Bazı hayvanlar taklit yoluyla parlak colorations gelişmeye - kendilerini savunma eksik olsa, onlar avcılar için olmalarına rağmen bir türlü tehlikeli olduğu gibi görünmesini istiyorum. Bu Batesian taklit, denir ve orada sayısız örnekleri vardır.http://bilgi.didikle.com/Aposematism_nedir.html)


Kamuflaj:
Kamuflaj ise taklitden farklı elbette. Kamuflajda bulunduğu zemine - ortama uygun renklere ve görünüme bürünerek hem düşmanlarından korunmak, hem de avlarına farkettirmeden yaklaşmak amacıyla farkedilmenin önüne geçmek güdüsü var..

Hayvanlar iki tür kamuflaj uyguluyor:

a- bukelamun gibi, ahtopot gibi bulundukları yerin renk ve desenine bürünerek geçici olarak görünmez olanlar,

b- var olduklarından beri yaşadıkları ortamın renk ve desenine sahip olanlar. Örneğin bozkır yılanları, kutup ayıları , kuru dallardan ayırt edilemeyen çubuk çekirgesi (Carausius morosus) hemen aklıma geliverenlerden… Aslında esnek ve yumuşak bir bedene sahip olan tırtıllar tehlike anında kuru bir dal görünümünde dikleşiverirler. Tırtılların Yedikleri besine göre renk oluşturduklarını ilk keşfeden Kaliforniya Üniversitesi’nden Eric Green’miş.

Kamuflaj özellikte askerlikte çok önemli. Bu amaçla teknolojinin tüm olanaklarının nasıl zorlandığını biliyorsunuz. Araziye uygun kılık kıyafetten tutun radara yakalanmayan uçaklara, roketlere kadar kamuflaj için bir yığın bilim adamı çalışmakta, bu uğurda akıl almaz paralar harcanmaktadır.

Eminim ki ilk avcılar ve askerler kamuflaj yöntemini hayvanlardan öğrenmiş olsalar gerek. Yukarda resmine yer verdiğim güveyi ilk gördüğümde aklıma ilk geliveren bu olmuş, “herhalde birliğinden kaçmış rutbesiz bir er bu!..” demiştim

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2014, 19:57   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-02-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
merhaba,
bende bu güve ile karşılaştım bu haftasonu ve internette araştırmalarımda hiçbir şekilde bu cinse rastlayamadım.. sadece sizin fotoğrafınız var gördüğümle uyuşan.. bu güvenin ismini biliyor musunuz? ve ne tür problemler yaşadınız güvelerle ilgili arazinizde veya bahçenizde? yardımcı olursanız sevinirim..
teşekkürler..

Eklenen Resimler
 
A_NOMAD beğendi.
dancingwhiteowl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 01:07   #3
Ağaç Dostu
 
dinozor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 392
Galeri: 2
Daphnis nerii'ye benzettim ben. Sorun yaratamayacak kadar güzel bir güve

A_NOMAD beğendi.
dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 01:26   #4
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Aynen kendisi gibi duruyor Sn. dinozor ancak zaten zararı güveler yaratmıyor yani en azından kanatları çıkınca yaratmıyor diyelim ya da direkt yaratmıyor mu desek
Zarar veren, bu havalı arkadaşların aç ve bir o kadar da obur larvaları diye biliyorum...

dinozor beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024