agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)




Beğeni Düzeni76Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2009, 08:30   #1
Ağaçsever
 
bulik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 98
Bahçemi pireler bastı

Herkese merhaba,

Siteyi inceledim, özellikle kene ile ilgili sayfaları ve önerileri okudum ama tam da benim sorunuma yanıt olabilecek bir çözüm göremedim, o yüzden buraya yeniden yazıyorum.


Bahçemi pireler bastı!

Kene, bit vb değil ama pire ve beni ısırırken dün yakaladım. Ayaklarım mahvolmuş durumda, deli gibi bir kaşıntı veriyorlar. Bahçede kediler ve bir de yavru köpeğimiz var. Onlara ve diğer bitkilere zarar vermeden nasıl bir ilaçlama yapabilirim?

Kedilerin ve köpeklerin enselerine haşere kovucu damlalardan düzenli olarak kullanıyorum. Ancak sokaktan gelen ve evcil olmayan hayvanlar da bahçemizi ne yazık ki sıkça ziyaret ediyorlar. Kendileri biraz yabani olduklarından, yanlarına gidip enselerine ilaç püskürtmem de mümkün olamıyorum. Zaten bu illet başımıza büyük ihtimalle onlardan geldi.

Kullanabileceğim bir ilaç ya da yöntem bilen var mı? Pireleri artık evin içinde bile görmeye başladığım için durum biraz ciddi....


Çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 
Murt ağacı beğendi.
bulik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 09:13   #2
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili Bulik, sizi çok iyi anlıyorum, aynı duruma iki defa düşmüş biri olarak
Biz çareyi kedi ve köpekleri uzaklaştırmada bulduk, vazgeçmek çok zor biliyorum ama, inanın başka çaresi yok gibi.
Hayvanları uzaklaştırdıktan sonra, güçlü bir zehirle defalarca ilaçlamak zorunda kaldık bahçemizi, çok dirançli yaratıklar bu pireler.
Eşimin ayakları aynen sizin gibi oldu, hatta daha da beter.
Bana yaklaşamadılar pek nedense, belki kanımın tadı hoşlarına gitmemiştir.
Bunlar bir kere yayıldılarmı temizlemek inanın çok zor oluyor, tavsiye olarak kedi ve köpeklerinizi çok sıkı kontrol altında tutun, veya onlardan vazgeçin(hayvan severler duymasın).
Şu günlerde benim bahçemde de dört kedi yavrusu var, otomobilin içine girip saklanıyorlar, motor kısmına, kesinlikle bulamıyoruz.
Dün annelerini otomobilin altında gördüm, garip ve acıklı sesler çıkarıyordu, eğilip baktığımda ağzında bir yılan yavrusu olduğunu gördüm, beni görünce o da otomobilin içine kaçtı, motor bölümüne, ve bir daha da sesini duyamadık, tüm aramalarımıza rağmen ulaşamadık, yılanı öldürmeden kendisini soktumu acaba diye düşünüyoruz, bir iki gün içinde anlarız, öldü ise kokusu yayılır her yere.
İşte böyle, size kolay gelsin diyorum, işiniz zor, seçim size kalmış.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 11:35   #3
Ağaç Dostu
 
denizkedisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 319
Galeri: 2
Hayvanları uzaklaştırmadan da mümkün kurtulmak,haziran başında aynı şeyi yaşadım,evimde bahçeye de çıkan iki kedim var ve onlardan vazgeçmem mümkün değil.Daha önceki yıllarda da tek tük görüp sinek sandığım şeyin pire olduğunu anladığımda çok geç kalmıştımKedilerimiz deli gibi kaşınıyorlar uyuyamıyorlardı acıdan.Veterinerimiz onlara ilaç verdi onlar 2-3 günde kurtuldu, beni acı bir son bekliyormuş bilemezdim...Veteriner size geçmez demişti ama ben tam 2 hafta ayak bileklerim yara içinde gezdim,evi ve etrafını ilaçladım ama ölmediler sanırım bayerin k-otrine ilacı yetersiz kaldı ben de çaresizlikten bütün evi ddvp ile ilaçladım,sonrasında her yeri iyice süpürmek gerekiyor ve ilaçlamayı 15 gün sonra tekrarlamak.ama gerek kalmadı bir daha çıkmadılar yumurta bırakamamışlar anlaşılan.Çektiğim sıkıntıyı,kaşıntıyı anlatamam.Şimdi gözüm hep zıplayan var mı arayışlarındaŞimdi de vicdan azabı ve pişmanlık içindeyim bu çok zehirli maddeyi kullandığım için ama iş işten geçti umarım bu işin doğal bir çözümünü bulabiliriz.

denizkedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 11:57   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Adalet Hanım, hayvanlarımız pirelendi diye onlardan vazgeçilir mi? Her şeyin bir çaresi var. Çocukken bitlenmiştim okulda (pireden daha beter), annemler iyi ki vazgeçmemiş benden Bu yazınızdan anladım ki siz hayvanlarınızla duygusal bağ kuramamışsınız, yoksa böyle bir öneri aklınızın ucundan bile geçemezdi. (sakın alınmayın yargılamamıyorum, tespit sadece)

Hayvanlar için önlem almak çok kolay. Ama ilacı bir kere damlatmak yetmiyor, periyodik olarak takip etmelisiniz. Artık bu işi veterinerler yapıyorlar, kist hapının veya damlanın, aşıların vs.. zamanını cep telefonlarına mesaj atarak hatırlatıyorlar. Damla dışında hayvanları düzenli tımarlamak ta çok önemli.

Bahçeyi uygun bir ilaçla ilaçlamak kolay. İlaçlı sahaya 24 saat hayvanlarınızı çıkarmamanız ve sulama yapmamanız gerekiyor. Pire olmasa da zararlılar için ilaçlama zaten yapılıyor.

Evin içini ilaçlamak konusu daha hassas sanıyorum. Geçmiş olsun.

Not:Benim de derdim sivrisinekler. Onlar sadece ayaklara da çalışmıyorlar, sprey sıkamadığım kaşımdan bile avlanıyorum

ceydoruk ve yağmur beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 12:16   #5
Ağaç Dostu
 
denizkedisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 319
Galeri: 2
Arkadaşlar sokak ve bahçedeki hayvanlarınıza da toz şeklindeki ilaçlardan sıkabilirsiniz pudra gibi,oturdukları yerlere,toprağın üzerine serpebilirsiniz.Hayvanlardan vazgeçmek çözüm değil,hiç hayvan beslemeyen,şehirde yaşayan biri bile bu sorunu yaşayabiliyor,kedilerin suçu yok.

Eklenen Resimler
 
denizkedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 22:11   #6
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Thumbs down

Alıntı:
Adalet Hanım, hayvanlarımız pirelendi diye onlardan vazgeçilir mi? Her şeyin bir çaresi var. Çocukken bitlenmiştim okulda (pireden daha beter), annemler iyi ki vazgeçmemiş benden Bu yazınızdan anladım ki siz hayvanlarınızla duygusal bağ kuramamışsınız, yoksa böyle bir öneri aklınızın ucundan bile geçemezdi. (sakın alınmayın yargılamamıyorum, tespit sadece)

Söz Savunmanın

Sevgili Limon, benim bahsettiklerim sokak kedileri ve köpekleri, onlara yaklaşmak çok zor, görünce kaçıyorlar, ben hiç bir canlıya kıyamam, ama önceliğim insanadır.

Duygusal bir bağ geliştirebileceğim kendime ait bir hayvanım olmadı, eşimin allerjisi var, kuş, kedi köpek besleyemiyoruz, ben de komşumun köpeği Sementha ile duygusal bağ geliştirmeye çalışıyorum
Bir ara sizlerle fotoğrafını paylaşırım.

Bana da öyle geldi ki, siz de bu konuda çok hassassınız, kendimi kötü hissettim birden, cani filan gibi, oysa geçen yıl bahçemde doğum yapan sokak köpeğine ne kadar büyük bir ilgi ve şefkat ile bakmıştım Gönül kahvehanesinde anlatmıştım hatırlarsanız.

Şaka bir yana, ben ciddi ciddi hayvanları çok severim, hani o bildiğiniz hayvan düşmanlarından değilim, öyle olsaydım bu kadar alınmazdım zaten, ama evimde beslemeyi düşünmüyorum.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 00:37   #7
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sevgili bulik,

Bahçenizi durup dururken niye bireler bassın, mutlaka bir nedeni veya nedenleri vardır, bence nedenlerini düşünün, örneğin bu yakınlar da keçi gübresi gibi bir şeyler getirdiniz mi? keçi gübresin de pire çok olur.

Ayrıca kedi ve köpekler için pit, pire, kene için tasmalar var, ben onlardan kullanıyorum çok da rahat ediyorum, bir bucuk iki yıl ne pire ne kene köpeğim de görmüyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 08:47   #8
Ağaçsever
 
bulik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 98
Dün malum pazartesiydi herkesin yorumunu okudum ama ne yazık ki iki satır bile yazacak zaman bulamadım, ancak şimdi bilgisayarın tepesine biraz da kendim için oturabildim.

Sıradan cevaplamaya başlayım


Öncelikle Adalet Yağcı'nın kesinlikle en ufak bir kötü niyetle bir şey söylemediğine inanıyorum ve saptamasına hak veriyorum. Benim bahçem şehrin içinde ve etraftan çok fazla kedi gelebiliyor. Bu konudaki en büyük hatam sanırım onlar için su-mama koymam ve sürekli çoğalarak gelmelerine sebep olmam. Artık bunu yapamamaya karar verdim.

Bahçede baktığımız 2, evde baktığımız 1 adet kedimiz var. Onlar bahsedilen damlalarla sürekli koruma altındalar. Bu arada mama yerken yakaladığım ismini cismini bilmediğim diğer sokak kedilerini de elimden geldiğince ilaçlıyorum ama bizim ev kedileri kadar sağlıklı periyotlarla ve miktarlarla değil elbette.

Ailemize yeni bir kız daha katıldı, şira! Resimde de görebilirsiniz, kendisi çok minik 2 aylık bir kuçu. Aynı damladan ve başka başka birçok ilaçtan ona da kullanıyoruz.

Sorun şu, hayvanlar ilaçlı ve mevcut pireler onlara yaklaşamıyor. Eee, kimden kan emecekler, benden!! Benim hem kendimi korumak için hem de bu meretlerin kökünü kurutmak için bir şey yapmam gerekiyor.

Bahçede özel bir ilaç kullanmadım, hayvansal gübre kesinlikle kullanmıyorum. Ama yılın en sıcak günlerini geçirdiğimiz için pireler de üredikçe ürüyor anladığım kadarıyla....

Eskiden BOLFO diye Bayer'in toz bir pire-bit ilacı vardı. Hayvanlar üzerinde kullanılıyordu. Ben onu alıp un gibi tüm bahçeye sağa sola serpiyordum. Sonradan bunları hayvanlar yaladığında sorun olabileceğini öğrendim ve kestim. Kesmeseymişim keşke çünkü geçen zaman içinde hayvanlara hiç bir şey olmadı, aksine pireler azıttı!

Sanırım ilk iş bahçeyi tekrar bolfoyla sıvamak olacak.

Bu arada kediler için Bayticol (yine bayer'in) diye bir ense kökü damlası kullanıyorum. Gerçi bu damla değil, küçük bir kutuda enjektör ile çekerek hayvanın ensesine püskürtülüyor. Yaklaşık 100-150 ilaçlama yapılabiliyor ve fiyatı sadece 12 TL (veterinerde aynı işi bir kez yaptırmak 20 TL) Ben bundan memnun kaldım, aranızda kullanan ve farklı deneyimleri olan var mı merak ediyorum.

Şimdilik bu kadar .... Bolfolama sonrasında yine sizlere bilgi vereceğim.

Herkese çok teşekkürler

bulik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 09:40   #9
Ağaç Dostu
 
denizkedisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 319
Galeri: 2
Bayticol ü nereden aldınız?Dediğiniz gibi veterinerlerdeki daha pahalı ama bu da öyle etkili mi acaba?Ben Bolfo yu üstlerine biraz sürüyorum şimdilik zararı olmadı ama çözüm veterinerin verdiği damlayla olmuştu.Dün gece rüyamda pirelerle boğuştum,ne zamandır unutmuştum.Size kolay gelsin.

denizkedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 11:15   #10
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
tavsiye olarak kedi ve köpeklerinizi çok sıkı kontrol altında tutun, veya onlardan vazgeçin(hayvan severler duymasın).
Canım Adalet Hanımcığım, savunmanızı okudum, çok sevindim. Ben yukardakini okuyunca, "atıverin evdekileri " diye anlamıştım. Hele bu tavsiye, o şirin yavruları fotoğraflayıp bizlerle paylaşan sizden gelince, şaşırmanın etkisiyle yorum yazmıştım. Yanlış anlama için özür dilerim.

Sevgiler...

Bulik, o sprey gerçekten hem ucuz hem kullanışlı, ama diğer damlaya göre galiba daha sık uygulamak gerekiyordu, biz damlayı da, parazit hapını da veterinerden almıyoruz, onların sattığının yarı fiyatına aldığımız yerler var. Bu arada geçen gün orta kulak iltihabı olan köpeğimiz için gelen veterinerin paylaştığı bilgiyi aktarmak isterim. Ben bu pire tasmalarının, damlalarının, kokularıyla zararlıları hayvanlardan uzaklaştırdığını sanırdım. Oysa ki durum farklıymış. Tasmanın da damlanın da hayvanın derisine temas etmesi gerekiyormuş. İlaç teninden emilerek vücuduna giriyormuş. (hiç böyle düşünmemiştim) Fazla tüylü hayvanlarda pire tasması hayvanın tenine değemediği için etkisi olmazmış.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 11:25   #11
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
[



hatam sanırım onlar için su-mama koymam ve sürekli çoğalarak gelmelerine sebep olmam. Artık bunu yapamamaya karar verdim.



Lütfen bunu yapmaktan vazgeçmeyin ,bizim gibi bir avuç insan da bunu yapmaktan vazgeçerse .....düşünmek bile istemiyorum.

yagmur36 beğendi.

Düzenleyen nurcanaybay : 28-07-2009 saat 11:26 Neden: yazım hatası
nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 12:00   #12
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Karar: Beraat...

Sevgili Limon, rica ederim, beni beraat ettirdiğiniz için ben teşekkür ederim.
Ne kadar hayvansever olsam da, sürüngenleri ve de asalakları sevemedim bir türlü
Bazan kendimizi yanlış ifade edebiliyoruz, ben de yapıyorum zaman zaman, sorun yok

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 13:47   #13
Ağaçsever
 
bulik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 98
bayticol'ü önak ecza deposundan almıştım.Yerleri Kemeraltı ama bildiğim kadarıyla veteriner ilaçları satan ecza depolarında var.
Tam aktif kullanım süresi maksimum bir ay,
ben 20 günde bir yeniliyorum. Daha önce köpeğimiz ve kedimiz için Frontline kullanıyorduk ve bu 2 ay kadar etkin kalabiliyordu. Bayticol o kadar uzun kullanımlık değil. Ama benim gibi onlarca sokak kedisi ilaçlamaya çalışan birisi için vazgeçilemeyecek ucuzlukta. Çünkü tek kullanımlık bir tane Frontline 15-16 TL civarında.

bulik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 10:32   #14
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Sevgili Bulik;
Öncelikle dünyanın en zarif insanlarından biri olan Adalet Yağcı nın,yanlış anlaşılması çözüme kavuşmuş buna çok sevindim.
Anlaşılan herkesın,bir pire öyküsü var.Ben de yaşadım bahçeden eve koşup tarihin en hızlı ve müziksiz soyunmasını gerçekleştirdim.
Benim sevgili pirelerim keçi gübresi ile gelmiş,bıtkilere Bıonem püskürterek sorunu çüzdük
Köpeklerimle ilgili de şu ana kadar bir sorun olmadı.

ceydoruk beğendi.
Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 10:57   #15
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Öncelikle dünyanın en zarif insanlarından biri olan Adalet Yağcı nın...
Sevgili Müjgan, ne diyebilirim ki, bir şarkı çağrışım yaptı hemen, "Beni ağlatır sevgiden" güzel duygularınıza layık olmaya çalışacağım.

Sevgili Bulik, durum nasıl? Bir gelişme var mı?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 19:43   #16
Ağaç Dostu
 
İremsıla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2007
Şehir: KONYA,ADANA
Mesajlar: 490
Pire istilası

Arkadaşlar yan komşumuz bahçesine yanmış koyun gübresi döktürdü.ve biz o günden bu yana bahçeye balkona çıkamaz olduk.acil olarak tecrübeli arkadaşlardan bir ilaç ismi istiyorum.bahçeye sebzelerde kullanılan böcek ilacı sıktım,ama anlık etkisi dışında kesin çözüm olmadı.

Çankırılı beğendi.
İremsıla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2012, 19:39   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Bir süredir bahçemde nereden geldiğini anlayamadığım pireler var..

Düşünüyorum..
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
-Bahçeye kediler geliyor.. Bu kadar çok pireyi bırakabilirler mi?
-Bahçede sebze atıklarını biriktirdiğim bir köşe var.. (Annem oradan geliyorlar dedi) Kan emici bir hayvanın sebze ile ne ilgisi olur? Bugün yığıntıyı komple açtım, içinden top böcekleri ile karafatmalar çıktı..
-Komşuya sordum ''Ne piresi'' dedi..

Bahçe evden uzak olduğu için, o konuda şimdilik rahatım..
Daha önce her yere toz kireç serpmiştim hiçbir işe yaramadı..
Bugün beyaz bir çorap giyip sayım yaptım.. Durum vahim
Name:  100_6869 (Small).jpg
Views: 57440
Size:  54.1 KB

Bir süre ilaçlamak istemediğim için öneri üzerine bahçeye su doldurmaya karar verdim.. Bu da işe yaramazsa tek çare ilaçlamak..
Name:  100_6870 (Small).jpg
Views: 34870
Size:  65.7 KB

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:10   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
...
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
...
Parazitlere karşı vurulan iğnelerin köpeklerde bit ve kenelere karşı etkili olduğunu söylemişti veteriner...Ama tam etki yaptığı söylenemez...

selis ve Çankırılı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:14   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bir süredir bahçemde nereden geldiğini anlayamadığım pireler var..

Düşünüyorum..
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
-Bahçeye kediler geliyor.. Bu kadar çok pireyi bırakabilirler mi?
...
Bu kadar pireyi kediler getirmiş olamaz. Ama bir şekilde bu sokak hayvanlarından biraz gelmiş ve yaşam ortamı bulup hızla çoğalmış olabilirler.

Havaların kurak gitmesi çoğalmalarına yardımcı olmuştur...

Tura, selis, mrduran ve 1 kişi beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:31   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bir süredir bahçemde nereden geldiğini anlayamadığım pireler var..

Düşünüyorum..
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
-Bahçeye kediler geliyor.. Bu kadar çok pireyi bırakabilirler mi?
-Bahçede sebze atıklarını biriktirdiğim bir köşe var.. (Annem oradan geliyorlar dedi) Kan emici bir hayvanın sebze ile ne ilgisi olur? Bugün yığıntıyı komple açtım, içinden top böcekleri ile karafatmalar çıktı..
-Komşuya sordum ''Ne piresi'' dedi..
....
Evlerde kullanılan sebzelerin atıklarını kompost olarak değerlendirmek çok iyi fikir. Ancak sebze atıklarını toprakla karıştırmak hızla çürümelerini ve vitaminlerin toprağa geçmesi sağlar.

Bu yığını üzerine, sönmemiş kireç, kükürt karıştırılabilir. Ve üzeri örtülürse yüzeyde nemden dolayı otların bitmesine de engel olunmuş olur...

Bu yığına biraz şeker gübresi katılıp naylon ile kapatılırsa_ ki yanma gerçekleşir_ bitki tohumları da ölür ve zengin kompost elde edilir...

Her iki durumda da yığında böçeklenme, kurtlanma olmaz...

Yığında böçeklenme, kurtlanma olmuşsa bu pireler içinde yaşam ve çoğalma ortamı oluşturur..

Pireler nemsiz,tozlu toprağı çok severler ve buralarda yuvalanarak çoğalırlar. Toprak yüzeyine sönmemiş kireç, veya kükürt atıp karıştırmak onların burada yaşamaları için olumsuz ortam oluşturur. Zamanla bu alanı terk ederler...

Toprağa sönmemiş kireç atıp ıslatmak_ ki kireç sönerken ısı oluşturur böyle ortamı terk ederler...

Pireler nemli, ıslak toprağı sevmezler...

Tura, selis, mrduran ve 1 kişi beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:44   #21
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Tilki gibi çaputa (çoraba) toplamış pireleri.

Sonra yavaş yavaş dereye bırakacak galiba Halil ağbi. Tüyo'yu aldı ya kahvehane'den. Teoriyi kaptı, hemen pratiye döktü.

Hakikatten çok hızlı. )

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:46   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
...
Bugün beyaz bir çorap giyip sayım yaptım.. Durum vahim
Eklenti 341039

Bir süre ilaçlamak istemediğim için öneri üzerine bahçeye su doldurmaya karar verdim.. Bu da işe yaramazsa tek çare ilaçlamak..
Eklenti 341040
Pirelerin ayağınızdaki çoraba hücüm etmesinin sebebi, bence;

yağmurla toprağın ıslanması ve soğuması daha sıcak ortama doğru gitmesine sebeptir. Ama pire insan da barınmaz...'pire it de bit yiğitte bulunur' sözü bunu için söylenir...

Pireler sıcak buldukları bütün ortama _ evin odaları dahil_ yayılabilirler...

İnsanlar için ''pirelenmek'' sözü, işkillenmek, huylanmak için söylenir... Tabii gerek anlamda pire oluca _insana zararı olmasa bile, bit ile karıştırılmamalı_ pirelenmemek elde değil...

Tura, selis, wisdom ve 2 kişi beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 00:48   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Tilki gibi çaputa (çoraba) toplamış pireleri.

Sonra yavaş yavaş dereye bırakacak galiba Halil ağbi. Tüyo'yu aldı ya kahvehane'den. Teoriyi kaptı, hemen pratiye döktü.

Hakikatten çok hızlı. )
Evet çok zeki...
Patiği _ çorabı_ kesin suya atmıştır...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 07:31   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bugün beyaz bir çorap giyip sayım yaptım.. Durum vahim
Gerçekten durum vahimmiş...
Kompost yığını kaynağı değil.
Kaynak yine hayvanlar.
Bahçede kuş ölüsü, yün gibi hayvansal parçalar falan varmı bir bak.
Pire bu şakaya gelmez.
Eğer onları yok etmezsen evini istila ederler.
Derhal sıkı yönetim ilan et.
Bahçeye kimseyi çıkartma.
Su bir çözüm değil...mutlaka bir kuru yer bulurlar.
İki yöntemi var.
Bunlar kesin yöntemler.

1-8-10 adet Tavuk, Hindi Besle... bahçeye sal...alışmasını bekleme... bir ayağından bağla...yemlensin dursun. ( Hindi daha iyi olur) Aralık ayında değerlendirirsiniz.
2-Hiç bir canlı ateşe dayamamaz.

Kolay gelsin.


Düzenleyen Tura : 24-10-2012 saat 08:02
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 08:07   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Halil Bey o kadar çok şey yazmışsınız ki? Teşekkür ederim..
Bahçeyi su ile doldurmadan önce kompost çukurunun üzerini, kireçle kaplamıştım, sonra sulayınca börtü böcek orada barınamaz hale gelmiştir her halde..
Çorapları giymeden önce, yere beyaz bir havlu sermiştim. Fakat havluya tek bir pire bile gelmedi.. Çoraplara gelmelerinin nedeni dediğiniz gibi şevkate ihtiyaçları olması Çok da tatlılar
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
çorabı kesin suya atmıştır...
Evet, nerden bildiniz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
2-Hiç bir canlı ateşe dayamamaz.
Bahçenin halini görseniz, fena halde.. Bir de ateşe vereyim tam olsun
Tavuk besleme fikrini ben de sevdim ama köpeğe bile bin tane laf eden komşum, tavuklar için ne yapmaz.. (koku meselesi)

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 08:10   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Resimdeki kireci beğenmedim.
Kireç nasıl?

Sönmemiş kireç mi?

Tavuk ve hindi işinde ciddiyim.Üç gün yeter. Temizler atarlar.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 08:50   #27
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,079
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bir süredir bahçemde nereden geldiğini anlayamadığım pireler var..

Düşünüyorum..
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
-Bahçeye kediler geliyor.. Bu kadar çok pireyi bırakabilirler mi?
-Bahçede sebze atıklarını biriktirdiğim bir köşe var.. (Annem oradan geliyorlar dedi) Kan emici bir hayvanın sebze ile ne ilgisi olur? Bugün yığıntıyı komple açtım, içinden top böcekleri ile karafatmalar çıktı..
-Komşuya sordum ''Ne piresi'' dedi..

Bahçe evden uzak olduğu için, o konuda şimdilik rahatım..
Daha önce her yere toz kireç serpmiştim hiçbir işe yaramadı..
Bugün beyaz bir çorap giyip sayım yaptım.. Durum vahim
Eklenti 341039

Bir süre ilaçlamak istemediğim için öneri üzerine bahçeye su doldurmaya karar verdim.. Bu da işe yaramazsa tek çare ilaçlamak..
Eklenti 341040
Benim balkonun müdavimleri kumrularım var, daha önce de paylaşmıştım; bilirsiniz. Tuvalet camının üzerinde yuva yaparlar yıllardır. Hiç sorun yaşamamıştık şimdiye kadar. Polonya'da yaşayan kardeşim ve Polonyalı eşi de tatildeydi. Bir sabah Marzena kalktı, tuvaletin kapısını açtı ve "little spiders" diye seslendi bize. Tuvaletin camından içeri doğru içeri hücum etmiş bir sürü minik yaratık vardı. Marzena'ya göre onlar yavru örümcekler olsa da bunun kuşlardan geldiğini anlamak hiç zor değildi.

Hemen çamaşır suyunu kaptım. Bir de daha önce zirai ilaçlar satan yerden kalorifer böceği için aldığımız, sulandırılarak kullanılan ilacı da hazırladım (alt kattaki komşu taşınmış, böceklerini hediye bırakmıştı daha önce ve bu ilaç çözüm olmuştu.) Hemen her yeri dezenfekte ettik. Tuvaletten sonra balkona çıktık. Bıldırcınlar da balkonda. Onlara hiç vakit kaybetmeden kuşlar için olan parazit ilacından sıktık ve ayrı bir yere aldık. Kuşların yuvasını yakarak imha ettik. Balkonun duvarlarına ilaç sıkıp çamaşır suyuyla yıkadık. Daha sonra kuşlar için hijyenik başka bir yuva yaptık. Bitmedi evin içine girip bütün halılara, koltuklara sıktık ilaçtan. Üzerimizdeki bütün kıyafetleri makineye attık sonunda ve kapıyı kapatıp o geceyi geçirmek üzere ağabeyimlere gittik.

Kuşlar tekrar geldi, başka yavrular da büyüttü ama tekrarlamadı aynı vak'a şükür ki!

Sonuç olarak, istersen çevrede kuş yuvası olup olmadığını kontrol et...

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 10:36   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
...

Tavuk ve hindi işinde ciddiyim.Üç gün yeter. Temizler atarlar.
Bir de bakmışsın tavuklar hindilerde pirelenmiş, gel de çık işin içinden...

Tura ve Çankırılı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 10:53   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Bir de bakmışsın tavuklar hindilerde pirelenmiş, gel de çık işin içinden...
Orası kolay.

Tavuk veya hindiyi koruma altına almak kolay.


Bahçe de kolay ama, Sn.selis ilaçlamak istemiyor. İstemiş olsa çözüm basit...ilaçladınız mı olur biter.

Bahçeden, gelip geçerken, eve pire taşıyor farkında değil. Pireler zıplayarak yol alan hayvanlardır. Mutlaka üzerine konuyordur.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2012, 14:56   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Pirelerin eve girmediğine eminim, bahçeden çıkışta ona göre kendimce bir çözüm yolum var.. Yoksa küçük oğlum böcek sokmalarına karşı çok hassas hemen fark edilirdi..
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
ilaçlamak istemiyor. İstemiş olsa çözüm basit...ilaçladınız mı olur biter.
O kadar çok ilaç konusu geçti ki; fakat kimse bir marka önermedi.. Ben de sormadım tabii
Neyse; sabah tekrar sayım için bahçeye indim.. Nüfus sayısı nispeten azalmış.. Fakat halen var..
Zirai ilaçlar satan bir tanıdığıma gidip durumu anlattım.. Bana verdiği ilaçlar Kenaz ve Siperkor.. Kenaz'ı bahçeye diğerini ev içinde kullanmamı söyledi, ne kadar sulandıracağımı vs. anlattı.. Nasıl olsa tanıdık diye orada incelememiştim.. Eve gelince içeriklerini okudum Siperkor meyve kurtları içinmiş ve evde kullanmayın yazıyor..
Kenaz'ı yarın deneyeceğim..
Name:  100_6874.jpg
Views: 36571
Size:  53.8 KB

Tura ve Çankırılı beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024