agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-07-2005, 09:06   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Karıncalar ormanların gönüllü koruyucusu



Ormanlara en büyük zararı veren faktörlerin başında gelen zararlı böceklere karşı, Kırmızı Orman Karıncaları "biyolojik mücadele" veriyor. Çevre ve Orman Bakanlığı da ormanlarda zararlıları yok eden bu karıncaların koruma altına alınması ve çoğalmalarının sağlanması için teşkilata genelge gönderdi.

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Ali Şimşek, Bakanlığın, Kırmızı Orman Karıncası'nın korunması ve üremelerinin sağlanması için tüm bölgeleri uyardığını söyledi. Kırmızı Orman Karıncası'nın, özellikle genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma ve biyolojik mücadele yaptığını kaydeden Şimşek, "Bakanlığımız, bu karıncaların korunmasını, ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere yuvalarının nakledilerek, üremelerinin sağlanmasını istemektedir" dedi.

Bilimsel adı "Formika Rufa" olan Kırmızı Orman Karıncası'nın, Yozgat Milli Parkı Çamlık'ta çok sayıda yuvası bulunduğunu da kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

"Bu karıncalar, ormanlık alanlarımızdaki ağaçların doğal bekçileridir. Farklı özelliklere sahiptirler. Ağaçlara zarar veren her türlü zararlıyı yiyerek ağaçları korumakta, biyolojik mücadele vermektedir. Bu karıncaların yuvaları, bakıldığında rahatlıkla görülebilen yüksekliktedir. Kendilerine yönelik saldırılar sırasında da formikasit salgılayarak korunurlar."

İl Müdürü Şimşek, çamlıkta bulunan karıncaların yerlerini belirleyip koruma altına aldıklarını kaydederek, "Bakanlık, bu karıncaların korunmalarının yanı sıra çoğalmalarını da sağlayacak tedbirlerin alınmasını istedi. Ayrıca ağaç zararlılarının yoğun olduğu bölgelere bu karıncaların nakledilerek doğal mücadele verilmesini önerdi" diye konuştu.

"KİMYASAL MÜCADELE ZARARLI"

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Ali Şimşek, Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı, zor ve aynı zamanda da zararlı olduğunu da vurguladı. Şimşek, şunları ifade etti:

"Ormanlık alanlardaki ağaçların kurumasına neden olan haşerelerle kimyasal mücadele yapılması çok pahalıya mal oluyor. Aynı zamanda zor ve mücadelede kullanılacak kimyasallar, diğer canlılara da zarar vereceği için tehlikeli. Yozgat Çamlığı'nda kimyasal bir mücadeleye kalktığımız zaman farklı ilaçlama yöntemlerini kullanacağız.

Her alana yetişmek mümkün değil. Ama Kırmızı Orman Karıncaları, her yere ulaşma imkanına sahip. Ağaçların yüzeyinde gezinerek, zararlıları yok edebiliyor. Halkımızdan isteğimiz, bu karıncaların yuvalarına yaklaşmamaları ve zarar vermemeleridir. Ayrıca fazla yaklaşıldığında saldırganlaşabilirler, kendilerini koruyabilmek için formikasit salgılayarak, insanlara zarar verebilirler."

BİR KOLONİ KARINCA, GÜNDE 100 BİN BÖCEK ÖLDÜRÜYOR

Zar kanatlılar takımının karıncalar familyasından olan Kırmızı Orman Karıncaları, Türkiye'de Karadeniz ormanları ile Kızılcahamam-Çamkoru ve Trakya ormanlarının 1000 rakımı üzerindeki bölgelerinde koloni halinde yaşıyorlar.

Her kolonide yaklaşık 300 bin Kırmızı Orman Karıncası bulunuyor. Bir kolonide bulunan karıncalar da günde 100 bin tırtıl, yaprak arılarının larvaları, kelebek, böcek ve böcek yumurtası yiyor.

7,5 milimetre uzunluğunda, 8 miligram ağırlığında olan Kırmızı Orman Karıncaları, kendi ağırlıklarının 62 kat fazlası ağırlıkları taşıyabilecek güce sahip bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet 22 Eylül 2004

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024