agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai Yarışmaları (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-yarismalari/)
-   -   Bonsai Maratonu 2013 - Yorum ve Önerileriniz (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-yarismalari/29023.htm)

sagol 10-04-2013 07:37

Ben zaten bir yarışmada gibi hissetmediğimden benim için sorun değil, ağaçları o sayfaya da ilave etsek bu sayfaya da ilave etsek bir şekilde gelişecekler ve bu arada hepimiz birşeyler öğreneceğiz.

Oylama kısmı genelde bizim gibi sıcak kanlı toplumlarda tam işlemese de bu tür organizasyonlar bonsaiye ilgiyi artırır diye düşünüyorum.
Burada sorun, eğer bu bir yarışmaysa, yarışma başladıktan sonra kuralların değiştirilmesi hiçbir yerde hoş karşılanmaz ve baştan kırgınlıklar yaratabilir. Bundan sonraki organizyonlarda önceden daha iyi düşünülüp tartışılıp sonra karar verilmesi, daha şık olur.

Olaya bir de felsefi açıdan bakalım:
Toplumu meydana getirenler bizleriz, yeri geliyor yasaları eleştiriyoruz şikayet ediyoruz, 3 ay önce yaptılar şimdi tekrar değiştiriyorlar diyoruz. Ama görünen o ki toplumun bireyleri olan bizler de aynı büyüklerimiz gibi enine boyuna düşünmeden karar verip, sonra her fırsatta kuralları bypass etmenin yollarını arıyoruz. Bu durum yerleşik bir toplum haline geçemediğimizin bir göstergesi aslında. Önce tartışıp, kuralları koymalı sonra da ona uyulmasını beklemeliyiz. Daha başlayalı 10 gün olmadan kurallar temelden değiştirilirse önümüzdeki 930 gün hep kurallarda değişmeler beklenir.

İyi çalışmalar dilerim...

Sakaki 10-04-2013 11:17

Merhaba sn sagol,

Söyledikleriniz güzel şeyler, ancak elbette değişikliklerin geçerli nedenleri de var.

Öncelikle bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi bu bir profesyonel yarışma ve sonunda büyük ödüller olsaydı, sebebi ne olursa olsun elbette bu tür değişikliklere biz de sıcak bakmazdık, ancak bu birlikteliğin/aktivitenin ismi, amacı ve motivasyonu ortada. Zaten "maraton kurallarının duyurulduğu" sayfaya ek olarak bir de bu "yorum, öneri" sayfasını eklememizin nedeni de bu; sizlerin öneri, görüş ve eleştirileri doğrultusunda bir sonraki etkinliklerimizde daha iyi bir organizasyon sağlamak ve daha profesyonel etkinliklere doğru adım atmak.

Gelelim değişikliklere ve sebebine:
Aslında değişen 2 husus var; birisi "katılım son tarihi" kısıtlamasının kaldırılması, diğeri ise "aday limitinin yükseltilmesi" ki bunlar zaten mevcut katılımcıları veya adayları etkileyen veya motivasyonunu bozacak bir husus değil kanımca.

Katılım son tarihi kısıtlamasının kaldırılmasının amacı, daha fazla katılım sağlanması, bonsaiye olan ilginin artması, cesaretini sonradan toplayan acemi bonsaicilerimizin teşvik edilmesi, aday bulmakta zorlanan ve iklimi gereği hala kar altında olan yörelerimizdeki üyelerimize imkan tanınması (ki biliyorsunuz Türkiye'de aynı anda 4 mevsim yaşanmakta), vs.

Aday sayısı limitinin yükseltilme amacı ise: Aslında ben şahsen maratona bu kadar katılım olacağını tahmin etmemiştim, bu sevindirici bir olay, hatta yeni başlayan arkadaşlarımızın da bu derece rağbet edeceğini sanmıyordum, bu beni daha da sevindirdi. Ancak her yeni başlayan bonsaici gibi onlar da adaylarının bir çoğunu deneyim aşamasında kaybedecekler ve maratona ekledikleri adayların büyük bölümünde sorun yaşadıkları zaman moral ve motivasyonları çok düşecek. Bir kişi için aday sayısının yükseltilmesinin nedeni de budur, kaldı ki şu ana kadar çoğu katılımcıdan bazı adayları hakkında kötü durum haberlerini özel mesaj ile aldım bile :(

Yani özetle; bu maratonun amacı az kişi katılsın, sonunda büyük ödüller olsun, yeni bonsaiciler dışarda kalsın değil :)

Ama yorum ve öneriler doğrultusunda ileride güzel, profesyonel yarışmalar düzenleyeceğiz ve bonsai adına güzel sonuçlara ulaşacağız, orası kesin!

Katılan herkese teşekkür ediyorum.

sagol 10-04-2013 12:54

Sayın Sakaki,

Değişikliklerin iyi niyetle yapıldığına eminim, yazmamın sebebi sonraki organizasyonların daha iyi daha profesyonelce yapılabilmesi içindi.

İyi çalışmalar dilerim...

alibaba 10-04-2013 18:48

Sayın sagol tam olarak hissiyatıma daha net tercüman olmuş.
****** daha fazla katılımdan rahatsız olma gibi bir durum yok. Ben sadece başlayan süreçte temelden değişiklik yapılmasından rahatsızlık duyuyorum. Yani bu aynen ilerde de olabilir algısı oluşuyor. Kervanı bu kez olsun yolda düzmeyelim. Planlayalım tartışalım ve konsensus oluşturalım. Eski maraton kurgusu da size aitti sonuçta .Siz de rahatsız olmuş olabilirsiniz belki diğer yönetimdekilerden böyle farklı fikirler zamanında değil de ,geç gelince. (Her nekadar İfade etmesenizde). Ben rahatsız değilim, motivasyonum gitmiş değil:)
İş hayatım olarak da yıllardır projelerde çalışıyorum, ne çektiysek az planlamadan çekiyoruz. Hele ki böyle brief değişikliklerine karşı aşırı alerjili ve tepkili olabiliyorum :) kusuruma bakmayın. Ben sadece bir kullanıcı algısını paylaştım. Sağol'un da aynı algıda olduğunu gördüm. Demekki dikkate alınmalı bir mevzu olabilir.:) saygılar, sevgiler, selamlar.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1135806)
Merhaba sn alibaba9,

Maratona fazla kişinin ve fazla sayıda adayın katılması neden motivasyonunuzu bozsun veya bozuyor ki, tam aksine bu sevinilecek bir durum.

Amacımız az sayıda kişinin az sayıda adayla katılması değil ve ayrıca motivasyon için birinciye büyük para ödülleri de verilmeyecek; buradaki motivasyonumuz bonsai konusunda omuz omuza ilerlemek ve farkındaysanız bu birlikteliğin adını "yarışma" değil de "maraton" koymamızın da bir amacı budur.

Eğer bu ucunda büyük ödüller olan ve tamamı profesyonellerden oluşan bir yarışma olsaydı dediklerinize katılabilirdim :)



Bu konudaki şikayetinizi burada yapmanız pek doğru değil, çünkü bu başlığın amacı farklı. Ancak yine de doğru işlemeyen şeyler konusundaki şikayet, yorum ve önerilerinizi ilgili başlıkta paylaşırsanız seve seve tartışırız.


malina 10-04-2013 19:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alibaba9 (Mesaj 1136212)
Sayın sagol tam olarak hissiyatıma daha net tercüman olmuş.
daha fazla katılımdan rahatsız olma gibi bir durum yok. Ben sadece başlayan süreçte temelden değişiklik yapılmasından rahatsızlık duyuyorum. Yani bu aynen ilerde de olabilir algısı oluşuyor. Kervanı bu kez olsun yolda düzmeyelim. Planlayalım tartışalım ve konsensus oluşturalım. Eski maraton kurgusu da size aitti sonuçta .Siz de rahatsız olmuş olabilirsiniz belki diğer yönetimdekilerden böyle farklı fikirler zamanında değil de ,geç gelince. (Her nekadar İfade etmesenizde).

Projelerimiz her zaman önceden uzun uzun görüşülür...

Harun Parlak (daha sonra sizlere yazacaktır) Antalya'da olması nedeniyle gelecekte gerçekleştirebileceğimiz bazı şeyleri farkedince bize iletti. Henüz net değil ama bu marotonla bağlantılı...

Netleşince iletsek, marotana katılan (daha doğrusu önceki kurallar nedeniyle katılamayan) arkadaşlarımız için geç olacaktı. Bu yüzden netleşmeyen projenin gerçekleşme ihtimaline karşı, maratonun süresini ve katılacak bitki sayısını değiştirdik. Bu değişiklik bonsai marotununu olumsuz etkileyecek kurallar değildi.

Özetle, yönetimden fikirler geç geldi, tam oluşturmadan etkinlik başlattınız varsayımlarınız doğru değil. Tabii ki bunları bilmeniz mümkün değildi. Netleşmemiş şeyleri de bizim aktarmamız mümkün değil... :)

Tek ricamız lütfen bize güvenin, çalakalem çalışmalar yapmıyor, nasıl olsa sonra düzeltiriz diye umursamaz davranmıyoruz :)

Bu değişiklikler, gündemimizde olmayan bir olanağı değerlendirebilme ihtimali nedeniyle yapılmıştır.

malina 10-04-2013 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1136022)
Söyledikleriniz güzel şeyler, ancak elbette değişikliklerin geçerli nedenleri de var.

Sakaki'nin daha ayrıntılı yazmaması bu netleşmemeden kaynaklanıyor.
Yönetime falan laf edince, bu kadarını yazmak istedim :)

alibaba 11-04-2013 19:43

Sabırlı açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın Malina ve sayın Sakaki
size güveniyoruz. :) seviyoruz, sayıyoruz.

HakanG 13-04-2013 23:45

Alıntı:

''Katılım son tarihi kısıtlamasının kaldırılmasının amacı, daha fazla katılım sağlanması, bonsaiye olan ilginin artması, cesaretini sonradan toplayan acemi bonsaicilerimizin teşvik edilmesi, aday bulmakta zorlanan ve iklimi gereği hala kar altında olan yörelerimizdeki üyelerimize imkan tanınması (ki biliyorsunuz Türkiye'de aynı anda 4 mevsim yaşanmakta), vs.''

Ben de acemiyim ve son tarih olmaması bana katılma cesareti verdi, bu hafta fotoğraflayıp buraya koyuyorum ağacımı...

nicholai hel 20-04-2013 14:36

Ağaçlarım uykudayken ben de forumda uykuya geçmişim anlaşılan ;) bir süredir pek vakit ayıramadığım için haberim yoktu bu maratondan.

Üç gün önce aldığım iki yeni begonvilim ile ben de katılmayı düşünüyorum şimdi. Maksat faydamız olsun. Yoksa dediğiniz gibi en güzel ödül zaten sürecin sonunda sahip olacağımız ağaçlarımız olacak. Ama böyle bir maraton yaratma fikri en azından motive edici güç olması açısından çok olumlu olacaktır diye düşünüyorum.

Herkese başarılar, sağlıklı ve mutlu minik ağaçlar diliyorum. ;)

Bunenenem 01-11-2013 19:07

Ben bir şey soracağıcam: Bu zamanda Ağacı budayabilir miyim ?
Ağaç çift gövde 15-16 cm, ne yapraklı mavi bir çam, dikine gidiyor.
Tel aldım telleme için, teli ne zaman çıkaracağım taktıktan sonra?

Sakaki 02-11-2013 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bunenenem (Mesaj 1213808)
Ben bir şey soracağıcam: Bu zamanda Ağacı budayabilir miyim ?
Ağaç çift gövde 15-16 cm, ne yapraklı mavi bir çam, dikine gidiyor.
Tel aldım telleme için, teli ne zaman çıkaracağım taktıktan sonra?

Eğer yanlış tahmin etmiyorsam, budama zamanı konusunda olduğu gibi çamlar konusunda da bilgi sahibi değilsiniz pek!?
Çamlarda budama zamanlaması ve şekli yaprak döken ağaçlarla tam olarak aynı değil.

Bu konuda tourkana arkadaşımızın çam türlerindeki bonsai çalışmalarına bakmanızı tavsiye ederim; hem zamanlama hem de budama usülü konusunda bilgi verici çok çalışması var, faydası olacaktır kafanızdaki sorular için.

Başarılar.

erdem7 09-01-2014 16:38

Acaba "sert budama" tam olarak nasıl olacak? Tüm dallar mı gidecek, yoksa sürgün formundaki dallar kalabilir mi?

İkinci bonsaim ile katılmayı düşünüyorum (Henüz birinci için bile yeterli bilgi edinemedim, oku oku bitmiyor :D )

Harun Parlak 09-01-2014 16:46

Sert budama istediğiniz uygun dallar kalacak uygun yerlerinden kesilecek istenmeyen dallar tamamen kesilecek.
Kesmeden önce kafanızdaki tarzı ve ya şekli belirledikten sonra dalları ona göre belirleyeceksiniz.
Tasarım ve tarzlar konusunda bilginiz yok ise, Adaylarınızı önce forumda bir başlık açarak fotoğrafları yükleyerek deneyimli arkadaşlardan önerilerini isteyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

malina 26-02-2016 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1136227)
Projelerimiz her zaman önceden uzun uzun görüşülür...

Harun Parlak (daha sonra sizlere yazacaktır) Antalya'da olması nedeniyle gelecekte gerçekleştirebileceğimiz bazı şeyleri farkedince bize iletti. Henüz net değil ama bu marotonla bağlantılı...

Netleşince iletsek, marotana katılan (daha doğrusu önceki kurallar nedeniyle katılamayan) arkadaşlarımız için geç olacaktı. Bu yüzden netleşmeyen projenin gerçekleşme ihtimaline karşı, maratonun süresini ve katılacak bitki sayısını değiştirdik. Bu değişiklik bonsai marotununu olumsuz etkileyecek kurallar değildi.

Özetle, yönetimden fikirler geç geldi, tam oluşturmadan etkinlik başlattınız varsayımlarınız doğru değil. Tabii ki bunları bilmeniz mümkün değildi. Netleşmemiş şeyleri de bizim aktarmamız mümkün değil... :)

Tek ricamız lütfen bize güvenin, çalakalem çalışmalar yapmıyor, nasıl olsa sonra düzeltiriz diye umursamaz davranmıyoruz :)

Bu değişiklikler, gündemimizde olmayan bir olanağı değerlendirebilme ihtimali nedeniyle yapılmıştır.

Demişim :)

Expo 2016 için düşünüyorduk güya :)
Takip etmediğim için durum ne bilmiyorum.

En azından bilmediğimi yazayım :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024