agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai Maratonu 2013-2016 (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/)
-   -   nicholai hel / Begonvil (Sankan) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/31312.htm)

nicholai hel 22-04-2013 11:15

nicholai hel / Begonvil (Sankan)
 
2 Eklenti(ler)
Tür: Begonvil
Boy: 48 cm
Gövde çapı: 5.5 cm
Gövde çevresi: 20 cm

Eklenti 394185

arka yüzü

Eklenti 394186

Yeni aldığım bu begonvil de aynı diğeri gibi bakımsız bir haldeydi. Saksısı patlak, kökleri dışarı taşmış, karınca salyangoz ve çeşitli böceklerin istilası altındaydı.

Şimdilik tek müdahalem eski saksısını 25 litrelik yenisiyle değiştirmek oldu. Tabii aynı anda böceklerden maksimum şekilde kurtulabilmek için toprağının da önemli bir kısmını değiştirmek zorunda kaldım. Biraz stres yaşadığı için işlemlere başlamadan önce yeni saksısına alışmasını beklemem gerekecek.

Şu an için oldukça kalın 3 ana gövdesi bulunuyor. Fakat şekil konusunda henüz hiçbir fikrim yok. Belki bu şekilde üç gövde kalır belki ikiye, hatta teke indirebilirim. Bu nedenle tarzı konusunda kararsızım. Ama şu anda üç gövdeye sahip olduğu için Sankan diye başlamayı uygun gördüm.

Bu ağacın alabileceği formlar konusunda görüş ve önerilerinize fazlasıyla ihtiyacım var.

İstediğiniz bölgelerin detaylı fotoğraflarını çekip ekleyebilirim.

Herkese sağlıklı ağaçlar diliyorum.

sagol 23-04-2013 18:20

1 Eklenti(ler)
Sayın Nicholai hel,

Ortadaki ince dalları fazla beklemeden almak eneji kaybını önleyecektir. Benim ağacım olsaydı, soldaki dalı da işaretlediğim yerden keserdim.

Üçlü ve ikili gövdeye uygun olması açısından kalın gövdede çizdiğim yere kadar toprak seviyesini yükseltmek nebariyi daha ihtişamlı gösterecektir.

İyi çalışmalar dilerim...

nicholai hel 29-04-2013 17:59

Sn. sagol,
Önerileriniz için teşekkürler. Dikkate alacağım.

Şu an için, zorunluluk sebebiyle biraz ağır şekilde müdahalede bulunduğum saksı değişiminin stresini atlatmasını bekliyorum. Ama sanırım çok beklememe gerek kalmayacak çünkü negatif herhangi bir durum gözlemlemiyorum. :)
Tek negatif yanı, karıncalardan tam olarak kurtulamamış olmam. :rolleyes:

Ağacın yönünü sanırım benim düşündüğümün tersi şeklinde uygun gördünüz.
Aslına bakarsak ben de tam emin değilim hangi yönün uygun olduğu konusunda.
Ama ilk fotoğrafta ana dallar izleyene doğru eğildiklerinden ve büyük yara izlerini daha iyi kamufle ettiğinden o yönü uygun görmüştüm.

Sürgünlerin açılmaya devam ettiklerini gördüğümde tüm gerekli dalları geride bir iki göz bırakarak budayacak ve tekrar fotoğraflayarak görüşlerinizi alacağım. O zaman eminim hep birlikte çok daha sağlıklı fikir sahibi olacağız. :)

Nebarinin toprak seviyesi konusunda görüşünüze de katılıyorum.

Sağlıklı ağaçlar diliyorum.

nicholai hel 06-05-2013 14:58

2 Eklenti(ler)
Eski toprağından neredeyse tamamen arındırıp yepyeni bir karışıma diktiğim begonvilin hiçbir stres belirtisi göstermemesi beni şaşırttı.

Sürgünlerdeki güçlü gelişime güvenerek geri budama yaptım. Gereksiz gördüğüm bölgeleri tamamen temizledim. Kalan yerleri de ağacın ani güç kaybı yaşamaması için şimdilik biraz uzun bıraktım.

Olası ön yüz görseli

Eklenti 400274


Muhtemel arka yüz görseli :)

Eklenti 400275


Ağaç ana gövdeden sürgünler vermeye çok istekli duruyor. Bundan cesaret alıp aslında ortadaki dal üzerinde dikine çıkan daha genç gövdeyi dibinden almalıyım sanırım.

Ön yüz görselinde en soldaki kısa gövdeyi değerlendirmeli mi, almalı mı, ölü dal olmak üzere sürgünlerini alarak kurumaya mı bırakmalı bilemiyorum şu aşamada.

Diğer gövdelerde nasıl bir dallanma beklemeliyim, stile karar veremediğim için onu da bilmiyorum.

Bu ağaç elimdekiler içinde kafamı en çok karıştıranı sanırım. :o

Önerileriniz olursa çok sevinirim.

Sakaki 06-05-2013 15:14

Bu adayınızı sn sagol'un belirttiği gibi ileride biraz daha yukarıdan köklendirebilirseniz ve ilk fotoğrafta yukarı doğru dimdik uzayan dalı radikal bir şekilde budarsanız (veya komple alırsanız) çok daha güzel olacak bence.

Başarılar dilerim.

07sçs07 09-05-2013 13:18

Çok güzel olacak inşallah başarılar dilerim ortik..:)

nicholai hel 09-05-2013 17:28

Teşekkür ederim, inşallah "ortik" ;)
Senin de adaylarını görmek isteriz. Ateşdikeni burada boy göstermeyi hakediyor.
Diğerleri bu yarışmanın kurallarına uymuyor ne yazık ki. :rolleyes:

nicholai hel 13-05-2013 14:09

3 Eklenti(ler)
Haftasonunda ağaçlar üzerinde mesai harcadım.
Bu ağaç da biraz ağır bir budamadan geçti.

İşlem öncesi

Eklenti 403639


Budama sonrasında arka yüz görseli. Macunladığım yerlerde oldukça büyük iki kesik var.

Eklenti 403640


Ve ağacın ön yüzünden bakış.

Eklenti 403641


Şimdi çok daha sadeleşmiş durumda. Fakat yerini, toprağını çok sevdi, eminim kısa sürede tekrar coşacak.

Şu aşamada halen ağacın son şekline karar verebilmiş değilim.
Toprak seviyesini yükselteceğim, ama dallarda nasıl bir dizilim uygulamalıyım, bir sonraki budamayı nasıl yapmalıyım halen kararsızım. :o

Şu anda ağaç iki zirveli gibi oldu. Aklımdan sağdaki gövdeyi yarısı gibi bir yerden budamak geçiyor. Böylece orta gövde en uzun, sağdaki daha kısa, soldaki en kısa gibi kademeli olacak.
Yalnız ortadaki gövdeyi kısaltıp sağdaki gövdeyi zirve yapmak, soldan sağa kademeli yükselme sağlamak da olası gibi.

Sizler ne dersiniz?

sagol 13-05-2013 23:06

2 Eklenti(ler)
Sayın NikoleiHel,

Anlıyorum ki diz yapan kısmı ön yüz yapmak istiyorsunuz. O durumda gövdenin bakana doğru gelip geri gitmesi beni biraz rahatsız ediyor. Sonuçta kural olarak tepe kısmın bize doğru gelmesini istiyoruz halbuki bu yüzde tepe bizden kaçıyor.
Kabaca 2 çizim yaptım birincide tepe dalı yavaş yavaş öne getirip bu görüntüyü yok etmek mümkün olabilir. 2. çizimdeki gibi bir önerim de olabilirdi ama tepeyi öne almak pek kolay değil.


İyi çalışmalar dilerim...

nicholai hel 14-05-2013 09:27

Sn. sagol,
İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkürler. Gerçekten yardımı oluyor, farklı bakış açıları veriyorsunuz.
Yalnız sanırım fotoğraflarda bir ışık, gölge yanılgısı oluşmuş. Tekrardan yabancı bir gözle bakınca ben de farkettim durumu. Aslında bu yönde o diz yapan dal öne doğru gelip sonra geriye gitmiyor. Öne doğru geliyor, sonra kıvrılıp açısı dike yakın bir şekil alıyor ama hala az da olsa bir açıyla öne doğru (tabi aynı zamanda sola doğru) gelmeye devam ediyor.

Bu akşam gidince tam üstten bir fotoğraf çekerim, orada daha iyi anlaşılır, hatta tam yandan çekersem de iyi olur.

Yardımınız için çok teşekkür ederim. Sanırım bu algı yanılgısını kaldırdıktan sonra daha sağlıklı görebileceğiz ağacı.

nicholai hel 15-05-2013 01:05

2 Eklenti(ler)
Bu begonvili şimdiye kadar ön yüz olarak fotoğrafladığım açıya göre tam üst ve tam yan (sol) açılarından fotoğraflarını ekliyorum.

Açılar estetikten uzak, zaten ana bakış açısı değiller :rolleyes: sadece detaylı fikir vermesi için ekliyorum.

Eklenti 404527


Eklenti 404528

sagol 15-05-2013 08:46

Sayın NikoleiHel,

Toprak seviyesini yükseltip, arka yüzü ön yüz yapıp sol dalı kısaltmak ve saksı değişiminde biraz daha sola yatırmak yine de fena bir çözüm değil bence. Ön yüzü kullanırsanız toprak seviyesini yükseltmek gerekmez zannediyorum. Başka öneriler de olursa, onları da alıp sonra ağacı en yakından gören siz olduğunuzdan önerileri kendi görüşünüzle yoğurup bu ağaç için en iyisini bulacağınıza inanıyorum.

İyi çalışmalar dilerim...

anily 15-05-2013 14:33

1 Eklenti(ler)
Sn nicholai hel,

3 dal yapmak sanırım çok zor olacak. Çünkü kağıt üzerinde bile düşünürken çok zorlandım. Çizmeye başladığımda bende kararsızlığa düştüm :). Ortadaki ana dal 1 no, soldaki 2 no, sağ küçük dala 3 no diyelim.
2 ve 1 nolu dallar birbirine çok yakın olduğundan birbirilerine temas etmesi olası. Temas etmesede görüntü olarak birbirini engelleyeceğini düşündüğümden
2 nolu dalı kısalttım. Tam olarak çizmeyi beceremesemde 1 ve 2 nolu dallardan çıkan sürgünleri üçgen şeklinde düşünelim. Beyaz noktaları jin uygulaması olarak düşündüm. 3 nolu dal tamamen ölü olacak. Şekil itibarı ile uygulanabilir mi tam olarak bilemiyorum. Begonvilsever olarak adayınızın takipçisiyim :)

iyi çalışmalar dilerim...

nicholai hel 15-05-2013 15:54

Sn. anily, ilginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Çiziminizi de beğendim, elinize sağlık. :)

Evet gerçekten zorlayıcı bir aday. Aslında ben diğer begonvil adayımı çok beğenerek almıştım. Bu ağaç onun yanındaydı ve fidanlıkta bırakmıştım. Fakat sonra düşündüm, saksı değişiminde kullandığım topraktan bile daha ucuza gelen yaşlı bir begonvil daha var orada, niye almıyorum ki! :D

Böylece hiçbir öngörüm olmadan tekrar gidip aldığım bir ağaç. Yerinde yaptığım incelemelerimde de bir kalıba oturtamamıştım, görüldüğü gibi şu an hala da oturtamıyorum. :)

Bir yandan da begonvil bonsai görselleri araştırıp kafamdaki örnekleri çoğaltıyorum. Hatırı sayılır bir begonvil arşivim oldu bile şu geçen bir ay içinde. :)

İnceledikçe de aslında gördüğüm, muntazam bir dal diziminin çok da şart olmadığı.
Kalın bir nebari ve alt gövdenin üzerinde maksimum sayıda yan dallanma, bol yaprak ve olmazsa olmaz çiçekleriyle görsel tamamlandığında gerçekten çok hoş çalışmalar çıkıyor ortaya. Genelde gövdelerin nebari ile birlikte ilk 10-20 cm üzerinden itibaren daha yukarılarda dal namına hiçbirşey seçilmiyor örnek görsellerde.

Yani sanki "aman dal dizimi" diye çok da zorlamamak lazım gibime gelmeye başladı kafamdaki örnekleri çoğalttıkça. Bilmem yanılıyor muyum.

Sıklıkla karşılaştığım görseller bu şekilde, çoklu gövde olarak çıksada bir bütün olarak ele alınıp o yönde eğitilmiş ağaçlar.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/p...m/10919018.jpg


Belki bu ağacın dallarını da bu şekilde değerlendirmek lazım diye düşünmeye başladım. Nebari kısmının toprak seviyesine karar verip, sonra alt gövdenin estetik bir görüntü verdiği bakış açısını seçip, o seviye üzerinden gelecek tüm sürgünleri uygun şekilde eğiterek büyütmek ve ağacın folyajını şekillendirmek, belki de bu ağaç için en uygun seçenektir.

Sizler ne dersiniz?

nicholai hel 22-05-2013 14:19

1 Eklenti(ler)
Bu adayın alındığı günden tam bir ay sonraki görselini ekliyorum.

Eklenti 408245


Bu da en son karar verdiğim hedef form.

http://bonsaisanat.files.wordpress.c...rna-toledo.jpg



Bunun için şu andan itibaren gereksiz dallar dışında hiçbir budama/uç alımı yapmadan, tüm dalları yön verici hafif tellemelerle şekillendirerek kalınlaşmaya bırakacağım. Önümüzdeki sezon şekillenecek yan dallanmalar ve sıklaştırma çalışmaları için temel iskeleti, omurgayı oluşturacak yapıyı ortaya çıkarmayı hedefleyeceğim.


Hedef ağaç ya da seçilen yol haritası konusunda itirazı, önerisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.


Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim...

badrobot 22-05-2013 15:39

Sn.nicholai hel.
Ağacınız daha şimdiden iddialı olduğunu belirtiyor. Başarılar dilerim.

gulcingiller 22-05-2013 16:12

Bu goruntu sonrasi bende denemelerde bulunucam galiba ellerinize saglik. basarilar

nicholai hel 23-05-2013 10:14

Sn. badrobot,
Ağacım değil de hedef ağaç iddialı gerçekten. :)
Bakalım hedefe ne kadar yaklaşabileceğiz.


Sn. gulcingiller,
Begonviller gerçekten çok güzel, çevremde kendi halinde yetişen begonvillere bile bayılıyorum, bir de üzerine emek harcanmış bonsailerini aratınca gerçekten inanılmaz güzellikler çıkıyor. Arşivimde 100'den fazla harika begonvil bonsai örnekleri oldu şimdiden. ;)

Yalnız yaşadığınız şehir bilgisine takıldım, sanırım Londra'dasınız.

Begonvil sıcak iklimi, bol ve tüm gün güneşi, kışın ise mümkünse 8-10 derecenin altına düşmeyen iklimleri seviyor. Zaten 0 derece altında ölüyor.

Yaşadığınız yerin iklimi bu şartları sağlamıyorsa yetiştirmekte zorluk çeker, bir şekilde yaşatmayı başarsanız da örnek görseldeki gibi bir çiçeklenme ne yazık ki sağlayamazsınız. :( Hatta burada iklim tamamen uygun olduğu halde ağaç o aşamaya geldiğinde çiçeklenme için benim bile düzenli besin takviyesi yapmam gerekecek.

Tabii bu türe özel, aydınlatma ve gerekli diğer teçhizatlarla donatılmış bir yetiştirme odası ortamı hazırlamayacaksınız.

Bir bonsaisever için en kolay seçilecek ağaç türleri, yaşadığı coğrafyada kendi halinde yetişebilen ağaç türleridir. Örneğin burada begonvil, zeytin, akasya, dişbudak, ateşdikeni, acem borusu, turunçgil türleri vs. hiçbir bakım olmadan, boş arazilerde kendi hallerinde yetişebiliyorlar.

Bu tür ağaçlarla başlamak, maça 1-0 önde başlamak gibidir. Siz sadece ağacın rutin işleri ve eğitimiyle ilgilenir, iklime uyum gösterme konusunu hiç düşünmezsiniz.

Bu çerçeveden bakarak tekrar düşünmeniz, belki ileride boşa gidecek emeklerinizi şimdiden öngörmenizi sağlayabilir diye açıklama yapma gereği duydum.

İngiltere iklimi de birçok "çok değerli" bonsai potansiyeli taşıyan ağaçlara uygunluk gösteriyor. Zaten dünyaca kabul görmüş bonsai ustaları da çıkaran bir ada ülkesi. Onların izinden giderek iklime uygun türlerle ilerlemeniz avantajlı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

nicholai hel 26-06-2013 22:39

1 Eklenti(ler)
26 Haziran 2013 güncellemesi.


Eklenti 421078


Aradan geçen sürede sadece sulandı ve beslendi.

Fotoğraftan sonra bir besleme daha yaptım, vakti gelmişti.

Bir fırsat bulduğumda gereksiz dalları alarak kalanları aşağı doğru eğerek kalınlaşmaya bırakacağım.

Kafamdaki tarzın iskeletini oluşturmaya çalışmaktayım.

badrobot 27-06-2013 14:59

1 Eklenti(ler)
Sn.nicholai hel.
Ağacınız çok güzel ve düşlemiş olduğunuz hedefe de gerçekten çok yakın. Eminim sizde düşünmüşsünüzdür ama ben bir kez dillendirmek istedim. İşaretlemiş olduğum alttaki kalın dal işi bozuyor. Kış döneminde kesmenizi öneriyorum.
Jin olarak değerlendirilebilinir. Hatta keserken 1-1,5cm kadar ana bedene pay bırakıp çıkıntı oyularak kırılmış dal efekti verebilirsiniz.

nicholai hel 27-06-2013 15:58

Teşekkürler Sn. badrobot.

Evet o dalı öncelikle jin olarak denemeyi, beğenmezsem de kovuk çalışmasına çevirmeyi düşünüyordum. Kalın bir dal olduğu için aslında başarılı bir çalışma yapılırsa güzel bir jin olabilir.
Şimdilik kendi haline bıraktım, üzerindeki birkaç sürgüne de dokunmadım bir süredir. Büyük olasılıkla dediğiniz gibi kış döneminde uygulamayı yaparım.

Ağacın gelişimi iyi gidiyor, özellikle ağacı alalı daha iki ay olduğunu düşünürsek oldukça aşama kaydettiğini ve güzel ilerlediğini söylemek mümkün.
Ama elbette hedef ağaca benzemesi için biraz uzun bir süreç gerekecek. :)

Bekleyip göreceğiz...

nicholai hel 21-07-2013 20:57

4 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz güncellemeden 4 gün sonra hafif bir tellemeyle tüm dalları eğmiştim.

30 Haziran'da işlem sonrası bu şekildeydi.

Eklenti 428199


Hiç dokunmadan geçen 22 gün sonra, bu sabah bu haldeydi.

Eklenti 428200


Tekrar hafif bir işlemle telleri biraz daha kısalttım, dallar daha da aşağı eğildi. Tepede çok güçlü çıkan bazı sürgünler budandı.

İşlem sonrası

Eklenti 428201

Begonvili tellemek zor, dalları çok kırılgan oluyor. Bu nedenle işlem öncesinde ağacı bir miktar susuz bırakmıştım. Fotoğraflarda cansız görünmesinin sebebi o.

Besleme programım dahilinde Supervit zamanı gelmişti, işlemden sonra 2 litre su ve supervit ağacı 15 dakika içinde ayağa kaldırdı. Şu an tüm yapraklar yine göğü gösteriyor ama hava karardığı için tekrar fotoğraf çekmedim.

Tahminen bir ay daha sadece beslenerek büyüyecek. Belki biraz seyreltme yaparım.

gulcingiller 26-01-2014 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel (Mesaj 1159166)
Sn. gulcingiller,

Yaşadığınız şehir bilgisine takıldım, sanırım Londra'dasınız.

Begonvil sıcak iklimi, bol ve tüm gün güneşi, kışın ise mümkünse 8-10 derecenin altına düşmeyen iklimleri seviyor. Zaten 0 derece altında ölüyor.

Yaşadığınız yerin iklimi bu şartları sağlamıyorsa yetiştirmekte zorluk çeker, bir şekilde yaşatmayı başarsanız da örnek görseldeki gibi bir çiçeklenme ne yazık ki sağlayamazsınız. :( Hatta burada iklim tamamen uygun olduğu halde ağaç o aşamaya geldiğinde çiçeklenme için benim bile düzenli besin takviyesi yapmam

İngiltere iklimi de birçok "çok değerli" bonsai potansiyeli taşıyan ağaçlara uygunluk gösteriyor. Zaten dünyaca kabul görmüş bonsai ustaları da çıkaran bir ada ülkesi. Onların izinden giderek iklime uygun türlerle ilerlemeniz avantajlı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Kusura bakmayin cevabinizi yeni gordum evet buranin iklimi malum soguk ama calismaya baslamadan once onerilerinizi alicagimdan emin olabilirsiniz. Tesekkur ederim.

nicholai hel 27-04-2014 19:49

1 Eklenti(ler)
27 Nisan görseli.

Eklenti 486876


Geçen seneyi tamamen serbest gelişimle geçirdikten sonra sonbaharda çevresini kabaca budamıştım. Şimdi tekrar gelişim başladı. İlk fırsatta çok derin bir budama yapılacak ve yeni gelecek sürgünlerle tekrar folyajı yapılandırılacak.

Geçen sene yere doğru yön verip geliştirdiğim sürgünler haliyle gövdeyi kapatmış durumda. Geri budamayla tekrar açılacak.

nicholai hel 28-05-2014 11:14

Begonvilin yaşları
 
4 Eklenti(ler)
Bu ağacımda geri budama yaptım.

Öncesinde, daha doğrusu yeni başlamışken görüntüsü buydu, sonrasında baya bir kuşa döndü.

Eklenti 497212


Fakat asıl paylaşmak istediğim, hatalı bir uygulama.
Ağacı, özellikle de begonvil gibi çok hızlı tepkiler veren, sulamayla birlikte neredeyse gözle görülecek hızda canlılık kazanan, ayağa kalkan türlerde budamanın hemen sonrasında ağacı sulamayın!

Yoksa ağacı bu şekilde ağlatırsınız.

Eklenti 497213


Eklenti 497214


Eklenti 497215


Ağaç üzerindeki tüm kesim noktalarından damlayan, ya da gövde boyunca aşağı süzülen yaşları izledim.

Ağaçta gerekli geri budamaları yapıp tüm yaraları macunla güzelce izole ettikten sonra ağacı yerine alıp, başka ağaçlardaki işlerime başlayacağım için unutmadan suyunu da verip aradan çıkarayım diyerek ağacı güzelce suladım.

Hava karardığı için sonrasında tekrar incelemedim, fakat ertesi akşam eve geldiğimde beni bu şekilde karşıladı. Neredeyse 24 saat geçtiği halde kesim uçlarından sular damlıyordu.

Üzerinden bir gün daha geçtikten sonra uçlar kurumuş, hatta sürdüğüm macun da normal bir şekilde kuruyarak tüm yaraları izole etmiş haldeydi. Herşey normale döndü.

Kıssadan hisse, budama yaptığınız dallarda kullandığınız macun kuruyup yaraları tam anlamıyla izole etmeden ağacınızı sulamayın.

badrobot 28-05-2014 13:22

Sn.nicholai hel.
Ağacınızın budama yapmadan önceki görüntüsünü sayfaya eklemişsiniz ama budamadan sonraki halinin genel durumunu gösteren bir fotoğraf göremedim, yoksa yanılıyormuyum. Eğer son halini gösteren bir fotoğrafta eklerseniz çok mutlu olurum.
Merak içindeyim.

nicholai hel 28-05-2014 14:32

Budama sonrasını eklemedim Sn. badrobot, haklısınız.

Ağacın gücünü bir anda çok zayıflatmamak adına geri budamayı iki partiye bölmeyi uygun gördüm. Şu anda ağacın folyajı, eklediğim işlem öncesi fotoğrafının hemen hemen yarısı civarında. Ana dalların yarısı geriye doğru kısaltıldı. Fakat bir kısım dalları da dokunmadan bıraktım ki ağaç aşırı stres yaşamasın, çünkü geri budadığım kısımlarda gerideki gözler uyur vaziyette, henüz sürgün yok.

Budadığım dallardaki gözler uyanıp sürmeye başladığı anda kalan dalları da geriye budayarak hepsinden gelen yeni sürgünlerle tekrar folyaj şekillendireceğim. En azından planım o yönde.

Kalan dalların da geri budamasını yaptıktan sonraki halini eklemeyi düşünüyordum ama gün ışığı altındayken aklıma gelirse mevcut halini de çekip merakınızı dindirebilirim. :)

Teşekkür ederim ilginiz için.
Sağlıklı begonviller dilerim. :)

murat doğan 29-05-2014 08:37

Çok güzel çalışma sevgili nicholai hel. bu ağaç elinizde istediğiniz şekle gelecek. öyle görünüyor. bende buna benzer bir aday edindim ve nasıl bir tarz yapacağıma karar veremedim bir türlü. forumda da paylaşmıştım belki görmüşsünüzdür. bir çok alternatif var adayımda. Bu yönüyle bu çalışmanız bana ağacın gelişimini izlemek açısından çok faydalı oldu.ellerinize emeğinize sağlık

nicholai hel 29-05-2014 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan (Mesaj 1289417)
Çok güzel çalışma sevgili nicholai hel. bu ağaç elinizde istediğiniz şekle gelecek. öyle görünüyor. bende buna benzer bir aday edindim ve nasıl bir tarz yapacağıma karar veremedim bir türlü. forumda da paylaşmıştım belki görmüşsünüzdür. bir çok alternatif var adayımda. Bu yönüyle bu çalışmanız bana ağacın gelişimini izlemek açısından çok faydalı oldu.ellerinize emeğinize sağlık

Teşekkürler Sn. murat doğan. Zamanla güzel, en azından seyir zevki veren bir çalışma olacak umarım. O yolda ilerliyor fakat elbette daha çok eksiği var.

Paylaşımlar ve gelişim aşamaları size faydalı olduysa ne mutlu. Umarım sizin begonvilleriniz bu adaydan çok daha güzel olurlar.

İyi çalışmalar dilerim.

nicholai hel 03-07-2014 12:01

2 Eklenti(ler)
20 Gün önce yaptığım geri budama sonrası.

Eklenti 506512


Sağ alttaki dal ağacın kalın dallarından biri olsa da en kalını olması gerektiği için bir sene daha serbest büyümeye bırakıldı.

Soldaki dal da konumuna göre cılız kaldığı için bu seneyi yine büyüyerek geçirecek.


10 gün önceki durumu.

Eklenti 506513


Bundan sonra yeni gelen sürgünlerden seçim yapılarak ana dalların fazlalık kısımları tekrar budandı, yeni sürgünlerde gerekli yerler tellendi. Ağaca demir ve azot takviyesi yapıldı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024