agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai malzemeleri ve aletler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/)
-   -   Bonsai Toprağı Karışımında Kedi Kumu Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/602.htm)

gokhanakdeniz 02-12-2005 09:52

Bonsai Toprağı Karışımında Kedi Kumu Kullanımı
 
Bonsai topragi olrak kedi kumu baslikli makelyi okudukan sonra bunun icin bir arastirma yaptim! Bazi merketlerde kedi kumlarinin yanlarina incelemeniz icin acik halleri bulunuyor.Bunlari bir cogundan ornekler alip islattim kuruttum ve yine bir cogunun yanmamis kil oldugunu e hemen camurlastigini gordum.

Fakat CARLI markali bir kedi kumu vardi, bu yanmis kil ve kaya parcalarindan olusuyor.Islatildiginda formunu kaybetmedigi gibi kuruduguda da kirilgan ozellige sahip olmuyor. Fakat mutlaka elemek gerekiyor iclerinde toz parcalarina yakin buyuklukte ok fazla parca var, eledikten sonra ancak kullanilabilir.

Ben yaklasik yuzde 15-20 oraninda torfa karistirdiktan sonra kullandim ve gayet guzel sonuc aldim.Fakat saksinin su tahliye deliklerini kapatmamasi icin en alta birkac volkanik kaya ve cakil taslarinin yerlestirip kok baglamak icin gerekli teli saksinin yanlarindan cikarip, kayalarin ustlerinede gozenekleri cok cok kucuk kumas parcasi (esarp gibi) yerlestirdim ve kumu daha sonra saksiya doldurdum.

Şu an su tahliyesi ve sulamdan sonraki nemlilik orani gayet guzel. Ankara'da oturan arkadaslar icin kocatepe begendik magazasindan bu urunu bulabilirler. Ben yeni fidanlarimda denedim siz de bunu yaparak cok sevdiginiz agaçlariniz kaybetme riski olmadan cok ucuz ve kolay bulunabilir bir malemeyle bonsaileriniz saglikli bir sekilde yetistirebilirsiniz :)

malina 02-12-2005 10:02

Teşekkürler :)

malina 02-12-2005 10:14

Lovely Cat Kedi Kumu
1,500,000
Gima
7 litre

Çarli Kedi Kumu (Denendi, bonsai için uygun)
2,500,000
Gima
7 litre

Champion
3,250,000
Gima
5 kilogram

Amiral Kedi Kumu
3,750,000
Migros
14 litre

Topracat
4,050,000
Pet.gen.tr
7 litre

Bulduklarımı yazdım. Bunlar fiyat ve bulunacakları yerle ilgili.

Siz denediklerinizin markasını yazarsanız iyi olur. Belki bu denenmemiştir diye gereksiz deneme yapılmaz. Ben de yukarıdaki listeyi değiştiririm

Baki Berk Kayalar 02-12-2005 12:36

Gökhan Abicim kedi kumu bilimsel araştırman için çok teşekkürler. Dalga filan geçmiyorum gerçekten bilimsel araştırma yapmışsın. Çalışmalarının devamını dilerim.

hasan42 19-04-2006 07:05

Erkan Aktaşgül:

"Büyük ihtimal bu buluşu (kedi kumu) ben de toprak olarak kullanacağım artık. Çünkü inorganik topraklar (volkanik kaya, akadama, perlit, vermiculit, seramis vs.) böcekler ve kök çürümeleri gibi bazı unsurlar açısından çok daha güvenli."

demiş.

Eğer amaç buysa bildiğimiz dere kumu bu işi neden görmesin?
Cahilliğimi bağışlayın. İlk hevesle Tekzenden aldığım ve "hazır bitki toprağı" gibi bir ifadeyle satılan toprağın aslında yetersiz olduğu fideler büyüdükçe ortaya çıkmaya başladı. Bu yüzden toprakla ilgili bilgi araştırmaa başladım ve karşıma bu bilgiler çıktı. Siz büyük yerdesiniz, kedi kumu, volkanik akvaryum kayası falan bulabiliyorsunuz ama burada bu mümkün değil. Üstelik amacınızı söyleyince yüzünüze garip garip bakıyorlar. :)

Erkan Aktaşgül 19-04-2006 09:34

Allah Allah.. Nerde yazmışım ben o yazıyı hatırlayamadım..
(Bu arada soyadım Aktaşgül :) )

Naçizane bilgi ve deneyimlerimi kısaca aktarayım. Bahçe toprağı, saksı toprağı, torf vs. olarak bilinen topraklara hepimiz daha aşinayız mutlaka. Bu tür toprakların artısı içlerinde bitkiler için gerekli mineral vs. türü şeyleri doğal olarak yeterli miktarda bulundurmaları. Ama yukarıda yazdığı gibi hastalık, solucan, karınca, bazı karışımların kökleri sıkması gibi sorunlar nedeniyle bazen sorun çıkartıyorlar.

İnorganik toprakların artıları; köklere baskı yapmamaları, iyi drenajları, hastalık, solucan vs. gibi etkenler açısından çok daha güvenli olmaları. Ancak bu topraklarda organik topraklar kadar mineral, element vs. bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Bu yüzden gübreleme (feeding) konusuna daha fazla eğilmek gerekiyor, yoksa ağaçlar güçsüz kalabiliyor. Ayrıca inorganik topraklar organiklere nispeten genelde daha az su tuttukları için sulama konusunda da belki biraz daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Hata oranlarını azaltmak, toprağın besin değerini ve drenajını yükseltmek için sanırım en uygun olanı inorganik ve organik toprakları birlikte kullanmak. Bu konuda çeşitli karışım tavsiyeleri var onlar uygulanabilir.

İnorganik toprak bulma kosunua gelince, tüf, ponza türü topraklar toprak/fidan satış noktalarında bulunabiliyor. Ya da biraz muhabbet edince birçok yer bir poşet doldurup verebiliyor ücretsiz. Çünkü aslında çok ucuz malzemeler ama perakende satışları olmadığı için herlerde bulmak kolay olmuyor. Kedi kumu biraz fanteziye kaçıyor gibi bence, bütün ihtimaller tükenince düşünülebilir ama ponza, tüf (fidancılar başka birşey de diyor, onu hatırlayamadım) gibi toprakları bulmak çok zor değil inanın.

Bu arada, ben de toprak konusunu halledebilmiş değilim, denemelerim sürüyor. Şunu söyleyebilirim, karışımlarınızda çok fazla torf, hindistan cevizi lifi türü şeyler kullanmayın. Bunlar suyu iyi tutsalar da kuruyunca sanki bir keçenin üstüne su döküyormuşsunuz gibi oluyor. Suyu emmiyorlar ve saksının kenarından akıp gidiyor. Bu gerçekten tehlikleli olabilir ağaçlar için.

hasan42 19-04-2006 10:04

:) Düzelttim hatamı.
İşte şu adreste yazmışsınız:
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/373.htm

Bakın bu verdiğiniz bilgiler derli toplu ve aydınlatıcı. Sizin yazınızı okuyunca bir hatamı farkettim, benim kullandığım toprakta suyu fazlaca tutma sorunu var. Kumun, veya inorganik malzemenin, faydasını şimdi tam olarak anladım. Drenaj çok önemli. Sanırım bu yüzden bir meşe ağacımı kaybetmek üzereyim.
Bilgiler için teşekkürler.

qitted 19-04-2006 19:14

Toprağı havalandırmak ve drenaj sağlamak için seracılar genellikle perlit kullanıyor. Ben toprağa strafor tanecikleri katıp deneme yapmıştım ama verimli olduğunu söyleyemeyeceğim.

Kütahya/Simav ilçesinde seracılar domates, hıyar vs yetiştirmek için hiç toprak kullanmaz. Bölgede bolca bulunan yanardağ külü kullanıyorlar. Ne gübre, ne hormon, ne de zirai ilaç gerekmeden muhteşem verim alıyorlar.

Mine Pakkaner 23-04-2006 22:41

Bu konu ile ilgili ben de bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kedi kumları doğal minerallerdir. Örneğin adı geçen Çarli marka kum diatomittir. Piyasada bentonit ve sepiyolit,klinoptilolit kedi kumları da var. Bunların hepsi tarımdave hayvancılıkta kullanılan inorganik maddelerdir. Çok çok enteresan özellikleri de var. Örneğin zeolit yazıp bir arama yaparsanız çok enteresan bilgiler ulaşırsınız.

Normal kum su tutmaz, koku emmez, azotun fazlasını tutmaz, ağırdır vs. Bu yüzden kum yerine perlit, zeolit, bentonit, pomza gibi maddeler tarımda kullanılmaktadır. Kedi kumları bu maddelere az miktarda, evdeki saksılarda kullanım için ulaşabilmek açısından çok uygun.

kedi kumu 08-05-2006 15:54

kedi kumu-zeolit-ecocat
 
merhaba,
konu hakkındaki yazılarınızı okudum ve bir kedi sahibi olarak, zeolitin , özellikle tarımda ve hayvancılıkta da kullanıldığını (fertilizer olarak) ve mükemmel sonuçlar alındığını biliyorum. hatta ben de bu araştırmaları vb okuduğum günden beridir evdeki saksı çiçeklerimde ve ayrıca bahçemdeki bitki ve ağaçlarımda ZEOLİT kullanıyorum ve Türkiye'de sadece ECOCAT kedi kumu var bu alanda. Migros'da (başka yerlerde de var mesela carrefour, real, kipa vb vb)satılıyor ve çok ucuz, tavsiye ederim. Ayrıca okudum ve yine denedim ki, kötü kokuları savmakta da çok etkili. her türlü kötü kokulu yerde (spor çantası içi, ayakkabılık, buzdolabı içinde kötü koku oldu ise vb) yani minik lavanta çantaları kullanır gibi poşetleyeceksiniz ve kullanacaksınız. umarım yazdıklarımın bir faydası olur.

malina 08-05-2006 16:14

Şirketimiz LovelyCat, LuckyCat ve EcoCat markalı kedi kumları üretmektedir. %100 natürel minerallerin özel bir formülasyon ile karışımından oluşan ürünlerimiz üstün ürün özellikleri sayesinde kedi sahiplerinin tüm beklentilerini karşılayabilmektedir. - Yüksek sıvı emme kapasitesine sahiptir - Kokuyu tamamen yok eder - İdeal topaklanma sağlar - Bakteri oluşumunu engeller


Mamor Exim Ltd.
Cumhuriyet Bulvarı 1450/2
Alsancak -İzmir
Telefon: 0232 464 2880

bonsaisever 08-05-2006 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
İdeal topaklanma sağlar

Bu sakıncalı :) Deneme ile sabit :))

bonsaireef 08-05-2006 21:36

Bende tam aynı yerden alıntı yapacaktım.Bonsaisever benden önce davranmış.(Askeriyede okuyabiliyorum ama login olamıyorum dolayısıyla cevapta yazamıyorum :)

malina 08-05-2006 23:03

Sonuçta hangi marka kullanılabilir özellikte? :)

bonsaireef 09-05-2006 06:00

Marka hakkında bilgim ve fikrim yok.Sadece topkalanma yaptığını duyunca uygun olmadığını düşündüm.Suyu alınca birleşme eğiliminde olan kumu karışımda kullanırsanız, saksıda da birleşip beton gibi olur diye düşünüyorum.

malina 09-05-2006 09:22

Kedi kumu kullanan kimse yok mu burada?

backyard 09-05-2006 09:58

ben kullaniyorum ama kedi icin :o

Mine Pakkaner 09-05-2006 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Marka hakkında bilgim ve fikrim yok.Sadece topkalanma yaptığını duyunca uygun olmadığını düşündüm.Suyu alınca birleşme eğiliminde olan kumu karışımda kullanırsanız, saksıda da birleşip beton gibi olur diye düşünüyorum.

Bonsaireef bu tür mineraller
toprağın içinde kullandığınızda ise zaten karışmış oluyorlar, partikülleri birarada olmuyor.Verdiğiniz suyu depoluyorlar ve sizin için yavaş yavaş salıyorlar. Beton gibi bir yapı oluştursalardı tarımda kullanılmaları imkansız olurdu.

malina 09-05-2006 10:53

Kedi kumları (aybalanın kullandığı biçimde) birbirinden farklı özellikler gösteriyorlarmış.

Okuduğum yerde şu sorunlar vardı:

- Dökülürken çok tozlanan
- Islanınca çamurlaşıp tabana yapışan
- Kokuyu engellemeyen

Aklımda kalanlar bunlar. Kedi sahipleri bu tür sorunlar yaşatmayan kumlar konusunda deneyimlerini paylaşıp bazı markalar üzerinde mutabakata varıyordu. Tarım için kullanılabilecek özellikte olan markalar, tüm kedi kumları markaları değil. Herkes kendisi deneyip bulmasın diye marka belirlensin amaçlı uğraşıyorum :)

bonsaireef 09-05-2006 16:12

Bu kedi kumu olayını ilk Erkan Aktaşgül ortaya çıkarmıştı.Onun bahsettiği makalede, bunu bonsailerinde kullandığını söyleyen kişi çok uygun olduğunu anlatıyor.Bende uygun olabilecek markalar olduğunu düşünüyorum.

Benim kafama takılan ise malinanın verdiği markada yazan 'ideal topaklanma sağlar' lafıydı.Bu topaklanma sadece tek başına kullanıldığında oluyor, uygun miktarda torfla karıştırıldığında olmuyorsa ve bu tarımda kullanılan bir mineralse neden olmasın ki.

Bu kedi kumu olayına çok sıcak bakıyorum zaten.Tek sorun markaydı.Eğer Mine hanımda o markadaki minerale uygun diyorsa ki tecrübelerine çok güveniyoruz uygundur.Fakat her marka kedi kumunda bu maddeler varmı sorun o.Bu maddeler tarımda kullanan maddelerle aynı olsa bile bu markalarda sadece bu maddeler mi var yoksa başka maddelerde ekleniyor mu?En güzeli markaların denenip sonuçlarının buraya aktarılması.

Kedi kumu zeoliti denemiş. Peki Kedi kumu siz zeolit olarak Ecocat'imi kullanıyorsunuz?Tecrübelerinizi biraz daha açabilirmisiniz.Bitkilerde Ecocat kullandığınızı yazmamışsınız çünkü.

Şimdi malinanın ve kedi kumunun verdiği marka uygun mudur sonuç olarak bunu kesin ve kesin söyleyebilirmiyiz?

backyard 09-05-2006 18:17

faydalı olur mu bu bilgi size bilmiyorum
ben kedim için çarli kullanıyorum
koku yok, çamur yok, tozlanma yok
haber vereyim dedim

bonsaisever 09-05-2006 18:47

Kedi kumu ile ilgili makale burada. Marka Tesco

http://www.bonsai4me.com/Basics/Basicscatlitter.htm

bonsaisever 09-05-2006 18:55

Kendi kumu aldım ve toprakla karıştırdım. Can suyunu döküp balcık halini aldığını görünce hemen söküp çıkardım.

malina 09-05-2006 19:08

Tesco marka mı kullandın? Onu liste dışı bırakalım o zaman...

Bacyard, Çarli marka kedi kumundan bir avuç alıp, biraz toprakla karıştırıp dener misin? :)

backyard 09-05-2006 19:24

1 Eklenti(ler)
demin denedim
tedi de tuhaf tuhaf bana baktı :)
fotolar çok net değil

bu susuz hali

backyard 09-05-2006 19:25

1 Eklenti(ler)
bu da sulu hali
ben çok fark göremedim
balçık olmadı
bir avuç koydum her ikisinden de

bonsaireef 09-05-2006 19:32

Tescoyu bu adam kullanmış.Zaten bu işi başımıza saran adamda bu.Yani tesco uygun.

bonsaisever 09-05-2006 19:39

Yok tescoyu bulamadım. Türkiyede de satıldığını duymadım. Başka bir marka almıştım ve Kedi kumunu fazla koymuştum :))

backyard 09-05-2006 19:42

ben hiçbirşey anlamadım
sonuç olarak bu kumu toprakla karıştırdığınızda sonucun ne olması gerekiyor
ben boşuna mı test yaptım ya

bonsaisever 09-05-2006 19:52

Benim beklentim pomza taşını koymuş gibi topaklanmadan kalması idi.Resimde gördüğüm kadarı ile sende de aynı şey ama az olmuş.

Mine Pakaner bu konuda ne diyor?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024