agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai malzemeleri ve aletler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/)
-   -   Sagol / Betonarme saksı denemelerim (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/37556.htm)

sagol 25-01-2013 08:26

Sagol / Betonarme saksı denemelerim
 
3 Eklenti(ler)
Bonsai Adaylarım yavaş yavaş gelişirken plastik saksılardan kurtulmanın yollarını arıyorum. Vakit buldukça Kumtaşı, çimento, fayans yapıştırıcı, kayrak taşı gibi malzemelerden saksı yapmayı deniyorum.

Bu saksı denememi yaparken: Gazete hamuru, fayans yapıştırma harcı, beyaz çimento, mavi oksit boya(toprak boya da deniyor), epoxi elyafı, sinek teli, elek teli, çelik tel ve su kullanarak yaptım. Yardımcı malzeme olarak da yoğurt kovası, mala, ispatula, kargaburun ve hamuru karıştırmak için matkap ve boya karıştırma ucu kullandım.

Sonbaharda yaptığım bu çalışmayı bahçede açık bir yerde tutuyorum ki yağmur, rüzgar, kar, don, buzlanma gibi etkilere karşı dayanıklılığını göreyim. 2 aydır doğa pek yıpratamadı ama daha kış bitmedi.

Açık havada bırakmamın bir diğer sebebi ise kullandığım çimento, fayans yapıştırıcı, oksit boya, gazete ve dergi hamurundaki kimyasallardan yağmur ve kar etkisiyle yavaş yavaş kurtulmak.

sagol 03-02-2013 19:06

Toprak rengi saksı denemem
 
3 Eklenti(ler)
Bu saksıda bir önceki saksı ile aynı malzemeleri kullandım ilave olarak biraz tarım perliti var içinde. Gazete hamuru ve perlit nedeniyle oldukça hafif oldu.
Bu saksı da bahçede yağmur, kar, rüzgar ve güneşin etkisini görebilmek için bekliyor.
Bu saksıyı kırmızı oksit toz boya ile renklendirdim. Oksit boyalar teorik olarak %98 demir oksit ve %2 pigment içeriyor. Kırmızıda bu oranı elde etmeleri daha mantıklı geliyor bana. Siyah oksit boya da belki zor değildir ama sarı, mavi ve yeşilde bazı endişelerim var. Deneyip göreceğiz. Hiç oksit boya kullanmadan yaptığım denemeler de var, hangisi daha iyi olacak bakalım. Alıştırma saksısı olarak iş görecekler mi yoksa çatlayıp patlayacaklar mı hep beraber göreceğiz.

İyi çalışmalar dilerim...

tourkana 08-02-2013 14:24

2 Eklenti(ler)
Sagol , sizin saksılarınıza benzeyen bir çalışma gördüm facebook' ta , ilginizi çeker belki.

www.atelierbonsai-element.com

sagol 08-02-2013 14:43

Teşekkürler Tourkana,

Evet temelde yöntem aynı. Kullanılan malzemeler ve verilen emeğe göre farklı ürünler yapılabiliyor. Çimento renginde de deniyorum. Şimdilik amacım alıştırma saksısı yapmak o nedenle çok fazla emek vermiyorum. Örnekteki çalışmalarda çok fazla zımparalama işi var.

Bonsai adaylarımın çoğunda 35-40-45 cm lik saksılara ihtiyacım var, birkaç tane var ama başka çözümler de arıyorum.

Saksı denemelerim oldukça sağlam oldu, çarpmaya, düşmeye oldukça dayanıklı hem de hafif oldular.

İyi çalışmalar dilerim...

sagol 28-08-2014 11:57

5 Eklenti(ler)
Birkaç tane daha betonarme alıştırma saksısı yaptım. Hafif, sağlam, dayanıklı olması nedeniyle betonarme yapıyorum kalınlık en fazla 1 cm. İçinde çelik elek teli kullanıyorum. Harç olarak Polimerli fayans çimentosu kullandım. Renklendirmek için oksit toz boyayı fayans çimentosuyla karıştırıyorum.

sagol 28-08-2014 12:01

2 Eklenti(ler)
Diğerlerinden biraz daha farklı şekilde 2 betonarme saksı daha

sagol 02-09-2014 13:47

2 Eklenti(ler)
Yarı kengai bir delicem için bir alıştırma saksısı yaptım. 1. fotoğraftan da görüleceği gibi karkas kısmını çelik elek telinden yaptım. İlk denemelerde kağıt kül, talaş gibi malzemeler kullanmama rağmen artık kullanmıyorum. Polimerli fayans yapıştırıcı ile kapladıktan sonra fayans yapıştırıcıyı oksit boya ile renklendirip bir kat daha sıvıyorum.

sagol 02-09-2014 17:47

1 Eklenti(ler)
Papatya şeklinde bir betonarme alıştırma saksısı yaptım.

sagol 11-09-2014 10:45

Kengai saksı
 
3 Eklenti(ler)
Kengai veya yarı kengai bir ağacımda kullanmak üzere betonarme bir alıştırma saksısı daha yaptım. Kırık bir küpü andırsın diye uğraştım diğerlerinden daha fazla emek gerekti.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024