agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai malzemeleri ve aletler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/)
-   -   tourkana / Saksı yapımı (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/35362.htm)

tourkana 26-08-2014 10:13

tourkana / Saksı yapımı
 
5 Eklenti(ler)
Kendi yaptığım saksılar, yeni ve daha kaliteli kilim geldiğinde her aşamasını yol gösterici bir şekilde paylaşacağım.

Çevrenizdeki çömlek fırınlarına pişirtebilirseniz, ağaçlarınızı kendi el emeğiniz ile yaptığınız kaliteli bonsai saksılarında bakabilirsiniz.

Yaptığım ama pişirme öncesi kuruma sürecindeki bonsai saksılarından örnekler,daha sonra sır atılıp tekrar fırına girecek.

Akhilleus 26-08-2014 16:01

Sn: Tourkana;
Ellerinize sağlık çok gezeller. Benim sormak istediğim nasıl bir fırın kullanıyorsunuz özel bir fırın mı edindinin?

tourkana 27-08-2014 10:18

Fason üretim yaptırtacağım bir çömlekçide büyükçe bir fırında pişirteceğim. Görseldeki ürünler henüz kuruma sürecindeler, pişirimden önce 10 gün kuruması gerekiyor, bu süreçte rötüş işlemleri de yapılıyor.

Akhilleus 29-08-2014 10:19

Çok teşekkür ediyrum sn: tourkana demekki evde yapmaya kalksak olmayacak :).
İyi çalışmalar...

nothing 29-08-2014 23:07

Ellerinize sağlık ne güzel... ben de beyaz çimento ile pet şişe kalıpları kullanarak saksı yapmak istiyorum. Damacana içine oturttuğum beş litrelik su bidonu arasına beyaz çimento karışımı döksem, bitince vernikleyip boyasam nasıl olur?

tourkana 03-09-2014 11:17

3 Eklenti(ler)
Bu hafta da biraz üretim yaptım ,

tourkana 11-09-2014 09:59

4 Eklenti(ler)
Son eserlerim :) ,

tourkana 23-09-2014 13:11

4 Eklenti(ler)
Çeşitleri geliştiriyorum ,

tourkana 01-10-2014 09:13

5 Eklenti(ler)
Hala geliştirmeye çalışıyorum, işin saksı yapımı kadar detaylı bir tarafı da Sırlama konusu, bu aşamadan sonra da o işlem üzerinde çalışacağım.
Bunlar da son saksılardan ;

tourkana 30-01-2016 10:22

1 Eklenti(ler)
Yaptığım saksılardan birini pişirip ,sırlayıp P.Afra diktim.

dusunenadam 30-01-2016 13:04

Hocam tebrikler. Elinize sağlık... Aslında hepimizin bu saksı yapma işini çözmemiz lazım. Zar zor bonsai saksısı bulsak bile, istediğimiz şekil ve ölçülerde olmuyor. Herkesin zevki farklı.
Çömlekçilik kursu verin demiyorum ama bu saksı nasıl yapılıyor, malzemeler (özellikle kil) nereden bulunuyor, yardımcı malzemeler neler, pişirme işleminin alternatifleri var mı, sır nasıl çekilir... kısaca bunlardan bahsederseniz bizim için çok faydalı olacak.

tourkana 01-02-2016 09:38

4 Eklenti(ler)
Eğer çevrenizde yaptığınız saksıları pişirebileceğiniz bir çömlek -seramik atölyesi varsa kesinlikle denemenizi öneririm.
Kendi yaptığınız saksılarda yetiştirdiğiniz bonsailer şüphesiz ki gözünüzde çok daha değerli olacaktır.
Elinizde iyi bir model saksı varsa , kartonpiyer alçısı ile kalıp alabilirsiniz, silikon kalıp içinde ters açı bulunduran çıkıntı-desen-ayak vs gibi konularda avantaj sağlar.
Çamuru çömlekçilerden veya seramik malzemesi satan internet sitelerinden bulabilirsiniz. Ben Creaton marka vakumlu beyaz çamur kullanıyorum, Çatlama olmadan kolaylıkla üretim yapılabiliyor.
Bu eklediğim fotoğraflarda , beğendiğim bir saksının iç kalıbını kullanarak çamuru yerleştirip daha sonra ayak ekledim, kalıp almak zor gelir derseniz bu yöntemi kesinlikle öneririm.

tourkana 01-02-2016 09:46

1 Eklenti(ler)
Bu da Japonya Tokoname'den aldığım seramik saksının silikon kalıptan çıkan kopyası..

Alper 01-02-2016 09:49

Büyük ölçülerdeki saksılar olmaz ama küçük saksıları evdeki fırınlarda pişirebiliriz sanırım :)

tourkana 01-02-2016 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alper (Mesaj 1436883)
Büyük ölçülerdeki saksılar olmaz ama küçük saksıları evdeki fırınlarda pişirebiliriz sanırım :)

Sırlanacak saksılar 2 kere pişirilir, eğer sır yerine astar boya (saksı kurumadan önce uygulanır) veya akrilik boya kullanmak isterseniz 2 kere pişime gerek olmaz.
İlk pişirime bisküvi pişirimi denir. Bonsai saksıları için en az 800 derece ilk pişrim ve 1000 derece sırlama pişirimi gerekir. Evdeki fırınlar kesinlikle olmaz, kapasiteleri sanırım 400 derece üstüne çıkamaz. :)
Düşük derece pişirimler saksıya su,hava ve soğuk etkisine karşı dayanıklılık kazandırmaz maalesef.

dusunenadam 01-02-2016 18:39

Sn tourkana, ilgi, alakanız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En büyük sıkıntı zaten pişirme. Çamurdan saksı yapanların da (oldukça fazla bir malzeme olmadan) çömlek fırınlarıyla anlaşamadığını okumuştum forumda. Ayrıca patlama riski olduğu için kendi çömleklerinin içine de koymuyorlarmış. Ev tipi hobi fırınları deseniz 7.000-8.000 TL den başlıyor.
Bir de arazide, üstünde ateş yakarak pişirme metodu varmış (eski sistem) Hiç denediniz mi? Ya da ne düşünürsünüz? 800-1000 derece sağlanabilir mi sizce?

tourkana 02-02-2016 09:43

2 Eklenti(ler)
Konu hakkında çok bilgi sahibi değilim ama araştırmak lazım.
Ben çok profesyonel değilim, kaliteli çamur kullandığımdan olsa gerek hiç patlama sorunu yaşamadım, çömlekçim de beni bu konuda hiç uyarmadı.
En iyisi uygun fiyatla bonsai saksısı almak diyelim o zaman, yakın zamanda bolca satışa çıkacağını düşünüyorum.

Bu da dün silikon kalıptan çıkardığım saksı, hataları her bir sonraki yapımda daha aşağıya iniyor. Güzel bir sırlama ile daha iyi olacağını düşündüğüm estetik bir model.
...
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dusunenadam (Mesaj 1436985)
Sn tourkana, ilgi, alakanız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En büyük sıkıntı zaten pişirme. Çamurdan saksı yapanların da (oldukça fazla bir malzeme olmadan) çömlek fırınlarıyla anlaşamadığını okumuştum forumda. Ayrıca patlama riski olduğu için kendi çömleklerinin içine de koymuyorlarmış. Ev tipi hobi fırınları deseniz 7.000-8.000 TL den başlıyor.
Bir de arazide, üstünde ateş yakarak pişirme metodu varmış (eski sistem) Hiç denediniz mi? Ya da ne düşünürsünüz? 800-1000 derece sağlanabilir mi sizce?


dusunenadam 02-02-2016 12:09

Siz yapın, biz de sizden alalım hocam :)

tourkana 02-02-2016 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dusunenadam (Mesaj 1437129)
Siz yapın, biz de sizden alalım hocam :)

Yakında bolca saksı satışa çıkar derken ithalatçıların veya başka üreticileri kastettim. Ben bu saksıları satmak için yapmadığımı forum arkadaşlarımın ve yöneticileri önünde vurgulamak isterim. :)

bonsaist 15-03-2016 13:04

:-(

aknszgn 23-06-2017 12:47

Gayet basarili calismalar... ellerinize saglik


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024