tourkana / Saksı yapımı
5 Eklenti(ler)
Kendi yaptığım saksılar, yeni ve daha kaliteli kilim geldiğinde her aşamasını yol gösterici bir şekilde paylaşacağım.
Çevrenizdeki çömlek fırınlarına pişirtebilirseniz, ağaçlarınızı kendi el emeğiniz ile yaptığınız kaliteli bonsai saksılarında bakabilirsiniz. Yaptığım ama pişirme öncesi kuruma sürecindeki bonsai saksılarından örnekler,daha sonra sır atılıp tekrar fırına girecek. |
Sn: Tourkana;
Ellerinize sağlık çok gezeller. Benim sormak istediğim nasıl bir fırın kullanıyorsunuz özel bir fırın mı edindinin? |
Fason üretim yaptırtacağım bir çömlekçide büyükçe bir fırında pişirteceğim. Görseldeki ürünler henüz kuruma sürecindeler, pişirimden önce 10 gün kuruması gerekiyor, bu süreçte rötüş işlemleri de yapılıyor.
|
Çok teşekkür ediyrum sn: tourkana demekki evde yapmaya kalksak olmayacak :).
İyi çalışmalar... |
Ellerinize sağlık ne güzel... ben de beyaz çimento ile pet şişe kalıpları kullanarak saksı yapmak istiyorum. Damacana içine oturttuğum beş litrelik su bidonu arasına beyaz çimento karışımı döksem, bitince vernikleyip boyasam nasıl olur?
|
3 Eklenti(ler)
Bu hafta da biraz üretim yaptım ,
|
4 Eklenti(ler)
Son eserlerim :) ,
|
4 Eklenti(ler)
Çeşitleri geliştiriyorum ,
|
5 Eklenti(ler)
Hala geliştirmeye çalışıyorum, işin saksı yapımı kadar detaylı bir tarafı da Sırlama konusu, bu aşamadan sonra da o işlem üzerinde çalışacağım.
Bunlar da son saksılardan ; |
1 Eklenti(ler)
Yaptığım saksılardan birini pişirip ,sırlayıp P.Afra diktim.
|
Hocam tebrikler. Elinize sağlık... Aslında hepimizin bu saksı yapma işini çözmemiz lazım. Zar zor bonsai saksısı bulsak bile, istediğimiz şekil ve ölçülerde olmuyor. Herkesin zevki farklı.
Çömlekçilik kursu verin demiyorum ama bu saksı nasıl yapılıyor, malzemeler (özellikle kil) nereden bulunuyor, yardımcı malzemeler neler, pişirme işleminin alternatifleri var mı, sır nasıl çekilir... kısaca bunlardan bahsederseniz bizim için çok faydalı olacak. |
4 Eklenti(ler)
Eğer çevrenizde yaptığınız saksıları pişirebileceğiniz bir çömlek -seramik atölyesi varsa kesinlikle denemenizi öneririm.
Kendi yaptığınız saksılarda yetiştirdiğiniz bonsailer şüphesiz ki gözünüzde çok daha değerli olacaktır. Elinizde iyi bir model saksı varsa , kartonpiyer alçısı ile kalıp alabilirsiniz, silikon kalıp içinde ters açı bulunduran çıkıntı-desen-ayak vs gibi konularda avantaj sağlar. Çamuru çömlekçilerden veya seramik malzemesi satan internet sitelerinden bulabilirsiniz. Ben Creaton marka vakumlu beyaz çamur kullanıyorum, Çatlama olmadan kolaylıkla üretim yapılabiliyor. Bu eklediğim fotoğraflarda , beğendiğim bir saksının iç kalıbını kullanarak çamuru yerleştirip daha sonra ayak ekledim, kalıp almak zor gelir derseniz bu yöntemi kesinlikle öneririm. |
1 Eklenti(ler)
Bu da Japonya Tokoname'den aldığım seramik saksının silikon kalıptan çıkan kopyası..
|
Büyük ölçülerdeki saksılar olmaz ama küçük saksıları evdeki fırınlarda pişirebiliriz sanırım :)
|
Alıntı:
İlk pişirime bisküvi pişirimi denir. Bonsai saksıları için en az 800 derece ilk pişrim ve 1000 derece sırlama pişirimi gerekir. Evdeki fırınlar kesinlikle olmaz, kapasiteleri sanırım 400 derece üstüne çıkamaz. :) Düşük derece pişirimler saksıya su,hava ve soğuk etkisine karşı dayanıklılık kazandırmaz maalesef. |
Sn tourkana, ilgi, alakanız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En büyük sıkıntı zaten pişirme. Çamurdan saksı yapanların da (oldukça fazla bir malzeme olmadan) çömlek fırınlarıyla anlaşamadığını okumuştum forumda. Ayrıca patlama riski olduğu için kendi çömleklerinin içine de koymuyorlarmış. Ev tipi hobi fırınları deseniz 7.000-8.000 TL den başlıyor.
Bir de arazide, üstünde ateş yakarak pişirme metodu varmış (eski sistem) Hiç denediniz mi? Ya da ne düşünürsünüz? 800-1000 derece sağlanabilir mi sizce? |
2 Eklenti(ler)
Konu hakkında çok bilgi sahibi değilim ama araştırmak lazım.
Ben çok profesyonel değilim, kaliteli çamur kullandığımdan olsa gerek hiç patlama sorunu yaşamadım, çömlekçim de beni bu konuda hiç uyarmadı. En iyisi uygun fiyatla bonsai saksısı almak diyelim o zaman, yakın zamanda bolca satışa çıkacağını düşünüyorum. Bu da dün silikon kalıptan çıkardığım saksı, hataları her bir sonraki yapımda daha aşağıya iniyor. Güzel bir sırlama ile daha iyi olacağını düşündüğüm estetik bir model. ... Alıntı:
|
Siz yapın, biz de sizden alalım hocam :)
|
Alıntı:
|
:-(
|
Gayet basarili calismalar... ellerinize saglik
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024