agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai malzemeleri ve aletler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/)
-   -   Kumtaşı: Alternatif bonsai toprak karışım malzemesi. (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/24290.htm)

msgurkan 29-04-2011 11:47

Kumtaşı: Alternatif bonsai toprak karışım malzemesi.
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 207161

Kumtaşı, yüksek oranda kuvars taneleri ihtiva eden kum tanelerinin doğal bir çimento maddesi yardımıyla yapışması sonucu oluşan fiziksel tortul bir taştır. Oldukça gözeneklidir.

Elenerek 3-6 mm ölçülerinde hazırlanan kumtaşının bonsai toprak karışımlarında kullanılması halinde su drenajı için mükemmel bir boşluklu yapı sağlar. Gözenekli yapısı sayesinde de bünyesinde su tutma işlevini yerine getirir. Kolay kırılıp ufalanmadığı için kısa sürede yapısı bozulmaz, uzun ömürlüdür.

En büyük avantajı bilhassa Kıbrıs’ta benim yaşadığım bölgede neredeyse sınırsız bir kaynak olması. Çok zaman harcamadan toplanıp elekten geçirilerek büyük bir stok oluşturmak mümkündür.

Benim gibi yüzlerce bonsai amaçlı fidan ile uğraşan ve çok miktarda toprak karışım malzemesine ihtiyaç duyan biri için, malzemenin kolay, bol bulunan ve düşük maliyetli olması gerekir.

Gelelim en önemli sakıncasına: Deniz kenarında bulunabilen bir malzeme olduğundan çok miktarda tuz içeriyor ve toplandığı hali ile kullanılması kesinlikle sakıncalıdır.

Yaklaşık bir yıl önce, deneme amaçlı olarak bu malzemeden 10-15 kova kadar topladım ve tuzunu gidermek için temiz su ile bolca yıkadım ve büyük bir plastik varil içerisine koyarak üzerini su ile doldurdum.

Her hafta suyunu değiştirerek birkaç ay onu suda tutum. Bence bu işlem tuzunu tamamen gidermiş olmalıdır. Sonra da süzüp güneşte kuruttum.

Eleyerek kullanıma hazır bir şekilde stokladım. Birçok ağacımda kullandım ve bir yıllık denememde olumsuz bir sonuçla karşılaşmadım.

Toprak karışımlarımda 1/3 oranına kadar kumtaşı kullanıyorum. İhtiyacım olduğu zaman elimin altında, kullanıma hazır malzeme olması büyük bir kolaylık.

Aynı malzemeden Türkiye’de de olması gerekiyor. Deneyen veya denemek isteyen ve elde ettiği sonuçları paylaşan olursa memnun olurum.

msgurkan 10-05-2011 10:22

Bu konuya şiddetli eleştiri bekliyordum açıkcası.

Ancak beklediğim eleştirinin gelmemesi, hatta hiç yorum yapılmaması konuya yinede soğuk yaklaşım olduğu anlamına mı geliyor???

memet 10-05-2011 11:51

Ben bu malzemeyi bilen birine sorayım dedim ama, jeolog bir, arkadaşım var, onunla bir türlü denk gelemedik.
Açıkçası malzemeyi de çevrede bulabilmiş değilim.

Ali H. ALI 10-05-2011 12:15

Mehmet Salih bey, kumtasi topladiniz, deniz kenarindan topladiginiz icin de tuzulu oldugunu dusunup, defalarca yikayip sonra, her hafta suyunu deyisip taslari su dolu bir varilin icerisinde aylarca tutunuz tuzundun arindirmak icin.

Sora da toprak karisimlarinda kullanip agaclarinizi diktiniz ve olumlu sonuclar aldiniz. Simdi buna nasil bir elestiri gelebilirdi ki? Birkere herkese yabanci bir kumtasindan soz ediliyor ve bu malzemeyi bonsai toprak karisiminda kullanan belki de ilk sizsiniz. Iyi bir gozlemci oldugunuz icin cevrenizdeki malzemeleri, bonsaide nasil degerlendiririm diye yola cikip kumtasini denemek istediniz ve istediginiz sonuclari da almissiniz. Bu kumtasini cevresinde bulabilenler de mutlaka sizin deneyimlerinizden yararlanacaktir bundan hic supheniz olmasin ve belkide diger arkadaslarin cevresinde de bonsaide kullanilabilecek cesitli malzemeler vardir. Sizin bu calismaniz da onlara yol gosterecek ve deneyimlerle daha bircok kisinin bonsaiye katkisi olacagini dusunuyorum.

Kolay gelsin.

msgurkan 10-05-2011 12:55

Deniz kenarından taş toplayıp kullanmak tabuydu. Bu deneme çalışması bir yıldır devam ediyor, ancak kimseyi yanlış yönlendirmemek için paylaşmak istemedim. Sonuçların olumlu çıktığını görünce paylaşmaya karar verdim.

Hatta tuz etkisini daha iyi anlamak için bir de laboratuar deneyine başladım. Bugün aldığım sonuç, deneyi sonlandırmak için yeterli oldu. İlk fırsatta ölçümleri de paylaşacağım.

Bu sonuca göre 6 günlük yıkama ve suda bekletme bile tuzu giderme için yeterli oldu. Ancak ölçme imkanı yoksa risk almamak için bir ay suda bekletmek en iyisi.

jeomeo 11-05-2011 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 801298)
Ben bu malzemeyi bilen birine sorayım dedim ama, jeolog bir, arkadaşım var, onunla bir türlü denk gelemedik.
Açıkçası malzemeyi de çevrede bulabilmiş değilim.

Sevgili memet, ben jeoloji mühendisiyim lakin jeolog olmak ile kumtaşının bonsai toprağındaki yerini bilmek arasında çok ciddi bir ilişki yok. En azından o kumtaşı için sadece kumtaşı diyorsak. Demek istediğimin kolay anlaşılması için kumtaşını tanımak adına hemen aklıma gelen basit bir iki şey paylaşayım.

Kumtaşı, kum boyutundaki malzemenin ana kayaçtan aşınıp, muhtelif yollarla (rüzgar, nehir, dalga vb) taşınıp, bir ortamda biriken malzemenin (sediman adı veriliyor) zaman içerisinde basıç etkisi ile taşlaşması sonucu oluşuyor. Bu kum boyutundaki malzeme içerisinde bahsettiğim süreç içerisinde kuvars ve feldispat ( bir aluminyumsilikat mineral ailesi) mineralleri kalıyor, diğerleri ayrılıyor. Kumtaşının içerisindeki taneleri silis veya genelde karbonatlı bir çimento/dolgu malzemesi birbirine tutturuyor.

Kumtaşı içerisindeki kuvars, feldispat ve kaya parçası miktarına göre grovak, litik arenit gibi isimler alıyor. Kimyasal bileşimin yanı sıra kumtaşı olarak adlandırılan malzemelerin içerisindeki boşluk oranı, tutturulmuşluk(çimentolanma) miktarı gibi özellikleri gibi bonsai malzemesi olması konusunda önemli özellikleri.

Fiziksel özelliklerinden bizleri en çok ilgilendiren bir diğeri ise tane boyu. Yani kum dediğimiz şeyin ne büyüklükte olduğu. 1/16- 2 mm arası jeolojide kum ismini alır. 2mm'nin üstündeki büyüklük yani bonsaide esas ihtiyacımızın olduğu kısım ise çakıl sınıfına girer. Forumda devamlı dere kumu olarak bahsettiğimiz boyut aslında küçük çakıllardır.

Sevgili msgurkan'ın 3-6mm büyüklükte elediği taneler ya birden çok kum tanesinden oluşmuş kumtaşı çakıllarıdır ya da kumtaşı olarak tanıdığı çakıltaşıdır.

Kumtaşını kırıp, eleyip, yıkamak yerine granit gibi bir kayayı yıkamadan da kullanmak mümkün. Bonsai toprağı başlığında da yazdığım gibi malzeme ağaç için zararlı olmayan bir malzeme ise fiziksel özelliğine göre drenaj ya da su tutması amaçlı olarak kullanılabilir. Bu uygun boyutta bir gömlek bezi de olabilir, çelik bilyeler de, fırınlanmış kil de, yosun da. Ben laboratuar artığı kırılmış granit ve gabro (bu da bir kaya) kullanıyorum. Bitkinin toprak olarak ihtiyacını anladıktan sonra karışım içerisindeki malzemelerin değil toprak karışımının özelliği önem kazanıyor.

bonsaisan 11-05-2011 09:27

KIbrısa geldiğim de bu çalışmanızın ön hazırlık kısmını gördüğümü hatırlıyorum
Sonuç almnıza sevindim
Bana göre bu malzemenin bonsai de en avantajlı yanı hafifliği tabi yanılmıyor isem yogunluk olarak çok görünsede ağırlık konusnda hafif olan bu malzeme saksı ağırlığını hafifletiyor ve daha rahat taşıma imkanı sağlıyor
Başarılarınızın ve cabalarınızın devamlı olması dilekleri ile saygılar

msgurkan 11-05-2011 20:03

2 Eklenti(ler)
Eklenti 211143
Eklenti 211144

Deney için deniz kenarından iki avuç kadar kumtaşı topladım. Amacım yıkama ile bünyesindeki tuzu ne kadar zamanda atabildiğini ve tüm tuzu atıp atamayacağını tespit etmekti. Tuzluluğun seviyesini ölçmek için, içine konduğu suyun elektrik iletkenlik değeri ve titrasyon metodu ile NaCl (sofra tuzu) miktarı ölçüldü.

Ham suyun iletkenlik değeri: 630 mikroSiemens/cm
Ham suyun Tuz(NaCl) ppm değeri: 87 ppm

1.Gün:
Kumtaşları bir cam kaba konarak, üzeri içilebilir şebeke suyu (Ham su) ile dolduruldu. İyice karıştırıp iletkenliği ölçüldü,
Ölçüm =1846 mikroSiemens/cm
Kaptaki su dökülerek tekrar dolduruldu. Tekrar ölçüldü.
Ölçüm =900 mikroSiemens/cm
Kaptaki su dökülerek tekrar dolduruldu. Tekrar ölçüldü.
Ölçüm = 680 mikroSiemens/cm

2. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =1600 mikroSiemens/cm

3. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =677 mikroSiemens/cm

6. Gün:
Kumtaşları 3 gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =625 mikroSiemens/cm

7. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ve tuz (NaCl) ölçüldü.
Ölçüm =598 mikroSiemens/cm(Ham sudaki iletkenlik değerinin altına indi?)
Ölçüm =87 ppm NaCl (Ham sudaki tuz değerine eşdeğer hale geldi)

Sonuç:
Bu deney şartlarında, deniz kenarından toplanan kumtaşlarının bünyesindeki tuzu temizlemek için şebeke suyu ile 6 gün boyunca yıkanması ve suda tutulması yeterli oldu.


Önerilen: Ağaçları riske atmamak için benzer yıkama işlemi en az bir ay boyunca uygulanmalıdır.

godzila34 14-11-2011 16:12

Bu deney şartlarında, deniz kenarından toplanan kumtaşlarının bünyesindeki tuzu temizlemek için şebeke suyu ile 6 gün boyunca yıkanması ve suda tutulması yeterli oldu.

Orjinal Konu: Forumgaleri - Doğru Yerdesiniz...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024