agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bonsai malzemeleri ve aletler
(https)




Beğeni Düzeni61Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2005, 10:34   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bonsai Aletleri

http://www.agaclar.net/index.php?id=2270

Burada aletleri tanıttık ama ben internetten bulduğum bir fotoğrafı kullanmıştım. Açıklamaların altına tek tek araç fotoğraflarını koymayı düşünüyorum. Türkiyede bulunan alet fotoğraflarını koymamız iyi olacaktır.

Bu bölümü birlikte hazırlayalım mı?


http://www.j-bonsai.com/masakuni.html
aletleri toplu bulduğum bir yerin linkini veriyorum...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2006, 10:51   #2
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Bonsai tırmığı

Bonsaiciler bilirler tırmık saksı değişiminde çok gerekli bir alettir.İnce kökler tırmıkla taranıp, karışıklığı giderilip, budaması yapılır.İnce kökleri taramakta kullanıldığı için de tırmığın ince uçlu olması gerekir.

Çeşitli bonsai tırmıklarını görüyorsunuz:
bonsai tırmık (1).jpg


Buda sevgili acerpalmatumun yurt dışından getirttiği bonsai tırmığı:
bonsai tırmık.jpg

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2006, 11:04   #3
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Dış yüz:
bonsai tırmık (10).jpg

İç yüz:
bonsai tırmık (11).jpg

Yandan:
bonsai tırmık (12).jpg

Bu tırmık benim çok işime yarıyor.Hiç tırmığınız yoksa ve görselliğide önemsemiyorsanız gerçek bir bonsai tırmığı alıncaya kadar işinizi görür.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2006, 14:55   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin bonsaireef ,
herkesin yapabilecegi basit ama kullanisli bir bonsai aleti yapma tarifi yaptiniz ayni aleti ben seneler var kullaniyorum ve diger gerceklerini aratmiyor[bunun yaninda cinlilerin yemek yemek icin kullandigi bambudan yapilmis cubuklarda koklerdeki topragi temizlemk icin kullanilabilir]

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 06:43   #5
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Benim malzemeler bunlar. Daha önce yollamamışım galiba.


yeşilkolik beğendi.

Düzenleyen Halit Togay : 14-12-2006 saat 06:48 Neden: resim büyük oldu
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2006, 11:03   #6
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
sn. halit bey, bu malzemeleri (bonsai makası,teller,budama makası) nerden temin ettiniz acaba....? amazon.com da çok güzel bonsai tool kit ler var fakat getirtilemiyor ne yazıkki!!
yardımcı olursanız çok sevinirim..
teşekkürler.


Düzenleyen tourkana : 18-12-2006 saat 12:32 Neden: soruyu daha özelleştirme amacı
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 16:50   #7
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
sn. halit bey, bu malzemeleri (bonsai makası,teller,budama makası) nerden temin ettiniz acaba....? amazon.com da çok güzel bonsai tool kit ler var fakat getirtilemiyor ne yazıkki!!
yardımcı olursanız çok sevinirim..
teşekkürler.
Tamamı yapı marketlerde var. Birtek acaip şekilli siyah , ufak dal makası Japonya'dan geldi.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2006, 09:52   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2

Genel bonsai aletleri üzerine iyi bir açıklama ve hangilerinin gerekli olup olmadığı üzerine tartışma.


Bonsai ile uğraşırken iyi aletler olması önemlidir . Buna rağmen elinizdekiler iş için uygun ise özel aletler kullanmak zorunda değilsiniz. Bonsai aletleri benzersiz dizayna sahiptir ve ekseriya yüksek kalitededirler.

Bonsai makaslarında (“bonsai shear” olduğu gibi çevirilirse bonsai kırpıcısı oluyor fakat ben bonsai makası diye isimlendirmek istiyorum.) benzersiz olan ne diyecek olursak şöyle ki, kesici kısımlar bilindik makasların yaptığı sıkıştırma işleminden ziyade, çift bıçak gibi işlev görürler. Bonsai makasları üç farklı boyda bulunurlar: 7-inch, 8-inch ve 11-inch. Ekstra büyük olan 11 inchlik makas büyük bonsailer ile uğraşıken uygundur fakat fiyatları 70 – 80 $ arasındadır. Benim önerim işe 8 inch ile başlamanızdır. En küçük boyuttaki makası kullandığınızda büyük dallar zarar görebilir. Eğer başlangıçta shohin ağaçlar ile çalışacağınızı biliyorsanız 7 inclik makas iyi bir seçim olacaktır.(If you know from the start that you only will work with shohin size trees the 7-inch cutter is a better choice. Bu cümlede geçen shohin kelimesinin anlamını bulamadım ama sanırım küçük anlamında kullanılıyor. Shohin olarak bırakıyorum. Eğer anlamını bilen varsa lütfen düzeltebilir mi)

Özel içbükey shohin makaslar da bulunmaktadır ve bunlar daha da iyidir. Bonsaiciler genellikle küçük ağaçlar ile başlarlar ve kademeli olarak büyük boyutlardaki bonsailere geçerler. Birkaç dolar kar etmek için 7 inchlik kerpeten almak yanlış bir ekonomidir bence. Aynı şey zaten kaliteye gitmektedir. Masakuni gibi pahalı markalar oldukça pahalıdır ve bu kadar açılmaya gerek yoktur. Fakat düşük kaliteli aletler seçmek küçükleri seçmek kadar kötüdür.
Bahçe makası düşük kaliteli bir bonsai makasından çok daha iyidir. Aletlerin iyi olduğunu nasıl anlarsınız? Japon malları hemen heemn her zaman yüksek kalitededir. “Made in Japan” ifadesine dikkat edin. Aletlerin iyi olup olmadığını saptamak için bazı yollar vardır. Bıçakların kesiştiği yer sıkı olmalıdır. Bıçakların kesici uçlarından birinin diğeri üzerinde gitmelidir. Makası kapatırken iki keskin uç arasında hiç ışık gelmemelidir.

Birçok alet paslanmaz olarak mevcuttur. Bunların fiyatları iki katı kadar tutmaktadır fakat paslanmaz olmasına ek olarak yüksek kaliteyi sıklıkla, keskinlik ve mükemmelliğin her ikisi olarak kabul ederiz.

Bonsai Makasları

Kök Makasları: Bonsai makasları içinde en güçlü olanıdır. Genellikle kökleri budamak için kullanılır fakat kalın dalları budamada da kullanılabilir.
Standart Makaslar: Köklerden dallara kadar her şeyi budamada kullanılabilen geleneksel makaslardır.
Kiri Makasları: Bonsaiciler arasında favoridir. Standart maskların gücü ve Satsuki makaslarının zarafetinin kombinasyonudurlar. “Kiri” Japonca’da bıçak anlamına gelir.
Satsuki Makasları : Satzuki ismi, körpe köklerini ve çiçek tomurcuklarını zedelemeden budamak için kusursuz olan, satzuki açelyalarından gelir. Shohin bonsaisi ve narin kesimler için de uygundur.
Tomurcuk Makasları: Tomurcukları ve körpe kökleri budamak içindir.
Makaslama Stili: Telleme yaparken elde tutulabildiğinden beri bonsaiciler tarafından değeri bilmektedir. Sadece ince telleri kesmek içindir. İki farklı stili ve boyuttu mevcuttur.
Yaprak Makası: Yaprakları kesmek içindir.

Kerpetenler

İçbükey Kerpeten: İçbükey kerpeten bonsaicilerin alet çantasındaki en geçerli alettir. Dalları budarken gereklidir. Düz kesimden çok daha iyi iyileşen içbükey bir yara bırakır. Üç boyutta bulunurlar ve en iyi sonucu ortaboy olan 8 inchlik ile alabilirsiniz.
Küresel Top Kerpeten: Dalları ve biçimsiz görünen yuvarlaklıkları ufak ufak kesmek için idealdir. Kökleri budamak için de iyidir. İçbükey kerpetenden çok daha güçlü olduğundan bu aleti seviyorum.
Kök Kerpeteni: Bence en kıymeti bilinmeyen Japon bonsai aletidir. Kök budamasında iyi ve temiz bir kesim yüksek derecede önemlidir. Eğer kökleri realize etmezseniz bir sonraki saksı değişimine kadar (“realise” diye geçiyor ve bu cümlede ne manada kullanılmış olabileceğine dair bir fikir yürütemedim.) çürümeye başlayacaklardır. Yararlı bir yatırımdır.
Jin Kerpeteni: Bunu, jin ve shari yaparken, ezmek ve çekmek için kullan(Sanırım burada gövdeyi zedeleyip orada sekonder büyümelere sebep olması için kullanmaktan bahsediyor. Jin’in de kelime anlamını bulamadım, sanırım Japonca’dan gelme ve zedeleme anlamında kullanılan bir kelime). Telleme yaparken veya gergi telini sıkılaştırırken kullanışlı olmaktadır. Düz ve açılı şekillerde bulunmaktadır.
Tel Kerpeteni: Adı ile de belirtildiği gibi bu alet telleri kesmek içindir. Bu aletin avantajı kör uçlarının, bitkinin kabuğuna zarar vermeden teli kesmenize izin vermesidir. En güçlü Japon bonsai aletidir.
Dallandırma Kerpeteni: Bu aleti ciddi eğip bükmelere izin vermesi için, gövdeyi ve dalları yarmak için kullanın(Biraz garip bir cümle oldu ama…).

Bonsaiciler için vazgeçilmez olan başka aletler de bulunmaktadır.
• Jin oymak ve shari yapmak için bıçaklar. Ağaç işçiliği için dizayn edilen bıçaklar mükemmeldir.
• Gövdeyi ve ağır dalları kesmek için testereler. Japon testreleri çekme tarzında ve küçük dişleri olduğu için tercih sebebidir. Katlanabilir olanlar alet çantasının beraberinde kolaylıkla taşınabileceğinden yamadori yaparken çok iyidir.
• Saksı değişimi sırasında karışan kökleri açmak için yarma çubukları veya benzeri olan kör çubuklar.
• İnce parçaları topraktan ayırmak için toprak eleği. “özel bonsai elek seti” kullanmak zorunda değilsiniz fakat toprak elenmesi yapılmak zorundadır. Japon elek setleri 1/12 inch, 1/6 inch, ¼ inch olmak üzere üç değişebilen iç çerçeve içermektedir.
Daha az veya çok önemli olan birkaç farklı alet:
• Büyük boyuttaki bonsailerde karışmış kökleri açmak için kanca.
• Bonsai tırmığı. Bu aleti karışan kökleri açmak için kullanmayın zira kökleri zedeleyebilirsiniz. Bu alet eski toprağı kök topundan ayırmak için dizayn edilmiştir.
• Yabani otları ve yaprakları ayıklamak için cımbız. Ayrıca Akçaağaç çimdiklemede ve diğer ağaçlarda istenmeyen tomurcuk ve çelikleri uzaklaştırmak için de kullanılabilir.
• Spatula. Sıklıkla tırmık ve cımbız ile kombinasyon içindedir. Bu alet gevşemiş yosunları ve toprağı bastırmak içindir. Ayrıca saksı değişimi sırasında kök topağındaki toprağı gevşetmek için kullanışlıdır.
• Jinleri teller olmaksızın şekillendirmek için micro flame gas torch (Bünzen gibi bir şey heralde. Bir ucu tüpe bağlı diğer tarafından da ayarlanabilen alev çıkaran bir alet vardı benim hatırladığım sanırım onun gibi bir şey.).
• Jin ve sharide son dokunuşu yapmak için metal fırçalar mükemmeldir. ayrıca ardıçlarda eksi soyulan kabukları temizlemek için de uygundur.
• Gövde ve ağır dalları şekillendirmek için dal bükücüler. Sıklıkla gövdenin alt kısımlarına hareket sağlamak için tek yoldur.
• Bonsai fırçası. Saksının yüzeyini düzenlemek için kullanın.
Jin ve shari için değişik aletler. Basit oyuculardan pahalı Japon aletlerine kadar her şeyi içinde bulundururlar ve pahalı parçaları olan havalı oyucular. İş elektrikli aletlere geldiğinde doğru boyutu almak çok önemli olmayacaktır. Küçük bir Dremel’e yatırım yapmak, işi bitirmek için sadece daha güçlü bir Makita’ya ihtiyacınız olduğunun farkına varmanızı sağlayacaktır ve kötü bir yatırımdır(bu cümleyi çevirdim fakat doğruluğundan hiç de emin değilim, lütfen kontrol edin “Investing in a small Dremel only to find out you need a more powerful Makita to get the job done is really wasting your Money.”).

Sizin de gördüğünüz gibi mevcut durumda farklı bonsai aletleri bolluğu vardır. Ortalama bir bonsaici bunların yarısına bile ihtiyaç duymaz. Otoritelerin kitaplarında, yeni başlayanların, paralarını pahalı aletlerden ziyade fidelere ve saksılara yatırmalarının daha iyi olacağı ileri sürülmektedir. Elbette iyi aletlerle işe başlamak önemlidir fakat burada John Naka’dan alıntı yapmak gerekirse “tavuk pisliğinden tavuk salatası yapamazsınız”der.

Bonsainin nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi ve deneyim olmaksızın alınan bonsailer genellikle ölü bir ağaç ile sonuçlanır. İyi bir saksı, bonsainiz tam anlamıyla bitmeden gerekli değildir. Her halükarda büyük bir saksı bonsai adayı bitkiler için uygundur. Diğer yandan aletler, gerçek korumada uzun zamandır süregelmektedir.( Bu cümleyi çevirdim fakat okurken garip geldi  lütfen kontrol edin“Tools on the other hand will last a long time with the proper care.”) İyi bir bonsai alet seti, fidanlık stoğunuzdan çok eğlenceli olan, size has bonsailer yaratmanıza olanak verir.

Elbette özel bonsai aletlerine ihtiyacınız yok. Düzgün bir bahçe makası birçok bonsai makas ve kerpetenlerinin yerini tutabilir. Eğer içbükey kerpeteniniz yoksa yara açmak için bir bıçağa, bistüriye veya oyucuya ihtiyacınız olacaktır. Tel kerpeteni ve jin kerpetenlerinin yerine aynı işi gören yaygın makasları kullanabilirsiniz.

Eğer iyi bir bonsai alet takımına para yatırmak istiyorsanız, öncelikle kiri kerpeteni, 8 inçlik içbükey makası ve 8 inçlik kök makası almanızı öneririm. Eğer telleme yapmaya niyetliyseniz, kökleri kesmek için iyi bir makasa ve düzgün bir tel makasına da ihtiyacınız olacaktır. Bonsai alet çantanızı doldurmak için bir sonraki adım Küresel Top Kerpeten, kök kerpeteni, jin ve tel kıvırıcı olmalıdır.
Aletlerinizin bozulmamasını istiyorsanız düzgün bir bakım önemlidir. Onları sışarıda bırakmayın ve düşürmekten kaçının. Dallar ve kökler için aynı aletleri kullanmayın. Toprak partikülleri körelmesine sebep olabilir. Fakat bu eski aletlerinizi kökler için kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Körelmiş kesici yüzlerden sakınmak için keskin aletler kullanmak önemlidir. Yaranın üzerinde çürümeler başlayabilir. Kökler için özel makaslar kullanmak size gereksiz gelebilir fakat shohin çin karaağaç ve incirleri kalın ve etli köklere sahiptir.
Alteler kullanıldıktan sonra temizlenmeli ve yağlanmalıdır. Uygun ürünler;
Vazelin, mineral yağları ve benzerleri. Ben aletlerimi alkol ile temizliyorum. Bitki özsuarını ve kirleri gidermek için işe yarıyor fakat hemen ardından yağlamayı hatırlamamız gerekiyor aksi takdirde alkol paslanmayı teşvik edebilir. Alkolün aletleri gerektiği gibi dezenfekte ettiğini söylemiyorum.

Aletleri düzgün bir kutu içerisinde veya farklı boyutlardaki cepli rulolarda muhafaza edin. Aletler rulolarını deri, naylon veya çadır bezi gibi çeşitlerde bulabilirsiniz. Curver\RubberMaid farklı boyutlarda ceplerle naylon çanta serilerine sahiptir. Telleme ve büyük aletler için bir odaya sahip oluncaya dek bunun sizin için iyi olacağını düşünüyorum.

Fidanlıktan alacağınız vir fidan ile veya yamadori ile kendinize bir bonsai yaratmak istiyorsanız gerçek bonsai aletleri yatırım yaparken iyi olacaktır. Eğer fidanlıktan alacağınız bitmiş bonsailer ile çalışacaksanız düzgün bahçe makasları sizi uzun süre idare edecekitr.

Akhilleus ve sebbu beğendi.
kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2007, 17:48   #9
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Formda bir bir yerde kalın ağaç gövdelerini şekil vermede kullanılan bir alet görmüştüm.
Geçenlerde yapı markette bir kaç parça bana bunu hatırlattı. Aldığım parçalarla bu aleti yapayım dedim.
İşte aldığım parçalar.
2 adet çelik dübelli kanca vida
1 kutu saplama (sonsuz vida)
1 adet hazır delikli sac plaka

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg brace03.jpg (57.5 KB, 1930 views)
Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2007, 17:51   #10
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
agaç gövedesine gelen kısmı ezmesin diye çiçek sandıklarının köşesindeki üçgen kesitli tahtadan da bir parça keserek işi tamamladım.
Evdeki limon üzerinde test ettim. Çalışıyor. Parçaların fiyatını kesin hatırlamıyorum fakat, 5-6 liraya mal olduğunu düşünüyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg brace01.jpg (66.9 KB, 1911 views)
Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2007, 14:00   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Ates bey, guzel bir calisma. simdi ihtiyaciniz olmasa bile ileride olacak.Yapacaginiz bonsailerinizin govdesi kalinsa, yaptiginiz aletle ancak sekil verebilirsiniz. Boyle calismalar diger arkadaslara fikir verirken, onlarin da nasil aletler yapabileceklerini, dusunmeye yonlendirecegine inaniyorum.
Ellerinize saglik.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2007, 20:30   #12
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Teşekkürler,
Ümit ederim ihtiyacımız olur.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2007, 21:11   #13
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Bonsai Jack denilen bu aleti forumda bir yerde görmüştüm fakat tüm aramalaraıma rağmen yerini bulamadım.

Belki de, "pratik çözümler" başlığı açarak, değişik konular içinde verilen pratik çözümleri bir araya toplayabiliriz. Taleplerde oraya yazılır. Çözümlerini yayınlayarak, soruna, talebe, birden çok öneri oluşturulabilir.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2007, 22:54   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Sanıyorum sözü edilen alet resimdeki fakat bu alet branch blender olarak geçiyor. başka bir sitede de branch stretcher olarak geçiyor

bakınız :

www.bonsaiplaza.com da Accessories tıklayınız.

http://cgi.ebay.com/Large-Branch-Ben...QQcmdZViewItem

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg large_branch_bender-1.JPG (31.7 KB, 1803 views)
acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 22:11   #15
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Teşekkürler,
En hoşuma giden şey hiç bilmediğiniz bir şeyin ismini duyunca aklınızda onunla ilgili doğruya yakın bir imajın oluşmasıdır. Bu bakımdan türkçe isimleri çok seviyorum. İngilizlerde doğal olarak kendi anlayacakları isimleri koyuyorlar.
Çiçeklerin de türkçe isimlerini kaybetmeyelim. Maalesef, uluslararası mağazalar hepimizin bildiği, çok güzel türkçe isimleri olan çiçeklere, kendi kullandıkları isimlerle reklam yapıyorlar.
Neyse, bir de çiçekler işin işine girmesin.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 23:53   #16
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
isim çok önemli ,ama daha önemlisi isimlerini araştırdığımız bonsai ile ilgili malzemeleri bulamamak...
1,5 ay içerisinde araştırmalarıma rağmen , bulmasının zor olduğuna kanaat getirdiğim malzemeler şunlar :
Aşı macunu-Köklendirme tozu-Sphagnum yosunu-
Concave Branch cutter(dalı kökünden kesiyo,kerpetenimsi bir alet)-Akadama toprağı-Alüminyum Tel-bonsai saksıları ...türkçe basım bonsai teknik kitapları...vs.
şimdilik aklıma gelenler bunlar, girişimci Çiçekçi ve botanikçi arkadaşlar bu bölümü okurlarsa ve ithalata ya da üretime girişirlerse hem satış yaparlar hem bizleri Alternatif arayışına girmekten kurtarırlar hem de biz kendimizi daha fazla bonsaiye veririz...
belki ben Akadama Toprağı yerine kedi kumu ,Yosun yerine torf,köklendirme tozu yerine naftalin, concave dal kesici yerini kerpeten kullanırım ama sonuçta mükemmel bir iş çıkarmak için gerekli aletler neyse onları kullanmalıyız..bir yanlış malzemenin kullanımı bu kadar hassas bir canlıyı bozabilir,öldürebilir....biz de değerli zamanımızı kaybetmiş oluruz...


Düzenleyen tourkana : 11-01-2007 saat 10:11 Neden: ek kelime öbeği :)
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 00:12   #17
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
[QUOTE=tourkana;65642]..
Aşı macunu-Köklendirme tozu-....QUOTE]

Bunlar en kolayı.
Eminönü Mısır çarsısında aşı macunu kutu ile var.
Köklendirme tozu hemen hemen her yerde bulunabiliyor.
Geçenlerde Bauhause da ağzı eğik bir kerpeten vardı. Budamaya uygundu.
Onuda sayarsak, üç tanesi gitti. Geriye çok az şey var...

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 00:48   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Arkadaşlar :
Bu sayılan alet ve malzemelerin hepsi bende var. Bende ilk başlarda bu kadar alet olduğuna göre mutlaka gerekli ki yapmışlar diye düşünüyordum. Orjinal aletlerle çalışmanın kolaylığı ve keyfi inkar edilemez.

Fakat hiç bir alet olmazsa olmaz değil. Alet eksikliği azminizi kırmasın.

Haziranda en son budama yaptığımdan beri hiç bir aleti kullanmadım diyebilirim. Yani yaklaşık 8 aydır. Şu sıralar en sık kullandığım aletler; bir demir levye, destere, keser, ve olmazsa olmaz sıradan en ucuzundan budama makası (yazın praktikerden 1.99 ytl ye almıştım)

Bu arada akadamaya rakip harika bir malzeme buldum resmini çekemediğim için yayınlayamadım. Fırınlanmış kil kilosu da 3 ytl civarında. Bu arada ben bahçe toprağı, torf, dere kumu gibi kolay bulunabilir malzemelerden yapılacak uygun karışımın yeterli olduğunu ve hiç sorunsuz kullanılabileceğini düşünüyorum.

Bonsaide olmazsa olmaz tek materyal canlı bir ağacın kendisi...

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 03:10   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Acerpalmatum size katiliyorum, saydiklariniz icerisinde en onemli olan agac'a deginmeniz ne guzel ve dediginiz gibi o da Turkiyede istediginiz kadar vardir.
siraladiginiz bonsai aletlerinin olmasi, dogrudur bonsai yapimini kolaylastirir, ama o aletler yoksa bonsai yapazsiniz diye bir kural yoktur. Burada o aletlerin olmasina ragmen, bonsaiye basladigim yillar uzun bir zaman o bonsai aletlerini alamadim ve normal bahce aletleri ile bonsai yapmayi surdurdum. Ben bunu yapabilmissem sizler de yapabilirsiniz ve imkan buldukca bonsai aletlerinizi tamamlamaya calisirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Not:Tourkana naftalin koklendirme tozunun karisimi icerisinde vardir, koklendirmede ne islev gordugunu bilmiyorum, onu yalniz basina koklendirmede kullanmaniz belki sakincali olabilir diye dusunuyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 09:54   #20
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
geçenlerde Air layering konu başlığında Köklendirme Tozu yerine naftalin kullanılabileceği yazılmış,şimdi benim 2 senedir yetiştirdiğim bir Acer Palmatum ağacım olsa ,buna naftalin+torfla air layering uygulasam ve naftalin sakıncalıysa o çok değer verdiğimiz ağaca yazık olmaz mı?
Köklendirme tozunu da İBa ile karıştırıyoruz çoğu zaman,ayrıca İBA formülü de zor ,kendisi de çok pahalı...
Aşı macunu için sitemizde tarifler var ama ben o tür konularda beceriksizim , budadığım yere yalan yanlış bir macun sürersem ağaç enfeksiyon kaparsa ,yine çok değer verdiğimiz bir ağaca yazık olmaz mı?
sonuçta aynı şeyi söylüyoruz ,hepimiz agaca değer veriyoruz...ama tecrübe edilmiş ya orijinal ya da orjinale yakın alet edavat kullanılmalı bence...bu yönde de ya üretim ya da ithalat yönünde girişim bekliyorum..
mesela ben hala bonsai makası ve tel bekliyorum,arkadaşım Amerika'dan 2 ay sonra gelecek,bu tarihe kadar hiç bir işlem yapmayacağım..
not: şu kil toprağını merak ettim...nasıl temin edebiliriz sayın AcerPalmatum..?

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 16:03   #21
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Ağacın bulunamaz ve eşsiz oluşu konusunda tüm arkadaşlara katılıyorum. Yazmandan geçemeyeceğim; ben bonsai için sadece değişik kalınlıkta bakır tel ve yüksek kaliteli ve ağzı küçük bir budama makası kullanıyorum. Bunlar dışında şimdiye kadar ihtiyacım olan iki şey; ağaç ve ellerim oldu. Belki bunların dışında "gövde büken "lazım olabilir. Çok işe yarar bir alet olduğuna kanaat getirdim. 5-6 YTL ye kendimiz de yapabiliriz.

Akadama için olmazsa olmaz diye düşünmüyorum. İkame olabilecek o kadar malzeme var ki... Ben kedi kumu, torf ve bahçe toprağı kullanıyorum. Şimdiye kadar bir sorunum olmadı. Bu karışımda malzemelerin miktarıyla oynanarak ve iç mekanda bahçe toprağını kullanmadan gayet güzel sonuçlar elde edileceğini düşünüyorum. Gerisi sizin bonsai adayı nıza uyguladığınız bakıma ve ilgiye kalıyor.

Özellikle Toprak dersi almış biri olarak; toprak konusunda bu kadar takıntılı olmamanızı tavsiye ederim. Topraksız kültürde yetişen domatesleri ilk gördüğümde bu bir mucize galiba diye geçirmiştim içimden. Ama olayın mutfağını öğrenince bitkilerin aslında çok şey istemediklerini ve o kadar da narin olmadıklarını keşfettim.

Bunun dışında bazı bölgelerde sadece kayalık bir araziden oluşan bir tarlada, kayaları dinamitle patlatarak, dev saksı şeklinde açılan çukurları toprakla doldurarak, meyve bahçesi kuruluyor, bu yolla ticari gelir elde ediliyor. Demokraside çareler tükenmez. Aletlerin çoğu gelişmiş teknikler için kullanılıyor. Bu aşamaya da henüz gelmediğimize göre; şu anda ihtiyacımız olan şeyler; ağaç, budama makası, bakır tel... Çok uzun oldu. Kusura bakmayın. Celallenmişim. Saygılar...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2007, 20:57   #22
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
ben 2 hafta önce stanwoodimports diye bir amerikalı'dan sipariş ettim...15 parçalık bir set ,ulaşımı dahil toplam 120 dolara geldi,ama faturada namussuz 72 dolar yazmış,neyseki hallettim,postaneden 2 lira vergi ödeyerek malı teslim aldım, ödeme paypal dan kredi kartı ile yapıldı,ürünler çin malı ama kaliteli..illa da concave cutter isteyenler için bu çocuğu tavsiye ederim... www.stanwoodimports.com

setin resmi aşağıdaki gibi aynen...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg bonsaiseti.jpg (41.4 KB, 1647 views)
halicomert ve aknszgn beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 13:57   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2005
Şehir: Amasya
Mesajlar: 50
Galeri: 36
Özel tırmıklar için para ödemek akıllıca değil, bonsaireef çok akıllıca bir iş yapmışsın tebrikler. tanesi 1 ytl ye çatallar var, 6'lı bir takım aldığında 6 tane değişik tırmık yapabilirsin. İki dişli, 3 dişli **** 4 dişli.

erkolgencer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2008, 20:39   #24
Ağaçsever
 
barakuda33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Galeri: 2
Arkadaşlar öncelikle herkese selam;Aşağıdaki linkte bazı teneke makasları var ben bunlardan kutumcular için olanını yazın yaylada ağaçların küçük dallarını budarken zaten kullanıyorum.Gayet keskin ve hemen körelmiyor sac ve teneke kestiği için.Fakat diğerlerini bir incelerseniz,bonsai makaslarına benzer tipler var bunlardan hangileri alınabilir sizce,birkaç tane modelini almayı düşünüyorum.Adresi kolay istanbuldaki arkadaşlar için.karaköydeki Alet edavat satanlarda bolca bulmak mümkün.zaten orayı gezdiğiniz zaman bir sürü ilgi çekici şeyler var.Önerilerinizi bekliyorum.

http://gayretmakina.azbuz.com/photoC...00000000609659

barakuda33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2008, 20:57   #25
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bonsaide budama yapma bakımından çok kullanışlı görünmüyorlar. Benim teneke makaslarım var bir kaç biçimde. Bunları dal kesmede pek kullanmıyorum. Fiatlarına göre belki ufak ağızlı olanlarından birini kullanabilirsiniz.
Kuyumcuların kullandığı Maraş makası var. Belirli ölçülerde o da iş görür. Fiatlarına göre tercih etmeli.
Torukana'nın yukarıdaki seti 120 liraya aldığını gözönünde tutup bakmalı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2008, 21:10   #26
Ağaçsever
 
barakuda33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Galeri: 2
Evet memet onları gördüm.120 dolar.Evet ufak olanları diyorum zaten,fiyatları normal 10 ila 20 ytl arası

barakuda33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2008, 01:48   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Barakuda İstanbul'un neresindesin? Beylikdüzü Bauhaus'da çok çeşitli malzemeler var. Sırf beyin cimnastiği yapmak için bile ben 2-3 haftada bir gidiyorum. Tek sorun hiç eli boş çıkmadım.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2008, 14:49   #28
Ağaçsever
 
barakuda33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Galeri: 2
Ben esenlerdeyim.Bayrampaşadaki bauhasua gidiyorum genelde,aynı sorun bendede var girdiğim zaman bi şekilde bişeyler alıyorum.Hanımla papaz oluyorum.Carrefour'a gidelimmi gezmeye d,yorum Artık inanmıyor.çünkü carrefour'a değilde bauhausa gideceğimi biliyor.İkea açıldı giden olmuştur mutlaka otogara yakın,hemen yanınada praktiker açılmış,daha gidip gezemedim.Ben Ankarada yaşarken praktiker hem hesaplı hemde güzel şeyler bulurdum ordan Ama gidipte daha bauhausla kıyaslama yapamadım.

barakuda33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 00:52   #29
Yeni Üye
 
elcin24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
ya bu senin aldığın aletlerden bende almak istiyorum ama nasıl alıcam?kredi kartıyla oluyomu b arkdaşım?

halicomert beğendi.
elcin24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 16:49   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
iyi güzel de bunları nerden bulacağız?

Nurettinc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024