agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bonsai malzemeleri ve aletler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-06-2007, 11:24   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Bonsaide Dremel Kullanımı

Selam Arkadaşlar,

Geçenlerde ünlü bonsaicilerin tanıtıldığı bir bonsai klübünün sitesinde gördüm. Yetiştiricilerden biri budama, kabuk soyma, kovuk oluşturma, çürük temizleme vb işlemleri Dremel* ile yaptığını bunun hem işlemleri hızlandırdığını hem de daha az zarar verdiğini söylüyordu. Bana mantıklı geldi. Sizin aranızda kullanan deneyen var mı?

Bir de, bence seramik kapların altını delmek için forumda önerdiğiniz yöntemlerden çok daha uygun bir cihaz. Uygun uçla müstakbel saksınızda, ilk başlarken en fazla ufak parçalar kopmasına neden olabilir ki; bu da zaten geniş delik açacağımız için sorun değil. Patlatma veya çatlatma söz konusu değil. Sadece seramikte ısınma fazla olabildiği için; kabı önceden biraz suda bekletip (1 dk kadar) sonra kabaca kurulayarak delebilirsiniz. Bu tozlanmayı da önlüyor. Delerken ıslatılmamasında yarar var.

* Dremel: elektirikli tornavidaya benzeyen ufak bir el matkabı olarak düşünebilirsiniz. Küçüklüğü dışında matkaptan iki önemli farkı var. 1) 35,000/dk devir yapabiliyor. 2) inanılmaz farklı uç olasılığı ile, kesme, bileme, zımparalama, taşlama gibi işler yapabiliyor. Delemediği, kesemediği materyal yok gibi (yanlız cam biraz riskli).

Sevgiler,
Taylan

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2007, 15:39   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Taylan, bahsettigin dremel aletini ben zaman, zaman kullaniyorum. Kucuk ve orta boy agaclar icin kullanimi iyi, ama buyuk agaclar uzerinde yapacaginiz calismalarda, yetersiz kaliyor ve daha guclu aletler kullanmaniz gerekiyor.
Dremel yerine, imkaniniz varsa ve daha guclu bir alet alirsaniz her buyuklukteki agac uzerinde calisma yapabilirsiniz. belki su an buyuk agaciniz yok ama bonsaiye basladiktan sonra kucuklu buyuklu bircok agaciniz olacak.

Taylan, bonsai hakkinda ogrendiklerini, pratikte ne zaman uygulamaya basliyorsun? yapacagin calismalari ve sonuclarini bekliyoruz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2007, 09:24   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Merhaba Ali Bey,

İlginiz için teşekkürler. Bende biraz Almanlık var herhalde. Birşeyle ilgilenmeye başladığımda önce onunla ilgili teorik herşeyi yalayıp yutmam gerekiyor

Daha önceki yazışmalarımızdan hatırlarsınız, tohum bekliyordum. Bunların bir kısmı geldi. Paketlerdeki tohumların yarısını sonrası için ayırdım. Kalanları şimdi buzdolabında germinasyonu artırmak için bekletiyorum. Yavaş yavaş ekmeye başlayacağım.

Evdeki Fukien tea (Carmona microphylla), her gün küçük küçük beyaz çiçekler açıyor ama uzun ömürlü değiller 1-2 gün sonra sarı-pembeleşip düşüyorlar. Hatırlarsanız bana geldiğinde saksısından çıkmıştı. Ben de büyük bir saksıya kök yapısı gelişsin ve biraz büyüsün diye aktarmıştım.

Şimdiye kadar sadece iki uygunsuz dal budadım. Bir tane de en aşağıda, tek budaktan çıkmış 3 dal vardı. Bunları gelecek kış budamayı planlıyorum. Bu üç dal budaktan çıkarken birbirlerine dolanmış ama uçların biri yerde biri gökte. Bu dalları paket telleri ile hafifçe yaklaştırıp minik bir ağaç görüntüsü verdim (gerçek anlamda telleme değil). Budama yaptığımda köklendirmeyi deneyeceğim. Nasrettin Hoca misali "Ya tutarsa!". Bunun dışında, bu ağaca şimdilik birşey yapmayı planlamıyorum.

Altı ay kadar önce marketten aldığım daha sonra da üreticisine ulaşıp sorduğum bir limon bonsaim var. Ofiste duruyor. Bileğim kadar bir gövde ve tepeden aşağı doğru inen 3 tane daha küçük gövdesi var (tersine mi köklendirilmiş anlamadım). Üretici 10 yıllık olduğunu söyledi. Gövdesi olabilir ama yeni yapraklı dallar aşılanmış gibi duruyor. Sevimli birşey ama pek ağaca benzemiyor. Yeni dalların hepsi yeşil. Bence 6 aydır iç ortamda olmasına rağmen oldukça sağlıklı.

Boyu yaklaşık 40 cm. Saksısı da; 15 cm çap ve 10 cm yükseklikte. Bir defada sadece 20-30 cc su vermeme rağmen toprak uzun süre nemli kaldı; neredeyse bir hafta. Şimdi daha da az miktarda veriyorum. Ek olarak,her gün spreyle yaprakları ve toprağın üstünü nemlendiriyorum. Suyu kontrol etmek için hem çubuk hem parmak daldırma yöntemi kullanıyorum ki; üsteki bu nemlilik beni kandırmasın. Kış sonunda onun da saksısını değiştirmeyi planlıyorum.

Fide almaya niyetliyim ancak bir türlü fidancıya gidemedim. Evimizin mutfağını yıktırdığımız için 15 gündür ev inşaat alanı gibi. İnşaat malzemesi almak için geçen hafta sonu bizim buradaki Bauhaus'a gittim. Fidan/fide olarak bir tek şimşir vardı. Onlarda en kalını chopstick gibi dallardı. Makul fiyata mallsailer de vardı ama hepsi kalın dal üzerine aşılanmış fesleğen gibi görünüyorlardı. Hepsinin tepesi kesilmiş olduğundan hiç bir zaman gerçek bir ağaç gibi görünmeyecekler. Mutfak sorunu bittiğinde rahat rahat fidancı arayacağım.

Mutfak bizi maddi manevi bitirdi. Eğer biraz para artırabilirsek balkonumuzu da camla kapatacağız. Yapamasak da olsun. Elimdeki ahşaplardan bir mini sera yaptım bile . Anladığım kadarıyla, kışın tropikler hariç, bu dahi yeterli oluyormuş. Balkonu da kapatabilirsek ballı börek.

Son olarak, bahsetmiş olduğunuz daha güçlü aletler nedir? Ben de matkap ve muhtelif zımpara,tester vb uçları da var.

Sevgiler, teşekkürler.
Taylan

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 05:09   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Taylan iyi gunler, Hafta sonu cok yogun gectigi icin, ancak simdi cevap yazabildim kusura bakma.

Bonsai icin yaptigin on calismalar, sadece Almanlar icin deyil iyi bir is yapmak isteyen herkes icin gecerlidir ve bonsai ogrenmek icin dogru yoldasin.

Agaclarini resimlerle de paylasirsan belki daha fazla yardimci olabiliriz.

Yeni mutfaginizda, yeni tatlar, guzel yeni yemeklere tanismanizi dilerim.

Agac oyacaginiz aletler:
Heavy duty die grinder[Makita, Ryobi veya baska marka olabilir]
Ayrica uzerine disk kesiciler takilabilen Angle grinder de kullanabilirsin.
Daha once de dedigim gibi kucuk ve orta boy agaclar icin dremel kullanabilirsin
Bunlar gibi kesici aletleri kullanirken mutlaka EMNIYET GOZLUGU takmalisiniz. Kazayi olmadan once onlemek en iyisidir.
Tum calismalarinizda kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024