agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bonsai malzemeleri ve aletler

Reklam

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2009, 13:50   #1
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Galeri: 18
Akadama

"Akadama"

Bu yazıyı hazırlamam da ki sebeb bir çok bonsai sevdalısının temel bonsai yetiştirmesinde
temel kavramların başında uygun toprak seçimi geldiği içindir.

Bonsai için kullanılaçak toprak temelde drenaj açısında çok iyi düzeyde olmalıdır.
Bu sayede kıstlı ve sığ saksıda olan bonsai kök sistemini daha iyi geliştiriken
aynı zamanda kök sistemi sağlıklı bir gelişim gösterir.
Temelde toprak drenaj ve organik yapı bakımında elverişli olmalıdır.
Bonsai de farklı türler için farklı toprak karışımları bonsai'ın sağlıklı gelişmesini etkiler.
Doğru toprak karışımı kişisek deneyim ve tecrübe ile kazanıldığı gibi farklı olarak bir çok karışım farklı türler
için halihazırda kullanılmaktadır.

Profesyonel bonsai yetiştiriciliğinde toprak karışımlarının başında 3 farkı toprak esas alınmaktadır.
AKADAMA
KANUMA
KİRYU

Bu topraklar japonyanın endine özgü topraklarıdır.
Konumuzun başında yer alan AKADAMA japonyaya özgü ve profesyonel yetiştiriçilikde çok kullanılan
Bİr toprak türüdür.Tek sorun bu toprağın maliyet açısında pahalı olmasıdır.
Japonyanın tokyo kentinin 75 km uzağında ki mesafeden çıkmaktadır
Toprak PH 6.5 - 6.9 acitlik özeliği gösterir.
Bonsai sağlıklı gelişmesinde özelikle sulamdan kaynaklı problemlerinin önlenmesinde etkilidir.
Sert ,orta sert ve yumşak olan 3 tip yapsı bulunur.
Genellikle yumşak olan tercih sebebidir.
3mm ve 8mm gibi kalınlık aralıkları ve yahut üzeri mevcudur.
Kullanımda %100 akdama **** %50 akadama %50 derekumu gibi karışımlar bonsai toprak karışımı olarak kullanılmaktadır.
Bu toprak hakkında daha detaylı bilgilere net ortamında ulaşmanızda mümkündür.
Ben Genelde bonsailerimde 3 **** 4 tip türe bağlı bir karışım kullanmaktayım.
Özel olarak sipariş ederek getirdiğim akadama toprağını ve özeliğini sizler ile paylaşmak istedim.
Akdama 3mm ve akadama 8mm

İlk karede 10 kg 8mm akdama ve oval saksıda 8mm akadamayı görmektesiniz.
En son karede ki 3mm akdama ve geri planda 8 mm akadama torbada.

Orta karede 8mm akadamayı görmektesiniz.
Ve parmaklarım ucunda.

AŞağıda ki karede gördüğünüz gibi parmaklarımın ucu ile ufak bir
sıkıştırma işlemi yaparak toprağı ufalıyorum.
Ve gördüğünüz gibi dağıldı ve kumsu bir yapı kazandı.
En son karede ise bunu bir çam ölçü kabına döküyorum.

Aşağıda ki karede çam kabı sallayarak karıştırıyorum.
Ve görsüğünüz gibi koyu kahve rengi bir ton alıyor.

Akadamayı kullanarak ilk saksı değişimi yaptığınız bonsai'niz de saksıya ilk can suyu verdiğinizde saksı
drenaj deliklerinden bu renkde bir su akar.
Hemen akabinde bir sulama daha yaptığınız bu su normal renkde akmaya başlar bu toprağın tamamen ıslandığını
ve artık sulamanın tamamlandığını gösterir.
Bundan sonra ki sulamanızda su rengi şeffa renge yakın akaçakdır.

Ben 2. karede gördüğünüx üzere yeniden çam kaba su ekledim ve suyun rengi şeffafe yakın.

Ve detay karesi olan son karede çalkalanmasına rahmen granül özeliği bozulmamış akadama toprağı.
BU taneleri eğer elinize alıp ufalar isenzi çamursu bir yapı alıyor lakin bir basınç uyguamadığınız sürece
granüllü yapısı sabit kalıyor.

Akadama konusnda elimden geldiğinde siz değerli bonsai dsotlarıma genel bir anlatım yapmaya çalıştım.
Umuyorum ki artık bir çok bonsai dostu akadamayı yakında tanımış oldu.
İzmir'de yapıcağımız toplantıda İzmirli dostlar akadamayı daha da yakında görme imkanı bulaçaklardır.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2009, 09:10   #2
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Güzel sunumun için teşekkürler Bonsaisan, toprak konusunda kötü deneyimler geçirmiş birisi olarak; Bu toprağa en az maliyetle ulaşmanın yolu nedir, ve internette bonsai toprağı diye satılan ürünler hakkında düşüncen nedir ? Teşekkürler.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 11:56   #3
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Akadama ibreliler için güzel bir karışım **** %100 kullanım için avantajlı ama maliyet hesabı yapıldığında bu toprak hobi düzeyindeki kulanıcı için maliyetli gelebilir.
20 kg 3mm ve 8mm için aşağı yukarı bir fiyatı özelden sana yazabilirim.

İnternetde satılına yurdışında ki karışımlar güzel.Ülkemzide bu güne kadar rasladığım tek karışım alman firmasına ait bir karışım.Bu konuda bir şey diyemiyorum.

Çünkü dünya üzeridne bir çok farklı karışım var.

Önemli olan iyi bir drenaj ve düzenli bir bakım.

Bonsai diğer saksı bitkilerinde farkı düzenli bakıma sulamaya telemeye ve uygun zamanlarda yapılan bakım programı ile doğru orantılı.

BU yüzden toprak karışımı kişiden kişiye kulanılan saksını çapına görede değişiyor.

Ama toprakda ki ağacın sağlıklı olması için drenaj kesinlikle şart.
Diğer şart olan ise kulanılıçak olan toprağın temizliği ve kulanılmamaış olması.

Temi,z ve steril bir toprak ve tüketilmemiş bir toprak sağlıklı bir bonsai için şart.

BU yüzden yüzey toprağı yerine yüzeyden 50 ila 60 cm derinlikde ki toprakların kullanılması mantıklı.

Saygılar.

Eski 19-01-2009, 16:15   #4
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim Bonsaisan. Yakında saksı değişim dönemine gireceğiz. İyi bir karışım hazırlamak gerek. Sağol.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 20:17   #5
-

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Karşıdan mil toprağına benzettim... Belirli bi zamandan sonra suyu mil gibi emmeme yapıyormu?

dubief Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 22:59   #6
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

SAyın dubief

Mil toprak gibi değil suyu emmiyor.Sadece gerekli kadar su oranını tutuğunu biliyoruz.
Bir diğer konu sadece japonyada çıkması onun dışında diğer ülkelerde yok.Yani Ülkemizde bu konuda bir araştırmada yok.Kulanımda sonuç olarak bir basınç uygulanmadığı takdirde zedelenmiyor formunu koruyor.Ayrıca saksı içinde torf ve derekumu **** çakıl ile karıştırıldığında su derenajı çok yüksek.

Mesela dağ kekiğinde yaptığım bir çalışmamda kulandım.İzmride havalar malum bu havasa aynı boyda normal toprak karışımı olan bir bonsai ile saksıları hafdada bir sulama yaprken aynı koşulda ve randa bulunan kekik 2 günde bir sulanmak istiyor çünkü %35 oranında akadama var toprak karışımında yani suyu fazlaça tutan bir yapısı yok.

Eğer vaktiniz olur ise İzmirde 24-ocak cumartesi günü alsancak kültür merkezinde yapaçağımız çalışmada sizede aramızda görmek isteriz.
Eğer bulabilirsenzi mil toprak alıp gelirsenzi akadama ile karşılaştırma şansımız olur.

Saygılar.

Eski 22-01-2009, 10:57   #7
-

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Çok teşekkür ederim... Bonsaide başarılarınızı dilerim...

dubief Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 01:31   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Bonsai'de de iyi sonuçlar veren ama ne yazık ki Türkiye'de bulunmayan Sphagnum Moss yerine yerli yosunu (ki çiçek malzemesi satan bir çok yerde çuvallar içinde ve çok ucuza satılıyor.) denedim. Yıllar içinde sonuçların ne olacağını bilemiyorum ama birkaç ay içerisinde açıp kontrol ettiğim ağaç köklerinde mükemmel denebilecek gelişim gözlemledim. Yosun çok iyi drene oluyor. Ph değeri düşük. Su tutma kapasitesi yüksek. Tohum çimlendirmek için de aynı yosunda çok iyi sonuçlar aldım. Çelikten köklendirmede de aynı şekilde iyi...

orhankemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 11:06   #9
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Kaya yosunları özeliklede bir kayayı halı şeklinde sarmış yosunları bende kulanıyorum ve dediğiniz gibi köklendirme işlemlerinde olsun saksı değişiminden sonra toprğın üzeridne geçiçi olarak tutuğunuzda etkili bir gelişimi destekliyor.

Eski 11-02-2009, 14:55   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Toprağın üzerinde de dediğiniz gibi iyi sonuç veriyor. Ancak yukarıda bahsettiğim yosunun ıslatılıp küçük parçalar halinde tamamen toprak yerine kullanılmasından aldığım sonuçlar. Yine de uzun dönemde ne etkisi olacağını bilemiyorum. Sphagnum'un bu amaçla ve uzun yıllar boyunca kullanıldığını biliyorum. Acaba kaya ve yer örtücü yerli yosun da uzun dönemde sorunsuzca kullanılabilir mi? Bu konuda bilginiz var mı?

orhankemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2012