agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai Fuarları, Sergileri, Yarışmaları, Seminerleri ve Kursları (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-fuarlari-sergileri-yarismalari-seminerleri-ve-kurslari/)
-   -   Özel Bonsai Kursu Çalışmalardan Paylaşımlar (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-fuarlari-sergileri-yarismalari-seminerleri-ve-kurslari/26794.htm)

Harun Parlak 28-03-2012 20:56

Özel Bonsai Kursu Çalışmalardan Paylaşımlar
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.
Bonsaiye hayran kalan bir arkadaşımız özel kurs alarak bonsai öğrenmek istedi.
Ben de kabul ettim 5 gündür beraber çalışıyoruz. İlk gün bonsai sohbetleri fidan arama fidan seçimi bonsai için gerekli malzemeler doğa geezisi ağaçların doğadaki gelişimleri doğası gereği oluşturduğu şekiller vs.
Daha sonra fidan seçimi ve aldığımız fidanlar üzerinde sürekli çalışma bu çalışmaları daha önce hayelini kurduğum büyük bir orman çalışmasını uygulamaya sokma şeklinde devam etti. Bu gün orman çalışmasını belli bir konuma getirebildik.
Ben kendim fotoğraf çekemedim öğrencim çektiklerinden 3 kare gönderdi. Kurs bitiminde ayrıntılı fotoğrafları sizler paylaşacağım. İyi akşamlar.

tekomusti 28-03-2012 21:27

Tekin hocam super olmuşlar ellerinize saglık yeni görseller dileğiyle saygılar

Harun Parlak 28-03-2012 22:50

Teşekkürler tekomusti.
Diğer fotoğraflar elime geçince paylaşacağım

cemo 28-03-2012 22:55

Ben, ağzım açık bakakaldım bu ormana:))
Yani bir bonsai kalmıştı bulaşmadığım, şeytan diyor zorla kendini ve başla:)

Bahcede meyve vermeyen ağaçlarımı bonsai mi yapsam acaba.
Kim istemez ki kendine ait böyle bir ormanı.

Emeklerinize sağlık, cok güzel cokkk.

Adem Keskin 29-03-2012 07:00

ellerinize, emeğinize sağlık tekin bey .. mükemmel..

Harun Parlak 29-03-2012 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 933657)
bir bonsai kalmıştı bulaşmadığım, şeytan diyor zorla kendini ve başla:)


Şimdiye kadar beklediğiniz büyük kayıp. Bir an önce başlamalısınız.
Busene ağaçlar üzerinde çalışma zamanı geçti sayılır ama bol bol fidan edinip sonbahara hazırlarsanız hızlı bir gelişim gösterebilirsiniz.

Yaz boyu denek dallar ile alıştırmalar yaparsanız daha hızlı yol alacağınız gibi gerçek adaylarınıza zarar vermeden öğrenmiş ve eliniz yatkınlaşmış olur.

sagol 29-03-2012 20:21

5 Eklenti(ler)
Bugün orman çalışmasını yerinde görmeye gittim, güzel bir çalışma olmuş, tellenip bittiğinde daha da güzel olacak. Ölçmedim ama yaklaşık 1.5 metre kadar

Harun Bey elinize sağlık..........

Harun Parlak 29-03-2012 21:53

Teşekkürler Arkadaşlar. Beğendiğinize sevindim. Bu çalışmadan kısaca bahsedeyim. Çalışmada iki gurup olarak yerleştirmek istedim
1. gurupta 15 adet 2. gurupta 3 adet olmak üzere 18 adet ağaç bulunmakta.
Aslında 21 adet olarak düşünülmüştü ama hava biraz güneşli biraz da rüzgarlı olunca kökleri istediğim gibi açmaya çekindim ve bir an evvel yerleştirmek istedim. Acele ile yerleştirince de 3 ağaç eksik kaldı.

Kursta özellikle gelişmiş 15 yaş üstü ağaçlar seçmeye dikkat ettim gelişmiş iyi gövdeli ve dalları bol olan çalışmalar hem çalışmaya avantaj sağlıyor hem öğrenmek isteyen arkadaşa daha çok budama altarnatifleri çıkıyor. Her ağcı ayrı ayrı yönlerden ve ayrı ayrı tarzlara yönlendirme avantajı sağlıyor.
5 günlük çalışma tamamlandı bir 5 gün daha devam edecek.
Günleri tam dolu dolu geçiriyoruz öğle yemeğini bile çalışarak çay molasında yiyoruz.
Böyle olunca da günlük ortalama 6 adet çalışma yapıyoruz. çalışma aynı zamanda bonsai konusunda sohbetler halinde devam ediyor. Sohbet te teori öğrenilirken uygulamada da budama ve şekillendirme tel sarma tasarım öğrenilmiş oluyor.
Yukarıdaki orman çalışmasında iki gurup arasında büyük bir dere düşünülüyor dere üstünden karşıya geçiş köprü ve baraka yerleştirme olunca iki gurup arasındaki bütünlüğü yakalamaya çalışacağız. Çalışmlardaki ayrıntıları daha sonra paylaşmaya çalışacağım iyi akşamlar dilerim.
Güven bey fotoğraflar için teşekkürler elinize sağlık güzel fotoğraflar olmuş.

Harun Parlak 30-03-2012 15:41

5 Eklenti(ler)
İlk uygulamalı ders aşamaları.

Harun Parlak 30-03-2012 15:42

4 Eklenti(ler)
Aynı çalışmanın devamı.

Harun Parlak 30-03-2012 15:43

Daha sonraki aşamaları ilk sayfada fazla görsel olup açılmayı yavaşlatacağından ileride aşama aşama paylaşmaya çalışacağım.

bonsaisan 30-03-2012 16:49

Tekin bey elinize sağlık güzel bir eğitim ve uygulama örnekleri olmuş.
2010 yıllında ben de Üreti karşılığında iki gün boyunca İstanbulda Hazır alınmış Bonsaileri olan bir firma sahibine Bonsai eğitimi ve ağaçlarına bakım konusunda destek vermiştim.

Bu gibi çalışmalar hem kişisel olarak farklı türler ile çalışmayı sağladığı gibi eğitim programına dahil olan bonsai dostu içinde çok öğretici ve deneyim kazandırıcı uygulmalar oluyor.


Devamının farklı şehir ve ilçelerde tecrübeli bonsai dostları tarafında yapılarak ülkemizdeki bonsai gelişimi ve bonsai verilen önemi artırmasını dilerim.

Saygılar.

Harun Parlak 30-03-2012 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 937777)


Devamının farklı şehir ve ilçelerde tecrübeli bonsai dostları tarafında yapılarak ülkemizdeki bonsai gelişimi ve bonsai verilen önemi artırmasını dilerim.

Saygılar.

Tüm bonsai severlerin dilekleri de aynı olduğuna inanıyorum.

Sakaki 30-03-2012 22:19

Artacak inşallah.
Ben şahsen Adana'da sevgili Hazeyn'i eğitmeye başladım. :D
Çok hızlı öğreniyor kerata, yakında beni sollayacak mesela :)

Şaka bir yana, gerçekten de birliktelik şeklinde çok daha zevkli hale geliyor bu hobi.
Sonuçta ortaya çıkan görsel bir güzellik ve hem güzellikler hem de güzellikleri elde etme yolu paylaşıldıkça işin lezzeti artıyor.
İyi ki sn. Hazeyn de başlamış bu işe, zira ben son zamanlarda daha da şevkli hale geldim onunla birlikte.

Harun Parlak 30-03-2012 22:31

Gençler koşuyor. Bizleri geçecekleri kesin.

Ferit Aydın 31-03-2012 00:07

Oldukça keyifli ve başarılı bir uygulama olmuş, elinize sağlık Tekin bey.

Herkes bir yerlerde bonsai adına güzel etkinlikler yapıyor, umarım Türkiye nin her yerinde etkinliklerin devamını görebiliriz.

Sn. Sakaki, dönem dönem Adana'ya seyahatlerim oluyor bir daha ki geldiğimde sizlerle tanışmak çalışmalarınızı yakından görmeyi isterim.

Sakaki 31-03-2012 10:36

Sn Ferit,

Her zaman bekleriz. Hem tanışmış oluruz hem de etkileşim güzel olur. :)

Hazeyn 01-04-2012 14:45

:(
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 937971)
Artacak inşallah.
Ben şahsen Adana'da sevgili Hazeyn'i eğitmeye başladım. :D
Çok hızlı öğreniyor kerata, yakında beni sollayacak mesela :)

Şaka bir yana, gerçekten de birliktelik şeklinde çok daha zevkli hale geliyor bu hobi.
Sonuçta ortaya çıkan görsel bir güzellik ve hem güzellikler hem de güzellikleri elde etme yolu paylaşıldıkça işin lezzeti artıyor.
İyi ki sn. Hazeyn de başlamış bu işe, zira ben son zamanlarda daha da şevkli hale geldim onunla birlikte.

:p Evet doğru sakaki ile tanıştıktan sonra bende farklı duygularla bu işe sarıldım, ilk değişen hedefim 400 ü 4500 yapmam konusunda oldu,sakaki müthiş bir motivasyon sağladı, sıcak kanlı bir hoca:D, ikinci olumlu alamet ise adaylarımın boyutları 3 katına çıktı:D, hedefi büyülttüm sakaki geldi gördü...
Cuma günü öyle sohbete dalmışızki çiçekçide çalışan herkes işyeri sahibide dahil evine gitti bekçi kapıları kapadı biz hala ayakta kapının önünde bonsai sohbetindeyiz.Eğer eve biraz daha geç kalsaydım sakakilere zorunlu misafir olup sohbetimizi sabaha kadar sürdürmek zorunda kalacaktık yani...:DGerçi bizim evde de sohbetimiz bayağı sürdü sabaha kadar olmasa da bi yığın açıklama yaptım valla.

Sakaki 01-04-2012 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hazeyn (Mesaj 938645)
:p :p :p Evet doğru sakaki ile tanıştıktan sonra bende farklı duygularla bu işe sarıldım, ilk değişen hedefim 400 ü 4000 yapmam konusunda oldu,sakaki müthiş bir motivasyon sağladı, sıcak kanlı bir hoca:D, ikinci olumlu alamet ise adaylarımın boyutları 3 katına çıktı:D, hedefi büyülttüm sakaki geldi gördü...
Cuma günü öyle sohbete dalmışızki çiçekçide çalışan herkes işyeri sahibide dahil evine gitti bekçi kapıları kapadı biz hala ayakta kapının önünde bonsai sohbetindeyiz.Eğer eve bira daha geç kalsaydım sakakilere zorunlu misafir olup sohbetimizi sabaha kadar sürdürmek zorunda kalacaktık yani...

Senle tanıştıktan sonra bendeki gelişim de en başta Alıç sayımın artması oldu :D
Ve gerçekten ikiz gövde tarzına daha sıcak bakar oldum :)

Hazeyn 01-04-2012 15:01

:DNe diyeyim alem adamsın valla:D

Harun Parlak 18-04-2012 18:59

5 Eklenti(ler)
Bonsai öğrenimi devam ediyor. Güzel de yol alınıyor.
İki adet çalışmanın ayrıntılarını paylaşmak istedim. Daha sonra orman çalışmasının detaylarını paylaşacağım.

Harun Parlak 18-04-2012 19:03

5 Eklenti(ler)
İkinci aday.

Emre Kuzu 18-04-2012 20:26

Dikkatimi çekti hep ibrelilerle haşır neşirsiniz genelde ilk başlayanlara ibreli önerilmez diye hatırlıyorum.

tekomusti 18-04-2012 20:45

Sn tekin hocam super çalısmalar ellerinize saglık.hocam bu agaçlari fidanlıktan alır almazmi şekil veriyorsunuz yoksa gelişmesini bekleyip demi işliyorsunuz affınıza sığınıp merak ediyorum saygılar

Harun Parlak 18-04-2012 20:52

Yeni başlayanlara İğne yapraklılardan uzak durun derken genel de Çamlar dan Sedir lerden diye ayırıyoruz. Ardıç türleri Lükstrüm den sonra budamaya en yatkın türlerdir.
Ayrıca yeni başlamış biri de olsa deneyimli biri ile çalıştığı için neyi yapıp neyi yapmayacağını da öğrenmiş oluyor. Yaprak dökenler ile çalışma yapabilmek için dallanmış uygun fidan bulmak zor olduğundan hızlı öğrenmek için kullanabileceğimiz dalcıkları olmadığından tercih etmedim.
Bu çalıştıklarımız Göknar Mazı ve Ladin türü biraz daha dayanıklı Çam ve sedire göre.
Ama bir kaç yaprak döken aldık radikal kesim yapıp dallanmaya bıraktık dallanma gerçekleşince öğrenmiş oldukları ile onları şekillendirecektir.

Harun Parlak 18-04-2012 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tekomusti (Mesaj 949562)
Sn tekin hocam super çalısmalar ellerinize saglık.hocam bu agaçlari fidanlıktan alır almazmi şekil veriyorsunuz yoksa gelişmesini bekleyip demi işliyorsunuz affınıza sığınıp merak ediyorum saygılar

Evet Fidanlıktan alır almaz şekillendiriyoruz Fidanlıklarda satılan fidanlar saksılarda sağlıklı olduğu için en hızlı ve sağlıklı bonsai elde etmek için uygun fidanları alıp uygulamakla elde edilir.
Önemli olan önce bonsai sanatını öğrenmek bonsai sanatı öğrenildiğinde alınan fidanların üzerinde uygulama yapılır.
Bizler genelde önce çelikten tohumdan ya da bahçemizdeki fidanları sökerek başladığımızdan genellikle başarılı olamıyoruz.
Anlayacağınız bonsai sanatını öğrenme yerine fidan yetiştirmeyi öğreniyoruz.
Bırakalım fidanları bilenler yetiştirsin bizler de onlardan alıp işleyelim.
Bonsai öğrnenmeye çalışan arkadaşlar bitkilerde ne zaman müdahale yapacaklarını neyi yapıp yapmayacaklarını ölümcül hareketlerin neler olduğunu öğrenmeleri elbet te gereklidir. Ama bonsai yapmak için illada kendi üretmesi gerekmez.
Bir ressam boyaların hangileri bir biri ile karıştırıldığında hangi rengi elde edeceğini elbet te öğrenecektir ama boya imalatının nasıl yapıldığını öğrenmesi şart değildir.
Fırçaları nasıl kullanacağını hangi tür fırça kullanması gerektiğini elbet te öğrenecektir ama fırçayı nasıl imal edilir ve ya kendisi yapması şart değil gerekli de değildir. Tüm bunlar sanatı öğrenmeyi geciktirir bence.
Bunlara benzer çok örnekler sıralanabilir.

Harun Parlak 11-05-2015 18:54

1 Eklenti(ler)
Öğrencimle beraber yaptığımız çalışmaya taşınma işine rağmen iyi bakılmış içinden sadece 3 kayıp var onları da Sonbaharda tamamlamayı düşünüyoruz.

sagol 11-05-2015 20:22

Harun Abi,

Ormana yapılırken de hayran kalmıştım şimdi etrafı doldurmuş çok daha güzel olmuş. Kuruyanların yerine yenileri gelince daha muhteşem olacak.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Harun Parlak (Mesaj 1377744)
Öğrencimle beraber yaptığımız çalışmaya taşınma işine rağmen iyi bakılmış içinden sadece 3 kayıp var onları da Sonbaharda tamamlamayı düşünüyoruz.


reis5534 29-08-2015 17:03

sn.hocam ormandaki ağaçlar hangi tür?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024