agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/752.htm)

malina 24-01-2006 15:30

Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı)
 
1 Eklenti(ler)
Rojdanın ağacını Aybala'nın önerisiyle buraya kopyaladım. Ağaç hakkında yazışırken adıyla bulmak daha kolay olacak...

oktars 24-01-2006 15:49

Bu aldığınız ağaçtan bende iki adet var şu anda gayet sağlıklı durumdalar.
Bakımı konusunda size yardımcı olabilirim.Şu tavsiyelerim olacak.Bahara kadar sıvı gübre takviyesi gerekmez.Ben üç günde bir yapraklarına sprey ile su sıkıyorum.Sulamayı da beş günde bir yalnız toprağa çok yavaş bir şekilde azar azar su dökerek yapıyorum.Bu ağaç bir indoor türü olduğu için evinizde direk gün ışığı almayan aydınlık bir yerde bakabilirsiniz.Yalnız bu şekilde ağaç uyku dönemine giremiyor.Mesala benim iki ağaçta çoştu her tarafından filizler veriyor.Öğrendiğim kadarıyla en az bir dört veye altı hafta arası soğuklanması gerekiyormuş.O yüzden -6 derecedden aşşağı düşmemek üzere soğuk bir yere almak gerekiyormuş.Yalnız ben bunu uygulamadım fakat düşünüyorum.

Rojda 24-01-2006 21:32

bu gece bonsaime mor ve ötesi çaldım :-)

oktars ile bugün konuştum ve bonzi konusunda yardımcı olacağını söyledi (buradan kendisine tekrar teşekkür ederim)

Fotoğraf makinem bozulduğu için daha fotoğrafını çekemedim.. En kısa sürede sizi gelişmelerden haberdar edeceğim.

Yalnız bir soru.. Evimiz gün içerisinde çok sıcak oluyor bu sebeple toprağı bayağı hızlı kurumakta. Toprağı ellediğimde eğer kurumuş geliorsa alttan ve sütten (yapraklardan) suluyorum.
Umarım yaptığım doğrudur..

sezinci 25-01-2006 09:20

Bitkiler için genel kuraldır. Yaprakları tüylü olan bitkiler üstten sulanmaz. Seninkinin yaprakları tüylü olmadığından sorun olmaz ama menekşe gibi tüylü yapraklara sahip bitkilerin yapraklarını ıslatmamak gerekir.

Rojda 25-01-2006 09:36

bu bitkiye bakan birilerini bulmaya çalışıyorum. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok vallahi...

Rojda 25-01-2006 12:36

Merhaba size iletmek istediğim bir mail var. Bonzi için bakım önerileri.
Ayrıca Serkan Bey'i agaclar.net'e ve dolayısı ile de foruma davet ettim.

// * // * // * //

"serkan bayraktaroglu" <ser_kann@yahoo.com

Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun bonsainiz. Ulmus en kolay bakılan bonsailerden birisi. Ben de bu konuda pek uzman sayılmam aslında bir senedir falan ilgileniyorum. Hollandadan gelirken getirmiştim.Onunla birlikte aldığım sinekyiyenim öldü ama bonsai hala hayatta :) en azından sinek yiyenden daha kolay bakıldığını söyleyebilirim.

Öncelikle uzun süre mevcut saksisinde dvam edeceğinizi bildirmeliyim. İnsanın içinde sabırsızlıkla gelen artık bu bitki büyüdü daha büyük bi saksı gerekli düşüncesi dolaşsa da. Bonsai sanki köküyle birlikte düşecek gibi durduğu saksilerde kalmayı seviyor. Bu gövde gelişimi için de önemli. çok sıkı sıkıya gömülmüş olmak, çok sulamak pek mantıklı değil. Direk güneş kesinlikle kesinlikle görmemeli. Ben genellikle (kışın) gündüz kapalı balkonumuza koyar biraz ışık almasını sağlar akşam da işten dönüşte içeri alır dışarda üşümesini engellerdim.


dalları hızla büyüyor, ince ince dalalr örümcek ağı gibi etrafı sarabiliyor hiç ellemezsen ve farkedeceksin ki yeni çıkan yapraklar hep daha büyük oluyor. Bu sebeple sürekli bir budama işlemi gerçekleştirmelisin. ince dalları birbirine dolayıp, yönlendirebilirsin. onlar kalınlaşmadan işe yaramayacaktır.

Bir de bonsainin görünüşü var, ben ağaç kabuğundan yosun kopardım ve saksının bir kısmına koydum çok hoş gözüküyordu, ama toprağın suyunu geri buharlaştırmasına engel oldu bu. O yüzden kaldırdım. sanırım süsleme konusunda çok başarılı değilim :) ama ulmus üzerinde tek bir yeşil yaprak kalana kadar yaşamayı sürdürecektir. O sebeple çok hassas davranman gerekmez genelde. İstediğin gibi denemeler yapabilirsin. Biraz sulayıp güneş gösterince tekrar canlanacak yapraklar baş gösterecektir.

Kolay gelsin, iyi eğlenceler...

Serkan.

aybala 25-01-2006 14:04

rojda buna da bak

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3124

Necdet Cankat Lehimcioğlu 27-01-2006 12:20

Merhaba bonsai hastası arkadaşlar!
Arkadaşlar ben ulmusun bu kadar nazik olduğuna inanmıyorum.3 yıldır bakıyorum indoor olmasına rağmen benimki yazları tamamıyle dışarda güneşin önünde geçiriyor. Sulama ve gübreleme yanında bir şeyede ihtiyacı olduğunu görmedim.Yazları azot oranı yüksek gübreleri tercih ediyorum her iki haftada bir dönüşümlü olarak yaprak ve toprağa gübre veriyorum. Sadece sürgün budaması yapıyorum haftada bir kaç kezde su püskürtüyorum. Kışın içeride sulama ve nemlendirme yapıp, azot düzeyi düşük dengeli gübrelerden ayda bir kere veriyorum ve gayette sağlıklılar.Domansiyede ihtiyaç göstermesede son baharda soğuklarda dinleniyor ve ev içinde yeniden sezonu açıyoruz.Şahsımca çok kolay bitki.budama ve bakım konusunda yardımcı olabilirim.

Rojda 27-01-2006 13:10

Telleme nedir?

Yarın bonzinin fotoğraflarını buraya koymayı düşünüyorum. O zaman yardımlarınızı beklerim.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 27-01-2006 13:34

Telleme ağacın dalına veya gövdesine şekil vermek için kullanılan yöntemdir. Ama iş birazda ustalık istiyor mesela telin sarılması, telin kalış süresi, telin bıraktığı izin engellenmesi için alınan önlemler, dalın gövdenin eğilmesi ve ileride bunun nasıl sonuçlanacağının tahmini, kalın dalları kırmadan eğemek için yapılan işlemler gibi bir çok inceliği bulunmakta.

Rojda 27-01-2006 13:38

Budama veya telleme için belirli zamanlar var mı?

arsakay 27-01-2006 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
Telleme ağacın dalına veya gövdesine şekil vermek için kullanılan yöntemdir. Ama iş birazda ustalık istiyor mesela telin sarılması, telin kalış süresi, telin bıraktığı izin engellenmesi için alınan önlemler, dalın gövdenin eğilmesi ve ileride bunun nasıl sonuçlanacağının tahmini, kalın dalları kırmadan eğemek için yapılan işlemler gibi bir çok inceliği bulunmakta.

Ben de bu konuda bilgisizim.:(
Tellemeyle ilgili bilgi veya doküman adresi verir misin?

oktars 27-01-2006 17:02

http://www.bonsai4me.com/Basics/Basics_Wiring.htm

http://www.bonsaiempire.com/html/wiring_.html

bonsaisever 27-01-2006 20:22

Kışın telleme yapılmasının pek faydası yok.
Ağaç gelişmini durduğu için şekillendirme istenilen sonucu vermeyecektir.

cemboa 27-01-2006 22:01

bonsaisever kardeş haklı olabilir fakat türkçe ve ingilizce kaynakların çoğounda ben mevsime rastlamadım.

cemboa 27-01-2006 22:02

ince ve taze dallar için telefon kablosunun içindeki ince telleri kullanabilirsiniz.daha kalınlar için fatklı kalınlıklarda elektrik teli kullanın.

bonsaisever 27-01-2006 23:35

Ağacın kalınlığına göre alimiyum tel de kullanabilirisiniz.

ser_kann 28-01-2006 11:23

Merhaba arkadaşlar,

bonsai forumunda olmak çok güzel,

Neco çok haklı, Ulmus gerçekten de öyle hassas bir bitki değil, eğer deneme yanılma yöntemiyle birşeyler yapmaya meraklıysanız ulmus tam size göre, dediğim gibi nerdeyse tek bir yaprak kalana kadar yaşamaya devam eder ve tekar hayata dönebilir.

Telleme yapmadan önce bence nasıl bir agaç istediğinizi bir kağıda çizin, yani bu birkaç aşama sonra elde etmek istediğiniz görünüş olsun, ondan sonra bu yolda ilerleyin, böylece her çıkan küçük ince dal sizin yolunuzda küçük bir adım olacaktır, hangi dalı ne kadar eğeceğinize de daha net karar verebilirsiniz.

Ulmus dışında ne tür bonsaileriniz var?

cemboa 28-01-2006 14:25

serkanın fikride güzel.şekil vermek için önce çizim yapabilirsiniz.çizim yapmak istemeyenlere şunu önerebilirim internetten bol bol bonsai resmi indirin pc nize.3 senedir bonsai ile uraşan biri olarak bunun çok yararını gördüm hatta öle ki içlerinden en güzelleriyle oluşturduğum bir dosyayı ekran koruyucu yaptım.bölece form vermek için ağacınıza eliniz otomatik olarak çalışacak.onları seretmesi hem beni dinlendiriyor hemde çok sayıda form kafama yer ediyor.şu an nerdeyse 300 e yakın resmim var isteyenlerle paylaşabilirim.

arsakay 28-01-2006 15:19

O halde ben doğru yoldayım. Avokado dışında kafamı Ficus'lara da taktığım için onlarca resmini indirdim. Üstelik hem bonsai olarak hem de normal boyutlarının fotoğrafları. Hayal gücümü arttırdığı gibi düşünsem imkansız diyeceğim şekiller gördüm.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 30-01-2006 13:52

Bence telleme sonraki iş.İlk önce satın aldığımız pre bonsailerin dallarını azaltmamız gerektiğine inanıyorum.Çünkü dışardan alınan indoor bitkiler dahi ev ortamına pek alışık olmuyorlarlar.Üstlerinde çok fazla yaprak ve dal bulunduruyorlar nede olsa serada nazlandırılmışlar. Çok bitki öldürdüm bu yüzden çok. Bir ara saksıdaki köklerin zayıf olduğunu gördüm bende yaprak ve dal sayısını azalttım ve bundan sonra hiç ölüm olmadı tavsiye ederim.Şahsımca telleme bundan sonra gelmeli ağaç bir kendini toplasın taze taze yapraklarını açsın üstünden bir kaç ay geçsin sonra telleyelim derim. Ficuslar muhteşem bitkiler tavsiye ederim 9 ağacım var çok güzel oluyor ve her türlü ızdırap verici işide kabul ediyorlar.

bonsaisever 30-01-2006 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
9 ağacım var çok güzel oluyor ve her türlü ızdırap verici işide kabul ediyorlar.

Yanılmamışım bu da Sadist ;)

backyard 30-01-2006 14:12

:eek: canavar ruhlu bonsaiciler

bonsaisever 30-01-2006 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard
:eek: canavar ruhlu bonsaiciler

Valla ya yazık değil mi kardişim öyle eğip, büküp, kesiyonuz...cık cık :D

Necdet Cankat Lehimcioğlu 30-01-2006 15:17

Bu işte sadist olmayan varmı? Trafikte evde bir saniye sabredemeyiz, senelerce bir ağacın yapraklarını ve dallarını sabırla sayarız, bitkiye olmadık işleri yaparız sonra bilmem kaç sene sonra ölmezde sağ kalırsak bu çok iyi olacak diyen adama sağlam gözüyle bakılacak gibi değil. Laf aramızda sayımız ha bire artıyor.

bonsaisever 30-01-2006 15:32

Bulaşıcı olmasın ;)

arsakay 30-01-2006 16:04

Kesinlikle bulaşıcı...

Rojda 31-01-2006 08:52

4 Eklenti(ler)
Bonzi den görüntüler..

Budama konusunda yardımlarınızı, fikirlerinizi bekliyorum...

malina 31-01-2006 10:04

Rojda bunları teker teker her cevap alanına bir fotoğraf ekleyip göndersen daha iyi olacak 5 ayrı sayfa açmak gerek hepsini görüp cevap yazmak için...

Necdet Cankat Lehimcioğlu 31-01-2006 10:05

Fotografları gördüm hayırlı olsun konsantre ağacınız. Yalnız fotografları yukardan çekmişsiniz detay görünmüyor. Saksı sevyesinde çekseydiniz fotoları daha ayrıntılı olurdu. şu haliyle gövdeyi görmede dal budaması pek doğru olmaz kanısındayım.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 31-01-2006 10:16

Rojda bu ağaç ne kadar süredir elinde bir şeyler başından geçmiş gibi. Yeni alınmış bir bitkiye benzemiyor ya elinde aldığın yerde beklemiş gibi taze sürgünleri var.Normalde dal yaprak deryası halinde oluyorlar.

Rojda 31-01-2006 10:19

O zaman yeni fotolarını çekip tekrar sorumu soriyim.

Bu arada dallarda budama yapmak lazım mı?

Rojda 31-01-2006 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
Rojda bu ağaç ne kadar süredir elinde bir şeyler başından geçmiş gibi. Yeni alınmış bir bitkiye benzemiyor ya elinde aldığın yerde beklemiş gibi taze sürgünleri var.Normalde dal yaprak deryası halinde oluyorlar.

Sevgili Neco bu ağacı 1,5 hafta önce aldım. Bu türden en az 30 tane vardı. Bonzi köşede öyle duruyordu al beni der gibi :-)).. sonuçta eve onunla döndük :-)
Malum Kozyatağı Carrefour daki Bauhause (yanlış yazmış olabilirim) un serasında bakılmış bir süre herhalde (geçmişi hakkında birşey öğrenemedim)..

Taze sürgünlerin olması iyi bişe mi?

Necdet Cankat Lehimcioğlu 31-01-2006 10:24

Bitkiyi rahatlatmak, dal gelişimini düzenlemek ve şekil vermek için gerekli bence. birde yapraklar ve dalları aralayıp fotoyu çekersen çok iyi olur.

Rojda 31-01-2006 10:26

Dalın neresinden kesmek lazım? Yani yeni sürgününden mi keseceğim yoksa vereceğim şekle göre daldan mı?

Necdet Cankat Lehimcioğlu 31-01-2006 10:31

Taze sürgün iyi yani bitki yaşıyor ve canlı anlamına geliyor.Yani hemen satışa sunulmuş değil.

Rojda 31-01-2006 10:34

Sevindim. Ama o sürgün benim bakımım sırasında çıktı yani kendime ufak bir pay çıkartıyorum.

Derin araştırmalarım sonucunda öğrendiğim birşeyi uyguluyorum. Toprağı kuruyp renk değiştiridiğinde 2 defa suluyorum. Bir defa saksının deliklerinden çıkana kadar su veriyorum. Daha sonra 15 dakika bekleyip aynı şekilde tekrar su veriyorum. Ve bu sırada da dallarını, yapraklarını minik fıskıye ile suluyorum.

Rojda 31-01-2006 10:35

Çok sıcakta tutmamak lazım. Normalde haftada 2 kere bu sulama seramonisi sıcak ortamda 3-4 kereye çıkabiliyor.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 31-01-2006 10:37

Vereceğin şekle göre değişir. Zaten dalların bir çoğunu keseceksin her durumda. Kelimenin tam anlamıyla ben ağaçları budadığımda kuşa dönüyorlar

Rojda 31-01-2006 10:40

Sence kesim zamanı ne zaman olmalı? Her ay mı? Üç ayda bir mi? **** verilecek şekli bozan bir sürgün çıktığında mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024