agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Pachira aquatica (Para ağacı) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/545.htm)

fggunay 11-11-2005 04:42

Pachira aquatica (Para ağacı)
 
selamlar,

bir iki ay öncesine kadar evde baktığım (sadece suladığım seneden seneye bazen toprağını değiştirdiğim) ailemden (babam ve annem) kalan bir iki saksı bitki dışında, zıraat, toprak bitki veya ağaçlar ile hiçbir zaman özel bir merakım olmamıştı. gerçi her zaman bitkileri sevmiş olmama rağmen gidip bir bitki alıp onunla ilgilenmiş değildim.

nasıl oldu bilmiyorum ama yaklaşık iki ay önce içimde bitki yetiştirmek, ağaç dikmek vs. gibi çok kuvvetli duygularla doldum (böyle anlatınca komik oluyor ama aynen durum bu şekilde gelişti). böylelikle bauhaus, praktiker vs. gibi yerlerde ev içinde bakılabilecek bitkilere dikkat etmeye onları incelemeye başladım. amacım evde bakabileceğim ve belki biraz büyükçe (100-150 cm uzunluğunda, ağaca benzer) bir bitki almaktı. çalıştığım yerlerde (şirketlerde) hep bu tip bitkileri ofis ortamlarında görüyordum ve ofiste olabiliyorsa evde de olabilir gibi geliyordu bana. ama bir türlü kendime güvenip de alamadım böyle büyük bir bitki. onun yerine daha küçük bitkilere bakmaya başladım (hiç bir şey bilmeden sadece şekilleri görünüşlerine bakarak değerlendiriyordum). bu durum 10-15 gün öncesine kadar böyle devam etti. hem ağaca benzer bir bitki olsun istiyordum hemde büyük olmasın istiyordum. şans eseri ikea'ya (istanbul'da yeni açılan bir mobiya vs. mağazası) gittiğimde tam belirttiğim şekilde bir bitki gördüm. üzerinde "pachira aquatica" diye yazıyordu. bitki yaklaşık 20 cm'li bir gövde üzerinde ağacı andıran ufak dallardan oluşuyordu ve çok da büyük olmayan yaprakları vardı. küçük bir ağaç gibiydi (saksı üzerindeki boyu yaklaşık 30 cm). bunlardan da 50 - 60 adet vardı (fiyatı ise 4.95 YTL). hemen bir tane aldım. yaklaşık iki haftadır evde duruyor. onu çok sevdim. bu arada da konu ile ilgili olarak okumaya başladım, araştırdım filan. işte buraya düştü yolum. aslında demek ki ben bonsai yetiştirmek istiyormuşum!

böylelikle herkese merhaba.

okuduklarımdan sonra şimdilik sadece bu aldığım bitkiyi yaşatmayı hedefledim, belki müsait bir zaman bulursam uygun bir ağaç türü seçerek başka bir bitki daha yetiştirmeyi düşünüyorum. ama benim gibi bu işlere çok yeni başlamış biri için biraz tecrübe kazanmam, biraz deneme yapmam gerekiyor sanırım.

görüşmek üzere

güney

malina 11-11-2005 05:00

Hoşgeldin :) Umarım fotoğraf makinan da vardır. Görüntülü anlaşmak daha kolay oluyor. Aldığın ağacı görmek isteriz...

Sevelim 11-11-2005 05:40

Evimde bitki yok diye bana kızmıştınız. Belki ben de böyle bir istek gelmesini bekliyorumdur. Bir gün bana da uğrar mı acaba evde bitki yetiştirme isteği. Bonsai yetiştirme konusuna eskisi kadar soğuk bakmıyorum. Düşünme aşamasındayım. Ben yetişmiş bitki almak yerine tohumdan yetiştiririm büyük ihtimalle. Bunun için de erguvan tohumlarını toplamam lazım.

Fggunay, seni tebrik ediyor, aynı isteğin bana da bir an önce gelmesini şiddetle diliyorum. :)

Baki Berk Kayalar 11-11-2005 18:20

Aramıza hoş geldiniz. Ben de bonsaiye yeni başladım ama bitki yetiştirme ilgim çocukluktan beri var. Niye bonsailere inşallah.

hasan42 05-01-2006 01:24

Merhaba.
Bu gün bir kaç bonsai sitesini dolaştım. Mükemmel bonzai ağaçlarının fotoğraflarını gördüm. Makaleler okudum. Sonuçta, bir baktım şu ünlü bonsai yetiştirme isteği hazretleri bana da uğramııış!
Ama bir sorun var. Bu yazıların hemen hiç birinde bu ağaçların çoğunun iç mekana uygun olmadığı yazmıyor. O güzelim acer bonzailerinden birisine sahip olmayı hayal ederken bir de baktım bunlar iç mekan bonzaileri değiller.
Peki, iç mekanda yetiştirebileceğim bonzai çeşidi yok mu? İç mekan derken öyle bol güneş alan bir oturma odası falan da değil. Ancak, bir kaç yıldır bize rağmen yaşamayı başarmış bir kaç bitkimizin olduğu bir mekan. Böyle bir odada bonzai yetiştiremez miyim? Eğer bu mümkünse hangileridir? Nerede bulabilirim?

malina 05-01-2006 09:26

http://www.bonsaisan.8k.com/icmekan.html

cemboa 05-01-2006 14:33

İç mekan bonsai
 
Size yukarıda gönderilen linkte ficus u tavsiye ederim. Üretimi, şekil vermesi, büyüme hızı yeni başlayan için uygun.Bir ficus aldınızmı onu kolayca üretip yetiştirme riskinizi dağıtabilirsiniz.

hasan42 05-01-2006 21:11

Teşekkürler Malina ve Cemboa.
http://www.bonsaisan.8k.com/yapim.html adresindeki yöntem diğer sitelerde okuduğum bonsai dikme yöntemlerine göre inanılmaz kolay görünüyor. Bitkinin türü de kolayca bulabileceğimiz türden görebildiğim kadarıyla.
İkinci alternatif de Ficus Retusa diye adlandırılan tür. Bu bizim güney Anadolumuzda yetişen bildiğimiz kauçuk ağacı değil mi? Eğer öyleyese iç mekan için ideal sanırım. Öyle değil mi.?

cemboa 05-01-2006 22:33

Ficus hakkında
 
ficus ana familya ismidir ve görüntü olarak deişik alttürleri vardır. hatta incir de bu ailedendir. büyük yapraklı kauçuk içlerinde bildiğimiz en klasik olanı. fakat benim tavsiye ettiğim daha küçük yapraklı alttürü.benim bonsai çalışmalarıma girerseniz orada resimleri var.

arsakay 04-02-2006 12:18

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar görmeyenler için topiğe ismini veren Pachira Aquatica'nın fotoğrafını sunuyorum. Küçücük birşey aslında. Daha önce Evlatlık Bonsai'de de göstermiştim. Şimdi yardım lütfen çünkü resimdeki pachiram yerini çok sevmiş bir sürü filiz verirken yaprakları sararmaya başladı. Kesinlikle susuz bırakmadım, aşırı sulamadım. Suyunu çok iyi süzen bir toprağı var. Son dönemdeki tek fark suda eritilen toz gübre ile gübreledim ve bu uzun süredir ilk gübreleyişim. Önerileriniz?

oktars 04-02-2006 12:20

Bildiğim kadarıyla kış döneminde gübre verilmiyor belki o yüzden yapmış olabilir.

arsakay 04-02-2006 12:22

Bu durumda solar mı?

oktars 04-02-2006 12:26

Tepki olarak verebilir ****** ama emin değilim sizi yanıltmak istemem

arsakay 04-02-2006 12:31

Teşkkürler oktars.
Bu konuda bilgisi olan herkesden fikir bekliyorum.

oktars 04-02-2006 12:32

1 Eklenti(ler)
Senin evlatlığın büyümüş halini buldum.
http://www.peyzaj.org/2003/Bitkiler/index12.htm

cemboa 04-02-2006 13:19

sayın doktor saksının kenarından toprağın içini bir kontrol edin kökler sasıya kadar ulaşımışmı..birde ışık yeterli gelmiyo olabilir...daha bol ışık alan biryerde düzelebilir.eğer son bir ayda saksı deişimi yapmadıysanız ve gübre miktarini paketin üzerindeki kullanma talimatındaki miktar kadar kullandıysanız bundan bir sorun çıkacağını zannetmiyorum..

arsakay 04-02-2006 13:41

Teşekkürler cembo. Gübreyi tamamen talimata uygun hazırladım ve aldığımdan beri saksı değişimi yapmadım. Oldukça aydınlık bir yerde duruyor ama direk güneş ışığı almıyor. Üzerinde direk güneşe maruz kalmasın uyarısı vardı. Kökleri de kontrol edip yazarım.

bonsaisever 04-02-2006 19:57

arsakay kardeşim anladığım kadarı ile bu ağaç dış mekan bitkisi ve direk güneş görmesinde bir sakınca olduğunu sanmıyorum, yakıcı güneşin belki etkisi olabilir. Kışın Grolux florasan kullanmanı tavsiye ederim. Limonum dışarda soğukta kaldığı için yaprakları yanmaya ve solmaya başlayınca evin içine alıp bu lambayı kulllandım yaklaşık bir hafta sonra eski yeşil görünümüne kavuştu.

cemboa 04-02-2006 22:48

sayın doktor.bu bitkiyi aldığınız yerden içmekan olarak almışsanız medele yok.ama bu tür dış mekansa içerde şansı yok.

arsakay 05-02-2006 19:04

İKEA'dan aldım. Anladığım kadarıyla iç mekan için.

cemboa 05-02-2006 21:09

sayın doktor bu ağaç türkiyede park ve bahçelerde peyzaj çalışöalarında kullanılıyor.Bu sebepten bu ağaç tropikal bir tür deil ve dolayısıyla iç mekanda kullanılamaz.

arsakay 05-02-2006 22:08

Tamam. Resmine baktıktan sonra bunun bonsai olması (ki şu an yaklaşık 20cm) için tavsiyeleriniz lütfen!

backyard 06-02-2006 14:34

Pachira Aquatica olarak bilinen Para Ağacı, bonsai formundan 7 feet uzunluğa kadar çeşitlilik gösteren zor bir ağaçtır. Çok ışık isteyebileceği gibi az ışık da isteyebilir. Hem iyi sulama isteyebilir hem de az sulama isteyebilir (ama kesinlikle gerekenden fazlasını değil)

Bu özelliklerinden dolayı, ev içinde olduğu gibi ofisinizde de yaşayabilir.

Para Ağacı adı, her dalında 5 yaprak olmasından ve bu yaprakların feng shui elementlerinden metal, ağaç, su, ateş, toprağı sembolize etmesinden ileri geldiği söylenir.

Başka bir yerde de, bu tür bitkinin zenginliği temsil ettiği düşünüldüğünden, insanlar bitkinin sadece odanıza yeşil rengi getirdiğine değil, ayrıca şans ve bolluk getirdiğine de inanırlar.

Bakımı:

Torağı hafif kuru tutun. Bu bitki için çok su iyi değildir.
  1. Eğer mümkünse direnaja yardımcı olmak için biraz nehir kumu karıştırın toprağa.
  2. Bitkiyi, ortalama bir ışıkta tutun. Kalmak zorunda olursa, ısıya ya da tam gölgeye dayanabilir, ama en uygun büyüme için ortalama bir gün ışığı tavsiye edilir.
  3. Eğer yeni bir sürü yaprak büyümesini istiyorsanız, geniş yapraklarını budayın.
http://homedeco.geniosity.co.za/2005...-tree-pachira/

backyard 06-02-2006 14:57

Familya: Bombacaceae (bombax ya da baobab familyası)
Genel Adları: Su kestanesi, Guiana kestanesi, Malabar kestanesi, para ağacı


bonsai talk forumunda bu bitkinin iyi bir ev bitkisi olduğundan ama büyük yaprakları yüzünden bonsai' ye pek uygun olmadığından bahsetmişler :(

http://www.harryanddavid.com/images/item/18787f.jpg

Alıntı:

Bakımı kolay, kumlu toprağa dikin ya da 100% doğal organik hindistancevizi tuğlası kullanın ve 7-15 günde bir sulayın. Az ışık iyidir. Sadece yumuşak besinler kullanın



cemboa 07-02-2006 17:21

Elimdeki içmekan bitki kataloğunda bu bitki mevcut.bakımı için suyu çok sevdiği ancak tabağında su bulundurulmaması gerektiği ayrıca direk güneş ışığı almayan maximum aydınlığı sevdiğini ve son olarak yaprakların zehirli olduğu için yanmemesi gerektiği yazıyor.

arsakay 07-02-2006 19:08

Teşekkürler. Değerli bilgilerdi. Her ne kadar birçok şeyi ancak pratikle öğreneceksem de bilgi şart.
Cemboa, elinizdeki içmekan bitki katoloğu kimin? Tavsiye ederseniz internetten ısmarlayabilirim.

arsakay 16-03-2006 15:50

Merhaba Fggunay,
şu sıra benim Pachira'da çok iyi durumda.
Ben de dediğin gibi toprağını mümkün olduğu kadar
kuru tutmak gerektiğini anladım. Zaman zaman
budamakla birlikte büyük dallarının kalınlaşması için
yukarı giden uç dalı budasam nasıl olur diye düşünüyorum,
bunu denedin mi?

fggunay 16-03-2006 18:36

selam,
10-11-2005'te IKEA'dan alıp eve getirdiğim Pachira Aquatica hala evde ve durumu gayet iyi. aldıktan kısa bir süre sonra, aynı arsakay'ın anlattığı gibi, neredeyse bütün yaprakları yavaş yavaş sarardı ve döküldü. aynı şekilde, acaba suyu çok mu verdim? yoksa az mı verdim vs. gibi endişelerim oldu. daha sonra internette yaptığım araştırmalar sonunda bunun önemli olmadığını ve bitkinin yapraklarının yeniden ve hızlı bir şekilde çıkacağını öğrendim. yaklaşık bir ay zarfında çok hızlı olarak bitki kendiliğinden, eskisinden daha fazla yapraklandı ve güzelleşti, hatta bir çok dal verdi. bunlardan bazılarını kendim budadım, ve bazı çok büyüyen yaprakları kopardım. diğer bitkilere verdiğimden daha az su veriyorum, hiç gübre vs vermedim henüz, evimin ısısı ortalama 22-23 derece. sadece kaloriferin çok yandığı zamanlarda büyüyen yapraklar uçlarından kuruyor ve bu da bütün yaprağın kurumasına sebep oluyor. benim tavsiyem çok fazla kalorifere yakın olmayan bir yerde bazen yapraklara spreyle su sıkarak ve sanki toprağı hep kuruymuş gibi tutarak bu bitkiyi yaşatmak mümkün, ben böyle yaptım ve gayet memnunum.

fggunay 21-03-2006 14:02

selam arsakay,

sonradan çıkan dalların nasıl kalınlaşacağını ben de anlayamadım. şöyle bir çıkmaz durum var: önce ince bir dal çıkıyor, daha sonra uç kısmında yapraklar oluşuyor. bu yapraklar zamanla aşırı derecede büyüyor ve bitki ile orantısız bir şekil alıyorlar. bu durumda ilk olarak ben bu büyüyen yaprakları koparttım, fakat yerine yeni küçük yaprak çıkmadı ve zamanla yapraksız kalan dallar öldü ve döküldü. bunun yerine büyüyen yaprakları kopartmamaya başladım, bu sefer de evdeki kaloriferin kuru havası nedeniyle çok büyüyen yapraklar uçlarından kurudu ve öldü. anlayacağın her iki durumda da başarısız oldum. dolayısıyla yeni oluşan dalların nasıl olacakta kalınlaşacağını ben de henüz anlayamadım.

arsakay 21-03-2006 14:48

Tepeye doğru büyüyen dalları kessek (ama ana dalı değil, uzantısını), belki yeni dallar kalın dal üzerinden çıkmaya başlar ve kalın dal daha da kalınlaşıp odunsulaşır diyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024