agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Himalaya Sediri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/517.htm)

Baki Berk Kayalar 29-10-2005 22:06

Himalaya Sediri
 
1 Eklenti(ler)
28 Ekim 2005te aldığım Himalaya Sediri üzerindeki çalışmalarım bugün saksıya dikim olarak başladı. Yaptığım her aşamayı bu başlık altında fotoğraflarla anlatacağım.

1.adım:

Fidan alındı. 1,5 litrelik bir şişeyi boy konusunda fikir vermeyi açısından yanında bulundurdum.

Baki Berk Kayalar 29-10-2005 22:09

1 Eklenti(ler)
2. adım:

Fidanı torbasından çıkartıp, fazla topraklarını aldım.

Baki Berk Kayalar 29-10-2005 22:12

1 Eklenti(ler)
Fazla toprağı alırken kökün tüm toprağı ayrılıverdi.

Bu fotoğrafı bir Himalaya Sediri fidanı kökünün nasıl olduğunu öğrenmek isteyenler için göndermeyi uygun gördüm.

Baki Berk Kayalar 29-10-2005 22:17

Bu akşam saksısını daha geniş olanıyla değiştireceğimden ötürü saksılanmış halini yarın öğlene kadar göndermeyi düşünüyorum. Yeni saksısına geçirdikten sonra bir takım bağlama işlerini yapacağım. Çünkü fidanım yamuk. Düzgün büyümesi için gövdesini saksıda açacağım bir deliğe iple bağlayacağım. Yeni aşamaları da zaman içinde bu başlık altında ilgilenenlere sunacağım.

malina 29-10-2005 22:32

Hayırlı olsun çalışmaların :)

oktars 30-10-2005 12:56

Bay Mineral hevesini kırmak istemiyorum fakat aldığın fidanın gövdesi çok ince gövde çapı enaz 2 , 3cm olması lazım sedir zaten yavaş büyüyen bir ağaç sen bence bu acemilik dönemini şimşir gibi çalı türlerleri ile uğraşırsan senin için daha iyi olur şimşir senin her türlü işkenceni kaldırır selamlar

Baki Berk Kayalar 30-10-2005 13:11

Bakacaz artık. Şimşirde istemem ama şansımı pek çok türle denemeye çalışıyorum. Elimin altında 7 tür fidan var. Bakalım ne olacak. Tohumdanda(eğer bulabilirsem) bir şeyler denemek istiyorum. Yavaş büyüsün ama büyüsün işte.

Diğer fidanlarım arasında belgamut, konik ladin, bodur ardıç ve çiçek narıda var. Özellikle ladinin büyüme konusunda zorluk çıkartacağına eminim.

erkolgencer 12-11-2005 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Bay Mineral hevesini kırmak istemiyorum fakat aldığın fidanın gövdesi çok ince gövde çapı enaz 2 , 3cm olması lazım sedir zaten yavaş büyüyen bir ağaç sen bence bu acemilik dönemini şimşir gibi çalı türlerleri ile uğraşırsan senin için daha iyi olur şimşir senin her türlü işkenceni kaldırır selamlar

Sevgili oktars ben 4 tane kızılçam fidanı aldım. Acemilik dönemlerinde (halen öyleyim) tepe sürgünlerini kestim. boyları kısa olur bonsailerin diye. Aceba büyürler mi?

Bu arada nikimin altındaki ziraat mühendisi şu anki dururmumu değil hayalimdeki mesleği yansıtıyor.

oktars 12-11-2005 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkolgencer
Sevgili oktars ben 4 tane kızılçam fidanı aldım. Acemilik dönemlerinde (halen öyleyim) tepe sürgünlerini kestim. boyları kısa olur bonsailerin diye. Aceba büyürler mi?

Bu arada nikimin altındaki ziraat mühendisi şu anki dururmumu değil hayalimdeki mesleği yansıtıyor.

Sevgili Ömer bey bende bu işlerde pek uzman sayılmam fakat bahçemde 2001 yılında diktiğim üç adet toros sediri bir adet karaçam ve bir adet doğu ladinim var inanın o kadar nazlı büyüyorlarki tepe sürgününü kestim diyorsunuz eğer gövde çapı en az 2cm varsa problem olmaz fakat gövdesi ince ise işiniz çok zor istenilen kalınlığa ulaşmak için epey beklemeniz gerekecek.

erkolgencer 14-11-2005 20:20

Tamda korktuğum şeyi söylediniz, zaten çam bonsaileri çok değerli o yüzden demekki. Neyse artık olan oldu. Dallardan köklendirme de çok zordur çamlarda, belkide imkansız.

malina 14-11-2005 21:50

Çamların genel özellikleri başlangıçta çok yavaş büyümeleri sonra hızlanmaları sanırım...

capcuda 06-01-2006 23:01

tepe sürgünü kesilen,zarar gören konifer türleri boy gelişimi yapamazlar..
bilginize

Baki Berk Kayalar 06-01-2006 23:47

Verdiğiniz kısa ve öz bilgi için teşekkürlerimi sunuyorum. Buda sanırım tepe sürgünü kesilen konifer tür arkadaşlarımızın bonsaiye daha yatkın olduğunu işaret ediyor.

bonsaisever 11-02-2006 17:04

Bu gün 3 tane himalaya sediri aldım. Tepe budaması yaparak saksıya ektim. Bakalım nasıl olacak ;)

Baki Berk Kayalar 11-02-2006 19:11

Bol şanslar;) Ben daha benimkinin tepe sürgününü kesmedim. Kıyamıyorum yavrucağıza;)

bonsaisever 13-02-2006 01:16

Sağol kardeşim. Kıyılmayacak bir şey yok parça pinçik ediyom denemelerim sürüyor. ;)

Necdet Cankat Lehimcioğlu 13-02-2006 10:47

Himalaya sediri için hangi toprak karışımını yapmayı düşünüyorsunuz. Çıkan topraktan bir kısmını toprağa ekleseniz iyi olur kanısındayım.

bonsaisever 13-02-2006 19:21

Şimdilik toprağı duruyor sadece dalları budadım. Dalların gelişmesi tamamladıktan sonra önümüzdeki senelerde kök budaması ile birlikte toprak değiştirmeyi düşünüyorum.
Kendi toprağın haricinde oranı ve karışımıyla ile ilgili toprak tavsiyeniz var mı?

arsakay 14-02-2006 00:43

Himalaya sediri'nin başka adı var mı?
Geçen gün serada sordum bu adla bilen yok
(Sedir sedirdir tavrı vardı da!)

bonsaisever 14-02-2006 01:46

himalaya sedirinin yaprakları aşağı doğru sarkık yukarıda ki ressim örneğinde olduğu gibi bir bakıma salkım söğüt gibi diyebiliriz. Toros sedirinin tam tersi yukarı doğru dik.

sezinci 14-02-2006 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Himalaya sediri'nin başka adı var mı?
Geçen gün serada sordum bu adla bilen yok
(Sedir sedirdir tavrı vardı da!)

Bu seranın sahibi kimse hemen bıraksın o zaman işi:)

Necdet Cankat Lehimcioğlu 14-02-2006 14:19

Ben free drening toprağın iyi olacağını okumuştum.Ben pinli guruba hazırladığım toprak %60 sphagnum yosunu, %10 pomza veya gözenekli kaya, 10% çam ağacı kabuğu, %10 çakıl taşı, %10 ağacın eski topağını ekliyorum. Çam - sedir fidanlarında sizin yaptığınız gibi kökten toprağı tam anlamıyla uzaklaştırmıyorum, ağacın kendisini toplaması zaman alabiliyor.

bonsaisever 14-02-2006 20:48

Hafızam yanıltmıyorsa sizin yaklaşık 7 yıldır bu işle uğraştığınızı okumuştum.Ustam, bakmayın birbirimize (kendi adıma söylüyorum)okudukları sattığımıza ;) biz daha mini mini birleriz oralara gelmedik :D Nedir bu free drening toprağı? ve özellikle bu kökten toprağı uzaklaştırmak nasıl oluyor?
Bizi bu konularda biraz aydınlatırsanız iyi olur.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 15-02-2006 12:38

Estafurllah ben kimsenin ustası olacak kadar tecrübeli sayılmam. Birazcık temelim var o. Fre- dreening toprağın su tutma kapasitesinin düşük olması yani drenajın çok iyi olması anlamına geliyor. Bende bunu kitaplardan okudum denedim sonuç iyi oldu tavsiye ederim. Kök budama konusunda size tavsiyem bir sera ortamına sahip değilseniz çok derin kök budaması veya toprağın kökten fazla miktarda uzaklaştırılması ağaca zarar vermektedir( Tavanı aksa dahi bir seram olsa:rolleyes: ).Size tavsiyem en az kök ve toprağın üçte ikisi fidanda kalmalı. Çünkü ileriki dönemlere hazırlık amacıyla bu gerekli. Ampuller içindeki topraklar genellikle çabuk dağılır bu amaçla ben ilk önce kök başlangıç sevyesini bulmak için üstten toprağı alırım.Sonra ampulün alt tarafını kesip naylonu uzaklaştırıyorum. Dikkatlice ağacıcın köklerini 1/3 açıp kesiyorum. Üst toprak dağılmayacak şekilde önceden hazırladığım saksının içine yerleştirip ağacın kenarını dolduruyorum. Sonra ampulün geri kalan naylonunu uzaklaştırıp suluyorum. Bu arada hormonlarla işlemi takviye etmektede fayda bulunmakta. Saksı olarak 30 cm çapında piyasada satılan saksılardan yararlanıyorum. Fidanın eski toprak eklemek mikrozia denilen bazı mantar ve bakterilerin toprakta ve kökte kolonize olmasını sağlıyor buda bitkinin köklerinin sihati için önemliymiş. Mikrozialar olmadanda pinli gurup ağaçların yaşamasının oldukça güç olduğunu okumuştum. Umarım biraz faydam olmuştur.

malina 15-02-2006 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
Estafurllah ben kimsenin ustası olacak kadar tecrübeli sayılmam. Birazcık temelim var o.

Fre- dreening toprağın su tutma kapasitesinin düşük olması yani drenajın çok iyi olması anlamına geliyor. Ben de bunu kitaplardan okudum denedim sonuç iyi oldu tavsiye ederim.

Kök budama konusunda size tavsiyem bir sera ortamına sahip değilseniz çok derin kök budaması veya toprağın kökten fazla miktarda uzaklaştırılması ağaca zarar vermektedir (Tavanı aksa dahi bir seram olsa).

Size tavsiyem en az kök ve toprağın üçte ikisi fidanda kalmalı. Çünkü ileriki dönemlere hazırlık amacıyla bu gerekli. Ampuller içindeki topraklar genellikle çabuk dağılır.

Bu amaçla ben ilk önce kök başlangıç sevyesini bulmak için üstten toprağı alırım. Sonra ampulün alt tarafını kesip naylonu uzaklaştırıyorum. Dikkatlice ağacıcın köklerini 1/3 açıp kesiyorum. Üst toprak dağılmayacak şekilde önceden hazırladığım saksının içine yerleştirip ağacın kenarını dolduruyorum. Sonra ampulün geri kalan naylonunu uzaklaştırıp suluyorum.

Bu arada hormonlarla işlemi takviye etmektede fayda bulunmakta. Saksı olarak 30 cm çapında piyasada satılan saksılardan yararlanıyorum.

Fidanın eski toprağını eklemek mikrozia denilen bazı mantar ve bakterilerin toprakta ve kökte kolonize olmasını sağlıyor bu da bitkinin köklerinin sihati için önemliymiş. Mikrozialar olmadanda pinli gurup ağaçların yaşamasının oldukça güç olduğunu okumuştum.

Umarım biraz faydam olmuştur.


Konunun daha işe yaraması için okunması kolay olmalı. Müdahele için kusura bakmayın... Daha sonraki yazılarınızda lütfen paragraf boşluğu bırakın ki yazdığınız önemli bilgiler satır sıkışıklığı içinde kaybolmasın. :)

Necdet Cankat Lehimcioğlu 15-02-2006 15:42

Ben yazdığım bilgileri pek önemli olmadığı kanısındayım. Bu nedenle özen göstermedim. Ama önerinizi dikkate alacağım teşekkür ederim.

arsakay 15-02-2006 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
Ben yazdığım bilgileri pek önemli olmadığı kanısındayım. Bu nedenle özen göstermedim. Ama önerinizi dikkate alacağım teşekkür ederim.

Lütfen önemsiz olduğunu düşünmeyin. Benim gibi bu konularla sadece hobi olarak ilgilenen kişiler için verilen bilgilerin önemi büyük. Sizin için çok sıradan,
belki işin sadece ABC'si olan bir bilgi bizim için çok önemli olabiliyor.

Necdet Cankat Lehimcioğlu 15-02-2006 16:40

Bende bonsai konusunda hobi olarak ilgileniyorum. Bir kere yakayı kaptırdım balıklamasına girdim içine. Sağdan soldan ne buluyorsam okuyorum bildiklerimide paylaşmaya çalışıyorum. Ama bu işin muasebesini yaptığımdada hiç birşey bilmediğimi anlıyorum.Şunun farkına vardım bu iş tamamıyla tecrübeye dayalı. Kitaplar bir nebzeye kadar yeterli oluyor ama arkasında bir umman yatıyor. O kadar bilinmezi varki ne yazıkki sır gibide saklanıyor **** bana öyle geliyor. İlerde bu bilinmezlere birlikte çözümler buluruz diye ümit ediyorum.

malina 15-02-2006 18:25

Hünkar Obay yahoo gurupta sorularınız varsa cevaplarım diye yazmıştı. Eminim sizin sorularınıza da içtenlikle cevap verecektir...


Hünkar Obay, dünyacaca unlu bonsai hocasi Pius Notter'in private olan 4 öğrencisinden birisi. Su an Isvicrede bonsai dersleri de vermekte. 15 yildir bonsai ile ic ice.

Bir yila kadar Türkiyede seminerler vermeyi dusunuyor.
Kendisi 8 kisiye seminer verebilecegini ve bir arkadasi da gelirse toplam 16 kisiye seminer verebilecegini soyluyor.

Bu seminerler icin Istanbulun uygun olacagini konustuk kendisi ile.
Bir de Türkiyede sergi açma gibi düsüncesi var.
Tarık fincan

cemboa 15-02-2006 21:04

...Ben en başta acer çimlendirmeyle ilgili danışmak isterdim..Ama yahoogroup ta üyeliğim yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024