agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Şimşir (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/2606.htm)

obeser 09-12-2006 08:11

Şimşir
 
Hehese selamlar,
Bu hafta dışarıdaki şimşirlerden birini balkondan içeri alıp. Kış boyu içeride kaloriferin sürekli yandığı, direk ışık olan bir odaya almayı düşünüyorum.
Merak ettiğim konu şimşir böyle bir ortamda yaşar mı?
Yaşamaz ise ilk ölüm belirtileri neler olacaktır. Bunu denemeden önce acab deneyen birileri oldu mu? Ağaç içeride yaşamaya adepte olabiliyor mu?

memet 09-12-2006 10:51

ağaçların soğuklama ihtiyacını düşünürsek, kaloriferli oda ne kadar uygun olacak bilmiyorum..
bakalım başka arkadaşlar ne diyecek..

Ali H. ALI 09-12-2006 13:39

Herkese selamlar, sanirim simsir bir dis mekan bitkisi ve ic mekana alindiktan kisa bir sure sonra sagligi bozulacak diye dusunuyorum[bonsai buralarda, iki uc gunden fazla ic mekanda tutulmaz, iki uc gunden fazla kaldimi yapraklarda sararma yaprak dokme gibi belirtiler olur. Ic mekandaki havanin nemlilik orani cok dusuk oldugundan agaci olumsuz etkiler] Obeser simsirini neden dolayi ic mekana almak istiyorsun? disarida soguktan etkileneceginimi dusunuyorsun?
Hosca kalin.

obeser 09-12-2006 16:45

Ali hocam sonucta ankarada bir apartman dairesinde yaşıyorum ve balkon da bu işi yapmak oldukça zor oluyor. ve ankarada geceleri özellikler ciddi - dereceler görüyoruz. Bende deneysel olarak ligustrumlarımda bu olaya başladım. Fidanlıktan aldığım ligustrumların birini balkonda diğerini içeride tutuyorum ve içeride olan 1.5 aydır falan bende ve gayet sağlıklı görünüyor. Dışarıdakinde ise normal olarak fazla bir hareket yok çünkü bitki uyku dönemine girdi. Aynı denemeyi şimşirde yapıp içeride yaşayıp yaşayamayacağını görmek istiyorum. İçeride bakmak benim açımdan özellikle Aralık-Nisan arasında kolaylık sağlıyor. İçeride ise oda sıcaklığı sürekli olarak 16-22 derece arasında oluyor. ve her tarafta buharlaşma için su kapları. Gerçekten buharlaşma acayip fazla oluyor ve kaplar 2-3 günde bir boşalıyor. Ankaranın havasında zaten acayip kurudur. Neyse ligustrumlarda başardığımı düşündüğüm işlem acaba şimşire gider mi şimdi onu merak ediyorum. Sonuçta bitki için içeride her açıdan güneş sağlanamıyor ve gerekli hava akımını veremiyorum. Ayrıca mehmet in belirttiği gibi soğuklama için bitkiye şans tanımıyorum. Ama nem konusuna gelince eminim benim yapay ortamda ankaradan daha fazla nem yaratıyorumdur. Hele bu sene için fazlası ile kurak olduğu düşünülürse.

memet 09-12-2006 20:26

şimşirin bir ağaç olduğunu göz önünde bulundurup çok şiddetli soğuklar dışında içeri almamalı bence..alıncada ısınmayan bir yerde tutmak daha uygun olur diyorum.

Şule 09-12-2006 23:34

Geçen yıl sonbahar sonunda saksıya düşen üzüm çekirdeklerinden çıkan bir asmayı içeri, kalorifer peteklerinin yanına aldım. Eğer ki başarılı olursa niyetim kışın da üzüm yemekti.:D Sıcağı görünce canlandı. Hatta ilkbahardaki büyüme hızının iki katı hızla büyüdü. Her gün yeni bir yaprak yeni bir dal çıkıyordu. Başardım zannediyordum. İlkbahar gelince tekrar dışarı çıkaracaktım. Ama ne yazık ki baharı göremeden ömrünü noktaladı.:( Ölmesi için hiç bir sebep yoktu; dinlenmesi gereken zamanda çalıştırmaktan başka.

Bir de içerideki saksılarda toprakla birlikte gelmiş incir tohumlarından biri kışın ortasında filizlenmişti. Dışarı çıkarmak için baharı bekledim. Baharda dışarı çıkarınca yapraklarını döktü. 1-2 ayı yapraksız geçirdi. Sonra tekrar canlandı ama boyu bir karışı geçemedi. Dışarıdaki saksılarda yine toprakla gelen incir tohumları ilkbaharda filizlenmesine rağmen boyu 60-70 cm'e ulaştı.

Bu deneyimlerimden sonra öğrendim ki, bitkiler her mevsimi yaşaması gerektiği yerde yaşamalı.

acerpalmatum 10-12-2006 00:18

Arkadaşlar ağaçların uyku dönemleri sağlıklı yaşamaları için bir gereklilik bu herkes tarafın dan biliniyor sule bunu biraz acı da olsa tecrübe etmiş. geçmiş olsun.

Özel ilgi alanım olan akçaağaçlar için bu dönem bildiğim kadarı ile 10 C derecenin altında en az 44 gün bazı kaynaklar 2 ay olması gerektiğini de söylüyorlar bu bilgiye akçaağaçlar için bir çok yerde kolayca ulaşmak mümkün. Asma için veya şimşir için tam olarak ne kadar ben bilmiyorum ama güvenilir bir kaynaktan öğrenilip uygulanabilinirse baharı beklemeden de üzüm yemek mümkün olabilir;)

Fakat bonsailerin bu teknikle yetiştirilmesinde morfolajik olarak kötü sayılabilecek olumsuzluklarla karşılaşılacağı için bu konuyu doğaya bırakmakta fayda var.

cimenpeyzaj 16-02-2007 00:12

merhaba şimşiri içeri alırsanız tahmini olarak söyluyorum 15 gün içinde sizlere ömür diyebilirim bunun nedeni ise şimşir bir dış mekan bitkisidir. yani soğuk havaya alısıkdır ama hava sıcaklığı -25 lerin altına dustugunde içeri alabilirsiniz.

senor 12-08-2009 13:19

Şimşir gibi dış mekan bitkilerini kışın soğuktan korumak için üzerini ışığı az da olsa görebilen (yani siyah olmayan) bir naylon poşetle dışarıda gövde kalmayacak şekilde sararak üzerini hava alması için mutlaka birkaç yerden delerseniz korumuş olursunuz. Bunu ben kışa girmeden bahçede yapıyorum. Market poşetleri bile işe yarıyor. Tabii ki rüzgardan uçmaması için sıkı bağlamak gerekiyor. Mart ayında ise poşeti sökmelisiniz.

nikolaihel 02-05-2010 13:18

*** ben de bir şimşir ağacı bonzaisi üzerinde çalışıyorum

delielveli 20-08-2011 02:08

şimşir ağacının ingilizcesi boxwood imiş.
bu da google görsellerde çıkan arama sonuçları http://bit.ly/ouhCZ8

selamlar

asmacı 14-04-2013 16:15

selamlar
 
Bende geçen hafta şimşir fidanı aldım sürekli formu okuyorum ama bir an önce telleme yapıp işe koyulmak istiyorum şimdi telleme yapmam doğru olmaz sanirim değilmi biraz fikir vverebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

asmacı 14-04-2013 16:40

Merhaba şimşir fidanimin bir kaç resmi

Sakaki 14-04-2013 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmacı (Mesaj 1138471)
Merhaba şimşir fidanimin bir kaç resmi

Sanırım fotoğraflarınızı yükleyememişsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır.

asmacı 16-04-2013 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1138551)
Sanırım fotoğraflarınızı yükleyememişsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır.

Selamlar resimleri yükledim ama yanlış yere yükledim ve burayada taşıyamıyorum MOD bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim resimler fotograf nasıl yüklenir bölümünde

taisenberg 03-05-2015 12:52

1 Eklenti(ler)
Elimde buna benzer bir şimşir var. kocaman kova saksı içinde şu an. Bu haliyle aldım. Gövdesi biraz ince. Gövdesi kalınlaşana kadar bekleyeyim diyorum. İyice büyüdüğü zaman da şekil vermek zor olur. Şimşirin telleme ya da çektirme dönemi ne zamandır acaba?

nicholai hel 04-05-2015 16:56

Sn. taisenberg, şimşir yavaş gelişen türlerdendir. Eğer örnek olarak eklediğiniz gibi bir şimşiri "bonsai eğitimi için alıp başlamalı mıyım?" diye sormuş olsanız kesinlikle önermezdim.

Şimşirden bonsai çalışması yapmak için benim tercihim en az 4 cm çapında gövde kalınlığına ulaşmış olgun bir aday olurdu. Böylece sadece dal dizilimi, dal kalınlaştırma ve çatallanma için vakit ve emek harcardım.

Eğer elinizdeki şimşir örnekteki gibiyse iki seçeneğiniz var, ya bonsai eğitimi vermek için uygun kalınlığa gelene kadar gelişmeye bırakacaksınız (ki bu 5-10 sene alabilir), ya da o gövde kalınlığına uygun mini boy bir ağaç olarak eğitip onu öyle kabul edeceksiniz.:)

Eğer bu ağaca zaman verip gövdeyi kalınlaştırmayı seçerseniz en alt dallardan başlayarak aşağı doğru çekmeniz iyi olacaktır. Bu işlem için uygun dönemdeyiz. Fakat şimşir kırılgandır, dikkatli olun, ağacın su ihtiyacı oluştuğu zaman işlemi yapıp ardından su verin.

Her iki ihtimalde de daha kalın başka türleri de araştırmanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

taisenberg 05-05-2015 15:04

Seneye kadar bekleyeyim 1-2 mm büyüse kardır. Seneye dediğiniz gibi mini bonsai yaparım artık. O zaman kadarda kendimi geliştirmiş olurum.

caa_gri 27-04-2020 23:09

Merhaba
şimşir fidanı aldım daha gövdesi ince bir kullanıcı en az 4 cm gövdeli olmalı lazım demiş fakat ben o kadar beklemeden bonsaiye dönüştürmek istiyorum. Bonsai haliyle kalınlaşmasını beklemekte mantıklı degil mi acaba?

Sarmaşık Ağaç 11-08-2021 13:49

Şu kaşık yapılan hangi tür hangisi ve Konya gökyurt iklim şartlarında yetişir mi?

Bu ne şimdi? 17-08-2021 16:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarmaşık Ağaç (Mesaj 1609550)
Şu kaşık yapılan hangi tür hangisi ve Konya gökyurt iklim şartlarında yetişir mi?

Kastamonuda yabani olarak yetişiyor, en iri gövdelisi dahi aşağı yukarı bir insan ayağı bileğinden fazla gövde yapmaz olarak biliyorum. Türü nedir bilmiyorum, anadolu ağacı sonuçta yani, konya göller bölgesi sanırım kast ettiğiniz belde ve o dağ ikliminde yetişmesi kolay.

Akçay Balıkesir 22-08-2021 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bu ne şimdi? (Mesaj 1609672)
Kastamonuda yabani olarak yetişiyor, en iri gövdelisi dahi aşağı yukarı bir insan ayağı bileğinden fazla gövde yapmaz olarak biliyorum. Türü nedir bilmiyorum, anadolu ağacı sonuçta yani, konya göller bölgesi sanırım kast ettiğiniz belde ve o dağ ikliminde yetişmesi kolay.

Kerestesi bunun kadar sert ve sıkı lifli bir ağaç daha görmedim, tesbih yapımında kullanılıyor, mermer gibi sert bir ağaç. Türkiyenin her yerinde yetişir, sonuçta orman bitkisi, iyi bir bakımla ormandakinden bile daha verimli bir ağaç elde edilebilir kanaatimce.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024