Şimşir
Hehese selamlar,
Bu hafta dışarıdaki şimşirlerden birini balkondan içeri alıp. Kış boyu içeride kaloriferin sürekli yandığı, direk ışık olan bir odaya almayı düşünüyorum. Merak ettiğim konu şimşir böyle bir ortamda yaşar mı? Yaşamaz ise ilk ölüm belirtileri neler olacaktır. Bunu denemeden önce acab deneyen birileri oldu mu? Ağaç içeride yaşamaya adepte olabiliyor mu? |
ağaçların soğuklama ihtiyacını düşünürsek, kaloriferli oda ne kadar uygun olacak bilmiyorum..
bakalım başka arkadaşlar ne diyecek.. |
Herkese selamlar, sanirim simsir bir dis mekan bitkisi ve ic mekana alindiktan kisa bir sure sonra sagligi bozulacak diye dusunuyorum[bonsai buralarda, iki uc gunden fazla ic mekanda tutulmaz, iki uc gunden fazla kaldimi yapraklarda sararma yaprak dokme gibi belirtiler olur. Ic mekandaki havanin nemlilik orani cok dusuk oldugundan agaci olumsuz etkiler] Obeser simsirini neden dolayi ic mekana almak istiyorsun? disarida soguktan etkileneceginimi dusunuyorsun?
Hosca kalin. |
Ali hocam sonucta ankarada bir apartman dairesinde yaşıyorum ve balkon da bu işi yapmak oldukça zor oluyor. ve ankarada geceleri özellikler ciddi - dereceler görüyoruz. Bende deneysel olarak ligustrumlarımda bu olaya başladım. Fidanlıktan aldığım ligustrumların birini balkonda diğerini içeride tutuyorum ve içeride olan 1.5 aydır falan bende ve gayet sağlıklı görünüyor. Dışarıdakinde ise normal olarak fazla bir hareket yok çünkü bitki uyku dönemine girdi. Aynı denemeyi şimşirde yapıp içeride yaşayıp yaşayamayacağını görmek istiyorum. İçeride bakmak benim açımdan özellikle Aralık-Nisan arasında kolaylık sağlıyor. İçeride ise oda sıcaklığı sürekli olarak 16-22 derece arasında oluyor. ve her tarafta buharlaşma için su kapları. Gerçekten buharlaşma acayip fazla oluyor ve kaplar 2-3 günde bir boşalıyor. Ankaranın havasında zaten acayip kurudur. Neyse ligustrumlarda başardığımı düşündüğüm işlem acaba şimşire gider mi şimdi onu merak ediyorum. Sonuçta bitki için içeride her açıdan güneş sağlanamıyor ve gerekli hava akımını veremiyorum. Ayrıca mehmet in belirttiği gibi soğuklama için bitkiye şans tanımıyorum. Ama nem konusuna gelince eminim benim yapay ortamda ankaradan daha fazla nem yaratıyorumdur. Hele bu sene için fazlası ile kurak olduğu düşünülürse.
|
şimşirin bir ağaç olduğunu göz önünde bulundurup çok şiddetli soğuklar dışında içeri almamalı bence..alıncada ısınmayan bir yerde tutmak daha uygun olur diyorum.
|
Geçen yıl sonbahar sonunda saksıya düşen üzüm çekirdeklerinden çıkan bir asmayı içeri, kalorifer peteklerinin yanına aldım. Eğer ki başarılı olursa niyetim kışın da üzüm yemekti.:D Sıcağı görünce canlandı. Hatta ilkbahardaki büyüme hızının iki katı hızla büyüdü. Her gün yeni bir yaprak yeni bir dal çıkıyordu. Başardım zannediyordum. İlkbahar gelince tekrar dışarı çıkaracaktım. Ama ne yazık ki baharı göremeden ömrünü noktaladı.:( Ölmesi için hiç bir sebep yoktu; dinlenmesi gereken zamanda çalıştırmaktan başka.
Bir de içerideki saksılarda toprakla birlikte gelmiş incir tohumlarından biri kışın ortasında filizlenmişti. Dışarı çıkarmak için baharı bekledim. Baharda dışarı çıkarınca yapraklarını döktü. 1-2 ayı yapraksız geçirdi. Sonra tekrar canlandı ama boyu bir karışı geçemedi. Dışarıdaki saksılarda yine toprakla gelen incir tohumları ilkbaharda filizlenmesine rağmen boyu 60-70 cm'e ulaştı. Bu deneyimlerimden sonra öğrendim ki, bitkiler her mevsimi yaşaması gerektiği yerde yaşamalı. |
Arkadaşlar ağaçların uyku dönemleri sağlıklı yaşamaları için bir gereklilik bu herkes tarafın dan biliniyor sule bunu biraz acı da olsa tecrübe etmiş. geçmiş olsun.
Özel ilgi alanım olan akçaağaçlar için bu dönem bildiğim kadarı ile 10 C derecenin altında en az 44 gün bazı kaynaklar 2 ay olması gerektiğini de söylüyorlar bu bilgiye akçaağaçlar için bir çok yerde kolayca ulaşmak mümkün. Asma için veya şimşir için tam olarak ne kadar ben bilmiyorum ama güvenilir bir kaynaktan öğrenilip uygulanabilinirse baharı beklemeden de üzüm yemek mümkün olabilir;) Fakat bonsailerin bu teknikle yetiştirilmesinde morfolajik olarak kötü sayılabilecek olumsuzluklarla karşılaşılacağı için bu konuyu doğaya bırakmakta fayda var. |
merhaba şimşiri içeri alırsanız tahmini olarak söyluyorum 15 gün içinde sizlere ömür diyebilirim bunun nedeni ise şimşir bir dış mekan bitkisidir. yani soğuk havaya alısıkdır ama hava sıcaklığı -25 lerin altına dustugunde içeri alabilirsiniz.
|
Şimşir gibi dış mekan bitkilerini kışın soğuktan korumak için üzerini ışığı az da olsa görebilen (yani siyah olmayan) bir naylon poşetle dışarıda gövde kalmayacak şekilde sararak üzerini hava alması için mutlaka birkaç yerden delerseniz korumuş olursunuz. Bunu ben kışa girmeden bahçede yapıyorum. Market poşetleri bile işe yarıyor. Tabii ki rüzgardan uçmaması için sıkı bağlamak gerekiyor. Mart ayında ise poşeti sökmelisiniz.
|
*** ben de bir şimşir ağacı bonzaisi üzerinde çalışıyorum
|
şimşir ağacının ingilizcesi boxwood imiş.
bu da google görsellerde çıkan arama sonuçları http://bit.ly/ouhCZ8 selamlar |
selamlar
Bende geçen hafta şimşir fidanı aldım sürekli formu okuyorum ama bir an önce telleme yapıp işe koyulmak istiyorum şimdi telleme yapmam doğru olmaz sanirim değilmi biraz fikir vverebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim
|
Merhaba şimşir fidanimin bir kaç resmi
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Elimde buna benzer bir şimşir var. kocaman kova saksı içinde şu an. Bu haliyle aldım. Gövdesi biraz ince. Gövdesi kalınlaşana kadar bekleyeyim diyorum. İyice büyüdüğü zaman da şekil vermek zor olur. Şimşirin telleme ya da çektirme dönemi ne zamandır acaba?
|
Sn. taisenberg, şimşir yavaş gelişen türlerdendir. Eğer örnek olarak eklediğiniz gibi bir şimşiri "bonsai eğitimi için alıp başlamalı mıyım?" diye sormuş olsanız kesinlikle önermezdim.
Şimşirden bonsai çalışması yapmak için benim tercihim en az 4 cm çapında gövde kalınlığına ulaşmış olgun bir aday olurdu. Böylece sadece dal dizilimi, dal kalınlaştırma ve çatallanma için vakit ve emek harcardım. Eğer elinizdeki şimşir örnekteki gibiyse iki seçeneğiniz var, ya bonsai eğitimi vermek için uygun kalınlığa gelene kadar gelişmeye bırakacaksınız (ki bu 5-10 sene alabilir), ya da o gövde kalınlığına uygun mini boy bir ağaç olarak eğitip onu öyle kabul edeceksiniz.:) Eğer bu ağaca zaman verip gövdeyi kalınlaştırmayı seçerseniz en alt dallardan başlayarak aşağı doğru çekmeniz iyi olacaktır. Bu işlem için uygun dönemdeyiz. Fakat şimşir kırılgandır, dikkatli olun, ağacın su ihtiyacı oluştuğu zaman işlemi yapıp ardından su verin. Her iki ihtimalde de daha kalın başka türleri de araştırmanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin. |
Seneye kadar bekleyeyim 1-2 mm büyüse kardır. Seneye dediğiniz gibi mini bonsai yaparım artık. O zaman kadarda kendimi geliştirmiş olurum.
|
Merhaba
şimşir fidanı aldım daha gövdesi ince bir kullanıcı en az 4 cm gövdeli olmalı lazım demiş fakat ben o kadar beklemeden bonsaiye dönüştürmek istiyorum. Bonsai haliyle kalınlaşmasını beklemekte mantıklı degil mi acaba? |
Şu kaşık yapılan hangi tür hangisi ve Konya gökyurt iklim şartlarında yetişir mi?
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024