agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Fukien Tea (Carmona Microphylla) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm)

carmonacarmona 19-01-2012 12:30

Fukien Tea (Carmona Microphylla)
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba, 4-5 ay önce bir fukien tea aldım fakat sulama dışında hiçbir şey yapmıyorum, yapamıyorum. Son zamanlarda, soğuktan mıdır bilmem, yaprakları soldu ve sanırım sararma sürecine girdi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bir peyzaja gidip bilgi almayı düşünüyorum. Aşağıdaki resme bakıp sıkıntısının ne olduğu konusunda fikir verebilirmisiniz acaba? :(

memet 19-01-2012 12:43

Antalya'nın ağaca zarar verebilecek kadar soğuk olacağını sanmam. Sulamadan kaynaklan bir sorun bence. Toprak kuruyamadığı için sanırım köklerinde çürüme var.
Ne kadar sıklıkla nasıl suluyorsunuz?

carmonacarmona 19-01-2012 13:24

Günlük suluyorum suyu fazla gelmiş olabilir mi?

memet 19-01-2012 13:38

Kesinlikle sulamadan kaynaklanıyor. Toprak kurdukça sulamak gerekir. Köklerinde çürümeye neden olmuş. Bir süre sulamayı kesin toprağın kurumasını bekleyin.
Toparlanma olmazsa toprağını değiştirip çürük kökleri budayıp iyi bir toprak karışımına dikmek gerekir.

carmonacarmona 19-01-2012 13:42

Peki... Yardımınız için teşekkürler. :)

mstfylcn 29-01-2012 17:42

FUKIEN TEA (Carmona Microphylla)
Bazı kaynaklarda; Carmona Retusa (Fukien Tea, Philippine Tea, Carmona) olarak da geçiyor.

http://i.imgur.com/Dqvhkl.jpg

Çin’in güneydoğusunda yetişen ve adını Fuijan bölgesinden alan Fukien Tea, her dem yeşil bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları küçük, parlak, koyu yeşil renktedir ve üzerleri çok küçük tüylerle kaplıdır. Yaprakları koyu renkli ve düzgün şekillidir. Fukien Tea’nin açık kahverengi kabuğu vardır ve yıllar geçtikçe bu kabuk çatlamaya başlar. Bu bonsai, yaz mevsiminin ilk aylarında, daha sonra küçük bir meyveye dönüşen, güzel ama küçük çiçekler açar.

http://i.imgur.com/Slwy0l.jpg

Fukien Tea’nin ılıman bölgelere uyum sağlayamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, onu bütün yıl boyunca iç mekanda yetiştirmelisiniz. Maalesef Fukien Tea türünde bir bonsaiyi bulmak da onu yetiştirmek de çok zordur. Bununla birlikte Fukien Tea zoru ve mücadeleyi seven bonsai tutkunları için ilgi çekici ve güzel bir seçim olacaktır.

Uygun Bakım

Fukien Tea her gün açık havada bir saat dolu dolu ve direkt (doğrudan) güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun için sadece güneş ışığının yakıcı ve sert olmadığı sabahları ya da öğleden sonraları tavsiye ediyoruz. Fukien Tea için sıcaklık 15-25 °C olmalıdır. Eğer sıcak yaz günlerinde Fukien Tea’nizi açık havaya çıkarırsanız, onu tekrar içeri alırken çok dikkatli olmalısınız. Fukien Tea’nizi şoktan korumak maksadıyla öncelikle sıcaklığın dışarıya göre kısmen düşük olan ara bir bölgeye, daha sonra içeriye alın. Fukien Tea ayrıca neme ihtiyaç duyar. Bunu nem tepsisi (humidity tray) ile kolayca sağlayabilirsiniz.

Fukien Tea’nize ilkbahar ve sonbahar mevsimleri süresince haftadan haftaya, kışın ise aydan aya besin vermelisiniz. Fukien Tea’nin sık yaprakları olduğu için telleme tekniğini kullanmadan onu budayarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ama bonsainiz sağlıklı olduğu sürece, onu istediğiniz gibi sert budayabilirsiniz. Fukien Tea üretmek için tohumlarını dış mekanda ekebilirsiniz ve yaz mevsiminde çelikle üretebilirisiniz.

Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz.

Kaynak: FUKIEN TEA (Carmona microphylla) : Bonsai Care Guide

mstfylcn 29-01-2012 18:44

FUKIEN TEA
Yazar: Jerry Meislik

...
En son güncel bilimsel adı Ehretia Micropylla (buxifolia)'dır. ...

Fukien Tea güzel görünen üzerinde koyu ve kabarık benekler bulunan boz renkli kabuğa sahiptir. Yapraklarının küçük olması, en küçük bonsailerin dahi elde edilmesine imkan sunar. Bu ağaç beş taçyaprağı bulunan küçük beyaz çiçekler açar. Eğer çiçekler döllenirse küçük kırmızı bir meyveye dönüşürler. Her meyvenin içinde sert bir çekirdek, tohum vardır.

Fukien Tea diğer tropikal/iç mekan bitkilerinden ayrı olarak sürekli gelişmeye devam eder, keşfedilen bir dinlenme/uyku zamanı yoktur. Son olarak Fukien Tea, ağaç görünümlü bonsai karakteri için ince dallara sahiptir.

Fukien Tea’nin normal gelişimi oldukça düzdür ve yapısı serttir (quite straight and stiff). Dallarını hala yeşilken telleyin ya da kısa sürece odunsu bir yapıya kavuşacaktır veya budayarak şekil verme tekniğini (“clip and grow” technique) kullanın. Olgun odunsu dalları bükmek, şekil vermek neredeyse imkansızdır.

Fukien Tea budamalar ve kesikler sonrasında yeniden tomurcuk verir, ancak büyük kesikler iyileşmez ve kabul bağlamaz. Bu yüzden ağacınıza şekil verirken büyük, geniş budama izlerini nasıl saklayacağınızı ya da bununla nasıl estetik bir görüntü yakalayacağınızı planlayın.

Fukien Tea’nin en büyük zayıf tarafı böceklerin için cazip oluşudur. Özellikle yeni dallar üzerinde ya da yaprakların alt kısımlarında görünen beyaz renkli, tüy gibi yumuşak görünümlü unlu biti (Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi) adındaki böcekler bu ağaca bayılırlar. Kök unlu biti köklerde yaşamayı tercih eder ve saksı değiştirme işlemi hariç onları görmeniz imkansızdır. Eğer unlu biti sorunu tam olarak tedavi edilmezse kronik bir problem haline gelir ve netice de ağacı zayıflatır ve öldürür.

Scale böceği/zararlısı (scale insect) de bu ağacın zararlılarındandır. Scale böceğini, ağacınızın salgı şeklinde yapış yapış olduğunu gördüğünüzde tespit edebilirsiniz. Bu salgı mantarla kaplandığında siyah renge döner. Scale böceği dallar ve yapraklar üzerinde kahverengimsi ya da siyah tümsekler olarak görürsünüz. Scale tabakası, dal üzerinden tırnağınızla kolayca soyulabilir. Bunun tabakanın altında böceği ten rengi ya da pembe renkli olarak görebilirsiniz. Scale tabakası, ağacın kabuğundaki normal kabarıklık ve tümseklerden farklıdır.

...

Kaynak: Fukien Tea


Ben bonsaimin problemini bulduğum için şimdilik çeviriye ara veriyorum. İsteyen arkadaşlar kalan kısmını forum için çevirebilirler elbette. Çevirilerdeki hatalarımı bana yazarsanız düzeltirim.

Bu yazıda "scale" olarak geçen ve "scale insect" olarak karşılığını bulduğum zararlının Türkçe'sini bulamadım. Bu konuda bilgisi olan ve bu zararlıyla nasıl başa çıkmamız gerektiği konusunda bilgisi olan varsa, bilgi verirse sevinirim.

mstfylcn 29-01-2012 19:04

Bir forumda, %50 alkol, %50 su karışımıyla scale tabakasını temizlediğini yazmış biri. Bunu uygulamamı tavsiye eder misiniz?

msd 09-02-2012 15:27

Bende acemiyim ama arastirdigim ogrendigim kadariyla asiri sulamadan kaynaklanan birsey ayni carmona bende de var.

abasatli 09-11-2012 18:11

1 Eklenti(ler)
paylasimlariniz icin tesekkur ederim. bu bonsai turunun bakimi ile ilgili detayli bilgisi ve deneyimi olanlar tecrubelerini bizlerle paylasmaya devam ederler umarim.

kendi bonsaimin resmini de paylasmak istiyorum sizlerle. henuz 1 hafta oldu alali, cok yeni.

nicholai hel 24-11-2012 14:27

Ben de son 4 aydır ilgilendiğim 5 adet Carmona sahibiyim.

Bu kısa süre içinde gözlemlediklerim; Suyu seviyorlar, ama iki sulama arasında toprak mutlaka kurumaya bırakılmalı. Yaprakların canlılığı azalıp aşağı doğru eğildiklerinde mutlaka su verilmeli, en geç ertesi güne tekrar son derece sağlıklı bir görünüme kavuşuyorlar. Tabii bu periyodu iyi öğrenip yaprakların sarkmasını beklemeden, toprak yeterince kuruyunca su vermek en iyisi, ağacı strese sokmamak bakımından.

Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı, bu geçen sürede de yüzlerce çiçek açtılar, döktüler. Çiçeklerinin ömrü birkaç gün, en fazla bir hafta sürüyor, fakat daha o çiçek ölmeden mutlaka yenileri patlıyor. Böylece ağaçların üzerinde her daim sağlıklı şekilde 5-10 çiçek sürekli duruyor. Tabii bu, benim bakıma başladığım ağustos-aralık ayları için ve Antalya ikliminde geçerli. Şu an hala yeni gelen çiçekleri bulunuyor.

Günde 1 saat kadar (sabah 9-10 arası) tam güneş, sonrasında balkonda aydınlık ama direk güneş almayan bir köşede duruyorlar.

Belki mevsimden kaynaklıdır, sürgünleri bir ilginç yapıda. Her yerinden bolca yeni yaprak açsalar da yeni sürgün oluşup uzaması sıkıntılı oluyor. Bu nedenle ikincil dal yapılanması için sanırım baharı beklemem gerekecek. Ama en ilginç yanı, eğer yeni bir sürgün yaprakların arasından çıkıp uzamaya başladıysa neredeyse gözle görülür şekilde büyüyor. :) Kasım ayına kadar bu sürgünlerin neredeyse günde yarım santim uzadıklarını söyleyebilirim. Şu aralar duruldular. Fakat en büyük sıkıntım her ağaçta sadece 1-4 arası sürgün olması, asıl yan dallanma beklediğim ana dallarda yeterince sürmüyor olması. Bunu da asıl baharda göreceğiz. Sanıyorum o dönemde daha bol sürgün vererek bana yardımcı olacak ve gerekli öbeklere kavuşmamı sağlayacaktır.

Yukarıda bahsi geçen unlu bit gerçekten bu ağacı seviyor. Zararlıların artık ağaçları çok zorlamaması gereken bu sonbahar döneminde bile sanıyorum toplam 7-8 kadar unlu biti ağaçlarımdan elle uzaklaştırdım. Şu an hepsi çok temiz görünüyor fakat son biti alalı daha 2-3 hafta oldu.
Her ağaca belirli periyodlarla yakından ve dikkatli bir gözlem yaparak tüm dalcık ve yaprakları incelemek ve bir sorun varsa hemen müdahale etmek gerekiyor. Açıkçası bahar ve yaz döneminden de bu konuda çekinmekteyim. Umarım mekanik temizlik her zaman yeterli gelir ve ilaçlamaya ihtiyaç kalmaz.

Son olarak ekleyebileceğim, 4 aydır balkonda son derece mutlu mesut yaşayan carmonalarım burada gece sıcaklığının 10 derecelere düşmesiyle son iki haftada bazı yapraklarında ani sararma ve ertesinde kuruma gösteriyorlar. Bir taraftan yeni yaprak açmaya devam etseler de bazı yapraklar sanırım soğuklardan etkileniyor. Buna da şaşmamak gerekir sanıyorum, kaynaklarda en alt sıcaklık olarak 12 derece verilmiş.
Ağaçlarımdan birini içeriye aldım. Bir süre tepkisine bakarak sorun yaşamazsam diğerlerini de içeri alacağım ve kışı böyle geçireceğiz.

Şimdilik sınırlı olan bu bilgilerim umarım ihtiyacı olan arkadaşlara faydalı olmuştur.

Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim.

merenwen 04-01-2013 00:29

Merhaba
Ben de 1 haftadır fukien tea sahibiyim ve bakımını incelerken
'Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. '
yazılı olduğunu gördüm. Acaba benim bitkimin de toprak değişimine ihtiyacı var mı ve İzmir'de uygun toprağı nereden temin edebilirim?

memet 04-01-2013 20:11

İzmirin ne tarafındasınız, ona göre önerilerde bulunayım.

merenwen 04-01-2013 23:30

Alsancak, Karşıyaka, Bornova taraflarında bir yer önerebilirseniz çok iyi olur. Teşekkür ederim.

abasatli 11-02-2013 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merenwen (Mesaj 1080067)
Merhaba
Ben de 1 haftadır fukien tea sahibiyim ve bakımını incelerken
'Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. '
yazılı olduğunu gördüm. Acaba benim bitkimin de toprak değişimine ihtiyacı var mı ve İzmir'de uygun toprağı nereden temin edebilirim?

ben de bu sulama sorunundan muzdaribim, az verince kuruyup yaprak dokuyor fazla verince sarariyor. ortasini bulamadim bir turlu, 4 aydir bakiyorum ama daha ideal sulamayi gelistiremedim. mevsim degisiklikleri de etkili bunda sanirim. nerdeyse tamamina yakini yenilendi yapraklar, simdilik iyi gorunuyor ancak epey su verdigimi dusunuyorum. eski yapraklari da yavastan sararmaya basladi. acaba diyorum yenilenme safhasinda mi kendisi :)

ouzannn 18-02-2013 12:32

arkadaşlar benim bir sorum olacak; yaklaşık 3 aydır funkien tea sahibiyim, fakat çiçekleri tam açacakken tam olarak açmadan soluyor, 3 aydır durum böyle sürekli bir taraflardan çiçek veriyor ve bu çiçekler tam açmadan kayboluyor bunun sebebi nedir bilen var mı????

zehnun 10-04-2013 14:21

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar selamlar,
Araniza yeni katildim. 1 hafta once carmona sahibi oldum. İlk aldigimda yapraklari yesil ve cicekleri vardi. Haftasonu Istanbul disina ciktim ve dondugumde bazi yapraklarinda sararma ve bazi ciceklerinde dokulme oldugunu gordum. topragi hafif nemli ve saksi dibinde su birikmeyecek sekide sulama yapiyorum. Bu sararma ve dokulme yukarida yazildigi gibi yeterli gunes isigina maruz kalmamasi ve havalandirilmamasi olabilir mi? Eger oyle ise , yeterince guneste birakilip havalandirildiginda sari yapraklar ortadan kalkar mi Yardimci olabilir misiniz?

Fotograf ekleyemedigim icin size agacimi gosteremiyorum.

c.cakir 11-04-2013 00:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ouzannn (Mesaj 1103609)
arkadaşlar benim bir sorum olacak; yaklaşık 3 aydır funkien tea sahibiyim, fakat çiçekleri tam açacakken tam olarak açmadan soluyor, 3 aydır durum böyle sürekli bir taraflardan çiçek veriyor ve bu çiçekler tam açmadan kayboluyor bunun sebebi nedir bilen var mı????

Çiçek döllenmediği için meyve oluşumuna geçemiyor. Bence kötü bir durum değil. Ağaç enerjsini meyveye vermesindense gelişimine vermesini tercih ederim.

c.cakir 11-04-2013 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zehnun (Mesaj 1136084)
Arkadaslar selamlar,
Araniza yeni katildim. 1 hafta once carmona sahibi oldum. İlk aldigimda yapraklari yesil ve cicekleri vardi. Haftasonu Istanbul disina ciktim ve dondugumde bazi yapraklarinda sararma ve bazi ciceklerinde dokulme oldugunu gordum. topragi hafif nemli ve saksi dibinde su birikmeyecek sekide sulama yapiyorum. Bu sararma ve dokulme yukarida yazildigi gibi yeterli gunes isigina maruz kalmamasi ve havalandirilmamasi olabilir mi? Eger oyle ise , yeterince guneste birakilip havalandirildiginda sari yapraklar ortadan kalkar mi Yardimci olabilir misiniz?

Fotograf ekleyemedigim icin size agacimi gosteremiyorum.

Direk güneşe koymayın ama sabah 6 ile 8 arası güneş gören (sabah güneşi) yeriniz varsa oraya koyun. 9 dan sonraki güneş zarar verebilir. Toprak kuruduğundan olabilir. Ya da tahminimce seyahate çıkmadan önce bitkim susuz kalmasın diye suyu dayamış olabilirsiniz. Toprağın üstüne elinizle dokunun nemli gibi hissediyorsanız iyidir. Ayrıca toprağa saksı köşesinden birde ortalarından bir yerden bir kürdan batırın (köklere zarar vermeden) kürdan kolay batıyor ve çıktığında üzeri hafiften koyulaşıyorsa (ıslanmış gibi) toprağın içi de nemlidir. Ama sert batıyorsa toprak kurudur. Bu arada benim gibi bir hataya düşüp toprağı su tutan maddelerle doldurup direnajı neredeyse sıfıra çektiyseniz de kök çürümesini başlatıyorsunuzdur. Sayın Sakaki'nin tavsiyesi üzerine uyguladım size de tavsiye ederim. Çakıl (mıcır) + dere kumu + torf karışımını kullandım ve saksıya su döktüğümde dibindeki direnaj deliklerinden fazlasının aktığını gördüm. Sizde su dökün biraz akmıyorsa toprağınız yeterince süzek değil.

Ben nede olsa acemiyim daha hatta sıfırım. Üstadlarında yorumlarını beklemeniz de akıllıca olur diye tahmin ediyorum :) . Kolay gelsin umarım büyük bir sorun değildir.

zehnun 11-04-2013 08:59

Sayin c.cakir,

Tavisyeleriniz icin tesekkur ederim.

_Cihan 13-09-2013 00:32

Fukien Tea
 
2 Eklenti(ler)
Yeni misafirim... Bakalım anlaşabilecekmiyiz :)

_Cihan 14-09-2013 11:44

Fukien Tea (Carmona)
 
2 Eklenti(ler)
Aldığımda toprak kuş yuvasına dönmüştü ve kupkuruydu, gövdeden tutup çektiğimde kolayca saksısından çıkıyordu. Eve getirdiğimde suladım, siyah nokta olan yaprakların çoğunu aldım, göze fazla gelen çarpık çıkmış üç dalı budadım. Neyse ki köklerinde hiçbir sorun yok. Dün alışması için kendi toprağına dokunmadan özel aldığım bonsai için hazırlanmış toprağı, altına yanlarına ve üzerine gelecek şekilde yeni saksısına yerleştirdim.

_Cihan 26-09-2013 23:10

Gerçekten bakımı zormuş... Sulasam olmuyor sulamasam olmuyor ne yapsam bilemedim bir türlü :)) Suluyorum yapraklar sararıyor sulamıyorum yapraklar kendini bırakıyor. Birde yapraklarda yapışkanlığa rastladım. Forumlarda okuduğuma göre yaprakların suyunu emen ufacık böcekler olabilirmiş buna sebep olan. Fakat gözle görmek imkansız. Yapraklarda siyah ve kahverengimsi noktalar var. Fısfısa çok az sabun köpüğü karıştırdım yaprakları onunla iyice ıslattım sonrada duru suyla yine yıkadım yapışkanlıklar gitti. Ama bir türlü sulamayı beceremedim. Çok nazlı bir ağaç.

nicholai hel 27-09-2013 20:32

Sn. Cihan, bakımı kolay bir tür değil evet, ama çok zor da sayılmaz. Sadece ağacın sevdiği ve sevmediği noktaları iyi analiz etmek gerekiyor ve bu şartlar çok fazla değişkene bağlı olduğu için belirgin öneriler verebilmek de kolay değil malesef.

Yapmanız gereken şey öncelikle bu zararlıdan kurtulmak. Yapraklardaki yapışkan maddeyi salgılayan zararlı unlu bit olabilir. Ağacın gövdesini, gövde üzerindeki kıvrımların ve dalların oluşturduğu kuytu köşe alanları, özellikle de yaprakların birarada çıktığı tüyümsü yapıdaki sürgün gözlerini iyi bir ışık altında inceleyin. Unlu bitin bu ağaçta en çok sevdiği bölgeler buralardır. Çıplak gözle görebilirsiniz.

Zararlının tespitini yaptıktan sonra uygun bir cımbızla mümkün olduğu kadar hepsini toplayın. Mekanik mücadele önemlidir. Sonrasında ya ev yapımı ilaç karışımlarını, ya neemoil gibi organik kökenli ilaçları, ya da son çare sistemik etkili insektisitleri deneyeceksiniz. Ağaçtaki populasyona bağlı olarak bu yöntemlerin sertliğini ayarlarsınız.

Bakımı zaten çok kolay sayılmayacak bu ağacı bir de zararlı etkisi altında sağlıklı şekilde büyütemezsiniz. Mutlaka önce etkili bir temizlik yapmalı ağacı zararlılardan arındırmalısınız. Sonra ağacın neyi sevip neyi sevmediğini öğrenerek bakıma devam edersiniz. Yalnız sulamalar arasında yüzey toprağının kurumasına izin verin.

Bu tür, sevmediği bir etkiye karşı anında yaprak sarartarak tepki gösterir. Fakat uygun şartlar sağlanırsa aynı hızda yeni yapraklar çıkartarak mutluluğunu belli eder. Bu tepkileri çözmeye başladığınızda rutin bakımı diğer ağaçlardan farksız olacaktır sizin için.

Kolay gelsin.
İyi çalışmalar.

kismet 24-04-2014 09:32

4 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

aranıza 22 nisanda nişanlımın bana bonsai hediye alması ile katılmış oldum.
Sitenizde araştırma yaptığımda türünün Fukien tea olduğunu düşündüğüm bonsaimin resmini paylaşıyorum..

Bana türü hakkında ve nasıl bakmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim..
Sağlıklı mı neler yapmam gerekiyor bilmiyorum.. iki gündür fıs fıs ile suluyorum sadece.

şimdiden çok teşekkürler (:

Eklenti 485779

Eklenti 485778

badrobot 24-04-2014 10:09

Sn.kismet.
Bu tür sulama konusunda çok hassas. Ne fazla sulamayı tolere ediyor nede az biraz kuraklığı. Bu durumda bakımını biraz zorlaştıryor. Size en kolay yöntemide şöyle anlatayım; ağacınızı periyodik sulama değilde, toprağın nemliliğini kontrol ederek sulama yapın.

nicholai hel 24-04-2014 10:17

Sn. kismet, merhabalar.

Ağacınızın türünü doğru belirlemişsiniz, carmona (fukien tea). Sağlıklı olduğunu söylemek zor, yapraklarının çok azı kalmış üzerinde, zaten o toprak yapısı içerisinde sağlıklı olması da pek mümkün değil.
Ağacınızı mümkün olduğu kadar yakın zamanda daha geniş bir saksıya kaliteli bir toprak karışımıyla aktarmanızı öneririm. Bu onu rahatlatacak ve dolayısıyla sizin bakım yükünüzü oldukça hafifletecektir.

Bonsailere sadece spreyleme şeklinde su vermek doğru bir yöntem değil, ağacın başında yarım saatten fazla zaman geçirip spreyleyerek tüm toprağı doyurmadığınız sürece. Sprey sadece sulama öncesinde sert ve çorak yüzey toprağını nemlendirip yumuşatmak, suyu almasını kolaylaştırmak için tercih edilir. Yüzey toprağı yumuşadıktan sonra ağaç normal bir çiçekten, bitkiden farksız şekilde, tüm toprağı eşit şekilde doyurularak sulanır, saksının altındaki deliklerden su gelince sulama tamamlanır.

Ağacınızın bakım isteklerini bu konu içerisinde bulabilirsiniz. Bunlara dikkat ederseniz ve geçirgen bir toprak karışımıyla daha büyük bir saksıya alıp sulamayı da doğru şekilde yaparsanız uzun yıllar sizinle birlikte yaşayacaktır yeni ağacınız.



Not:
1 - Fotoğraflarınızı foruma yüklemelisiniz. Bu seferlik ben sizin için yaptım.
Bkz.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?

2 - Aynı mesajı üç farklı yerde yayınlamak forum kurallarına uymayacağı gibi çabuk cevap almanızı da sağlamaz.:) Diğer iki mesajınızı kaldırıyorum.

kismet 24-04-2014 10:46

Sn. badrobot ve sn. nicholai hel,

ikinize de bilgilendirme için çok teşekkür ederim :)

nicholai hel, Öncelikle sitede yeni olduğum için yaptığım hataları maruz görmenize sevindim..

sizlere sormak istediğim birkaç soru daha var, cevaplarsanız çok sevinirim...

şimdiden çok teşekkürler


peki benim yapraklarını da spreyleme ile sulamam bonsaime zarar verir mi?

saksını değiştirdiğimde kullanacağım toprağın bir özelliği olmalıdı mıdır? Çicekciden ne tür bir toprak istemeliyim?

nicholai hel 24-04-2014 11:23

Carmona nemi seven bir bitki, yapraklarının spreylenmesi uygundur fakat eğer ağacınıza iç mekanda bakıyorsanız yapraklarını spreylemek faydadan çok zarar getirir. Mantar, küf, böcek gibi pek çok zararlı durgun hava (iç mekan) ve nemli ortamda (spreylenmiş ağaç dalları, yaprakları, toprağı) güçlenip çoğalarak ağacınıza saldıracaktır.

Ağacınıza dış mekanda bakıyorsanız ve yeterince hava alabiliyorsa sabah saatlerini tercih ederek yapraklarını spreylemeniz faydalı olacaktır.

Toprağı eğer çiçekçiden alacaksanız istemeniz gereken şey geçirgen bir toprak hazırlaması.
Alacağınız sıradan bir torf, çiçek toprağı tek başına bonsaide kullanılmak için uygun yapıda olmaz. Bu toprağın dere çakılı, dere kumu, lav taşı, pomza taşı ve benzeri drenaj attırıcı ve toprağın sertleşmesini önleyici maddelerle karıştırılması gereklidir.
Fazla suyu hemen drene edecek, kökleri boğmayacak, havalı tutacak bir toprak karışımı isterseniz sizi yönlendirebilirler.

mustafa gulec 23-05-2014 13:23

fukien tea aldım ballandı yıkadım komple yaprakları tekrardan ballandı normalmi sizce.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024