agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Asma Bonsaisi (Vitis vinifera) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/2499.htm)

turunç 26-11-2006 21:35

Asma Bonsaisi (Vitis vinifera)
 
Sevgili bonsai sever arkadaşlar; size asmayı ve onun muhteşem meyvesi üzümü tanıttıktan sonra pek ilgi çekmediğini gördüm. Aslında bu benim hatam oldu. Çünkü bilgiler pratik değil ve profesyonel yetiştiriciliğe göre anlatılmış.

Şimdi sıkı durun, :cool: asma hakkında bize göre bilgileri kendi aklımda kaldığı kadarıyla ve kısaca anlatmak istiyorum. Daha önce anlatılmış olabilir. Eğer öyleyse bu mesajım silinebilir.

Öncelikle bonsai için çok uygun olduğunu belirtmek isterim. Çok hızlı büyüyen bu arsız bitki aynı zamanda hızlı bir şekilde kalın gövde yapar.:eek: Neredeyse bakım isteği yok gibi birşey. Türkiyenin heryerinde, değişik iklim koşullarında yetiştirebileceğiniz bir dışmekan bitkisidir. Ayrıca meyve bağladığındaki görünümü iştah açıcı olmakla birlikte kıskandıracak kadar güzeldir.

Budama konusunu hiç söylemeyeyim.:D Nerden kesersen kes mutlaka ordan yeniden filiz verecektir. Yanlış budadım diye üzülmeye fırsatınız olmaz. Sulama konusunda da oldukça töloranslı bir bitkidir. Az **** çok sulamadan dolayı kolay kolay zarar görmez.

Yaygın olarak bilinen birkaç hastalık ve zararlısı vardır. Fakat etkili bir mücadeleyle kolayca kontrol altına alabilirsiniz.

Bu kadar tanıtım yeter sanırım. Haydi şimdi iş başına. Hemen en kısa zamanda bir asma fidanı alıp işe koyuluyoruz. Ben fidanlıklara bakmıştım ama bulamadım. eminim bahara mutlaka getirirler. Bir bulsam bizim mahallede bir apartmanın bahçesinde var. Hemen aşı yapacağım. Çünkü muhteşem, siyaha yakın çok güzel ve lezzetli üzümleri var:D

murare 27-11-2006 09:50

He he he bende var zaten bir tane üzümde veriyor sanıyorum çünkü bir bağdan sökmüştüm. İnşallah bahara resimlerini yüklerim.

turunç 27-11-2006 10:10

Kıskandım:mad:

Yok yok şaka tabii. Çok memnun oldum senin için:D

murare 27-11-2006 11:27

Ramazan bayramı tatilinde gittiğimde sökmüştüm 6-7 fidanla daha havalar soğumamıştı bunun için ağaçlardan çok emin değilim ama sanırım üzüm tuttu. Kurban tatili için gittiğimde bir kaç tane daha sökmek istiyorum. Kısmet :D

tiryak 27-11-2006 11:48

  • Resimlerdeki gibi biz de yapabilir miyiz acaba?:o
  • Bunlarda salkımlar gözüküyor, teorik olarak meyve vermemesi gerekmiyor mu?
  • Kendi yapacağınız resimlerden de bu başlık altına koyar mısınız?
Soru yağmurundan sonra verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. :)

murare 27-11-2006 11:53

  • Neden yapamayasınız yeterki isteyin ve ilk adımı atın
  • Neden meyve vermemesi gerekiyor(teoriyi ben bilmiyorum)
  • Bu başlık altında değil ama başka bir başlıkta yaptıklarımızı göstereceğimizden şüphen olmasın

Ateş Öztan 27-11-2006 20:26

1 Eklenti(ler)
Kayınvalidemin verdiği asmayı bir yerlere ekememiştim. Bende bonsai olur mu diye saksıda tutuyordum. Üçüncü yılında bu halde.
Resimler için teşekkürler, ne yapılabileceğini çok güzel gösteriyor.

turunç 27-11-2006 21:22

Çok güzel bir şekli varmış Ateş bey. Büyükçe bir saksıya alırsanız kolayca gövdesi kalınlaşacaktır. Birde ağacınızın dallarını 4-6 göz üzerinden budarsanız daha çok sürgün vererek daha hızlı kalınlaşacağını düşünüyorum. Baharda tomurcuklar uyanmaya yakın dediğim gibi budayın ve baharda çıkan sürgünleri ellemeyin. Azot oranı yüksek taban gübresi uygulayın. Yanmış hayvan gübresi (kuş gübresi olmasın yakabilir) ile de gübreleyebilirsiniz.Bütün bir yaz bol yaprak vererek uzayacaktır. Ne kadar çok dal ve yaprak olursa o kadar iyi beslenir ve gövdesi kalınlaşır. Bol güneşli fakat çok rüzgalı olmayan bir yere alın. Şimdilik kısaca bunları söyleyebilirim. Dilerim çok güzel gelişir ve sizi mutlu eder bu zarif hanımefendi:)...

tiryak 27-11-2006 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murare
  • Neden yapamayasınız yeter ki isteyin ve ilk adımı atın
  • Neden meyve vermemesi gerekiyor(teoriyi ben bilmiyorum)
  • Bu başlık altında değil ama başka bir başlıkta yaptıklarımızı göstereceğimizden şüphen olmasın

Meyve vermemesi değil afedersiniz, meyvelerin ve çiceklerin küçültülemeceği yazıyordu bu bölümde bir başlık altında.

Resimlerde minicik salkımları görünce hayranlığım arttı.

Hangi tür bonsai ile başlayacağım konusunda da bir karara vardım bu vesileyle.

Ateş Öztan 27-11-2006 23:46

Teşekkürler,
Fazla sağa sola uzamasın diye saksıyı büyütmüyordum.
Ekme-saksıda tutma konusunda kararsızdım. Sizden sonra fikrim değişti. Dediklerinizi uygulayacağım.

turunç 28-11-2006 00:14

Tiryak çok doğru bir karar verdin. Bonsai dünyasına girmiş oldun. Artık istesende bırakamayacaksın:)
Elinin alışması ve pratik yapmak açısından bir şimşir fidanı alıp işe başlayabilirsin. Neden şimşir; çünkü ilk budama ve telleme ile şekil vermeden sonra küçük bir ağaç gibi görünüp bonsai kıvamına geliyor. Seni çok memnun edecek ve eğitecektir.
Asmayı da al, bir kenara koy. Baharda çıkan dallara göre bir şekil düşünürsün. :) Onu beklerken de şimşirle oyalanırsın...

murare 28-11-2006 07:44

[QUOTE=tiryak]Meyve vermemesi değil afedersiniz, meyvelerin ve çiceklerin küçültülemeceği yazıyordu bu bölümde bir başlık altında.

Resimlerde minicik salkımları görünce hayranlığım arttı.[QUOTE]

Doğru okumuşsun tiryak meyve ve çiçekler küçülmez şansın varsa böyle küçük salkımlar çıkabilir ama bir elma bonsaisi yaparsan görürsün küçlmediğini :D Geçenlerde bodur mandalina ağacı gördüm dedimki bundan alayım ve bunun bonsaisini yapayım portakal ağacı gibi olsun ama 150 ytl dediler. Eğer paran varsa bu şekilde ancak küçük meyveler elde edebilirsin.(Kendinden küçük)

murare 28-11-2006 07:52

Ya turunccum herkese şimşir tavsiye ediyorsunuz ama şimşir yeni başlayan biri için ağaç moduna sokulması zor bir ağaç gibi geliyor bana. Tamam yaprakları küçük ve dayanıklı bir ağaç ama ağaç haline gelmiyor. Bir kere aynı kökten çıkan dallardan oluşuyor, kocaman bir kazık kökü var ve yukarı doğru büyüyüp küçük dalları az alıyor.(En azından bendeki öyle idi) Benimde ilk ağaçlarımdan biri idi ve inan hala ağaç olabilmiş değil. Belki benim beceriksizliğimden ama karşısına geçipde ağaç gözüyle bakılamıyor. İnsanlar ağaç görünümü veremeyince hemde ilk ağaçlarında sıkılıyor. Şimdi bir sürü ağacım var ve bazıları gerçekten ağaç. Bilmiyorum ama yeni başlayan biri daha başka bir ağaçla başlamalı diyorum. Üstelik şimşir dayanıklı bir ağaç burdan bakım öğrenen bir kişi her ağaca aynı muameleyi yaparsa çoğunu kaybeder. Gibi geliyor bana..

turunç 28-11-2006 10:14

tavsiyenin sebebi;
 


Arkadaşlar Oktars' ın yaptığı şimşir çalışmasından bir örnek vereyim dedim. Konunun aydınlanması açısından... Bir de bu çalışmanın aşamaları resimlerle anlatılıyor. Ordan bakıp neden tavsiye ettiğimi anlarsınız. Gerçekten uygun bir şimşir çok çabuk bonsai kıvamına geliyor. Dikkat edin kıvam dedim bonsai oluyor demedim:rolleyes: İşte bu da linki http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=oktars

murare 28-11-2006 11:05

Bende çok dayanıklı bir ağaçla çalışmanın diyer ağaçlara geçtiğinizde hüsrana sebep olabileceği kanısındayım. Nitekim oktarsın o yaptığı çalışmada ağır bir dal budama ve çok ağır bir kök budama olmalı. Sulamaya tepkisi nasıl biliyorum şimşirin ama bir şimşiriniz varsa daha sonra alacağınız ağaçlara ona davrandığınız gibi davranamazsınız bunu bilin. Şimşir durdan sustan anlamayan çocuk gibidir kulağınıda çekseniz güler geçer 5 dk sonra gelir yanınıza oynar ama diğer çocuklara bağırdığınız an tüm gününüz berbat olur hediyeler agucuklar ama nafile, bunun gibi birşey. :D

turunç 28-11-2006 11:12

Murare haklı olabilirsin. Ama bir de şöyle düşün; gidir bir acer fıdanı alıp işe başlasın. Sonra bir iki yanlış budasın, telleride geçirsin... Bence acer gibi nazlı alıp hevesi kırılacağına şimşir alıp hevesi artsın ve hatalarını kaldırabilen bir bonsai adayı olsun.

**** boşverip bizi gidip bir asma alsın, onunla çok ta mutlu olurdu:))) Çünkü asma nazlı değil. Gövdesini hemen toprak üstünden budarsın, ertesi gün bir bakarsın ordan sürgün vermiş zilli...:)

oktars 28-11-2006 11:14

Şimşir her türlü olumsuzluğa karşı dayanıklı bir ağaç yalnız ufak saksıya aldığım için gelişimi çok yavaşladı o yüzden onu büyük saksıya almayı düşünüyorum.

murare 28-11-2006 11:24

Sende haklısın turunc o zaman "Arkadaşlar tek ağaçla başlamayın bir şimşir alın diğer ağaçlardanda bir kaç tane alın" :D Zaten bugüne kadar söylenen neyse

murare 28-11-2006 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Şimşir her türlü olumsuzluğa karşı dayanıklı bir ağaç yalnız ufak saksıya aldığım için gelişimi çok yavaşladı o yüzden onu büyük saksıya almayı düşünüyorum.

Neden ki oktars istediğin şeklimi almadı? Yoksa bonsainin yavaş büyüyeni makbul değilmidir.:confused:

oktars 28-11-2006 11:35

Biraz daha gelişmesini istiyorum dallanmasını istediğim yerleri var bu halde bırakırsam çok uzun zaman beklemem gerekecek.

turunç 28-11-2006 12:15

Şimşirim var bir tane elleyemiyorum onu. Çünkü az güneş gördüğünden gelişimi çok yavaş. Bonsai yapacağım diye de gözünün içine bakıyorum ama nafile; o bana bakıyor ben ona...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024