agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/1106.htm)

cengin 17-04-2006 13:52

Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea)
 
1 Eklenti(ler)
Ateş dikeninden bonsai, umarım benim ağacım da bu günleri görecek kadar yaşar:) Zavallıcık, bonsai fedaisi olacağından habersiz ...:(

denizakvaryumu 17-04-2006 15:46

Formu çok iyi olmuş tebrikler

cengin 17-04-2006 16:29

:D bu bonsai,ateş dikeninden bonsai üzerine yaptığım arama sonucu karşıma çıktı. Benim ağacım bonsai olabilmek için benim bilgi sahibi olmamı bekliyor...

oktars 01-05-2006 18:54

1 Eklenti(ler)
Ateş dikeni çalışmam

oktars 01-05-2006 18:55

1 Eklenti(ler)
Kök ve gövde budamasından sonra

oktars 01-05-2006 18:58

1 Eklenti(ler)
Bu işlemden bir ay sonra bir budamaya daha girdim ve saksı dibine yosun ilave ettim

oktars 01-05-2006 19:01

1 Eklenti(ler)
Telleme (wiring) çalışması

oktars 01-05-2006 19:02

1 Eklenti(ler)
........

bonsaireef 01-05-2006 19:40

Yukarıdan aşağıya doğru inerken ilk resmi ve üzerindeki yazıyı görünce(Ateş dikeni çalışmam) durdum ve hani çalışma nerde dedim kendi kendime.Sonra aşağıya indikçe ateş dikeninin kuşa döndüğünü gördüm ve mutlu oldum.İşte bonsai böyle yapılır.Elini korkak alıştırırsan bonsai yapamazsın.Ben ağacı budayınca genelde insanlar sen ne yaptın oluyor.Bonsai yapmak için işte tam da oktarsın yaptığı gibi budamak lazım ağacı.Eline sağlık Hasancığım.

(Hasan senin ağaç üzerinden giderek bişeyler anlatmak istiyorum affına sığınarak)
Herşey mükemmel,kesilen kısımdan sonraki telleme çok iyi verilen şekil çok iyi.****** daha katedecek çok yol var.

Şimdi fidan alırken dikkat edilmesi gereken bir noktayı Hasanın ağacı üzerinden anlatmak istiyorum:

Dikkat ederseniz kesilen kısımdan sonra ilerde gövde olacak olan yan dala çok güzel şekil vermiş.Kesimden sonra ilerde güzel kavisli bir gövde olacak.Fakat kesimden önceye bakarsanız gövde çok düz büyümüş.Üst kısımdaki kavislenmeye uymayacak bir düzlük var.(Son resime bakarsanız)

Ben fidan alırken sadece fidan almıyorum bir bonsai adayı alıyorum.Alırkende dakikalarca başında dikilip nasıl bir şekil verilir bunu düşünüyorum.Kafamda bir şekil belimezse almıyorum.

Şimdi Hasan sen ateş dikenine böyle bir şekil vereceğini düşünmedin alırken.Halbuki bu şekli vereceğini bilseydin kavisli bir gövde seçmeye çalışırdın.

Baştan nasıl bir bonsai yapacağınıza karar verip ona göre gövde seçmelisiniz.Formal upright veya broom stili düşünüyorsanız düz bir gövde seçersiniz.İnformal upright düşünüyorsanız ona göre biraz daha hareketli bir gövde seçersiniz gibi.

Sakın yanlış anlama ben seni eleştirmiyorum.Yeni başlayacaklara fidan seçiminde neye dikkat etmeleri konusunda yol göstermek istiyorum.Piyango sana çıktı senin ağaçta anlattım o kadar.

Birde senin şu yosunlar karnımı ağrıttı.Tabi İstanbuldasınız nemli yer, rahat rahat yosun koyarsınız.Ben ne Ankara'da ne Eskişehir'de yosun yaşatamadım. Hava o kadar kuru ki yosun yaşamıyor ne kadar sprey su sıkarsan sık.

bonsaireef 01-05-2006 19:44

Bu kadar yazdık, yiğidi öldürdük bari hakkını verelim.Hasancığım harika bir iş çıkarmışsın eline sağlık.Sen yavaş yavaş aşmaya başladın.Casaretinden ötürüde seni kutlamak istiyorum.Güzel bir bonsai olacak sen hiç merak etme.

oktars 01-05-2006 20:03

Beğendiğine sevindim sayende bu merete bulaştık bu uygulamalarda benim kadar seninde hakkın var azmı kafanı şişirdik öğrenmek için.

cengin 01-05-2006 20:11

Fotoğralfar ve fotoğraflar üzerinden anlatım için çok teşekkürler, benim yeni bir fidan almam gerekecek evdeki de bu durumda kurtulmuş oluyor onu alırken şekil verme kısmını düşünmeden almıştım...

bonsaireef 01-05-2006 20:28

Merak etmeyin her fidan için verilebilecek bir şekil vardır.Siz resmini koyun beraber karar verelim.

Benim anlatmak istediğim şekil verirken; ya gövde ne şekilde ise ona uyup şekil verirsin,kafanda hangi şekil olursa olsun onu unutup gövdeye göre hareket edersin.Ya da kafandaki şekle uygun bir fidan seçip onu uygularsın.
Her iki durumda da ahenkli bir form çıkar ortaya.Fakat herhangi bir fidana kafandaki şekili uygulamaya kalkarsan iyi bir form yakalaman zor olur.(Düz bir gövde ile s şekilli bir bonsai yapmaya çalışmak zor olur gibi...)

kadirx 23-08-2006 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Ben fidan alırken sadece fidan almıyorum bir bonsai adayı alıyorum.Alırkende dakikalarca başında dikilip nasıl bir şekil verilir bunu düşünüyorum.Kafamda bir şekil belimezse almıyorum

Ben de bir gün fidancıdan dayak yiyeceğim diye korkuyorum. Adama bonsai yapacağım için bu kadar inceliyorum desem, bir dahaki sefere fiyat arttıracak, demesem 3-5 milyonluk fidan niçin neden bu kadar incelediğimi anlatamam. Tabii en komiği de yarım saat inceledikten sonra en eğri-büğrü fidanlar içinde en berbat görünenini almak. Sanırım fidancılar kendi aralarında konuşurken beni anlatıyorlardır adam iki saat inceledi en berbat fidandan kurtardı beni diye :D

bonsaireef 23-08-2006 18:19

Adamlar iyi niyetli bir şekilde en sağlıklı görünenini çıkarıyorlar ama ben de gidip ısrarla en sağlıksız görünenini alıyorum.

Aldığım zaman sorun yok ama bazen yarım saat inceleyip bir tane beğenmediğim oluyor.O zaman nasıl kaçsam diye terler döküyorum.

Halit Togay 15-10-2006 07:48

bu da benimki

http://img181.imageshack.us/img181/3...dikeni2js0.jpg

turunç 16-10-2006 11:28

Harika bende ateş dikeni çelikledim. Resimler için teşekkürler. yeni başlayanlar için ideal gibi :)

cengin 06-11-2006 10:28

Bonsai denemelerine ateş dikeniyle başlamak için yola çıkmıştım ancak cesaret edemedim. Okulun bahçesine ektik sonra, aynı ağaçtan bonsai deneme amacımı gerçekleştirebilmem için, çeliklemenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?

bonsaireef 06-11-2006 11:11

Bonsai denemesi yapmak istiyorsanız neden fidanla denemeyi düşünmüyorsunuz. Daha hızlı yol alırsınız. Çelik ince dallarla yapılacak, tutması için zaman geçecek ve gövdesi ince olduğu için yıllarca budamayacaksınız. Şekillendirmeye belki 2-3 yıl sonra başlayacaksınız. Bence beklemeyin ve fidanla başlayın.

murare 06-11-2006 11:47

Hatta yamadori yapın değilmi bonsaireef. :)

oktars 06-11-2006 12:17

Yamadori belli bir tecrübe birikiminden sonra yapılacak bir teknik. Ayrıca neyi söküp ne sökmeyeceğini iyi bilmek gerekiyor . Belki sökeceğimiz tür nesli tehlikede olan bir tür olabilir . Bilinçsizce yapılan sökümler tabiatı tahrib edebilir. Öncelikle yamadori alacağımız florayı iyi tanımak gerekiyor . Seçeceğimiz ağaçlar tohumdan çıkan bir kaç yıllık olanlar değilde tabiat şartlarıyla bodur kalmış gelişimini tamamlayamamış ağaçlar olmalı . Ben kendi adıma aldığımdan fazlasını vermeye çalışıyorum . Bunuda sonbaharda ormandan topladığım tohumları çimlendirdikten sonra tekrar tabiata vererek yapıyorum. Bu şekilde kendimce bir denge oluşturuyorum.

murare 06-11-2006 12:24

Eminim bu sitedeki herkes en az aldığı kadarını veriyordur doğaya.
Oktars zaten dediğin özellikler olmassa yamadorinin anlamı kalmıyor yoksa 1 senelik ağacı tüm fidancılarda bulabilir arkadaş.
Tüm dediklerinde haklısın, ne demiş bir büyüğümüz; siz onu umursamazsanız, doğa sizi hiç umursamaz. :)

bonsaireef 06-11-2006 15:09

Oktars kesinlikle dediklerine katılıyorum. Adım yamadoriciye çıktı, kötü örnek oluyorum. Arkadaşlar benim burada söktüğüm ağaçlar daha öncede bahsettiğim gibi kurutulmaya çalışılan ağaçlar. (Zeytinlerden bahsediyorum. Minelerde aynı şekilde)

Bu konuda kendinizi geliştirmeden doğadan ağaç sökmeyin. Muhtemelen ölecektir. Biraz fidanlarla deneyim kazanın ve öyle sökün.

Doğadan alıyorsanız doğaya daha fazla vermek koşuluyla almalısınız. Bunu yapacağınıza inanmıyorsanız kesinlikle doğadan almayın.

bonsaireef 13-11-2006 19:39

Sayın Halit bey sizin ateş dikeni arada kaynadı. Kusura bakmayın.

Eminim çok güzel bir şelale stili olacak, yalnız şu an çok karmaşık görünüyor. Gövdeden çıkan yaprakları ve dalların ilk yapraklarını koparırsanız şekli ortaya çıkacaktır. Yapraklar gidince kalması ve gitmesi gereken dallar da daha iyi görünecektir.

Gövdenin kavisi ileriye doğru çok devam ediyor. Açıyı daha daraltsanız daha iyi olacak gibi.
Kolay gelsin...

oktars 19-11-2006 18:37

Kışın bir problem olmazda yazın her gün sprey ile su püskürmen gerekir.

Halit Togay 06-12-2006 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Sayın Halit bey sizin ateş dikeni arada kaynadı. Kusura bakmayın.

Eminim çok güzel bir şelale stili olacak, yalnız şu an çok karmaşık görünüyor. Gövdeden çıkan yaprakları ve dalların ilk yapraklarını koparırsanız şekli ortaya çıkacaktır. Yapraklar gidince kalması ve gitmesi gereken dallar da daha iyi görünecektir.

Gövdenin kavisi ileriye doğru çok devam ediyor. Açıyı daha daraltsanız daha iyi olacak gibi.
Kolay gelsin...

Sağolun da kurudu bile.

Soner 17-04-2012 12:56

Ateş dikeni için uygun olan toprak karışımı nedir ? Adana gibi sıcak ve nemli iklimlerde güneşe göre konumunu nasıl ayarlamamız gerekir ? Tam güneş altında mı , yarı gölgede mi olmalı ?

kürekçi 14-10-2012 18:16

1 Eklenti(ler)
Merhaba Herkese,

Uzun zaman oldu foruma uğramayalı. Fakat tanıdık isimleri görmek mutlu etti.

Geçen sene aldığım, budayıp telledikten sonra eski çalıştığım yerde unuttuğum ve yaklaşık 4-5 aydır görmediğim ateş dikenim ile karşılaştım geçen hafta. İyi de oldu aslında uzun süre görmediğim. Gazabımdan uzak kaldığı için dallanıp budaklanmış gariban :) Dün köklerini biraz temizledim. Olur da bu stresi atarsa nasıl şekil versem diye bakıp duruyorum balkonda masaya koyup. Komşular deli demezse iyidir.

Sizlerden de fikir almak istiyorum. Photoshop'ta kırpıp biçin lütfen vaktiniz olusa.

Not: Aklıma gelen en çılgın fikir şu an için peace işareti şeklinde gövdeleri birleştirmek. :cool:

Not2: Eklediğim fotoğrafı kendim göremiyorum. Diğer tüm forum sayfalarında da aynı şekilde eklenen fotoğraflar sadece link olarak görünüyor. Üye girişimi yapana dek tüm fotoğraflar görünüyordu. Şimdi neden göremiyorum acaba:confused:

Eklenti 338759

Alp Er 28-01-2013 21:02

1 Eklenti(ler)
Bu da bana doğum günümde eşim tarafından hediye edilen ateş dikeni. Bakıyorum bakıyorum ama nasıl bir şekil versem bulamıyorum. Tecrübelerinizi bekliyorum.

Sakaki 28-01-2013 22:00

Sn Alp Er

Şekil vermek için henüz çok genç bir fidan. Genç olmasından istifade ederek gövdeye tel sarmak suretiyle ana gövdeye bir hareket kazandırarak bu şekilde bir süre kalınlaşmasını beklemek gerekir.

İstediğiniz tarz ve boyuta uygun bir kalınlığa ulaştığında üzerinde işlemlere başlarsınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024