agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bonsai ağaç türleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 5 Gönderen bocuk
  • 3 Gönderen bocuk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-04-2014, 18:04   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-09-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 20
Acer Palmatum Arakawa

Bir çok yerde Acer Palmatum konusu açılmış fakat bu tür diğerlerinden farklı. Ağaç özellikle bonsai için tasarlanmış gibi. İngilizce Rough Bark Maple veya Arakawa Japanese Maple diyede geçiyor.

Arakawa'nın bonsai için özel bir tür olmasının en büyük sebebi çıkardığı dallarda veya gövdede eski bir ağaç görünümünü veren kabuksu oluşumlar yapmasıdır. Sanki yüzlerce yıllık ağaçmış gibi gövde ve dallarda kabuksu oluşumlar yapıyor. Yaprakları palmatum türünün genel özelliklerini taşıyor. Yaprakları baharda açık yeşil, yaz boyunca yeşil, sonbaharda ise göz alıcı sarı kırmızı arası renklere bürünüyor. Buda bu türü bonsai için vazgeçilmeyecek türlerden biri yapıyor. Yeni çıkan dalda veya gövdede ağacın kabuksu oluşumu yapması 4-5 seneyi bulabiliyor. Yeni çıkan dal veya büyüyen gövde yeşil renkte oluyor. 4-5 sene içinde o kabuksu oluşumu yapıyor.

(Fotoğraflar eklenecek...)

Ülkemizde pek bilinmeyen bu türün kazandırılıp yayılması için tohum siparişi etkinliği düzenlersek çok iyi olur. Acer Palmatumlarda tohumdan elde edilen ağaçlar %100 ana ağaca benzemiyor. Farklı farklı çıkabiliyor. Hepsi acer palmatum oluyor fakat farklı bir acer palmatum olabiliyor. Ana ağaca benzeyenler olduğu gibi benzemeyenlerde oluyor. Bunu anlamanızda 3-4 yıl sürebiliyor. Bu süreye kadar ağacın çıkardığı yapraklar değişim gösterebiliyor.

Acer Palmatum türleri aşı yolu ile üretilir. Kökün üzerine aşı yaparlar. Aldığınız ağaçta aşı izi yoksa rastgele bir tür almışsınız anlamını taşıyabilir. Özel türler o yüzden bu kadar pahalı oluyor. Bazılarında da patentli üretim izni oluyor. Tohumdan yetiştirdiğiniz Acer Palmatum ana ağaca benzeyebilirde benzemeyebilirde. O yüzden benzememe ihtimali olduğu için kesinlikle tohumdan üretilmez. Tohumdan üretilen acer palmatumlar ana ağacın bire bir klonu değildir.

https://sheffields.com/seed_genus_sp...ry_seed/697293
tohumunu satan bir tek burasını bulabildim. Tohumdan yetişen ağaçların hepsi arakawaya benzemeyecektir fakat %50 benzer oranı yakalarsak bize yeterli olur diye düşünüyorum. Tohumlar 2013 senesinin olduğu için çimlendirmede sorun yaşamayız diye düşünüyorum.

Edit : Resimler silinmiş ve foruma yüklenmesi belirtilmiş. Bu yüzden satış yapan sitelerden resim yüklemek zorunda kaldım. Yukarıda ki resimlerin nereden alındığı linklerle belirtilmiştir. Kullanım hakları ile herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Kullanım haklarının belirtilmesi durumunda silinmesi gerekebilir. Siteye bu şartlar altında yüklenmiştir. Kullanım hakkı bu siteye ait değildir. İlgili ağaçlar veya benzerleri aşağıdaki sitelerde satış halindedir. Aşağıdaki linklerden bu sitelere ulaşabilirsiniz.

Resim 1-2 www.bonsai-park.de Acer palmatum, Arakawa
Resim 3-4 www.bonsaistudio.hu Acer palmatum 'Arakawa', moyogi bonsai acer palmatum, juhar, bonsai, japán juhar, arakawa, japanese maple, cork bark, momiji, yamamomiji, ujjas juhar, ying xing, bonsai rendeles, bonsai vasarlas, feng shui, bonsai bolt, bonsai webaruhaz, japan kert,
Resim 5 www.j-bonsai.com Bonsai Acer palmatum, Arakawa (Premium bonsai) / Bonsai Network Japan

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen bocuk : 18-04-2014 saat 21:33 Neden: Resim Ekleme
bocuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2014, 15:02   #2
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.bocuk.
Ağaç ve sizin düşünceleriniz çok güzel. Bu güzelliği bozmak istemem ama şöyle bir sorum olacak; Peki bu tür bizim ülkemizin iklim, nem, sıcaklık, toprak, ışık, vb. özelliklerine uygunmu? Eğer bunlara uyum sağlayamayan bir bitkiyse bu hayalleriniz hüsrana uğrar. Umarım başarırsınız ve ülkemize böylesine değerli ağaçlar kazandırırsınız.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 17:28   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-09-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 20
Sıcaklık bu bitkiler için maalesef sorun oluyor. Bir çok Palmatum türü, yetiştirme zorluk derecesi olarak en üst sınırı 9 istiyor. Arakawa da 9 istiyor. İstanbulda 9. Tam sınırda gözüküyor. Maalesef güney bölgelerimizde sorun olabilir. Ben İstanbul'da Palmatum yetiştiriyorum ve bir sorun olmuyor. Kırmızı türlerde bile sorun olmuyor. Yer olarak sabah güneşi alan yerler tercih edilmeli. Bitki küçük yaşlarındayken öğlen güneşi bitkinin yapraklarını yakabilmekte fakat bitki büyüdükten sonra bu olay ortadan kalkmakta. Sabahtan akşama kadar güneş alan yerler sorun olabilir. Çünkü İstanbul'da artık çok sıcak olamaya başladı. Bitkinin bulunduğu yer sabah güneş alıp, öğleden sonra gölgede olursa ideal olur diye düşünüyorum. Fakat İstanbul'da sabah gölge, öğlen güneş olan yerde de bir sorun olmadı normal yeşil yapraklı palmatum türünde. Fakat özel türlerde sorun olabilir. Kırmızı türlerde bunu hiç denemedim. Arakawa güney bölgeleri için pek uygun gözükmüyor, fakat güney bölgeleri içinde başka çok güzel türler mevcut. İnternette sıcağa dayanıklı palmatum türleri de karşımıza çıkmakta.

Arakawa Palmatumlar içinde üretilmesi en kolay türlerden biri. Bonsai olarak çok tercih edilen başka bir Palmatum türü olan Kiyohime de çok kolay üretebilmekte. Bonsai olarak bu 2 tür çok kullanılır. Anaç ağaçtan aldığınız çelikleri daldırma yolu ile bu 2 türde üretebiliyorsunuz. İyi bir kök yapısı oluşturabiliyorlar. Bir çok palmatum türünü çelik yolu ile üretmek çok zor. Çünkü kök yapısı çok güçlü olmuyor. Çıkan bitki çok cansız olabiliyor ve zaman içinde ölebiliyor. Hatta bazı türlerde ne kadar iyi koşul sağlarsanız sağlayın üretmek imkansız oluyor.

Genelde acer palmatumun özel türleri aşı yolu ile üretiliyor. Normal acer palmatum yeşil yapraklı olanları tohumdan yetiştiriyorlar. Bunun üzerine üretmek istedikleri ağacın dalından kesilmiş parçasını aşılıyorlar. Bu şekilde ana ağacın 1e1 klonunu üretiyorlar. Tohumdan üretmekte tam şansınıza kalmış. Hiç görmediğiniz bir çok farklı türlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu şekilde şansa oluşan bir çok özel tür mevcut.

bocuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024