![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2005
|
Mersin taraflarında bol miktarda yamadori yapılabilecek zeytin var.Sadece Mersin değil, kıyı şeritlerinde Akdeniz ve Egede bol miktarda zeytin bulunuyor.Hatta Adana kozanda doğal bitki örtüsü zeytin diyebileceğimiz yerler gördüm.Başka nerelerde var bilmiyorum.Çoğu yerlerde bu yabani zeytinlere aşı yapıp zeytin yetiştiriyorlar. Türkiyede kesinlikle bunları aratmayacak yamadoriler olduğuna eminim.Küçük yaprakları bol dallı yapısı ile ideal bir bonsai olurlar. İlk bonsaim bir zeytin yamadorisidir.Acemilik olduğu için yazın sökmüştüm ve tutmadı ******. (Fotoğraf çok eski ve tarayıcıdan alınma.Kalite için özür diliyorum.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
peki yazın değil ne zaman olmalı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2005
|
Benim bildiğim zeytin yaprak dökmüyor.Ekim ,kasım - şubat, mart aylarında sökülebilir sanırım.Erkolgencer sonbahar ilkbahar arasıda sökülebilir demiş( http://www.agaclar.org/forum/showthread.php?t=450 )Bu konuda tecrübeli olduğu için dediklerini dikkate alarak ekim-mart arası sökülebilir diyebiliriz. Birde zeytinin dışarıda görünen kısmı haricinde toprak altında doğru konik biçimde genişleyen bir kök yapısı bulunuyor.Bu kısım toprak üstüne gelecek biçimde dikilirse çok güzel konik bir gövde elde edilebilir.Aynen ikinci resimde olduğu gibi. Aynı zamanda yabani zeytinlerin gövdesi çok düz olmuyor.Ayni resimlerdeki gibi hareketli oluyor.Bonsai olmak için ideal.İlk söküldüğünde bile bonsai gibi görünebilecekleri doğada bulabilirsiniz. Benimkine baktıysanız sökülüp toprağa dikiminden yarım saat sonra bile bonsai gibi görünüyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin için bu sayfaları da mutlaka ziyaret edin derim. Bu sayfadan beni ilk kez musubeyd haberdar etmişti. Bence çok güzel ve bir o kadar da ilginç. http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm Düzenleyen acerpalmatum : 12-08-2006 saat 23:10 Neden: Eksik yazı sayfayı tavsiye ettik ama sayfayı koymadık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2006
|
Tekirdağ- Şarköy gibi Marmara illerimizde mevcuttur bizim yazlıkta baya var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zeytin üreticisi
Giriş Tarihi: 03-03-2007
|
![]() Yeni bir proje olsun istiyorum zeytin ağacını nasıl bonsai yapabiliriz herkesin bilgisini rica ediyorum, ben de burdaki bilgilere göre zeytin ağacından bonsai yapmayı deneyeceğim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2007
|
Benimde.. (: Şuan çok sağlıklılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2007
|
Evet, çok güzel olur.. Ama önce, bonsai ile ilgili bölümleri incelemenizi tavsiye ederim.. Aşağıda birkaç örnek ekledim. ![]() ![]() Düzenleyen DEVRlM : 09-03-2007 saat 22:01 Neden: boyut.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu.
|
ama ben zeytinin böyle küçük tabağa alınıp bonsai yapılmasından pek hoşlanmıyorum,şöyle 1,5-2 metre yüksekliğinde budamayla şekil verdiğiniz ,Devrim arkadaşımızın gönderdiği sağdaki resim gibi olsa mesela.bence daha güzel olur...... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Zaten böyle demişsin. 34 nolu mesajda fotosunu koyduğun zeytin de bence büyükçe bir bonsai yapılmaya müsait duruyor. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Zeytin ağacından bonsai yapmak için de, diğer ağaçlarla aynı aşamaları takip etmek gerek. Uygun bir fidan, ya da yamadori yapabileceğiniz eski ağaçların yan sürgünlerinden bulun, fotoğrafları üzerinde fikir yürütürüz birlikte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Huseyinkizil hosgeldiniz, zeytin bonsai, Italya, Ispanya,Yunanistan gibi zeytinin yerli agaci oldugu ulkeleri birakin zeytin yetistirmesi zor olan ulkelerde mile zeytin bonsai yetistirilabiliyorsa, Turkiyede bonsai zeytin gule oynaya yetisir. Meslegin zeytincilik olduguna gore, zeytin fidani bulmada zorluk cekmiyeceksin. Yabani asilanmamis zeytinler bonsai icin daha uygundur. govde yapilari genc agacken bile daha gosterislidir, yapraklari daha kucukturdaha hizli gelisir. Zeytin bonsai calismalarinin resimlerini de buraya bekleriz. Simdiden kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Devrim merhaba, uzun zamandir ortalar da yoksun. Cok calisiyor karsimiza guzel bonsailerle cikacak diye dusunuyordum. Mutlaka guzel calismalarin olmustur bizimle paylasirmisin[Ozellikle zeytin uzerinde yaptigin calismalari] Hosca kal. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-01-2007
|
Köydeki zeytinim.
Merhabalar. Bu hastalığa yakalanlardanım. Şu an evimde 2 tanesi marketten alınmış hazır bonsaim var.(Biri hastalandı düzelmiyor bir türlü) Diğeri çok sağlıklı. 2 tane pachira acuaticam var onlarda galiba ölecek. Bir tane ficus var. Hastalanıp hemen hemen bütün yapraklarını dkmüştü şimdi toparlanıyor. Evde nerseini sevdi dersiniz Mutfağı. Kendim yapmak için bir tane dağ muşmulası fidem ve bir tanede bahar dalı var (ismi galiba çin ayvası da olabilir). Köyden sökerek getirdiğim erik fidanı çok güzel yapraklarla fışkırdı resmen. Ama meşe fidanım galiba ölecek. Asıl mesele: -daha öncede forma yazmıştım- Köyde evin önünde bir tane zeytin fidanı vardı. Bir tane ana dalı vardı ama hastalıklıydı. Ve yanlardan iki yana fışkıran dalcıklar. Ben kışın gittiğimde ana dalı diğer dalların bittiği yerin 1cm üstünden kesmiştim. (Bu arada 2 tanede erik fidanı kesmiştim.) Geçen abimi aradığımda 3 nünde yaşadığını söyledi. Bir an önce köye gidip resimlerini çekicem ve buraya ekliycem. Galiba bonsailerle fazla ilgilenmeyince daha rahat büyüyorlar. İyi eğlenceler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Biyolog
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Zeytinden Bonsai Üretimi
Zeytin ağacından bonzai yapılabilmekte... Ancak benim merak ettiğim o güzelim ağaçları telef etmeden nasıl kök salmasını sağlayabiliriz? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2007
|
selam. Zeytinden bonzai üreten arkadaşlarımız buraya nasıl başladıklarını ilk adımdan ihtibaren yazarlarsa hem yeni başlayacaklar için hemde atılan adımların en iyi yönteme doğru tartışılması için çok doğru olacağı düşüncesindeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
En uygunu bir zeytin fidanı almak. Seralardan köklü bir fidan alabilirsin. Diğeri benim düşündüğüm gibi yamadori olabilir. Bunun için ben şubat ayını bekleyeceğim. yakınımızda, inşaat yapılmaya başlayan bir arazide delice zeytinler var, onları almayı deneyeceğim. Bir ağaçtan çelik almayı düşünüyorsan, zeytin başlığına bir gözatmak faydalı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu.
|
Bu da benim bonsai adayım .60 CM ye kadar yükseklikte çok fazla yeni sürgün var.Yabani zyetin olduğu için yapraklar doğal olarak küçük,ancak sürgünler aynı noktadan çok fazla sayıda çıkmış. Kalınlaşmaları uzun sürmezse bir an önce yan dalları oluşturur ve güzel bir zeytin bonsai sahibi olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Tourkana guzel bir agac secmissin, agacin ortaladina dogru bir bosluk var. bu boslugu kapatman zor o yuzden simdi altaki dallarin dizimini yapip onlari telle. Dizimden sonra istemedigin dallari buda. Ama teledigin dallara, budama yapma, dallarin kalinlasmasini saglamak icin dallari buyumeye birak. Usten budaycagin yere de hava koklendirmesi yapip ikinci bir zeytin agaci elde edebilirsin. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Berduray hanım, Zeynininiz daha çok küçük. Zeytin ağaçları genelde yapılan işlemleri de iyi tolere ettiğinden istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Eğer çoklu gövde istemiyorsanız yandaki ufak gövdecikleri ayıklayıp, kökleri de güzelce kısaltıktan sonra saksıya alabilirsiniz. Ağacın tamamını göremediğimizden gövde budaması ve şekillendirme için net birşey söylemek güç. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Pardon, ilk yazdığımda sanırım ortadaki resim açılmamış. Görmemiştim. Uzun dal ortadaki en kalın olanın devamı olsa gerek. Gövdenin yana kıvrıldığı yerin biraz yukarısından, yanlara doğru çıkan 2-4 dal bırakılarak budanabilir. Eğer tek gözde yapmak isterseniz, sadece yanlardaki ince gövdeleri çıkarıp, Büyük olanı en az bir sene kalınlaşması için bırakabilirsiniz. Kökler de sağdaki resimdeki kadar kısaltılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|