agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

Cansunarya 29-05-2008 01:56

Bitki Doku Kültürü Çalışmaları
 
1 Eklenti(ler)
İyi günler,
Üniversitede öğrenci iken kütüphanede bulduğum bir kitapta (sonradan Sigma nın katoloğu olduğunu öğrendiğim :)) çeşitli kaplarda agar içerisinde üretilmiş yeşil bitkiler dikkatimi çekmişti ve o zamanlar araştırmama rağmen nasıl ne şekilde yapıldığını öğrenememiştim. Yıllar sonra yeterli donanımım ve imkanımım olması, içimde kalan bu isteğimi gerçekleştirmemi sağladı. :)
Bir süredir çeşitli bitkilerin in vitro ortamda üretimleri ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Bu konuda yaptığım araştırmalarda türkçe kaynakların yeterli olmadığını gördüm. Aramızda bu konuyu merak edenlerin, araştıranların olduğunu biliyorum. Bu yüzden yaptığım çalışmaları sonuçları olumlu olsun olmasın fotoğraflayarak ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu şekilde çalışan başka arkadaşlarında deneyimlerini görmeyi, tecrübelerinden yararlanmayı umuyorum.

Cansunarya 29-05-2008 02:07

2 Eklenti(ler)
Bütün çalışmalar biyogüvenlik II seviyesinde bir Laminair Flow Kabinde gerçekleştirildi. Bu kabin steril bir şekilde çalışmaya imkan veriyor. Ek olarak kullanılan ekipmanın alevden geçirilmesi için bir bek ateşi karşısında çalışıldı.

Cansunarya 29-05-2008 02:15

1 Eklenti(ler)
Bitkilerin üretilmesinde; Sigma firmasının çeşitli besi yerleri kullanıldı. Bunlar üzerlerinde belirtilen oranlarda hazırlanıp agar ilave edilerek (MS hariç) otoklavlandı. Kullanılacağı zaman mikrodalgada eritilerek kültür kaplarına porsiyonlandı.

Cansunarya 29-05-2008 02:36

1 Eklenti(ler)
Bu da ilk olumlu sayılabilecek denemelerimden birisi. Bir Rhipsalidopsis Gaertneri yaprağı küçük parçalara (12 parça) ayrılarak hazırlandı. Malesef hazırlanış aşamasıyla ilgili elimde foto yok çünkü sonucun olumlu olabileceğini düşünmemiştim. Kullandığım 24 gözlü pleytlerdeki lale soğanları kontamine olunca (küf ve mantar) bende agarı bir ay boyunca ışık kaynağı altında kurumaya terketmiştim. Pleyti atmak üzereyken yaprak parçasından küçücük bir çıkıntı çıktığını farkettim. Emin olmamakla birlikte alıp perlit karışımına diktim. Bu fotograf yaklaşık 2 ay sonra perlitten çıkarılarak çekildi. Toplam 3 ay, uzun bir süreç..Aslında bu türler zaten yapraktan kolay üreyebiliyorlar. Fakat burada bir yaprağın 12 parçaya bölündüğünü düşünürsek (daha da küçük bölünebilir) sonucun güzel olduğunu söyleyebiliriz, en azından benim için :) çok mutluyum, darısı diğer kültürlerimin başına..

Cansunarya 02-06-2008 22:59

Karanfil doku kültürü
 
4 Eklenti(ler)
Kesme karanfilden hazırlanan kültür çalışması. Öncelikle karanfil dalı %15 lik sodyum hipoklorid (Çamaşır suyu) ile 30 dakika dezenfekte edildi. Çift yapraklı göz bölgeleri steril bir şekilde kesilerek yapraklar kısaltıldı. Dikkatli bir şekilde steril tüplere alınarak ventilizasyon yapacak şekilde ışık kaynağı altında inkübe edildi.

Cansunarya 02-06-2008 23:05

2 Eklenti(ler)
Bir hafta boyunca hergün kontrol edilerek kontamine olan tüpler elimine edildi. İkinci fotografta küf kontaminasyonu oluşan bir tüp görülmekte.

Cansunarya 02-06-2008 23:13

2 Eklenti(ler)
1.foto: 1 haftalık sağlıklı kültür
2. foto: aynı kültürün 2 haftalık hali

Cansunarya 02-06-2008 23:25

3 Eklenti(ler)
Tüplere sığmayan kültürler agardan çıkarılarak daha geniş bir agarlı tüpe alındı. İlk fotografta bir haftalık olan karanfil kültürü ikinci fotoğrafta en önde görülmekte. Bir önceki mesajda gösterilen kültür ise en arkadaki. Ortadaki kültür dokusu tüpe girdikten sonra çiçek tomurcuğu çıkardı.
Son fotoda ise dün itibariyle üçünün de 15 lik tüplere geçilmiş halleri görülmektedir.
Kültürlerin akibetlerini daha sonraki mesajlarda göstermeyi ümit ediyorum.
Saygılarımla

ibni-avvam 03-06-2008 00:09

ellerinize sağlık ne güzel yapmışsınız

Cansunarya 03-06-2008 00:12

Teşekkürler, bende kimsenin takip etmediğini düşünmeye başlamıştım :)

akgb 03-06-2008 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 243693)
Teşekkürler, bende kimsenin takip etmediğini düşünmeye başlamıştım :)

Olur mu hiç? Her gün bu konuyu tıklıyorum benn. Dün çekilen resim süper. İnşallah topraktaki hallerinide göreceğiz bu karanfillerin... :)

ibni-avvam 03-06-2008 00:24

bu çalışmalarınızı özel olarak mı yapıyorsunuz

habibe 03-06-2008 11:04

Elinize sağlık. Başarılar dilerim. Gelişmeleri takip etmek zevkli olacak.

praecox 03-06-2008 11:19

Sayın Cansunarya,

şu sıralar böyle bir microbiolojik laboraruta ulaşım yetkim olmadığından artık evde tencere tava fırın ile kör topal bu çalışmaları yürütmeğe çalışıyoruz. Sizde bu imkanlar varken hatta gördüğüm sigma-aldrichin 6668 i bile varken neden karanfil v.s. gibi bitkilerle vakit kaybediyorsunuz, :D
tabii bu bir şaka...
Phal. gözlerinden bu tarz ekim yaptınız mı?

ephesos 03-06-2008 13:02

Sayın Cansuya , suni bir aydınlatma kullandınız mı ?
- kültürleri köklenmeleri için daha büyük bir kaba alınmalımı ? bu işlemde aynı besin yeri mi kullanılmalı mı?
- evde steril bir ortam hazırlanabilir mi ? ( bu işlem için )
- herkes bu besin yerini temin edebilir mi ? nereden edinilir ?
-karışımın hazırlanması ve sterilize edilip kültürkaplarına alınması hakkında daha geniş bilgi verebilir misiniz ?
- karanfil kültürü kök **** yaprak vermeden neden tomurcuk oluşturmaya çalışmış kullandığınız besinde eksik **** fazla birşey mi var ?

Cansunarya 03-06-2008 17:38

Merhaba
 
Bu çalışmaları baştada bahsettiğim gibi hobi amaçlı yapıyorum, işimden fırsat buldukça uğraşabiliyorum. Aslında bu konuda pekçok literatür taraması yaptım ama kendi literatürlerimi bile okuyacak zamanım olmuyor, bu yüzden işin çok derinine inemiyorum.
Sayın Erkan hocam, aslında sizin orkidelerle ilgili verdiğiniz bilgilerden sonra bu işe başlamaya karar verdim. İlk amacım zaten phal üretmekti, ama bildiğiniz gibi orkideler çok nazlı, biraz sabırsızlanarak diğer bitkilerin üretimine geçtim bende..Elimde 6-7 aydır jel içerisinde bekleyen, göz içermeyen, phal çiçek saplarım var henüz hiç bir aktivite yok ama yeşil yeşil öylece duruyorlar :) Esas nod kültürümü 3 hafta önce phallerim son çiçeklerini döktüklerinde yaptım. Şu anda yeşiller, kontaminasyon yok ve gün geçtikçe büyüyorlar..Bir sorun olmazsa akşama evden fotolarını yükleyeceğim.
Işık kaynağı olarak normal bir masa lambasına 80 wattlık bir ampül taktım, yaklaşık 20 saat boyunca yanıyor.
Burada kullandığım tüpler 1.8 ml lik olduğu için büyüyen sapları bir süre sonra başka kaplara almak zorunda kaldım aslında geniş olsaydı biraz daha orada kalabilirlerdi. Ben yine normal MS besi yeri kullandım ama biraz daha toparlandıklarında İBA ekleyerek kültüre edicem, çünkü bu halleriyle kök salmayacaklar sanırım.
Bitki kültürü için pekçok farklı besi yeri, katkı maddeleri vs. var yapılacak kültüre göre bunları seçmek önemli , ama ben denemek maksadıyla kabaca en temel olanlarından aldım. Aşağıdaki siteyi inceleyebilirsiniz bunun için. Tüm medikal firmalardan herkes temin edebilir.
http://www.sigmaaldrich.com/catalog/...lePage/9435343

praecox 03-06-2008 17:59

Nodien kulturda yani nod ekiminizde kullandığınız besi yeri neydi?
mikrotom var mı lab.da? meristem düşünürmüsünüz. Galiba diğer bir bitkide onu denemişsiniz yanlış anlamadı isem.... :)

Cansunarya 03-06-2008 18:04

Besi yerlerinin üzerlerinde litreye kaç gr tartılması gerektiği belirtiliyor. İhtiyaç ölçüsünde steril bir cam kaba tartılıp distile su ile sulandırılıyor, eğer içeriğinde agar yoksa lt ye 6-7 gr kadar agar ilave ediliyor ve varsa diğer katkı maddeleri, PH 5.6 ya ayarlandıktan sonra 126 C lik otoklavda 15 dakika steril ediliyor. Ben 50 ml lik şişelerde otoklav ediyorum buzdolabında saklıyorum. Kullanacağım zaman mikrodalgada çözdürerek ihtiyacım kadarını steril bir ortamda yine steril ekipmanla tüplere geçiyorum.
Çiçekçilerdeki kesme çiçekleri görüp her zaman hayran kalmışımdır. Eğer onları köklendirmeyi başarabilirsem nekadar çiçekli bitki varsa hepsini denemek istiyorum :) Normalde insan ve hayvan dokularından kültür hazırlanması için ölümden 1-2 saat içinde dokuların işlenmesi gerekir ama gördümki bitkiler için durum böyle değil, çok rahat yaşayabiliyorlar. Karanfilde aldığım dokular aslında normalde tomurcuğun çıktığı bölgeler..Ben bu durumu bekliyordum. Kullandığım agarda köklendirici hormon yok, bu yüzden köklerde henüz çıkmadı. Baştan itibaren hormonlu yapabilirdim ama çıkabilecek kontaminasyonları elimine etmek için bekledim. bu hafta sonunda onları hormon içeren besi yerlerine alacağım.
Evde steril bir ortam tabiiki hazırlanabilir ama en ufak bir kontaminasyon çalışmalarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Ben iki haftadır elimde olan gül kültürlerimde bugün muhtemel maya kolonisi oluştuğunu gördüm ve çok moralim bozuldu. Şimdiye kadar elimdekilerin yarısı kadar kontaminasyonlu tüp attım. Eğer gerçekten meraklıysanız hayallerinizin peşinden gitmenizi, yılmamanızı tavsiye ederim. Sonuç olarak ev ortamında da gerekli sterilizasyon yöntemleri uygulandıktan sonra neden yapılamasın? :) Ben böyle bir ortamım olmasaydı evde de kesinlikle denerdimm!

Cansunarya 03-06-2008 18:26

Hocam, bahsettiğiniz şey kesit almaya yarayan mikrotom mudur acaba yoksa mikroton başka bir şey midir? eğer mikrotomsa diğer lablarda var kullanabillirim ama nasıl steril edilir bıçaklarımı yoksa tüm cihazmı onu bilmiyorum. Yaptığım çalışmalar sanırım meristemi hedefliyor ama şimdilik nodları saplarıyla birlikte 2-3 cm lik parçalar halinde kültüre ediyorum. Bu meristem kültürü hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.
Nod kültürlerinde Lotte ve thomas ın yöntemini kullanıyorum köklenene kadar Sigma nın P6793 içinde kültüre edicem.
Saygılar

praecox 03-06-2008 19:04

evet "n" ve "m" karışmış. bazen "a" ve "e" yi de karıştırdığım gibi.
Bir tür klavye legastenie si mi desem.... :)
Pardon. elbette microtom olacaktı...

warbanik 03-06-2008 20:10

Merhaba arkadaşlar bende bu konuya ilgi duyanlardanım ama çok acemiyim.Bu acemilikle evde doku kültürü denemesi yaptım ilk denememi dört kavanozla yaptım.Bitki parçaları yerine tohum kullandım bir hafta dolmak üzere kavanozlardan birinin içindeki tohumlardan birinin etrafı küf gibi bi oluşumla kaplandı diğer üç kavanozda hiçbi değişim yok.Diğer kavanozlardaki tohumların küflenmemesi mikrop kapmadıklarınımı gösterir yoksa daha bişey söylemek için erkenmi?

Cansunarya 03-06-2008 22:58

3 Eklenti(ler)
Benim tek tohum denemem kaküle tohumları üzerine oldu. Onlarda 7 aydır hala duruyorlar, atmaya kıyamadım belki bişeyler olur diye :) Ama ne kontaminasyon var ne de çimlenme..Dolayısıyle kontaminasyonun olmaması çimleneceği anlamınada gelmiyor, merak ettim acaba besi yeri olarak ne kullandınız?

Cansunarya 03-06-2008 23:06

Pardon, foto eklediğimi unutmuşum :) bunlar Gerbera ve Galla çiçeklerinin saplarından hazırladığım kültürler, hazıra kaçtım tek tek uğraşmak istemedim, bu yüzden 24 lü gözlerdeler. Ama farkettimki bu tür süngerimsi dokulu ve tüylü bitkiler yeterince çamaşır suyuna maruz kalamıyorlar, bende bundan sonrakilere yüzey geriliminin düşmesi ve sterilizasyonun tüm yüzeylerde etkili olması için bir damla Tween 20 (bir çeşit noniyonik deterjan) ilave ettim. Daha etkili oldu. Aşağıda çeşitli küf kontaminasyonları görülmekte..

Cansunarya 03-06-2008 23:20

Orkide nod kültürü
 
3 Eklenti(ler)
Burada yaklaşık üç hafta önce başladığım nod kültürlerini sizlere adım adım fotograflarla göstermek istiyorum. Şimdiye kadar çiçeklerine kıyamadığım için hepsinin geçmesini bekledim, kesilen yerler yan çiçek dallarıdır, ana dallar tekrar tomurcuklandığı için onlara dokunmadım.
Kesilecek dal alkolle silindikten sonra steril bir bistüri ile kesilir..

Cansunarya 03-06-2008 23:27

3 Eklenti(ler)
Nod içeren saplar tween 20 li %15 lik çamaşır suyu içeren steril distile su ile yarım saat steril edildi. Sonrasında steril distile su ile en az 3 kez yıkandı ve kesim için steril bir petriye alındı.

Cansunarya 03-06-2008 23:34

4 Eklenti(ler)
Nod kısımları steril bistüri ile uygun boyutlarda kesildildikten sonra gözleri örten bitki parçası dikkatli bir şekilde pensle kaldırılıyor ve alttaki uyuyan göz açığa çıkarılıyor. Yeni yavrumuz umarım bu gözlerden büyüyecek :)

Cansunarya 03-06-2008 23:43

5 Eklenti(ler)
Hazırlanan agar mikrodalgada eritilerek küçük tüplere 0,5-1 ml olacak şekilde porsiyonlanıyor ve uygun ısıya gelince orkide parçaları tüplere yerleştiriliyor, ağızları solunum yapacak şekilde gevşek olarak ışık kaynağı altında inkübe ediliyor.

warbanik 04-06-2008 08:52

Besi ortamı için inositol ve tiamin vitaminleri miracid(gübre sülüsyonu) şeker antibiyotik agar kullandım.

ephesos 04-06-2008 10:52

Sayın Cansunarya , ağızlarını gevşek bıraktığınız tüpleri nerede muhafaza edeceksiniz ?

praecox 04-06-2008 11:30

Yazılı düşünüyorum... :D
Tween 20'nin penetrasyon gücü yani ıslatma gücü yetmemiş olabilir mi? Suyun yüzey gerilimi yeterince düşmemiş olabilir mi?
Ben Tween 80 kullanıyorum. Bir de aklıma bu iki özeliği bir arada olan hemen şu an aklıma gelen benzalkonyum-chlorit geldi. Hem tensid hemde çok iyi bir dezenfektan. Gerçi dokukültüründe kullandıklarını hiç duymadım deneyeniniz oldu mu?

Sayın cansunarya,
Benim gördüğüm çiçek sapının gonca uçlarını ve geçmiş gözleri de kültüre yatırmışsınız? Yanlış mı anladım, gördüm?
Son yıllarda bitki üzerinde iken bu gözlere keiki-boost ticari ismi olan bir mamul kullandım. İçeriği söylenmiyor. Ancak gözlerden keiki oluşumunu tetikler bir ürün. Bu ürün steril değil doku kültürü tatbikatında belki mikrodalga ile steril edilirse uygulama akla yatkın gibi geldi bana?

Görüyorum ki bu arada aramızda ne cevherler varmış da haberim yokmuş... :)
Miracid thiamin inositol... bare bu deneyimleri bizimle daha detaylı paylaşsanız. Bu gibi deneylerin hep müspet sonuçlanması gerekmiyor deneyin kötüye gitmesi bile bize bu yoldan olamıyacağı konusunda da çok fikir sahibi yapabiliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024