agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Biyoteknoloji
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-04-2008, 18:48   #1
-
 
Giriş Tarihi: 17-10-2006
Şehir: yozgat
Mesajlar: 9
Ekoloji mi? Biyoloji mi?!

Ekolojik mi, Biyolojik (Organik) mi?


(Türkan Kırlıoğlu Kentel)
30 Nis 2008 YAŞAMBİLİM
Malum, ekolojik tarım ya da biyolojik veya diğer bir deyişle organik tarım giderek yaygınlaşıyor. Bio-marketler, bio-pazarlar, sıradan marketlerdeki bio-ürünler yaygınlaşıyor. Olanak varsa kimse gidip de hormonlu domatesi tüketmek istemiyor.

Aynı anlamda kullanılan ekolojik veya biyolojik(organik) tarım, kimyasal gübre, hormonlar ve zararlılara karşı ilaçlar kullanılmadan yapılan tarım (en azından teorik olarak) olduğuna göre, bu kavramlar çevresine ve diğer canlılara zarar vermeyen tarımı belirtiyor.

Fakat günümüzde artık hiçbirşey bu kadar açık ve net değil. Bio/organik ürünler tüketirsek çevremize ve diğer canlılara zarar vermeyiz rahatlığına kapılıp mışıl mışıl uykulara yatamıyoruz.

Kendi çapımda ufak bir araştırma yaptım. Kalkıp bir bio-market'e gittim ve neyin içinde ne var, ne nereden geliyor diye etiketlere ve ambalajlara biraz daha yakından baktım.

Bir kere ambalaj konusu sıradan marketlerden çok daha özenli değil. Ambalaj kirliliğini azaltmak mümkün değil.

Ayrıca bana karın ağrısı veren en önemli şey de ürünlerin katettikleri yol. Bio-marketler de sıradan marketler gibi mevsim ayrımı yapmadan pek çok ürünü yaz kış bulunduruyorlar raflarında. Domates, salatalık, patlıcan yaz kış taze taze dünyanın uzak yakın pek çok ülkesinden geliyor. Hint Okyanusu'ndaki Madagaskar'dan gelen litchi bio-marketlerde de bulunuyor. Sadece fiyatı bio/organik olmayanın epey bir üzerinde. Sonra yabani mango var. Galiba Yeni Zelanda'dan. (Yabani olmayanına çok alışmıştık. Şimdi bir de yabanisi çıktı. Artık
onu da mutfağımızın önemli bir girdisi haline getireceğiz.) Bunlarsız yaşayamayız.

Yabani mangosuz veya litchisiz geçen bir gün düşünebiliyor musunuz? Ben hayal bile edemiyorum. Sonra, Peru'da yeniden keşfedilen ve üretilmeye başlanan değişik tahıllar müslilerimizin içinde yeralmışlar bile. Bir de, dönerinden, hamurişlerine pek çok ürün de biz farketmeden gizli bir ajan gibi yasal ve yasal olmayan üretimi nedeniyle Amazon bölgesinde ciddi orman kıyımına sebep olan soya, bio/organik ürünlerde de yerini almış durumda.

Gelelim kıssadan hissemize. Ormansızlaştırma pahasına üretilen, çok uzak yolları katederek çok büyük enerjiler harcanarak marketlerimize ulaşan ürünler bio/organik olabilirler. Ama bence ekolojik değiller. Çünkü üretiminde ilaç veya kimyasal gübre kullanılmamış olsa da, köşedeki markete ulaşana kadar harcanan fosil yakıtların (petrol, kömür, doğal gaz v.b.), bu ticaretten pay almak uğruna büyük tarım alanları açmaya yönelik ormansızlaştırmanın çevreye verdiği zararı hesaba katarsak, bu tür bio/organik tarım ekolojik değil. Bu şekilde soframıza ulaşan besin maddeleri de biyolojik olsalar da ekolojik değil. Çünkü ekolojik sözcüğü canlıların içinde bulundukları çevre ve diğer canlılarla ilişkilerini gözönünde bulundurmak ve aradaki dengeyi bozmamak anlamına gelir.

murat dedecık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 22:49   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
O kadar uzaktan gelen ve uzun süre yollarda sürünen sebze ve meyveler mutlaka bazı işlemlerden geçiyor veya ham olarak koparılıyor. İşlemler için kılıf hazır, organik tarımda müsaadeli maddeler kullanılıyor. Organik olarak yetiştirdiğiniz bir domatesi üç-dört hafta saklayamazsınız. Mutlaka çürür. Veya benim domatesler bu kadar süre dayanmıyor.
Organik de olsa mart ayında İran kavunları satın alınmasa ve yenmese... Her şeyde olduğu gibi tarımda da kendi bacağımıza kurşun sıkıyoruz. Bir zamanlar Türkiye tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri idi. Bugün İsrail veya Hollanda tohum satmıyorum dese, AÇIZ.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 01:50   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
sayın sergüzen tohum konusunda her ne kadar dışa bağımlı görünsekte şu an için dediğiniz ülkelerdeki firamlar türkiyeye tohum satmasa bizim kendi yerli tohum türlerimiz var ama eger yeni tohum yasası çıkarsa o zaman dediğiniz olabilir

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024