agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Biyoteknoloji
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-07-2007, 21:39   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Hibrit Bitkiler Hakkında

Bir konu hakkında soru sormak istiyorum. "Hibrit bitki" diye bir terim var bitki dünyasında.......Bu terime özellikle soğanlı bitkilerde çok rastladım. Bu tür hibrit bitkiler üretilemiyor. Ancak iyi bakılırsa her sene çiçek açabiliyorlar.

Hibrit bitkiler hakkında bilgi almak mümkün müdür?

Ben özellikle kaktüs koleksiyonu yapmak istiyorum. Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul CNR fuar merkezinde, açılan bir çiçek fuarından 20'ye yakın kaktüs almıştım. Hani şu çay bardağı gibi saksılarda satılan boylarından. Ancak hiç birinden fide almak mümkün olmadı..... Şu anda da piyasada bu tür mini plastik saksılarda satılan kaktüsler var. Bunlardan alsam üretmek mümkün olabilir mi?

Askerliğimi Ankara'da yapmıştım. Genel Kurmay Başkanlığının seralarından bol miktarda kaktüs almıştım. Lakin çocuklar doğunca onlara bakamaz oldum. Okulumda bulunan öğretmenlere birer ikişer dağıttım. Şimdi tekrar kaktüs merakım oluştu. Çevremdeki eş-dosttan kaktüs çeşitlerini ufak ufak toplamaya başlayacağım. Ancak gördüğüm kadarıyla halkımızda çok klasik kaktüsler mevcut. Bense daha ilginç olanlarını toplamak istiyorum. Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.

Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?

"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2007, 09:59   #2
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sn ferahzade benim bu konuda teknik bir bilgim yok ancak şöyle birşey okudum.Hibrit tohum; özel olarak seçilmiş ana ve babaların melezlenmesi sonucunda elde edilen, ana ve babadan üstün, yeknesak bir üründür. Hibrit çeşitler verim ve kalite yönünden her ikisinden de üstündür, genetik bir mekanizma olan melez azmanlığı sayesinde yüksek verim ve kaliteye ulaşır. Tohum alınır ve dikilir ancak ana babaya dönüş sebebi ile yeknasaklığı bozulup,verim ve kalitesi düşer deniyor. Tabi ne derece doğru bilemiyorum.
Ben de kaktüs toplamaya çalışıyorum.
Buralarda da hep bilinen cinsler var ve de üstünde yapma çiçek olanlardan. Eğer uğrayabilirseniz İkea'ya bakın derim çok değişik türler oluyor.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2007, 15:12   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ferahzade Mesajı Göster
... Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.

Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?

"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?
Ferahzade, bilgilerinizde eksik olduğu için yanılgıya düşüyorsunuz.

Hibrit ne demek önce ona bakalım. Hibrit tohum ne demektir? Hibrit yani melez tohum, istenilen özellikleri uygun, özel olarak seçilmiş ana ve babanın melezlenmesiyle elde edilen bir tohumdur. Hani hatırlayın, Mendel Kanunu'ndaki bezelyeler gibi. Elde edilen yavru, yani yeni birey, ana ve babadan üstün, standart bir üründür.



Hibrit birey, hem verim, hem kalite yönünden babasından da annesinden de üstündür. Bu mekanizma kullanılarak hastalıklara dirençli, verimli, iri, yeni çeşitler elde edilmesine çalışılmaktadır. Hibrit bireyler tamamen dölleme sonucu elde edilir. Islah çalışması ürünüdür.

Bir yeni birey onu üretenin tekelindedir bu doğru, çünkü bu hiç kolay bir iş değildir, çalışır çabalar ve pek çok deneme sonucu en iyi bireyi melezlemeyi başarırsınız. Elbette ki "sadece onlarda olacak" çünkü onlar üretti.

Hibrit bitkilerin ksır olduğu da doğru bir bilgi değil. Öyle olsa şu anda yediğiniz hiçbir bitkinin tohumu olmazdı. Oysa kesin domatesi, biberi, salatalığı çekirdek, yani tohum orada. Bunlar da kısır tohum değildir. Ekerseniz yeni bitki elde edersiniz. Ancak aynı özellikte bitki elde edemezsiniz. Bunun sebebi de belli. Mendel Kanunu' nu hatırlarsanız en iyi anne ve en iyi babadan elde edilen tohum ekildiğinde yetişir, ama ya anneye, ya babaya döner. Yani melezleme ile sağlanan özellik bozulur, bu yüzden aynı özelliklere sahip bir çeşit isteniyorsa yeniden hibrit tohum ekilir.


Sizin söz ettiğiniz tekeline alma durumu GDO lu tohumlar için geçerlidir ve son derece de büyük risk taşımaktadır. Konuyu bununla ilgili açtığımız pek çok başlıktan takip edebilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2007, 17:14   #4
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Orkide hybridleri konusunu açar isek. bunlar hakikatende çok daha karmaşık ve komplex yapıları olan hybridlerdir vede 3 hatta 4 tür karışımı velileri olması dolayısı ile bunlar zaten tohumdan üretilemez hiç bir zaman aynı şekilde çiçek açmazlar bu bağlamda istenen renk ve büyüklükte ödül almış bir bitki ancak ya vegetetatif methotlarla veya meristem kültürlerle üretilir. burda tohumlar artık söz konusu dahi değildir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2007, 21:49   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Konuyu açan arkadaş ilginç...
Soruyor ama takip etmiyor. Konuşacak konumuz yok diye yardım ediyor sanki...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2007, 14:05   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Sevgili forum kullanıcıları verdiğiniz bilgiler için sizlere teşekkür ederim. Özellikle Mine hanımın açıklayacı bilgileri için bilhassa teşekkür ederim. Bu açıklamalardan sonra genetik yapısıyla oynanmış bitkilerle, hibrit bitkilerin aynı şey olmadığını, hibrit bitkilerden de tohum elde edilebileceğini ancak; melezlenmeden sonra elde edilen kalitede olmayacağını öğrendim.

Yeni bir soru sormadan önce Mine Hanım'ın ifade ettiği forumu okumak bu alandaki bilgi eksikliğimi dolduracaktır diye düşünüyorum.

Sevgi ve saygılarımla

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024