21-10-2013, 08:58 | #121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Benol hanım, Eğer mayalı çayı bir süre bekletirseniz üzerinde tekrar maya oluşmaya başlıyor... |
25-10-2013, 15:36 | #122 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 12
|
elimdeki mayalı çayı bir bardak demli ve şekerli çay ile karıştırdım kavanoza tül gecirerek beklemeye bıraktım inşallah olur mantarım |
11-11-2013, 23:14 | #123 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 15
|
Arkadaşlar, tecrübelerime dayanarak yazıyorum. Elinizde kambu çayından bir bardak varsa onu temiz bir kavanoza koyup ağzını sıkı olmayacak şekilde kapağıyla kapayın uygun koşullarda karanlık bir yerde bekleyin 15 güne varmaz yüzeyde mantar oluşuyor. Ben uzun süre çay yapmaya ara verdiğim için yeni mantar yetiştirmeye çalıyorum. Rica edenlere dönemedim kusura bakmasınlar. Meal atanlara elimde bollaşınca dönüş yapacağım. Mantarı temin ettiğim kişi bana hava koşullarına bağlı olarak süreç uzayabilir demişti. Çayın olmaya başladığını yüzeyinde yeni mantar oluşunca ve tadına bakmamı belirtmişti. Ben tadını ekşimsi olunca seviyorum. Bir haftalık çay tatlı oluyor. Çayı yaparken yüzeyinde yeni mantarın oluşmasına izin verirseniz daha iyi sonuç alacağınızı düşünüyorum. Selahattin bey sizin tecrübelerinize inanarak bir şey sormak istiyorum. Araştırmalarıma göre kambu çayı ile ev yapımı sirke arasında faydaları bakımından birbirine eş değerde olduğunu fark ettim. Evde sirke yapmayı başarınca sirke anası ve kambu çayı mantarı görüntü olarak birbirine çok benziyor. İlerleyen zamanda çayı birde sirke anası kullanarak fermente etmeyi düşünüyorum. Ne kadar doğru olur? Bilmiyorum deneyerek öğrenicem. |
16-11-2013, 18:48 | #124 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 12
|
ikinci denememde de başarısız oldum sanırım mantarın üzeri yeşil yeşil olmuş sanırım küflendiğine işaret.. ama neden olduğunu bir türlü anlayamadım tülbenti yıkamıştım hijyenik çalışmama ragmen neden böyle oluyor ? fotoğrafını nasıl ekleyeceğimi bulamadığım için koyamadım. |
16-11-2013, 18:59 | #125 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 12
|
fotoğrafı / sarımsı olan kısmın alt tarafında kabarcık biriktiği için öyle olmuş yeşilimsi kahverengimsi kısımda da kahverengi seyler birikmiş yıkayınca düzeldi rengi goruntusu ama kullanabilir miyim bilemiyorum ? Düzenleyen yaseminerisen : 18-11-2013 saat 21:27 |
24-12-2013, 19:06 | #126 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Gözümüze pek minik geldiği için 3 litre çayla fermente edersek geç fermente edeceğini zannederek, 1.5 litre su, bir su bardağından az şekerle ( siyah çay ) hazırladık...Mantarın açık renk olan kısmı üste gelecek şekilde demlediğimiz çayın içine koyduk. Bu gün dördüncü günümüz. Biraz önce üzerine bağladığımız tülbenti açarak baktığımızda, çayın yüzeyinin dumanımsı bir katmanla örtüldüğünü gördük. Bu durum bize Mantarın bulunduğu kabın büyüklüğüne göre yayıldığını ( büyüdüğünü ) düşündürdü. Mantarın etrafında da boloncuklar oluştu.. Şimdilik her şey yolunda gibi görünüyor... 7. gün tadımlık içeceğiz ve tanıdıklarımıza dağıtmak için küçük kaplara alıp çoğaltacağız Tabii aynı zamanda Tüketmek için daha 3 litre çayla yapacağız. Biz kavanozu mutfakta tutuyoruz. doğalgazımız henüz bağlanmadığı için en sıcak yer mutfak evin diğer bölümleri sibirya gibi. Bazı paylaşımlarda karanlık yer önerilmiş.. üzerine alüminyum folyo kaplasak olurmu? saygılar |
26-12-2013, 20:33 | #127 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Bu gün 6. gün.. Mantarın çoğaltılmasını bekleyen arkadaşlarla birlikte kombu çayımızın tadına baktık. Şıraya benziyor, sevdik.. Galiba bekledikçe keskinleşecek. Mantar kavanozun yüzeyini kapladı. Kalınlığı da 2 mm oldu. Her şey yolunda. |
27-12-2013, 08:43 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Rica ederim, mantarımın işe yaraması beni de sizin kadar mutlu ediyor İnşallah faydasını görürsünüz, artık siz de bir dağıtıcı sayılırsınız Üzerine folyo kapamayın lütfen. Hava alabileceği bir malzeme olması daha sağlıklı olur. Tülbent veya kağıt peçete gibi... Kolay gelsin hanımlar |
29-12-2013, 23:17 | #129 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
|
Kombu mantarlarının son durumunu ekliyorum. Yarın ilk dağıtımımı yapıyorum. Sorun yok gibi görünüyor. |
14-01-2014, 14:01 | #130 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
İlk başlarda kavanozumuzu tülbetle kapattık, ama tülbenti yıkasakta bir şekilde yıkadığımız deterjanın mantarımızı etkileyeceği konusunda evhamlandık... Şimdi kavanozlarımızın üzerini kağıt peçete ile kapatıyoruz etrafına da lastik geçirip sabitliyoruz... Mantar içine koyduğumuz kabın şekli kadar büyüdüğü için ( benim kabım 8-9 litrelik bir cam kavanoz) son mayaladığım miktar 6 litreydi, bir önce mayaladığımız çaydan küçük kavanozlarda mantar üretme deneyimiz başarılı oldu...şu an kavanozların içinde yavru mantarlarımız var... İnsan resmen buldumcuk oluyor |
14-01-2014, 15:59 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Tebrik ederim, çözdünüz bu işi |
17-01-2014, 10:23 | #132 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 2
|
Kombucha çayında tortu oluşuyorsa bu yeni mantarın oluşacağını gösterir.Bu tortuyu küçük bir bardak içine alıp şekerli çay ekler ve üzerini tülbentle örter ve havadar bir yerde bekletirseniz yepyeni bir mantar elde edersiniz. Tabi ki:Ellerimiz temiz olacak,koyduğumuz kap temiz oalacak,üzerine örteceğimiz örtü temiz olacak,sakladığımız ortam temiz olacak.Hijyene her zaman dikkat edersek mantarda ve çayında hiçbir bozulma kokuşma olmaz.Çok fazla kalırsa çayı sert olacaktır.Şimdilik Hoşçakalın... |
21-01-2014, 17:20 | #133 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Çayım ilk defa 12 güne ulaştı. Artık sürekli bu çayı tükettiğim için ne kadar çok hazırlarsam hazırlıyayım 12. günü görmek mümkün olmuyordu. Kombuçayı canavarına dönüştüm ben Hafta sonu İstanbuldaydım ve çayımın 2-3 litresi içilmeden kurtuldu ve çayın bekleme süresi 12. güne ulaşabildi nihayet. Bu sabah döndüm, hemen çayımın başına gittim baktım kavanozda mantarın etrafında köpükler var. Gitmeden önce acele acele birde yeşil çayla hazırlamıştım, yeşil çay'la hazırladığım mantar küflenmiş, diğerinin mantarının etrafı köpüklenmiş. Canım sıkıldı, noluyo kız ben İstanbullara gittim geziyom diye kıskançlıktan köpürdünmü? dedim. Küflenmiş olanı döktüm, diğerine baktım, ( 12 günlük olan) mantarda olumsuz bir şey yok. Çayın tadına bakmak için bardağa döktüm. gazoz gibi olmuş, Bardakta gazoz boloncukları oluştu ve önceleri içerken aldığım şeker tadı hemen hemen yok olmuş. En hakiki, öz kombu çayının tadına baktığımı anladım. demekki neymiş? 12 gün beklemek gerekiyormuş. bende o kadar sabır yok. Çaylarımı çok miktarda hazırlıyacağım ve çaydan yoksun kalmadan 12 güne ulaşacağım bir şekilde. Diğer küflenen çayın küflenmesinin sırrını çözemedim ama çok da önemli değil. Tam yola çıkma aşamasında aceleyle çay hazırlayacağım derken bir yanlışlık yapmışımdır mutlaka. Şimdi yeniden hazırlıyorum.. |
21-01-2014, 18:09 | #134 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
|
bitkisel tedaviler, mucize bitkiler son on yılda çok rağbette. gözden kaçansa, sürekli yeni ürünlerin mucizevi etkilerle pazarlanıyor olduğu. bir ürünün binlerce yıldır kullanılıyor olması, onun mucizevi bir ürün olduğunun kanıtı değildir. yoksa binlerce yıldır, insanlar değişik hastalıklardan ölüyor olmazlardı. üstelik bu ürünlerin, kullandığımız ilaç, vs. ile ne tür etkileşimlere gireceği de araştırılmamıştır. bu konuda önerilerde bulunurken daha dikkatli olmak gerektiği kanısındayım. Hatırlarsanız, ziya özel'in zakkumdan kanser ilacı elde ettiğini duyurmasıyla, pek çok umutsuz kanser hastası, zakkumdan zehirlenip ölmüştü. |
12-02-2014, 02:28 | #135 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Ben kombu çayımı çok sevdim... Hangi hastalıklara ne kadar iyi geliyor bilmiyorum ama bedenimde bir şeyleri aktifleştirdiği kesin. Artık kendimi halsiz hissetmiyorum. Daha önce, sabahları yataktan dayak yemiş gibi uyanırken ve hareket etmeyi bile canım istemezken, şimdi daha dinç uyanıyorum, gün içinde eskisi gibi bir koltuğun üzerine büzüşüp oturarak, yapılacak işlere işkence gibi bakmıyorum. psikolojik olabilirmi? plesebo etkisimi? Hiiiiç bilmiyorum, çok da umursamıyorum, önemli olan kendimi harika hissetmek. Arkadaşlarla baharda Zumba falan yapmayı planlamaya başladık. Kendimizi o kadar iyi hissediyoruz yani.. Kan değerlerim kendimi bildim bileli düşüktür...Ayaklarım buz kalıbı gibi olur kış geldiğinde, yattığımda ayaklarımın soğukluğundan uzun müddet uyuyamam.. Şimdi üşümüyorum ve artık lahana gibi kat kat giyinmiyorum.. Siz şimdi, yazdıklarımı okuyunca beni soğuk bir yerde yaşıyorum zannedersiniz.. Türkiyenin en sıcak şehirlerinden birinde yaşıyorum (İzmirde)..Bu şehrin ikliminde bile ben, kış geldiğinde yine üşüme günleri geldi diye kara yaslara bürünürüm yaz gelsin diye dualar ederim... Şimdilik günde yarım litre tüketiyorum benim gibi sorunları olanlara günde 1 litre tüketilmesi tavsiye ediliyor. ( Alman sitelerinde) İlk mantarım hariç, yavru matarlarım okadar çok miktarda çay üretebilecek kadar çoğalmadılar henüz ( büyümediler). Kombu çayını bir kaç kavanozda ürettiğim için tek mantar yetmiyor. Geçenlerde arkadaşlarla Meryemanaya gittik Eve dönerken Selçuktan 10-12 litrelik bir sirke küpü aldım..Yazın serin yerde beklemesi gerekiyor ya, eskiden bizim çocukluğumuzda buzdolabımı vardı? sonradan geldi evlerimize buzdolapları..Buzdolabından önce suyumuzu toprak testilerde bekletirdik. O günler geldi aklıma, aldım toprak sirke küpünü getirdim eve..Bakalım çayımı ne kadar serin tutacak küpüm.. Artık kombu çayımı daha fazla yapacağım.Mantarlarımın biraz daha büyümesini bekliyorum. Kombu çayı içenlerin deneyimlerini araştırırken Alman sitelerinde Sukefirine denk geldim ( Tibicus) Burada bulamazsam Almanyadan getirteceğim...Sukefiride çok şifalıymış.. |
13-05-2014, 23:17 | #137 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 22
|
Alıntı:
bilgiler için teşekkürler merak ettiğim dibe çöken mantarı ne yapacağız üstte oluşan mantarla birlikte kavanozda kalsınmı yoksa yeni oluşan mantar güçlendikten sonra dipde ki mantarı atalımmı ? Düzenleyen gevv : 14-05-2014 saat 00:06 |
|
16-05-2014, 20:43 | #138 | ||
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 22
|
@istcallst hocam uzun süredir bu konuyu araştırıyorum bir çok denemem oldu baya uğraştım şuan tutturdum ama bazı sorulara cevap bulamıyorum özellikle her demlemede sorun çıkıyor asıl kötü olan cevap bulamıyorum her yerde yazan Alıntı:
birde dibe çöken mantarın yukarıda bıraktığı mantar büyümeye başladı ama üzerinde hava kabarcıkları oluşmuş bayada var kabarcıklar küflü **** farklı renkli değil ama niye o kadar kabarcık olmuş anlamadım ? bu arada Alıntı:
|
||
17-05-2014, 11:01 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
|
Dipteki de saglam olmasi laazim. Ama eger kuf olusmusa, onu bilemem. Cok hijiyenik ortamda hazirlamak laazim, metal kasik kulanmamak laazim, cam kavanoz kulanmak laazim, cay asiri sicak olmayacak, benim bildigim bunlar. Ben eskiden cok yapiyordum kombu cay hic bir zaman sorun olmadi. Eger kuflenmis ise belki yeni mantar temin etmeniz gerekecek. |
23-05-2014, 23:24 | #140 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 22
|
Alıntı:
yabancı bir sitede mantarın oluşumu anlatılmış bu kabarcık olayının normal olduğunu ve mantar büyüdükce kabarcık kümelerinin birleşeceği söyleniyordu resimlerlede durumu açıklamış ve dediği gibi oldu kabarcıklar birleşiyor kayboluyor |
|
23-06-2014, 14:21 | #141 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
|
Arkadaşlar fermentasyona (mayalanma) uğrayan ürünlerde hava kabarcığı çıkması normaldir. Mantarın üzerinde küf oluşmaması içinde mantarın üzeri kurudukça şişeyi biraz sallayıp mantarın üzerinin çay ile ıslanmasını sağlayınız. Dipteki mantarlar ise yıkanıp tekrar kullanılabilir ya da ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir. Ayrıca kombu çayını içinde mantar olmasada bir kenarda bir kaç gün beklettiğinizde üzerinde tekrar mantar oluşuyor. Sterillik konusunda ise o kadar korkmaya gerek yok. Direk bulaşık makinasında yıkamış olduğunuz malzemeleri uzun süre açık ortamda beklemediyse kullanabilirsiniz. Mantarı saklarken küf bulunabilecek (nemli duvar dibi, saksı çiçeklerinin yanı vs.) yerlerden uzakta ve ağzını 2 kat peçete kapatarak muhafaza ediniz. |
27-06-2014, 10:01 | #142 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar Kombuçay'ı daha yeni başlayıp deneyeceğim. Mantar daha elime ulaşmadı, bir kaç gün içinde elime ulaşır, bu arada Net'ten araştırma yapıp bilgilerimi geliştiriyorum. Benim sizlere bir-kaç sorum olacak. 1. Sorum : Kombuçay'ın kendisini(mantarını) yiyebilir miyiz, bir sakıncası olup mu, yeniliyorsa nasıl yiyebiliriz? 2. Sorum : Kombuçay ile Kefir arasında verimlilik açından bir kıyas yapacak olursak, hangisi daha güçlüdür? Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. 3. Sorum : Kefiri mayalarken, cam kavanozun plastik kapağını sıkmadan üzerine bırakıyorum, kavanozu da bir örtüyle örtüyorum. Kombuçayıda bu şekilde yapsam bir sorun oluşur mu? Düzenleyen Hamdullah : 27-06-2014 saat 11:44 |
29-06-2014, 04:23 | #143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Arkadaşlar, Kombuçayı mayalarken karanlık bir ortam şart mı?, |
14-07-2014, 13:48 | #144 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Arkadaşlar, Kombuçayı sadece meyve sularıyla(salama şeklinde, poşet şeklinde) yapsak olur mu |
14-07-2014, 14:18 | #145 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Merhaba, Ben sadece çayla olduğunu biliyorum. istediğiniz bitki çayı ile veya yeşil çayla da mayalanıyor. Meyve suları ile denemedim. Toz şeklinde olanları diyorsanız hiç bir fikrim yok açıkçası. Mantarı mayalarken illa karanlık bir yer olması şart değil. Çok sıcak ve çok aydınlık bir yer olmaması önemli. genellikle mutfak dolabı içleri tercih ediliyor. bu biraz da hijyen açısından fayda sağlıyor olmalı...Kombucha mantarının yendiğini duymuştum ama faydası içilen kadar olur mu bilemem. Konunun önceki sayfalarında bunlara benzer sorular ve cevapları mevcut. Okumanız fayda sağlar... |
14-07-2014, 14:20 | #146 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Alıntı:
|
|
18-07-2014, 18:05 | #147 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, arkadaşlar, günümüzün beslenme şekliyle(özellikle hazır gıdalar | market gıdaları) sağlıklı bir hayat sürdüremeyiz. Kefir gibi, Kombuçay gibi fermente içecekleri hayatımızın bir parçası haline getirelim, yayalım ve yaygınlaştıralım, bunlar Allah'ın bir lütfudur, sağlığı koruyor ve tedavi ediyor, az mı?, sağlık olmadı mı hiç bir şeyin önemi kalmıyor. Aynı zaman da aile bütçesine de ekonomik katkı sağlıyor, çünkü, abur cubur yemek yemeyi ortadan kaldırıyor. Önemsiyelim, fikir alış-verişinde bulunup kendimizi daha fazla geliştirelim. Allah razı olsun. Düzenleyen Hamdullah : 18-07-2014 saat 22:24 |
18-07-2014, 22:44 | #148 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar benim bir sorum olacak sizlere müsaitseniz, 3.defa kombuçay mayalıyorum, mantar sürekli kavanozun üstendedir, internetten yaptığımız araştırmaya göre, mantar kavanozun dibine inip tekrar üste çıkıyoryormuş şeklinde. Arkadaşlar var mı bunun bir açıklaması?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
25-07-2014, 01:52 | #149 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar, hastalıklara göre Kombuçay'a bitki ekstraktı konuluyormuş, aynı zamanda Kefir'e de konuluyormuş, bu konu hakkında görüş=bilgi alışverişinde bulunursak faydalı olmaz mı?, forum(bu bölüm) çok sessiz, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
25-07-2014, 21:48 | #150 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar, ilk Kombuçay Mantarının beli bir kullanım süresi var mı?, benim şuan kullandığım mantar iki parça şeklinde görünüyor, bu hep böyle mi olacak?, bu iki parça gid gide kalınlaşacak mı?, atıl durama gelen(uzun süre kullanımdan dolayı) mantarı nasıl anlayacağız ve belirtileri nelerdir?. Son Soru : Mantarın Katmanları çoğalacak mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|