agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler ve Sağlığımız (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/)
-   -   “Bitki sağma” tekniği tıbba umut vaat ediyor. (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/37725.htm)

Mine Pakkaner 01-08-2015 09:56

“Bitki sağma” tekniği tıbba umut vaat ediyor.
 
“Bitki sağma” tekniği tıbba umut vaat ediyor.

Büyümeye devam eden bioteknoloji sektöründeki gelişmeler tedavi yöntemlerine yenilik getiriyor.

Nadir bitkilerden çok güçlü özelliklere sahip değerli moleküllerin çıkarıldığı Plant Advanced Technologies şirketinin genel müdürü Jean-Paul Fevre yenilikçi araştırmalarını anlatıyor: “Başka yollardan elde edilmesi mümkün olmayan bitkiler üretiyoruz. Bu bitkilerin molekülleri kozmetik ve ilaç sektörleri için çok önemli.”

Fransız asıllı şirket,“bitki sağma” teknolojisinin öncülerinden. Şirketin laboratuvarlarında topraksız yetiştirilen bitkilerin köklerinden değerli moleküller sağılıyor.

Laboratuvar araştırmaları direktörü Frédéric Bourgaud, üretim sürecini şu sözlerle açıklıyor: “Bu bitkiler köklerinde, kendilerini çevresel etkenlerden koruyacak aktif maddeler üretiyor. Biz de kökleri, geçirgenliklerini arttıracak çözücü bir sıvının içine koyuyoruz ve değerli molekülleri çıkarıyoruz.”

Teknik bilgi ve tecrübelerini bir Avrupa Birliği araştırma projesiyle geliştiren Plant Advanced
Technologies tıpta kullanılacak bir çok
yeni madde keşfetti. Bourgaud araştırmaların
umut vaat ettiğini dile getiriyor: “Mesela bu bitki, kadınlarda kemik erimesini tedavi eden bir molekül içeriyor. Bu iki bitki de iltihap tedavisinde kullanılıyor. Proteinle beslenen bu bitkiyse bazı kanser türleri ve genetik bozuklulukların tedavisi için işe yarayabilir.”

Şirketin deposunda yüzlerce litre doğal antioksidan bulunuyor. Bitkiler tabi oldukları özel beslenme programı sayesinde daha büyük kökler ve dolayısıyla daha fazla değerli molekül üretebiliyor.
Bourgaud üretim kapasitesinin piyasaya yeteceğine dikkat çekiyor: “Dar bir alanda bile kilolarca değerli molekül üretme kapasitemiz var. Dolayısıyla piyasanın ihtiyacını karşılayabileceğimize inanıyoruz.”

Serada yetiştirilen bu özel bitkilerin ilaç yapımında işe yarayıp yaramayacakları deneniyor. Şirketin müdürü Fevre, bu nadir bitkilerin yok olmamasının sektörde başarılı olmaktan daha önemli olduğunu dile getiriyor: “Nadir bitkilerin sunabileceği kıymetli moleküllerin hepsini henüz keşfedemedik. Çünkü bitkilerin kimisi özel koruma altında, kimisi de çok yavaş büyüyor. Dolayısla bitkilerin doğasına aykırı işlemlerden kaçınıyoruz.”

Bilimdeki bu sıradışı gelişmelerin bir çok hastalığa çare bulması umut ediliyor.

Kaynak: “Bitki sağma” tekniği tıbba umut vaat ediyor | euronews, inovasyon


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024